Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Паметникът на цар Самуил

Featured Replies

... Не ща магистрали, не ща паметници! ...

Аз пък ги искам и двете! Искам магистрали, при това качествени, защото ми е писнало да карам из дупките. Искам и паметници, защото човечеството все още не е измислило по-удачен и траен начин за напомняне делата на видни личности. А лично за мен е важно магистралите да са си магистрали, а паметниците - паметници, защото те нямат допирни точки, Проблемът е, че откриването на коментирания паметник на Самуил бе изравнен по някаква причина на ниво шумотевица с рязането на лентата на някоя от отсечките. Ако не беше така, тая тема вероятно нямаше да съществува.

• Отговори 81
  • Прегледи 4,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ако не беше така, тая тема вероятно нямаше да съществува.

Аннето щеше да ни намери нещо друго, интересно. :)

Офтопик: Парите от данъците ти отиват горе долу да се закърпят 3 дупки. Магистралите и залите са по европейски проекти. Магистралите не обслужват само софиянци, доколкото никоя магистрала не се намира изцяло в София.

Извинявай, ама в цяла Северна България има открити десетина километра магистрала за последните 15 години и то по времето на Орешарски :) По времето на Орешарски бе оправен за едно лято и пътя Русе-Варна или по-точно разширен с още една лента на места = нов асфалт и готина маркировка с камъчета. Борисов откри еин участък от десетина километра до Дунав мост и само след 4 месеца зима, горния пласт асфалт го нямаше. Стария асфалт бе на 30 години може би и бе по-добър!!! Това са паричките на Бойко и паричките на Европа. Ела да видиш как 1000 години така и не оправиха Дунав Мост. Ей сега пак чаках сумати време в задръстване, щото някой резняк решил да завърти тира по кръговото. И наникъде мърдане. Къде са парите от данъците, които плащам? А аз плащам по 400 лева на държавата от заплатата си. Болнични нямам и един ден от държавата. По лекари ходя 1 път на две години. Винетки по 67 лева плащам всяка година, въпреки че се движа само до работа. Искат ми пари за паркиране в централните части на града, обикалям като луд за свободно място, горя бензин, замърсявам околната среда, тровя хората и те ползват моите пари, дето съм дал за данъци, в лечебните зведения. Е. Как да я оправим работата? София не е БЪлгария и когато това се разбере, не само останалата част от България ще живее по-нормално, а и София ще има полза. Защо. Защото селяните няма да ходят при гражданите, а ще им произвеждат краставици и домати. И след като селяните не ходят в София, то няма да имате нужда и от нови по-широки булеварди, както и от метро. Не е ли по-добре така? Или искате всички пари да се инвестират в София, всички фирми да се преместят в София, всички хора да се преселят в София и накрая да си внасяте всички пластмасови домати и краставици, да се издушите и да се хванете за гушите?

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Аз пък ги искам и двете! Искам магистрали, при това качествени, защото ми е писнало да карам из дупките. Искам и паметници, защото човечеството все още не е измислило по-удачен и траен начин за напомняне делата на видни личности. А лично за мен е важно магистралите да са си магистрали, а паметниците - паметници, защото те нямат допирни точки, Проблемът е, че откриването на коментирания паметник на Самуил бе изравнен по някаква причина на ниво шумотевица с рязането на лентата на някоя от отсечките. Ако не беше така, тая тема вероятно нямаше да съществува.

Измислило е - писмеността. Паметниците са за тълпите, които не могат да четат. Така е било по времето на фараоните и продължава и днес. Не се гордея, че народа изпадна до състояние, в което за да му се въздействува, се налагат такъв тип видими мерки, а като иде да гласува, мери до мястото където трябва да зачеркне с предварително оразмерена пръчица. Ей толкова сме изпаднали с тая "демокрация"!

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Измислило е - писмеността. Паметниците са за тълпите, които не могат да четат.

Изобщо не е вярно. Писмеността не може да замени паметниците. Написаното може да ти припомни нещо, но се изисква желание и дисциплина у човека да прочете и запомни нещото. Паметниците го правят, просто като ги видиш. Те затова се слагат на ключови места, не на майната си в средата на гората. Идеята е да минаваш край тях достатъчно често. Не като книга да ги прочетеш (ако изобщо го направиш) когато ти падне, а да ти се мяркат периодично пред очите. И да правят впечатление. Даже шумотевицата покрай конкретно тоя паметник е образовала не малък процент от хорицата, накарала ги е да четнат нещо по въпроса...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Изобщо не е вярно. Писмеността не може да замени паметниците. Написаното може да ти припомни нещо, но се изисква желание и дисциплина у човека да прочете и запомни нещото. Паметниците го правят, просто като ги видиш. Те затова се слагат на ключови места, не на майната си в средата на гората. Идеята е да минаваш край тях достатъчно често. Не като книга да ги прочетеш (ако изобщо го направиш) когато ти падне, а да ти се мяркат периодично пред очите.

Ти не усещаш, как само потвърждаваш написаното от мен. 

...Сигурна съм, че разбираш какво имам предвид. За паметника се говори от година. Имало е социологическо проучване сред софиянци. Минали са конкурси, съвети, министерства, одобрения, класирания, финансирания и... никой през целия този етап нищо не е казал... ама ни-щич-ко. И сега, когато всичко е готово, когато едни над незнам си колко лева вече са изхарчени и всичко е свършен факт, се надига една никому ненужна и нищо нераждаща емоционална вълна, в която има хора, които си позволяват дори да кажат, че Самуил няма принос в българската история.

Местният опит показва, че такива дела се извършват по метода "събрахме се и реших".  Не бих се обзаложил колко хора са питали, но така ще твърдят.

На мен ми харесва. Ако беше по-изправен, вероятно щеше да е по-добре.

Билдер, ти се моли да не те оправят такива, че са природно бедствие. Между впрочем виж как подменят ценностната ситема, взимат парите и правят само глупости.

После нищо не можеш да кажеш, ЕС не го финансира. Ако бяха дали само частица от тия пари, досега да са сменили всички линейки.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Забелязвам, че много хора коментират главно художествената стойност на паметника, а не самото решение за издигането му. Според мен решението е грешно и ни прави смешни и пред македонците и пред нас самите. Едва ли някой се интересува от художествената стойност на тоя паметник, защото ако бе така, би трябвало да се позаинтересува и за художествената стойност на новоизградени  незаконни къщурки в циганските махали, но ви молове и хипермаркети, дори и нови магистрали, на които само името е 'магистрала". Да, ама не. Ние приемаме, че паметника е добър със светнали очички, но защо е там, кой е решил, кой е разрешил, какво ще ни донесе това...като че ли малко хора ги интересува. Някои вече почнаха да се тупат по гърдите, че им го начукахме на македонците. Разбирам ги. Разбирам ги, защото цял живот се чудят, как така македонците се смятат за македонци, като няма ни едно доказателство в тяхна полза. Единственото доказателство за това, че са македонци и Самуил е македонски цар, бе това, че в България няма такъв паметник. Вече и това не е доказателство и може да се бием яко в гърдите. Тъжна картинка. 

Смятах да не пиша повече в тази тема, но  1Force1,

отново призовавам първо да четете, после да мислите и чак накрая да пишете. Не съм фен на ГЕРБ, дори съм по-скоро отрицателно настроен, но ми писна такива нечетящи и немислещи като теб да дращят каквото им мине през мързеливите чутури - без извинение!

Паметникът е построен с ПАРИ ОТ ДАРЕНИЯ! Това, разбира се, няма отношение към художествената му стойност или липсата на такава, но е смазващ аргумент върху тезата "похарчиха едни наши пари на провинциалистите" - като удар с чук върху мързелива вечно мрънкаща празна кратуна. Апропо, аз също съм "от провинцията" - от Бургас.

Чети, то сляпото окато прави!

Причината за твоето лично окаяно материално положение търси у себе си. С мързел, нежелание да се научиш и вечно мрънкане какво искаш да постигнеш?!

bildera_, и теб те домързя да прочетеш сдъвканите и смлени специално като за такива като теб факти от предишните ми постинги, нали? Каква била причината -  защото е наш, български владетел и 40 години е бранил независимостта на Родината ни!  Това не ти стига като причина?! Смешен те прави? Я се виж в огледалото и се запитай какво знаеш за фактите и събитията, по които се изказваш като последна инстанция. Така ще можеш да разбереш кое те прави смешен. Ако можеш, де.

Редактирано от stoyanivanov (преглед на промените)

Какво казал Стефан Данаилов, когато отишъл да види паметника на цар Самуил?
- Ти знаеш ли, че имаш страшни очи...

Доообре, утре аз ще събера пари да направя в центъра на София паметник на моите топки. Не очаквам проблеми да се приеме от общинският съвет, а и същият "комплект" от присъстващи на откриването....

П.П Със държавна церемония, въенна и друга музика и почести!

Ако си предложиш топките в стъклена кутийка със сигурност ще одобрят паметника им.

Ако си предложиш топките в стъклена кутийка със сигурност ще одобрят паметника им.

Ми не, ще са бронзови, в  увеличен мащаб, патинирани, със някакви модерни пиерсинги и татуировки на очи(които ще светят с LED осветление). Пред тях ще има и червени килимчета или други постелки, за да ти е удобно да коленичиш.

Ми не, ще са бронзови, в  увеличен мащаб, патинирани, със някакви модерни пиерсинги и татуировки на очи(които ще светят с LED осветление). Пред тях ще има и червени килимчета или други постелки, за да ти е удобно да коленичиш.

Определено имаш потенциал за модерно изкуство. Виж Milo Moire например, аха да постна линк и се сетих, че такива неща тука са забранени.

Да, щом стандартите на обществени паметници, стават с толкова меки китки и голи баджаци, що пък не  :)

Изобщо не е вярно. Писмеността не може да замени паметниците. Написаното може да ти припомни нещо, но се изисква желание и дисциплина у човека да прочете и запомни нещото. Паметниците го правят, просто като ги видиш. Те затова се слагат на ключови места, не на майната си в средата на гората. Идеята е да минаваш край тях достатъчно често. Не като книга да ги прочетеш (ако изобщо го направиш) когато ти падне, а да ти се мяркат периодично пред очите. И да правят впечатление. Даже шумотевицата покрай конкретно тоя паметник е образовала не малък процент от хорицата, накарала ги е да четнат нещо по въпроса...

Мисля, че това е много точен коментар! Писмеността ангажира, а на мнозина им е далеч по-интересно да седнат на ракия/бира със салатка, вместо да прочетат нещо, което не знаят. Не ги упреквам, защото нямам това право - всеки си има интереси, макар че някои са доста нестандартни - http://azreporterat.btv.bg/publikaciya/402287

Да, щом стандартите на обществени паметници, стават с толкова меки китки и голи баджаци, що пък не  :)

Ми като не си доволен от паметник на български цар, ще получиш точно това.

Ми като не си доволен от паметник на български цар, ще получиш точно това.

Не съм доволен от изпълнението, не от това че има паметник на български цар. При това не от цялостното изпълнение, а от карикатурно подчертания детайл от Сашо в началото на темата, за който е използуван лика на Боко.

Не съм доволен от изпълнението, не от това че има паметник на български цар. При това не от цялостното изпълнение, а от карикатурно подчертания детайл от Сашо в началото на темата, за който е използуван лика на Боко.

Имаш право да си недоволен. Само че живеем в демокрация. И повечето са доволни, ако се съди по разните анкети. Само че, както е характерно в днешно време, малцинствата много обичат да вдигат непропорционално голям шум за това, колко са им накърнени интересите. Така и с тоя паметник. 10 недоволни направили групичка във фейсбук и хоп - "национална катастрофа"

Имаш право да си недоволен. Само че живеем в демокрация. И повечето са доволни, ако се съди по разните анкети. Само че, както е характерно в днешно време, малцинствата много обичат да вдигат непропорционално голям шум за това, колко са им накърнени интересите. Така и с тоя паметник. 10 недоволни направили групичка във фейсбук и хоп - "национална катастрофа"

Кажи им рашисти и повече не ги обиждай. Ще махат паметника на български цар. Тук да не им е Русия ? Паметника на цар Окупатор да не е по хубав ? Или пък омацаното недоразумение на съветската армия окупаторка ? Що не ги махнем тях ?

Тук е България, не е Русия. Дайте да се разберем веднъж за винаги !!! Паметници на БЪЛГАРСКИ царе ще има в София оттук нататък. Не на РУСКИ. И е време рашистите да свикват !!!

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Да, също и паметници на британски летящи убийци и на терористи, като тия взривявали майки с деца по света и у нас. Ако щат и на султана паметник да сложат!

Само да не забравят да им светнат зъркелите :D

Тук не е и САЩ обаче. Паметника на американските летци яко дразни. Жалко, не  може да се намерят смелчаци, които да го поукрасят, както направиха с паметника на съветската армия, знаем кой стои зад тази гавра!

Слава на българския цар Самуил, самодържец на българи и ромеи.

Вечна слава !!!

На който не му харесва в България да има паметници на български царе, да отива в Русия при Путин, да гледа паметници на руски царе.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Сами говори :)

Би било добре да си отговориш на въпроса защо очите му светят, защо е тази символика, пък после може и да се посмеем с Дарт Вейдър.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.