Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 23 минути, Уолтър Уайт написа:

10-та има много пасти да яде, за да настигне 7-та

И с кое точно 10 е по-слаб от 7. 
Аман от пушеци и писане, колкото да има нещо написано.

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

И аз ще се разпиша в темата, защото има много дразнители...

Най-добрата потребителска ОС създавана някога! И на мен не ми харесва телеметрията, но вече има страхотно много приложения, които решават проблема в достатъчна степен. Никоя версия на Windows не е била по-бърза, оптимизирана, сигурна, лесна и приятна за работа. 7 никога не ми е харесвал, предпочитах XP. 8.1 не беше толкова лош, особено сравнен със 7.

И не ми говорете за Linux... (както някои и в тази тема се опитват да ни го навират). Там един тунер за да подкарам, си загубих два дена в четене... При 10 за същия тунер ми отнема няколко минутки, колкото да сваля софтуера който ползвам (SmartDVB) и да го инсталирам.

преди 26 минути, djagi написа:

но вече има страхотно много приложения, които решават проблема в достатъчна степен

Само че тук не си прав,следенето и събирането на инфо не се спира,доказано е!

преди 2 минути, Слави Маринов написа:

Само че тук не си прав,следенето и събирането на инфо не се спира,доказано е!

Четохме преди няколко месеца новината. Май дори ползваха някои от приложенията, които и аз използвам. И тогава и сега не съм съгласен с резултатите от теста, както и методите, които използват за да спрат телеметрията. Аз не твърдя, че се спира напълно, но все пак... Та нали се проверява за лицензи, обновления и т.н. Няма как всичко да се спре и в същото време да работи нормално.

Ако се замислиш..................система правена точно заради това,разработвана години и пробутвана по всякакъв начин(дори безплатен) нали не си представяш,че са допуснали да може да се спре следенето и т.н.само с два клика на някаква програмка и не си мислиш,че са чак толкова глупави в майкрософт.

преди 18 минути, Слави Маринов написа:

Ако се замислиш..................система правена точно заради това,разработвана години и пробутвана по всякакъв начин(дори безплатен) нали не си представяш,че са допуснали да може да се спре следенето и т.н.само с два клика на някаква програмка и не си мислиш,че са чак толкова глупави в майкрософт.

Windows се ползва не само от частни потребители, но също така и от държавни организации, включително и американски. Напълно допускам за възможно телеметрията да може да се спре напълно, най-малкото има такава възможност. Не вярвам Windows който аз ползвам и който се ползва в някоя държавна щатска служба да е различен, най-малкото това би се разчуло и рано или късно щеше да се появи някъде. Допускам обаче, че е напълно възможно да съществуват задни вратички за контрол над операционната система, които да могат да се задействат при нужда и до които имат достъп от съответните служби. Предполагам обаче, че такава възможност е съществувала и в XP, Vista и 7 , а защо не и още по-рано. Това обаче не го свързвам с телеметрията, а с изискванията на властите след 11.09 да имат достъп до всеки един компютър. Тези вратички са още в хардуера, то не напразно руснаците разработват собствен процесор и памет.

преди 1 час, ExaFlop написа:

И с кое точно 10 е по-слаб от 7. 
Аман от пушеци и писане, колкото да има нещо написано.

Всичко. Старт менюто е бъкано с реклами

Ей богу зомбиран народ :) .Ама линукса му виновен ,че не мое подкара една тв тунерна платка ,тва сериозен гъдел да го ева ....................

Ей джанъм ................старите ора са казали "Голяма лъжица лапни голяма дума не казвай ".................аз па съм убеден оти съм пробвал на една машинка с 2 гб рам и c2d процесор ,че доброто старо XP и 7-цата вървят прекрасно в сравнение с новите лайна 8.1 и 10 .

преди 35 минути, velislavvasilev написа:

1.Какво разбираш под "Най-добрата" ? Тук може много да спорим. Според мен МАК е най-добрата потребителска ОС. И пак зависи от потребителите.

2."сигурна" - с това пък изкърти! Какво е за теб сигурна ОС? Аз разбирам сигурна ОС да е тази, до която само ползвателят има достъп и може да контролира достъпа на евентуални други потребители. Такава, която да осигурява само на ползвателя достъп до информацията, която съдържа. Такава, за която да е сведена до минимум вероятността за инсталиране на зловреден софтуер. Да кажем, че с уговорки, може би, 10-ката е най-сигурната система, ама от версиите на Windows. Иначе далич не е по-сигурна от линукс, МАК, BSD и прочее.

Ти на Windows 10 знаеш ли каква информация ти изнасят от компа - не. Знаеш ли кой я изнася - не. Знаеш ли къде отива - не. Знаеш ли какво правят с нея - не. Можеш ли да спреш изнасянето - не. Ми, извинявай, ама това си е чист вирус.

3. Линукс не е за всеки. Дори за доста хора е трудно да си конфигурират принтера.

Отзад напред...
3. Да, определено Linux не е за всеки, поне що се отнася да се ползва пълноценно, не на ниво браузър и филми/музика. В моя случай (с тунера), не можах да му подкарам DVB-C, което ме нервира достатъчно...

2. Apple ли са тези, които осигуряват достъп до информацията само на потребителя?... Затова ли бяха премахнали flac на един техен потребител и ги бяха заменили с mp3... Дори мисля, че качени веднъж в техните сървъри, файловете престават да бъдат твои (май и при Google облака е така, за MS не съм сигурен).
И под "сигурна", имам предвид също така да не се ползва от потребител идиот, защото тогава няма сигурна ОС. Това по отношение на зловредния софтуер. Аз не съм специалист и да съм толкова добре запознат с различните операционни системи. До колкото знам, за всички има вируси. И в този смисъл, за мен 10 е по-сигурна, защото поне знам какво правя (и как да се оправя при нужда).

1. Аз разбира се, имам предвид, че за мен лично е най-добрата. Не мога да обобщавам.

преди 24 минути, Уолтър Уайт написа:

Всичко. Старт менюто е бъкано с реклами

А аз защо нямам реклами?...

преди 20 минути, Иво Димов написа:

Ей богу зомбиран народ :) .Ама линукса му виновен ,че не мое подкара една тв тунерна платка ,тва сериозен гъдел да го ева ....................

Не е тунерна платка, а най-обикновено китайско USB тунерче с DVB-C,S и T. Освен трудностите да се подкара най-обикновен хардуер, Linux също така не е особено подходящ за много неща, например предпечат и тем подобни... Разбира се, за гледане на филми ми е все едно дали ще ползвам Linux или нещо друго.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Само не ми хвали това говно 10 и не го сравнявай с доказала се през годините ОС като XP !

XP е прекрасна и доказала се във времето, но от моята гледна точка, просто му мина времето на XP... Остаря, така да се каже...

И аз искам една стара Шелби Кобра 1969 ....................

преди 7 минути, velislavvasilev написа:

Облакът не е част от системата! Там си качваш неща на друг компютър. Изобщо няма място за сравнение. Ние говорим, че от Майкрософт ти изнасят инфо от твоята машина, дето е пред теб и дето ти боравиш с нея. И то по най-опасния начин. Така че, и комшията да може да я гепи (щото сте в една мрежа примерно)

Ето ти линк към новината. Не става дума за неща, качени в облака.

преди 14 минути, velislavvasilev написа:

Ми, остава линукс дистротата.

Аз имам едно питане. Тъй като допуснах огромната грешка да си го купя този вирус и сека искам да го продам евентуално. Тъй като до преди 2 месеца бе инсталиран, пробвах на друг лаптоп и не ми го прие, защото вече е инсталиран, вариянт ли да го вържа към акаунт и така да се опитам да го продам? По-специално дали ще е проблем да го вържа с новосъздаден е-маил и акаунт в Майкрософт. Че не ми се дава моят и-меил, но на него ми иззпратиха фактурата.

Дори да можеш, мисля, че такава продажба на лиценз няма да е законна. Пък и не можеш да ми дадеш документи, с които да докажа, че е купен легално. И да, няма проблем да го вържеш към акаунт на същия лаптоп, на който си го инсталирал първоначално, но се съмнявам, че после този лиценз ще важи за коренно различен хардуер, дори вързан към същия акаунт. А как си го купил, с лаптопа или отделно?

преди 15 минути, velislavvasilev написа:

Отделно. От сайта им. Изпратиха ми на пощата е-маил със серийния номер. Изобщо не ми дреме дали е легално или не.

Е, да, но в документите за покупка са твоето име и лични данни... Не съм запознат дали може да се продаде лиценза, но мисля, че не. Най-малкото ще трябва да ми дадеш някакъв документ, удостоверяващ, че съм го закупил от теб. От друга страна, ако не е легално, за какво ми е?... Валиден сериен номер за 7 мога да си намеря, а после ъпгрейда към 10 е за още час време.

Ще ми е интересно да се чуе и мнението на човек, запознат с Windows лицензите (и продажбата).

Ето тема за размисъл...

Американското правителство използва Линукс там където не трябва да ги следят ;) Айде да не се изказваме неподготвени. И по-точно - Red Hat Enterprise Linux. Може би най-сигурната ОС на света ;)

и ДА има разлика между 10-ката която теглим от сайта на Майкрософт или Замунда, и Enterprise версиите които използва държавната администрация.

Но ние тук, така или иначе, сме обикновени потребители, и ако не ни следи Майкрософт, ще ни следят от Гугъл, Фейсбук (който има акаунт) и т.н., да се сравни правителствена служба, и то на САЩ, с обикновени потребили във форум е, меко казано, несериозно.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

преди 3 минути, mkfs.ext4 написа:

Американското правителство използва Линукс там където не трябва да ги следят ;) Айде да не се изказваме неподготвени. И по-точно - Red Hat Enterprise Linux. Може би най-сигурната ОС на света ;)

и ДА има разлика между 10-ката която теглим от сайта на Майкрософт или Замунда, и Enterprise версиите които използва държавната администрация.

И каква според тебе е разликата? От къде имаш информация за това? От къде мислиш се взима това "различно" копие.  

преди 2 минути, П.Петров написа:

И каква според тебе е разликата? От къде имаш информация за това? От къде мислиш се взима това "различно" копие.  

Значи няма разлика между Pro, Enterprise, Home версиите на 10-ката? ОК, добре. Не знаех. Живял съм в заблуда.

И пак казах - там където трябва да се пази тайна се използва Линукс или друга UNIX-подобна ОС, но не и Уиндоус. Уиндоуса е за лелките в администрацията които стоят на бюро по 8 часа на ден.

преди 4 минути, mkfs.ext4 написа:

Значи няма разлика между Pro, Enterprise, Home версиите на 10-ката? ОК, добре. Не знаех. Живял съм в заблуда.

И пак казах - там където трябва да се пази тайна се използва Линукс или друга UNIX-подобна ОС, но не и Уиндоус. Уиндоуса е за лелките в администрацията които стоят на бюро по 8 часа на ден.

Въпросите са свързани с разликите във "неща" , които твърдиш ТИ, на версийте на windows сваляни от замунда и тези, които се използват в държавната администрация

Сетете се колко са чувствителни отатък корпорациите на тема неприкосновеност на чувствителна информация и колко дела биха зелели съдилищата за финансови щети? А цар $ си е цар $!

преди 5 минути, ExaFlop написа:

Сетете се колко са чувствителни отатък корпорациите на тема неприкосновеност на чувствителна информация и колко дела биха зелели съдилищата за финансови щети? А цар $ си е цар $!

Кажи го на хората които си мислят, че има само десктоп компютри и че тази чувствителна информация се съхранява на някаква конфигурация сглобена от магазина, и че базите данни се поддържат с Уиндоус 10 от сайта на Майкрософт.:ph34r: А да, и теглят накакъв активатор или софтуер, за да им спре телеметрията :D

Да не говорим за ситуациите с дарения на "обемни" пакети на разни държавни администрации...

Windows 10 за $35 може ли? Може! Толкова струва индивидуално копие(лиценз) за лична употреба на служителите на cirque du soleil.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 1 час, mkfs.ext4 написа:

Разбира се, че разлика има, но става дума за друго - различават ли се версиите сваляни от сайта на MS... И не става дума за това в кой отдел на Пентагона ползват Linux (или друго) и в кой от лелките се ползва Windows Enterprise... И не говорим само за Америка, а за целия свят, за държави и за частния сектор. Това са десетки, стотици хиляди фирми и организации в цял свят с милиони служители. Факт е, че на много места се ползва Windows, та било то и от лелките в администрацията. Което обаче не прави тези данни маловажни или достъпни за всеки. Enterprise ти дава по-голям контрол, но пък не съм убеден, че навсякъде където се ползва (все пак) Windows, са с Enterprise. Въпроса обаче е в това, може ли или не да се спре телеметрията в Windows 10. И съвсем не е нужно да се ползва някакво приложение за целта, инструментите за това си ги има в самия Windows. Аз ползвам софтуер, защото съм прост...

И за мен, като частен потребител, от гледна точка на това, какво изтича от моя компютър и какво не, ми е абсолютно все едно с Linux ли съм или с Windows. За да знаят какви сайтове посещавам, с кой си кореспондирам, какъв торент съм свалил от Zamunda, съвсем не е нужно да ми влизат в компютъра, достатъчно е да питат БТК, Google и т.н. А и да не ги питат, целия Интернет трафик се следи по някакъв начин, да не говорим за телефонията. Спомнете си за проект Ешелон, за който се знае от преди да се родя. С напредването на технологиите и бъдещето на квантовите компютри, един Господ знае какво могат и какво не... Има един роман на Дан Браун - "Цифрова крепост". Мисля, че е писан преди повече от 10 години... Тъй че, телеметрията на MS ме интересува предимно до толкова, до колкото да не ми бави компютъра.

Важната информация се държи на Линукс сървъри, а не на някакви Уиндоуси. По цял свят, не само в Америка. Това е било още преди да се появи 10-ката, защото Уиндоус никога не е бил подходяща ОС за тази цел. Уин-а става само за десктоп защото това е предназначението му.

А "инструментите" които има Уиндоус може да намалят следенето, но не и да го спрат съвсем. Прочети това:

преди 19 часа, velislavvasilev написа:

То и при мен не ставаше постоянно. Само чат-пат, ако усета по трафика или се сетя да погледна. Иначе на моменти Windows 10 се държеше повече от прекрасно. Хем лек (след моята оптимизация), хем зареждаше за секунди. Така като ми напише някой като теб и направо.. Ако искаш да сравним трафика на теб и на мен, ам? И по-специялно да сравним на кой компа му с колко адреси се свързва. Ти за 24 часа ако не ми изброише поне 100-200 адреса, ще се гръмна. КАто при опити да ги блокираш, те се сменят (съответно броят на адреси нараства).

Има начини как да се провери. Пусни си компа и не пипай нищо. Само преди това го нагласи да не заспива, да не се хибернира и т.н. Остави го 12 часа примерно и му филтрирай трафика. Да видиш какво ще стане. И друго. Нагласи го според "графичните тулове" вградени в системата да не изпращаш анонимно дании и т.н., и пак го остави за 12 часа - да видиш пак какво ще стане. А аз съм пробвал и на Линукс Мента. За тези 12 часа се засичаше адресите само за ъпдейтите.

Да не говорим че тва за "100-200 адреса" го написах за система с приложения, където всичко е спряно от потребителя. От ъпдейти на системата до ъпдейти и репорти на браузера. Пък, ако всичко ти е по подразбиране и си следвал "съветите" на Майкрософт, ще ти трябва по-солидна машина да си филтрираш трафика за 24 часа. Първо броят на адресите ще нарастне, второ - трафика дет ще записваш ще е колосален.

Само, че теб като обикновен потребител това не виждам защо трябва да те притеснява ако ще го ползваш за браузване, фейсбук и гледане на филми, защото за това използват Уиндоус 90% от потребителите му. Мислиш ли, че в Майкрософт се интересуват на кого снимката си харесал и кой филм си изгледал? Най-лошото което може да ти се случи е да ти пуснат реклами свързани с това което търсиш, което даже е добре.

А ако ще ползваш фейсбук, ако ще и с Правец да си, информацията ти пак е публична. И какво от това? Не сте толкова важни, че големите корпорации да се интересуват от вас и да си губят времето с вашия живот ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.