Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По-лесно ли се кара кола автоматик

Featured Replies

• Автор

като си взема колата , мерси за съветите на всички ви в определена степен всеки ми беше полезен 

• Отговори 219
  • Прегледи 37,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
на 23/3/2016 at 13:02, G. Folten написа:

Аз вече изкарах книжка за нормална кола , от втория опит взех изпита  и имам правото да управлявам и нормална и автоматик  

Ето тази книжка е доста важно нещо.
Добре че си я изкарал. Честито !

Лично мое мнение е че за първа евтина кола трябва да мине през ръчни скорости. Ако иска да я дава на отпадъци после стига той/тя да е добре. След това ще се наслади на кола с автоматични скорости ако е по-скъпа и с добра скоростна кутия и двигател и синхронизацията помежду им.

• 3 седмици по-късно...
на 25.02.2016 г. at 16:11, Белгиеца написа:

Еми ти не разбираш, защото не разбираш от психология.
Не разбираш и от много други работи.
Не си алтруист, ами си само егоист.
Според теб, тези които са по-смотани в карането, не трябва да карат, щото тъпите инженери още не са измислили лесни за управление коли. И още по-тъпите производители не искат да прозвеждат серийно това което вече е измислено, щото гонят само печалби. Ти знаеш ли ги тези капути, че нарочно не слагат на бензиновите модели автоматични кутии, с цел да те прецакат да си купиш дизел, който "по-случайност" ти излиза точно 5000 евро по-скъп от най-евтиния вариант с най-слабия бензинов двигател ? (една френска марка точно това прави)

А освен шофирането в милионна София има и шофиране в по-малки градчета, където въобще не е същата лудница. Няма трамвайни линии, няма 4 лентови булеварди ( в една посока), няма откачени таксиметраджий селяндури да те изпреварват и от ляво и от дясно.

Аз ти пожелавам жена ти да не може да кара и ти да трябва да возиш бебето на ясла вместо нея, да видиш какво е. И ти пожелавам да ти се народят само дъщери, които също да са супер смотани в карането, та да им обясниш да не изкарват книжка. 

Имам книжка от 25 години (със златен талон), но не мога да шофирам. Трима инструктори в последните години се изредиха да ме учат да карам, но се провалиха с опитите си. Страшното е, че понякога дори не забелязвам светофарите, когато няма спрели автомобили на червено.  Не се научих както трябва да сменям скоростите, мъка ми е да карам, дори потеглянето и спирането ме затрудняват, често влизам (или поне се опитвам да вляза) в насрещното движение. Има ли шанс да стана шофьор? За щастие не успях да направя нито едно ПТП, благодарение на инструктора или на шофьора до мен.

Не му пожелавай дъщери, а син като мене. :)

Редактирано от Мечо Хубавеца (преглед на промените)

на 25.02.2016 г. at 17:34, flare написа:

Ами доста убеден съм, че тази жена дето казваш ще го мине. Тестът за вниманието например е доста кратък (в сравнение с шофиране) и съответно е напълно недостатъчен да покаже, дали може да си задържаш вниманието за дълго. Да, нещо е, ама според мен е крайно недостатъчен за това което имаш предвид.

Такъв проблем имам и аз. Не мога да си задържа вниманието за дълго.

преди 11 часа, Мечо Хубавеца написа:

Такъв проблем имам и аз. Не мога да си задържа вниманието за дълго.

Това как да го разбирам ?

За доброто и безаварийно шофиране не е нужно (даже е противопоказно) да си концентрираш вниманието върху едно нещо. примерно - пътя пред теб. А наоколо - тротоара вдясно (или вляво), лентата за насрещно движещи, задното пространство (огледалата), други фактори ...

Периферното зрение и наблюдението на обстановката във фонов режим са най-важните неща при шофирането. 32 години (половината много активен) стаж и много километри и с лява, и с дясна дирекция.

преди 48 минути, jhoro написа:

Това как да го разбирам ?

За доброто и безаварийно шофиране не е нужно (даже е противопоказно) да си концентрираш вниманието върху едно нещо. примерно - пътя пред теб. А наоколо - тротоара вдясно (или вляво), лентата за насрещно движещи, задното пространство (огледалата), други фактори ...

Периферното зрение и наблюдението на обстановката във фонов режим са най-важните неща при шофирането. 32 години (половината много активен) стаж и много километри и с лява, и с дясна дирекция.

Разбирай го, че не забелязвам знаците и колите, които се движат зад мен. Забравям, че трябва да гледам и за тях. Виждам само напред като кон с капаци. Ръчните скорости пък ми правят управлението на колата мъчение. Чакам с нетърпение урокът да свърши и да сляза от колата. Дори като карам извън града след 30-40 минути се уморявам. Паркирането пък ми е пълна загадка.

Мина една година и пак се пробвах да карам. Не можах да потегля както трябва. Всичко бях забравил. Трябваше да почна пак от полигон, но пак стигнах до кривата круша.

Чудя се хората как се са научили да карат, пък аз не мога.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Чудя се хората как се са научили да карат, пък аз не мога.

Аз, преди години(15-20) си мислех, че никога няма да се науча да карам - това скорости, ама кога и защо се сменят, не може ли без да ги сменям, знаци, ще завия ли както трябва, и т.н. Е, научих се. Не, че съм станал добър шофьор - още много има да уча, ама се справям. Преди 17-18 години се запознах с един човек, на около 50+ години. Той ми каза, че говори над 20 езика, но така и не се е научил да управлява автомобил. Няколко пъти е карал курсове, ама до никъде не е стигал и накрая се отказал. За сметка на това пък езиците ги учел лесно и бързо.

преди 7 часа, A.com написа:

Аз, преди години(15-20) си мислех, че никога няма да се науча да карам - това скорости, ама кога и защо се сменят, не може ли без да ги сменям, знаци, ще завия ли както трябва, и т.н. Е, научих се. Не, че съм станал добър шофьор - още много има да уча, ама се справям. Преди 17-18 години се запознах с един човек, на около 50+ години. Той ми каза, че говори над 20 езика, но така и не се е научил да управлява автомобил. Няколко пъти е карал курсове, ама до никъде не е стигал и накрая се отказал. За сметка на това пък езиците ги учел лесно и бързо.

Аз и с това не мога да се похваля. Учил съм навремето чужди езици, но бързо забравям думите. Физиономии също не помня. Като малък три години ме учиха да свиря на пиано. Не успях да се науча да свиря едновременно с двете ръце и родителите ми накрая кандисаха да спра с уроците. Предполагам, че последното има връзка с това, че не мога да се науча да шофирам.

преди 4 часа, Мечо Хубавеца написа:

Аз и с това не мога да се похваля. Учил съм навремето чужди езици, но бързо забравям думите. Физиономии също не помня. Като малък три години ме учиха да свиря на пиано. Не успях да се науча да свиря едновременно с двете ръце и родителите ми накрая кандисаха да спра с уроците. Предполагам, че последното има връзка с това, че не мога да се науча да шофирам.

Ами, ако не можеш и си сигурен, че не можеш не се опитвай. Най-лошото ще е да претрепеш някого. После оправданията няма да минат. Аз 35 години изкарах без кола и без книжка. Ама се появи второ хлапе преди един месец и затова миналата година изкарах и книжка. Ако виждах, че няма де се справям с шофирането пак щях да разчитам на краката си и на обществения транспорт. Неудобно е, ама по-добре така отколкото виновен за нечие или мое нещастие.

Можеш да потърсиш и лекарска помощ за проблема с бързото забравяне и липсата на на концентрация. Човек никога не знае от къде може да изскочи зайчето и да си оправи живота.

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Ръчните скорости за обикновена градска кола постепенно се превръща в отживелица. За спортна кола с цел удоволствие е ок, но да са ти непрекъснато заети и двете ръце и крака е тъпотия. За задръстванията тръгни-спри е направо уморително.

Отминаха времената в които "автоматик" означаваше по-висок разход. С новите вариращи трансмисии дори и производствената цена е под ръчката, но все още им е трудно да удължат живота на ремъка над 200-300'000 км. За това луксозните модели се правят с 6-8 степенни автоматици,  вместо ремък.

преди 33 минути, zemonti написа:

Ръчните скорости за обикновена градска кола постепенно се превръща в отживелица

Да, но с уговорки.

1. Ти говориш за нови (като модел и производство) автомобили, а по-голяма част от аудигорията ги интересуват .. не чак толкова новите.
  2. Тук, при нас - във Великобритания (една от малкото държави, в които има категории "B" (full) и "B (Automatic)") - може би половината шофьори не могат да карат кола с ръчни скорости. Но когато става дума за наемане на работа като шофьор - всички искат full licence.

И да - по-лесно е, особенно при смяна на дирекцията. Щото на автоматика на се чудиш - къде беше лоста.

PS. Според мен, докато автоматите изместят напълно ръчните скорости (ако стане) ще навлязат електричките - без скорости.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 5 минути, jhoro написа:

Ти говориш за нови (като модел и производство) автомобили, а по-голяма част от аудигорията ги интересуват .. не чак толкова новите.

Като се има в предвид, че автоматичните трансмисии съществуват отпреди почти един век изглежда че твоите разбирания за "нови модели и производства" се различават от моите. :)

Моят Endeavor е вече 12 годишен и никога не е бил произвеждан във вариант с ръчни скорости. За теб това нов, или стар модел е?

преди 8 минути, zemonti написа:

Като се има в предвид, че автоматичните трансмисии съществуват отпреди почти един век изглежда че твоите разбирания за "нови модели и производства" се различават от моите. :)

Моят Endeavor е вече 12 годишен и никога не е бил произвеждан във вариант с ръчни скорости. За теб това нов, или стар модел е?

Като се има предвид, че първите автомобили е били електрически - тия, дет ся ги праят нови ли са или ...

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 2 часа, A.com написа:

Ами, ако не можеш и си сигурен, че не можеш не се опитвай. Най-лошото ще е да претрепеш някого. После оправданията няма да минат. Аз 35 години изкарах без кола и без книжка. Ама се появи второ хлапе преди един месец и затова миналата година изкарах и книжка. Ако виждах, че няма де се справям с шофирането пак щях да разчитам на краката си и на обществения транспорт. Неудобно е, ама по-добре така отколкото виновен за нечие или мое нещастие.

Можеш да потърсиш и лекарска помощ за проблема с бързото забравяне и липсата на на концентрация. Човек никога не знае от къде може да изскочи зайчето и да си оправи живота.

Днес ходих на кормуване за пръв път от четири години насам и никого не претрепах. Инструкторът каза, че имало много по тежки случаи от моя и след още 5-6 учебни часа ще мога да карам сам. Аз обаче не му вярвам. Помагаше ми със съединителя и затова нито веднъж колата не загасна. Според него нямам доверие в себе си, но имам умения. Увлича ме скоростта. Извън града изпреварвах с 120 км, което е забранено. Хубавото е, че успях да паркирам два пъти, а в града никого не блъснах. Псувните ги отнесе инструктора, когато отнех предимство. :)

За забравянето не си съвсем прав. Ако ми дължиш пари, може да не ти помня физиономията, но няма да забравя да си ги потърся и прибера  по един или друг начин. :)

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Днес ходих на кормуване за пръв път от четири години насам и никого не претрепах. Инструкторът каза, че имало много по тежки случаи от моя и след още 5-6 учебни часа ще мога да карам сам. Аз обаче не му вярвам. Помагаше ми със съединителя и затова нито веднъж колата не загасна. Според него нямам доверие в себе си, но имам умения. Увлича ме скоростта. Извън града изпреварвах с 120 км, което е забранено. Хубавото е, че успях да паркирам два пъти, а в града никого не блъснах. Псувните ги отнесе инструктора, когато отнех предимство. :)

За забравянето не си съвсем прав. Ако ми дължиш пари, може да не ти помня физиономията, но няма да забравя да си ги потърся и прибера  по един или друг начин. :)

Не съм казал, че задължително ще претрепеш някого. Ако не си сигурен, че самостоятелно можеш да управляваш автомобил, по-добре да имаш 2-3-4 на ум, та да не претрепеш някого. За всичко си трябва време и опит, личен.

на 12.04.2016 г. at 20:53, A.com написа:

Не съм казал, че задължително ще претрепеш някого. Ако не си сигурен, че самостоятелно можеш да управляваш автомобил, по-добре да имаш 2-3-4 на ум, та да не претрепеш някого. За всичко си трябва време и опит, личен.

В момента съм сигурен, че не мога да управлявам самостоятелно автомобил и затова не управлявам.

Карах днес за втори пореден път и то в голямото движение. Голяма мъка!

Наскоро си взех БМВ 3та М серия с автоматична скоростна кутия с по-малък двигател и по-стара година, че засега малко ме е страх да карам след работа. Да ви кажа честно никак не е лошо да има човек автоматик в колата ако иска малко да си отпочине докато кара, но понякога наистина ми се иска и мога сам да включа на по-малка или по висока предавка което за жалост при автобусите примерно не може, но пък при камионите може. И ръката си почива докато карам и мога с две ръце да се уча да паркирам новата за мен кола. Общо взето като за първа кола със задно предаване се радвам че избрах между двете злини по-малката. До последно гледах CLK-та с 2.3, 2.4 компресор, 3.2 бензин и дизел и накрая видях едно готино Бе еМ Ве и си викам, айде нищо че са чупливи ще си взема и аз едно, после ще мина на мерцедес или ще се върна на гоуфо, който е отремонтиран наскоро и има няма още 20 години живот в него, че и най-накрая се прижалих и му сложих газ. Бавареца да ви кажа честно не искам да го мъча с газова уредба, нищо че ще е по-икономичен така, просто ще му съкратя много живота.

На километража пише 160 в мили което е май към 260 в км, но ме съмнява след толкова години да може да ги вдигне на прав равен път, но ако минавам през германия ще се пробвам. Там през деня има участъци разрешени за висока скорост, а на много магистрали след 10 вечерта отпадат скоростните ограничения което е добре според мен за да може легално и без притеснение човек да пробва скоростта и качеството на автомобила който управлява.

Редактирано от サムライオートバイ (преглед на промените)

• Автор

Здрасти отново сега като  вече трябва да мисля за кола се чудя върху каква марка автомобил да си купя имам колебания между Голф 4 , Голф Поло, Опел Корса и Daewoo kalos 1.2  като тазши последната имам нужда от повече информация за нея защото имам познат който се занимава с внос на коли и тази я е внесъл от Германия  без регистрация е  трябва да се оправят нещата в КАТ   но за 2500  лв мисля че е прилично  модела е от октомври 2004 г . 

на 16/04/2016 at 12:30, サムライオートバイ написа:

Наскоро си взех БМВ 3та М серия с автоматична скоростна кутия с по-малък двигател и по-стара година, че засега малко ме е страх да карам след работа. Да ви кажа честно никак не е лошо да има човек автоматик в колата ако иска малко да си отпочине докато кара, но понякога наистина ми се иска и мога сам да включа на по-малка или по висока предавка което за жалост при автобусите примерно не може, но пък при камионите може. И ръката си почива докато карам и мога с две ръце да се уча да паркирам новата за мен кола. Общо взето като за първа кола със задно предаване се радвам че избрах между двете злини по-малката. До последно гледах CLK-та с 2.3, 2.4 компресор, 3.2 бензин и дизел и накрая видях едно готино Бе еМ Ве и си викам, айде нищо че са чупливи ще си взема и аз едно, после ще мина на мерцедес или ще се върна на гоуфо, който е отремонтиран наскоро и има няма още 20 години живот в него, че и най-накрая се прижалих и му сложих газ. Бавареца да ви кажа честно не искам да го мъча с газова уредба, нищо че ще е по-икономичен така, просто ще му съкратя много живота.

На километража пише 160 в мили което е май към 260 в км, но ме съмнява след толкова години да може да ги вдигне на прав равен път, но ако минавам през германия ще се пробвам. Там през деня има участъци разрешени за висока скорост, а на много магистрали след 10 вечерта отпадат скоростните ограничения което е добре според мен за да може легално и без притеснение човек да пробва скоростта и качеството на автомобила който управлява.

Искам да ми пуснеш снимка на въпросната М-ка с автоматична скоростна кутия, че досега за такава не съм чувал и искам да се образовам....

преди 7 минути, Lost™ написа:

Искам да ми пуснеш снимка на въпросната М-ка с автоматична скоростна кутия, че досега за такава не съм чувал и искам да се образовам....

Нещо такова?

http://www.bestcarinf.com/bmw/bmw-m3-automatic

преди 9 минути, flare написа:

или
http://www.automobilemag.com/news/2008-bmw-m3-m-dct-sport-coupe-sedan-convertible/

Въпроса беше малко странен но все пак !

на 16/04/2016 at 12:30, サムライオートバイ написа:

преди 1 минута, flare написа:

Наскоро си взех БМВ 3та М серия с автоматична скоростна кутия с по-малък двигател и по-стара година

Интересува ме конкретно неговата м3-ка "по-стара година и с по-малък двигател". Близко до ума е, когато се говори за по-стара година, да не става въпрос за F30+ сериите, а нещо до е90. Да не говорим, че дори автомобила, който си постнал, e s M-DCT трансмисия, която е всичко друго, но не и конвенционален "автоматик". Не ми се влиза в излишни полемики, влез и прочети какво точно означава M-DCT/M3 DCT transmision.  Още повече изказването, че не можеш да си сменяш скоростите нагоре/надолу при М-ка е пълна простотия...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.