Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отношенията между САЩ и Русия

Featured Replies

преди 32 минути, Джугашвили написа:

Я чакай малко сега!!! Ако не ме лъже паметта, точно германците и американците са инициаторите на санкциите срещу матушка Россия!!!  Е как пък точно само на тези две държави се увеличава стокооборотът, а на всички останали дето им се връзват на акълите и прокламираната от тях политика стокооборотът спада!!! И за какво са всъщност тези санкции??? За да се облагодетелстват тези две държави за сметка на останалите и да си разчистят терена или за да се накаже Русия??? Към кого всъщност са санкциите и кой страда от тях???

С какво Германия е променила отношението си към санкциите ??

Абе вие въобще знаете ли какво са тези "санкции" ?? :):)

Определено не.

Споменах ли че руските милиардери са си увеличили богатството си с 1/3-та  след санкциите ? Докато обикновенния руснак е с понижен стандарт с 15 % ?

Даже на 20 % https://www.vedomosti.ru/politics/news/2017/08/01/727430-niu-dohodi

преди 19 минути, Мальчик Бананан написа:

miro20, това е софтуер, който работи. Осъзнаваш ли, че става дума за защитена технология (софтуер) за милиони долари?

Напълно осъзнавам.

КАкто и това че нищо не променя явното /споменаите връзки с фСБ/ и негласното към момента положение за покровителство  от ФСБ

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

• Отговори 8,7k
  • Прегледи 494,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мацката го обяснява много добре и разбираемо дори и за неспециалисти с малко здрав разум. Ааааа , ма чакай, това сигурно пак е фейк и пропаганда на руснаците. А картинката е точно обратната.

• crazy katon
    crazy katon

В Холандия се намериха хора, на които им писна да демонизират Русия и ще издават вестник за истинското положение там, който ще се казва "другият вестник" или "другата страна". Инициативата е хубава, н

• Тези удари са повече за пред медиите и да напомнят на света, че международното право не съществува.

Публикувани изображения

преди 7 часа, miro20 написа:

Акто и това че нищо не променя явното /споменаите връзки с фСБ/ и негласното към момента положение за покровителство  от ФСБ

Не бъди толкова сигурен. Официалната версия е, че АНС са хаквали Гугъл и Майкрософт, а не, че двете компании са работили доброволно. Аз не знам... А ти?

Обяснено от самия Женя:

Цитат

If the story about our product’s uncovering of government-grade malware on an NSA employee’s home computer is real, then that, ladies and gents, is something to be proud of. Proactively detecting previously unknown highly-sophisticated malware is a real achievement. And it’s the best proof there is of the excellence of our technologies, plus confirmation of our mission: to protect against any cyberthreat no matter where it may come from or its objective.

https://eugene.kaspersky.com/2017/10/10/heres-to-aggressive-detection-of-maliciousness/

преди 3 часа, Мальчик Бананан написа:

Не бъди толкова сигурен. Официалната версия е, че АНС са хаквали Гугъл и Майкрософт, а не, че двете компании са работили доброволно. Аз не знам... А ти?

Имах предвид това което цитирах по назад и е известно и неоспоримо.

преди 2 часа, Мальчик Бананан написа:

Интересно обяснение... значи понеже служителя си взел  у дома софтуер или код върху който да работи , антивирусната го е засякла като малуеър който трябва да анализира, и затова е въпросното "засичане" и изтичане на данни, което не е изтичане, а анализ на този подозрителен код.

Да има логика, само че не мисля че става въпрос за код. В експеримента който цитирах също по назад, за засекли че се търсят документи. По ключои думи и вероятни  наименования на секретни документи .

т.е. малуеър и др вирусен код е ясно положението ... но да търсиш текст , това вече е съвсем друго.

Все едно да пишеш статия за вирусите, и антивирусната да ти я засече като "подозрителна" и да я  прати на сървърите си за "анализ" :)

Другото което е че става въпрос и за предостаяне на вратички, не само за анализ.

И последно , не вярвам служителя от АНС да е наистина толкова глупав че да  изнесе истински код за "домашна работа".

Останалите неща пак се повтарям, няма как да знаем и е само "върха а айсберга". Всичко е в сферата на догадките върху реални случили се атаки . И за про-кремълски групи, и за въпросното "Дуку2" и т.н..

Cheers :)

Кремъл отрича разбира се... още един аргумент  полза на подписа ми :):)

И още една куриозна новина

https://ria.ru/amp/defense_safety/20171012/1506737199.html

На руските военни делегати им отказали визи за сАЩ за конференцията на ООН по тема ПРО

И още за намеса на руските тролове

http://money.cnn.com/2017/10/12/media/dont-shoot-us-russia-pokemon-go/index.html

Покемон Го можело да бъде използван за целите на руската агенция, наричана по народному  "фабрика за тролове" срещу САЩ

преди 1 час, miro20 написа:

Имах предвид това което цитирах по назад и е известно и неоспоримо.

Интересно обяснение... значи понеже служителя си взел  у дома софтуер или код върху който да работи , антивирусната го е засякла като малуеър който трябва да анализира, и затова е въпросното "засичане" и изтичане на данни, което не е изтичане, а анализ на този подозрителен код.

Да има логика, само че не мисля че става въпрос за код. В експеримента който цитирах също по назад, за засекли че се търсят документи. По ключои думи и вероятни  наименования на секретни документи .

т.е. малуеър и др вирусен код е ясно положението ... но да търсиш текст , това вече е съвсем друго.

Все едно да пишеш статия за вирусите, и антивирусната да ти я засече като "подозрителна" и да я  прати на сървърите си за "анализ" :)

Другото което е че става въпрос и за предостаяне на вратички, не само за анализ.

И последно , не вярвам служителя от АНС да е наистина толкова глупав че да  изнесе истински код за "домашна работа".

Останалите неща пак се повтарям, няма как да знаем и е само "върха а айсберга". Всичко е в сферата на догадките върху реални случили се атаки . И за про-кремълски групи, и за въпросното "Дуку2" и т.н..

Cheers :)

1. Имаш ли информация за вида на данните?

2. Служителят на АНС, ако е той, за който писаха, случайно да е този?

http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=17393

Изнасял си човека документи вкъщи. Ей така. Хм...

3. За Duqu2 надали е догадка - има достатъчно информация в анализа на атаката - индикатори за компрометирането, хеш суми, съвпадение с Duqu 1.

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

преди 9 минути, Мальчик Бананан написа:

Имаш ли информация за вида на данните?

Е пак ме караш да се самоцитирам .

Твоа е известно публично . Друго нито аз нито друг може да твърди с категоричност.

преди 20 минути, miro20 написа:

Е пак ме караш да се самоцитирам .

Твоа е известно публично . Друго нито аз нито друг може да твърди с категоричност.

хахахахаха, каспаров, дай го на приятелите си от stopfake.

Миро, почни да цитираш нормални медии най-после. Поне се пробвай:

Цитат

The NSA declined to comment, citing agency policy “never to comment on our affiliates or personnel issues.” Reuters was not able to independently verify the reports.

https://www.reuters.com/article/us-usa-cyber-nsa/russian-hackers-stole-u-s-cyber-secrets-from-nsa-media-reports-idUSKBN1CA2DO

А иначе цитирах Евгений Касперски просто за инфо. Той, човекът се шегува. Не мога да твърдя нещо убедително. Преди писах, че руснаците няма да си оставят коня в калта и ако има нещо вярно, то това е станало най-вероятно след хакване или извличане на вътрешна информация. Същият метод използват срещу корейците след хака на "Сони". Просто, отвън, почти няма начин със 100% сигурност да узнаят - атаки под фалшив флаг, скриване на местоположение, каквото се сетиш.

преди 20 минути, Мальчик Бананан написа:

хахахахаха

хаха не хаха ,  цитират джърнла... https://www.wsj.com/articles/russian-hackers-scanned-networks-world-wide-for-secret-u-s-data-1507743874

Отделно че Ксапаров си е вече завоювала реноме медия, нямаща нищо общо с фейкометите на пропагандата :)

преди 21 минути, Мальчик Бананан написа:

Не мога да твърдя нещо убедително.

Е именно де.

А не, бе...

преди 32 минути, miro20 написа:

Отделно че Ксапаров си е вече завоювала реноме медия, нямаща нищо общо с фейкометите на пропагандата

Аз пък съм чувал, че не "Касапа", а "Доктор Веб" е "кремълския антивирус".

преди 14 часа, Мальчик Бананан написа:

Е, това беше весело :D. Не били компютри, били компоти. Това се случило не в централата на NSA, а на домашен компютър на служител, който си занесъл код на NSA, за работа в къщи, естествено код на malware, или чисти вируси. И антивирусната го засекла подобаващо и го пратила за анализ, ако правилно съм разбрал. И това било "изтичането" на секретни данни от руски "хакери", които просто са си свършили работата, да напишат антивирусна, която да лови вируси. Но, две години по-късно, някой се сетил да завърти скандал с дезинформация и тенденциозно манипулиране на фактите, просто защото са започнали черен пиар срещу Касперски, така и така.

И тук Miro20 пак блесна с неговите фейк линкове и "достоверни" източници, опитвайки се да заглуши фактите с тонове глупости. Но като му проследиш "достоверните" линкове и схващаш идеята на цялата дезинформационна машина на NSA и компания, чиято, по-скоро жертва, бих казал, е и той. Един, или няколко източника, хвърлят нещо подобно в публичното пространство, после други контролирани източници ги цитират, после почват да се цитират и едни други, докато се заформят опорките и се вдигне шум. Стилът е - стринката, казала на каката, на комшийката на девера, на някой си. После и някои по-независими източници клъвват и цитират (просто защото дискредитираните никой няма да чете и вземе насериозно) и вече се вдига истински шум. Евентуално се появяват линкове и по форуми, фацебук, туитър и т.н. от соросоидните, неуморни мравки и заблудени, предубедени наивници. Когато дойде опровержението, или почне да се размирисват несъответствията, вече скандалът е попреминал и се е оформило мнение, в стил - абе не им е чиста работата, нищо, че май не е така. Красота, просто красота :), но се изтъркаха отдавна.

Тук обаче, виждаме и един друг подход, за който вече съм чел, но забравих точното дефиниране. Беше го разяснил напълно свободно висш кадър на американската администрация. Номерът е да поставяш под съмнение всичко казано от опонентът и да го заливаш с въпроси, акцентирайки само върху измислени, или изсмукани от пръстите, дребни несъответствия, като така го объркаш и разсееш, до степен да поставиш всичко останало под съмнение. Така работи и наш Miro20, дори и да не се усеща. Хитро, но неефективно. Всъщност като се прекали с демагогията, самият дезинформатор почва да бъде поставян под съмнение, дори и за верните, откъслечни факти.

Нещо по-дългичко за четене (weekend read).

https://points.datasociety.net/your-data-is-being-manipulated-a7e31a83577b

Отделно от руснаците, представете си как всъщност изкуственият интелект е истинския победител в т.нар. "хакнати избори". Или как Третата започва от туит ботове. Терминатор може би не изглежда всъщност, като бате Арни,a като дълга цифрова поредица. БАМ! Fallout. :D

преди 14 часа, RagnerBG написа:

И тук Miro20 пак блесна с неговите фейк линкове и "достоверни" източници,.......

Нали разбираш че всичката избълвана помия си е само... празнословие и измишльотини ? :)

Прочети се отново сам и се запитай какъв е смисъла на тези една педя алабалистики и пълна нула аргументираност ??

По темата  - Туитър , подобно на фейсбук, съдейства на сената и са предоставили данни за 201 руски  акаунта, които вероятно са изпозлвани за влияние на изборите

https://www.apnews.com/17b427c1cd5647af96e15cb1db204198/AP-source:-Twitter-has-turned-over-profile-names,-or-'handles,'-of-201-Russia-linked-accounts-to-Senate-investigators

Не знам дали АП , както и WSJ , СНН,  и др за теб са "фейкови медии" :)

пп

От Полша : http://www.radiopolsha.pl/6/136/Artykul/330320

За трети път са оразили  руски хакерски атаки

преди 1 час, miro20 написа:

От Полша : http://www.radiopolsha.pl/6/136/Artykul/330320

За трети път са оразили  руски хакерски атаки

Ако си по-запознат с киберсцената, ще знаеш, че "руски хакери" няма общо с политиката и вметката ти е за раздела за сигурност. А може би и аз мога да кривя истината, като посоча, че Щатите или... "американските хакери", като са най-големите разпространители на спам, нали...

https://www.spamhaus.org/statistics/countries/

Сори, но т.нар. "стоп-фейкъри" използват същите методи, като разпространителите на фейкове. На кой ли да вярва човек? Хм... Лично аз избирам да не вярвам и на едните и на другите.

Фактите са такива, че, да, има и руски кибершпионски групи, и американски, и севернокорейски, и турски, и виетнамски даже, но доказателство за принадлежността им към дадено правителство е почти невъзможно. Освен в случая с Equation Group и АНС. И това стана възможно благодарение не на друг, а на Сноудън. Атаката към Натанц пък въобще е нямало да се открие - те даже не са допускали, че е свързано с компютърна грешка, ако израелците не са се издънили.

преди 1 час, Мальчик Бананан написа:

Фактите са такива, че, да, има и руски кибершпионски групи, и американски, и севернокорейски, и турски, и виетнамски даже, но доказателство за принадлежността им към дадено правителство е почти невъзможно

Е да де. имено това "почти" е въпрос на дискусия.Най е лесно да се отрича разбира се, но си има и обективни преки и косвени признаци, които именно дават насоките.

Сори, но т.нар. "стоп-фейкъри" използват същите методи, като разпространителите на фейкове.

В случая цитирам полския военен министър. Това метод на разпросранение на фейкове ли е ? :)

На кой ли да вярва човек? Хм... Лично аз избирам да не вярвам и на едните и на другите.

Понякога е нужно само един прост факт-чекинг да си направиш. Не е нужно да вярваш например че Меркел е направила свирка на Тръмп, и с това той се е  похвалил в туитър, а просто да погледнеш туитъра му.

Нали ? :)

Приравняването и омаловажаването на тези фейк новини, играе в тяхна полза, и във вреда на истината. Защото тук въобще не става въпрос за "вярване на едните или другите". Просто едното е лъжа.

Както и че целта на тези фейк новини е именно да постигнат  нихилизма който и ти демонстрираш, махвайки с ръка, и казвайки "всичките са маскари, всички лъжат".

Това също е успех за фейк новините.

преди 17 минути, miro20 написа:

Цитат

Е да де. имено това "почти" е въпрос на дискусия.Най е лесно да се отрича разбира се, но си има и обективни преки и косвени признаци, които именно дават насоките.

По-сложно, е, Миро, знаеш го. Давам ти пример с "Касперски". ДО разкритието, че израелците са ги хакнали и така са получили вътрешно инфо, имах различно мнение по случая. Точно защото въпроси, като този за атрибуцията, е най-сложният в кибератаките. Значи!, специалисти по сигурност, които се занимават с това 20-30 години не смеят да припишат на дадена групировка връзки с определена страна, а някакви медии и политици - могат. Брех, да го... значи. Що не работят в security индустрията тея. Най-малкото хубави пари щяха да получават.

Цитат

В случая цитирам полския военен министър. Това метод на разпросранение на фейкове ли е

Говоря по принцип.

Цитат

Понякога е нужно само един прост факт-чекинг да си направиш. Не е нужно да вярваш например че Меркел е направила свирка на Тръмп, и с това той се е  похвалил в туитър, а просто да погледнеш туитъра му.

Сложно е, пич и съм убеден, че го знаеш. Да не говорим, че Гугъл може да скрие от теб ФАКТ от действителността с няколко реда код, както и обратното - да запълни Интернет с информационен шум. Отделно много хора четат заглавията само. И аз съм се хващал на въдицата така.

преди 13 минути, Мальчик Бананан написа:

а някакви медии и политици - могат. Брех, да го... значи. Що не работят в security индустрията тея.

Забравяш една маааалка подробност... Не точно политиците правят тези изводи. А на базата на своя служебна и професионална информация от службите си.

Която ние разбира се, няма как да знаем, затова и се получават спекулации.

Абе, точно хора, като полски, румънски и български политици... мани-мани. Да не говорим за американски политици, когато трябва да се обслужва "правилния" наратив, нали?

Чел ли си някои от докладите на "Касперски" за руски кибершпионски групи? Ако беше чел, щеше да знаеш защо е толкова абсурдна теорията за доброволно сътрудничество на компанията с шпионите. ;)

преди 2 часа, miro20 написа:

По темата  - Туитър , подобно на фейсбук, съдейства на сената и са предоставили данни за 201 руски  акаунта, които вероятно са изпозлвани за влияние на изборите

Не знам дали се усещаш, че си се хванал на въдица от типът - "крадеца вика - дръжте крадеца"? Руски, хакерски групи, севернокорейски, хакерски групи (нали уж имаха само 2 компютъра и толкова домейна) и т.н. Ясно е, че китайците и руснаците имат такива екипи, но повече говорим за защита, отколкото хакване (нападение). Защото основният и изключително агресивен играч е NSA. Сред хакерските инструменти на NSA, разкрити от WikiLeeks (публикувани и тук,в калдатата), блесна един, чрез който са се вкарвали валшиви следи, за да бъдат уличени други групировки, от определени националности. Помним "руският" хакер, дето си бил оставил името на word-овки документ. После ми го цитираш като факт-чекинг, сериозно ли :)? Откакто има интернет, ЦРУ се е опитвало да го използва за шпионски цели и сега това е доведено до изкуство. Те не само шпионират, но и манипулират, цензурират и използват за пропаганда. И в избори се намесваха и фалшифицираха и то не в Буркина Фасо, примерно, а в Европа. Но за това няма да прочетеш много, нито ще видиш доказателства, освен ако не оставят руска, или китайска следа. Няма да се задейства медийната машина, за която вече писах.

Та, как работи моят факт-чекинг, извън манипулативните, фейк сайтове? Аз като човек инженер, имам нужда от факти и показания, Когато обаче фактите и поканията са странни и нелогични за очакваните резултати и поведение, на помощ идва методът на черната кутия (четириполюсникът). Как работи - ами като в електрониката. Всичко, което не се вижда, прикрито е, или не подлежи на обяснение, се "затваря" в черна кутия с вход и изход. Гледа се какво влиза на входът и какво се получава на изхода, така се прави извод за поведението и истинските цели. Взима се под внимание и мотивацията (защо и е на С. Корея да хаква Sony, примерно и кой има интерес от демонизирането им). Така, че много лесно се хващат истинските фейкове и лицемерно поведение, дори и измамата да е професионално барната, защото последствията са видни (за съжаление, доста често със закъснение, но пък по-късно се разпознава моделът и се реагира превантивно).

Ето, примерно, не беше много отдавна, когато излезе инфо за поредните, хакерски инструменти на NSA и мисля, че пак имаше статия и тук. Там ми направи впечатление едно конкретно изречение - че от всички антивирусни пакети, само този на Касперски е засякъл вирусите на NSA (явно анализът на данните от 2015г. се е отплатил). Тогава си казах - "тия от Касперски ще берат ядове" и ето - не много по-късно се почна кампания срещу тях с всички средства на демонократичната пропаганда. И да ми се развяват опорки пред очите, крадецът да обвинява в стил, както някой спомена в темата - "щом ние го правим, значи е те го правят". Просто защото имало такава възможност по-принцип и инфо със задна дата, е няма да стане приятелю.

Съжалявам, че пиша толкова дълги постове, когато имам какво да кажа. Вместо някой вече да ми го е формулирал и аз само да дам линкове. Никой не е длъжен да чете. Както и аз не цъкам на линкове. Ако ми хареса "интрото" към линковете и видя нещо, не толкова манипулативно, може и да цъкна на грантджиските медии. Ако чуя стара и изтъркана плоча и предварително ясни цели, си спестявам. Може и ти така да правиш с постовете ми, не си длъжен да четеш всичко и винаги да отговаряш на всичко.

Ако беше чел, щеше да знаеш защо е толкова абсурдна теорията за доброволно сътрудничество на компанията с шпионите. ;)

Виж, аз едно знам - че разбира се, всички шпионират по един или друг начин.

Докато на запад медиите и някои други интернет сфери са в конфронтация много често с управляващите,  при руснаците знам нещо което и за теб е очевидно - - там няма медия, няма сфера, особенно в интернет , която да не е подконтролна и /или зависима от службите.

След като стотици вече са осъдени за постове и ретуити във мрежата , след като официално са забранени ВПН, и др  възможности за заобикаляне на контрола, нали не мислиш че фирма , специализирана в кибер атаки, защита и хакване,  със 400 млн потребители, ще остане "независима" от интереса и/ или контрола на русктие сллужби ???

Дори с вашето субективно мнение ще се съгласите че това е така.

Особенно че мениджъра /а и др служители/ на КАсперски са обучавани и РАБОТЕЛИ както многократно цитирах в  специализираните отдели  на ФСБ.

На този фон да ми  се чудите "ама как може да има нещо общо със службите и шпионажа им " !?!?  е... детинско наивно .

Казваш било "абсурдно сътрудничеството им"  . Не , не е абсурдно. Нещо повече, то не е сътрудничество. Просто тези фирми  и медии също ,са ОТДЕЛ на ФСБ .

преди 36 минути, RagnerBG написа:

Та, как работи моят факт-чекинг, извън манипулативните, фейк сайтове?

И аз това се чудя. Едва ли обаче ако ми цитираш бултаймси и подобни тотални фейкомети , можеш да ме убедиш че мнението ти не е крайно субективно и промито.

Затова много отдавна ти казах че в момента в който ти обърнах внимание на дългите ти нищо незначещи алабалистики , се изложи  тотално .

Споменах докладите за руските шпионски операции, ама явно не съм бил разбран: разкриване на оперативна инфраструктура с адреси, хеш суми на инструментите за атака, IoC (indicator of compromise) кодове (точки на пробив, методи, всичко) и суми. Веднъж вкарани в база данни и известни, тези инструменти стават излишни, а те са разработвани години наред. Това не са филанкишийските псевдодоклади на Mandiant, а сериозни документи с техническа информация за методите на действие, инструментариума и инфраструктурата. Черно на бяло. Ако аз бях ръководител на подобна операция, бих бил бесен на "Касперски".

https://apt.securelist.com/#!/threats/

преди 8 минути, M.Николов написа:

А това на бунт на кораба ли ви прилича?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6496085

Няма да стане. По-скоро Европа ще се завърти на 180 градуса, но няма да играе с Москва. А ходът на Тръмп е откровено тъпанарски.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.