Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

USA и президент Доналд Тръмп

Featured Replies

Цитат

Аз не съм  климатоскептик, но последните няколко години наблюдавам огромна вълна от "правилно говорене", компромисни назначения (щото еди-коя-си квота) и наливане на пари в глупости. B резултат - хора, които не са управлявали и будка за трамвайни билетчета, се оказват катапултирани на места, където се изисква доста повече от smooth talk.   Пожарите в Калифорния не са новина  сами по себе си,  но липсата на подготовка и дългосрочен план е смъртоносна, особено при обостряне на климатичните амплитуди. Разумният не-климатоскептик е чувал за инерцията  в природата и се подготвя да посрещне предизвикателството с действия, а не с приказки по телевизията.

Специално слагам линк към СНН,  дори и те се съгласяват, макар и с половин уста, че управлението на водния  ресурс е дефектно, дългосрочна визия няма, а пожарникарите са underfunded.

:yanim::yanim::yanim:

Цитат

Врътването " който иска да чете"  не е точно дискусионнен похват. Талибанският  подход на Грета и Сие и комунистическите методи при регулацията направиха "екология" мръсна дума.  Никой не е навредил повече на екологично--климатичната кауза повече от най-войнстващите й защитници. Зелените   по никакъв начин не приемат опазването на природата (климата) отделно от гей парада и DEI, отделно от отварянето на границите за всякакви отвсякъде, отделно от войната срещу лошата индустрия  (коята все пак храни избирателите).   Така се (само)-дискредитират и най-разумните идеи и както сама казваш- последииците са за всички.

Големата  ла@няна катастрофа на градовете през 1890 не е решена със забрани на конските впрягове и натиск да се купуват рикши.  Нещата са се оправили с намесата на предрпиемачеството и пазара.

https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofBritain/Great-Hor … e-Crisis-of-1894/

https://www.uu.nl/en/research/urban-futures-studio/initiatives/m … und%20for%20years.

Надявам се Грета Тунберг и посестримите и луди психопати да си намерят майстора!!!!:angry::hit::vomit:

Цитат

Ама да, дайте да плюем по Тръмп по нещо, дето не е станало, само и само да не кажем нещо лошо за демократите, заради които нещо ужасно става в момента...Жалка работа

За американските бездомници:

Цитат
Съсипват всяка локация,в която се настанят. Точат пари от системата за помощи,разпространяват наркотици, болести и гнус навсякъде. Крадат, всяват страх у минувачите..
Нашите просещи цигани са току що цъфнали майски рози пред тази американска измет.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 122,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не знам дали ще е възможно но според мене администрацията на форума може да помисли за отделянето и като важни на няколко теми,където може да се прочете нещо и да се обсъжда. Останалия боклук , който

• И кой мислите финансира и организира протестите срещу Тръмп? Този, който финансира предизборната кампания на Хилари, майдана в Украйна и други удобни и пълнещи джоба му събития - Сорос.

• В Америка 500 човека правят зулуми и трошат, но ехото е толкова силно, че в България се чува 200 000. 

Публикувани изображения

Това го видях в едно видео в тубата. Пълен ужас! Вместо да борят наркоманията, те поощряват наркоманите! А че някой може да си отиде от наркотици, грам не ги интересува! Отвратително!

Ние правилно борим наркоманията!

Цитат

Ще ви кажа защо съм много против наркотиците. И след двете ми операции за сплетени черва получавах силни болкоуспокояващи после. Помагаха, но имаха един ужасен ефект - сънувах кошмари и имах неприятни усещания. Преди години, пак при здравословен проблем бях на силно болкоуспокояващо, но бях сама вкъщи. Спеше ми се страшно много, а точно тогава имах страшни кошмари как скачам от високо (живеем на втория етаж). Заключих входната врата нарочно, за да не стана насън и да направя глупост, скрих някъде ключа и си легнах да спя. Нашите после звъняли, а аз съм глуха и не съм ги чула. Не си взели ключовете и се наложило да викат ключар.

Затова съм много против наркотиците и всякакви силни лекарства, които докарват сънливост и кошмари.

Наскоро пък се събудих с одрана китка на дясната ръка. Одрала съм я насън, докато спя.

само хубави неща да пишете за чичо Дончо в тая тема 

преди 2 минути, Anneliese написа:

Вместо да борят наркоманията, те поощряват наркоманите!

не подлежи на борене

нарокотиците трябва да се легализират защото  корумпират  държавни  власти 

Цитат

Не знам какво предлагат "Тръмпистите" да се прави с бездомниците, аз не се идентифицирам като такава. Какво да не се прави обаче знам - да не се оставят да окупират и унищожат някой град като Сан Франциско например

Цитат
Специално Тръмп,а и който и да е друг управник,бил той червен или син,не могат да направят много за хората,посягащи към наркотиците или такива,които си губят работата/жилището по ред причини.

Но Тръмп може да затвори границите и да ограничи доколкото е възможно притока на наркотици,които е залял американския пазар като фентанила от Китай.
Слаби граници, силни наркотици.

Цитат

Нееее, сигурен съм, че предпочитат да спят навън, ама в Аляска! Която, впрочем, е била купена - та се зачудих кога стана незаконно да се купува територия, както написаха по-назад в темата? Явно когато са купували руска такава е било разрешено!

Цитат

Аз нищо няма да купувам, но Тръмп може и да купи. Политиците си променят мнението регулярно - казали са нещо сега, после ще кажат друго. То и Зеленски първо беше загрижен, че руснаците в ДНР и ЛНР се "задушавали", а после сам се зае да ги задушава. Та гренландците ли не биха могли да обърнат палачинката?

Защо ви е такава голяма драма дали САЩ ще продължи с политиката си да купува - Луизиана, Аляска... Впрочем, САЩ са купили почти половината от настоящата си територия! Сега да не ми кажете, че не знаете историята на тая държава? Може би и за сегрегацията не сте чували и някой ден ще бъдете потресени, че там е имало такава? 

Луизиана по спомени е била на Франция.:yanim::yanim::yanim:

Цитат

Аз пък чак не мога да повярвам, че някой не разбира колко възмутително е някой да се опита да купи държавата ти!!!
Приключи робството, айде стига вече! То не е само парче земя, за хора иде реч.
Чудела се как хората се възмущавали, моля ви се. Абе на някои от вас десните информационни канали съвсем са разбъркали разбирането за нормално.

:lol6::lol6::lol6:

Цитат

Луизиана е купена от Наполеон, а Аляска - от руския император Александър Втори. За такива далечни времена говорим, не за 21ви век. Разликата с тези покупки и с Гренландия е, че тези двете територии никога не са принадлежали по право нито на продавачите, нито на купувачите си, но в ранния деветнайсти век никой не го е било еня за правата на някакви си туземци.

Цитат
САЩ вече са предлагали на Дания да купят Гренландия през 1946 за 100 милиона. Гренландия е била колония на Дания в момента е автономна област и искат да станат независими. Напълно логично е САЩ да искат да им направят предложение, едва ли да ги присъединят като щат, но да са някаква територия със специален статут, нещо като Гуам. Това е предполагам стратегическа геополитическа цел на САЩ и едва ли е идея на Тръмп. Той просто я изказва на глас защото не може да си държи устата затворена. Той между другото приказваше, че иска да я купува или нещо подобно още предния мандат. Аз пък се учудвам вие как се учудвате https://www.bg-mamma.com/img/emojis/faces/simple_smile.png

За пожарите в Лос Анджелис даже не ми се коментира. Жертвите вече са 24 и пак ще има силни ветрове следващите няколко дни. Дано да ги овладеят но по мое скромно мнение Калифорния има най некадърните управляващи в целите щати. Толкова ресурси, пари и претенции имат, че просто е непростимо това което се случва. Все едно вчера беше пожара през 2018 когато загинаха 80 човека. Дано няма повече жертви…

Цитат

Голямо възмущение,че Щатите искат да купят една територия.
Особено пък сега,когато обстановката там е нестабилна,е съвсем логично да се намесят с предложение за покупка.
Значи на предишния мандат не ви направи впечатление,даже не сте разбрали,защото толкова ви вълнува. Сега обаче много сте възмутени и загрижени за Гренландия?

Цитат

Едва ли ще се стигне до там да ги напада. Той и не може сам да реши да ги напада. По скоро ако престани да ги пази и някой друг реши да ги нападне той ще им се притече на помощ… тяхните отношения с Дания не са били съвсем розови през годините и САЩ определени могат да им предложат повече…Американски паспорти, специален статут на територията им и по големи годишни вноски… Гренландия има 57 хиляди население. Може да командироваме Тръмп един месец да ги убеди лично. Не го подценявайте :)

Цитат

След толкова хейт по Канада и Мексико се мълчи за огнеборците от двете държави, които в момента гасят пожарите в ЕлЕй.
Нюсъм обаче трябва да бъде подведен под отговорност за неглижирането на проблемите, за които сега, за огромно съжаление плащат други.

Как стоят въпросите с кредитите в САЩ. Пълен ужас! Дано на нашите банки да не им хрумнат подобни идеи тук:

Цитат

Да не ме разберете погрешно. Ама на някой да му изгори единия имот, който има и да остане на улицата е  трагедия.
А богатите имат винаги къде да отидат.
Сериозно ли ако изгори и има кредит, трябва да продължи да плаща?
Ужас.

Цитат

Плащаш си като поп и хоро играеш!
Гледам и коли изгорели, а в САЩ и тях купуват с кредити. Те там въобще си живеят на кредит.
Хората стоят на плажа и гледат как всичко гори около тях, животът им до сега е изпепелен, мечтите им ...

Тожва е кошмар някакъв, добре, че не живея в САЩ. Тия кръвожадни банки са способни да вземат и инвалидните колички на инвалидите!:angry::vomit:

Цитат

Не е ЕЖК за застраховките. Още миналата година са започнали да канселират клаузата за пожари.
Има информация, може да се прочете.

Иначе не бих търсила конспирации в нещо, което може да се обясни с некомпетентност и алчност като в случая.
Ветровете досега не са били през януари четох аз, но климатът не се интересува от месеците.
Лятото в Северна Каролина не се справиха по-добре. И в Ню Орлиънс преди години и при всички други катаклизми.
Разчита се на общностите, не на държавата.
То тя там държавата единствено големите корпорации и богатите подпомага.
Другите само данъци трябва да плащат.

Това не е живот, честно! Това си е робия, модерна робия!

Цитат

Ужасна антиреклама за Америка.
То не че много неща не се знаят, но много истини ще излязат наяве и специално за управлението в Калифорния, което е такова от много години, за да се стигне сега до тази деградация...

Все повече истини ще излизат и все повече хора ще се отвращават от САЩ. Когато през 2007 година разбрах, че в САЩ хората живеят на заем и взимат заеми за всичко, даже за абитуриентски бал на детето си или за зъболекар, бях ей така :eek::no-no:

Оттогава САЩ не ми е мечтана дестинация.

Ние тук не сме по - добре, но поне не сме изгубили човечността си, а банките у нас все още не си позволяват много - много.

Да взимаш заем даже за дрехи! За обикновени дрехи! Ей това не мога да го разбера!

Alison Brie What GIF

Цитат

Много ми е мъчно за обикновените хора там, както и за малките и средни бизнеси.
Представям си сега какво им е на хората, единствения им дом, за който плащат ипотека или дори
две е напълно изгорял, останали са без работа, без кола, без пари. С един куп сметки, които ще
трябва да се плащат, да се погасяват заеми и ипотеки на нещо дето вече го няма, ужасна трагедия.
Малките и средни бизнеси са напрактика и те занулени, дано поне имат застраховки и малко от малко
да си помогнат. Тези хора някой съдейства ли им сега /федералното правителство например/,
да се подслонят временно някъде, да имат достатъчно налична бутилирана вода, лекарства, храна?
За животните дори не искам да пиша, че ще ревна, напрактика всичко е унищожено до въглен.
Да попитам ако някой може да даде смислен отговор. Тази неописуема трагедия дали ще мотивира
някой да ходи и да си разглежда Вила Гети и нашите съкровища? Каква точно е идеята тези експонати
да продължават да стоят там вече? Половината щат едва ли не изгоря, ние чакаме навалица от посетители?
Защо просто не си ги вземем обратно при нас, дълго време на никого там няма да му е до изложби.
Слушам/чета, че гневът на хората се надига, защото това е било много лесно предвидимо събитие и ако
са били взети адекватни и навременни мерки е можело да се, ако не предотврати, да се случи в много
по-малък мащаб. Много критики има към кмета на града, защото е орязала парите за пожарната да ги даде
за борба с расизма и уок пропаганди. За капак е знаела, че идват силни ветрове и цяла Калифорния може да пламне и все пак е избрала да отиде в Гана в началото на трагедията. После и гледах интервю, стоят и я
питат срамува ли се от решенията си и това, че е отишла в Гана в такъв момент, задават и някакви неудобни въпроси, тя явно свикнала само на суперлативи стои, мълчи като в ступор и накрая просто си тръгна, не каза дори една дума, едно успокоително нещо. На губернатора също много народ му е набрал, най-вече защо е отклонил водата, която сега можеше да спаси хора, животни и фауна, той е оставил хранилищата празни, за да спасява някаква малка риба и така милиарди литри вода спасяваща живота се отича в океана, а Калифорния
изгоря като факла. А, хората там плащат едни от най-високите данъци, питат къде са им парите от данъците,
защо няма нови хранилища, защо старите са празни, защо заради полово разнообразие са сложени очевидно
некомпетентни жени за шефове на пожарните, какво да правят те сега.

п.с. за свръх богатите корпорации и разлигавени, лицемерни звезди милионери ми е жал по-малко от никак.

Тая арогантност е точно същата като бившата вече смети на града (която се надявам повече да не помирише кметството ни). Мястото на такива е в затвора. Изумена съм, че не са и нахвърлили да я пребият. Явно хората са доста скопени откъм емоции. Ами, то умните отдавна са се изнесли от този сбъркан щат.

Цитат
А дано повече хора се заинтересуват къде им отиват данъците, че доста ще са изненадани.

Най - нормалното нещо на света, и гражданско задължение на всеки гражданин е, да се интересува къде и за какво точно му отиват данъците!

Явно ние трябва да учим американците що е то гражданско общество!:giggle1::popcorn2:

:yanim::popcorn2:Страхотно заглавие!

Огнено торнадо. Направо ми напомни за архивните кадри с Хамбург през ВСВ. :eek::no-no:

https://files.fm/f/v8hm9xrtv5

Цитат
Все съм се чудила, калво толкова ѝ припадат по тая Калифорния, че е и най скъпият щат. Извън облагороденото от човека, са си хълмове с камъни, сухи треви и храсти.

И аз, там е адски пек, макар че за хората с Бехтерев е добре.

Резервоарът на Лос Анджелис:

santa-ynez-reservoir.jpg

Цитат

И Варненското съкровище ли е замъкнато там? Заедно с Панагюрското, Вълчетрънското и т.н? Защо тази държава е замлъкнала по тази тема? Кой изобщо позволява цялата българска съкровищница да е в някаква частна галерия и как ще гарантира завръщането й в оригинал? Мисля, че това е много по-важно като въпрос от застраховките, не че не съчувствам на обикновените хора, така, както искрено съчувствах на хората от с. Воден. Мисля обаче, че трябва много ясен отчет какво се случва и ще се случи с нашите исторически ценности. Това мълчание по темата ме втрещява. Само дир пуснаха инфо как уредникът на музея уверил консулът ни със снимки, че всичко е ок, непокътнати били. Просто съм без думи. Като се завърнат тези антики, някой ще им направи ли една експертиза дали са оригинал? Ако има компетентни.
Извинявам се, въпросите, разбира се, не са лично към теб.

Много добри въпроси!!!:yanim::yanim::yanim:

Цитат

От новините:

"Победител от лотарията завари имението си в Малибу опожарено"

Тоя е егати каръка!

:eek::no-no:

Да го имате предвид собствениците на къщи.:

Цитат

Окастрили са растенията и са си затворили плътно прозорците. Така го обясняваха пожарникарите. След 4 дъждовни години е избуяла растителност в пъти над обичайното, в много дворове има храсти и дървета в непосредствена близост до къщите и затова толкова лесно върви пожара.

Цитат
За оцелялата къща се пишеше, че са помогнали отстоянията от съседните къщи, здравата ограда, покритието на покрива и стените.

Интересно и важно инфо:

Цитат

Мъжът ми каза, че от както се помни по това време на годината си духат ветровете Света Ана, от както се помни има пожари, а като завали и от хълмовете текат кални реки и всичко се свлича. Имало някаква гора за която трябвало да се погрижи кмета, но не го е направил. Заради еко активистите, всяко нещо което трябвало да се направи отнемало 7 години от решението до изпълнение .
Относно застраховки, пак го разпитвах. Забравих, че там ги плащат месец за месец, не както ние тук за година напред - подписваш договор и няма мърдане. Отдавна застрахователно компании били станали много мощни, защото на тях се плащат и медицински застраховки и всичко. Та явно, отдавна се е подготвяло всичко. И мъжът ми който въобще не вярва в конспирации, сега вярва, че всичко е умишлено. Сега земята ще бъде изкупена много евтино, ще плъзнат и хора- лешояди, които да тарашат изгорелите домове ( особено ба богатите).

Цитат

Да, могат да обявят фалит и да живеят на бенефитс. Само, че тогава парите са смешни, просто смешни за техният стандарт. И минава доста време докато започнат да ги получават. В момента покрай тик ток е направен кризисен център и доброволци са събрали дрехи, обувки, вода, одеала и всичко възможно за нуждаещите се. В САЩ има и хранителни банки и вероятно цялата страна ще се активизира да помогне.

Тоест една камара хора ще умрат от глад, жажда, липса на лекарства заради тежката американска бюрокрация.

преди 3 часа, _nib_ написа:

наглосаксите не се научиха да строят къщи...

...само от чамови дъски

Изключително съм заинтригуван, дали и на робите на наглосаксите, тъй кръстените от мен гейпросащесср трололинки ©, главите не са дървени?

Цитат
Офф, Боже...Според тази статия, светът съчувствал, само българинът злорадствал. Тоест, отново ние сме най-лошите.....От всяка една държава по света могат да се извадят злобни изказвания, но тази решила, че трябва да прави оценка и обобщение за българския народ и е поредният човек, който дебне с надежда за нещо, което да използва срещу него, за да си избие нихилизма.

Такива, които ненавиждат народа си, могат да го напуснат по всяко време и да отидат някъде другаде!

Става дума за тази помия:

https://www.ploshtadslaveikov.com/oskar-za-koravosardechie/

:angry::vomit:

преди 10 минути, Sliderum2 написа:

Изключително съм заинтригуван, дали и на робите на наглосаксите, тъй кръстените от мен гейпросащесср трололинки ©, главите не са дървени?

...не дъските...

...цялото им дюшеме лопа...

Цитат

Аз на такива, като тази журналистка отговарям така - когато в България има пожари, наводнения колко холивудски звезди и жители на ЛА изразиха съчувствие? Много ме дразнят такива с размахания пръст!

Цитат

Има ОГРОМНО значение колко имаш в банката!
Лично аз предпочитам да плача с 200 млн, а не с 2 хил.

Гледах снимки от опожарените квартали. Ако не знаеш къде е може да го объркаш с Хаити.
Какво нещо е маркетинга и рекламата. Къщи от гипс картон и дъски. Но на правилното място. Стойността им идва само от това, че са ситуирани точно там. От нищо друго. Много е показно в какво консуматорско общество сме се превърнали.

Къщите на хълмовете са били обречени, но тези на брега. Океанът е на няма и 10 метра от тях. Едно бибо да си бяха оставили в гаража за спешни случаи. Пожарите в региона са по-скоро правило, отколкото изключение.

преди 2 минути, Anneliese написа:

То ти лятоска кат се запалихме не буча толкова колкото за някъв град на майната си

Аа и българите вече са масово с кредити

Цитат
Този Гавин го гледах, лустросан пуяк! По време на краткото интервю, имах чувството, че едвам си сдържа усмивката. Хич не е читав!
И шефката на пожарната гледах - два пъти са намалявали средствата на департамента. И то в щат в който трябва да са подготвени, че всеки момент може да има пожар.

Хомосексуалисти, сър!!!!!:vomit::vomit::vomit:

Цитат

Днес четох, че някои от жертвите са хора с увреждания,  вероятно не са имали възможност да се евакуират или реагират.

Да, глухите, слепите и инвалидите не чуват, не виждат и не разбират или не могат веднага да избягат при бедствие. И мен от това ме е страх. Сега съм по - бавно подвижна, не мога да тичам вече. Много ме е страх от земетресение. И от пожар. А при наводнение нашите няма да могат навреме да ми приберат инвалидната количка на по - високо място.:(

Цитат

Основната причина за големите щети от пожара е вида на строителството там. Като допълним това със сух климат, дребна растителност и ветрове се получава това. За съжаление ние нищо не можем да направим освен да им съчувстваме чисто човешки, но ако не променят градоустройство си такива неща ще продължат да се случват.
Живота обаче ще продължи, за едните сравнително по-лесно, за другите по-трудно, но ще продължат да съществуват, да живеят, да градят. Аз продължавам да се притеснявам за нашите артефакти там, които ако бъдат загубени, това ще е безвъзвратно, никога повече няма да ги има. Това е част от нас, от нашата история, от това кои сме ние, много жалко ако ги загубим и то по такъв начин.

Заради "еко" налудностите няма да го променят. Тия хора просто няма да се осъзнаят. По им е жал за тревичките, птичките и рибките, но не и за хората. Нормалните хора отдавна са напуснали този щат.

Добре, че поне ние в България мислим разумно и логично.

Цитат

Дървенията гори бурно, развива висока температура, като клада, хвърчат въгленчета и искри във всички посоки. При наличието на поривист вятър с висока скорост - ето ви човешко бедствие.
Ако сградите бяха с тухлени стени - поне външните, огъня щеше да се локализира между тях и да се разпространява по-бавно. Вероятно и да се гаси по-лесно.

Цитат

Топъл климат, земетръсен район, традиции. Вероятно и пестеливост. Може би и липса на компетентен интерес у купувачите. В повечето случаи и липса на алтернатива. Искаш да е там, а там са само бунгала.
На мен ми е странно да се дават милиони за такова нетрайни нещо. Слушах да изреждат във вилата на някоя звезда - плочките били от Италия, мрамора - от Гърция, пък другото - от не знам къде си.
Като се замислиш - облицовката по-скъпа от основата, на която е залепена.
В крайна сметка всеки да строи/купува каквото иска. Но ето на какво се възхищаваме от далеч - на дървени скари и гипсокартон.
И си мислим - неееее, нищо не може да се случи. Тя държавата велика, възможности до небето, ред, дисциплина, ще се погрижи, ще предотврати, ще защити.
А какво се оказва - чушки и домати. Същите като нас, че и по-зле.
На едно от видеата се виждаше в сринати със земята квартал стърчаха само зидани те с тухли комини на барбекютата.
Дано се вземе поука и се въведат друг вид строителни норми.

ПП Сигурно може да се постигне компромис между пожарна и земетръсна безопасност.
Все пак и Япония е зона със силна сеизмична активност, но няма сериозни щети от срутвания (или поне не са писали за такива), въпреки че в мегаполисите са изоставили гипсокартон и дървото.

Цитат

Тази къща е оцеляла, защото е от бетон

Цитат

https://abc13.com/post/miracle-saves-houston-mans-69-million-mal … ildfire/15791552/
Построена от бетон за устойчивост на земетресения. Собственика казва - късмет и добра работа на пожарникарите.
Може да са избрали да спасяват нея, защото има по-добри шансове от съседните бунгала. Вероятно са я обливали с вода, защото стъклата на терасите и прозорците са цели. А би трябвало да поне напукани от температурата на съседните пожари.

https://abc13.com/post/miracle-saves-houston-mans-69-million-malibu-home-wildfire/15791552/

Цитат

Ако се ползват всички противоземетръсни архитектурни похвати едва ли ще ти се срутят тухли и бетон на главата

Цитат

Има строителство което ограничава щетите и разпространението на пожарите. Ако аз имам къща която е масивно строителство и е на 10-12 метра от вашата от картон и дърво, на мен ще ми изгори покрива евентуално, а от вашата няма да остане нищо. Много сламени къщички една до друга с малки отстояния и много материали, които подхранват огъня горят много по-бързо от много масивни къщи с отстояния и изградени от трудно горими материали

Цитат

А там заради корозията на почвата има свлачища. И за това писах - завали ли, текат кални реки от хълмовете. Прехвалената Калифорния...

Цитат

Преди години бях гледала някакъв документален филм, в който се разказваше за противоземетръсното строителство точно в Калифорния. Имаше някакъв експериментален проект да строят кирпичени кръгли къщи – нещо като иглу, но от кирпич. Уверяваха, че точно тази форма и материал са най-сигурни и устойчиви. Но явно е нямало интерес към този вид строителство...

Представих си Лос Анджелис............:lol6::lol6::lol6:

Цитат

Това е стандартно строителство.Възможно солидно строителство като в България с тухли,бетон и керемиди,но това в Щатите е лукс.

Значи ние в България сме богати тогава!:rolleyes: И благодарение на кого, моля?

9-09-20.jpg

Цитат

Казваш, че строеж с тухли и бетон е лукс, но... Не гори ли местност, в която много потърпевши могат да си платят този лукс? Защо и те не желаят такива сгради?

Защото са тъпи като марулки. И много еко.:popcorn2:

Цитат

Това са снимки от къщи в моя квартал,да ви покажа принципа на строителство.
Иначе на всички къщите ни са сладки,гледаш ги и си казваш Уау,уау какъв имот мечта..Вътре ново,просторно,голямо,но реално живеем в сламени къщурки.

Американска мечта, а?:popcorn2:

Цитат

И аз съм много изненадана как масово строят къщите в щатите. Иначе наистина са много красиви като от списание. Богаташите с милиони могат да си позволят и бетон, и тухли, и екип строители и т.н. наистина нямам обяснение защо не го правят. Като им гледах изгорелите имения на звездите за милиони долари то само пепел останало буквално нищо друго.

Цитат

Явно в случая са броили милиони за земята, а къщата е била бонус.

Накрая ще излезе, че британските звезди във Великобритания са по - богати от Парис Хилтън реално. Фреди Меркюри с неговия "Гардън Лодж" е много повече от всяка една холивудска звездичка.:yanim::popcorn2:

Цитат

Няма общо със земетресенията. В Япония също има земетресения...
"Центърът" на ЛА е с небостъргачи и като гледам не са паднали... Просто "така са свикнали".
Както ние с тухлите и бетона. И ние на много места можем да минем с дъски и гипсокартон, но не сме свикнали да строим така.

Обаче като се събуди разломът Сан Андреас.................:popcorn2::popcorn2::popcorn2:

Цитат

Четох, че с бетон и тухли се оскъпява с около 10% строителството, но няма майстори, а и кодовете им за строителство не покриват тухли и бетон за  жилищни райони с къщи.

Цитат

В Канада също няма земетресения, пък е и студено, но и тук е основно дърво, талашит, гипсокартон и мнооого изолация. Иначе хубави къщи, но пламнат ли изгарят като по анимационните филмчета пуф и няма къща. Да пази Господ!

Който е в Канада, яко се е прецакал. В САЩ - също!:yanim::yanim::yanim:

Цитат
Лесно,когато това е наложено строителство на пазара.
Тук нито материалите ги има на всеки ъгъл,нито майстори,нито даващите лицензи и застраховки са наясно.
Пък и колко хора могат да си позволят тухлени къщи,честно казано? Искат хубава,нова къща,но която да си позволят.

Къщата ни в Джързи строена средата на 50-те и въпреки,че беше старо строителство, в пъти беше по-солидна от нашите кашончета,в които живеем сега. И с колите е така. Колата ни от преди 10г, затваряш вратата, удря тежко и солидно.Колата ни от тази година - пластмаса.
Такъв е пазара,че трябва количество и да е достъпно финансово за хората по света.

В Щатите имат сбъркан пазар!:giggle1::lol6:

Цитат

Има квартали, райони в ЛА, които с дървените къщи-колиби изглеждат в пъти по-добре и “зелени”от едни презастроени с бетон Бистрица, Драгалевци, Бояна и т.н.

Само дето нашите елитни квартали ще оцелеят след пожар!:yanim::yanim::yanim:

Цитат

Не е до конструкция, а до дизайн. Могат да изглеждат също толкова добре и ако поне носещите стени са от тухли, а покривите керемиди.
Сега добре ли са? А потенциал за такова бедствие е съществувал винаги.
Множество са примерите назад в историята за опожаряване на дървени градове и последващото им изграждане от по-трудно горими материали.
За съжаление начина на строителство явно е типичен, масово наложил се и едва ли ще бъде променен. Благодаря за предходните снимки и постове на дамите от Америка.
Само по себе си бунгалото не е лошо нещо, но е факт, че щетите са апокалиптични и заради това. А щетите са не само върху частната собственост, но и по инфраструктурата.

Цитат

В линка по-долу има интервю със собственика на една от станалите известни къщи в Малибу.
Няколко неща правят впечатление: купил я заради здравата конструкция, с идеята да устои на земетресение и на вълните; определя я като имот, а не дом и застраховката му покрива 50% при горски пожар.

https://nypost.com/2025/01/10/us-news/owner-of-miracle-malibu-ma … ?dicbo=v2-AJpvdOm

“I was getting texts from people saying, ‘We’re praying for you. It’s so horrible.’
“I said, ‘Don’t pray for me — what I lost is material goods.’ … I lost a property, but others lost their homes,’’ he said.

Това е когато хората мислят адекватно и трезво върху ситуацията! И имат самочувствието да мислят трезво!

Цитат

е права, че в Америка плащат основно за земята, а къщата е почти като бонус. Всъщност и тук е така с навлязлите предложения за строеж на американски дървени къщи. Има цяла тема и в този форум за дървените къщички. Строят и тук  хората, които имат собствени свободни парцели и не много пари, които не стигат за тухлена къща. Основно обаче за летни вили. Имахме и ние идея да строим такава в едно близко село, като имахме и уговорка да закупим евтино парцел в края на селото. Проверихме фирмите, които строят и говорихме за възможностите. Дървените американски къщи са почти без пари и тук на фона на цените за традиционното строителство. Много сладки модели предлагат, като американските, показани на снимката. Не бих живяла никога обаче в такава къща целогодишно, особено да я отоплявам, да паля камина и други подобни. Точно за пожарите си говорихме у дома най-вече, а също и за дървоядите.
Вероятно е по-изгодно финансово в момента, а също и времево, да посториш такава повече от един път, но мисля, че би трябвало опцията да е два такива имота, което да гарантира сигурността на семейството, което ще ги притежава и обитава. Един имот те прави зависим и вечно в опасност. Тук се строи по-умно. Нищо, че разправят как българинът като вземе да строи, го прави така, все едно ще векува, а като седне да яде, го прави така, все едно му е за последно. Случилото се в ЛА доказва ,че трябва да се строи за векове.

Преди години си купих брой на едно светско списание и в него имаше статия, снимки и интервю с Наталия Симеонова, водещата на "Море от любов". В чисто нов квартал на София се построили такива американски къщи. Видях я нейната. Не знам дали още живее в нея. Голяма, американска, но страшно чужда за нашата действителност като атмосфера, обзавеждане и външен вид на къщата.  Не харесвам и не бих живяла в такива къщи. На мен ми дай тухли и стоманобетон.

Който още мечтае за американска къщичка, не е в ред в главата!

Цитат

Сега под хорския огън е застрахователната компания State farm, защото е отменила 69% от застраховките точно преди пожарите. А ги е отменила (как юридически става това не знам), -- редактирам: отказала да поднови застраховки -- защото управата на Ел Ей е спряла да кастри храсти и растителност. Тоест, вдига се риска от пожар.

И храстите зажалиха. Тия верно не са в ред, особено изкукалата чернокожа сметица - лесбийка!

crazy cuckoo GIF

Цитат

акт на тотално безхаберие и некадърност от страна на управляващите там. При факт,че си познават района, знаят какво може да се случи и докъде може да ескалира е
немислимо е за мен резервоара да е празен, бюджета на пожарникарските служби орязан и да се надяваме,че "това на нас няма да ни се случи". (при факт,че се случва!)

Цитат

Журналистите пак отвличат вниманието вместо да задават неудобните въпроси - защо бюджетът на пожарната е орязан примерно или как е възможно едно семейство да притежава правата над водата в щата или етично ли е да се отнема ресурс, за да се запази един мол вместо къщите на хората и т.н.

Това са мега неудобни въпроси, и ако бъдат зададени, може да се стигне до революция и саморазправа. От това ги е страх богаташите, гейовете и черните!

Цитат

Семейство Резник (Resnick) - милиардери земеделци.

Собствениците на водата в Калифорния. Някакви, взели се за божества.:getout::vomit:

Цитат

Направих бегла справка в Чичко Гугъл и се оказва, че има поне още една компания с подземни резервоари
"Buena Vista has Kern River rights as part of an 1888 settlement between Ben Ali Haggin and Henry Miller. " от тук - https://sjvwater-org.translate.goog/proposed-groundwater-bank-sp … l=bg&_x_tr_pto=sc
И двете компании Керн (сем.Резник) и Буена Виста спорят за права. (каквото успях да разбера от статията).
Управата на окръга или града явно не са си свършили в крайна сметка работата.

:vomit::vomit::vomit:

Цитат

Никакъв терористичен акт няма, а некадърност и безхаберие на управата на щата Калифорния и то от много години насам. В частност кметицата на Лос Анджелис, но това касае цяла Калифорния и това е през последните 10 години поне.

Има факти (не конспирации) как е орязан бюджета на пожарната за да си подкрепят гей, транс и всякакви такива движения и да се борят с ''токсичните реднеци'' от запада (само дето там пипат здраво и няма лигавщини, нито ще допуснат подобна трагедия да се случи), даже са набутали такива по пол и програми на позиции за които не им стига умствения капацитет и ето ви сегашното положение. Нека обикновените хора, които живея в Ел Ей, Сан Франциско и т.н. да се замислят за кого гласуват и къде отиват парите им и защо.

И другия фактор е чисто природния. Той не може да се контролира, но при една добра подготовка, управление и налични ресурси сега нямаше да са в толкова тежко положение.

:yanim::yanim::yanim:Няма да се замислят обаче.  Там са здраво зомбирани от тия пропаднали групи!:getout::getout::getout:

Цитат

И аз чувах такива неща (в Ю туб, разни новинарски канали), много отпреди пожарите. Включително, че градската управа задължавала хората да си държат колите отключени нощем, за да има къде да спят бездомниците...

Лелеееееееееееееееееее, тия съвсем са изгубили връзка с реалността! Цялата управа на тоя щат е за психиатър! Аз съм без думи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:eek::eek::eek:

Цитат
Не ни задължават да ги заключваме. Само ни съветват.
Защото от време на време, рядко, нощем идват тийнейджъри от далечни и по-бедни градчета, и обират стотинките за паркинг от колите на улицата, слънчевите очила и ако има някакви ценности. Самите коли не ги крадат.
Хората явно не си взимат поука да си заключват колите, защото през няколко месеца това се повтаря.

Това е мега пропадналата държава, честно!!!!!!!:no-no::no-no::no-no:

Цитат

А сега да видим какво ще кажат за празния резервоар.
Ще кажат, че се е изпарил сигурно.

Цитат

От цяла Америка пожарникари,хора от Канада и Мексико не ни трябват.
Или са се самопредложили или "кадърните" управници на Калифорния са ги поканили,за да дразнят Тръмп и кабинет.

Тази шепа 56 000 жители на Грендландия нито Дания се вълнува от тях,нито Тръмп.Това,което и двете държави искат е локацията,а хората ще имат много избори пред тях в бъдеще и нито един не ми изглежда лош.
Няма нужда от лицемерно жалене и загриженост.

Малоумната им сметица друго не може да измисли.:popcorn2:

Цитат

To американската дума по спазване на договори е като руската - няма я.
За последните 10 години са нарушили над 10 договора, върху които са се подписали. Изтеглят се/бавят се/неизпълняват избери си едно от трите и ще видиш американското мнение за договорите, та като едното нищо сега Тръмп да прецака и Дания

:yanim::yanim::yanim:А, добро утро!:yanim::yanim::yanim:

Цитат

По думите на мъжа ми, шефката на пожарната е с нестандартна ориентация и наема себеподобни. Без значение стават ли за работа или не. Въобще си е било чиста анархия по всички фронтове и явно е било въпрос на време това да се случи.

Цитат

Доколкото схванах и от други прочетени постове - назначенията са на квотен принцип. Вземат се хора, пасващи на профила на квотата, без оглед на професионалната им компетентност.

Цитат

Преди около 2 седмици Уолмарт излязоха с изявление, че спират да спазват "квотите".

:yanim::yanim::yanim:Браво, явно им е било писнало от тази лудница!!!!!!!!!!!!!!

Цитат

Абсолютно съм склонна да вярвам в това.Не е като да не се знае, че на много места е така.Стига вече всички ''различни'' са се оправдавали я с разсизъм, я ''заради сексуална ориентация''.Коментирано е много пъти как се наемат кандидати за работа.Винаги различният печели.Има си дискриминация, но срещу традиционните бели хора.За Калифорния се знае, че е супер ''модерен'', веган щат.Тоест с най-много откачалки.

:vomit::vomit::vomit:

Цитат

1000%.Те в киноиндустрията какви тъпотии приеха, а талант и качества отиват на заден план.
Все едно да ходиш на зъболекар само, защото е чернокож или гей.Правилно са решили Уолмарт!

Цитат
Зачетох се в Уикипедия за тези ветрове Санта Ана https://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Ana_winds. Даже вече е включена и информацията за ролята им в настоящите пожари, като е посочено, че на някои места скоростта им е била сравнима с ураган от първа степен.

И едно сравнително видео на районите от The Gardian https://www.youtube.com/watch?v=5UHSfJHc6H8. Учуди ме доста разположението на къщите в Малибу, които са точно на брега на океана, а от другата им страна е булевард/магистрала. Странно усвояване на терен. Като цяло ми се струва не особено функционално и безопасно решение за разположение на къщи.

Те, американците, от зор да са различни и интересни от останалата част на света, строят точно както не трябва - некачествено и без никакво съобразяване с нищо!!!! И те им на сега проблем! Ама пак няма да си вземат поука!:giggle1::lol6::popcorn2:

Цитат

Много са нагъсто къщите. Досега не  съм се интересувала как строят там. Картонени къщи. Все едно да наредиш кашони един до друг и тук-таме някое зарче.

После се чудят какво стана. Там не са чували за отстояние.:giggle1::lol6::popcorn2:

Цитат

Аз си мисля, че една година никак няма да стигне да се възстанови опожареното. Просто няма да има хора, които да го построят. Дори и тук в темата често се споменава, че трудно се намират майстори. Представям си сега колко ще е трудно, клонящо към невъзможно, и сигурно на космически цени (всеки свестен майстор е зает месеци, ако не е години напред, а за да захване нещо ново ще иска повече пари, за причиненото неудобство). В един момент само най- богатите ще могат да си позволят това, а дори не се знае дали те ще искат да се върнат там. Плюс че вече средата няма да е същата- всеки купува до голяма степен и заради обкръжението, а в момента тези квартали вече навяват мисли за смърт и разрушение, дори твоята къща да е останала здрава, или пък да е въстановена по-хубава от преди.

Американската алчност е пословична.:popcorn2:Там дерат кожи за всичко.:popcorn2:

Цитат

E, най-вероятно няма да разчитат само на местни строителни фирми. Ще се "спуснат" фирми отвсякъде, та дори от Масачузетс и Тексас ще пристигнат.  Голямо движение на пластове ще има - почистващи фирми, извозващи, строителни, транспортни, интериорни, мебелни, институции, документи, брокерски къщи... Трагедията за едни е урожай за други.

:popcorn2:

Цитат

Сега чета, че ще съдят електрическите компании та се сетих – знаете ли, че електрическите стълбове там са дървени. Нищо чудно и от тях да е започнал пожара

От времето на Чарли Чаплин и Уолт Дисни.:giggle1::lol6::popcorn2: Е, там не са имали модернизиране и електрификация като при нас.:giggle1::lol6::popcorn2:

Цитат

Все повече се убеждавам, че там не живеят много умни хора.

Там живеят хора с желанието още да е епохата на златната ера на Холивуд. 1930 - те години на 20 век визирам.:giggle1::lol6::popcorn2:

Нашите звезди поне живеят в съвремието и в нормални съвременни домове. Може и да не са бляскави по холивудски, но поне са нормални.:yanim::yanim::yanim:

Цитат

Мисля си, че е точно защото са се натрупали фактори, които доказват че държавата не е фирма...началник на пожарната, застраховките, растителност, и прочие. У нас държавата е абдикирала, там си гледат други приоритети...и се натрупват фактори, малки неща, които водят до голям проблем. Просто държавата трябва да се занимава с неща, които не носят финансова изгода, но са важни.

Подчертаното важи и за нас!!!!

Цитат

Интересно какви са доводите за дървени електрически стълбове, защо е предпочетено да са от такъв материал.

Малоумни. Плюс скръндзия. Там пари се дават за глупости, а не за наистина важни неща. Плюс това там всичко е частно, няма нищо държавно. И те какво става после.:giggle1::lol6::popcorn2::yanim:

Цитат

Ето ви малко за цените на всеки електрически стълб, който ако е дървен струва 500 долара, но с добавените съоръжения и инспекция стига до 9500, а композитен излиза 12500. Дори не се обсъжда бетонен.

https://www.rspoles.com/news-events/content-hub/composite-utilit … formance-solution

Икономията е майка на мизерията и гаранция за проблеми.:popcorn2:

Цитат

Не смятам, че гейовете непременно не си вършат работата, но шефката на отдела за равноправие изплиска легена с това изказване, че ако трябва да спасява някой мъж, той се е озовал на грешното място. Тя хич не е слабичка и ако беше в добра физическа форма, като нищо ще издърпа някой по-хърбав.
В такива случаи първо се консултираш с пиар какво да говориш, особено в такъв щат. Иначе съвсем логичен отговор е, че едва ли ще има достатъчно мъже пожарникари за толкова население.
Истината е, че вероятно няма много желаещи, които покриват изискванията. Колко са мераклиите за актьори в сравнение с мераклиите за пожарникари?

В Калифорния продължават да живеят в измислиците....................:giggle1::lol6::popcorn2:

Цитат

Ние сме си говорили с роднини, в САЩ сега е много добре да си тъмнокож мъж с нестандартна ориентация или тъмнокожа жена с такава ориентация. Най- лошото в да си стандартен , бял мъж.

И после " Не им се подигравайте", кво да не им се подиграваме, тия са тотално сбъркани, САЩ е страната на лудите!!!:giggle1::lol6::popcorn2:

Цитат
И аз се чудя, защо затворници, а не военни?
Иначе покрай байДанчо има голяма криза с нелегални пришълци, прииждащи от Мексико, не само мексиканци, а от цяла южна Америка, дори и Китай. Болни теми са това за местните, за това сега излизат като циреи на челото на пубер. Много са търпели, за да са поликоректни, ама им писна.

А ние си използваме армията при бедствия и не се срамуваме от това. Моят град е много благодарен на сухопътните сили на БА, които помогнаха при почистване на последиците от наводнението. Смети даже ги награди - единственото хубаво нещо, което направи. При нас има голям респект и уважение към българската армия.:yanim::wors:

Цитат

Аз друго се чудя. При толкова чести, даже ежегодни пожари там, защо нямат противопожарни просеки в планините? Защо не задължават населението да почиства около домовете си сухите треви и храсти?
Също се чудя, като виждат, че огънят наближава населено място, не е ли по-добре нарочно да съборят ивица от къщи с цел да предотвратят разпространяването му нататък? По-добре държавата/застрахователите/общината или който да е там да изплати 10-20 къщи да речем, отколкото 100-200 и повече, за човешките животи да не говорим...
Наистина недоумявам няма ли други начини да се борят със стихията от това да я замерят с плюнки? И по-точно да предотвратят разрастването на пожарите до сегашните ужасяващи размери.

Щото там са "страната на свободата" и там всеки си прави каквото си знае. Никой не се чувства длъжен да чисти градината и около домовете си. Че и сега това се смята за престъпления спрямо горките тревички, храсти и листенца.:giggle1::lol6::popcorn2:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.