Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за температурите на процесор и дънна платка!

Featured Replies

Здравейте!На последък следя температурата на процесора и дънната платка,и ми се струва че са малко високи!Процесора ми е AMD Sempron 2600+ а дънната платка-ASRock K8M800!Температурата на процесора ми е 35-40 градуса,а дъното-45-50 градуса!Нормално ли е това?

Редактирано от spasov2 (преглед на промените)

• Отговори 55
  • Прегледи 19,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Здравей,аз съм със Sempron 2600+BOX 64byt и държи сега в жегата 30-40 градуса в зависимост какво правя.Ако конвертирам час време се качва на 40 градуса чак.Дъното(Asrok K8NFG) държи около 30-36 градуса.Май са си нормални температурите с оглед на това че е жега.

Процесора ти е добре,но дъното ми се струва малко топло

Процесора ти е добре,но дъното ми се струва малко топло

Да, но това дъно е с вградено видео и ако spasov2 го ползва него, нищо чудно наистина да държи такива температури.

На ASRock Температурата винаги е висока.

Бих казал, че е много желателно поне още един вентилатор да изкарва топлия въздух

при мен AthlonXP 2200+ 35° - 39°

Asus A7N8X 23°-26°

(кутията ми е черна и следобед я пече за два часа слънце)

И аз си мисля,че един вентилатор на кутията отзад да вади топлия въэдух и един вент отпред да вкарва свеж вздух вътре,ще подобрят доста температурите cool.gif (Това би било полезно да се направи,с оглед на това,че жегите тепърва предстоят).

И аз си мисля,че един вентилатор на кутията отзад да вади топлия въэдух и един вент отпред да вкарва свеж вздух вътре,ще подобрят доста температурите cool.gif (Това би било полезно да се направи,с оглед на това,че жегите тепърва предстоят).

А през зимата може да си ги изключва да не му шумят излишно

Влезте в този сайт. Той е на руски но там можете по търсене на аритикул да видите всички допустими стойности за дъно, процесори и др.

http://nix.ru/

• Автор
На ASRock Температурата винаги е висока.

Бих казал, че е много желателно поне още един вентилатор да изкарва топлия въздух

при мен AthlonXP 2200+ 35° - 39°

Asus A7N8X 23°-26°

(кутията ми е черна и следобед я пече за два часа слънце)

Аз имам 2 вентилатора които изкарват топлия въздух!Не ползвам вграденото си видео-наскоро си смених видео картата!Какви мерки да взимам,които не включват нов вентилатор,защото наи-близкия компютърен магазин е доста далече!

След като магазина ти е далече,а и си имаш два вента отзад на кутията можеш да направиш следното:

Свали единия вент,който е отзад и го сложи отпред на кутията долу(всички кутии си имат място) да вкарва въздух.По този начин ще се създаде въздушен поток(непрекъснат),който ще спомага охлаждането-абе един вид направи течение вътре в компа та да настиват чарколята cool.gif

Подреди и прибери кабелите вътре в кутията,за да не се изпречват и нарушават преминаващия от вентилаторите въздух.Смятам,че така ще свалиш малко температурата,та поне да не се притесняваш :baby:

Аз имам 2 вентилатора които изкарват топлия въздух!Не ползвам вграденото си видео-наскоро си смених видео картата!Какви мерки да взимам,които не включват нов вентилатор,защото наи-близкия компютърен магазин е доста далече!

Ако в стаята температурата е 30-32* никакви вентилатори няма да ти помогнат.

В такъв случай температурите в процесора и дъното не могат да паднат под 37-38.

Не мисля че температура на дъното 45* е опасна.

Посочените данни на @saentist @ 23-26* ако температурата в стаята е над тези 23-26 е невъзможно да бъдат постигнати без фреоново охлаждане.

В неговия случай или има климатик в стаята настроен на 20* или неговото дъно отчита грешно температурата.

Във всеки случай съветът на @kokomil за разположението на кабелите е принципно точен

Влезте в този сайт. Той е на руски но там можете по търсене на аритикул да видите всички допустими стойности за дъно, процесори и др.

http://nix.ru/

Влезнах, но не намерих за Celeron 1.7 да е написано ясно какви температури препоръчват. А и от къде ли ще да са я взели подобна информация като на сайта на Интел пише само "максимум 76°C" и това е ?

• Автор
След като магазина ти е далече,а и си имаш два вента отзад на кутията можеш да направиш следното:

Свали единия вент,който е отзад и го сложи отпред на кутията долу(всички кутии си имат място) да вкарва въздух.По този начин ще се създаде въздушен поток(непрекъснат),който ще спомага охлаждането-абе един вид направи течение вътре в компа та да настиват чарколята cool.gif

Подреди и прибери кабелите вътре в кутията,за да не се изпречват и нарушават преминаващия от вентилаторите въздух.Смятам,че така ще свалиш малко температурата,та поне да не се притесняваш :)

Проблема е,че втория заден вентилатор е кулер,и неможе да се смести отпред!Той всъщност не стои точно от зад а на лявата стена на кутията,а перките му са силно извити на зад!Все пак той изкарва топлия въздух от кутията!

Проблема е,че втория заден вентилатор е кулер,и неможе да се смести отпред!Той всъщност не стои точно от зад а на лявата стена на кутията,а перките му са силно извити на зад!Все пак той изкарва топлия въздух от кутията!

Според мен страничните вентилатори вкарват въздух в кутията, поне при мен така бяха имах два такива на старата ми кутия. Тези от зад само изкарват въздуха от кутията, иначе представяш ли си да ти духа топло от страни:)

По-добре провери в каква посока въртят навътре или навън?

Ако е невъзможно да вместиш някой от тях от зад то и не ти трябва щом са на страничния капак купи си нов 80 или 120 мм перка за задния процеп на кутията да ти изкарва въздуха, и може да експериментираш с температурата с възможност за изключване на тези странични ако ти шуми повечко!

поздрави cool.gif

да попитам 50 градуса нормални ли са за cpu sempron 2500+ а и 42 за MB Gygabite k7..като нямам вентилатори на системата само на видеокартата и процесора.

Мисля че ако сложиш вентилатор ще паднат с 10 градуса температурите.

ами слагах от любопитство вентилатора на един приятел и температурите си седят същите.най много с -2 да слязат и то при слабо натоварване...иначе радиатора на цпу и вента са в перфктно състояние

ами слагах от любопитство вентилатора на един приятел и температурите си седят същите.най много с -2 да слязат и то при слабо натоварване...иначе радиатора на цпу и вента са в перфктно състояние

Обясни де как си поставил вентилатора,къде ;) Вкарва въздух или изкарва въздух?

Поставих го на задния панел под захранването за да вкарва въздух..този на захранването изкарва..при отворена кутия промяна няма на температурита..ако я затворя се качват с по 5 градуса...вентилатора върти на около 2600 rpm

live1102, сгрешил си. Обърни и втория вентилатор да изкарва въздуха. И виж дали отворите в предната част на кутията не са се запушили с нещо, прах или някакви други такива. Също почисти и решетката на захранването /отворите в задната му страна/, тя също се запушва често. Най-добре е да свалиш захранването да го отвориш и да го почистиш хубаво, обаче ако не си сигурен какво правиш недей.

А и още нещо - по-добре си дръж кутията затворена и осигури по-бърза циркулация на пресен въздух вътре в нея.

Подзирах,че си поставил задния вент да вкарва въздух и затова помолих да обясниш.Послушай съвета на airman,обърни вента да изкарва въздух.А щом си отворил компа,използвай това да го почистиш.Дори и да не отвориш захранването(отварянето не е препоръчително,освен ако не си сигурен),вземи си прахосмукачката,обърни маркуча да издухва въздух-изнасяш компа на тераса или просто навън-пускаш прахосмукачката и духаш вътрешността на компа(и не от прекалено близо :) ).Когато отвътре престанат да излизат облаци прах,значи си готов.Поставяш си капаците на мястото,включваш и ще чакаме да кажеш какво е станало с температурите :P

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

компа е чист все едно съм го облизвал, даже и захранването чистих миналия месец...но да питам като обърна вентилатора да изкарва тогава от къде ще влиза чист въздух. все пак така и този вент ще изкарва. неискам да вземам още един защото ще се повиши шума.

и друго се сетих...тв тунера сериозно се нагрява като го докосна незнам това вече нормално ли е?

Редактирано от live1102 (преглед на промените)

тогава от къде ще влиза чист въздух
Въздухът ще влиза от останалите отвори по кутията-има и странични,има и отпред долу.

неискам да вземам още един защото ще се повиши шума.
Споко,вента ще е вътре в кутията и ако тя си е със затворени капаци,шума ще ти е последна грижа-ако пък и му намалиш напрежението(на вента),ще се върти по-бавно и изобщо няма да го чуваш. cool.gif

Съществува дял от физиката наречен термодинамика.

Та според нея топлината преминава от по-топло към по-студено тяло до достигане на термодинамично равновесие.

Температури на дъна процесори и опитите им да бъдат охладени трябва да започват с отчитане на най-важния фактор,а именно температурата на тялото което ще поема топлината.В случая температурата на въздуха в помещението където е раположен компютъра.

След което се вземат предвид мощността на източниците на топлина и термичните съпротивления.

Най-важни са площта и материала от който са изработени радиаторите,като медния радиатор не е просто по-добър,а много по-добър и то при абсолютно всички случаи(разликата в топлопроводимостта на ал. и мед е около 3 пъти в полза на медта).Алуминиев радиатор с медна основа е компромис направен единствено заради цената.

Разбира се от особена важност е контактната повърхност м/у чиповете и радиатора,но нея няма как да влияем.Тук единствено възможно подобрение е използването на по-добра силиконова паста.

Тъй като ролята на пастата е единствено да запълни микронеравностите на радиатора,тя следва да се нанася в тънък слой.

За вентилаторите монтирани на радиаторите е ясно,колкото по-голям дебит имат по-добре.

Допълнителните вентилатори служат за смяна на въздуха,но пък разните no-name кутии съвсем не са с проектирано движение на въздушните потоци.По тази причина съвсем не е ясно дали няма да се окаже по-добре кутията да е отворена,но пък така радиаторите се набиват с прах който влошава топлообмена.Тези вентилатори трябва да вкарват въздух.

Изходящия въздух ще излиза през отворите по кутията.

Та според дотук написаното при температура на въздуха 30* е нормално температурите на процесорите да достигат 40-45*,а на дъната 35-40* разбира се в различните случаи температурите ще са различни.

Показания от рода 20-30* на процесори или дъно се дължат на грешно отчитане на датчиците.

Особено характерно е това за дъната на АSUS и тяхната дъщерна фирма АSROCK.

За повечето от тях има излезли ъпдейти на биоса и то накои от тях специално заради този проблем.

Най-добре е отчитането на температурите да става по-възможност с отделен цифров термометър с външна сонда.Такива има по-магазините за резервни части за електроника и са на цена 10-15лв.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.