Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Скъсан на кормуване + съвети за изпит

Featured Replies

Нали затова говорим, че по време на зеленото няма прозорец за минаване. Не става въпрос за неувереност. Става въпрос, че по правилник не може да влезе.

преди 4 минути, techmaniac написа:

Човек това си е типично регулирано кръстовище. Повярвай ми има ги и в други градове, където също трафика е интензивен т.е. все идентични ситуации. Няма нищо сложно, ако си се престроил навреме, пропуснал си пешеходците, и си направил нужната преценка за да преминеш безопасно. Ако трябва ще чакаш, нямаш избор ! 

Недай си боже пък и светофарите да не работят примерно (което се случва доста често на места), направо не ви виждам как ще нагазите яко в блатото ако сте неуверени. 

Преди години често се налагаше да пресичам Пловдив. Трябваше да правя няколко леви завоя, но в Пловдив нямаше светофар за завиване на ляво. Минаваха само две коли - първата на жълто и последната на червено. Брат ми кара курсове там и го скъсаха по подобен начин. После си плати пак и мина. Приятелакта ми тогава същата работа, но в друг, 20 пъти по-малък град от София. Това, че си в София и трябва да завиваш, не означава нищо. Елате при нас в Русе, да ви прокарат из централанта част, където 85% от улиците са еднопосочни, да ви питам как ще вземете изпит, та било то и с навигация ако искате. 

преди 6 минути, Игнатов написа:

Нали затова говорим, че по време на зеленото няма прозорец за минаване. Не става въпрос за неувереност. Става въпрос, че по правилник не може да влезе.

Именно, че не трябва да навлиза поради задръстване, защото ще увисне вътре, както може би се е получило при него не знам...

Че изпитващите обичат да прекарват по разни особени места, да така е, но те не го правят за да късат, а за да проверят умения, както трябва и да си бъде. Нали затова се казва "изпит", а не "подаряване". 

преди 7 минути, bildera_ написа:

Преди години често се налагаше да пресичам Пловдив. Трябваше да правя няколко леви завоя, но в Пловдив нямаше светофар за завиване на ляво. Минаваха само две коли - първата на жълто и последната на червено. Брат ми кара курсове там и го скъсаха по подобен начин. После си плати пак и мина. Приятелакта ми тогава същата работа, но в друг, 20 пъти по-малък град от София. Това, че си в София и трябва да завиваш, не означава нищо. Елате при нас в Русе, да ви прокарат из централанта част, където 85% от улиците са еднопосочни, да ви питам как ще вземете изпит, та било то и с навигация ако искате. 

Ще се съглася с теб, но не заради друго, а заради това, че часовете за кормуване са недостатъчно, а пък и качеството не е на достатъчно ниво. Иначе за един кормуващ усвоил добре нещата не би било проблем, нали ?

преди 19 минути, Игнатов написа:

Честно казано, отдавна си задавам въпроса - защо изпитващите вършат някои неща, след като знаят, че правилен подход няма и всичко зависи от тяхната благословия. Намерили са си вратичка за изкарване на пари и действат. Това е отговорът ми.  Когато аз карах през 1989-та курсовете с камион, бе много трудно. Първо, града бе с 50 000 човека повече, второ, за камионите бяха забранени половината главни улици и трето, инструктора му правеше кеф да ми казва примерно...давай направо, а после да натискаше спирачката и да вика - ти не видя ли знака за забрана на камиони. Айде двойка. Следващия път пак тоя номер, ма аз му викам - забранено за камиони. Знам си всички улици дето е забранено, ама ако човек няма вяра на инструктора си, за какво изобщо кара? Вика ми - давай направо, няма страшно. Аз пак му казвам, че предния път ми писа двойка. А той пак - давай направо. Е тоя път двойка не ми писа и всичко бе наред. Мисълта ми е, че щом инструктора или изпитващия реши да ти направи мръсно, ще ти го направи. Гадно и несправедливо е, но това е истината. Абсурдно е да се късат хора по изпитите по простата причина, че човек за 500 километра курсове няма как да научи нищо. Той и за 5000 след това няма да научи нищо. Според мен м,у трявбат поне 30-40 000 км каране, за да се отрака. И точно за това ми е странно, защо се късат изпитаните. Той ако не може да стане шофьор, дори и след 20 явявания няма да стане. 

преди 9 минути, techmaniac написа:

Ще се съглася с теб, но не заради друго, а заради това, че часовете за кормуване са недостатъчно, а пък и качеството не е на достатъчно ниво. Иначе за един кормуващ усвоил добре нещата не би било проблем, нали ?

Аз пак казвам. На човек му трябват десетки хиляди километри зад волана, за да почне да кара спокойно. 30-50-1000 часа курсове, файда няма. Пак ще си новобранец. По принцип е добре да се знае единствено правилника мотамо. Останалото няма как да се контролира. Не всички са пилоти от типа на Шумахер или Фетел. Никога и няма да станат, дори цял живот да карат F1. Въпросът тук е, да се дават книжки на хора, които знаят ПРАВИЛНИКА!!! Щото един клара кола с автоматик, друг нова кола с ръчка, трети 30 годишна, дето прекъсва и заяждат скоростите. Е, кой е виновен тука, кой може и кой не може да кара? Не трябва ли просто човек да знае правилника и дори като пешеходец да се движи безопасно?

преди 11 минути, techmaniac написа:

Именно, че не трябва да навлиза поради задръстване, защото ще увисне вътре, както може би се е получило при него не знам...

По стария правилник нямаше право да се навлиза в кръстовище, когато то е заето. По новия промениха нещата и е допустимо. Но тук човек трябва да бъде с преценката си. Щото ако в кръстовището са навлезли два автомобила преди него, а той се покаже като трети...е за ебане е! 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

За правилника е ясно, че нямаш работа на пътя ако не го познаваш, както и ако нямаш нужните умения. Затова се предполага, че по време на курса трябва да грабнеш поне основата. Шлайфането вече после. Никой не е казал да бъдеш Шумахер, просто не трябва да ставаш опасен както за себе си, така и за околните.

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

кой ти каза че имаш право да влизаш в кръстовището ако не можеш да минеш, МПС със специален режим се появява, тогава кво става ако седиш насред кръстовището и чакаш. дали има светофар или няма, принципа си е същия имаш стоп линия и си чакаш предимството това е.

преди 36 минути, techmaniac написа:

За правилника е ясно, че нямаш работа на пътя ако не го познаваш, както и ако нямаш нужните умения. Затова се предполага, че по време на курса трябва да грабнеш поне основата. Шлайфането вече после. Никой не е казал да бъдеш Шумахер, просто не трябва да ставаш опасен както за себе си, така и за околните.

Реално опасни на пътя са и 20 и 30 и 40 и 50 и 60 и 80 годишни шофьори. Реално безопасни на пътя са и 20 и 30 и 40 и 50 и 60 и 80 годишни шофьори. Игра на думи, но няма как по друг начин да го кажа. 

преди 10 минути, hladilnika написа:

кой ти каза че имаш право да влизаш в кръстовището ако не можеш да минеш, МПС със специален режим се появява, тогава кво става ако седиш насред кръстовището и чакаш. дали има светофар или няма, принципа си е същия имаш стоп линия и си чакаш предимството това е.

Това МПС със специален режим е напълно на ясно, че в 17 часа ще попадне в трафик. Беше то по време на комунизма, дето всеки трябваше да отбия в дясно и да спре, щом чуе сирена и види буркан. Сега няма такова нещо. 

преди 26 минути, bildera_ написа:

Това МПС със специален режим е напълно на ясно, че в 17 часа ще попадне в трафик. Беше то по време на комунизма, дето всеки трябваше да отбия в дясно и да спре, щом чуе сирена и види буркан. Сега няма такова нещо. 

Иииии после тичате да трепете екипите, че закъсняли! Гати мисленето. А за опасните  шофьори - няма по опасни от великите!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Изписахме толкоз коментари по темата само постващия не отговори какво му е казал изпитващия и инструктора след това.

4. жълта светлина - означава "Внимание, спри!". Това не се отнася само за онези от водачите, които в момента на подаването на този сигнал, след като им е било разрешено преминаването, са толкова близо до светофара, че не могат да спрат, без да създадат опасност за движението. При подаване на този сигнал на кръстовище водачите, които навлизат или се намират в кръстовището, са длъжни да го освободят

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 59 минути, Кумчо вълчооо написа:

Иииии после тичате да трепете екипите, че закъсняли! Гати мисленето. А за опасните  шофьори - няма по опасни от великите!

Няма такова нещо. Аз говоря за реалността. Що, ти като пуснеш сирената в 17 часа, стигаш за 20 минути ли? Ако и за това тръгнем да мислим, докато караме всеки ден...що ли не ни приберат веднага в лудницата тия МПС със специален режим на движение ;)

Ти колко често срещаш линейка, полиция или пожарна? Щото аз веднъж на 1-2 години се налага да давам път. 

преди 45 минути, Емил Костов написа:

При подаване на този сигнал на кръстовище водачите, които навлизат или се намират в кръстовището, са длъжни да го освободят

Ако ми се е задавил мотора, как да го освободя? Навремето точно по кръстовищата ми се давеше колата, щото преливаше карбуратора като подам газ.  Това хубаво в правилника, ама не е писано за колко време се налага да го освободят. Не мислиш ли, че има законодателни пропуски? АМИ АЗ МОГА ДА ОСВОБОДЯ КРЪСТОВИЩЕТО СЛЕД 1 МИНУТА, СЛЕД 10 МИНУТИ ИЛИ СЛЕД ДЕН. Къде в закона пише да го освободя за 5 секунди?

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

преди 3 часа, bildera_ написа:

:yanim:Добре, че си шофираш в Русе, а не си преселил своите знания и умения в столицата! И без това сме пренаселени от такива като теб. 

П.П. Виж една ситуация...задавя ти се карбуратора и ти побесняваш. Слизаш по средата на кръстовището да го отпушиш, но от нерви ти прилошава. Звъниш на 112 за линейка...:D

преди 6 часа, ostavime написа:

Е те тия скъпите са застраховани. А такива крайни заключения е неприятно да се правят за човек, който сега се учи. 

А ти от кой мислиш, че застрахователната компания- мутри ще си търси парите. Или мислиш, че застрахователната компания е благотворително дружество и парите валят от небето. Не лъжи човека да не направи някоя катастрофа, да остане без апартамент и да плаща цял живот.

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

преди 7 часа, XECUTIONER написа:

:yanim:Добре, че си шофираш в Русе, а не си преселил своите знания и умения в столицата! И без това сме пренаселени от такива като теб. 

П.П. Виж една ситуация...задавя ти се карбуратора и ти побесняваш. Слизаш по средата на кръстовището да го отпушиш, но от нерви ти прилошава. Звъниш на 112 за линейка...:D

Аааа, ти жив ли си...Първо се казва "добър ден".

преди 12 часа, bildera_ написа:

Няма такова нещо. Аз говоря за реалността. Що, ти като пуснеш сирената в 17 часа, стигаш за 20 минути ли? Ако и за това тръгнем да мислим, докато караме всеки ден...що ли не ни приберат веднага в лудницата тия МПС със специален режим на движение ;)

Ти колко често срещаш линейка, полиция или пожарна? Щото аз веднъж на 1-2 години се налага да давам път. 

Ако ми се е задавил мотора, как да го освободя? Навремето точно по кръстовищата ми се давеше колата, щото преливаше карбуратора като подам газ.  Това хубаво в правилника, ама не е писано за колко време се налага да го освободят. Не мислиш ли, че има законодателни пропуски? АМИ АЗ МОГА ДА ОСВОБОДЯ КРЪСТОВИЩЕТО СЛЕД 1 МИНУТА, СЛЕД 10 МИНУТИ ИЛИ СЛЕД ДЕН. Къде в закона пише да го освободя за 5 секунди?

Не говорим за неработеща или проблемна кола. Не бъркай двете неща.

преди 9 часа, kalansuv написа:

А ти от кой мислиш, че застрахователната компания- мутри ще си търси парите. Или мислиш, че застрахователната компания е благотворително дружество и парите валят от небето. Не лъжи човека да не направи някоя катастрофа, да остане без апартамент и да плаща цял живот.

Много си далече. Сигурно си перкаш с железния кон или с колелцето, но ги "разбираш" нещата. :) 

преди 15 часа, Емил Костов написа:

Изписахме толкоз коментари по темата само постващия не отговори какво му е казал изпитващия и инструктора след това.

4. жълта светлина - означава "Внимание, спри!". Това не се отнася само за онези от водачите, които в момента на подаването на този сигнал, след като им е било разрешено преминаването, са толкова близо до светофара, че не могат да спрат, без да създадат опасност за движението. При подаване на този сигнал на кръстовище водачите, които навлизат или се намират в кръстовището, са длъжни да го освободят

Напълно съм съгласен с думата на закона, Емиле!
Ама в София, жълтата светлина значи - дай газ, защото зад теб има поне един който е преценил, че ти ще минеш и той по теб... Тук никой не мисли онези с левите завои и прочее.

преди 16 часа, bildera_ написа:

Реално опасни на пътя са и 20 и 30 и 40 и 50 и 60 и 80 годишни шофьори. Реално безопасни на пътя са и 20 и 30 и 40 и 50 и 60 и 80 годишни шофьори. Игра на думи, но няма как по друг начин да го кажа. 

Комунизма/социализма го остави настрана, защото тогава задръстване може да е имало, но само на пуснат ЖП прелез... Аз работя и имам поглед върху един от най-натоварените и задръстени булеварди в София - България, искам да ти кажа, че в час-пик 3 ленти задръстени до дупка в продължение на 3-4км. линейки/полицейски коли им правят място веднага щом се чуят и видят. Не ми се е случвало да виждам автомобил със специален режим на действие и пуснати сирени да киси на едно място!

В почти всички големи градове трафика стана адски изнервящ. "Ада" - София се пренесе и в провинцията! Левия завой стана почти невъзможен без човек да направи доста груби нарушения, но тук коментирахме защо е скъсан изпитваниия и как стоят нещата по закон! За мен лично е ясно защо е скъсан. т.е неправилно навлизане в кръстовище довело до зависване може би на пешеходна пътека и създаване предпоставка за настъпване на ПТП - предостатъчно + както казах и някое друго дребно нарушенийце от претеснение пред случая!

Съвет - не се прави на " типичния селянин тарикат " особенно на изпит ако и искаш да не отваряш тема №2 - " Пак ме скъсаха"

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

на 29.05.2017 г. в 17:02, techmaniac написа:

...Ако трябва ще чакаш, нямаш избор !...

Ако трябва да чакаш, ще чакаш половин час докато отслабне трафика. Интересно ми е какво би станало, ако изпитващия е решил да скъса някой и го прекара през такова кръстовище, но онзи си остане на светофара да си чака дупка в трафика, за да мине. Де юре си е в правото, но дефакто трябва да се изнесе и да мине на червено.

преди 23 часа, bildera_ написа:

...И точно за това ми е странно, защо се късат изпитаните. Той ако не може да стане шофьор, дори и след 20 явявания няма да стане...

Защото трябва да се изчистят грубите грешки. Един път се явяваш и те късат за ляв завой. След това вече ще си научил левите завои. Друг път се явяваш и те късат за нещо друго. Така след десетина явявания ще си изчистил грубите грешки. Колкото до карането, дори и малко повече часове да имаш с инструктор, винаги е от полза. Най-малкото почваш да автоматизираш процеса на каране, като имаш човек до теб, който да чисти грешките ти в процеса. Така създаваш правилните навици, а не да ги учиш в последствие.

• 8 месеца по-късно...

Не прочетох всички мнения, но от тези които прочетох съдя, че тук е пълно с дървени философи. 

Предстои ми изпит- кормуване след 3 дни и няма как да кажа от личен опит какво е положението там, но имах вътрешен изпит скоро и ми се случи следното. Имах да си карам последният час кормуване и за да не отсъствам от работа отново изпита и този час бяха в един и същ ден. И карам си аз, в близост до 26 поликлиника в Люлин от една малко уличка се включвам с десен завой като точно на завоя по големия булевард има пешеходна пътека от повдигнатите. Та чакам си аз на завоя да минат пешеходци и коли и инструктора ми вика "защо не се изнесе да застанеш пред пътеката и да чакаш само пешеходците. Това става в 12:45, след няма и 30 Мин минаваме пак от там вече с другия инструктор, който ме изпитва и аз нали преди малко съм минал от там, получил съм съвет от човека, който уж има документ, че може да обучава хора за шофьори. Изчаках си колите и застанах пред пътеката уверен, че така се прави и зачаках пешеходците да минат. Спираме След 100 метра и почва да ми обяснява как съм се представил. И ми споменава точно този завой и как трябвало да си чакам на завоя, а не да заставам пред пътеката... 

Та хора много и все различни, едни разбират нещата така други иначе. А системата е такава, че всичко зависи от човешката преценка.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.