Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Антихрист

Featured Replies

Благодаря, Serpentarius, интересна статия. Може да съм я прочела невнимателно, но не видях връзка между Каин и Хинаяна.

Няма такава връзка.

Между другото, терминът Хинаяна е бил въведен от от последователите на Махаяна и конотацията му не е съвсем положителна. От гледна точка на Махаяна, практикуващите Хинаяна имат по-нисък капацитет (на относително ниво - на абсолютно всички същества имат еднакъв потенциал или Буда-природа). В традиционните Махаяна-текстове се описват характеристиките на последователите на Хинаяна като основните са три: страх от страданието в сансара, доверие в учението на Буда (в Дхарма като път и плод) и слабо състрадание. Затова и тяхната цел е т.нар. лично освобождение (състоянието на Архат), което се постига при директното осъзнаването на пустотата на Аза (несъществуването на трансцендентална, перманентна, субстанционална личност или Атман). Начина, по който практикуват е такъв, че напълно прекъсва възможността за прераждане, а с това и спсобността им да помагат на другите става много ограничена. Накрая те също постигат Буда-състояние, но пътят, който следват е много дълъг и заобиколен. Това е съвсем накратко.

• Отговори 976
  • Прегледи 110,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абе нещо темата с АНТИ (на) ИЦКО се загуби съвсем. 

ПОЧВАМЕ НОВА:                                                "КАКВО МИСЛИТЕ ЗА РЕЛИГИЯТА? (като цяло)"

Е хайде имате вече нова тема в темата xD

Абе нещо темата с АНТИ (на) ИЦКО се загуби съвсем. 

ПОЧВАМЕ НОВА:                                                "КАКВО МИСЛИТЕ ЗА РЕЛИГИЯТА? (като цяло)"

Е хайде имате вече нова тема в темата xD

Антихристът е герой от "Откровението на Йоан", а не можеш да схванеш и йота от това откровение, ако не го вместиш в контекста на религията/религиите като цяло. Да тълкуват безстрашно се хвърлят само буквалистите. Точно това се опитваме някои да изясним, но... карайте смело и безотговорно, какво пък. Морето ви е до колене.

"КАКВО МИСЛИТЕ ЗА РЕЛИГИЯТА? (като цяло)"

Това е като да питаш Какво мислите за изкуството, науката или философията като цяло? В подобни въпроси има малко смисъл. Религията е феномен, който може да се изследва от различни страни - като духовно, културно, социално, политическо, психологическо и т.н. явление. Затова, ако питаш сериозно трябва да уточниш въпроса, който задаваш.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Няма такава връзка.

Между другото, терминът Хинаяна е бил въведен от от последователите на Махаяна и конотацията му не е съвсем положителна. От гледна точка на Махаяна, практикуващите Хинаяна имат по-нисък капацитет (на относително ниво - на абсолютно всички същества имат еднакъв потенциал или Буда-природа). В традиционните Махаяна-текстове се описват характеристиките на последователите на Хинаяна като основните са три: страх от страданието в сансара, доверие в учението на Буда (в Дхарма като път и плод) и слабо състрадание. Затова и тяхната цел е т.нар. лично освобождение (състоянието на Архат), което се постига при директното осъзнаването на пустотата на Аза (несъществуването на трансцендентална, перманентна, субстанционална личност или Атман). Начина, по който практикуват е такъв, че напълно прекъсва възможността за прераждане, а с това и спсобността им да помагат на другите става много ограничена. Накрая те също постигат Буда-състояние, но пътят, който следват е много дълъг и заобиколен. Това е съвсем накратко.

Понеже следя какво се пише и Ви симпатизирам, ще доуточня какво исках да кажа. Повече по този въпрос няма да се включвам, понеже когато пиша подобни неща в тази насока, ми се случват неприятни работи. :tongue2:

Най-обощено има два типа хора. Едните имат дадености /физически и нефизически/ които им позволяват да постигнат пълно освобождение и просветление. Тези хора не подозират, че притежават такива характеристики, до като не постигнат реализация. Тях ги включвам в термина "Малка колесница".

Другият тип хора не притежават подобни дадености. Това, което съм прочел е, че не е ясно защо е така. Те могат да постигнат определено изфинване, но не и пълно освобождение и просветление.

Тези от първият тип между другото, могат да се подвизават във всякакви школи и учение, независимо как се наричат, тук имам предвид и Голямата колесница. Тоест, те присъстват и в Махаяна и къде ли още не и имат възможността да постигнат освобождение от прераждането. Но трябва да уточна, че съдбата им не е много за завиждане, защото нещата в тази реалност им е меко казано противна. :clown:

Преди време съм чел доста за Будизма и съм срещал мнението, че Буда е казал някои работи само на определени по-близки свои ученици.

Желая Ви все пак да постигнете това което желаете, но постигнатото със сигурност ще е различно от желаното. :tongue2:

Няма такава връзка.

----------------------

Е, нека не сме толкова категорични - Голяма и ;Малка колесница има навсякъде  в религиите.

Друг е въпросът накъде возят своите пасажери...

Понеже следя какво се пише и Ви симпатизирам, ще доуточня какво исках да кажа. Повече по този въпрос няма да се включвам, понеже когато пиша подобни неща в тази насока, ми се случват неприятни работи. :tongue2:

Най-обощено има два типа хора. Едните имат дадености /физически и нефизически/ които им позволяват да постигнат пълно освобождение и просветление. Тези хора не подозират, че притежават такива характеристики, до като не постигнат реализация. Тях ги включвам в термина "Малка колесница".

Другият тип хора не притежават подобни дадености. Това, което съм прочел е, че не е ясно защо е така. Те могат да постигнат определено изфинване, но не и пълно освобождение и просветление.

Тези от първият тип между другото, могат да се подвизават във всякакви школи и учение, независимо как се наричат, тук имам предвид и Голямата колесница. Тоест, те присъстват и в Махаяна и къде ли още не и имат възможността да постигнат освобождение от прераждането. Но трябва да уточна, че съдбата им не е много за завиждане, защото нещата в тази реалност им е меко казано противна. :clown:

Преди време съм чел доста за Будизма и съм срещал мнението, че Буда е казал някои работи само на определени по-близки свои ученици.

Желая Ви все пак да постигнете това което желаете, но постигнатото със сигурност ще е различно от желаното. :tongue2:

----------------------

Не, недей престава да пишеш, нека ти обясня - преди доста години тук имаше грандиозен скандал с първопричина моя милост точно по повод на подобни линкове и изявления, довели до бурни караници и взаимни обиди /някои от участниците ги познаваш, между другото/. Наложи се да моля един мод да изтрие цялата въпросна тема, заради което Трихо побесня и мисля, че и до сега не ни е простил напълно. Нека си спи виолетовата светлина под пепелта на забравата - на който му е дадено сам ще стигне до "зората на един нов ден".

----------------------

Каинитите са земеделците, строителите, творците. Но винаги строят върху подвижните пясъци на изток от Рая и в танталови мъки крачат без надежда от век във век и от живот в живот. Но Господ ги е белязал и не могат да се изгубят, а само да страдат. И някога, като стигнат до края на отчаянието и престанат като данаидите да пълнят кацата без дъно,чак тогава, но никога по-рано, могат да изповядат

"Господи, да бъде Твоята воля, не моята"

Амин

Е, нека не сме толкова категорични - Голяма и ;Малка колесница има навсякъде  в религиите.

Друг е въпросът накъде возят своите пасажери...

Виж сега, докато пасажерите само се возят или по-точно си въобразяват, че ги вози някой си в нещо, все са в кръга. И може би защото им се виело свят, както казва Платон, защото всичко им се въртяло пред очите, наричащите нещата в тоя болен от катар свят им давали такива имена, течащи - Рея, Кронос и прочие. Това са само имена.

Виж сега, докато пасажерите само се возят или по-точно си въобразяват, че ги вози някой си в нещо, все са в кръга. И може би защото им се виело свят, както казва Платон, защото всичко им се въртяло пред очите, наричащите нещата в тоя болен от катар свят им давали такива имена, течащи - Рея, Кронос и прочие. Това са само имена.

----------------------------

така е - това са само имена.

А имената са обозначения, един вид креатурни заместители на същинското, на важното в нещата.

Имената са етикети, на които с мноооого ситнички букви нечетливо са изписани Е-тата и срокът на годността.

Добре е, че освен нечистото/прочистващо течение има и нещо, което се чисти. Ма дано след като се очисти някога от него да е останало нещо.

Което е много съмнително.

-------------------------

Може би след течението на Лета да е останал катаризма на Окситания.

Някога, нейде далеч, край течението на Ариеж, в една пещерна система под покровителството на съвършената Есклармонд де Фоа...

-------------------------

Може би след течението на Лета да е останал катаризма на Окситания.

Някога, нейде далеч, край течението на Ариеж, в една пещерна система под покровителството на съвършената Есклармонд де Фоа...

Айдее, каляските пак тръгнаха.)

Добре е, че освен нечистото/прочистващо течение има и нещо, което се чисти. Ма дано след като се очисти някога от него да е останало нещо.

Което е много съмнително.

Откъдето и да го погледна това, няма. В такъв аКсепт, за Антихриста какво да кажем?

Айдее, каляските пак тръгнаха.)

Откъдето и да го погледна това, няма. В такъв аКсепт, за Антихриста какво да кажем?

------------------

Малката, приятелко, малката каляска, в нея ни се ще да наместим косматият си шебешки гьот, да идем бананата и с да замеряме с кори сичката публика около клетката ни у зоопарка - нашата прекрасна резиденция.

------------------

Ами точно срещу изчадията на Антихриста папа Инокентий ІІІ /същият, дето си пише с Калоян/ обявява албигойския кръстоносен поход през 1209 г.

В добавка е   конституира Доминиканския орден и полага основите на светата Инквизиция за пълно разобличаване и неутрализиране "без да се пролива кръв" на обсебените от Сатаната отстъпници от Светата Църква...

Тези от първият тип между другото, могат да се подвизават във всякакви школи и учение, независимо как се наричат, тук имам предвид и Голямата колесница. Тоест, те присъстват и в Махаяна и къде ли още не и имат възможността да постигнат освобождение от прераждането. Но трябва да уточна, че съдбата им не е много за завиждане, защото нещата в тази реалност им е меко казано противна.

Написаното по-горе от гледна точка на това, което е преподал Буда Шакямуни е напълно невярно - ще се въздържа да употребя по-силни изрази. Не само, че си чел малко, а и не си чел това, което е нужно, за да можеш да имаш аргументирано мнение по темата, по която пишеш. Аз не си позволявам да давам мнения за традицията, която следваш, защото не я познавам добре. Ти, обаче си убеден, че познаваш Буда-Дхарма, макар че не си изучавал традиционните текстове и никога не си получавал коментари върху тях от компетентни учители...

ПП Личния пример е най-убедителен, т.е. Вал дава отличен пример за интелигентно, несектантско поведение и от уважение към него ще се въздържа да отговоря по-остро, пък и едва ли има смисъл.

Дали разбираш, колко невъздържано и нахално е това, което си написал?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Антихристът е герой от "Откровението на Йоан", а не можеш да схванеш и йота от това откровение, ако не го вместиш в контекста на религията/религиите като цяло. Да тълкуват безстрашно се хвърлят само буквалистите. Точно това се опитваме някои да изясним, но... карайте смело и безотговорно, какво пък. Морето ви е до колене.

Браааааат чупка в кръста и много стегнация, опитвам се да внеса малко разнообразие, не бъди толкова и аз не знам как да се изразя "Не приемай нещата толкова при сърце"(ще си докараш някой кардио-проблем) тук е форум и това морето дали ми е до колене или до шия не знам дали точно ти се персоната която да определи това и дали има такава изобщо.

Колкото до разсъжденията, дали или не, мен ми е все едно за христо анти-христо, бога дявола и т.н.

значи катарите са изчадията на антихриста.същите дето твърдели ,че демиурга на този свят фалшив и  е бога на исраел,тези които твърдели ,че исус не е загинал на кръста, сатана за тях  бил най големия син, а исус втория син   на демиурга..ама кой по точно от всички демиурзи ...главния или второстепенния не е ясно..после пък една церемония manisola... свързана с граал и най накрая тая съвършенна  есклармонд дьо фо която незнайно къде покрила тоя граал ,след падането на монсегюр......и като се прибави черешката на тортата ,че катарите в тая крепост са били май  всъщност евреи кабалисти ей ви я връзката между граала и яркосветещия първороден, защото като се замислиш май не е останала скрита връзката която може да бъде направена между септимания и монсегю,която крепост между другото имала петзвездна форма на петоъгълник...и сигурно има някаква връзка с казаното "синагогата на сатана" . .мхм и заради това започнали гоненията на евреите в европа..първо ги започнал едуард ,после французите.....и така до ден днешен..заради мършата отива кървава дан цялото стадо....

пп та кой е бога на катарите?!?!

------------------------------

Не се карайте, в класацията на дякон Андрей Кураев такива като моя милост са истинските служители на Антихриста. Я как подмолно ги докарахме нещата дотук...

:wors: 

Някои от последните постове за пореден път ме убедиха в липсата на толерантно отношение към чуждите възгледи и традиции. В тази връзка се сещам, че Буда Шакямуни е забранил на учениците си да критикуват дори чуждите учения, религии и култури. Тази забрана е била толкова силна, че в Навлизане в средния път Чандракирти писал:

"Ако в опитите си да разбере истината човек разсейва погрешните разбирания и в резултат на това някои философии не могат да останат непокътнати, това не трябва да се счита като критикуване на чуждите възгледи."

Границата е доста тънка и лесно се преминава. Другото е, че за да се дава смислен коментар по дадена тема, човек трябва да я познава добре. Инак започва да пише глупости, с които излага както себе си така и духовната традиция, която твърди, че следва.

айся,ти си от града ,пък другите от селу.

много те уважавам,ама ни са дръж като кондом...щото тук няма заразни.

и ако твоето съвършенство ти пречи да виждаш,да знаеш,че ние тук са борим на коя щеее даде пантофката синеокия  вал..на мен- бойната валкирия дьо,дьо,дьо исраел ,на преизящната witness дьо айн соф , или на  съвършената  есклармонд дьо фо. :shy11:

.Гузен негонен бяга. ;) Този аспект на дискусията ми беше убягнал. Сега топката е в полето на Вал и искам да го окуража по-скоро да даде въпросната пантофка на някоя от вас, за да се върнете към основната тема.

Чувството на уважение е взаимно. Затова и написах горното, т.е. реших, че може да е от полза за някого. Що се отнася до съвършенството аз нямам никакви сериозни качества и достойнства или както казва нашия модератор съм най-обикновен шебек. Казвам последното напълно сериозно, а не от фалшива скромност или нещо такова.

Нещо задълба темата на терсене страна, та да я върнем в улегналото русло на Лета - вечното течение на Н. В. Смъртта.

------------

Надрънкахме куп неща за Антихриста - посочихме го и в макрокосмически, и в космически, че и в личностен аспект.

Макрокосмичен -

Сатурн, черното слънце на дзмиите,

Слънцето в проявения му тук в тази реалност аспект,

Луцифер - владетелят на Венера светещ не отразената светлина на Всевишния, а със своята собствена тъмна бляскавост.

Космичен -

Сатаната, изкушавал Христос в пустинята,

Седмоглавия десеторог от Откровението на Йоан от о. Патмос,

Монсегур, замъкът на графовете дьо Фоа, покровители на катарите и т.н.

Личностен -

шебека и уитнес си признаха до тук.

---------------------

Хайде сега давайте още мнения, че да го довършим тоа антихрист веднъж за винаги ;)

няма задълбаване..малко се изпуска въздух,щото ще вземем да се изпоскараме заради себе  самите си ....защото княза на тоя свят е човека !!!!трябва ли да уточнявам защо ?!?!

--------------------

Неееее, напротив - напълно съм съгласен :yanim: .

Имах пред вид да приключваме със себето си, със сатанинската си същност.

Не че може, ама ей-така, приказка да става.

В една друга тема вече си говорихме такива работи - http://www.kaldata.com/forums/topic/44362-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82/page-10#entry2526589

Н Хайде сега давайте още мнения, че да го довършим тоа антихрист веднъж за винаги ;)

Имам два въпроса към сведущите в темата:

1. Признавам си, че не съм изчел цялата тема поради липса на време. Искам да питам какви са признаците/знаците в Откровението или другаде за идването на т. нар. Антихрист. Предполагам че това е обсъждано, тъй че моля да ми посочите къде.

2. Според учения дадени от Буда Шакямуни сега се намираме в упадъчен период. В момента превеждам текст, който засяга тази тема. В него са изброени знаците на този упадък. Ако има интерес тези дни мога да направя кратко резюме. Може да открием някакви паралели. Питам, защото темата е свързана със западната духовна традиция и не искам да натрапвам някакви други схващания.

Имах пред вид да приключваме със себето си, със сатанинската си същност.

Да. Крайно време е. :smash:

2. Според учения дадени от Буда Шакямуни сега се намираме в упадъчен период. В момента превеждам текст, който засяга тази тема. В него са изброени знаците на този упадък. Ако има интерес тези дни мога да направя кратко резюме. Може да открием някакви паралели. Питам, защото темата е свързана със западната духовна традиция и не искам да натрапвам някакви други схващания.

За себе си (без да ме интересува дали е онова, с което трябва да се приключва) ще кажа, че ми е интересно. Дори исках да спомена в темата за будизма един текст, който съм чела в какъвто намерих превод, Чаккаватисиханадасутта - не зная как точно трябва да се изпише.

писано е ясно .."за онзи ден и час никой не знае"..

Ако прибавим, че някои образи в него може да ги пишем извън пространството и времето, става сложно. Апокалипсиса без съмнение е писан от гностик и кабалист и няма причина, ако такива ключове може да се приложат към една негова част, да няма нужда от тях в другите.

Какво мислиш за трета (поправих си грешката)) книга на Ездра - в нея има пророчески елементи, сходни с виденията на Даниил и май имат връзка и с Откровението на Йоан. Фигурира ли изобщо това писание в оригиналния СЗ и ако не, откъде се е взело във Вулгата?

Редактирано от witness (преглед на промените)

Ето ги непосредствените събития на Края.

1 След това видях друг ангел, който слизаше от небето, имайки голяма власт; и земята се просвети от неговата слава.

Публикувано изображение2 Той извика със силен глас, казвайки: Падна, падна великият Вавилон и стана жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица;

Публикувано изображение3 защото всички народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване, и земните царе блудствуваха с нея, земните търговци се обогатиха от безмерния й разкош.

Публикувано изображение

4 И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;

Публикувано изображение5 защото греховете й стигнаха дори до небето, и Бог си спомни нейните неправди.

Публикувано изображение6 Въздайте й, както и тя е въздала, да! платете й двойно според делата й; с чашата, с която е черпила, почерпете я двойно.

Публикувано изображение7 Колкото е прославила себе си и е живяла разкошно, толкоз мъки и печал й дайте; защото казва в сърцето си: Седя като царица, не съм вдовица, и печал никак няма да видя. Публикувано изображение

8 Затова в един ден ще дойдат язвите й, мор, печал и глад, и тя ще изгори на огън; защото могъществен е Господ Бог, който я съди. Публикувано изображение

9 И земните царе, които са блудствували и живели разкошно с нея ще заплачат и заридаят за нея, когато видят дима от изгарянето й. Публикувано изображение

10 Отдалеч ще стоят поради страх от мъките й и ще казват: Горко, горко на тебе, велики граде Вавилоне, крепки граде, понеже в един час дойде съдбата ти! Публикувано изображение

11 И земните търговци плачат и жалеят за нея, защото никой вече не купува стоките им, Публикувано изображение

12 стоки от злато и сребро, скъпоценни камъни и бисери, от висон и багреница, коприна и червено; и всякакво благоуханно дърво и всякакви изделия от слонова кост и всякакви изделия от скъпоценно дърво и от мед; от желязо и от мрамор; Публикувано изображение

13 и канела, аромати, темян, миро и ливан; вино и дървено масло; чисто брашно и пшеница; добитък и овце; коне, колесници и роби; и човешки души. Публикувано изображение14 Овощията, за които душата ти копнееше, изчезнаха от тебе, и всичко изящно и разкошно загина от тебе, и няма вече да се намерят. Публикувано изображение

15 Търгуващите с тия неща, които се обогатиха от нея, ще застанат отдалеч поради страх от мъките й, ще плачат и ще жалеят, казвайки: Публикувано изображение

16 Горко, горко, граде велики, облечен във висон, багреница и червено и украсен със злато, със скъпоценни камъни и с бисери;

Публикувано изображение17 защото в един час запустя толкова богатство! И всеки корабоначалник, всеки пътник по море, моряците и всички, които се препитават от морето, застанаха отдалеч,

Публикувано изображение18 и викаха, като гледаха дима от неговото изгаряне, казвайки: Кой град приличаше на великия град?

Публикувано изображение19 И посипаха пръст на главите си и викаха с плач и жалеене, като думаха: Горко, горко на великия град, в който всички, които имаха кораби по морето, се обогатиха от скъпоценностите му; защото в един час запустя!

Публикувано изображение20 Веселете се за него, небеса и вие светии, вие апостоли и пророци, защото съда, с който вие бяхте осъдени, Бог отсъди над него. Публикувано изображение

21 И един силен ангел взе един камък голям като воденичен, та го хвърли в морето и рече: Така стремително ще бъде тръшнат Вавилон, великият град, и няма вече да се намери. Публикувано изображение

22 Глас от ония, които свирят на арфи, и от певци, от свирачи и от тръбачи няма вече да се чува в тебе; и никакъв художник от каквото и да било художество няма вече да се намери в тебе; и шум от воденица няма вече да се чува в тебе;

Публикувано изображение23 светлина от светило няма вече да свети в тебе; и глас от младоженец и от невеста няма вече да се чува в тебе; защото твоите търговци станаха големците на земята, понеже чрез твоето чародеяние бяха измамени всичките народи. Публикувано изображение

24 И в него се намериха кърви от пророци и от светии и от всичките заклани на земята.

Откровение, 18

-----------------------------------------

Публикувано изображение

Нали това се случва вече след появата на Антихриста. Признаците са дадени в евангелията, от устата на самия Иисус

3 И когато седеше на Елеонския хълм, учениците дойдоха при Него насаме и рекоха: Кажи ни, кога ще бъде това? и какъв ще бъде белегът на Твоето пришествие и за свършека на века?   4 Исус в отговор им каза: Пазете се да ви не заблуди някой;   5 защото мнозина ще дойдат в Мое име казвайки: Аз съм Христос, и ще заблудят мнозина.   6 И ще чуете за войни и за военни слухове; но внимавайте да се не смущавате; понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът.   7 Защото ще се повдигне народ против народ, и царство против царство; и на разни места ще има глад и трусове.   8 Но всичко това ще бъде само начало на страдания,   9 Тогава ще ви предадат на мъки и ще ви убият; и ще бъдете намразени от всичките народи поради Моето име.   10 И тогава мнозина ще се съблазнят, и един друг ще се предадат, и един друг ще се намразят.   11 И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина.   12 Но понеже ще се умножи беззаконието, любовта на мнозинството ще охладнее.   13 Но който устои до край, той ще бъде спасен.   14 И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.   15 Затова, когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на светото място, (който чете нека разбира),   16 тогава ония които са в Юдея, нека бягат по планините;   17 който се намери на къщния покрив да не слиза да вземе нещата от къщата си;   18 и който се намери на нива да се не връща назад да вземе дрехата си.   19 А горко на непразните и на кърмещите в ония дни!   20 При това, молете се да се не случи бягането ви зиме или в съботен ден;   21 защото тогава ще има голяма скръб, небивала от началото на света до сега, и каквато не ще има.   22 И ако да не се съкратяха ония дни, не би се избавила ни една твар; но заради избраните, ония дни ще се съкратят.   23 Тогава ако някой ви каже: Ето тук е Христос, или: Тука, не вярвайте;   24 защото ще се появят лъжехристи, и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така щото да заблудят, ако е възможно, и избраните.   25 Ето предсказах ви.   26 Прочее, ако ви кажат: Ето, Той е в пустинята; не излизайте; или: Ето Той е във вътрешните стаи; не вярвайте.   27 Защото както светкавицата излиза от изток и се вижда дори до запад, така ще бъде пришествието на Човешкия Син.   28 Дето бъде мършата, там ще се съберат и орлите.   29 А веднага след скръбта на ония дни, слънцето ще потъмнее, луната няма да даде светлината си, звездите ще паднат от небето и небесните сили ще се разклатят.   30 Тогава ще се яви на небето знамението на Човешкия Син; и тогава ще заплачат всички земни племена като видят Човешкия син идещ на небесните облаци със сила и голяма слава.

Матей

А в полу-апокрифната пророческа книга на Езра, която кой знае защо е включена в СЗ, има описание на нещо, което едно към едно прилича на атомна война :no-no: Може да е писана в по-ново време, но Климент Александрийски пък цитира думи от нея, от "Езра пророка", в Stromata III-16. Доста особен текст, не се покрива на места с християнската есхатология.

много поучително е пророчеството на преподобния Нил Мироточивий казал на монах Теофан:
 Ако измине седмото число години и пет и се преполови към осмото хиледолетие.../т.е. след 1992 г.=7500 г.- б.п./ какво грабителство и крадене ще настане тогава? Каквомъжестрастие, прелюбодейство, кръвосмешение, разпътство ще има? До какъв упадъкще стигнат хората, до какво разтление от блуд? Тогава ще стане още по-объркано отголеми препирни, от пристрастяване към спорове, непрекъснато ще се препират и неще сложат ни начало, ни край. След това ще се събере Осмият Вселенски Събор, за да разследва спора и да изтъкне доброто на добрите и злото на злите..
ето какво е казал и за печата-
 А на печата ще бъде написано следното: “Аз съм твой” – “Да, ти си мой” –“Доброволно идвам, а не насилствено” – “И аз те приемам, поради твоето желание, ноне насилствено”. Тези четири изречения, или надписи, ще бъдат по средата на тоя

проклет печат. О, нещастен е оня, който приеме този печат! Този проклет печат ще донесе велико бедствие на света. Тогава светът ще бъде толкова угнетен, че хората ще започнат да се преселват от място на място. Преподобният предсказва, че идват страшни времена, за които Господ казва: “Но когато дойде Син Човечески, ще намери ли вяра на земята?” /Лк.18,8/. Нил възвести на търсещите спасение на Света Гора под Покрова на Божията Майка да не се смущават,да не се ужасяват, да не губят вяра в този Покров и да не напускат Атон, докато Иверската икона на св. Богородица не го напусне!Понеже заради нечестието на нечестивите Света Гора ще потъне в морето – това ще стане тогава, когато Майката Божия премахне Своя Покров от Света Гора. Благочестивите монаси трябва да побързат да напуснат Атон, щом като изчезне чудотворната Иверска икона
пълния текст за който му е интересно може да прочете на сайта на Православен храм „Света вмчца Марина“-
http://sveta-marina.hit.bg/Doc/11ProrochestvoSvNil.pdf

къде я прочете тая трета книга на ездра и то включена в стария завет????

Включена е в последното синодално издание. Личи, че е по-късна християнска компилация, защото само там срещаш израза „Моя син Христос” например. Може да е някоя ватиканско-светоотческа стъкмистика, може Йероним или който го е писал действително частично да е ползвал автентични еврейски текстове, но днешното положение с християнската канонична и не толкова канонична книжнина е пълна мъгла. А няма как благочестивите християни да научат нещо за Иисус, освен чрез нея.

Ще вметна за въпроса ти към Глен - нужен ли Талмуда и морето от Мидраши на юдеите?  В границите на една традиция всяка подтрадиция тълкува нещо си по свое усмотрение и юдаизмът не е изключение. Цедките в християнските преводи на библията са още повече. Очевидно е, що се отнася за православието, че то много повече се основава именно на преданието, отколкото на писанието - житията, коментарите, поученията и пророчествата на подвижниците си. Всъщност те са оригиналното християнско наследство.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.