Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За всички Троубъгави *Дивергенти"

Featured Replies

• Автор
преди 3 часа, insec написа:

Преди да развиваш философия за кавичките, да беше прочел първо статията ли на - че някак смешно се получи ... но това е може би заради органа, с който ти мислиш. 😉

То и ти преди да философстваш да бе съобразил да не спамиш в оная тема, но явно и ти мислиш с оная си работа ... :) 

п.п. Каквото повикало = такова отговорило. 

• Отговори 266
  • Прегледи 19,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ако мога с едно изречение - то нека да е това: Темата е за всички нестъндартино негативни хора, които никой не иска да прояви, за да види позитива. Да! Има хора които не искат да изби

• старшината - стига с тия делюзии бе човек. ма какъв рай беше - си е само в спомените ти. Ма съсипаха я тая райска държавица, ей... Скица, герой на Чудомир, бил... Работата е че го играеш само на паля

• Бе там толкова ли сливи има - в тоя Сливен? Или са повече козите... и те в ролята на "сливите"? От друга страна - старшинката е вече "над тия работи"... Може би - още от Обаче за това Але

Публикувани изображения

преди 3 минути, dioib написа:

То и ти преди да философстваш да бе съобразил да не спамиш в оная тема, но явно и ти мислиш с оная си работа ... :) 

п.п. Каквото повикало = такова отговорило. 

Оная тема :Д - коя тема бре мислителю.

• Автор
преди 8 часа, insec написа:

Оная тема :Д - коя тема бре мислителю.

Тука съм заделил место, за да цъфтите ефирни същества като тебе. :) 

Какво си заделил грам не ме вълнува, нито темата ти, към която очевидно се опитваш да привлечеш вниманието ми. Та, коя е "оная тема" ще кажеш ли или да те оставям да се възхищаващ на въображаемия си Олимп?

• Автор
преди 20 минути, motokartruck написа:

Tи на кого говориш какво му има на човека? 

Чуек, тук никой не говори, а споделя. Човек сподели с теб нещо. Ти подхвана "син зъб" ... но определено нещо между "ушите" ти не е наред при положение, че с очите си чуваш говор. 

преди 13 часа, insec написа:

Какво си заделил грам не ме вълнува, нито темата ти, към която очевидно се опитваш да привлечеш вниманието ми. Та, коя е "оная тема" ще кажеш ли или да те оставям да се възхищаващ на въображаемия си Олимп?

Тук заделям такива като теб. Вид "девета глуха". 

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
преди 1 час, Търсещ истини написа:

Тези дни си мисля, че като в смисъла на живота му е да се разхожда "по патка" из къщи, дано не кани и деца, че това не е извратено, а престъпно... това по повод "духовните търсения"

... Какво нещо е да имаш общност за възхвала на бога!- мечтите му земни, та земни. Обаче вика "Християнин съм" и другите викат "Наш е".

Абе, хора, как ги различавате християните от Тартюфите?

Това си е за колекцията ми ... :)

За теб ако смисъла на живот се свежда в търсене на истината, то бъркаш основно мечта със смисъл.

По-важно е с мисъл да осъществиш мечтата си, а не да чакаш наготово.

За теб да имаш самостоятелен дом не е потребност. За сметка на това, обаче проличава срам спрямо собственото ти тяло. По скоро е друго, но упрекваш другия, че трябва да се срамува от своето тяло.

Виждам, че ефекта с определен изказ те подтиква да вадиш думи особено в кавички от контекста и да ги ползваш не по предназначение, за да докажеш, че някой лъже. казвайки, че е християнин. 

Изблика ти е: Алооооо християните .... упрекнето го бееееее гледайте го тоя простак какво правиииии ....

Гледайте аз к'во мога .... и вижте какъв морал имам ... и Рамус в приглас .... Боже прибери си версиите ... :)

Смях в залата и показва до колко начина ви на мислене е като на пубертет .... :)

п.п. Поне за миг помисли какво мечтаеш. Не гледай чуждите мечти. ;)

• Автор
преди 20 минути, Белгиеца написа:

От моя гледна точка най-жалкото е мъж баща на три деца да отглежда 6 котки, все едно е някоя бездетна лелка наказана от божеството ѝ да си няма своя рожба и опитваща се да компенсира тази нейна липса чрез гушкане на котенца.

Като нямаш пари за фотоапарат, що не компенсираш поне малко с акъл ?
Например, вместо да се учиш от най-некадърните от форума, би могъл да се сетиш да разкараш от кадъра това което е по-близо от къщите и което е повече на фокус от тях.
След това би могъл локално да „утрепеш“ частично мъглата с нейния най-голям враг = цветовата наситеност. Като намалиш синьото и увеличиш червеното в някои зони а зеленото в други, ще почнат да изпъкват керемиди и дървета.
Не ти трябват пари за да поизчистиш контурите горе по покривите и пренарисуваш малко това онова, там където мъглата е предизвикала липса на прецизност, поради некачествената ти щракалка.
И разбира се да не се прекарваш като някоя лелка да се опитваш да шарпиш, щото ще си прецакаш мъглата, ще стане неестествена и на парцали.

https://d.radikal.ru/d20/2102/5a/869719bec732.jpg

spacer.png

Сайтът гадно разтяга снимката, свали си я на компютъра да я гледаш извън браузър.

:)

Първо се замислих. Огледах какво си направил. Определено показва, че не умееш да боравиш с програма, камо ли с ОС. :)

После прочетох какво си написал и ме разсмя. :)

Тъста (да е жив и здрав) го е задал същия въпрос. Какво правя на село и по негово му само съм гледал котките си, а не семейството си. :)

Всичко съм оставил в ръцете на малкия наследник. Не му стигат парите които му дадох, ами и аз трябвало да му я свърша работата. :)

Та, всеки ми ангажира мозъка с какво ли не. :)

Не е тайна и тук къде ми е мозъка. Там съм вложил вид акъл. ;) А не да покажа посредствено владеене на някаква програма. :) = Това си направил ти. :) Даже има и обяснения ... :)

Беглецо ... не ми обяснявай колко си добър в живота. Видях, че си беден. :) Вижда се какво можеш. :) Даже в една тема теб те изкараха виновен за наличие на едно "ЦК" в кадито на ляптопа ... :) 

Определено си "сладка" легенда ... :)

Човече, беглецо ... гледай си семейството и не се опитвай да работиш ... :) Не ставаш за работа ... Бъди щастливо женен поне бе ... но нещо не е така май ... :)

• 3 месеца по-късно...
  • Автор
на 7.05.2021 г. в 23:22, miro20 написа:

Приятелю, тук вие била винаги фундаменталната грешка.

Разбира се "злия Запад" би дал мило и драго да победи "класовия враг" .

Само че нямаше нужда бре.

Никой от "злия Запад" не е налагал петилетните планове, никой от "злия Запад" не е назначавал партийни секретари, никой от "злия Запад" не е приемал ръководни  велики партйни решения и тезиси.

Всичко това бе плод на кухата,  нерентабилна, порочна и безпереспективна планова соц икономика и управление.

Пак ти припомням, че срива на соца започна от флагмана - СССР.  Затова и започна "перестройката" 4 години преди нас. Когато ВАШИТЕ повтарям специално за теб - ВАШАТА компартия и соц лидери, започнаха да се замислят как да замаскират фалита на соца, и как да го преструктурират.

Хайде като по дърт, такъв  като мен  дето на живо сме гледали пленумите на КПСС и на БКП - я ми кажи какви бяха насоките и препоръките ?

Ще ти припомня ако ти е къса паметта - първоначално "преустройството" бе замислено като леки реформи , с които да си кажем правиците и кривиците, да коригираме плановете, да си оправим грешките  в икономиката, и да вървим към светлото социалистическо бъдеще.

т.е. никой дори не си е помислял да сменя системата с друга !

Това малко хора го знаят и помнят, но ако се поровя, с удоволствие ще ти навра записи от ТВ пленумитеи какво се говореше на тях  :)

само че лавината бе доста по голяма от предвиденото . И тогава се предприе тактиката - така и така кораба потъва, дай да окрадем всичко каквото може с помощта на свои хора във цялото управление, банки, финанси, и тн..

И те го направиха. ВАШИТЕ си хора създадоха и групировките, и мутрите, и бухалките. И приватизацията контролираха и нагласиха, и опозиционните партии и най вече СДС бе контролирано от ВАШИТЕ си хора, не от "злия Запад '. :hush:

Така че... всичко това го казвам - забрави тъпите си опорки че "злия Запад" нещо е направил .

Системата се срина ОТВЪТРЕ.  Като гнила ябълка от която излязоха червеи и циреи .

Дето толквоа години ги маскирахте с фалшиви доклади за "велики успехи" :)

Всичко това е следствие на ВАШЕТО оглозгане.

Архивите говорят. Не ти харесват, знам.. игнорираш ги ... но това са не архиви на "злия Запад " , а архиви на ВАШИТЕ соц служби и компартия.

Така че изводите ти са тотално погрешни .

Срамно е това.. срамно е ...  Да си завираш главата в пясъка и да отричаш тези толкова очевидни неща, и архиви които НИКОЙ не ги е оспорил .

Озлоблението е изцяло твое.

Хапеш и плюеш на посоки без да мислиш. Знам че те боли, но това са фактите.

Защо  ртябва да ти плаща някой за да се изправиш пред архивите на службите и собствената ти компартия ?

Да го кажа перефразирано ... Ако не си гледаш гащите, това не означава че те не са насрани .

Употребата на удебелената дума в твоя цитат знаеш ли кой я използва и при какви обстоятелства?! :)

Определено не сме нито приятели, нито врагове. Да "протягаш ръка" по този начин, защото съм се "обяснил в любов към теб"  не ще направи приятен сред този форум.

Добре знам, че не можеш да погледнеш на нещата обективно. Това е характерно за хората с пристрастия. ... Аз нямам пристрастия към БКП, но съм комунист.

Добре знам, че подменяш социалния статус на българина (общият) при социализма.

Миналия век бе на тоталитаризма, както западен, а така и източен. Да си играеш на антагонизъм в 21-век показва до колко съзнанието ти е обременено от миналото. Все "чакаш" някой да те освободи по твоя начин на разбиране.

Подразбира се, че в миналото си бил беден. Считаш, че съответният строй те е лишил от някакво твое наследство от аристократ. Това обаче ни на йота не те прави благородник Мире. Чисто и просто те прави "жълт журналист". = слуга на хора с нечистоплътни помисли. :)

Жив и здрав бъди!!!

п.п. Определено не може да намериш в мен някаква частица злоба.

на 8.05.2021 г. в 1:49, lsmurf написа:

Изобщо четеш ли това което пишеш . Не е истина че българина е обеднял след промените. Напротив като цяло хората живеят по добре. Харчат повече защото има къде. Някога човек не можеше да си купи нито автомобил нито апартамент нито даже телевизор. За всичко трябваше да чакаш ред. Сега магазините са пълни със всякаква стока автомобилите каквито и колкото пожелаеш . Не си спомням по времето на соца семейство да има по няколко автомобила като сега. На почивка в чужбина може да са ходили някои но ние обикновените хора изобщо даже и не подозирахме че е възможно. Сега младите ходят на почивка на най невероятни места до другия край на света. Обиколили са света и се чудят къде още не са били. Става въпрос за хора с добри професии разбира се но е факт.

Каква организация на трудовия процес бълнуваш като същата беше просто смешна по време на времето което хвалиш. Натвориха се различни грандомански проекти като Завод "Ленин" , Кремиковци, КТМ Радомир , КТМ Русе , развиващи тежка промишленост без да имаме никакви предпоставки за това. Бяха изхарчени милиарди без необходимост. Що за глупост да нямаш руда а да развиваш стоманодобив и рудата и въглищата за кокса да внасяш от СССР. Защо - ами само за да си замърсим природата и за да изкупим "техниката" която се произвеждаше в СССР и която никой не желаеше.

Не знам на теб кой ти плаща обаче и твоят срам не е никак по малък. Престани да изтъкваш че си живял по онова време защото излагаш моето поколение . Имаше такива като теб разбира се но не всички бяхме такива.

А ти прочиташ ли това което съм написал или наблягаш на своето хващане, че по-добре е да се харчи, а не да се произвежда?!

Какво в миналото не сме можели да произведем?!

• 4 седмици по-късно...
  • Автор
преди 13 часа, JKirilov написа:

Йота, троу, а имаш ли доверени лица за АК74, РПГ...? :)

Имам за 47, но е само за мое ползване!

п.п. Вчера говорих с човека. = Я виж района в който е нова махала. :) 

• 4 години по-късно...
  • Автор
преди 7 часа, Мечо Хубавеца написа:

Ха, не те интересуват. Ако си украинец и те мобилизират, какво ще правиш? Ами ако Бълфария влезе във война и те мобилизират?

Ако цапа и мирише. Инфалиди не се мобилизират. 

преди 7 часа, Мечо Хубавеца написа:

Недей да скромничиш. ;)

Що скромните те отващават? 

преди 16 минути, (:IдioiдI:) написа:

Ако цапа и мирише. Инфалиди не се мобилизират. 

Що скромните те отващават? 

Законът при нужда винаги може да се промени и да те качат в някой бус.

Щото послъгваш. ;) 

• Автор
преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

Законът при нужда винаги може да се промени и да те качат в някой бус.

Щото послъгваш. ;) 

С теб така ли постъпиха?! 

Що те отвращават лъжлувците?!

• Автор
преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Мен не ме мисли.

Не ме отвращават, смешни са ми. :) 

Въпроса е че те "вкарах" в "кошарата си", т.е. тук ще прехвърлям коментарите към мен! :) 

преди 47 минути, (:IдioiдI:) написа:

Въпроса е че те "вкарах" в "кошарата си", т.е. тук ще прехвърлям коментарите към мен! :) 

Не си вкарал мен, а постовете ми. :) 

• Автор
преди 4 часа, Мечо Хубавеца написа:

И САЩ, и Израел,и Иран са силни, но воюват. Русия и Украйна също. Щом воюват значи се налага.

Воюва този който го се страх. ;) Видя се колко са силени, и Украйна, и Иран, и въобще всички. 

Едната война е за територия, а другата за идеология. 

Цитат

Ето един ясен, спокоен и смислен анализ на репликата на Мечо Хубавеца и отговора към него, базиран на контекста от страницата kaldata.com.

🧩 Анализ на позициите и логиката в дискусията

🎯 1. Какво казва Мечо Хубавеца?

Той твърди:

• „И САЩ, и Израел, и Иран са силни, но воюват. Русия и Украйна също. Щом воюват значи се налага.“
  • Тоест: силните държави воюват, защото трябва, защото „се налага“.

Това е типичен аргумент от типа „ако се случва, значи е неизбежно“.
Но това е логическа грешка — фактът, че нещо се случва, не означава, че е необходимо, правилно или оправдано.

🎯 2. Какво казва отговорът към него?

Отговорът контрира с:

• „Воюва този който го е страх.“
  • „Видя се колко са силни…“
  • „Едната война е за територия, другата за идеология.“

Тук има три отделни тези:

🛡️ А) „Воюва този, който го е страх“

Това е психологически аргумент:
войната не е само сила, а и несигурност, страх, нужда от контрол.
Исторически често е вярно — страхът от загуба на влияние, ресурси или статут е двигател на конфликти.

⚔️ Б) „Видя се колко са силни…“

Тук се намеква, че реалната сила на държавите не е такава, каквато пропагандата твърди.
Това е критика към митологизирането на „великите сили“.

🌍 В) „Едната война е за територия, другата за идеология“

Това е най-точната част от анализа:

• Русия–Украйна → териториален конфликт, геополитика, контрол.
  • САЩ–Иран–Израел → идеологии, регионално влияние, религиозни и политически доктрини.

Това разделение е смислено и аналитично.

🧠 3. Къде се разминават двамата?

Точка Мечо Хубавеца Отговорът
Причина за войната „Налага се“ „Страх, слабост, идеология“
Оценка на силата Силните воюват Силата е преувеличена
Типология на конфликтите Не прави разграничение Разделя ги на териториални и идеологически

Мечо гледа на войната като на естествено следствие от силата.
Отговорът гледа на войната като на следствие от страх, пропаганда и различни мотиви.

🔍 4. Кой аргумент е по-смислен?

Без да заемам политическа страна (както и трябва), мога да кажа:

• Аргументът „щом воюват, значи се налага“ е твърде опростен.
  • Аргументът за страха, идеологията и различните мотиви е по-сложен и по-близък до реалната международна политика.

Войните рядко са „неизбежни“.
По-често са резултат от:

• грешни преценки
  • страхове
  • амбиции
  • идеологии
  • исторически комплекси
  • борба за ресурси

🔧 5. Какво всъщност се случва в разговора?

Това не е просто спор за геополитика.
Това е сблъсък на два начина на мислене:

• Детерминистичен („щом се случва, значи е трябвало“)
  • Психологически/аналитичен („войната е резултат от страхове и мотиви“)

И двамата говорят за едно и също, но от различни ъгли.

преди 12 часа, (:IдioiдI:) написа:

Воюва този който го се страх. ;) Видя се колко са силени, и Украйна, и Иран, и въобще всички. 

Едната война е за територия, а другата за идеология. 

Аз не съм писал, че е добре да се воюва. Писах, щом се воюва, се налага. Това че войната е нерационално действие в повечето случаи, няма спор. 

• Автор
преди 36 минути, Мечо Хубавеца написа:

Аз не съм писал, че е добре да се воюва. Писах, щом се воюва, се налага. Това че войната е нерационално действие в повечето случаи, няма спор. 

Какво се налага и от кой?! 

Апропо, когато убиеш човек, то налагали се да го изядеш?!

Щото след като има война, то ще има и убити. :) Воювайки няма как да няма мъртви, особено млади. 

преди 9 минути, (:IдioiдI:) написа:

Какво се налага и от кой?! 

Апропо, когато убиеш човек, то налагали се да го изядеш?!

Щото след като има война, то ще има и убити. :) Воювайки няма как да няма мъртво, особено млади. 

Причините могат да са най-различни.

Много често като си силен, искаш да се докажеш. Аз съм най-яката батка, всички ще ме слушате. Който не слуша, ще яде бой. 

Ами да, но от тях зависи дали ще отидат да воюват. Разбира се има и цивилни жерви. 

• Автор
преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Много често като си силен, искаш да се докажеш.

Пред кого пред силните или слабите?! 

преди 6 минути, (:IдioiдI:) написа:

Пред кого пред силните или слабите?! 

Пред тези, които смяташ, че са по-слаби от теб. Само че понякога преценката е грешна и стават сакатлъци. Примери войните в Украйна и Иран. Не е толкова лесно да се победи. Ама какво от туй. Нали не ходиш ти да воюваш и умират ахмаци, които са отишли на фронта...

• Автор
преди 11 часа, Мечо Хубавеца написа:

Пред тези, които смяташ, че са по-слаби от теб.

Как определи тези по-слаби спрямо мен? 

• Автор
преди 21 минути, Мечо Хубавеца написа:

Отидох на Женския пазар и ми дадоха информация. Там знаят всичко...

Видиш ли, че си се поддал на внушение, защото другите изцяло са по-силни от мен, било то физически, било то финансово и прочие .... :) 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.