Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия и Путин - обсъждане.

Featured Replies

преди 21 минути, communismatic написа:

При 20+ повече население... Същото е, нали? И Вучич има много правомощия в парламентарната република.

И отново - какво значение има населението при метрика "на човек от населението"?

Тя цялата идея на тази метрика е да уравни държавите независимо от населението им и да покаже данни за ЕДИНИЦА човек.

• Отговори 16,5k
  • Прегледи 665,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ангела Меркел и тя избута 4 мандата като канцлер от ноември 2005 до декември 2021 г. Чудно ми е, защо нямаше подобно възмущение, че се беше заседяла дълго време като лидер на Германия?! А за

• Жив и здрав да е! Без него, Русия нямаше да се вдигне на крака, след разпадата на СССР.

• Жив и здрав още дълги години, защото светът има нужда от него!

Публикувани изображения

Отново? Т.е. ти си питал, а не съм ти го обяснил като на бавноразвиващ? И въпреки всичко пак продължаваш, да ме питаш? Какво произвежда България, дай да видим? Ако искаш, да я сравняваме с РФ... Щото се оказа, че даже и не си способен, да анализираш данните от военното им производство. Нали имали 15 милиарда оборот за цялата 2024-та. Ти изобщо си живееш в някакъв си свой розов свят, ми се струва.

На мен друго ми прави впечатление.

След толкова години писане на лъжи и пропаганда, резултата от заминаващи българия към рузия е следния:

images?q=tbn:ANd9GcRHPmEp0KmJmqWQKkopK6FFHvgnoYCgnGqTboelR7KK&s 😆😆😆😆😆

Сега копейките ще кажат "ама чакай, те българите нямат пари за билет"..... 😆

Най-ме радва факта, че си внушават колко убедителни са в лъжите, при положение, че никой не се интересува от тяхното мнение. 😆

преди 7 минути, "Саша" написа:

На мен друго ми прави впечатление.

Кво впечатление може да ти прави нещо на теб? Ти до оня ден, не знаеше, че бирата и компотите се консервират по различен начин и съдържат различни съставки, които се отразяват на годността им. Впечатление му правило... Карай си тира и не се занимавай с мислене, и без това не ти се отдава грам.

От "Киев за три дни" стигнахме то там, че да сравняваме България с Русия...... 😆 И най-смешното е, че превъзхождаме руснаците по всичко, язък им на газта, петрола и всичко велико което притежават..... 😆

Срам и позор!

Аз не знам, да има някой, който да ги сравнява. Сравнявате ги вие с @kaldata1 , а двамата сте направо като интелектуални близнаци... Да сравняваш Русия с България е все едно аз да се сравнявам с вас, това най-малкото би ми било дори обидно.

Както са тръгнали нещата и с всеки изминал ден набират скорост, лятото ще сравняваме Русия с Македония...... 😆

преди 4 минути, communismatic написа:

Аз не знам, да има някой, който да ги сравнява. Сравнявате ги вие с @kaldata1 , а двамата сте направо като интелектуални близнаци... Да сравняваш Русия с България е все едно аз да се сравнявам с вас, това най-малкото би ми било дори обидно.

c9506b65e60f939cc12763b557475edc.jpeg.638565fd452eade1d97ac42e7909eaec.jpeg

Тоя Николайчо е същият, между другото. Възможностите му опират единствено до постване на меме-та. 😆

преди 1 час, communismatic написа:

Верно ли? Правиш ли разлика между "БВП на глава от население" и "БВП на глава от население по паритет на покупателна способност"? Щото, понеже аз съм "тъп" (нали така ме нарече), та затова и ти се включи отново без да имаш хабер, какво конкретно коментираме. Не е нещо ново, то ти поначало толкова си и можеш.

Признавам, че аз коментирах за номинален GDP на през PPP. В това отношение си прав - не говорим за един и същ показател. Не съм разбрал изобщо, че за друго става дума (поне от прочетеното не ставаше много ясно).

Но грозната ти реакция наистина беше изключително груба. Можеше просто да напишеш, че става дума за PPP и щях да разбера. Но повече ти се отдава да включиш някаква обида, че и ИИ намеси :)

Аха, т.е. ти не си разбрал, за какво точно спорим, тръгваш на юруш, ръсиш и обиди, но в същото време пак аз съм ти виновен, щото не съм ти обяснил... 😆

преди 11 минути, communismatic написа:

Аха, т.е. ти не си разбрал, за какво точно спорим, тръгваш на юруш, ръсиш и обиди, но в същото време пак аз съм ти виновен, щото не съм ти обяснил... 😆

Ok, извиних се, нормално би било и ти да го направиш. Спомни си, че ти почна с обидите. Въпрос на разбиране, култура - когато човек сбърка се извинява. Тези обиди ако не си спомняш, бяха в отговор на твоето поведение, каквото повикало, такова се обадило. Може и да си забравил, ти си знаеш. Въпроса е приключен мисля.

преди 1 час, communismatic написа:

Отново? Т.е. ти си питал, а не съм ти го обяснил като на бавноразвиващ? И въпреки всичко пак продължаваш, да ме питаш? Какво произвежда България, дай да видим? Ако искаш, да я сравняваме с РФ... Щото се оказа, че даже и не си способен, да анализираш данните от военното им производство. Нали имали 15 милиарда оборот за цялата 2024-та. Ти изобщо си живееш в някакъв си свой розов свят, ми се струва.

На теб може да ти се струва каквото си искаш - пред фактите всички мълчат, дори и на теб ще ти се наложи.

А фактите са следните:

• един руснак произвежда едва стоки и услуги с едва около 20% повече стойност от един българин, като включим вече дъвканият напред в темата ppp в картинката. (GDP ppp per capita).

• При самата покупателна способност на доходите (purchasing power index - PPI) нещата отиват вече съвсем на зле, тавариш - там средностатистическият руснак може да си позволи да си купи по-малко продукти и услуги с неговите доходи спрямо средностатистическият българин с неговите.

• И двете държави са с кофти GINI index - или колко неравномерно се разпределят доходите. И в двете държави едни ядат хайвер, а други - бял хляб и накрая статистиката по-горе отчита, че населението яде хайвер върху брускета. 😀

Затова и "ма те Русия имат ракети и танкове" слабо грее средностатистическият руснак - с тази територия, ресурси и население, за да може обикновения руснак да е много по-добре от българина, трябват бая повече "ракети и танкове".

И колкото по-бързо разбереш, че Русия е доста по-малко дворци, червени килими, ядрени оръжия и луксозни коли и повече землянки и панелки, толкова по-бързо ще схванеш горните факти.

преди 2 минути, kaldata1 написа:

На теб може да ти се струва каквото си искаш - пред фактите всички мълчат, дори и на теб ще ти се наложи

Ти сериозно ли бе? Човека, дето "мълчи" по абсолютно всички теми, дето е супер наясно... Да припомням ли? 😆

преди 2 минути, kaldata1 написа:

един руснак произвежда едва стоки и услуги с едва около 20% повече стойност от един българин, като включим вече дъвканият напред в темата ppp в картинката. (GDP ppp per capita).

Това мисля, че го минахме вече. Ако и още не си го разбрал, то ти си бавноразвиващ... Пак да питам - Още ли не си наясно? Да пробвам с картинка, ако трябва?

преди 3 минути, kaldata1 написа:

При самата покупателна способност на доходите (purchasing power index - PPI) нещата отиват вече съвсем на зле, тавариш - там средностатистическият руснак може да си позволи да си купи по-малко продукти и услуги с неговите доходи спрямо средностатистическият българин с неговите.

Имаш ли идея, колко сериозни икономисти се базират на въпросното "измерване" на PPI? Щото е пределно ясно, че си наврян в ъгъла отново, та да те погавря още мъничко...

преди 2 часа, communismatic написа:

Ти сериозно ли бе? Човека, дето "мълчи" по абсолютно всички теми, дето е супер наясно... Да припомням ли? 😆

Това мисля, че го минахме вече. Ако и още не си го разбрал, то ти си бавноразвиващ... Пак да питам - Още ли не си наясно? Да пробвам с картинка, ако трябва?

Имаш ли идея, колко сериозни икономисти се базират на въпросното "измерване" на PPI? Щото е пределно ясно, че си наврян в ъгъла отново, та да те погавря още мъничко.

Добре, след като разбра що е то "БВП" и що е то "Индекс на покупателната способност" как смяташ - беше ли прав да ми спориш, че руснаците живеят МНОГО по-добре от българите, щото били произвеждали танкове?!?

преди 28 минути, kaldata1 написа:

Добре, след като разбра що е то "БВП" и що е то "Индекс на покупателната способност" как смяташ - беше ли прав да ми спориш, че руснаците живеят МНОГО по-добре от българите, щото били произвеждали танкове?!?

Я ми кажи, кой по-конкретно се уповава на статистиката за IPP? Щото гледам, че нещо пак услужливо ми бягаш от въпроса, та... Знам, че си направо болен на темата "Русия", знам и че акъла ти стига единствено до мъкнене на кофи на някой строеж, ама все пак като искаш толкова някой да те възприема на сериозно е хубаво и да отговаряш на зададените въпроси.

преди 3 минути, communismatic написа:

Я ми кажи, кой по-конкретно се уповава на статистиката за IPP? Щото гледам, че нещо пак услужливо ми бягаш от въпроса, та... Знам, че си направо болен на темата "Русия", знам и че акъла ти стига единствено до мъкнене на кофи на някой строеж, ама все пак като искаш толкова някой да те възприема на сериозно е хубаво и да отговаряш на зададените въпроси.

Няма сериозна финансова институция, която да не ползва IPP - това към момента е най-точният измерител на това как живее обикновения човек в една държава. Защото БВП касае повече икономиката като цяло, отколкото потреблението, а и винаги може да се появлие от растежа само на конкретна индустрия, да брои много вътрешнофирмени операции или както е в Ирландия - да включва фирми само със седалище там заради по-ниски данъци.

преди 17 минути, kaldata1 написа:

Няма сериозна финансова институция, която да не ползва IPP - това към момента е най-точният измерител на това как живее обикновения човек в една държава. Защото БВП касае повече икономиката като цяло, отколкото потреблението, а и винаги може да се появлие от растежа само на конкретна индустрия, да брои много вътрешнофирмени операции или както е в Ирландия - да включва фирми само със седалище там заради по-ниски данъци.

Добре, де. Дай пример с институция, която по-често се уповава на тази статистика, а не на другата. Примерно, МВФ и "Световната банка", да речем... Нали уж аз нищо не съм разбирал... Било "най-точният измерител"!? Ти много взе да ги разбираш? До преди няколко часа ми сравняваше икономиката на РФ с наш'та...

преди 40 минути, communismatic написа:

Добре, де. Дай пример с институция, която по-често се уповава на тази статистика, а не на другата. Примерно, МВФ и "Световната банка", да речем... Нали уж аз нищо не съм разбирал... Било "най-точният измерител"!? Ти много взе да ги разбираш? До преди няколко часа ми сравняваше икономиката на РФ с наш'та...

Аз пак си ги сравнявам - 20 пъти по-голямата като население Русия има 24 пъти по-голяма икономика. Та май-май нещата са доста наравно на ниво "произведено от отделен човек".

Колкото за другото - пишеш "Purchasing power index IMF/ECB/WB" и почни да си четеш. Макар, че тия институции се вълнуват основно от икономика и по-малко от доходи, така че PPI все пак се ползва повече от правителствата по държави.

Ако са ти осладили лекциите по макроикономика, можеш и сам да си четеш, не мога всичко да ти смилам :) Нали съм ти казвал, че имам и друга работа, освен да те ограмотявам?

преди 48 минути, communismatic написа:

Добре, де. Дай пример с институция, която по-често се уповава на тази статистика, а не на другата.

„Най-добрата“ ....върха на интелекта...

преди 16 часа, communismatic написа:

БВП-то на България към настоящият момент е около 100 милиарда долара. Ако го разделиш на 144 милиона прави към 694 долара на глава от населението.

🤣🤣🤣

преди 36 минути, kaldata1 написа:

Аз пак си ги сравнявам - 20 пъти по-голямата като население Русия има 24 пъти по-голяма икономика. Та май-май нещата са доста наравно на ниво "произведено от отделен човек".

Колкото за другото - пишеш "Purchasing power index IMF/ECB/WB" и почни да си четеш. Макар, че тия институции се вълнуват основно от икономика и по-малко от доходи, така че PPI все пак се ползва повече от правителствата по държави.

Ако са ти осладили лекциите по макроикономика, можеш и сам да си четеш, не мога всичко да ти смилам :) Нали съм ти казвал, че имам и друга работа, освен да те ограмотявам?

Т.е. не можеш, да дадеш някакъв пример... Каква изненада. Пича си ги сравнява просто, пък дали изобщо някой се уповава на подобна статистика е без значение. 😆

преди 23 минути, communismatic написа:

Т.е. не можеш, да дадеш някакъв пример... Каква изненада. Пича си ги сравнява просто, пък дали изобщо някой се уповава на подобна статистика е без значение. 😆

Всеки спор ли завършваш с "Напиши ми дисертация в три тома по темата - линкове, графики, статии и данни не ми вършат работа, искам да си го написал ти. Ако откажеш, значи аз печеля?"

Това магическата ти карта за измъкване от спорове ли е?

преди 22 минути, kaldata1 написа:

Всеки спор ли завършваш с "Напиши ми дисертация в три тома по темата - линкове, графики, статии и данни не ми вършат работа, искам да си го написал ти. Ако откажеш, значи аз печеля?"

Това магическата ти карта за измъкване от спорове ли е?

Зададох ти конкретен въпрос. Кой бяга от темата е пределно ясно. МВФ уповава ли се на въпросната статистика?

Зададох ти конкретен въпрос. Кой бяга от темата е пределно ясно. МВФ уповава ли се на въпросната статистика?

Явно не им е непознато:

https://www.imf.org/en/publications/fandd/issues/series/back-to-basics/purchasing-power-parity-ppp

Нали знаеш, че като напишеш "purchasing power IMF" в Гугъл, ще получиш резултати?

преди 2 часа, kaldata1 написа:

Явно не им е непознато:

https://www.imf.org/en/publications/fandd/issues/series/back-to-basics/purchasing-power-parity-ppp

Нали знаеш, че като напишеш "purchasing power IMF" в Гугъл, ще получиш резултати?

между другото точно същия линк дадох тук мисля вчера относно дефиницията за PPP. Както са написали - особенно при развиващите се икономика има съществена разлика между номинален и PPP измерен GDP. Темата е любопитна и извън конкретната дискусия за моща на Русия. Не мисля, че някой от нас коментиращите има толкова задълбочени познания за да даде меродавно становище. Едно от любопитните обяснения защо при някои държави има значителна разлика между номинално измерения спрямо PPP GDP е чрез ефект на Пен. Ако някой иска да задълбочи по темата - https://quantdare.com/penn-effect-and-its-impact-on-gdp/

За самата Русия, друг измерител е какво всъщност произвежда и изнася тази огромна страна - това дава добра информация дали Джон Маккейн е прав да я нарече бензиностанция с ракети (в смисъл на държава основно добиваща и изнасяща суровини).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.