Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Психология на тролирането. Психология на Интернет Троловете.

Featured Replies

на ‎25‎.‎10‎.‎2017‎ г. в 11:21, kalansuv написа:

Днес съществуват цели институции  за тролинг, които организират платени групи хора с цел агитация и манипулиране на Интернет потребителите и общественото мнение.

Информация, Дезинформация... Моето мнение е, че болшинството форуми са някак си създадени за тролване...

Много рядко съм намирал смислена информация във форумите... доста време ми е трябвало докато преровя тролската информация в дадена тема от даден форум, за да може информацията която ми трябва да я ползвам за свои нужди.

В повечето случаи троловете правят всичко възможно да дезинформират потребителя и да го откажат (манипулативно го пренасочват в "девета глуха")...

Реално всеки влиза в интернет и търси някаква информация... а дефакто получава дезинформация...

Троловете дебнат потребители с непълни знания и представяйки се за компетентни ги "информират" с цел единствено свързан с нарастване на трафика към даден сайт.

Отговорността на модераторите е да следят темите и т.н и да изтриват постове които не са по темата, но до колко същите си гледат работата е друг въпрос...

Принципно трябва да има някакви правила за пускане на дадена тема в даден форум.

От друга страна всеки сайт който подържа форуми пък си гледа рейтинга на трафика към него... та се получава параграф 22...

Отговорността изцяло е на собственика на даден сайт!

Друг е въпроса кой стои зад всичко това, т.е. кой инвестира в "Тролинг" и само Те си знаят защо....

• Отговори 62
  • Прегледи 9,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Интересно - трол пише за троловете.  Това май е някакъв нов вид шизофрения. 

• Съвсем не е само смешно. И тъжно е.  Някои хора с пещерен антикомунизъм дори не съзнават, че са с психични обременености.

• Айде и аз да..вметна.. 1-во: Как да се обръщам към потребител,който не изказва собствено мнение,а пуска 100 копи-пейст теми!? 2-ро: Как се спори с човек,който вместо да отговаря на опонентит

на 10/24/2017 в 19:22, lsmurf написа:

Осъдително е разбира се но няма нищо общо с понятието трол , поне както аз го възприемам.

Половината теми в "намиращия се в ужасно състояние" раздел политика са на въпросния копи- пейст анализатор - и това не било трол. По- големи тролове от него са само админите на този форум - ку не верваш отговори си на следния въпрос: ако ти си админ на форум, ще го оставиш ли така да си вее байряка.

• 3 месеца по-късно...
  • Автор

Много странен народ сме (меко казано) - бивши комунисти днес са яростни анти-комунисти, бивши мутри се пишат борци срещу мафията, и за капак - хора дето не са засадили дръвче в живота си - станаха защитници на гората

• 2 години по-късно...
преди 4 минути, RudeBoy написа:

И защо тогава трябваше да изсипеш три безполезни поста в темата?!?

Странно пристрастие показваш. Кое е полезно и кое не. Не виждам вид "спам" в моите тамошни мнения и коментари, но имаш възможност вместо забележка към мен да "Докладваш". 

Както и да е ....

Бъди жив и здрав! 

п.п. Нищо лично!!!

на 13.10.2020 г. в 10:58, iИ.дИоNд.Ni написа:

Странно пристрастие показваш.

Ами харесвате и заради това те закача, дано му пуснеш.

• 1 месец по-късно...
преди 2 минути, Myanmar написа:

Ти и тука ли се пренесе да спамиш? Избивай си комплексите в една тема, не да ми разнасяш с копиране постовете в няколко теми, санким ти обърна внимание.

Принципно ти си за тук. :) 

Определено голям проблем имаш. 

И запомни: Няма комплекси!!! По друг начин се изказва това. 

И определено ти страдаш, че не те вземат на сериозно, а не аз. 

Отричай, че ти не желаеш внимание. Колкото и да го отричаш, то ти желаеш вниманието на друг и/или други, а не аз. ;) 

В действителност какво те засяга, а?! 

Защо мислиш, че след като те коментирам (било то в друга тема) ме интересува твоето мнение за мен?! 

Каквото и да смяташ за мен, то знай = аз съм вкарал информацията за мен в твоя мозък. Просто гледам как реагираш ... ;) 

• 3 години по-късно...

Доста интересна тема с полезна информация за троловете и тролирането. 

на 27.11.2017 г. в 8:04, (:IdioibI:) написа:

Информация, Дезинформация... Моето мнение е, че болшинството форуми са някак си създадени за тролване...

Този за съжаление определено е такъв в частта си несвързана с основната му насоченост. Вече не ми правят впечатлении мненията насочени срещу мен лично, които може би вече са над петстотин. В някои случаи това е емоционална реакция, ниска култура и неспособност за самоконтрол, което не е точно тролене. Но пък има един случай на съвсем преднамерено тролене към участниците в този подфорум и той е изключително показателен. Няма нужда да споменавам за кой става въпрос - всеки ще се досети. Въпросният симулира компетентност с целенасочено подбрани чужди статии, но никога не се аргументира когато внушенията му се оспорват, а бързо преминава на лични нападки и някои оттренирани похвата за отклоняване на вниманието (от тевата и от себе си) и деструктивна атака срещу опонента, вкл. с безбройни повторения и подбрани ключови думи, които да затвърдят внушенията му и наложат желания образ по отношение та човека отсреща. Излишно е да казвам, че от чисто морална гледна точка такъв манипулатор не е добър човек, но и на практика, след съпоставяне на плюсовете и минусите, носи вреда на форума. Мога да напиша още по отношетие на психиката му, но то няма да е свързано с темата. 

преди 1 час, Theros написа:

Няма нужда да споменавам за кой става въпрос

Защо? 

Ето какво имам предвид с въпроса си:

Кое е по- добре за теб- дали да не влизаш в конфликт като го разкриеш, дали той ще се промени към теб като проявиш деликатност да не го позориш като трол или пък може да се промени като го посочиш с пръст?

От друга страна соченето с пръст за трола е като соченето с пръст за синята коса на пънкара: лоша реклама няма. Кеф му става.

За мен троленето в нета е като хулиганството в живота. Едни с детски ум искат да бъдат забелязани и като няма с какво смислено, правят пакости. Други искат да научат границите на обществената търпимост и постъпват на границите на престъпното да видят дали ще ги ударят през ръцете и ако не ги ударят, продължават и нататък. Кофтито е, че се прикриват зад някакви права. Имали право на мнение. Да, обаче като оскърбяват (около границата на допустимото) те нарушават мира на другите, значи трябва да си понесат последиците.

Моето предложение е, такива да бъдат докладвани- все пак администраторът е като полицая за хулиганите,а ако този със задължения не си върши работата, а не искаш да слизаш до нивото на хулигана и влизаш в разпри, игнорирай. Поне аз, като видя пиян скандалджия, минавам на другия тротоар. Е, ако се бият е редно да се обадя на 112.

Една случка- С жена ми сме в нейната махала и се разминаваме с един Пешо- не го познавате. Той преднамерено ме блъска с лакът и аз озадачен се обръщам за извинение ли ще е, за обяснение или някакви последици. Жена ми го познава като скандалджия и ме дръпва да не се занимавам, а после ми разказва за золумите му. Просто не си струва нито да се обаждам на полицията- те си го знаят, нито да се разправям и бия- това е негова територия и е по- опитен, просто игнор. Обаче там знаят името на Пешо и го свързват с простотиите му. 

преди 38 минути, Търсещ истини написа:

Кое е по- добре за теб- дали да не влизаш в конфликт като го разкриеш, дали той ще се промени към теб като проявиш деликатност да не го позориш като трол или пък може да се промени като го посочиш с пръст?

И в двата случая ще се опитам да не вляза в конфликт, а той се опитва да провокира такъв дори и нищо да не пиша. Да, не в тази тема, но се виждат опитите в други. Нямам амбиции да променям никого, най-малкото него, а и той действа съвсем целенасочено. Приемам го като изпитание и тест, в които да усъвършенствам някои черти от психиката си и проверя доколко успявам. Пожелелал съм си духовно развитие и това получавам - възможност да го осъществя. Краен резултат наготово нява как да ми се даде. Неговото поведение точно кореспондира на моите стремежи (противоположни са) и това ни обвързва по определен начин. Той е носител в случая на противодействащата сила, която неизбежно поражда всеки стремеж. Пиша всичко това, защото троловете всъщност са проводници точно на такъв тип деструктивна и противодействаща сила спрямо нечии действия, идеи и стремежи. В настоящето такива сили са във възходяща дъга и това ги прави да изглеждат по-успешни, но това е илюзия. А и в крайна сметка те са нищо без това срещу което са насочени. Действието поражда противодействието, а не обратното.

преди 26 минути, Търсещ истини написа:

И кой е ТОЙ?

Доста странно е, че настояваш да напиша, че визирам рамус. Ок, въпреки че койго "трябва" вече се е досетил. Темата все пак не е за него, въппеки че въпросният е чудесен пример. Аз от своя страна мога да добавя, че при наличието на желание от модератопите троловете нямат никакъв шанс да се изявяват като такива в един форум. Това го пиша от опит.

преди 23 минути, Theros написа:

Доста странно е, че настояваш да напиша, че визирам рамус.

Ще обясня мотивите си.

• Има и други, та не знаех за кого става дума. Предполагах че може да е диоид.
  • Обикновено в анонимност хората са по- невъздържани. Когато стане дума, че някой в тълпата е познат, той става по- умерен.
  • Когато ясно кажеш и споменеш името, че еди кой си постъпва лошо спрямо теб, той се променя. Това ще го видим, може да е истина, а може и не.
  • Самото споменаване на името, в много филми е белег на общност и за това се препоръчва в общуването. 

Просто в името има някаква магия. Като че ли владееш особено познание за него. Заради това, като се променят хората, започва да не им отива, сменят името си, слагат избрани псевдоними. За мен псевдонима "рамус", клон, разклонение, нещо което не расте направо, а в страни, отразява поведението. Друг е въпросът защо лаборатории Рамус са избрали същото име. Така че в Рамус има необясними неща, които не пречат.

ПП Имах приятел "Бастуна". Той така- прав, прав, па изведнъж се изкриви и не можеш да го познаеш. Много му отиваше.

преди 14 часа, Theros написа:

Доста интересна тема с полезна информация за троловете и тролирането. 

Този за съжаление определено е такъв в частта си несвързана с основната му насоченост. Вече не ми правят впечатлении мненията насочени срещу мен лично, които може би вече са над петстотин. В някои случаи това е емоционална реакция, ниска култура и неспособност за самоконтрол, което не е точно тролене. Но пък има един случай на съвсем преднамерено тролене към участниците в този подфорум и той е изключително показателен. Няма нужда да споменавам за кой става въпрос - всеки ще се досети. Въпросният симулира компетентност с целенасочено подбрани чужди статии, но никога не се аргументира когато внушенията му се оспорват, а бързо преминава на лични нападки и някои оттренирани похвата за отклоняване на вниманието (от тевата и от себе си) и деструктивна атака срещу опонента, вкл. с безбройни повторения и подбрани ключови думи, които да затвърдят внушенията му и наложат желания образ по отношение та човека отсреща. Излишно е да казвам, че от чисто морална гледна точка такъв манипулатор не е добър човек, но и на практика, след съпоставяне на плюсовете и минусите, носи вреда на форума. Мога да напиша още по отношетие на психиката му, но то няма да е свързано с темата. 

Правиш ли разлика между трол и хейтър? 

Цитат

В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във ....

Цитат

Вечно несъгласен, недоволен, скептик. Човек, чието единствено призвание е да мрази всички и всичко. Хейтърът намира недостатъци във всичко което не е негово, не притежава или не може да прави.

"Въпросният трол" какъв е? 

В много случаи и ти тролиш!  

преди 23 часа, Търсещ истини написа:

И кой е ТОЙ?

Мисля че ако погледнеш последното мнение и доста от предходните мнения в темата, ще разбереш защо предпочитам да не споменавам конкретни личности. Ето, че и аз съм споменат като трол и всъщност го очаквах. Дори и да не се споменават имена/никове:

1) Хората подсъзнателно се идентифицират с троловете (също със спамърите или хейтърите), припознават се в думите и инстинктивно преминават в контраатака. Тя е срещу личността на отсрещния човек, защото и те се чувстват засегнати като личности. При това те съвсем естествено ще препишат въпросните характеристики на другия - той трябва да е "лошият".

Всъщност повечето хора приемат лично казаното срещу всичко с което се идентифицират, дори и то да е изказано по принцип, а не директно насочено към тях. Хората в тази първа категория всъщност не са тролове.

2) хората, които осъзнанат, че те самите са тролове, също е много вероятно да атакуват конкретната личност отсреща, но вече съвсем съзнателно и целенасочено, а не първосигнално. Те ще забавят реакцията си, защото са се научили да я забавят и ще обмислят малко по-внимателно отговора си. Те няма да покажат емоция, поне не явно, което съвсем не означава, че такава няма. Но просто с времето тя отшумява.

По повод способностите на диоид, това гълъбче, ще разкажа епизод от филм в който животните се сговарят да воюват със злото. Измислям си другото, освен последната реплика.

Лъвът:Ще водя войската; вълкът:ще ги разкъсам; конят:ще ги стъпча;мечката:ще ги удрям до смърт;магарето:ще съобщавам заповедите;лисицата:ще водя дезинформацията. За да се присъединят и гълъбите, рекли "Ще ги подрискаме"

на 23.11.2024 г. в 13:26, Търсещ истини написа:

Друг е въпросът защо лаборатории Рамус са избрали същото име.

защото става въпрос и за човек... от историята на познанието. Когато дойде момента да си избирам ник сред виртуала въобще нямах представа нито за латинското значение, нито за името на известния в историята на познанието човек... Дори не предполагах че има някакво значение извън онова, което аз му придадох от съчетанието на две думички... Други ми обърнаха внимание... на друго място, преди много години...

========================

А иначе... бърборкате си двамцата... за каквото ви падне. :) Просто бъбрене, като на маса, на по малка ракия с мезе и благ моабет за разтуха и спасение от самотата.

А веселата част от моабета е... че си бърборкате за "тролове" некакви... Обаче заглавието е ПСИХОЛОГИЯ... а нито един от двамата няма понятие от въпросната...

И идва момента - троловете си бъбрят за тролове - някакви там, щот те "не са от тях как Сийке" :) Даже единия се напъва да обобщава клиширано, както принципно си прави... но той... само по темите пише и въобще "не е трол", а е един съвсем "нормален  участник сред форум".

В това е и цялата работа. Само вие двамата намирате бърборкането помежду си за приятно, защото е напълно неангажиращо - точно както е "на маса" - после ставате... думите минали и заминали... просто да минава времето и да върви вътрешното театро.

преди 11 часа, _ramus_ написа:

Когато дойде момента да си избирам ник сред виртуала въобще нямах представа нито за латинското значение, нито за името на известния в историята на познанието човек... Дори не предполагах че има някакво значение извън онова, което аз му придадох от съчетанието на две думички...

Благодаря за разяснението.

А иначе... бърборкате си двамцата... за каквото ви падне.

В случая изобщо не разбираш, че става дума за създаване на култура за толерантно събеседване между двама с коренно различни възгледи.

бъбрене, като на маса, на по малка ракия с мезе и благ моабет за разтуха и спасение от самотата.

Както е известно от психологията, твоите образи идват от твоята среда на живот. Непознаването на друга среда води до бедност на изразните средства, което не ти пречи, щом леко ти идват образите при изразяването от твойта.

С малка досада се отнасям към позицията ти да коментираш единствено участниците, а не съществото на темите, но и това спада към културата на толерантността. А иначе, съжалявам, че изкуственият интелект е по- умен от нашия форум. Въпреки това, ще продължаваме да обсъждаме от човешки позициии, като ти препоръчвам да комуникираш с ИИ. То е като любов с кукла, когато не ти харесват хората от живота.

преди 25 минути, Търсещ истини написа:

а не съществото на темите

По случайност отново пропуснахте че "културата" няма нищо общо със "съществото на тази тема", в която основната думичка е като името на целия раздел - ПСИХОЛОГИЯ.

Дали зная или не зная психология -  вие вероятно по-добре разбирате от мен, щото... няма начин да няма начин. Но културата на някакво "общуване"... между "два различни възгледа" не е психология в нищичко. Благата реторика, хрумките и запълването на времето НЕ СА ПСИХОЛОГИЯ.

Нещо повече -  ЧОВЕК не е възгледа си, нито "изразните си средства", нито личните си измишльотини... така, че сред темата точно вие двамата с примерите си сте обикновени спамъри защото поредните залитания и клишета нямат нищо общо със СЪЩЕСТВОТО НА ТЕМАТА, и с поредния "предлог" на някого си как той всъщност бил културен. :) 

Самотийката не е лесна работа и вие двамцата просто си търсите утеха и понеже няма кой друг да ви се върже, си измисляте "реклама" зад завесата на обикновено бърборкане, сред която и да е тема... просто така. И двамата просто няма с кого друг да правите този си театър, в този смисъл - играта на "културност" е просто фасада, за нуждите от някаква рефлексия... каквато и да е. Нито той е представител на "възглед", нито вие. Нито и да сте - това ви прави "културни", защото всъщност всеки гледа неговото си да върви и именно това е "гайдинг лайта".

Познанието е по-важно от всеки един от НАС, но себичността и личните тежнения си текат по инерция, на иначе "културните, вежливите и уважителните"... Всъщност познание... но като го няма, какво друго да остава за самотните хора, освен бъбренето и играта на обмен и споделяне сред виртуалните седенки.

Затова и думите идват и си отиват... и ден да мине, друг да дойде. Въпросният "пример за въздухарски възглед" от 10 години играе един и същ театър в търсене с кого да си бърборка и място да си споделя делюзиите с "духовен етикет". Вие си търсите друго... и се намерихте... и компромисите стават по-малко важни от личните ползи за всеки. Но друго е да си "културен"... с толкова много примери за "културност" когато не ви пада пердето и нейде смотания рамус не се бърка по "болките" на някого. Тогава "културния" става груб... и "културната маска" пада. А под нея... :)

Игрите на фасади всички са заради обикновени и съвсем себични ползички... и то "на това ЗАД МАСКАТА".

преди 10 минути, _ramus_ написа:

няма нищо общо със

Колко много връзки не разбираш... скръбно и смешно. Ще го погледна от тъжната страна, защото не можеш да се промениш.

ПП Връщам се към основното правило "Не подхранвайте с внимание троловете"

преди 41 минути, Търсещ истини написа:

Въпреки това, ще продължаваме да обсъждаме от човешки позициии

чудесна декларация, но е фейк... Понеже играете и на "разбиране", ще ви обърна внимание че ЧОВЕШКАТА ПОЗИЦИЯ не е ВЪЗГЛЕДА й. 

Просто обръщам внимание и , че "обсъжданията" в неподходящи места се наричат "СПАМ". И ставате пример за същото, докато иначе си бърборкате за "спамъри и тролове", с игрите на "обсъждания".

преди 12 минути, Търсещ истини написа:

Ще го погледна от тъжната страна

вие сте толкова весел и благ човек - ще го понесете, сигурен съм. :)  Но маските на едно или друго - ще си останат, докато се опитвате да ги държите.

Колко много връзки не разбираш

:lol6:Да, да... Понеже вие играете и на "разбиране"... на едно или друго... От речници, или от справки... Сред виртуала се играят лесно всякакви игри.

защото не можеш да се промениш

оо, играта на лицемерие, с маската на "културен" я можем всички, професоре! :) Играта с нея не се нарича "промяна", а е обикновена социална игра, на социалната маска на всеки. Вие я ползвате тази маска, както всяка друга - заради лични ползи на това, дето е ЗАД МАСКАТА.

Игрите с маски са си част от социалния театър дотолкова, че някои са толкова изплашени от "истинското си лице", че се идентифицират с маските си. За един - духовна, за друг - неговия си избор на 'любим показен герой" според контекста.

Чудя се, дали тролът може дотолкова са се вживее в ролята си, че да започне да я приема като нещо нормално или дори като единственото нормално?

Предполагам, че тролът, като всеки човек ще намери какви ли не оправдания за пред себе си и другите само и само да се изкара нормален. Но тази негова "нормалност" всъщност предполага всички различни според дадения критерий да са ненормални и по-нисши. 

Чудя се,

Предполагам

Ето тази монологична  натруфена показност като в личен дневник има много общо с психологията и някои психотични състояния сред нея.

Уж имитирате "културен диалог и даже "събеседване" " , а всъщност всеки пише свой монолог пред екрана и изважда на показ личните си импресии и моментни занасяния сред фантазиите си.

Сред раздел и тема, която касае нещо, в което точно ти си напълно невеж, се тъпчеш като на инат за да списваш нелепиците и клишираните си заготовки. Просто сред всяка тема ти сам или двамцата сте примери.

Всъщност познанието има смисъл само и единствено за хората, за които то е нещо повече от тях. За останалите дребни егоисти остават игричките с маски и роли, на едно или друго. И някои егоисти много харесват да маниерничат на "културни" и академични, като подражават на онова, с което сами се нахъсват. А веселата част е, че всеки психотик намира "своето" за нормално и естествено. И има защо - ако не е така и за миг прозре сред какъв буламач се сънува, би се гръмнал моментално - в преносен смисъл. Затова е и цялата трагикомедия.

Ще те помоля да пишеш по темата, защото да пореден път единствено тролиш и спамиш вече няколко мнения. Както и модепаторите да са по-отговорни към функциите, които са поели. Някак си е много долно безразличието им  

преди 5 часа, Theros написа:

Чудя се, дали тролът може дотолкова са се вживее в ролята си, че да започне да я приема като нещо нормално или дори като единственото нормално?

Моето предположение е НЕ. Тролът не приема ролята си за нормална, а за изключителна (което само в условен смсъл може да се нарече единствено нормална). Той не иска да е нормален, а нестандартен. Пънкарите- ако всички си боядисат косите сини, те ще си ги острижат. Ако всички са късо подстригане- ще пуснат дълга коса. Не защото са нормални, а защото са особени. 

Един трол няма нужда от това, всички да тролят. Има нужда от ред, в който да всява смут.

преди 4 часа, Theros написа:

Ще те помоля да пишеш по темата

пийни си хапчетата, обади се на розов телефон или си намери платена дама за секс... или там се обади на владиката... но опитай се да се концентрираш и да прочетеш заглавието на тази тема, нейното антре, развитието й, за да не си спамър и трол в нея.

Глупостите и клишетата, които редиш НЕ СА ТЕМАТА, нито са по темата. Кукуригането и свободното фантазиране - също не са ТЕМАТА, нито са ПО НЕЯ. Няма качество никъде където ти пишеш глупостите си. Причината е проста - качеството го няма у теб и се опитваш да го заместваш с театър от имитации.

Редът не го определяте вие - празните и самотни бърборковци, които се чудите с какво да се запълвате и да имитирате "културно говорене", докато сте напълно невежи и некомпетентни както по темата, така и по раздела.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.