Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако искаш да опознаеш човека...

Featured Replies

преди 15 минути, Win_user написа:

За останалото съм съгласен, като изключим случая с дадената дума. Да се хвалиш, че ще направиш нещо, а след това да се измъкнеш с нелепо оправдание - това значи да загубиш честта и достойнството си. Или, както много точно се изразяват китайците - "да загубиш лицето си". Не е срамно човек да изпитва страх. Всеки се страхува, освен може би пълните психопати. Но да се отметне от думата си, защото не е в състояние да преодолее страха си - това вече е непростимо. Можеше да постъпи като третия член на компанията ни - сравнително известен художник от Лом. Още като дадох предложението, той си каза в прав текст: "Благодаря, но това не е за мен.". И толкова. Човекът няма нужда да доказва нищо нито на себе си, нито на другите, има си свои начини да постигне удовлетворение от живота и признание, наясно е със собствените си граници... Моите уважения за което!

Защо да е непростимо?

• Отговори 131
  • Прегледи 12,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, Win_user написа:

а "победител" си е чисто твоя спекулативна интерпретация.

като тъпак и елементарна реактивна мишка - имам правото на своите спекулации, нали? Пък и твърде ти подхожда значението на думичката в анг. език...

Освен това ако не бях аз, как щеше да покажеш на МОЙРА колко си точен и проникновен? А и не само на нея... Все на нечий гръб е нужно да се стъпи... а първосигналния рамус сам се поднесе... и разкри толкова дълбоко. Не само на теб - вече са налице и описанията и етикетите...

преди 1 час, sound написа:

това е съвсем простичка и обичайна, както сам в последващите си постове нарече, "проверка". За такива мога да разказвам с дни - а ти: ти ще продължаваш да се самоизмъчваш,

истории от действителността ли са

или сътворени от въображението ми разкази.

браво на теб... какво богатство... И аз - горкия нещастник - какво да ми остава в тоя живот :)

(само за протокола -

"истории от действителността" и "сътворени от въображението разкази" са с едно и също значение и смисъл - те всичките стават част от вътрешната приказка - затова са налице и паметови изменения. Историите от действителността - всъщност когато вече са отразени и запомнени (за да се разказват) вече са минали филтрите и призмите на личното отражение и в тях всичко е внимателно подредено и пресято, като са запомнени и после припомнени с приоритет точно сглобеното .

Допълнително има и друг забелязан и изучен, но твърде непопулярен психичен феномен - при всяко припомняне на "случка" още повече с допълнение към вербално изразяване, се внасят допълнителни изменения, наслагвания и корекции на паметовия запис. Или с други думи - колкото повече е припомняно, преживяно и разказвано - толкова повече е лишено от адекватността си към обективното случило се. Допълнително и факторът 'изминало време'...

Това са базови основни положения и капацитет като теб , с толкова проверки и опитност, вероятно  е пропуснал да ги отбележи, защото се подразбират... :)

В тази връзка са и "кабаретните и баровите истории" на колегата... Които за него са "точно както са се случили"... но не са точно това, което е станало, а е неговата интерпретация спрямо всичко случило се. Заради това е напълно безсмислено да се задава реторичния въпрос - дали се случило наистина, дали въпросния разказвач е с "чисти намерения", дали е бил идеалния и пасивен наблюдател... Всичко това са вече нужните интерпретации и прочити на всеки през него си... )

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 1 час, _ramus_ написа:

Заради това е напълно безсмислено

Значи науката история да върви по дяволите - не, че не съм съгласен де, но ..... това, което си написал се знае отдавна и всъщност нищо не променя. Абсолютно обективно предаване на събитията - ако смяташ, че е във твоите възможности .......

ми... не смятам и съм написал... проблема е че както и с личните разкази, така и с прочита - всичко се пресява и подбира - за целите на... И съм го написал вече... Ако е нужно ти пак ме попитай, така и иначе съм прекалено тъп за да забележа повторението...

И като няма "обективно предаване на събитията" се изследват и анализират изкривяванията на събитията, отношението на разказвача, склонности, повторяемост, елементи и подбора им, изразяване и уклони... И е логично - след като става ясно че вътрешното изменяне е налице, то се извършва по механизми и следва програмирани принципи. Оттам идват и изводите - като те нямат претенциите да казват кой какъв е, а да изразяват общите особености на вътрешното изменяне и отражение. защото те се пораждат от личните особености на "разказвача". ето защо стават за лакмус за него самия...

Ако обаче е налице основната цел - да се изведе максимума на обективното случило се (разбира се с приближение и условности) - има други похвати. И те са изведени доста систематизирано и последователно в учебниците за структурите на полицията, в съответните институти подобни на академията в Симеоново...

Колкото до аналитичните техники... ммммне знам  :) тука има знаещи и по-умни от мен - те няма начин да не знаят. Още повече са и опитни, демонстриращи толкова парадна сигурност, убеденост, категоричност - любимия стил на не толкова сложен "психичен профил"... С личното парадно лице, чрез което се пише тук и именно през него се изразяват изредените.

Иначе колко усилия се влагат в учене, четене, подбиране и конструиране - само и само да става за ползване и да е подходящо на нещо "дето го има много преди всичко това"... И именно от него идват и игрите и театрите.

От друга страна - да съм тъп - си има своите предимства. :) (много ясно че най-важното са предимствата... ) .

Хубу де - това стана ясно, но тогава какво правим се пита в задачата? Нема си разказваме историите, житейския опит кучето го яли, а ще си тананикаме философиики "как най- вероятно е" - вероятно се сещаш, че този вариант е още по- калпав. Tова, което наричаш проблем, може да се нарече и "човешка природа" - каквото ни е според възможностите и способностите, това правим. Бидейки човешки същества, ние и грешим - включително и във спомените. Но да се пледира за пълна обективност - след толкова години нищене на будизма, не вдяна ли, че на практика такава е невъзможна?

преди 14 минути, sound написа:

се пледира за пълна обективност - след толкова години нищене на будизма, не вдяна ли, че на практика такава е невъзможна?

преди 30 минути, _ramus_ написа:

Ако е нужно ти пак го напиши (корекция моя), така или иначе съм прекалено тъп за да забележа повторението...

Пет пари не давам за обективността. Нито будизма се занимава с нея, нито рамус се занимава с будизъм... Ама... ти пак попитай ако не можа да прочетеш и предишните пъти.

преди 24 минути, _ramus_ написа:

От друга страна - да съм тъп - си има своите предимства. :) (много ясно че най-важното са предимствата... ) .

Но има и недостатъци.

преди 28 минути, _ramus_ написа:

И като няма "обективно предаване на събитията" се изследват и анализират изкривяванията на събитията, отношението на разказвача, склонности, повторяемост, елементи и подбора им, изразяване и уклони... И е логично - след като става ясно че вътрешното изменяне е налице, то се извършва по механизми и следва програмирани принципи.

Следващият път преди да напишеш думите "не съм срещал жена, която…", си спомни за този чудесен анализ.:D

преди 1 час, _ramus_ написа:

Освен това ако не бях аз, как щеше да покажеш на МОЙРА колко си точен и проникновен? А и не само на нея...

Там ли бил заровен ключът от палатката? :D Някой си позволил да направи добро впечатление на МОЙРА? Че и не само на нея?!? Веднага - рев, плач и скряжет зомбом, за да заличим доброто впечатление:lol6:

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

преди 19 минути, Xtreme_design написа:

Но има и недостатъци.

няма недостатъци. И да има за тях никъде не се пише. Най-малкото пък - сериозно.

преди 19 минути, Xtreme_design написа:

си спомни за този чудесен

благодаря за комплимента в комбинация със задължителната ирония в него. Благодаря и за съвета и благината която струи зад него. Проблемът е че... вече написах и за 'припомнянето' както и за неговата несъстоятелност... както и за това как е прочетено и запомнено от интерпретаторите си...

Разбира се всичко това  няма как да не е ясно на капацитети и широки души като теб, толкова безкрайно благородни, честни и откровени... колкото лицемер и лъжец като мен никога няма как да бъде. 

преди 14 минути, Win_user написа:

Някой си позволил да направи добро впечатление на МОЙРА? Че и не само на нея?!? Веднага - рев, плач и скряжет зомбом, за да заличим доброто впечатление

човек, ти направо ме зарови бе - точно десятката. Уникална проницателност - сега стана ясно че ревнувам, че цялото представление е да залича толкова важното за теб "добро впечатление" дето толкова се сваляше на любимата ми... "мъжкото ми достойство" е накърнено, егоизма ми е като в херметична тенджера сложена на 300 градусов котлон... и мъ напира отвътре... избива ме на мъст, ярост и злоба... виж колко работи направих...

А ти - баси, с един удар... ме прозря - да не си зодия стрелец... уникално точен

преди 9 минути, _ramus_ написа:

Разбира се всичко това  няма как да не е ясно на капацитети и широки души като теб, толкова безкрайно благородни, честни и откровени... колкото лицемер и лъжец като мен никога няма как да бъде. 

Но, за сметка на това, един от любимите ми лицемери и лъжци.:D

Че съм капацитет, капацитет съм, но не във всичко. За широката душа - няма да противореча, широка е. Благородна, честна и откровена - също, добре ми стоят тези дрехи. Чудесно описание на моята "скромна" персона. Понрави ми се. Продължавай. :P

преди 11 минути, Win_user написа:

Някой си позволил да направи добро впечатление на МОЙРА?

Всъщност доста от тук участващите са се опитвали да направят добро впечатление на Мойра - включително и аз ..... ма не успях :Д

Рамусе - ти разкажа една, както сам обичаш да се изразяваш, приказка.

Някакъв човек, за къде тръгнал не знам, та през една поляна и по пътя срещнал едно лайно. Спрял се той и рекъл: хм, това изглежда, като лайно. Сетне се навел, помирисал го и добавил: и мирише, като лайно. Накрая бръкнал с пръст в него, опитал го: и има вкус на лайно. Е - заключил човека - значи е лайно, добре че не стъпах в него.

Приятно анализиране Рамусе - види се, че ти е страст. (;

преди 34 минути, Xtreme_design написа:

Чудесно описание на моята "скромна" персона

сега имам друга принцеса - воювам за други страсти... не знаех че ми е останало нещо "мъжко"... ( С което всъщност съвсем ясно дойдох на "твоята" ... теория за мъжкоженския свят и идоли, модели... и останалото там - ти си го знаеш добре и пак можеш да го повториш, аз пак няма да го забележа - от тъпотия и комплексарщина, не друго) Отгоре на всичко - сега става ясно че било след доста други неуспешни опити... Тепърва има да научавам за себе си в "историите" и огледалата на разказвачите.

Колкото до "скромната персона" - браво на теб. Но персоните не са ми интересни - имам си и своя такава, със същите дрешки и накити. Имах време достатъчно за собствените си приказки и театри. Гледам колегите по персони ... на тях все още това им е интересно... Но мен, честно казано ми поомръзнаха, и ме интересуват други посоки на живота и мен си...

А и огледалата през твоята персона вече се върнаха достатъчно в първоначалния си вариант отпреди няколко години - кръгът се затвори. За нов рунд от повторение вече нямам мотивация, а и може би от тъпотия твърде бързо ми омръзват повторенията... а и имам твърде малко време в живота си... всеки миг може да е Последния.

преди 32 минути, sound написа:

Някакъв човек, за къде тръгнал не знам, та през една поляна и по пътя срещнал едно лайно. Спрял се той и рекъл: хм, това изглежда, като лайно. Сетне се навел, помирисал го и добавил: и мирише, като лайно. Накрая бръкнал с пръст в него, опитал го: и има вкус на лайно. Е - заключил човека - значи е лайно, добре че не стъпах в него.

изглежда не разбра... но ако не става ясно пак опитай - за пореден път:

По приказката се извежда разказвача... А той самия се изживява че я разказва на проекцията си за някого...

Ама карай - пак опитай... иначе изглежда че четеш... но и по прочита и липсите му - пак става ясно за "прочитащия"...

Въобще всички посоки са все към... автора си... Разликата е само - авторът - дали познава това, и го използва. Или си няма идея за същото и си играе пред огледалото си...

Ама ти... пак си кажи де... И квоооо - за "лайното"...?

преди 14 минути, sound написа:

Всъщност доста от тук участващите са се опитвали да направят добро впечатление на Мойра - включително и аз .....

Това е, защото възприемаме интелекта у жената като третичен полов белег - появява се обикновено след вторичните и ги прави още по-привлекателни :D Във връзка с което предлагам да основем частен клуб "Почитатели на Мойра". Ще си направим тема във форума, където тя ще обявява победителя за седмицата в съревнованието за ума и сърцето и. Носителят на титлата гордо ще вири нос, а останалите ще му завиждаме, ще го плюем и ще се утешаваме взаимно като събратя по нещастие... ;)

Между другото, не мога да не забележа как Мойра успява да спечели вниманието и възхищението на мъжката част на форума, без да полага никакво усилие за целта. Докато примерно _sirena_ полага отчаяни усилия да постигне същото, но упорито не и се получава...

преди 10 минути, _ramus_ написа:

сега имам друга принцеса - воювам за други страсти. Отгоре на всичко - сега става ясно че било след доста други неуспешни опити... Тепърва има да научавам за себе си в "историите" и огледалата на разказвачите.

Колкото до "скромната персона" - браво на теб. Но персоните не са ми интересни - имам си и своя такава, със същите дрешки и накити. Имах време достатъчно за собствените си приказки и театри. Честно казано ми поомръзнаха и ме интересуват други посоки на живота и мен си...

А и огледалата през твоята персона вече се върнаха достатъчно в първоначалния си вариант отпреди няколко години - кръгът се затвори. За нов рунд вече нямам мотивация, а и може би от тъпотия твърде бързо ми омръзват повторенията... а и имам твърде малко време в живота си... всеки миг може да е последен.

Дежа ву ли е или пак ме промуши в гърба с ножа на "откровеността"? Като "за последно"?… 

Омръзнала съм ти?! Аз? АЗ?! :angry22:

Мойра, ще те удуша. Отне ми Рамус.:lol6:

преди 19 минути, Win_user написа:

не мога да не забележа как Мойра успява да спечели вниманието и възхищението на мъжката част на форума

ааааааааа... не могааааа баси на какво попаднах,... Тъп, тъп... колко да съм тъп?!  Така и не станах от "мъжката част от форума"... но ето че го доживях... мойра, мойра - любима моя, цвете мое възхитително/// правя се  де, нескопосано, но опитвам да го издокарам, все пак никога не съм изговарял такива думи...

Още повече - че не мога да не забележа че цялата постановка е типично мъжкарска и основния обект още в началото на представлението беше именно впечатляването и вниманието му.

От една страна - интелигентността на дамски ник била привлекателна черта... а дали не е и ерогенен стимул или е само фантазен?... Или и двете?

Но от друга - не трябва да се прекалява с интелигентността на ника - защото току-виж че излезнал от нормата... :)

Но това са само тъпи съждения, тук има корифеи по темата. Аз само ще се уча... може все някога да ми се отвори парашута... Ех... Мойра

Рамусе, теб ще те изберем за председател на клуба. И с парите от членския внос ще ти купим една нова клавиатура, да не се мъчиш с тия неработещи shift-ове и запетая :)

Аве извинявайте ама за коя Мойра става дума ?
Няма да е тази предполагам за коя си мисля ама знае ли човек.

преди 10 минути, BMW Маниак написа:

Аве извинявайте ама за коя Мойра става дума ?

За авторката на темата, за коя друга?

преди 11 минути, Win_user написа:

Рамусе, теб ще те изберем за председател на клуба. И с парите от членския внос ще ти купим една нова клавиатура, да не се мъчиш с тия неработещи shift-ове и запетая :)

Може да стане,ама само ако има фенки. Иначе е кауза педрута... опс пердута.  :D

преди 12 минути, BMW Маниак написа:

Аве извинявайте

ти сега си вече компрометиран (шегичка де )... Целият форум вече е изпълнен с клюките за личния ти живот и драмите в него. Не си единствен де... и други драми лъснаха и ще продължават. Но щом чак до мен достигнаха от темите и одумването, значи че всички останали са наясно дори с подробностите, които не ме интересуват...

преди 10 минути, Win_user написа:

За авторката на темата, за коя друга?

Ясно, благодаря. Все си мислех че може да е някоя нова потребителка минала незабелязано покрай мен.

преди 10 минути, _ramus_ написа:

ти сега си вече компрометиран (шегичка де )... Целият форум вече е изпълнен с клюките за личния ти живот и драмите в него. Не си единствен де... и други драми лъснаха и ще продължават. Но щом чак до мен достигнаха от темите и одумването, значи че всички останали са наясно дори с подробностите, които не ме интересуват...

Не разбрах що се видя в Мойра,ама ще следя темата...

преди 23 минути, BMW Маниак написа:

Ясно, благодаря.

:) гадняр - да не би да си се пробвал вече и да си отхвърлен... Ама не се коси - и така да е - не виждаш ли че имало фенове, даже и клуб се предлага. А момата не се дава, крепост отвсякъде... :)

Предлагам като шеф на клуба (благодаря за овациите) да възложим на "победителя" да победи крепостта. Началото му е добро, има инерция въпреки сигналите за "а по-полека". Да не оставяме човека само на магията на третичния полов белег, и само на мокрите му сънища и да бъдем с него силни и добри в намеренията си. Да се молим за него и да се надяваме на доброжелателното приемане на дамата в тангото... А дано... :)

преди 12 минути, _ramus_ написа:

ти сега си вече компрометиран (шегичка де )...

Аз отдавна съм спрял да се интересувам какво мислят хората за мен и моите житейски драми.
От как съм на принципа "не е важно какво мислите за мен а какво аз мисля за вас" влизам по форуми само да се успокоявам.

преди 13 минути, BMW Маниак написа:

От как съм на принципа "не е важно какво мислите за мен а какво аз мисля за вас" влизам по форуми само да се успокоявам.

Човек, та ти си в рая бре... Направо ти завиждам как си намерил в това "успокоение"... Аз така и не успях! Ама и много бързо ми омръзна за да опитвам настоятелно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.