Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лаг, шум, прегряване

Featured Replies

Здравейте, от известно време имам малък проблем на следната машина: Intel Core i7-6700 3.40GHz, MSI H170M PRO-VDH, Sapphire AMD Radeon RX480 8GB GDDR5, Raidmax Thunder V2 RX-535AP, Kingston ValueRAM 32GB (2x16GB) DDR4, HDD 3TB, SSD Samsung 850 EVO 500GB. 

Използвам машината за работа с офиса на майкрософт и елементарна обработка на снимки с PhotoScape X, но най-вече за игри. В последно време обаче се появиха и няколко проблема, които преди не съществуваха.

На FIFA 18 (Ultra) се появи някакъв гаден лаг, когато играта стане по-интензивна. На Star Wars Battlefront II 2017 (High) има лаг, когато вляза в онлайн игра - 5-6 секунди след spawn. На Forza Horizon 3 пък от нищото забива и ме изкарва на начален екран. На всички игри ме пуска автоматично на ,,Ултра" настройки, но ги превключвам на ,,Високи'', иначе не става... Всичко това е придружено с малко по-силно бучене от обикновено, а понякога вентилаторчето звучи много измъчено. Също така винаги, когато го пипна по страницата, е загрял доста. Консултирах се с човека, който ми поддържа компютъра и той каза, че трябва да мина през него, евентуално да преинсталира Уиндоуса, но сега нямам възможност да остана без компютър дори и за ден. Други хора от гейминг общността твърдят, че имат подобни проблеми и са от самите игри, но все пак не изключвам възможността да е нещо от компютъра. Та... Малко помощ?! :)

• Отговори 52
  • Прегледи 3,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

С това захранване, моите предварителни съболезнования, ако замине нещо.

Машината чистена ли е скоро? Температурите как са?

Шум и прегряване...не споменаваш нищо в уводния си пост. Това означава ли, че си измерил температурите и кои точно температури? Шумът определено може да е в следствие на прегряването, лага също.  Аз обаче не се наемам да давам от дистанция съвети, защото Windows  постоянно се обновява и стават какви ли не нередности. Идеята за преинсталация ми се струва добра и най-лесно решение, стига проблемът да не е хардуерен. Възможно е в машинката ти да се е загнездило нещо, което и да тормози процесор или видеокарта, а от там и лаг. Мини през антивирусния отдел за всеки случай, ако не ти се чака твоя човек да се заеме с компютъра. 

• Автор

Ами температурите не съм гледал, просто си е горещо, когато го пипнеш. Изчистих го, когато започна да ми прави тези проблеми, а когато го заведа да го погледнат ще им кажа да го изчистят отново. Загранването няколко пъти съм мислил да го сменям, не знам с какво обаче, та темата си остава така... Приемам съвети!

преди 55 минути, Иван Йорданов написа:

Здравейте, от известно време имам малък проблем на следната машина: Intel Core i7-6700 3.40GHz, MSI H170M PRO-VDH, Sapphire AMD Radeon RX480 8GB GDDR5, Raidmax Thunder V2 RX-535AP, Kingston ValueRAM 32GB (2x16GB) DDR4, HDD 3TB, SSD Samsung 850 EVO 500GB. 

Използвам машината за работа с офиса на майкрософт и елементарна обработка на снимки с PhotoScape X, но най-вече за игри. В последно време обаче се появиха и няколко проблема, които преди не съществуваха.

На FIFA 18 (Ultra) се появи някакъв гаден лаг, когато играта стане по-интензивна. На Star Wars Battlefront II 2017 (High) има лаг, когато вляза в онлайн игра - 5-6 секунди след spawn. На Forza Horizon 3 пък от нищото забива и ме изкарва на начален екран. На всички игри ме пуска автоматично на ,,Ултра" настройки, но ги превключвам на ,,Високи'', иначе не става... Всичко това е придружено с малко по-силно бучене от обикновено, а понякога вентилаторчето звучи много измъчено. Също така винаги, когато го пипна по страницата, е загрял доста. Консултирах се с човека, който ми поддържа компютъра и той каза, че трябва да мина през него, евентуално да преинсталира Уиндоуса, но сега нямам възможност да остана без компютър дори и за ден. Други хора от гейминг общността твърдят, че имат подобни проблеми и са от самите игри, но все пак не изключвам възможността да е нещо от компютъра. Та... Малко помощ?! :)

Кажи на тези от гейм общността, че не знаят къде се намират и да не говорят глупости. Носи компютъра в сервиз да се отвори, почисти от прах и мръсотия, да се смажат или сменят вентилаторите ако се налага, докато не си го убил. Ако машината е фирмена обади се на поддръжката да дойдат и да я прегледат.

Подхвърлиха ти ама явно трябва директно да ти се каже - слагаш това CPUID HWMonitor правиш една снимка след палене на машината и после при ситуацията с шума. Качваш снимките да ги видим.

Идеи имам бол - вземи си нова машина, при игрите, иди на почивка ... :)

• Автор
преди 32 минути, plamen_petrov_80 написа:

Подхвърлиха ти ама явно трябва директно да ти се каже - слагаш това CPUID HWMonitor правиш една снимка след палене на машината и после при ситуацията с шума. Качваш снимките да ги видим.

Идеи имам бол - вземи си нова машина, при игрите, иди на почивка ... :)

Снимка на кои данни ти трябват?

преди 1 час, Иван Йорданов написа:

Всичко това е придружено с малко по-силно бучене от обикновено, а понякога вентилаторчето звучи много измъчено.

От къде идва бученето и кое вентилаторче звучи измъчено. С каква операционна система боравиш(точна версия и дали скоро се е обновявала). Звучи ми на прецакан драйвър на видеокартата, но дали е така?:magnifier:

П.П. При първа възможност смени кутията.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Кажи на тези от гейм общността, че не знаят къде се намират и да не говорят глупости. Носи компютъра в сервиз да се отвори, почисти от прах и мръсотия, да се смажат или сменят вентилаторите ако се налага, докато не си го убил. Ако машината е фирмена обади се на поддръжката да дойдат и да я прегледат.

Мисля човека иска мнение, щото не му се чака до сервиза. Идеята да провери първо за вируси в антивирусния трябва да е номер едно. Не да тръгне да се занимава сега с разни програми за следене на нещо си, дето нищо няма да им разбере и дето нищо няма да може да ни каже и покаже. Всичко това си прилича или на гадинка или на омацан драйвер, както казаха или на шибаните ъпдейти на windows 10,  ако е с такъв.  А и с времето е всеизвестно, че стари процесори и видеоакрти почват да си запецват, за да ги смениш.  И да отиде на сервиз какво да им каже - не ми върви играта, лагва. И ония кво ще направят? Ще му вземат 50 лева и ще му преинсталират windows. Ще му почистят и компютъра, което и сам може да направи.  Чудя се, що те държат още тебе тука, след като показващ чудовищна некомпетентност и папагалщина!!! Откак  те помня в тоя форум, все в сервиза ги пращаш! Аз ако бях на мястото на Калин, веднага ще ти бия шуита, задето не помагаш на никой, а гониш потребителите. 

току-що, BG-Team-DRIFT написа:

Мисля човека иска мнение, щото не му се чака до сервиза. Идеята да провери първо за вируси в антивирусния трябва да е номер едно. Не да тръгне да се занимава сега с разни програми за следене на нещо си, дето нищо няма да им разбере и дето нищо няма да може да ни каже и покаже. Всичко това си прилича или на гадинка или на омацан драйвер, както казаха или на шибаните ъпдейти на windows 10,  ако е с такъв.  А и с времето е всеизвестно, че стари процесори и видеоакрти почват да си запецват, за да ги смениш.  И да отиде на сервиз какво да им каже - не ми върви играта, лагва. И ония кво ще направят? Ще му вземат 50 лева и ще му преинсталират windows. Ще му почистят и компютъра, което и сам може да направи. 

Вируси??? Стига бе човек. Ако не може да си поддържа компютъра ще отиде на сервиз. Проблема му е очеваден от километри. Вентилатор не стърже на умряло от вируси при пусната игра на висока резолюция. А тези олигофрени ( така ще ги нарека без да се притеснявам) му говорят глупости. Едно е да се товари машината от игра, друго е да ти вие на умряло системата за охлаждане.

• Автор

Вируси няма, а честно не знам кое от вентилаторчетата звучи така, не съм го отварял след почистването (виновен). Тази кутия ми беше подарък с конфигурацията и не съм отдавал много значение. С Windows 10 съм, преди няколко седмици някъде се качи няк'ва нова версия. Иначе картата мисля от САЩ дойде с поръчка преди да я пуснат в България. Правеше нявки проблеми и 3 пъти седя за по месец, за да и правят тестове и резултатът винаги бе един и същ - не откриват нищо, а като включа компютъра ми показва черен екран... Бяха се хванали за главата, като причина ми изтъкваха проблемни драйвъри от AMD. Преди няколко месеца (при последния престой за месец и половина в сервиза) се оказа, че на кутията има детайл, който пречи на HDMI кабела да влезе добре и сега, със заврян хубаво кабел, не ми прави проблеми (от този тип де - черни екрани  след като се включи машината, зелени и розови точки по екрана).

Ето снимки преди:

predi.PNG

predi2.PNG

И когато кутията се затопли, започне леко бучене и насичане:

след1.PNG

след2.PNG

Грееш и най-вероятно тротваш(поне видеото). За чистене и пасти си.

Видеото ти загрява много! 93 градуса е вече опасна температура! Вентилаторът ти бучи защото вдига обороти за да охлажда, и почва да се чува! Нормално е! Може и да има малко разбити лагери, но това не е болка за умиране. Преди не си го чувал защото температурата на видеото е била по-ниска и оборотите по ниски.

Както ти каза hudyr  Компа ти е за почистване и смяна на термопаста и лепенки!

• Автор

Аха, добре. Пак казвам, че започна преди месец-два, най-много три. Миналото лято компютъра не е спирал да работи с дни, през деня работа, игри, а вечер се свалят програми и тем подобни глупости, но не е шумяло толкова, та...

Ако си сложиш ръката пред  решетката на охладителната система, когато се чува вентилатора, предполагам, че ще те опари!  :)

преди 1 час, Емил Костов написа:

Вируси??? Стига бе човек. Ако не може да си поддържа компютъра ще отиде на сервиз. Проблема му е очеваден от километри. Вентилатор не стърже на умряло от вируси при пусната игра на висока резолюция. А тези олигофрени ( така ще ги нарека без да се притеснявам) му говорят глупости. Едно е да се товари машината от игра, друго е да ти вие на умряло системата за охлаждане.

Извинявай. За кой ли път се каня вече да не пиша, но вирусите може да са една от причините. Примерно миньор, който товари видеокарта или процесор по време на игра. Това бе доста често срещан вариант преди, особено ако се теглеше игра от торент.  Това, че нещо вие на умряло не означава, че е само от недобре поддържан хардуер. Един стоков охладител на Интел за тия процесори, трудно осигурява тишина при положение, че процесорът в даден момент се натовари максимално. Дори лятото това е възможно и без вируси - достигане на максимални температури, при които процесора тротва. Вярно, неговия процесор работи на сравнително ниска честота, но преди време имах Xeon  от по-предно поколение и там си се вдигаха над 90 градуса със стоковия интелски охладител при пускане на тест, а при игра като Crysis  3, температурите пак стигаха 85-90 градуса, което означаваше и шум, както и възможно тротване на честотата. Имам някъде по хард дисковете си снимки, как Xeon  със стоков охладител вдига над 90 градуса и тротва, но не ми се занимава сега с ограмотяване.  Определено вируси или айде, обобщено - гадинки, да са причина и за шума и за лага при тия игри. Просто няма как играта да не лагне, ако има вирус, който ползва процесора по време на игра!!! Това е ясно от пантивека, както се казваше преди.  Но дори това да не е вирус, а някакъв смотан софтуер, пак може да затормози процесора и да се получи лаг+температури+шум. Затова го препратих към антивирусния, щото е ясно, че понятие си няма от поддържане на чиста ОС. 

току-що, BG-Team-DRIFT написа:

Извинявай. За кой ли път се каня вече да не пиша, но вирусите може да са една от причините. Примерно миньор, който товари видеокарта или процесор по време на игра. Това бе доста често срещан вариант преди, особено ако се теглеше игра от торент.  Това, че нещо вие на умряло не означава, че е само от недобре поддържан хардуер. Един стоков охладител на Интел за тия процесори, трудно осигурява тишина при положение, че процесорът в даден момент се натовари максимално. Дори лятото това е възможно и без вируси - достигане на максимални температури, при които процесора тротва. Вярно, неговия процесор работи на сравнително ниска честота, но преди време имах Xeon  от по-предно поколение и там си се вдигаха над 90 градуса със стоковия интелски охладител при пускане на тест, а при игра като Crysis  3, температурите пак стигаха 85-90 градуса, което означаваше и шум, както и възможно тротване на честотата. Имам някъде по хард дисковете си снимки, как Xeon  със стоков охладител вдига над 90 градуса и тротва, но не ми се занимава сега с ограмотяване.  Определено вируси или айде, обобщено - гадинки, да са причина и за шума и за лага при тия игри. Просто няма как играта да не лагне, ако има вирус, който ползва процесора по време на игра!!! Това е ясно от пантивека, както се казваше преди.  Но дори това да не е вирус, а някакъв смотан софтуер, пак може да затормози процесора и да се получи лаг+температури=шум. Затова го препратих към антивирусния, щото е ясно, че понятие си няма от поддържане на чиста ОС. 

Не, не са. Чети какво е написал!! Вирус не товари само по време на игра. Компютъра му в момента е пълен с мръсотия. И ако не знае как ще го занесе в сервиз. Ако не знаеш добър сервиз ще пита да му препоръчаме. А ако иска да си убие компютъра ще си го убие.

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Не, не са. Чети какво е написал!! Вирус не товари само по време на игра. Компютъра му в момента е пълен с мръсотия. И ако не знае как ще го занесе в сервиз. Ако не знаеш добър сервиз ще пита да му препоръчаме. А ако иска да си убие компютъра ще си го убие.

Виж сега. Аз утре няма да пиша, но ти ще продължиш да заблужадаваш хората. Имам същия процесор, но работещ поне с 500-600 mHz  повече честота. Бях първия в България, който си купи тоя процесор от Никем и дори хората от hardwarebg не ми вярваха, че съм се сдобил с него от България. Повярвай ми, колко години станаха, аз охладител не съм смъквал за почистване и смяна на термопаста! Да, духал съм само радиаторите, нотова след повече година и половина работа.  Още термопаста не съм сменял. Сложил съм оригиналната, дето ми дойде в комплекта на CM. Вярно, охладителя ми е на CM, щото процесорът нямаше бокс, а и аз не исках с бокс. Обаче да ми твърдиш, че като се смени термопаста след година или две нещата ще се оправят...Да, ако е бил някой нещастник, дето е монтирал тоя охладител, може и за пари да го е направил, та да отиде пак при него. Но при нормална работа, няма никаква нужда от смяна на термопаста. Имах E6750, дето термопаста му смених след 5 години само за да видя промяната. НИКАКВА!!!! Никаква промяна в температурата, щото термопастата дори не бе засъхнала, както може да се предположи. Оригинална на Интел, идваща със стоковия охладител. Мислех си, че температурите ще паднат, ама си останаха същите. Някакви митове се разнасят тук и не само, а да им се вземат паричките на хората. Термопаста се сменя, ама трябват много, много годинки работа, когато вече и системата няма да е не само актуална, а и половината неща няма да вървят нормално!!!

ПП: Смешен си ми с писанията си. Кой ли ти даде тая табелка...леле майко. Некадърна работа.  Хората искат помощ, ти ги пращаш в сервиз. Абе Аланкоолу, като ще пращате хората в сервиз, що не лепнете един голям банер, та да не се пускат изобщо подобни теми? Казвал съм ти го много пъти преди. Нещастна работа. 

преди 3 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Виж сега. Аз утре няма да пиша, но ти ще продължиш да заблужадаваш хората. Имам същия процесор, но работещ поне с 500-600 mHz  повече честота. Бях първия в България, който си купи тоя процесор от Никем и дори хората от hardwarebg не ми вярваха, че съм се сдобил с него от България. Повярвай ми, колко години станаха, аз охладител не съм смъквал за почистване и смяна на термопаста! Да, духал съм само радиаторите, нотова след повече година и половина работа.  Още термопаста не съм сменял. Сложил съм оригиналната, дето ми дойде в комплекта на CM. Вярно, охладителя ми е на CM, щото процесорът нямаше бокс, а и аз не исках с бокс. Обаче да ми твърдиш, че като се смени термопаста след година или две нещата ще се оправят...Да, ако е бил някой нещастник, дето е монтирал тоя охладител, може и за пари да го е направил, та да отиде пак при него. Но при нормална работа, няма никаква нужда от смяна на термопаста. Имах E6750, дето термопаста му смених след 5 години само за да видя промяната. НИКАКВА!!!! Никаква промяна в температурата, щото термопастата дори не бе засъхнала, както може да се предположи. Оригинална на Интел, идваща със стоковия охладител. Мислех си, че температурите ще паднат, ама си останаха същите. Някакви митове се разнасят тук и не само, а да им се вземат паричките на хората. Термопаста се сменя, ама трябват много, много годинки работа, когато вече и системата няма да е не само актуална, а и половината неща няма да вървят нормално!!!

Аз не заблуждавам. Но нека постващия да отвори кутията и да направи една снимка че да се убедиш и самия ти. Престанете с тези вируси. Ако вирус товари системата ще я товари и в покой, не само, когато компютъра е натоварен,. Израсъл съм с боклука windows още от версия 3,10. А ти ако искаш пиши, ако искаш не. А ако постващия иска да си убива компютъра с незнанието си си е лично негов проблем. За мен темата е изчерпана. Машината се нуждае от почистване и профилактика. Свободни сте да пишете и да правите какво си поискате.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 33 минути, barbuncela написа:

Видеото ти загрява много! 93 градуса е вече опасна температура! Вентилаторът ти бучи защото вдига обороти за да охлажда, и почва да се чува! Нормално е! Може и да има малко разбити лагери, но това не е болка за умиране. Преди не си го чувал защото температурата на видеото е била по-ниска и оборотите по ниски.

Както ти каза hudyr  Компа ти е за почистване и смяна на термопаста и лепенки!

Не е изобщо опасна. Тротва си при 95 градуса. Толкова може охладителя, когато процесора се натовари. А това може да се дължи и на вируси. За да тротне, трябват 95 градуса, а такива няма. Въпреки всичко играта лагвеа. Защо? Защото има друга причина БЕ :)

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Аз не заблуждавам. Но нека постващия да отвори кутията и да направи една снимка че да се убедиш и самия ти. Престанете с тези вируси. Ако вирус товари системата ще я товари и в покой, не само, когато компютъра е натоварен,. Израсъл съм с боклука windows още от версия 3,10. А ти ако искаш пиши, ако искаш не. А ако постващия иска да си убива компютъра с незнанието си си е лично негов проблем. За мен темата е изчерпана. Машината се нуждае от почистване и профилактика. Свободни сте да пишете и да правите какво си поискате.

Няма такова нещо. Миньор почва да товари при покой, но само ако монитора ти угасне. Включиш ли таскмениджъра, миньора престава да работи. Работи също така, когато пусне видеокартата в 3D  режим. Не може да го разпознаеш, затова и тогава се пуска. 

И още нещо. Аз не искам да убива компютъра си. Прочети първия пост. Пратих го в антивирусния, щото няма да му отнеме много време една проверка. А и колегите ти може да открият доста ненужен софтуер, който и да е причина за тоя лаг и натоварване на процесор или видеокарта. 

преди 3 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Не е изобщо опасна. Тротва си при 95 градуса. Толкова може охладителя, когато процесора се натовари. А това може да се дължи и на вируси. За да тротне, трябват 95 градуса, а такива няма. Въпреки всичко играта лагвеа. Защо? Защото има друга причина БЕ :)

Няма такова нещо. Миньор почва да товари при покой, но само ако монитора ти угасне. Включиш ли таскмениджъра, миньора престава да работи. Работи също така, когато пусне видеокартата в 3D  режим. Не може да го разпознаеш, затова и тогава се пуска. 

И още нещо. Аз не искам да убива компютъра си. Прочети първия пост. Пратих го в антивирусния, щото няма да му отнеме много време една проверка. А и колегите ти може да открият доста ненужен софтуер, който и да е причина за тоя лаг и натоварване на процесор или видеокарта. 

Оставям постващия да си убие компютъра, а теб оставям с глупостите ти.  95 градуса са унищожителни за един компютър, а вирус товари системата и в покой. 

Към постващия - НАПРАВИ една снимка на отворена кутия на компютъра да видим дали въобще се вижда нещо от прах и мръсотия.

Не исках да се меся ама...

Е верно аман от твоите вируси!

1. Потребителят казва, че няма вируси, и му вярвам! Всеки може да пусне една антивирусна.

2. Обясниха ти, че ако има вирус той действа постоянно, а не само при игра! Тоест при стартирането на машината!

3. Твоята теория за "вечната термо паста" си я дръж за себе си.  В сервиза за да дойдеш след 6 месеца ще ти сложат паста от 50 ст.

4. Компа се замърсява в зависимост от начина и местото където се използува. Например в помещение с пушачи се затлачва много по-лесно! Цигарения дим замърсява много охлаждащата система!

5. Прочети сервизната документациа на видеокартата и виж пройзводителя какво казва за максимална температура на видеото БЕЕ!   :) 

Лека нощ!

преди 11 минути, Емил Костов написа:

Оставям постващия да си убие компютъра, а теб оставям с глупостите ти.  95 градуса са унищожителни за един компютър, а вирус товари системата и в покой. 

Към постващия - НАПРАВИ една снимка на отворена кутия на компютъра да видим дали въобще се вижда нещо от прах и мръсотия.

Емо, ще ти го кажа за последно. Махай се.  Абсолютен некадърник си!!!

• Автор

Компютъра бе изчистен, когато започнаха проблемите, но пак ще го изчистя. Ако преди квартала беше нормален, сега обаче около блока ми има 3 строителни площадки, прах много, компютъра е на бюро до прозореца, почти всеки ден бърша прах, но уви... За вирусите - пуснах скан и пише, че няма заплахи. Когато занеса машината за подмяна на уиндоуса ще искам да го изчистят отново, не е никакъв проблем. А целта на поста е да НЕ СИ УБИВАМ компютъра. Не искам да го правя, не знам защо си го мислиш. И да, не разбирам много от тези работи, не съм се и интересувал сериозно, затова разчитам на помощ от Вас, хора които си знаят работата!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.