Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на конфигурация за видео обработка

Featured Replies

преди 9 минути, V3n0m40 написа:

@Raze   Да прав си не се сетих за 2-ра gen, защото не го видях в десктопа. Останалото е добре, но аз все още държа на GTX 1050, така че ако случайно има пари може да си я вземе. Въпреки, че повече се набляга на процесора.

Както си прецени, дал съм му най-евтиния вариант. Реално при видео обработка ще му помогне видеокартата да и ползва хардуерното ускорение, като колкото по-висок клас, толкова по-бързо ще стават нещата. Все пак си зависи и софтуера какво и как може да ползва.

Взима се 8400 или Ryzen 2600 с дъно, това са 500, 500 и нещо, с 2х8 памет стават 800, кутия и захранване под 1000 лв. до тук. Имаш 500+ за видеокарта и съхранение на данни, направо едно 480-500GB SSD, като при видеокартата паметта е от значение, аз бих взел 1050 3GB или ако се борави с големи файлове по-скоро 32GB памет и една 1030. За монитор 16:10 е по-удобно, ама при зор и приличен 16:9 IPS или VA ще върши работа, щом не е за предпечат.

преди 3 минути, PANOV написа:

Взима се 8400 или Ryzen 2600 с дъно, това са 500, 500 и нещо, с 2х8 памет стават 800, кутия и захранване под 1000 лв. до тук. Имаш 500+ за кутия и съхранение на данни, направо едно 480-500GB SSD, като при видеокартата паметта е от значение, аз бих взел 1050 3GB или ако се борави с големи файлове по-скоро 32GB памет и една 1030. За монитор 16:10 е по-удобно, ама при зор и приличен 16:9 IPS или VA ще върши работа, щом не е за предпечат. 

Къде ги намери тези цени? :shock11: По-назад съм направил конфигурация, която отиваше към 1100 лв. без дискове, видеокарта и кутия. Освен ако не вземе най-убитото дъно и процесор втора употреба, както и бюджетна кутия с вградено захранване тип "бомба", друг вариант не виждам за такива цени. Да не говорим, че още 16 GB RAM ще са му още 300+ лв.

преди 11 часа, Raze написа:

Къде ги намери тези цени? :shock11: По-назад съм направил конфигурация, която отиваше към 1100 лв. без дискове, видеокарта и кутия. Освен ако не вземе най-убитото дъно и процесор втора употреба, както и бюджетна кутия с вградено захранване тип "бомба", друг вариант не виждам за такива цени. Да не говорим, че още 16 GB RAM ще са му още 300+ лв.

Процесор и дъно да са ти 530-540, с памет си или на 800, или 30-40 отгоре , ама до 1000 взимаш кутия и захранване и то читави - кутия за 70-80 и CX450 за 100лв. Със SSD си на 1200, кое не разбра?

Edit

Количка 1

Количка 2

Dukase е добре с още един вентилатор поне. Но първата бих взел също с по-евтина кутия и за сметка на тва друго охлаждане за процесора. Иначе може и да се реже от кутия, захранване, то е ясно, ако трябва HDD.

@manueliliev  1155 лева за въпросната конфигурация е прекалено безумна надценка, дори и да са сложили бюджетни, но качествено захранване (силно се съмнявам), и кутия която да не е съвсем тотално недоразумение със хартиени ламарини. Не знам какъв е този 21.5'' телевизор, но най-вероятно е бюджетен 1920х1080. За 350 лева мисля че ще е по-добре да се ориентираш към монитор, нов или втора ръка, както прецениш че е по-добре. Ето колко всъщност струва една конф. от българия със прилично захранване и кутия и най-евтиното A320 дъно - цък. Най-добре сам си подбери и сглоби компонентите знаейки какво представляват за да няма изненади накрая. На Adobe Premier му направиха ъпдейт преди известно време в който интелските процесори от масовия клас се справят значително по-добре, защото се впряга вграденото им видео, важи за всичко от 6-тo поколение до сега.

Ако се ориентираш към Ryzen ще ти трябва и дискретна графика, но предполагам една GT 710 за 60-80 лева би свършила работа ? На първо поколение Ryzen цените им са доста ниски и от Европа може да намериш R5 1600 под 300 лева, но и тук се намира на сравнително разумна цена - цък. Във същия сайт има R5 2600, който ще е по-доброто решение, макар и със по-посредствен охладител (Wraith Stealth). Имай на предвид че на дъна със А320 чипсет не може да клокваш нищо по-различно от рам памет. Към днешна дата почти не се срещат DDR4 2133MHz китове, решили са да ти пробутат нещо което залежава и изобщо не е добра покупка. Ryzen се влияе доста от паметта, при видео обработката едва ли толкова много, но във игрите паметта е от голямо значение.

АМД : Mobo, CPU, RAM, HDD, SSD, GPU, PSU, Кутия - Общо 1295 лв. със ддс. Аз лично не бих взел дъното докато не излязат негови ревюта. B450 излязоха преди дни и от MSI моделите има ревю материали само на Tomahawk и Pro Carbon. Първото се справя доста по-добре със лакоми процесори спрямо B350 Томахавката, но не се знае дали нещата стоят по същия начин със Gaming Plus серията. Не знам дали твърдия диск е добро решение и предполагам 250GB SSD може да не ти стигне - Crucial MX500 500GB за 186 лева.

Intel: Mobo, CPU - Общо - 1202 лева със ДДС. Останалите компоненти са същите, естествено махнах GT 710, защото интела има вградено видео. Процесора (i5 8400) е почти 400 лева във SofiaC и не си заслужава на тази цена. Доставката от Plasico е безплатна.

преди 1 час, Raze написа:

Процесора си има охлаждане, което ще ти е достатъчно, дори и с лек overclock.

Nope. Ryzen R5 2600 идва със Wraith Stealth, а не Wraith Spire и второ поколение Ryzen+ чиповете са по-трудни за охлаждане след оувърклок от Ryzen 1****.

Хм, далеч съм от мисълта да разбирам от софтуера на Адоби, но се очертават два отбора, единият от които твърди, че трябвало "мощна" видеокарта, щот се възползувал от видеоускорение. Може пък вече най-после Адоби(все пак сме вече 2018г.) да са го направили? Аз съвсем до скоро, си имах на представа, че трябва високопроизводителен процесор, повечко оперативна памет и/или напоследък и бърз носител на информацията т.е.  някое SSD... За начало според мен 16ГБ са достатъчни. Понеже тъй и тъй оперативната памет все още е на безумни цени. Дъно с 4 слота за оперативната памет- задължително, а дали 2Х8ГБ + още в бъдеще време, или 1Х16ГБ + още 1, 2,  или 3 такива, в зависимост от нуждите на автора как ще растат в това бъдеще. В този смисъл, ако ще е 1 голям модул дали и как се представя софта при памет работеща в едноканален и двуканален режим и дали няма да има някакви неприятни осезаеми зависвания, ако е само един модула памет.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Следващата стъпка процесори така и така са пряко сили с такъв бюджет, а при видеообработка картата е от полза: енкодване, конвертиране и особено ако боравиш с материал във висока резолюция с много ефекти, като куда ядра и памет си казват думата.

• Автор

Благодаря на всички, които се включиха! Малко ми се изясниха нещата, но ако някой все още има предложения, нека пише тук, аз ще следя темата. :)

Варианта на Панов с интелски 6 ядрен процесор и 1050 Ti е отличен..Между другото и двата варианта, които е дал са с два кита по 16ГБ, или с общо по 32ГБ оперативна памет, което е от голям плюс. Разбира се, на подобна цена могат да се съберат и конфигурации с АМД платформа(дъно+процесор и запазване на останалите компоненти) Разликата е, че с АМД се печелят още 6 нишки...При това SMT на АМД е по-добре реализирано и логическите ядра използват по-добре незаетите физически ресурси на ядрата отколкото при HT на Интел....Същевременно, не знам доколко добре се възползуват продуктите на Адоби от симулираните процесори.

Спокойно се взима 8 ядрения 1800Х с приличен охладител и 16GB рам на 3200MHz ако видеокартата не е важна (например GT1030).

zDDB4qV.jpg

преди 23 минути, sliderum написа:

Между другото и двата варианта, които е дал са с два кита по 16ГБ, или с общо по 32ГБ оперативна памет, което е от голям плюс. 

Тази с 1050 ти е с 16ГБ памет 2х8, нямаше как иначе да се влезе в сумата. Това тук над мен също е добра идея, за жалост интелите все още показват повече мускули в пакета на адоби и разликата до тази платформа бих инвестирал по-скоро в памет... пък и без ССД вече не става.

преди 1 минута, PANOV написа:

Тази с 1050 ти е с 16ГБ памет 2х8, нямаше как иначе да се влезе в сумата. Това тук над мен също е добра идея, за жалост интелите все още показват повече мускули в пакета на адоби и разликата до тази платформа бих инвестирал по-скоро в памет... пък и без ССД вече не става.

Блял съм като съм гледал :(

Дам, Интел където са наливали кинти, или са въздействали по други тертипи да се оптимизират продуктите за техните платформи, държи дълго време влага. Дори и след успеха на Райзен. Макар че, кой знае...Ако АМД продължават да отхапват големи залци от пазара, дали вече не се работи в посока на задоволяване на клиентите и с такива компютри, иначе Адоби рискуват да изтърват доста солидни суми.

АМД си настъпват и дават много повече за парите, което заедно с високия брой ядра компенсира дефицита от IPC, в тестовете на puget си пролича. Другото приятно нещо е дългият живот на платформата, сравнена с 1151v2. Дори си мисля, че за непрофесионални цели може и с такива съображения да се подходи и с някои корекции да се получи нещо като това на ружин, ако минават 16ГБ памет и 1030.

Рам винаги може да се добави и то много ако почне да изкарва пари от хобито си. 

Стига сега да вземе добър процесор останалото е въпрос на надграждане стига да има финансова изгода от него.

Има и друга особеност, че пълното натоварване на процесора не е постоянно, а в конкретни моменти от работата. Тук-таме може да са 15-20% отгоре на 8400. И ССД може да се добави, ама без него куцо. Изобщо, много неща могат да се добавят, остава въпросът дали и видеокартата да ходи на майната си покрай паметта, или ще му стигне и 1030, но не е казано какво точно ще се прави, а това би помогнало в избора. Иначе при тая цена 1800 е кражба, но не е единственият ключов ресурс.

Процесор Intel 8 ядра и повече, с 4.00GHz и над!

Видео nVidia 4GB памет с над 1000 CUDA процесора!

Рам памет мин 16гб и повече до 3000MHz.

В този биджет бих обърнал внимание на процесора и видеото. Добре е да има много ядра но също е добре да има и колкото си може по висока чистота. За това аз бих заложил на нещо средно с възможно най висока чистота за процесор. Колкото повече ядра толкова по добре но не и за този бюджет! Има програми които се нуждаят от повече ядра но има тъка също които се нуждаят от по-висока честота. Видеото е най важния фактор при анимиране и създаване на видео ефекти. Тъка че по евтина карта на nVidia от 600лв не би си заслужавала мястото в такава конфигурация. За Видео карта 4гб памет и над 1000 CUDA процесори.

Избора в този бюджет е яко орязан, но всеки с възможностите си. Трябва добър баланс на за да огрява на всякъде що годе приемливо.За какво ми е мощен процесор с много ядра който може да рендва бързо след като немога да си създам проекта поради липса на графичен ресурс ?

Има много относителни неща за които може да се спори с какви програми ще се работи освен тези които са споменати и какво точно ще се прави на тях и в какъв мащаб.

Има информация в гугъл за всяка една програма с която човек смята да се захване, какви компоненти да се изберат. В сайта на адоб може да се види статистика на видео картите и процесорите при работа и какъв резултат дават те.

ЕДИТ:

Предложение от мен е да събере общ бюджет от 1800лв само за конфигурацията без монитор за да си позволи хубав процесор като 8400, 16гб рам, 6ГБ видео, ссд 250гб, хард за склад 1тб и др. Монитор за 250 лв IPS 24" се намира.

С другите варианти предложени от PANOV ще ти куцат някои неща, или място или рам или видео. Което и да избереш все някое ще ти куца. Та за това предлагам да събереш още парички хем и да събереш малко материал за това с което ще се занимаваш и какъв хардуер би ти свършил работа за да прецениш сравнявайки това което ние ти пишем тук!

Не мога да се въздържа от спама, но отдавна не съм попадал на аргументирано мнение, което да поставя на първо място предназначението на PC-то пред личните предпочитания на помагащите за производител на CPU, съпроводени от надцакване с линкове помежду им (обикновено нямащи нищо общо с предназначението и обикновената експлоатация от бъдещия ползвател).

goodly:yanim:

Аз лично не ползвам продуктите на Adobe, но по последни тестове (от юли тази година), когато се ползва само процесора ядра брой>такт. За разлика от широкоразпространеното мнение, очевидно вече скалирането е много добро. Като и Ryzen се представят повече от добре.

Невероятния ъпдейт с вградената графика на Интел носи около 2% повече скорост при експортиране.

А при графичните карти всичко над долния среден клас (570 или 1060 3гб) не си оправдава разликата в цената. Да по-скъпите са по-бързи ,но минимално. Даже и 1050 или 560 е повече от достатъчна сравнено само с процесора.

Както казах това е извадено от статия по темата, аз лично ползвам алтернативните продукти като Gimp и Vegas, така че не говоря от личен опит.

Успех с покупката.

преди 1 час, Tommygun написа:

Аз лично не ползвам продуктите на Adobe, но по последни тестове (от юли тази година), когато се ползва само процесора ядра брой>такт. За разлика от широкоразпространеното мнение, очевидно вече скалирането е много добро. Като и Ryzen се представят повече от добре.

Невероятния ъпдейт с вградената графика на Интел носи около 2% повече скорост при експортиране.

А при графичните карти всичко над долния среден клас (570 или 1060 3гб) не си оправдава разликата в цената. Да по-скъпите са по-бързи ,но минимално. Даже и 1050 или 560 е повече от достатъчна сравнено само с процесора.

Както казах това е извадено от статия по темата, аз лично ползвам алтернативните продукти като Gimp и Vegas, така че не говоря от личен опит.

Успех с покупката.

От материала на GN се вижда доста по-голямо подобрение от 2% при i7 8700К.

Може ли линк към въпросната статия ?

Да поправя поста си по горе.

Объркал съм изискванията за VR кадето иска по мощно видео. Така че със 1050 ще стане работа.

Извинявам се за объркването, но все пак за по сложни проекти мощното видео си е необходимост!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.