Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вдигат данъците с 50% за 20+ годишните коли, с цел изчистване на българските пътища от тараляснци

Featured Replies

преди 2 часа, simtech написа:

Не знам как е при вас, ама има едно нещо, наречено ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА. Искрено се надявах, че в цивилизованите държави това допълнение към трудовия договор все пак значи нещо. Грам не ме интересува и ми е през к*ра как е там. Уж тая тема си имаше тема, ама май нещо я забрави и ти каква беше, а? Нещо обърка работата с робството. Само да ти кажа, че мога да поправям компютри и да търкам стола. Слагам 4 машини за преинсталация, пускам две машини за тест и междувременно дремя и пия кафе. ;) Това, че нямаш обедна почивка не означава, че не можеш да отидеш дори до к*нефа. Не всички като теб работим на поточна линия във фабрика.
Проблемът ти е, че си мислиш, че след като хората седят, значи не вършат работа. Има нещо, което се нарича "умствен труд".

Темата я оака ти, като започна да ни обесняваш колко си бил ,,полезен,, за държавата България, и как тя реално има сметка да държи твоя кенеф по пътищата.само да те светна ,че да ти се плаща за работа не е робство.Робство е от тази гледана точка, че ако бачкаш за някой за една заплата, той винаги щи скъсва задника от работа.А стани ти работодател и да те вида да ли ще плащаш на някой, който по-цял ден да седи и да си бара ташаците? На тая световна криза, човек да има работа си е цяло щастие, пък ,ако е и прелично платена си е джакпот.Незнам аз на каква линия работя, но не се оплаквам като теб постоянно,как ми е виновна държавата, работодателите и колко несправедлив живота.Ти за това си на тоя хал, и не може 5 години да мръднеш една крачка от бащината къща, защото при теб са само претенции, скатавки и философии.Кой е тоя луд да те вземе на работа.Чак такива балами няма.Само да те светна, че тука почти на всякъде дори регламентираните почивки през работно време не се плащат.Реално по закон за 8 часов работен ден имаш право на час почивка, който се разделя на три.Две по 15 минути и една от 30 минути.Ама този час не се плаща.Тоест от 8 часов работен ден, ти реално си 9 часа на работа.И съвсем нормално.кой щи плаща ти да ми пиеш кафета и да ми пушиш цигари?

• Отговори 87
  • Прегледи 4,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 19 часа, franchesko написа:

Гледах днес на запис предаването от вчера на ,,Здравей България,, по Нова ТВ.Бяха поканили Румен Дунев шампион по автомобилизъм за България и собственик на два сервиза  и някакъв чичка къде държи някаква оборотна автокъща къде внасяли уж коли само след 2006г. да коментират мерките, които ще се вземат скоро от финансовото министерсвто за новата система за облагане на автомобилите в България.А именно за колите , които са на възраст 20 години+ данъците ще скочат до 50%  Малко неадекватно и несубективно от нова тв, защото тия хора имат далавера от тия мерки, а трябваше да се чуе и гледната точка на пролетарята.Целта на мярката била изчистване на бълраските пътищата от таралясници ,които само правели задрсътсвания ,заемали излишно парко места и замърсявали околната среда.Да обаче това ознавачава безмилостна сеч за половината собственици на автомобили в България.От 3 600 000 регистрирани автомобили в КАТ, 1 500 000 са над 20 годиншни.Кво правим? Тия хора ще трябва да потърсят друга алтернатива.Много от тях им трябват колите да ходят на работа, да си карат децата на училище.Не стига ,че са с некви мизерни заплати 600-700лв , с които се чудят как да свържат двата края, ами да им се вгорчи още повече живота.Не може да пукаш на кьоравия тъпанчето.От друга страна има и достатъчно безделници в България, на които родителите им са им успяли да им съберат 1000 лева за някоя продънена Е30 или Е36 , по цял ден нищо не правят,не допринасят с нищо за държавата,  вечер към 20часа излязат с таралянсника, сипат за 5 лева бензин при Марешки, изрязкат е няколко пъти на прекъсвач по централните улици на града, притесняват съгражданите си с гонки и дрифтове и фурсирване на двигатели.И това са доста хора така.Особенно пък и по селата,където има занижен полицейски контрол е нещо страшно.Миналото лято на село един пред очите ми се размаза в един дирек с голф 2-ка.Беше и пиян.Излезе от колата невредим, но смъредеше на анасон от 100 метра, и само по дъха му давах 2 промила.Държавата трябва по най-бързия начин да се отърве от тези ненужни елементи по обществените пътища. Но в случея с тази мярка се получава ,че покрай сухото, гори и мокрото.Може би мярката е добра ,но да бъде за хора, които нямат официялен трудов договор и официялни доходи по регистър в НАП.

Донякъде е така за ниските заплати, но брат ми нали има кола, дето тая или другата година прави 20 години, знам как през 2-3 месеца дава по сервизите доста над тия 50% увеличени данъци, които се предлагат. А и самият той се заглежда за нещо по-ново, въпреки заплатата си от 600-700 лева. Та си мисля, че по-евтино ще му излезе да продаде кочината ако може, да добави малко парички и да има по-малко проблеми със сервизите. Хем ще е и по-сигурно за него. Не само здравословно, а и чиста сигурност, че колата няма да те остави на пътя, както често става с 20 годишни коли. 

За 90 коня, 20 годишна бангия, данъка е 90 лв по моя регион, ако няма катализатор и наполовина ако има. Кат го вдигнат с 50% кво става, от 90 на 135, от 45 на 67. Тва като го разкостиш на 12 месеца, щот е годишен данък, толкоз ли е много? на 1 500 000 автомобила, по 30 кинта средно, 45 милиона. Не искат да разкарат старите коли, искат още парички просто, щото българина просто ще си плати (въпреки мизерната заплатка) и ще си свирка.

преди 12 минути, franchesko написа:

На тая световна криза, човек да има работа си е цяло щастие, пък ,ако е и прелично платена си е джакпот.

Недей се обяснява повече, че ставаш смешен.  "На тая криза човек да има работа си е цяло щастие" Звучиш ми като някоя дебела мутра, която яде лобстер и се чеше по корема и обяснява на работника си, на когото е хвърлил мухлясала филийка хляб какъв късметлия бил, че въобще му се плащало нещо.
Само да те светна, че по статистика в Нидерландия за седмица хората работят най-малко часове от цяла Европа.
Именно заради тъпото ти мислене не ставаш за шеф. Няма да ти останат работници и всички ще те кълнат. Аз съм склонен да си затворя очите за работник, който чете книга, когато няма работа. Ако работи наистина съвестно когато има работа. Защото важното е работникът да ти носи пари, а не просто да марширува на халос.

преди 5 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Донякъде е така за ниските заплати, но брат ми нали има кола, дето тая или другата година прави 20 години, знам как през 2-3 месеца дава по сервизите доста над тия 50% увеличени данъци, които се предлагат. А и самият той се заглежда за нещо по-ново, въпреки заплатата си от 600-700 лева. Та си мисля, че по-евтино ще му излезе да продаде кочината ако може, да добави малко парички и да има по-малко проблеми със сервизите. Хем ще е и по-сигурно за него. Не само здравословно, а и чиста сигурност, че колата няма да те остави на пътя, както често става с 20 годишни коли. 

От една страна е така,че по новата кола  е по-малко износена, но от друга страна повечето нови автомобили всичко е електроника,модули тяхната подмяна е много по-скъпа от колкото да смениш каквото и да е по-голф 3-ка например.Я се замисли защо тоя тарикат Дунев, къде има два сервиза,  дава зор да влезнат в сила тия мерки?Кое ще му е по надалавера да ремонтира.20+ годишна кола която е почти само механична или нещо от 2007 на горе ,която е  почти само електроника?И големи глупости каза тоя Думев.Новите коли били по-безопасни.Дрън.Колата да ли е нова или по-стара тя винаги си е един бирник и трябва постоянно се наливат там пари.

току-що, franchesko написа:

Колата да ли е нова или по-стара тя винаги си е един бирник и трябва постоянно се наливат там пари.

Какво ти пука? Карай колело и с*ри водка от 700 евро бутилката. Пр**би системата!

преди 28 минути, simtech написа:

Именно заради тъпото ти мислене не ставаш за шеф. Няма да ти останат работници и всички ще те кълнат. Аз съм склонен да си затворя очите за работник, който чете книга, когато няма работа. Ако работи наистина съвестно когато има работа. Защото важното е работникът да ти носи пари, а не просто да марширува на халос.

В една фирма винаги има какво да се върши.Дадох ти пример с един обикновен магазин.Един човек, който постоянно върши нещо във фирмата ,дори когато няма работа за основните му задължения има много по-голям шанс да остане на работа при едно бъдещо съкрашение пред такъв, който като няма работа за сонсовните мъ задлъжение търси само на кой стол да се опъне и да чете книги или да си цъка в телефона.Точно такива при първата чистка първи изхвърчат.Ама твойта е лесна.Ако имаш квартира или ипотека за плащане и от това да ли ще си на работа ти зависи и да ли ще си на пътя или с подкрив над главата, ако имаш деца и жена , които разчитат на тия средства, ще те питам да ли ще я караш така байската на работа.Като те шутне работодатела, защото хора ,които ще си скъсат задника от работа с лопатата да ги ринеш, нямаш на края на месеца с какво да платиш наема или ипотеката,дойде банката или наемодатела та изхвърли с полиция, женати и децата ти си хванат пътя.Все някой алкохолик с двустайна панелка в Люлин ще се намери да ги приюти за едната слива на майката.А ти ,ко праиш? Връщаш се фалирал при мама и тате ли?

преди 19 минути, simtech написа:

Какво ти пука? Карай колело и с*ри водка от 700 евро бутилката. Пр**би системата!

Абе май ти ще си тоя ,който  ще се сближи много с колелото в най-скоро време.Мойте пътни данъци за едни от най-скъпите в Европа и няма на къде да ходят на горе повече.А и са платени.Даже предплатени,защото тука никой не те чака за изминал период.Всичко напред бецален мамин.Така, че батко ти, не го мисли.Той си  е оплел кошницата.

преди 1 минута, franchesko написа:

В една фирма винаги има какво да се върши.

Но не всичко е твоя работа. И ако злоупотребяваш с търпението на ценен кадър, то той ще те напусне.
Хора, които в даден момент да искат да те заместят винаги ще има, но не всички са подготвени да се справят.
На мен работата винаги ми е гарантирана, поне колкото да си платя хляба и квартирата. Отдавна съм го минал тоя етап.

преди 8 минути, franchesko написа:

нямаш на края на месеца с какво да платиш наема

Винаги, ама винаги си оставям финансов буфер.

преди 5 минути, simtech написа:

Но не всичко е твоя работа. И ако злоупотребяваш с търпението на ценен кадър, то той ще те напусне.
Хора, които в даден момент да искат да те заместят винаги ще има, но не всички са подготвени да се справят.
На мен работата винаги ми е гарантирана, поне колкото да си платя хляба и квартирата. Отдавна съм го минал тоя етап.

Незаменими хора няма.Те от BMW могат да  си  позволяват да си уволняват дизайнерите, пък един Живко от Меден Рудник няма да го натирят от посредствен магазин за компютри.Ти наред ли си  въобще с главата?

преди 4 минути, franchesko написа:

Незаменими хора няма.....Ти наред ли си  въобще с главата?

Как да ти обясня, че аз съм от тия хора, които цял ден и вкъщи да си седят и да пият кафе им носят работата на крака? :D

преди 3 минути, simtech написа:

Как да ти обясня, че аз съм от тия хора, които цял ден и вкъщи да си седят и да пият кафе им носят работата на крака? :D

Такава работа, че от 5 години си зациклил в Бургас в краен квартал с 30 годишна бангия.Работа мечта.

преди 1 минута, franchesko написа:

Такава работа, че от 5 години си зациклил в Бургас в краен квартал с 30 годишна бангия.Работа мечта.

Последните 5 години учех висше образование. И много други неща, които не ти влизат на теб в работата. Аз поне не се правя на патрон в Нидерландия, за да купувам вино от Лидъла за 3 евро/литъра. Дори аз си купувам по-хубаво вино, а уж съм мизерник.

преди 50 минути, franchesko написа:

От една страна е така,че по новата кола  е по-малко износена, но от друга страна повечето нови автомобили всичко е електроника,модули тяхната подмяна е много по-скъпа от колкото да смениш каквото и да е по-голф 3-ка например.Я се замисли защо тоя тарикат Дунев, къде има два сервиза,  дава зор да влезнат в сила тия мерки?Кое ще му е по надалавера да ремонтира.20+ годишна кола която е почти само механична или нещо от 2007 на горе ,която е  почти само електроника?И големи глупости каза тоя Думев.Новите коли били по-безопасни.Дрън.Колата да ли е нова или по-стара тя винаги си е един бирник и трябва постоянно се наливат там пари.

Голф 3-ките отдавна не спадат към 20 годишните, а по-скоро към 25 годишните ;) Вече 20 годишни са Голф 4, а там също много електроника. Нищо на ръка не може да направиш, дори ключове нямаш да развиеш скрити болтове с невероятен профил на главата. Та вече това за електрониката не важи. Важеше до скоро, но вече отиваме към 2020 година, тоест вече +20 годишни автомобили ще станат дори тия от това хилядолетие...

Новите коли са по-безопасни и в това спор няма. Всичко е по-безопасно там. Като почнеш от по-добри спирачки и стигнеш до по-яка структура на каросерията.  Отделно умората на материала или многото катастрофи на така наречените +20 годишни автомобили, водят до по-голяма опасност при произшествие. Ти казваш, че колите сега не са по-безопасни, но една многократно удряна кола и препродадена няколко пъти докато стигне в България, е много опасна за всички, не само за собственика и.  

А тая електроника я имате за нещо извънземно. Моят автомобил е с много повече от нормалното електроника за времето си, когато го взех - 2011-та, но почти никога не ми е правила проблеми. Най-много да блокира чистачка, докато се размрази при положение, че съм я пуснал заледена или съащта работа със ел.стъклото, но това го пише в упътването как се оправя :) 

А, да, след 7 години ме остави акумулатора изведнъж, докато бях паркирал на работа и се наложи да ми подадат ток, за да отида до магазина и си купя нов. Ама това след 7 зими. Акумулаторче 44 амперчаса изтрая с толкова много електроника 7 зими. Друго дето ме предаде като електроника, бе батерията на дистанционното след 5 години ползване. Само че не ме предаде изведнъж, а почна да ме предупреждава същата тая електроника година преди това, че трябва да сменя батерията на дистанционното. Евала, че още година и кусур карах така, докато се наканя да си купя нова батерия, че старата почна от време на време да не я разпознава от раз. Но пък тогава не ме остави на пътя, просто си смених батерията след година и нещо и ...егати проблемите с електрониката. Сигурно дядо ти е карал Москвича 20 години с един акумулатор. Айде, айде. През ден, че и всеки ден акумулатора се смъкваше и зареждаше :) Бях акумулаторчик в казармата и там всяка нощ зареждах акумулаторите на камионите. Въпреки всичко, един от моите пак си палеше само на манивела ;) 

ПП: Някои от вас още милеят за чукчето и наковалнята. Е, няма да се върне. 

преди 17 минути, simtech написа:

Последните 5 години учех висше образование. И много други неща, които не ти влизат на теб в работата. Аз поне не се правя на патрон в Нидерландия, за да купувам вино от Лидъла за 3 евро/литъра. Дори аз си купувам по-хубаво вино, а уж съм мизерник.

Аз пия това ,което ми е кеф.Тука никой него инетерсува и нети дава респект+ за това колко луксозно ядене ядеш или се лигавиш колко скъпо пиене пиеш.Хората имат съвсем другия критерий за успял човек, на който да му се обърне внимание.Ако искаш в Нидерландия да се направиш на ,,Господин за един ден,, с напитки, казахти какъв е начина в другата тема.Ама за тоя вариянт трябва си продадеш първо единия бъбрек.

преди 21 часа, franchesko написа:

Искат ти се.Да минеш пак метър с кенефа.Ама тоя път, ще трябва да научиш къде е спирката за автобуса.

Верно, а що не сложиш уреда за замърсяване да отчете милия автобус какво прави и какво изкарва от себе си. И гарантирам, че стария ми таралясник, който е ГАЗ/БЕНЗИН замърсява в пъти по малко от всички модерни курници на по 10 години, на които им е махнат катализатора, защото новия струва около 3000 лева и като дадат газ ми става черно стъклото.

преди 52 минути, BG-Team-DRIFT написа:

А, да, след 7 години ме остави акумулатора изведнъж, докато бях паркирал на работа и се наложи да ми подадат ток, за да отида до магазина и си купя нов. Ама това след 7 зими. Акумулаторче 44 амперчаса изтрая с толкова много електроника 7 зими. Друго дето ме предаде като електроника, бе батерията на дистанционното след 5 години ползване. Само че не ме предаде изведнъж, а почна да ме предупреждава същата тая електроника година преди това, че трябва да сменя батерията на дистанционното. Евала, че още година и кусур карах така, докато се наканя да си купя нова батерия, че старата почна от време на време да не я разпознава от раз. Но пък тогава не ме остави на пътя, просто си смених батерията след година и нещо и ...егати проблемите с електрониката. Сигурно дядо ти е карал Москвича 20 години с един акумулатор. Айде, айде. През ден, че и всеки ден акумулатора се смъкваше и зареждаше :) Бях акумулаторчик в казармата и там всяка нощ зареждах акумулаторите на камионите. Въпреки всичко, един от моите пак си палеше само на манивела ;) 

ПП: Някои от вас още милеят за чукчето и наковалнята. Е, няма да се върне. 

Аз ти говоря за много по сериозни електроники, които имат въздействие върху поведението на автомобила на пътя ,а не чистачки или батерии за дистанционно.Преди години в България пътувам аз по Хемус там след Богоров посока Варна и нали има три тунела ,къде имат ограничения 80км/ч, а преди да навлзеш в тунела си е 140км/ч. Виждам аз тунела и ограничението от далеко и пускам педла на газта колата до там сама да си намали до като стигне до там.Краката ми не са на педалите и колата почти стига до тунела, скороста вече е 80км/ч и изведнъж самата кола подаде рязко газ,без аз да съм натиснал педала на газта.Аз са шашнах, защото беше необяснимо за мен и веднага натиснах спирачката.Намали пак до 80км/ч и след няколко миути без да и подавам газ пак рязко даде газ.Аз пак са шашнах още повече и скочих на спирачките.Шашнах се понеже до тоя момент за мен беше необяснимо, аи това си е доста опасно,добре ,че нямаше нищо пред мен, ако имаше камион на 7=8 метра пред мен  директно удар.Направи го още един път този номер след няколко минути.Аз не бях спал повече от 48 часа и реших ,че може да хальоцинирам.Нали нормално е ,ако човек не е спал толкова дълго време.След време четох, че Тойота имали такъв проблем, когато са въвели електронното подаване на газ.Тоест когато подаваш газ има чип,който препраща информацията към компютъра на колата,който пък препраща информацията към мотора колко газ да подаде.И при Тойота случея бил индентичен като моя, колите подавали газ,без реално водача да го е направил и понеже това е опасно за живота на шофьора и евентуалните пътници, много техни бройки били изтеглени от пазара.Това е само един елементарен пример как човек може да си загине като овца без история заради така наречените ,,нови технологии в атомобилостроенето,,  За това аз съм доста резревиран към тях.

преди 15 минути, Емил Костов написа:

Верно, а що не сложиш уреда за замърсяване да отчете милия автобус какво прави и какво изкарва от себе си. И гарантирам, че стария ми таралясник, който е ГАЗ/БЕНЗИН замърсява в пъти по малко от всички модерни курници на по 10 години, на които им е махнат катализатора, защото новия струва около 3000 лева и като дадат газ ми става черно стъклото.

Аве Емо нямах предвит замърсяването,а хората безцелно сляещите се с бракмите си по пътищата и пречещи на хората, които имат серизона нужда от автомобила си макър и той да е 20+. Бил съм на Екото до Кайлъка след 20 часа ч върви да видиш какво става.През 2 минути на някоя колонка някой 19 годише дришльо, къде  по цял ден нищо не прави,само търка пейките по парковете.Техните са успяли някакси да му съберат 1000 лева за някоя продънена Е30, той налива за 5 лева бензин потегля с въртящи и димящи гуми от колонката и ходи да притеснява гражданите по-пътищата.Зимата ще влезне с бясна скорост в паркинга до у вас ще се завърти ще ти попилее задницата ,ще избяга ти после върви си скуби косите да си оправяш брони задници.Държавата отдавна трябваше да се отърве от такива елементи,ама и сега не е късно.

преди 20 минути, franchesko написа:

Аз ти говоря за много по сериозни електроники, които имат въздействие върху поведението на автомобила на пътя ,а не чистачки или батерии за дистанционно.Преди години в България пътувам аз по Хемус там след Богоров посока Варна и нали има три тунела ,къде имат ограничения 80км/ч, а преди да навлзеш в тунела си е 140км/ч. Виждам аз тунела и ограничението от далеко и пускам педла на газта колата до там сама да си намали до като стигне до там.Краката ми не са на педалите и колата почти стига до тунела, скороста вече е 80км/ч и изведнъж самата кола подаде рязко газ,без аз да съм натиснал педала на газта.Аз са шашнах, защото беше необяснимо за мен и веднага натиснах спирачката.Намали пак до 80км/ч и след няколко миути без да и подавам газ пак рязко даде газ.Аз пак са шашнах още повече и скочих на спирачките.Шашнах се понеже до тоя момент за мен беше необяснимо, аи това си е доста опасно,добре ,че нямаше нищо пред мен, ако имаше камион на 7=8 метра пред мен  директно удар.Направи го още един път този номер след няколко минути.Аз не бях спал повече от 48 часа и реших ,че може да хальоцинирам.Нали нормално е ,ако човек не е спал толкова дълго време.След време четох, че Тойота имали такъв проблем, когато са въвели електронното подаване на газ.Тоест когато подаваш газ има чип,който препраща информацията към компютъра на колата,който пък препраща информацията към мотора колко газ да подаде.И при Тойота случея бил индентичен като моя, колите подавали газ,без реално водача да го е направил и понеже това е опасно за живота на шофьора и евентуалните пътници, много техни бройки били изтеглени от пазара.Това е само един елементарен пример как човек може да си загине като овца без история заради така наречените ,,нови технологии в атомобилостроенето,,  За това аз съм доста резревиран към тях.

Аве Емо нямах предвит замърсяването,а хората безцелно сляещите се с бракмите си по пътищата и пречещи на хората, които имат серизона нужда от автомобила си макър и той да е 20+. Бил съм на Екото до Кайлъка след 20 часа ч върви да видиш какво става.През 2 минути на някоя колонка някой 19 годише дришльо, къде  по цял ден нищо не прави,само търка пейките по парковете.Техните са успяли някакси да му съберат 1000 лева за някоя продънена Е30, той налива за 5 лева бензин потегля с въртящи и димящи гуми от колонката и ходи да притеснява гражданите по-пътищата.Зимата ще влезне с бясна скорост в паркинга до у вас ще се завърти ще ти попилее задницата ,ще избяга ти после върви си скуби косите да си оправяш брони задници.Държавата отдавна трябваше да се отърве от такива елементи,ама и сега не е късно.

Това е нещо съвсем друго, но проблема не е в старите автомобили, по сериозен е!

преди 1 час, franchesko написа:

Имаше сервизна акция за Тойота  в цял свят преди 4-5 години, заради някакъв пластмасов детайл, дето се износвал. Не е електроника. И в България би трябвало да има такава акция, ама знае ли човек. Тук за никакви акции не съм чувал, за каквито и автомобили да било.  Що се отнася до електронната газ, то и автомобили на +20 години имат такава. Аз пак казвам. Преди 20 години бе кажи речи 2000 година, а тогава вече всичко бе модерно, Жигулитата отдавна бяхме забравили. Ако някой иска да кара Жигули, никой не му пречи все още. Е, ще плати вместо 20 30 лева данък, ако е вярно това, което се твърди в тая тема, ама какво от това? Някои дори плащат за старите си коли 10 лева данък и 50% ще означава, че ще плащат 15 лева!!! За какво е изобщо тая тема?

преди 1 час, Емил Костов написа:

Не мисля, че трябва да се делят автомобили от автобуси и камиони. Каквото важи за автомобилите, трябва да важи и за по-големите возила. Снощи минавам с отворен прозорец покрай колона тирове и честно да ти кажа, не се усеща замърсяване. Но тия ТиР-ове пътуват из Европа и нещата не са като при нашите таралясници, дето се движат само в България. Такъв автобус задето говориш, има само в България. Проблемът не е в автобуса, който преди 10 години е трябвало да бъде бракуван, а в държавата ни, че вечно има опозиция за всичко ново, което подобрява живота ни, в случая чистотата на въздуха, който дишаме.  А аз да дишам газ пропан-бутан...това е най-гадното усещане. Предпочитам 1000 пъти бензинови пари пред газ от скапана газова уредба. Щото ако газовата е наред, разбирай фабрична и добре поддържана, миризма на пропан-бутан не се усеща. Да, ама в България такива коли рядко има. Преди години бяхме взели на работа газокари. И сега имаме де, но когато бяха нови и не бяха очукани и ремонтирани от разбирачи, не се усещаше мириса на газ, дори да стоиш зад ауспуха. Само че сега това нещо кади от километри. Проблемът е в старата и неподдържана техника. И ако твоя автомобил е добър, не мирише на газ след себе си, то ти си може би един на 10 с такъв газов автомобил. Същото важи и за останалите таралясници, особено дизели.  Повечето автомобили тук са с изтърбушени катализатори и на никой не му пука, че това е така. Никой не съм видял да проверява на ТП за тия неща. Напротив, дори скоро един колега ми се похвали, че му манипулирали газовете в пункта за ТП. Казали му да изфорсира първо яко колата и после да мерят.  Или нещо подобно беше. Но дори това да е в резона на нещата, щото моторът трябва да е загрял, то не съм чул някой да слезе под колата и да погледне, има ли катализатор, няма ли.   Отделно друг колега пък го бяха върнали за спирачки или по-точно ръчна, че не държи.  Ходи на сервиз, уж оправяха, ама нищо не направиха. Бяха му дали временен документ за шофиране. Той обаче отиде в друг пункт за ТП и там мина с развалена ръчна. Ония малко се засуетили, дали можело да се мине при тях, след като други го върнали, но се оказало, че има такава опция. Виждаш ли кви пробойни има в системата ни за годишни ТП? Това нещо не трябва да се позволява. Не може ти да обиколиш 10 пункта днес и един да си затвори очите за таралясника ти, дето не може да спира!

преди 16 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Имаше сервизна акция за Тойота  в цял свят преди 4-5 години, заради някакъв пластмасов детайл, дето се износвал. Не е електроника. И в България би трябвало да има такава акция, ама знае ли човек. Тук за никакви акции не съм чувал, за каквито и автомобили да било.  Що се отнася до електронната газ, то и автомобили на +20 години имат такава. Аз пак казвам. Преди 20 години бе кажи речи 2000 година, а тогава вече всичко бе модерно, Жигулитата отдавна бяхме забравили. Ако някой иска да кара Жигули, никой не му пречи все още. Е, ще плати вместо 20 30 лева данък, ако е вярно това, което се твърди в тая тема, ама какво от това? Някои дори плащат за старите си коли 10 лева данък и 50% ще означава, че ще плащат 15 лева!!! За какво е изобщо тая тема?

Не мисля, че трябва да се делят автомобили от автобуси и камиони. Каквото важи за автомобилите, трябва да важи и за по-големите возила. Снощи минавам с отворен прозорец покрай колона тирове и честно да ти кажа, не се усеща замърсяване. Но тия ТиР-ове пътуват из Европа и нещата не са като при нашите таралясници, дето се движат само в България. Такъв автобус задето говориш, има само в България. Проблемът не е в автобуса, който преди 10 години е трябвало да бъде бракуван, а в държавата ни, че вечно има опозиция за всичко ново, което подобрява живота ни, в случая чистотата на въздуха, който дишаме.  А аз да дишам газ пропан-бутан...това е най-гадното усещане. Предпочитам 1000 пъти бензинови пари пред газ от скапана газова уредба. Щото ако газовата е наред, разбирай фабрична и добре поддържана, миризма на пропан-бутан не се усеща. Да, ама в България такива коли рядко има. Преди години бяхме взели на работа газокари. И сега имаме де, но когато бяха нови и не бяха очукани и ремонтирани от разбирачи, не се усещаше мириса на газ, дори да стоиш зад ауспуха. Само че сега това нещо кади от километри. Проблемът е в старата и неподдържана техника. И ако твоя автомобил е добър, не мирише на газ след себе си, то ти си може би един на 10 с такъв газов автомобил. Същото важи и за останалите таралясници, особено дизели.  Повечето автомобили тук са с изтърбушени катализатори и на никой не му пука, че това е така. Никой не съм видял да проверява на ТП за тия неща. Напротив, дори скоро един колега ми се похвали, че му манипулирали газовете в пункта за ТП. Казали му да изфорсира първо яко колата и после да мерят.  Или нещо подобно беше. Но дори това да е в резона на нещата, щото моторът трябва да е загрял, то не съм чул някой да слезе под колата и да погледне, има ли катализатор, няма ли.   Отделно друг колега пък го бяха върнали за спирачки или по-точно ръчна, че не държи.  Ходи на сервиз, уж оправяха, ама нищо не направиха. Бяха му дали временен документ за шофиране. Той обаче отиде в друг пункт за ТП и там мина с развалена ръчна. Ония малко се засуетили, дали можело да се мине при тях, след като други го върнали, но се оказало, че има такава опция. Виждаш ли кви пробойни има в системата ни за годишни ТП? Това нещо не трябва да се позволява. Не може ти да обиколиш 10 пункта днес и един да си затвори очите за таралясника ти, дето не може да спира!

Дори не ми се слушат глупостите. Бензина замърсява повече от пробан бутатана. А го миришеш, защото умишлено се слага гадна миризма, за да го усещаш. Половината от България е газифизирана и ако не усещаш миризмата на ГАЗ може да изчезне цял квартал ако стане беля. Та да спрем с глупостите. Тук всичко е опорочено до немай къде!

преди 39 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Някои дори плащат за старите си коли 10 лева данък и 50% ще означава, че ще плащат 15 лева!!! За какво е изобщо тая тема?

Някои хора едвам смогват да си купуват годишните винетки в България и за тях и 5 лева са пари.Имам близки и приятели в България, които работят за под 1000 лева заплата и като дойде време за новата годишна винетка направо им е смърт.Отделно от това ,след като бъдат вдигнати пътните данъци на тези автомобили, би следвало те да бъдат инвестирани в по-добра пътна мрежа.Ако беше нормална държава,щяха да кажат колко приходи се очакват и с тези пари какво ще се направи,кои отсечки ще се ремонтират, кога започва ремонта, кога свършва.Имам неприятното усещане ,че така наречените ,,мерки,, са мерки за няколко отделни  човека, сериозно да им набъбне финансовото състояние  и реално нещата за обикновенния шофьор ще си останат по старо му.

преди 11 часа, franchesko написа:

Имам близки и приятели в България, които работят за под 1000 лева заплата
и като дойде време за новата годишна винетка направо им е смърт

Ти си богат патрон в Нидерландия с вино от левче от лидъла.
Пращай им пари, нали се хвалеше българите зад граница как финансирали България и внасяли милиарди?

на 7.09.2018 г. в 10:54, simtech написа:

Ти си богат патрон в Нидерландия с вино от левче от лидъла.
Пращай им пари, нали се хвалеше българите зад граница как финансирали България и внасяли милиарди?

А, ти с какво си преуспял инжинер в България? С подарени нискоразрядни телефони,къде хората са искали да хвърлят в кофата, или с подарен радиатор от форумите за 30 годишната си бангия? Между другото, тука ,в една нормална цивилизована държава, тая бангия отдавана щеше да бъде спряна от движение, само зарaди факта, че газовата ти не е вградена от лицензирана фирма.Това тука посмъртно няма шанс да се движи по пътя.Ами и такава глоба щяха да ти тряснат от няколко хиляди евро, че после две години щеше да поправяш подсветки, докато я платиш.Тука такива като тебе притежават единствено колело.Кола няма как да си позволят.Хората са го измислили тука само такива с читави доходи да могат да притежават автомобил.За другите си има колелета,автобуси, влакове.Факт,в една от най-богатите страни в света Нидерландия на 19 милиона население има 8,4 милиона автомобили, в една от най-бедните страни в света България на 7 милона население 3,6 милиона автомобили.И една не малка част от тези автомобили са 25+ годишни морги с саморъчно вградени газови котлони на безделници като теб, които крайно време е държавата да се отърве от тях, иначе нищо добро не ги чака нормалните трудещесе хора.

преди 3 часа, franchesko написа:

Факт,в една от най-богатите страни в света Нидерландия на 19 милиона население има 8,4 милиона автомобили, в една от най-бедните страни в света България на 7 милона население 3,6 милиона автомобили.И една не малка част от тези автомобили са 25+ годишни морги с саморъчно вградени газови котлони на безделници като теб, които крайно време е държавата да се отърве от тях, иначе нищо добро не ги чака нормалните трудещесе хора.

Там може да има обществен транспорт, тук на никого не му пука за хората извън големите градове. По тая причина и хората си купуват 25 годишни курници. Един път се возих в автобус до село. Вътре седалките бяха скъсани, миришеше на нафта. Беше късна есен, уплътненията на вратите ги нямаше. Беше студено, нямаше отопление и валеше дъжд през тавана. Каквото и да си говорим, дори в най-долния курник не е така. На кокошките ми на село съм им направил по-хубав курник, отколкото беше вътре в автобуса.
А да си поговорим за читавите доходи. Щом такива като теб със съмнителни занимания могат да си позволят автомобил, значи всеки нормален човек може. Друг въпрос е дали е счел при малките разстояния и добре уредения транспорт там дали има нужда да плаща пари, които иначе може да похарчи, за да се забавлява или за нещо друго. Аз съм нормален трудещ се човек. С тия заплати по 900лв средни едва ли много хора могат да си позволят нови коли.

преди 52 минути, simtech написа:

Там може да има обществен транспорт, тук на никого не му пука за хората извън големите градове. По тая причина и хората си купуват 25 годишни курници. Един път се возих в автобус до село. Вътре седалките бяха скъсани, миришеше на нафта. Беше късна есен, уплътненията на вратите ги нямаше. Беше студено, нямаше отопление и валеше дъжд през тавана. Каквото и да си говорим, дори в най-долния курник не е така. На кокошките ми на село съм им направил по-хубав курник, отколкото беше вътре в автобуса.
А да си поговорим за читавите доходи. Щом такива като теб със съмнителни занимания могат да си позволят автомобил, значи всеки нормален човек може. Друг въпрос е дали е счел при малките разстояния и добре уредения транспорт там дали има нужда да плаща пари, които иначе може да похарчи, за да се забавлява или за нещо друго. Аз съм нормален трудещ се човек. С тия заплати по 900лв средни едва ли много хора могат да си позволят нови коли.

Едно време, когато ти още не си бил плануван, наиш как се купуваше кола??? С много бачкане и с много чакане.Масовката се возеше по автобусите.Едно време в   ,,Чавдар,, да не мислиш, че вътре не е смърдяло на нафта, дане мислиш, че не е капало дъжд,да не мислиш, че винаги е имало парно??? Обаче като нямаш друг избор.Стига си се оплаквал, не е толкова зле.Тука хората без стабилни доходи няма как да си позволят автомобил,защото за разлика от България,. тука за 50 евро никой няма да си затвори очите на ГТП, че половината ти кенеф е неизправен.Работата в най скапаните квартални сервизи почва от 70 евро на час.И никой не работи вече с части втора употреба.Като ти дадат един чаршав от долу с една сума около 1000 евро за ремонти, че да мине преглед, а реално кенефа целия струва 400-500, наиш колко бързо ще се научиш от къде се купува абонамент за градския транспорт.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.