Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с едно стъпало, което на единия изход иэкарва силно бучене копчето за усилване не реагира

Featured Replies

току-що, AGD написа:

Тези 97 волта се управляват от крайните транзистори. За другите транзистори напреженията може и да са други. Задължително трябва да провери и захранването на ОУ - ценерите към него.

Да да, това имах предвид,  да би да горят от пренапрежение. 

• Отговори 266
  • Прегледи 14k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 18 минути, AAUUXX написа:

Намерих ги 2Т3307VI PNP,50V,0.3W,0.1A, 70-130

@byho дай ми и другите да ти ги намеря, клас А които са. 

Screenshot_20181222-232621_Gallery.jpg

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Ценерите 2 та ценера до нагорелите съпротивления ли ? Тях си свалях работат си на 15 волта мисля че бяха

преди 18 минути, AAUUXX написа:

От ляво на дясно:  Първите два се заменят с BD139C  и  BD 140С, задължително с буква С накрая. Сега ще ти напиша и другите, които са по мощни и също на 100-120 волта, само да погледна

От дясно на ляво:   - BD243C  и BD244C , като четното число при европейските модели е винаги  с P-N-P  преход.  Пример - BD244 - Буквата накрая за прехода, не е от значение. Тя изразява само работното напрежение колектор -емитер.

И тези резистори по 0,33 ома ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ги провериш при отпоено от единия край състояние както ти е препоръчал  AGD, защото може да са вече дефектни. Има ги да се продават в бакелитов или керамичен корпус!

преди 7 минути, Колев60 написа:

От ляво на дясно:  Първите два се заменят с BD139 i BD 140, задължително с буква С накрая. Сега ще ти напиша и другите, които са по мощни и също на 100-120 волта, само да погледна

Да мерси, утре ще продължа да ги търся и  останалите. 

• Автор
преди 1 минута, AAUUXX написа:

Да мерси, утре ще продължа да ги търся и  останалите. 

Ок мерси

преди 9 минути, byho написа:

67В1 а този?

Screenshot_20181222-233827_Gallery.jpg

Този е 2T3167B

Да точно тези са които Колев ги написа по- горе. 

Лека от мен, утре ще продължим. 

• Автор
преди 1 минута, AAUUXX написа:

Да точно тези са които Колев ги написа по- горе. 

Лека от мен, утре ще продължим. 

Мерси лека

преди 8 минути, byho написа:

Screenshot_20181222-235008_Word.jpg

Точно, но накрая задължително да има буква С   Изолационните втулки на крайните транзистори също трябва да са най малкото бакелитови или керамични. В никакъв случай не трябва са са от наилон.. Като сложиш керамичната подложла за крайния транзистор и на нея пастата, преди да го запоиш към изводите, със омметър проверяваш дали има късо с корпуса на радиатора. Другият начин - отиваш отново за нови транзистори в магазина. Това се прави за всеки транзистор, колкото и да си сигурен, че не си направил късо между колектора (корпуса на транзистора) с корпуса на радиатора!

• Автор
преди 51 минути, Колев60 написа:

Точно, но накрая задължително да има буква С   Изолационните втулки на крайните транзистори също трябва да са най малкото бакелитови или керамични. В никакъв случай не трябва са са от наилон.. Като сложиш керамичната подложла за крайния транзистор и на нея пастата, преди да го запоиш към изводите, със омметър проверяваш дали има късо с корпуса на радиатора. Другият начин - отиваш отново за нови транзистори в магазина. Това се прави за всеки транзистор, колкото и да си сигурен, че не си направил късо между колектора (корпуса на транзистора) с корпуса на радиатора!

Така правя мерси много.

Един въпрос имам,:ТАКА ЛИ?

(1)- 139B 1 91 zamenqme go s BD139C (2)- 140A 1 91 zamenqme s BD 140C задължително с буква С  (3)- 77 A0 zamestvame s 2Т3307VI PNP,50V,0.3W,0.1A, 70-130 (4)- 67 B1 zamestvame go s 2T3167B (5)- 637 B90 zamenqme go s BD243C  (6)- 638 2 89 zamenqmego s D244C (7)- 139B 191 zamenqme go s BD139C

ИЛИ ТАКА?

Screenshot_20181223-004835_Gallery.jpg

преди 1 час, byho написа:

Така правя мерси много.

Един въпрос имам,:ТАКА ЛИ?

(1)- 139B 1 91 zamenqme go s BD139C (2)- 140A 1 91 zamenqme s BD 140C задължително с буква С  (3)- 77 A0 zamestvame s 2Т3307VI PNP,50V,0.3W,0.1A, 70-130 (4)- 67 B1 zamestvame go s 2T3167B (5)- 637 B90 zamenqme go s BD243C  (6)- 638 2 89 zamenqmego s D244C (7)- 139B 191 zamenqme go s BD139C

ИЛИ ТАКА?

Screenshot_20181223-004835_Gallery.jpg

На картинката отново правите грешка, което ме навежда на мисълта , че не четете внимателно. 

Това ти е верният отговор"

"(1)- 139B 1 91 zamenqme go s BD139C (2)- 140A 1 91 zamenqme s BD 140C задължително с буква С  (3)- 77 A0 zamestvame s 2Т3307VI PNP,50V,0.3W,0.1A, 70-130 (4)- 67 B1 zamestvame go s 2T3167B (5)- 637 B90 zamenqme go s BD243C  (6)- 638 2 89 zamenqmego s D244C (7)- 139B 191 zamenqme go s BD139C"

Дали е написано името на транзистора цялo  (BD139C) или съкратено (139С) няма значение. по това може само да се предположи кой ги е произвел. В случая - 139С е оригинално българско производство. И отново пиша, за да го запомниш! Нечетното три цифренно число веднага ти подсказва какъв е транзистора! Пример:  BD139C или само 139С е с N-P-N проводимост.Тук изключваш България от списъка за европейско производство, защото при нея има модели от тези типове, които не отговарят на написаното от мен.Трябва да се разгърне справочника за български транзистори. Друго много  важно нещо е разположението на изводите на транзисторите от тези два модела. Те са в различни корпоси и различни по размер, независимо, че се водят средномощни транзистори. Корпуса на BD139 и  BD140 e TO-126 докато на другият модел  637 и 638, както и на BD243 и BD244 e  TO-220. Както си дал снимката - разглеждаме пъвите два леви  - изводите са така:

от ляво на дясно  Емитер - Колектор - База

вторите два - от дясно на ляво  638 и 637, както и BD243 i BD244:   от ляво на дясно - База - Колектор - Емитер В тези два случая има модели само от България, които не отговарят по изводи така, както съм написал. Затова, ползваш задължително справочника, когато не си уверен.Говоря изключително и само за европейски модели транзистори. Японските и американските са по същия начин като европейските. България и Русия, правят изключения. Да се внимава!!!

преди 53 минути, lupis написа:

Боже, тази тема е безкрайна:lol6:

И аз като гледам, темата ще стане 100 страници, от които май само Калдата ще има келепир!

• Автор
преди 6 часа, Колев60 написа:

На картинката отново правите грешка, което ме навежда на мисълта , че не четете внимателно. 

Това ти е верният отговор"

"(1)- 139B 1 91 zamenqme go s BD139C (2)- 140A 1 91 zamenqme s BD 140C задължително с буква С  (3)- 77 A0 zamestvame s 2Т3307VI PNP,50V,0.3W,0.1A, 70-130 (4)- 67 B1 zamestvame go s 2T3167B (5)- 637 B90 zamenqme go s BD243C  (6)- 638 2 89 zamenqmego s D244C (7)- 139B 191 zamenqme go s BD139C"

Дали е написано името на транзистора цялo  (BD139C) или съкратено (139С) няма значение. по това може само да се предположи кой ги е произвел. В случая - 139С е оригинално българско производство. И отново пиша, за да го запомниш! Нечетното три цифренно число веднага ти подсказва какъв е транзистора! Пример:  BD139C или само 139С е с N-P-N проводимост.Тук изключваш България от списъка за европейско производство, защото при нея има модели от тези типове, които не отговарят на написаното от мен.Трябва да се разгърне справочника за български транзистори. Друго много  важно нещо е разположението на изводите на транзисторите от тези два модела. Те са в различни корпоси и различни по размер, независимо, че се водят средномощни транзистори. Корпуса на BD139 и  BD140 e TO-126 докато на другият модел  637 и 638, както и на BD243 и BD244 e  TO-220. Както си дал снимката - разглеждаме пъвите два леви  - изводите са така:

от ляво на дясно  Емитер - Колектор - База

вторите два - от дясно на ляво  638 и 637, както и BD243 i BD244:   от ляво на дясно - База - Колектор - Емитер В тези два случая има модели само от България, които не отговарят по изводи така, както съм написал. Затова, ползваш задължително справочника, когато не си уверен.Говоря изключително и само за европейски модели транзистори. Японските и американските са по същия начин като европейските. България и Русия, правят изключения. Да се внимава!!!

И аз като гледам, темата ще стане 100 страници, от които май само Калдата ще има келепир!

Разбрах но искам да се уверъ :D сега като ми обясни подробно ми стана ясно защо на японеца базата е на друго място, мерси за инфото, много ми помагате 

КАК СЕ ИЗМЕРВА КОНДЕНЗАТОР?

НАУЧЕТЕ МЕ МОЛЯ.

Това е уреда ми

Screenshot_20181223-090543_Gallery.jpg

Screenshot_20181223-090936_Gallery.jpg

Гледам сте свършили бая работа, намерили сте и другите транзистори, остава само да намерим и правилния ОУ. 

С тези уреди капацитет не може да мериш, трябва ти нещо такова

Снимай ОУ да не го търся назад в темата, не наистина стана доста голяма. 

преди 8 часа, lupis написа:

Боже, тази тема е безкрайна:lol6:

Този тип теми винаги са такива :D

преди 1 минута, byho написа:

Screenshot_20181223-113140_Gallery.jpg

На този въпрос мисля че на 1 или на 2 страница Lupis ти е отговорил. Ще ти отговоря и аз - Интегралната схема е (в оригиналният вариант посочвам - NE5532)При теб варианта е като я гледам - български. Ако не съм доогледал добре какво пише на корпуса - е производство на бившето ГДР. Много разпространена и използвана в аудиотехниката. Има я в 3 корпуса - SMD, с 8 и с 16 крачета.С две приказки, двоен операционен усилвател.Продава се и от трита вида по магазините за около 1 лев. Винаги се поставя на мястото си постандартния начин, като се спазва маркировката на крачетата. Деянчо мисля ти е посочил тяхната номерация. Не е за препоръчване да се заменя с обикновените схеми от този вид, като 741, TL071, TL082 и други от тази серия.

преди 5 минути, Колев60 написа:

Не е за препоръчване да се заменя с обикновените схеми от този вид, като 741

747
:cool:

преди 7 минути, DarkEdge написа:

747
:cool:

Да! Точно този тип е стандартен двоен операционен усилвател! Аз съм посочил сериите а не кой корпус с колко вградени усилвателя е.

преди 6 минути, DarkEdge написа:

Смяташ ли, че няма бодне 741 на мястото на 5534?

Всичко е възможно да направи по платката. Аз примерно зная  почти всички видове транзистори и IS, които се ползват в аудио техниката, но и често ползвам каталозите, за да съм 100% уверен, че не съм в грешка.А на него хубавото му е това, че е упорит и се интересува. То така се прави, иначе няма нищо да научи.

преди 3 минути, byho написа:

Последно това ли остава? Това ли оу да взема?

Нека го видят и другите ,да не съм допуснал грешка, но мисля че е това ОУ. Не бързай да поръчваш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.