Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с едно стъпало, което на единия изход иэкарва силно бучене копчето за усилване не реагира

Featured Replies

• Автор
преди 1 час, AAUUXX написа:

За пореден път ще напиша, че има дефектирал средномощен транзистор и затова след слагане на ОУ цъфва. 

Подложката я има и е каквато трябва. 

Има да смених го слаботоковия той думка и по него и крайните

преди 3 минути, AGD написа:

Свързва се последователно на първичната намотка на захранващия трансформатор.

Обясни по-хубаво. На 220 волтовия кабел ли? Където влиза фаза и 0 в трафа ли?

• Отговори 266
  • Прегледи 14k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 4 минути, byho написа:

Да на захранващия кабел. Последователно на захранващият трансформатор.

преди 6 минути, byho написа:

Има да смених го слаботоковия той думка и по него и крайните

Може да не е само един. 

Последователно на входа за 220V слагаш лампа. 

С тази лампа внимавай да не те претрепе тока, свързваш изолираш и тогава правиш квото ще правиш. 

• Автор
преди 3 минути, AAUUXX написа:

Може да не е само един. 

Последователно на входа за 220V слагаш лампа. 

С тази лампа внимавай да не те претрепе тока, свързваш изолираш и тогава правиш квото ще правиш. 

Ок мерси. А каква роля играе лампата? Бушончето защо не върши тази работа?

преди 2 минути, byho написа:

Ок мерси. А каква роля играе лампата? Бушончето защо не върши тази работа?

Сваля напрежението, играе роля на съпротивление. 

• Автор

Сваля напрежението, играе роля на съпротивление. 

Ясно. А ако всичко е ок ще засфири ли усилвателя?

току-що, byho написа:

Ясно. А ако всичко е ок ще засфири ли усилвателя?

Да, когато сменяш средномощните ги гледай на колко волта са да не са някой по- слаб аналог и да горят от това, трябва да са над 100V но не и под тях. 

По лампата ще познаеш дали всичко е наред със стъпалота при включване без да си включил колоните. 

При първоначално включване лампата ще писветне за кратко докато се зареждат филтриращите кондензатори в захранването и после трябва да мъжди лекичко. Ако продължи да свети ярко значи има проблем някъде/трябва да изключваш веднага/ и в повечето случаи ще се спасиш от повреди. 

• Автор
преди 4 минути, AAUUXX написа:

Да, когато сменяш средномощните ги гледай на колко волта са да не са някой по- слаб аналог и да горят от това, трябва да са над 100V но не и под тях. 

Да точно това правя 100 волта на 5 волта на колектора 

преди 2 минути, AGD написа:

По лампата ще познаеш дали всичко е наред със стъпалота при включване без да си включил колоните. 

При първоначално включване лампата ще писветне за кратко докато се зареждат филтриращите кондензатори в захранването и после трябва да мъжди лекичко. Ако продължи да свети ярко значи има проблем някъде/трябва да изключваш веднага/ и в повечето случаи ще се спасиш от повреди. 

Много мерси 

току-що, byho написа:

Да точно това правя 100 волта на 5 волта на колектора 

Това не го разбрах, имах предвид като купуваш да ги гледаш аналозите да не са под 100V. 

• Автор
току-що, AAUUXX написа:

Това не го разбрах, имах предвид като купуваш да ги гледаш аналозите да не са под 100V. 

Това спазвам винаги по-силни може но по-слаби не слагам

Screenshot_20181207-233408_Samsung Internet.jpg

Не говоря за крайните, а за средномощните. 

• Автор
току-що, AAUUXX написа:

Не говоря за крайните, а за средномощните. 

Аааа ахаа

преди 3 минути, byho написа:

Аааа ахаа

Можеш ли да ми намериш волтажа му?

Screenshot_20181222-221944_Gallery.jpg

7701-заместител

77A0-оргинал

Без схема не знам какъв е транзистора, можем да търсиме аналог със съшия преход ама тва е малко несериозно. 

Ще видя какво мога да направя по въпроса. 

• Автор
току-що, AAUUXX написа:

Без схема не знам какъв е транзистора, можем да търсиме аналог със съшия преход ама тва е малко несериозно. 

Ще видя какво мога да направя по въпроса. 

Мерси

Малко история.................. Стъпалото или по точно усилвателя се правеше навремето от едно момче от Велико Търново, което изкара МЕИ София и беше си направил малка работилница за производство на усилватели за музиканти, DJ и автомнобилна такава техника. Това беше периода 1982 - 1987 година.Сега този мъж е на около 54 години, но не е в България. Питащият някъде из коментарите си беше споменал че е купувано от "Амазон"  или Ebay, не си спомням точно, но да знаете , че няма такава работа.Трябваше да се загледате малко по обстойно на изработката и веднага по старите от вас щяха да забележат руските резистори CP5 (черните) CP5 - квадратния тример ниско долу вдясно, българските червени кондензатори производство на завода в Кюстендил, резисторите, българско производство на Айтос , IC схемата и маломощните транзистори производство на бившето ГДР, а за печатната платка - типичното търновско производство на завода за печатни платки в долината на евтината любов(по онова време до него се намираше и бившето ЗЗУ - Велико Търново. Барбунчела и AGD като че ли най правилно са отговорили, но и аз да отговоря на питащият - Както сте я подкарал с ремонта, единственото което правите за сега е да правите оборот на някой магазин, което не е лошо.Похвално е, че ви влече и сте амбициозен, но само с това няма нищо да направите.Иска се малко по добри познания в тази област, докато вашите са на нулево ниво, поне по написаните от Вас коментари. Независимо от това, ви пожелавам успех. До преди 20-тина години имах документациите на устройствата правени от този колега, но не ги запазих. Електрическите схеми бяха вземани от фабрични  устройства, произвеждани по това време.
На всички Вас - весело посрещане на новата 2019 година!

преди 26 минути, byho написа:

Аааа ахаа

Можеш ли да ми намериш волтажа му?

Screenshot_20181222-221944_Gallery.jpg

7701-заместител

77A0-оргинал

Не мога да ги разбера какви са тея транзистори и тва е, без схема не може да се направи за мен. 

7701,77А0 какво е 2T нещо си или 2sb комбинациите са безкрайни. 

Обърнах нета за схема или поне за някакво инфо какви са транзисторите ама няма и това е. 

Не мога да ги разбера какви са тея транзистори и тва е, без схема не може да се направи за мен. 

7701,77А0 какво е 2T нещо си или 2sb комбинациите са безкрайни. 

Обърнах нета за схема или поне за някакво инфо какви са транзисторите ама няма и това е. 

Не можеш да ги намериш, защото няма такива транзистори в производство ВЪОБЩЕ, и никога не е имало. Питащият даже не знае кое да посочи като елемент - било то транзистор, интегрална схема или диод. 

току-що, Колев60 написа:

Не можеш да ги намериш, защото няма такива транзистори в производство ВЪОБЩЕ, и никога не е имало. Питащият даже не знае кое да посочи като елемент - било то транзистор, интегрална схема или диод. 

Аз ги търся за да им намеря аналози че сума транзистори изгори, ама няма и няма и това е, и схема няма. 

преди 13 минути, AAUUXX написа:

Аз ги търся за да им намеря аналози че сума транзистори изгори, ама няма и няма и това е, и схема няма. 

Не може да има схема в интернет и съм написал защо. Нека направи ясни снимки на транзисторите, които го интересуват за да видя какво ще намеря. Изделията са произвеждани много отдавна и не са разпространени така, както примерно аудиотехниката. Това са взаимствани схеми от фабрични апаратури по онова време - 1976-1982, които се произвеждаха от няколко фирми като Ямаха, Корг и такива! Нали това съм му написал. Единствено прави оборот на някой магазин с некомпетентността си!!!

Намерих ги 2Т3307VI PNP,50V,0.3W,0.1A, 70-130

@byho дай ми и другите да ти ги намеря, клас А които са. 

преди 4 минути, AAUUXX написа:

Намерих ги 2Т3307VI PNP,50V,0.3W,0.1A, 70-130

Български маломощен транзистор, правен по времето на елктронизацията в България в Ботевград (1973-1983)

Трябва да се проверят всички активни елементи по платката. За тези които са неизправни ще се търсят аналози, като се мерят параметрите на тези от работещото стъпало. От работещото ще се видят и напреженията, които се управляват от транзисторите за да се съобразят и те. Онези прегрелите резистори също е добре да се сменят.

преди 1 минута, Колев60 написа:

Български маломощен транзистор, правен по времето на елктронизацията в България в Ботевград

Да 

http://pepina.org/elementi.php?redx=30&c=14&grup=5&t=

преди 1 минута, AGD написа:

Трябва да се проверят всички активни елементи по платката. За тези които са неизправни ще се търсят аналози, като се мерят параметрите на тези от работещото стъпало. От работещото ще се видят и напреженията, които се управляват от транзисторите за да се съобразят и те. Онези прегрелите резистори също е добре да се сменят.

Това ме подсети да си прегледа ценерите, защото транзиатора който го търсихме до сега е на 50V, a захранването 97V от трафа. 

преди 5 минути, AAUUXX написа:

Да 

http://pepina.org/elementi.php?redx=30&c=14&grup=5&t=

Това ме подсети да си прегледа ценерите, защото транзиатора който го търсихме до сега е на 50V, a захранването 97V от трафа. 

Тези 97 волта се управляват от крайните транзистори. За другите транзистори напреженията може и да са други. Задължително трябва да провери и захранването на ОУ - ценерите към него.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.