Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Здравни осигуровки и НАП

Featured Replies

на 13.05.2021 г. в 19:04, retaer написа:

ако е 5 г окей но аз в момента работя в БГ и всичко е тип топ

Както правилно са ти посочили давността  е 5г.

преди 56 минути, badr написа:

Както правилно са ти посочили давността  е 5г.

Какви давности съннуваш - това не е кредит, данък или нещо подобно?

на 13.05.2021 г. в 19:04, retaer написа:

Вдигам от праха тая тема понеже ме интересува как да процедирам имам неплатени вноски от 2016 1 месец и от 2017 до 2019 целия период и от 2020 до трети месец давността ако е 5 г окей но аз в момента работя в БГ и всичко е тип топ ? Съгласен съм иначе общо взето с мисленето на haidukpikaso но все пак няма да е зле да се водя осигурен че частниците бръснат двойно

В момента (днес, 14.05.2021) те интересува периода „април 2018 - март 2021“
Тук имаш „голяма дупка“ - 2018 година - 12 месеца, 2019 - 12, 2020 - 3.
При това положение броят за 5 години назад (от април 2016 до сега) и искат всички вноски накуп.
Вноски преди април 2016 никой не ги търси! Не си внасял - не си ползвал, щото си нямал право - и всичко е история.

Никой не ти иска нищо накуп, поне прочетете темата от началото.

В момента ако имаш периоди на неплащане или без данни за последните 5 години сумарно повече от 3 вноски излизаш от здравноосигурителната система като неосигурен. За да влезете пак когато имате нужда да ползвате трябва да платите съответна сума. Ако сте били безработни в половин размер. Ако сте зад граница има особености.

Здравноосигурителния статус може сами да си го гледате през ПИК, издаването му е безплатно от НАП. Достатъчно е да са декларирани вноските. Работодателят ако ги е начислявал, а не е плащал си е негов проблем. За вас е важно да е регистриран трудовият договор. За стари задължения съм го писал преди 2 години, четете.

И не знам кои частници "бръснат двойно".

преди 4 часа, Филипов написа:

Никой не ти иска нищо накуп, поне прочетете темата от началото.

В момента ако имаш периоди на неплащане или без данни за последните 5 години сумарно повече от 3 вноски излизаш от здравноосигурителната система като неосигурен. За да влезете пак когато имате нужда да ползвате трябва да платите съответна сума. Ако сте били безработни в половин размер. Ако сте зад граница има особености.

Здравноосигурителния статус може сами да си го гледате през ПИК, издаването му е безплатно от НАП. Достатъчно е да са декларирани вноските. Работодателят ако ги е начислявал, а не е плащал си е негов проблем. За вас е важно да е регистриран трудовият договор. За стари задължения съм го писал преди 2 години, четете.

И не знам кои частници "бръснат двойно".

Малко неадекватен отговор!

Ето инфо директно от НАП - Възстановяване на здравноосигурителни права

Цитат

Когато здравноосигурителните права са прекъснати, т.е. за последните 36 месеца липсват повече от три вноски за здравно осигуряване, за да бъдат възстановени  правата трябва да са заплатени всички задължения за здравно осигуряване за последните 60 месеца.  

• Тоест - все пак искат парите! Дали накуп или на части - все тая. Когато няма задължения - тогава се възстановяват правата!
  • „Излизането от системата“ или по-правилно - „прекъсване на здравноосигурителни права“ става след 3 и повече неплатени вноски  за 3 години назад!
  • Пребиваването зад граница/в чужбина - за НАП ЕС не е чужбина!
  • Здравноосигурителния статус е услуга със свободен достъп! Проверката се прави по ЕГН, дата на раждане и код - че не сте бот! Не е нужен ПИК.
  • Ако работите на трудов договор, но работодателя не е подавал декларации обр. 1 и 6 - проблема ще е и ваш! Ако пък е минало много време (над 5 години) - работодателя може да се позове на давност, а работника - „да пие една студена вода“.
на 15.05.2021 г. в 15:29, jhoro написа:

Малко неадекватен отговор!

Ето инфо директно от НАП - Възстановяване на здравноосигурителни права

• Тоест - все пак искат парите! Дали накуп или на части - все тая. Когато няма задължения - тогава се възстановяват правата!
  • „Излизането от системата“ или по-правилно - „прекъсване на здравноосигурителни права“ става след 3 и повече неплатени вноски  за 3 години назад!
  • Пребиваването зад граница/в чужбина - за НАП ЕС не е чужбина!
  • Здравноосигурителния статус е услуга със свободен достъп! Проверката се прави по ЕГН, дата на раждане и код - че не сте бот! Не е нужен ПИК.
  • Ако работите на трудов договор, но работодателя не е подавал декларации обр. 1 и 6 - проблема ще е и ваш! Ако пък е минало много време (над 5 години) - работодателя може да се позове на давност, а работника - „да пие една студена вода“.

Добре пише за последните 60месеца да речем аз сега не ми пратиха от Франция u1 за да си покрия половин година и т.н мисля да им пиша щот мина много време и така.А след тия 60месеца процедура за давност няма ли надявам се скоро да не ми трябва да ползвам и без това.Става въпрос че и на зъболекар като ходих не ми иска 20 а 40-50 като за на частно хах щото съм излязал от с-мата.

Дори намерих някакъв формуляр по повод това с давността но ми е на компютъра и сиреч jhoro да сме живи и здрави и да завъртя колелото както за 2016 назад и да не ми се налага да ползвам под формата на благинката да го речем да си здравно осигурен че той мача е свирен и е груб вече и без това и да си мине под давност  ситуацията

Здравейте.
Казвал съм и друг път,но за да не ровя - ще повторя:

Добре пише за последните 60 месеца …
А след тия 60 месеца процедура за давност няма ли?

Има процедура, но не е точно давност.
Когато - от един момент нататък - започнат вноски и се съберат 3 години - всъщност 34 месеца - системата ще покаже,че сте с непрекъснати права. А останалите месеци назад - просто ще „стоят” без вноски.

Нещо такова e77a57737cbb2df3e90d54669272a3ba.jpg
Справката е от януари 2020. Лицето няма вноски за цялата 2015 година, но се „вижда” само декември.

Пп. Една  корекция - „Справката е от януари 2021 година“!

преди 5 часа, retaer написа:

въпрос че и на зъболекар като ходих не ми иска 20 а 40-50 като за на частно хах щото съм излязал от с-мата

Aми тя майка ми е осигурена ,  но на скоро плати 100 лв за зъб при частен .

преди 3 часа, killchain написа:

При зъболекарите по спомен има нещо като две пломби на година, които се покриват по каса, и дори за тях се доплаща нещо, от там нататък всичко си плащаш на ръка.

Не само там, а почти навсякъде има „базов пакет“ и екстри. Второто се плаща.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.