Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Публикувано изображение

Така, аз не виждам нищо нередно тук! Май ние не си знаем граматиката! А аз като видя някакви такива грешки, избеснявам! Може цял народ, едва ли не, да знае перфектно английски (забележете, че е с МАЛКА буква, защото не е по английски модел), обаче на родния си език не може 5 думи да напише правилно! И шлцокавица и маймуница ми ползват!Срам! После кое е "ъ", "а" и т.н. А кирилицата я използват толкова милиони души! Е, здраве да е! Порадвайте се на обущарското творение! Публикувано изображение

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Да пишеш правилно граматически не се учи само от часовете по български език и литература Книги също трябва да се четат :) Р.S.И пред каквото няма запетая! За горното изречение говоря "Всеки ядеше каквото му попадне"

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Р.S.И пред каквото няма запетая!

За горното изречение говоря

"Всеки ядеше каквото му попадне"

Тук и аз мислех така, ама много се замислих над това, което е обяснила Габи, и ще поразровя старите тефтери, за да проверя дали е така

Тук и аз мислех така, ама много се замислих над това, което е обяснила Габи, и ще поразровя старите тефтери, за да проверя дали е така

Не се слага запетая,защото е въведено подчинено допълнително изречение

;)

Ако го напишем така обаче,ще има-"Всеки,каквото му падне,ядеше"

Иначе е без запетая

:help:

Тази тема беше добре замислена, но в Калдата, а и навсякъде в България, хората говорят и пишат все по-зле и по-зле. Децата вече почти няма от кого да чуят правилна българска реч. Доста учители, университетски преподаватели, журналисти пишат и говорят неправилно. Министърът на образованието, министърът на културата, министър-председателят, президентът, депутатите, почти цялата "върхушка", която гордо нарича себе си елит - всички простеят в опитите си да свържат правилно и логично повече от няколко думи. Спасяват ги само заучените наизуст фрази, които повтарят като латернаджии. Но... дори и в тях допускат грешки.

Желанието да се противодейства на цялото това безобразие постепенно загубва смисъла си.

Вече твърде много български деца са в страни, където тачат и почитат родните слово и писмо.

Там простаците не са богати и не могат да влияят отрицателно на народа си, загробвайки го постепенно.

Наследниците на тези "спасили се" деца вече няма да са българи.

Много хубава тема, дори аз научих някои неща :) Полезна, но колегата е прав - кой ли я чете... дори хора тук с хиляди постове и с претенции за официални преводачи пишат абсурди. За да "развият" езика ни. Смело начинание, коет ражда бисери като "профилната папка", лесен начин се интерпетира като "лек начин"... А вие как бихте членували блог (blog) :)) Или супер бисера - вие нямате рожден ден и то всяка година, защото (дръжте се) денят ви на раждане бил веднъж, а всяка година имате "рождена дата" !!! Ами честита рожена дата на всички, който празнуват днес ;) ПП.Unicode == единнокодов. Нещо като Unicalen ;) ПП2.Бисерите са от художествен превод от английски, като плюем на правилат на езика с мотив "развиване на езика ни" от преводач, на който сигурно сърбате превода всеки ден :)

Редактирано от Topper (преглед на промените)

Или супер бисера - вие нямате рожден ден и то всяка година, защото (дръжте се) денят ви на раждане бил веднъж, а всяка година имате "рождена дата" !!!

Ами честита рожена дата на всички, който празнуват днес :P

Може и честита рождена нощ-ако си се родил през нощта

:)

Може би, ако човека-преводач признава ден/нощ. Но той си държи на дата :) Не мога да го убедя дори с текста личната му карта - това било МВР наложена приумица, а пък тези дето си казват "рожден ден" са аграри... Oh, Santa Simplicita!

Извинявай за корекциите, ама не се сдържах

Може би, ако човекът преводач признава ден/нощ. Но той си държи на дата :) Не мога да го убедя дори с текста личната му карта - това било МВР наложена приумица, а пък тези, дето си казват "рожден ден", са аграри...

Oh, Santa Simplicita!

Не го приемай лично, аз съм маниачка на тема запетайки и пълни членове Публикувано изображение

Приемам :) Само дето имах предвид нещо отнесено като "човек преводач" ;)

• 1 месец по-късно...

Относно македонскиОТ. Как да говорят правилно лугето след толкова години зубрене от граматиката на църногорецот Караджурджевич?Няма начин. Асимилация. Лично аз мился , че тоя църногорски селяндур трявва да се надигне на пръсти за да цуне дядо Славейков по задникот . " СРПСКА" ГРАМАТИКА - УЖАС! Пет съгласни една след друга -простотия и абсурд ! А иначе са "сръби". "Имам те видено"и т.н.т. Да погледнем обаче какво правят с българсия език нашите грамотни гъзари. Понаучили малко англииси някои кретени започват да се правят на интересни като използват англ. грам. правила в б-ския език. "Е ли възможно? " Благодаря эа което"и др. простотии от този род. Грозно и смешно ! Като го чуя някой такъв направо ми идва да го цапна през устата. Лошто е ,че такива "авторитети" ги виждаме все по-често на тв. екран. Пази боже, сляпо да прогледне! :rolleyes:

Ми,човече, не се обиждай, ама и ти имаш граматически, че и пунктоационни грешки. Ама нали не сме тук, за да се съдим, а за да си помагаме ;) Ако човек иска и има желание, ще се научи да пише правилно, не се коси...

Приемам :angry:

Само дето имах предвид нещо отнесено като "човек преводач" ;)

Теб много добре те разбрах какво имаш предвид, ама нали знаеш, че има правила за слято, полуслято и разделно писане ;) И в този случай "човек преводач" се пише отделно и "човекът" трябва да е с пълен член, защото е вършителЯТ на действието ;)

Ми,човече, не се обиждай, ама и ти имаш граматически, че и пунктоационни грешки. Ама нали не сме тук, за да се съдим, а за да си помагаме ;) Ако човек иска и има желание, ще се научи да пише правилно, не се коси...

Хе-хе! Изобшо не се кося. Даже се радвам когато някой грамотен човек посочва и коригира правописа ми.Понягога обаче съвсем умишлено допускам грешки за да излежда текса по-интересен. Имам предвид смесването на жаргон и регионален диалект. По-интересно е за четене , разбираш ли? Относно пунктоацията бих искал да ме светнеш малко по- подробно. Конкретизирай какво имаш предвид?

Все пак ще ми бъде много забавно ако някои от писанията ни, било моите било на сина ми попаднат в страницата с бисерите,тъй като и двамата ползваме един адрес.

Теб много добре те разбрах какво имаш предвид, ама нали знаеш, че има правила за слято, полуслято и разделно писане ;) И в този случай "човек преводач" се пише отделно и "човекът" трябва да е с пълен член, защото е вършителЯТ на действието ;)

Напъно съм съгласен . Правилото си е правило. Напоследък обаче се навъдиха,както вече казах, много "учени" гъзари,които говорят с часове без да кажт нещо. Бил съм слушател на много такива безмислени словесни еквилибристики и словоизлияния . Твоя-Т коментар: Публикувано изображение

Като става въпрос за граматика и правопис, ето следната случка, която много ни учуди (случи се днес в часа по БЕЛ) : Правехме тестове (подобни на пробни матури). Обсъждахме правилата за слято, полуслято и разделено писане. Госпожата каза, че през 2002 (но не съм сигурна за годината) излезли нови правила относно този въпрос. Според тях думи от вида "кандидат-студент", "министър-председател", "GSM-оператор" и др. вече се пишат като две отделни. Тестовете, които тя ни раздаде са изготвени според новите правила и се оценяват според тях. Най - интересното беше, че на теста пишеше следното: "Тест за КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ". Според вас нормално ли е това нещо и как ние учениците ще научим българската граматика? Ето защо има немалко хора, които правят груби грешки и се излагат пред хората. И преди всичко матурите и приемните изпити по кои правила ще се оценяват и няма ли това да е в ощърб на учениците?

Хмм, твоята даскалка трудно ще ме убеди да напиша кандидат-студент като две отделни думи. Не знам за годината, ама аз имам един много добър даскал. на когото ввярвам повече, и той не ми е споменал въпросното ново правило, така че...За мен си се пишат с дефиз и това си е ;)

Като става въпрос за граматика и правопис, ето следната случка, която много ни учуди (случи се днес в часа по БЕЛ) :

Правехме тестове (подобни на пробни матури). Обсъждахме правилата за слято, полуслято и разделено писане. Госпожата каза, че през 2002 (но не съм сигурна за годината) излезли нови правила относно този въпрос. Според тях думи от вида "кандидат-студент", "министър-председател", "GSM-оператор" и др. вече се пишат като две отделни. Тестовете, които тя ни раздаде са изготвени според новите правила и се оценяват според тях. Най - интересното беше, че на теста пишеше следното: "Тест за КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ". Според вас нормално ли е това нещо и как ние учениците ще научим българската граматика? Ето защо има немалко хора, които правят груби грешки и се излагат пред хората. И преди всичко матурите и приемните изпити по кои правила ще се оценяват и няма ли това да е в ощърб на учениците?

Вярно е,пишат се без тире-вече

Както не се слагат и кавички на адрес в писмо

Това, което не ми харесва е думичката "ВЕЧЕ". Това е просто абсурдно да се преподава по стари правила, а де се оценява по нови Публикувано изображение . Че те още малко ще кажат, че трябва да си пишем имената с малка букава! Глътнах си граматиката в буквалния смисъл. Кога най - сетне ще се уточният тези правила, за да стане българинът грамотен човек?!

Да, просто се предполага, че ако са две различни по част в изречението думи например подлог и непряко допълнение, примерно,

грамотният човек би ги отделил със запетяйка.

например:

Вчера купих на свой приятел един GSM, оператор на металорежеща машина!

Ясно е че няма как GSM да е операторът на металорежещата машина, но и друг е въпросът, че така структурирано,

изречението е естетически неиздържано (а може и примерът ми да не е подходящ).

Друг е въпросът GSM какво?! Апарат ли, каталог ли.По-правилно би трябвало да се

каже:

"Вчера купих на един приятел, оператор на металорежеща машина, един GSM."

Изпусната е думичката който, но запетайката би трябвало да помага при визуалното разпознаване на частите на изречението.

При изговаряне обаче, така структурирано изречението без думата "който", е пълен провал за разбиране на смисъла.

В този ред на мисли стигаме до главното заключение.

При изговор никога няма да кажете:

"Искам да стана абонат на друг джи ес ем тире оператор!"

Нали!?

Та оттам е логиката.

Явно обаче хората отговорни за тези начинания смятат, че повечето хора са правописннически грамотни

и нямат проблем със запетайките! Което е дълбока заблуда!

А обсъжданото тире (не такова което замества глагол) не струва колкото запетайка при писмено оформяне

на мисълта!

Но, нали трябва да мислят по нещо да си изкарат парите (ако са от някаква комисия), че иначе другата година

ще им отпуснат по-малко пари за еквилибристики.

Аз ти схванах идеята, ама при думата "кандидат-студент", когато я пишем, е по-логично да е с дефиз. Или ще вземат да ни кажат, че, когато степенуваме, също няма да слагаме тиренце...Няма логика просто. :)

• 4 седмици по-късно...

Тази година ще се явявам на матура и от тестовете, които правя, най-много ме мъчи къде се пиши главна буква и къде не, като например: Софийски Университет ли е или Софийски университет? Може ли някой да ми даде по-подробна информация за правилата.

Софийски университет

Ще пробвам да ти помогна малко, макар че има тема, в която доста сме изписали за правописа ;)

Когато имаш някакви институции, се пише с главна буква. Както в този случай, само първата дума е с главна (ако е с две или повече думи, де)

Българска народна банка, Национален исторически музей

Когато имаш имена, е ясно. Всичките са с главни букви- Петър Иванов. Но при чуждите имена е по-различно- Маркиз дьо Сад, но, ако изречението ти започва с име, което има такава "титла", тогава и тя ще е с гл. буква -Фон Караян и т.н.

Дано съм помогнала. Ако се сетиш за някой друг пример и не знаеш как се пише, само питай ;)

Великата китайска стена? Златни пясъци?

Точно така се пишат-само първата е главна

Китайска в случая е прилагателно,а пясъци е съществително

Публикувано изображение

Тази година ще се явявам на матура и от тестовете, които правя, най-много ме мъчи къде се пиши главна буква и къде не, като например: Софийски Университет ли е или Софийски университет? Може ли някой да ми даде по-подробна информация за правилата.

http://www.obrazovanieto.com/index.php?opt...0&Itemid=94
  • 3 седмици по-късно...

Абе, моят даскал каза, че все още си се пише с дефиз кандидат-студент :speak: Последно ввече не мога да разбера как е....всеки различно казва

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.