Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Здравейте.

Покрай езиковите тестове, които правим в училище често се срещат сложни думи, изградени от две смислово свързани думи, чиито правилно писане е било с тире, а от скоро това тире е премахнато, т.е. с отделно писане се изписват. Няма конкретно правило за тях, просто трябва да се знаят и госпожата ни спомена, че тези думи могат да се открият в готов списък с тях, от където лесно да се запомнят. Давам пример за да се ориентирате и евентуално някой да помогне за този списък: чат канал, чалга заведение и пр.

Темата е наистина полезна. Благодаря на създателите.

Благодаря.

да така е,хубаво е да го имаш този списък,аз го нямам Публикувано изображение

но по принцип знам,че когато първата дума пояснява втората,се пишат слято

пр:многознайко, картоиграч, грандомания

ако се пишат с тире,може да разбереш по това,че първата дума не може да се членува,а се членуеа само втората

пр:кандидат-гимназист , асистент-режисьор

кандидат-гимназистът ,а не кандидатът-гимназист, асистент-режисьорът,а не асистентът-режисьор

а пък ,когато можеш да членуваш първата дума,значи се пишат отделно

пр:писател реалист, студент отличник

писателят реалист, студентът отличник

ако някой се сети за още,да заповяда

• Отговори 527
  • Прегледи 271,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Не мога да дам пълния списък, но разделно се пишат всички, чиято първа съставка е: бизнес, бинго, блок, гей, денс, дерби, допинг, интернет, крекинг, кънки, кънтри, офис, рали, ревю, ретро, рок, ски, тенис, техно, факс, фитнес, шах и т.н. Освен това разделно се пишат вече и всички ястия от турски и арабски:рахат локум, тас кебап, шиш кебап, шкембе чорба, грис халва и т.н. Други думи са: град паметник, широко известен,концерт рецитал и др.

Не мога да дам пълния списък, но разделно се пишат всички, чиято първа съставка е: бизнес, бинго, блок, гей, денс, дерби, допинг, интернет, крекинг, кънки, кънтри, офис, рали, ревю, ретро, рок, ски, тенис, техно, факс, фитнес, шах и т.н. Освен това разделно се пишат вече и всички ястия от турски и арабски:рахат локум, тас кебап, шиш кебап, шкембе чорба, грис халва и т.н. Други думи са: град паметник, широко известен,концерт рецитал и др.

Да, мисля че точно за тези ставаше дума. Не се изразил по-точно, но списъка наистина е с първата част от тези сложни думи, които се пишат разделно. И наистина, така както ги гледам поне половината съм ги виждал с тире, слято и др. Няма конкретно правило за тях, просто спец. аз тези са отделно, и това прави бъркането им при използване по-лесно.

Благодаря.

Хайде да добавя и аз тук една ... не знам как да я квалифицирам, недомислица, развитие, съждение или нещо още по-глупави размисли на тема нашият език. Въпроса е в превод на програма, в който се игнорира Рожденна дата (дата на раждане) а се приема като правилно само Рожден ден !!! Забележете и разгоряталата се дискусия, да не говоря за "другарската среща", която ми спретнаха преводачите - филолог, 15 годишен ... младеж и научна работничка в БАН (???). Аз съм страшно учуден как се канализират абсурди, като след това трябва да има и дискуия на тема - развитие ли е, грешка ли е, свободно съчинение ли е. Обърнете внимание на дискусията:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry508088

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=509032

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=509730

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=509930

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=509971

Да не говорим за други "преводи":

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=509127

Както и още по странни изрази:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=438920

Но всичко това се оправдава с "неформалност и недокументалност на превода". Доста странен довод за филолог, не мислите ли?

Наистина много интересно е станало! Какво толкова има да му се мисли по този превод. Аз също мисля,че доста програми като са преведени на български като че ли "казват" нещо по-различно от оригиналната... А за този спор за рожденната дата просто нямам думи...

• 1 месец по-късно...

можете ли да ми кажете пунктуацията на подч.изречение въведено с въпросителна дума и на подч.изречение въведено със съюза "да".С няколко конкретни примера.МЕРСИ

можете ли да ми кажете пунктуацията на подч.изречение въведено с въпросителна дума и на подч.изречение въведено със съюза "да".С няколко конкретни примера.МЕРСИ

За въпросителната дума, ако можеш да ми дадеш пример, че сега не се сещам. А ,когато имаш подчинено изречение, въведено със съюза "да", пред него не се пише запетая, но, ако изречението започва с него, се пише запетая.

Пр: Желая да те имам. Искам да ме разбереш.

Да те имам, желая. Да ме разбереш, искам.

ПС. Трябва да се внимава, ако "да" ти е със смисъла на "за да", тогава задължително преди "да" ще се пише запетая.

Пр: Аз го приютих, да не умре от глад.

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

А дали е възможно да дадете малко повече инфо за изреченията,като част от милия ни роден език.Например сложно съставно изречение,подчинено и т.н. ;)

А дали е възможно да дадете малко повече инфо за изреченията,като част от милия ни роден език.Например сложно съставно изречение,подчинено и т.н. :)

тук има малко инфо за изреченията, но като цяло има доста да се говори за тях :)
  • 2 седмици по-късно...

Искам да ви дам едно улеснение за пълния и краткия член. Когато думата, която трябва да се членува може да се замени с "той", тогава е пълен член, а когато може да се замени с него (го, и всички ост. форми на него) - кратък

Например:

1. Конят пасеше сочната трева и се грееше под яркото слънце.

ТОЙ пасеше сочната трева и се грееше под яркото слънце.

2. Когато учителят изпитваше ученика, всички мълчаха.

Когато учителят ГО изпитваше, всички мълчаха.

Изпитано е, сигурна съм. Вече 6 години го проверявам така и не съм сгрешила нито един път! :ph34r::speak:

Редактирано от CaT*EyEs (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Искам да попитам нещо относно изброяването, защото не съм сигурна кое е правилно. Пр.: белият, синият, червеният ЦВЯТ белият, синият, червеният ЦВЕТОВЕ Все си мисля, че в училище учихме като правилна първата форма, но в новините много често чувам втората. Е?

Искам да попитам нещо относно изброяването, защото не съм сигурна кое е правилно.

Пр.:

белият, синият, червеният ЦВЯТ

белият, синият, червеният ЦВЕТОВЕ

Все си мисля, че в училище учихме като правилна първата форма, но в новините много често чувам втората. Е?

Имаме изреждане на нееднородни прилагателни - затова е цветове. Ако бяха еднородни - примерно "Горещият, изпепеляващият, омагьосващият поглед на Виолета" (примерно име Публикувано изображение ) щеше да е в ед.ч. , защото те в крайна сметка определят в различна степен едно съществително ("поглед"), докато цветовете - те са различни.

От друга страна, лично на мен първата форма винаги ми е била по-удачна. Но за да разсея твоите и моите съмнения, ще ти дам една примерна синтактична конструкция - "Белият, синият, червеният цвят са основните цветове във френският национален флаг" - не звучи, нали? Зависи от контекста.

По трети начин стои положението ако сложим "и" ("белият, синият и червеният цвят"). Тогава си е ед.ч.

Съвет от мен: ако пишеш есе или какъвто и да е текст, избягвай подобни шибани конструкции.

Имаме изреждане на нееднородни прилагателни - затова е цветове. Ако бяха еднородни - примерно "Горещият, изпепеляващият, омагьосващият поглед на Виолета" (примерно име Публикувано изображение ) щеше да е в ед.ч. , защото те в крайна сметка определят в различна степен едно съществително ("поглед"), докато цветовете - те са различни.

От друга страна, лично на мен първата форма винаги ми е била по-удачна. Но за да разсея твоите и моите съмнения, ще ти дам една примерна синтактична конструкция - "Белият, синият, червеният цвят са основните цветове във френският национален флаг" - не звучи, нали? Зависи от контекста.

По трети начин стои положението ако сложим "и" ("белият, синият и червеният цвят"). Тогава си е ед.ч.

Съвет от мен: ако пишеш есе или какъвто и да е текст, избягвай подобни шибани конструкции.

Вили, според мен ще си е "цвят", няма как да изброяваш в ед.ч. и после да стане мн.ч.

"Белият, синият,червеният цветове са основните цветове във френския флаг"-така също не звучи добре

Абе, за да не се чудим, май ще е най-добре така:

"Белият, синият,червеният са основните цветове във френския флаг" и "френския" ще е с картък член, защото не е подлог в изречението :cheers:

• 3 седмици по-късно...

Абе вярно ли че думата отверка всъшност се пишела отверТка?

И ако да защо?

не Знам.... миСля, че нЕ се пише с "Т"... нЯма лОгика...

И ако да защо?

Да, вярно е, знам, че няма логика, но наистина е така- "отверТка". И аз не знам защо. Но и "отверка" вече не е грешно, станали са дублети ;)

виж и уики какво казва ;)

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

И ако да защо?

въртя

->отвъртвам

->отвертка

Морфемен разбор.... отвертка

Просто получава протетично Е за благозвучие (иначе отвъртка много добре лично на мен щеше да ми звучи) Публикувано изображение

ПП. слаба съм на морфемния разбор Публикувано изображение , но поне знам, че ще схванеш идеята, KoKKinoU_FaN. Винаги щом се чудиш дали нещо се пише някак си, помисли как е глаголната форма или някои други производни със същия корен.

;)

Няма нищо общо с Верту (за съжаление) Публикувано изображение

Аз винаги съм се изумявала от думичката вертолет.

Въртолет- макар и грешно винаги ми е звучало по - добре пък и нали се върти да му се невиди ;)

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Въртолет- макар и грешно винаги ми е звучало по - добре пък и нали се върти да му се невиди ;)

Да, тя е много коварна думичка. Има думи, които просто трябва да се научат, защото не се подчиняват на някои правила.

Мен лично много ме дразни някой като каже "полюлей" и почне да ми спори, че било, защото "се полюшвал" Публикувано изображение

Ами то или е полюлей, или е лампион... и двете ми звучат смешничко. Публикувано изображение

въртя

->отвъртвам

->отвертка

Морфемен разбор.... отвертка

Просто получава протетично Е за благозвучие (иначе отвъртка много добре лично на мен щеше да ми звучи) Публикувано изображение

ПП. слаба съм на морфемния разбор Публикувано изображение , но поне знам, че ще схванеш идеята, KoKKinoU_FaN. Винаги щом се чудиш дали нещо се пише някак си, помисли как е глаголната форма или някои други производни със същия корен.

:ph34r:

Няма нищо общо с Верту (за съжаление) Публикувано изображение

Има логика,

не се бях сещал за корена.

Мерси

Въртолет- макар и грешно винаги ми е звучало по - добре пък и нали се върти да му се невиди :yanim:

Е аз пък на "сешоар", нали се "суши" с него не се "сеши", ама и то същото като вертолет Публикувано изображение

То има доста думички в нашия език и правила, в които не се вижда смисъл, ама си ги учим и така :go ahead:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.