Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Да така беше поне да ме бе изпреварил. :wors:

Редактирано от car (преглед на промените)

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Значи това със свободната държава го казах иронично и го комбинирах с правописна грешка, за да се засили ефектът :down:

Не отричам правописната система, но отричам уповаването на нея с цел представяне на дадена личност в негативна светлина. Според мен неуважение показва не този, който прави правописните грешки (той не ги прави преднамерено), а този който дискриминира заради тях. Да, според мен това си е още една форма на дискриминацията, ширеща се на воля из "свободни" и "равноправни" държави като България и много други, да не кажа всичките. Да, желателно е да се пише правилно, без правописни грешки. Не съм казал, че съм против правописа. Но да използваш правописните грешки като средство за накърняване на чуждо достойнство, това е недопустимо според мен.

Сега някой пак ще тръгне да оборва горенаписаното с "непоклатими" аргументи. Да, може да не съм напълно прав в случая, но истината не е и на другия полюс, тя винаги е някъде ... по средата.

Приятелю, къде виждаш дискриминация в постовете ми? :angry:

Просто се опитвам да обясня, че когато някой се изразява писмено и това е насочено към други, е редно да пише без правописни грешки, добре е преди да "предаде" написаното да го прочете поне веднъж за проверка, ако не е сигурен в знанията си - има и програми за проверка на правописа.

Защото нещо написано с правописни грешки малко или много предизвиква негативна реакция към възприемането му, която малко или много се пренася и към личността написала го. И по този начин написалият с грешки текст сам дискриминира себе си, не мислиш ли?

Не е ли по-добре това да се избегне просто като положим малко допълнително усилие да пишем правилно? ;)

Редактирано от cocotone (преглед на промените)

Да така беше поне да ме бе изпреварил. :angry:

Когато имам време да оправя локалните неща, тогава почвам Internet-a. Пък и не следя 1000 форума с 100000 теми едновременно. Публикувано изображение

Публикувано изображение

Приятелю, къде виждаш дискриминация в постовете ми? :sobbing:

Просто се опитвам да обясня, че когато някой се изразява писмено и това е насочено към други е редно да пише без правописни грешки, добре е преди да "предаде" написаното да го прочете поне веднъж за проверка, ако не е сигурен в знанията си - има и програми за проверка на правописа.

Защото нещо написано с правописни грешки малко или много предизвиква негативна реакция към възприемането му, която малко или много се пренася и към личността написала го. И по този начин написалият с грешки текст сам дискриминира себе си, не мислиш ли?

Не е ли по-добре това да се избегне просто като положим малко допълнително усилие да пишем правилно? :)

Значи въобще не те обвинявам лично в дискриминация. Горният ми пост беше общ, насочен към всички. Да, хубаво ще е всеки да полага допълнителни усилия при проверка на правописа си, но още по-хубаво ще е, да се опитаме да избягваме негативните реакции към тези грешки и най-вече към провинилия се ...

Поздравления на ipa за добрата тема и много жалко,че посетителите са все още толкова малко.Грамотността е много важна за всеки един - физик, математик, химик...-всички сме българи и това е над всичко!Пишете грамотно,мили деца,защото колкото и да сте на "ТИ" с компютрите, правописните грешки по форумите са много!Четете и се ограмотявайте,нали човек се учи цял живот! Публикувано изображение

Поздравявам Ира за отличната тема, администраторите на форума и домакините на темата за отличната поддръжка и контрол върху съдържанието на публикуваното и всички посетители на тази тема, заради нейната важност в днешни дни.

Прочетох всички мнения от началото до края на темата. Искам да споделя, че веднага ми направиха впечатление следните неща, важни според мен, за да ги споделя открито и вероятно подпомаган в тяхното откриване от "професионална деформация" или поради възможността да съм имал добри преподаватели по български език и литература в ученическите си години:

1. Всички, които са правили забележки за изказаното мнение на myd са допуснали точно толкова грешки, колкото и той си е позволил да сподели за допустими. Е, не са десетина или двайсет, но са повече от две, а според мен, точно пишейки подобно мнение, човек трябва да е изряден.

2. Никой, с изключение на Габриела, неофициален консултант по въпросите на българската граматика и език в тази тема, не се постарал да използва бутончето "Редактирай" и да си коригира грешките ?

3. На никого от критикуващите не са му направили впечатление грешките на неговите съмишленици. Или поне не е посмял да ги заяви в ефир, не изпратил и лично съобщения към сгрешилия, за да ги отстрани ?

4. Габриела, колко пъти редактира своите съобщения ? Все още е останало например "ударениета" вместо "ударението" на няколко места в твоите публикации. Ира също е направила доста грешки, но не се е опитала да ги корегира нито веднъж ?

5. Всички допускат стилистични грешки /а не би трябвало, имам в предвид, че това е специална тема в този форум !!!/. Казано с думи прости... просто пишат неправилно, макар и да членуват правилно думите, за което е изписано доста, допускат масово един чуждоезичен стил на изразяване, неспецифичен за чистия български език. Примерче: "До този извод стигам сама, поради което не съм 100% сигурна, но ще се поразровя във фонетиката и ще го разнищя това."

7. myd може и да прави правописни грешчици и да има различно мнение от това на домакините и гостите на този форум, но има много точен, ясен и изчерпателен стил на изразяване.

8. ... не искам да продължавам списъка, просто не е подходяша темата за това...

Прочетох темата само веднъж, върнах се назад в прочетеното, за да копирам изречението на Габриела.

Бих споделил и бих се съгласил с мнението на myd с някои корекции и уточнения а именно: ако намали броя на допустимите правописни грешки до две-три на публикация и ако след това се почувства задължен да ги корегира Публикувано изображение .

Та, написаното по-горе ми направи впечатление и реших да го споделя с вас, така, както и вие сте го направили.

п.п. Myd, слагай вече по една запетайчица след Е-то, че взе и мен да ме дразни :shake_puter:

Е-то е коригирано Публикувано изображение . Не разбирам, защо всички се хващат буквално за лимита от 20 грешки, който съм поставил с цел да засиля внушението на написаното след въпросния http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=263000 пост. Както се вижда съм задал граница от 1 до 10, така че всеки да си избере "любимо" число, влизащо в нормата. Следващият го пост, който вдига лимита на 20, е емоционално повлиян и реално числото е просто за подсилване на въздействието :)Публикувано изображение

т

Поздравявам Ира за отличната тема, администраторите на форума и домакините на темата за отличната поддръжка и контрол върху съдържанието на публикуваното и всички посетители на тази тема, заради нейната важност в днешни дни.

Прочетох всички мнения от началото до края на темата. Искам да споделя, че веднага ми направиха впечатление следните неща, важни според мен, за да ги споделя открито и вероятно подпомаган в тяхното откриване от "професионална деформация" или поради възможността да съм имал добри преподаватели по български език и литература в ученическите си години:

1. Всички, които са правили забележки за изказаното мнение на myd са допуснали точно толкова грешки, колкото и той си е позволил да сподели за допустими. Е, не са десетина или двайсет, но са повече от две, а според мен, точно пишейки подобно мнение, човек трябва да е изряден.

2. Никой, с изключение на Габриела, неофициален консултант по въпросите на българската граматика и език в тази тема, не се Е постарал да използва бутончето "Редактирай" и да си коригира грешките ?

3. На никого от критикуващите не са му направили впечатление грешките на неговите съмишленици. Или поне не е посмял да ги заяви в ефир, не Е изпратил и лично съобщения към сгрешилия, за да ги отстрани ?

4. Габриела, колко пъти редактира своите съобщения ? Все още е останало например "ударениета" вместо "ударението" на няколко места в твоите публикации. Ира също е направила доста грешки, но не се е опитала да ги корегира нито веднъж ?

5. Всички допускат стилистични грешки /а не би трябвало, имам в предвид, че това е специална тема в този форум !!!/. Казано с думи прости... просто пишат неправилно, макар и да членуват правилно думите, за което е изписано доста, допускат масово един чуждоезичен стил на изразяване, неспецифичен за чистия български език. Примерче: "До този извод стигам сама, поради което не съм 100% сигурна, но ще се поразровя във фонетиката и ще го разнищя това."

7. myd може и да прави правописни грешчици и да има различно мнение от това на домакините и гостите на този форум, но има много точен, ясен и изчерпателен стил на изразяване.

Прочетох темата само веднъж, върнах се назад в прочетеното, за да копирам изречението на Габриела.

Бих споделил и бих се съгласил с мнението на myd с някои корекции и уточнения а именно: ако намали броя на допустимите правописни грешки до две-три на публикация и ако след това се почувства задължен да ги корегира cool.gif .

Та, написаното по-горе ми направи впечатление и реших да го споделя с вас, така, както и вие сте го направили.

п.п. Myd, слагай вече по една запетайчица след Е-то, че взе и мен да ме дразни smile.gif

Уважаеми приятелю kmvasilev,

Жалко, че си прочел темата само веднъж. Ако я беше прочел поне втори път и то внимателно, щеше сам да забележиш, че твърдението ти по т.1 не е вярно. :yanim:

Виждам, че си падаш по стилистиката и стила на писане, но спорът както пишеш ти е за друга тема. В тази тема говорим за правилното изписване на думите най-вече. Искам само да отбележа, че смисълът на постовете ми не е спор с myd по повод неговия собствен правопис, а по повод ЗАЩО трябва да се пише просто без правописни грешки. Мисля,че това myd го разбра и се съгласи. :)

Аз съм писал, че съм съгласен да простя всяка грешка от пунктуация. Защото считам, че тя, зависи от маниера на говор и стила на пишещия, а за това какво е стил, може да се спори много и считам, че няма твърди правила както при правописа. Ако греша, нека специалистите ме опровергаят, аз не съм специалист.

Освен всичко дотук бих отбелязал, че би било добре да беше прочел поне два пъти и собствения си пост, защото в този случай щеше да забележиш, че си допуснал правописни грешки поне на две места и вярвам, че щеше да ги коригираш. :P

Нищо лично. Лека вечер на всички. :)

П.С. Позволих си да ти подскажа оцветявайки с червено това, което си пропуснал да забележиш в поста си. Има и още едно място, но хайде да не ставам толкова стриктен, все пак това не е математика... Публикувано изображение

Когато имам време да оправя локалните неща, тогава почвам Internet-a. Пък и не следя 1000 форума с 100000 теми едновременно. Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ау, че те са много неща като гледам напоследък те няма никакъв, сигурно си в почивка някъде из някой курорт предполагам. :rolleyes:

Редактирано от car (преглед на промените)

Ето един интересен сайт.

Образователен сайт: правопис и пунктуация на българския език

Цъкате на някой учебник. Учите силно без да разговаряте с другарчетата си в час. След като сте решили, че вече знаете много, цъкцъръкате на някой ученик и хоп, тест.

Учете, че ще се наказваме!

GABRIELA, я излез на дъската като знаеш много.

Шегувам се. :rolleyes:

Страхотна тема. :rolleyes:

2. Никой, с изключение на Габриела, неофициален консултант по въпросите на българската граматика и език в тази тема, не се постарал да използва бутончето "Редактирай" и да си коригира грешките ?

3. На никого от критикуващите не са му направили впечатление грешките на неговите съмишленици. Или поне не е посмял да ги заяви в ефир, не изпратил и лично съобщения към сгрешилия, за да ги отстрани ?

Бих споделил и бих се съгласил с мнението на myd с някои корекции и уточнения а именно: ако намали броя на допустимите правописни грешки до две-три на публикация и ако след това се почувства задължен да ги корегира Публикувано изображение .

п.п. Myd, слагай вече по една запетайчица след Е-то, че взе и мен да ме дразни :speak:

GABRIELA натиска бутона "редактирай", когато пропусне да каже нещо или да, когато види, че е допуснала грешка.Но нека не говоря за себе си в 3 л. Публикувано изображение Освен това преглеждам написаното от мен след като го постна, защото така го виждам на цял екран. След това редактирам, когато забележа нещо като "ударениета". "УдарениЕта" - не е написано така от незнаене на правилата в бг език. Мисля, че това е ясно на всеки. Това не ме извинява обаче, не се оправдавам.

kmvasilev, корИгирам, а не корЕгирам. Ето тук не знам защо се пише така. Логично е да идва от чуждицата "корекция".

Което ме подсеща да припомним тук каква е разликата между чуждици и заемки. Вероятно повечето знаят.

Чуждици наричаме онези думи, които се използват в българския език, въпреки, че имат български такива.

пр. корекция - поправка

депутат - народен представител

Заемки са онези думи, които заемаме от чужди езици, т.к. в българския език няма такива, нямат еквивалентни български думи.

пр. театър, билет, опера

Използването на заемки и чуждици не е толкова страшно явление в българския език, т.к. той се обогатява по този начин. Като се замислим използваме страшно много думи с чужд произход. Ето например от руски език сме заели доста думи - наблюдавам, старая се, уважавам, заявявам, разписка , дописка, сказка, доклад, данни, задача и др. Но руският е славянски език все пак.

Да вземем френски език. "Компютър" е френска заемка. А така познатият на повечето жени "пеньоар"?От латински сме взели. Всъщност сме взели думи от езиците на всички народи, с които сме имали досег.

Заемките наистина обогатяват езика ни. Но те възникват в българския, когато се появи нещо ново, което няма название. Чуждиците са по-опасните. Всички виждаме колко много такива използваме. Докато пиша сега, вероятно използвам чуждици, а въобще не ми прави впечатление. Трябва да си проверя всяка дума.

kmvasilev, сега ще си пусна поста, след което ще го проверя за грешки. :bye1:

П.С. Критиката е много ползотворна.

edit:

Когато човек претендира за изрядност у другите, мисля, че той гледа нещата, които самият той знае. Аз съм научила нещо и забелязвам, когато някой не е научил същото. Ако друг знае друго (Я, тафтология!), което аз не знам, то той ми го забелязва.

Мисля, че влизаме в тази тема, за да си поправим незнанията. Подкрепям kmvasilev да си посочваме грешките.

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

Здравей Габи, здравейте и на всички останали,

Прегледах набързо новите неща написани след моето снощно мнение, наистина този форум е едно от малкото места в България, където се държи на българското, на добрия стил и вкус на общуване.

Габи, не зная дали ще ми повярваш, но в десети клас, през втория срок, имах 5 (пет) последователни двойки по български език. Общия брой не си го спомням точно, но май ги бях посъбрал докъм 12 (дванадесет)... Абсолютен рекорд в историята на бившата математическа гимназия в Сливен. Това беше през делечната 1979 година. Все пак завърших десети клас с 3... Ходих разбира се и на матура..., пред комисия от петте НАЙ-ДОБРИ даскалки към момента в града защитих скромните си знания и имам 4.50 в дипломата си като крайна оценка по български. Основна причина за моите победни серии от двойчици беше факта, че имах собствено мнение и не се притеснявах да го споделям а моята даскалка не търпеше други мнения освен нейното, на любимия и поет Николай Лилиев и още 2-3 трима.

Нямам навика да се връщам (думите) назад и да се коригирам. Обикновено го правя, ако става дума за оферта или за техническа документация. В случаи като този - никога. Аз си видях едното липсващо е ама се разсейвах с други неща в момента и забравих да прегледам текста. Нищо, просто толкова мога и зная.

Смятам да сложа линк към тази тема на нашия градски форум в Сливен и да го давам за пример, когато стане дума за българска граматика и за реалностите в българския език и стил в нео-комунистическата реалност след 1989 г. Искам да благодаря на всички за доброжелателните забележки към мен (cocotone :P ). Само преди няколко дена имах малка словесна разправия, започнала заради българския език: http://forum.sliven.net/viewtopic.php?t=85...8c631967390ce38

Ира и Габи, очаквам още безплатни уроци от вас, заобиколени от простащината около нас тук е един приятен оазис да си припомним забравеното или да научим нещо ново. Да сте живи и здрави :P

Малко ще се отклоня от темата, защото видях, че е подхваната темата за чуждиците и заемките!

След обяснението на Габриела е излишно аз да повтарям каква е разликата между двете думи. Само ще си позволя да споделя какво е моето мнение относно чуждиците.

Много пъти съм се питал за значението на някои чужди думи. След като започнах да уча чужди езици успях да си ги обясна. Чудя се защо българи ползват думи като: коригирам, даунлоуд, префикс, уйкенд... и още други такива подобни думи, след като могат да използват наши родни думи!? Употребата на български думи не прави говорещия по-малко образован. Явно ние не забелязваме как малко по малко се отричаме от своето най-голямо богатство, т.е. от езика!? Публикувано изображение Да вярно е, че вървим към Европа, въпреки че сме в нея, но това не може да ни управдае с употребата на подобни думи :hush:

И тук ще си позволя да припомня на всички онези, които са забравили, че са българи

Език свещен на моите деди

език на мъки, стонове вековни,

език на тая, дето ни роди

за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга

и кой те пощади от хули гадки?

Вслушал ли се е някой досега

в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ

се крий в речта ти гъвкава, звънлива -

от руйни тонове какъв разкош,

какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,

охулен, опетнен със думи кални:

и чуждите, и нашите, във хор,

отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб

създаньята на творческата мисъл!

И не за песен геният ти слеп -

за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!

Сè туй ругателство ужасно, модно,

сè тоя отзив, низка клевета,

що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам

и той ще стане мойто вдъхновенье,

и в светли звукове ще те предам

на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта

и в твоя чистий бляск ще те покажа,

и с удара на твойта красота

аз хулниците твои ще накажа.

Нека да приемем чуждото, но да не забравяме родното, като потъпкваме собственото си достойнство! ;)

Редактирано от vankata_6 (преглед на промените)

Много пъти съм се питал за значението на някои чужди думи. След като започнах да уча чужди езици успях да си ги обясна. Чудя се защо българи ползват думи като: коригирам, даунлоуд, префикс, уйкенд... и още други такива подобни думи, след като могат да използват наши родни думи!? Употребата на български думи не прави говорещия по-малко образован.

Като използваме такива думи вероятно си мислим, че звучим по-интелигентно, че изказът ни е по-хубав.

Май се хващам в такова нещо. Публикувано изображение

Един ден вероятно езиците на всички народи ще се слеят по-този начин и ще се говори на един интернационален език. Публикувано изображение

GABRIELA, я излез на дъската като знаеш много.

Шегувам се. :hush:

Не знам много, ама излизам. Публикувано изображение Ще ме изпитвате ли, г-не?

Много пъти съм се питал за значението на някои чужди думи. След като започнах да уча чужди езици успях да си ги обясна. Чудя се защо българи ползват думи като: коригирам, даунлоуд, префикс, уйкенд... и още други такива подобни думи, след като могат да използват наши родни думи!? Употребата на български думи не прави говорещия по-малко образован. Явно ние не забелязваме как малко по малко се отричаме от своето най-голямо богатство, т.е. от езика!? Публикувано изображение Да вярно е, че вървим към Европа, въпреки че сме в нея, но това не може да ни управдае с употребата на подобни думи :write a letter:

Всяка една такава чуждица е влязла с определено значение. Примерно коригирам е от английското Correct - поправям. Аз също често се чудя как, но доста чуждици съ навлезнали в Българския език. Но с развитието на технологиите и комуникациите (и между народите) навлизането на чуждици е неизбежно. Това е същото както при чуждестранните туристи навлизат български думи като "кебапче", "шопска салата", "кисело мляко", "таратор" и други.

А други чуждици, като "уикенд" са навлезли в българският за казване на нещо по-кратко. На много хора им е по-удобно да напишат и произнесат краткото "уикенд", а не дългото "събота и неделя" или "краят на седмицата".

Това са част от причините за навлизането на чуждиците! И колкото и да не ни харесва това като Българи, то .... не можем да го предотвратим или да го променим!

Като използваме такива думи вероятно си мислим, че звучим по-интелигентно, че изказът ни е по-хубав.

Май се хващам в такова нещо. Публикувано изображение

Един ден вероятно езиците на всички народи ще се слеят по-този начин и ще се говори на един интернационален език. Публикувано изображение

Възможно е и това да стане някой ден! Но по-добре да не става! Нали знаеш поговорката, че Бог разделил езиците, за да не го достигнат :dancing18:

Един въпрос ме вълнува от известно време. Как се пише: ник , членувано никА или нак-а, мн. ч. ник-ове или никове? ХМ? Както и за още думи с чужд произход, чието използване просто се налага във форум- пространството. :)

Добър въпрос. Аз доста често като напиша такава дума, я пиша така - nik-а. Обаче, когато заемем дума от чужд език, ние я побългаряваме, т.е. слагаме типичните за бълг. език наставки, окончания. Затова би трябвало да пишем: ника, никове, никът. Така е и с други думи. Имам такива спомени от ученото. Не мога да потърся сега инфо, защото съм работа, но довечера ще погледна. Хей, хайде и друг си каже мнението. :)

GABRIELA натиска бутона "редактирай", когато пропусне да каже нещо или да, когато види, че е допуснала грешка.Но нека не говоря за себе си в 3 л. Освен това преглеждам написаното от мен след като го постна, защото така го виждам на цял екран. След това редактирам, когато забележа нещо като "ударениета". "УдарениЕта" - не е написано така от незнаене на правилата в бг език. Мисля, че това е ясно на всеки. Това не ме извинява обаче, не се оправдавам.

В няколко изречения, колко грешки...

Габи, можеш ли сама да коментираш?

В няколко изречения, колко грешки...

Габи, можеш ли сама да коментираш?

Мога.

1. ...или да, когато види... - с "да" се съгласявам с поста на kmvasilev. Кажи "да" с ударение и ще разбереш.

2. Нямам интервал след запетаята и преди думата. Това не е правописна или граматична грешка, нито пунктуационна, по-скоро техническа.

3. "като" - не виждам грешка. Пред "като", когато се използва за сравнение, не се пише запетая.

4. "бг" - Какъв е проблемът?

Публикувано изображение

Реших да проверя доколко са български думите които навлизат в западноевропейските езици чрез туризма : -Таратор-Чрез турския език от персийски. -Кебап,кебапче-чрез турския език от арменски. -салата-чрез новогръцкия език от италианския.Шоп,-ска е чисто българска дума. -мусака-чрез турския език от арабски. -лимонада-чрез новогръцкия език от венециански. -фасул-чрез новогръцки език от латински. -айран, айрян-от турски език. -палачинка-чрез сърбохърватския език от австрийски. -чеверме-от турски език. -гювеч-от турски език. -карначе-от румънски език. и т.н. съгласно Речник на чуждите думи в българския език - издание на БАН 1982 г. Бих се радвал ако някой засегне въпроса за "мекането" в българския език.

Реших да проверя доколко са български думите които навлизат в западноевропейските езици чрез туризма :

-Таратор-Чрез турския език от персийски.

-Кебап,кебапче-чрез турския език от арменски.

-салата-чрез новогръцкия език от италианския.Шоп,-ска е чисто българска дума.

-мусака-чрез турския език от арабски.

-лимонада-чрез новогръцкия език от венециански.

-фасул-чрез новогръцки език от латински.

-айран, айрян-от турски език.

-палачинка-чрез сърбохърватския език от австрийски.

-чеверме-от турски език.

-гювеч-от турски език.

-карначе-от румънски език.

и т.н. съгласно Речник на чуждите думи в българския език - издание на БАН 1982 г.

Бих се радвал ако някой засегне въпроса за "мекането" в българския език.

Нормално е повечето думи да са от Турския! Все пак по време на формирането на езика и думите ни (в по-комерсиален вид) сме били под Турско робство и не сме имали връзка с останалия свят. Затова сега ни е странно, че навлизат чуждици. Те и тогава са си навлизали, но понеже обстоятелствата и ежедневието са били такива, то затова не са им обръщали внимание, че не са чисти български думи!

Нормално е повечето думи да са от Турския! Все пак по време на формирането на езика и думите ни (в по-комерсиален вид) сме били под Турско робство и не сме имали връзка с останалия свят. Затова сега ни е странно, че навлизат чуждици. Те и тогава са си навлизали, но понеже обстоятелствата и ежедневието са били такива, то затова не са им обръщали внимание, че не са чисти български думи!

Естествено, че сме им обръщали внимание, има написана цяла История Славянобългарска по този повод.

Не знам на кое точно казваш "мекане",но ако е за глаголите-ето основното правило:Когато глагола в 1 лице,единствено число, сегашно време завършва на -м,тогава в 1л.мн.ч.сег.вр. се пише и изговаря-ме.Например:аз рисувам-ние рисуваме,аз гледам-ние гледаме...И обратно,когато глагола в 1л.ед.ч.сег.вр. завършва на -а или -я,тогава в 1л.ед.ч.сег.вр. се пише и изговаря-м.Например:аз чета-ние четем,аз пиша-ние пишем...

Редактирано от meri1966 (преглед на промените)

или да, когато види... - с "да" се съгласявам с поста на kmvasilev. Кажи "да" с ударение и ще разбереш.

- Губи се смисълът на изречението, което си започнала.

2. Нямам интервал след запетаята и преди думата. Това не е правописна или граматична грешка, нито пунктуационна, по-скоро техническа.

- Нямаш интервал след точката, която по правилата на българския език, би трябвало да бъде запетая.

3. "като" - не виждам грешка. Пред "като", когато се използва за сравнение, не се пише запетая.

- Не виждам, какво точно сравняваш в случая.

"бг" - Какъв е проблемът?

- Нали сме в тема за български правопис, а не за бг правопис.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.