Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Хмм.

А как ще напишеш и произнесеш "бельо", да речем? А "ревю", "интервю"? На мен "ревйу" или "интревйу" хич не ми зучат добре, ама хич

Вместо да робуваш на свикналостта си с ненужното ь,

просто ми покажи фонетичната разлика между:

льо и лйо

Специално в нашия ези имаме два типа Л, едното твърдо като в: лук, лъв, лупа

а другото меко като в: лист, лесно

Сам виждаш разликата предполагам, че е заради отворенсотта на гласните след това Л.

група 1: ъ, а, у, е (твърдо Л)

група 2: е, и (заедно с ненужните я и ю) ни дават мекото Л... но това си е отделен въпрос за Л-то.

лйо и льо, аз не виждам двете как би ги произнесъл РАЗЛИЧНО. Докажи ми че се произнасят различно!

Езикът трябва да е максимално ЕДНОЗНАЧЕН, защото той ни служи да се разбираме и да разбираме за какво се говори. Това е моето мнение.

Покажи ми колко по-различно ще произнесеш ревю от ревйу! Просто ми го покажи... и ще ти дам 100 лв. начаса!

Тъпото предположение, че щом Й е от и сиреч от гласна, то тя няма как да омекоти съгласна, което е смешно.

ь е близка като графичен знак до ъ и ако трябва да напишем меко К, сиреч Кь, произнасяме и едно леко ъ накрая.

Затова е и това ь, но аз го считам за ненужно. Не виждам никаква фонетична разлика между Ть и Тй, но това вече

е по-скоро въпрос на точно представяне на диалектни звуци, което е много по-различно.

Защото би трябвало да имаме няколко О-та например. Я прозинеси: мотор!!!

Забелязваш ли как първото О от мотор, по-скоро звучи като У, но не съвсем. Значи би трябвало да въведем и

някакво О с точка или някакъв отличителен графичен знак, ако трябва да се придържаме към еднозначно представяне графично на фонетиката на думата.

Това е отделен въпрос и не е важен за книжовността.

Добър контра-аргумент може би е това, че например в ракия моментът между И и Я звучи малко по-кратко и отривисто, отколкото ако прочитаме ракийа, но това само изключителни хора надараени със слух като моя могат да го забележат.

• Отговори 527
  • Прегледи 268,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Покажи ми колко по-различно ще произнесеш ревю от ревйу! Просто ми го покажи... и ще ти дам 100 лв. начаса!

Защото би трябвало да имаме няколко О-та например. Я прозинеси: мотор!!!

Забелязваш ли как първото О от мотор, по-скоро звучи като У, но не съвсем. Значи би трябвало да въведем и

някакво О с точка или някакъв отличителен графичен знак, ако трябва да се придържаме към еднозначно представяне графично на фонетиката на думата.

Няма как да ти докажа, защото тук пишем, а не говорим :eek:

И не ми казваш, че не усещаш разликата специално при "ревю". При "ревйу" накрая се чува като "И", последвано от "У".

Може да ти се стува, че робуваме на това "ь", може да ти се струва НЕнужно, но според мен не е така. То по тая логика дай да си махнем половината букви и звукове от азбуката, пък да видим как ще се разберем после...

Що се отнася до "мотор", аз не усещам разлика в "о"-тата. Въобще не ми звучи като "мУтор", толкова добре си се чува "О"-то, че няма накъде.

Ако толкова не ти харесва езика ни, хвани се да учиш друг :eek: Нашият си е такъв, аз го приемам, разбирам го и си го харесвам :)

Няма как да ти докажа, защото тук пишем, а не говорим :angel19:

И не ми казваш, че не усещаш разликата специално при "ревю". При "ревйу" накрая се чува като "И", последвано от "У".

Може да ти се стува, че робуваме на това "ь", може да ти се струва НЕнужно, но според мен не е така. То по тая логика дай да си махнем половината букви и звукове от азбуката, пък да видим как ще се разберем после...

Що се отнася до "мотор", аз не усещам разлика в "о"-тата. Въобще не ми звучи като "мУтор", толкова добре си се чува "О"-то, че няма накъде.

Ако толкова не ти харесва езика ни, хвани се да учиш друг :rap: Нашият си е такъв, аз го приемам, разбирам го и си го харесвам :clap:

Ами аз знам три езика, знам какво говоря и какво правя. Остани си там в коловоза на сегашните правила въведени от едни хорица, които ни разделиха с македонците, та да имат основание да кажат, че техния език е различен, щото ползват букви които при нас тези хорица просто ги маханаха... Както и да е, един ден ще осъщществя това, което съм си намислил за азбуката.

Ами аз знам три езика, знам какво говоря и какво правя. Остани си там в коловоза на сегашните правила въведени от едни хорица, които ни разделиха с македонците, та да имат основание да кажат, че техния език е различен, щото ползват букви които при нас тези хорица просто ги маханаха... Както и да е, един ден ще осъщществя това, което съм си намислил за азбуката.

Я по добре реформирай първо английския,че там е по голям батак с звуците и буквите,после френския-Бати еЗика -пишат пеугеот а се чете пежо-колко излишни букви ,а.Та после може да се върнеш и да ремонтираш българския. Публикувано изображение

Я по добре реформирай първо английския,че там е по голям батак с звуците и буквите,после френския-Бати еЗика -пишат пеугеот а се чете пежо-колко излишни букви ,а.Та после може да се върнеш и да ремонтираш българския. Публикувано изображение

Те ония пък са съвсем назаднали в това отношение. Пак ще го кажа, това не е ремонтиране на езика, а само на графичните символи изобразяващи звуковете!

Те ония пък са съвсем назаднали в това отношение. Пак ще го кажа, това не е ремонтиране на езика, а само на графичните символи изобразяващи звуковете!

И тайната ти цел, както разбирам е да пишем със 64 букви ли ?

Не се ли взимаш твърде на сериозно ;)

Мда, аз ще си вървя в този коловоз, защото ми харесва, защото освен това ми е роден език ;) . А, като гледам, ти още не си му изучил тънкостите, ама това е друга тема на разговор. Английския, примерно, също много го харесвам, ама и там едно четеш, друго пишеш, така че...

СокоизстиСквачка или сокоизтиквачка :angry:

Мда, аз ще си вървя в този коловоз, защото ми харесва, защото освен това ми е роден език :zipper: . А, като гледам, ти още не си му изучил тънкостите, ама това е друга тема на разговор. Английския, примерно, също много го харесвам, ама и там едно четеш, друго пишеш, така че...

И о неграмотни ми люде... защо всички пишат например по вестниците ни:

... беше обезвредена влиятелна екстремистка организация

След като екстремистка е ЖЕНА която има екстремистСки наклонности.

Прав ли съм!?

Прав съм.

----------------------------------------------------------------------------------

За пореден път...

И тайната ти цел, както разбирам е да пишем със 64 букви ли ?

Не се ли взимаш твърде на сериозно :nono:

Не, нямам тайна цел. Дори съвсем безвъзмездно я предлагам и искам да се реализира. 64 букви?! Хехехе, не.

Само 28 са достатъчни за нашия език и всичките ни думи:

а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т џ ѕ у ф х ц ч ш ъ

џуџе = [дж]у[дж]е

ѕифт = [дз]ифт

Петйо = Пет[ь]o

царевица = царевица

Йоан комай по логиката на Юфка или Ягода не можеше ли също Йо да е с някаква буква, както са [йа] и [йу]?!

Например ıа за я или също ѥ за [йе], ѭ за [йъ] (срещат се в диалектни форми на думите)

М?

Защо произнасяме Ю като [йу], след като е съвсем очеВАДНО, че това е буквата I и O сляти с тиренце и

по пътя на логиката би следвало да я произнасяме като [йо].

Юан = Йоан

???

Затова аз искам да премахнем подобни многозначности и да махнем Я, Ю, Ь,

защото мисля, че с тяхното наличие се ощетяват звуци като [йо],

които са достатъчни за изобразяване дори само с йо, йа, йе, йи, йъ, йу.

Толкова е елементарно, че граничи с гениалност.

Прав ли съм!?

Прав съм.

Това и за сепаратистка ли важи-сепаратистСка организация

:zipper:

Че тая ЕТА още я дъвчим с шефа и колегите,взех да я сънувам вече-имало С,нямало С

Публикувано изображение

И аз съм мислел по този въпрос. Опитах (неуспешно :huh: ) да изчисля колко мастило, хартия и пари ще бъдат спестени ако се премахнат някой букви. Имаше все пак някакъв съкратен запис ползван с други символи. Отчиташе се дори натискът на изписване, учил съм го, но ми излезе от главата как се нарича Публикувано изображение

....... Имаше все пак някакъв съкратен запис ползван с други символи. Отчиташе се дори натискът на изписване, учил съм го, но ми излезе от главата как се нарича Публикувано изображение

стенография ?

А иначе идеята на adXok, много ми прилича на азбуката на Вук Караджич, с която и в момента се пише в Сърбия.

Тя свършва до "ш".

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Защо произнасяме Ю като [йу], след като е съвсем очеВАДНО, че това е буквата I и O сляти с тиренце и

по пътя на логиката би следвало да я произнасяме като [йо].

Юан = Йоан

???

Не, не мисля, че е очевадно. На теб явно ти е извадило очите, щом така гледаш на буквичката "Ю".

Хайде, успех в намаляването на буквите в азбуката ни

Прав ли съм!?

Прав съм.

E оказа се че не си прав-прилагателните са това-екстремистка,сепаратистка-от екстремизъм,сепаратизъм

Пък ти за жените разговорно както искаш им казвай

Публикувано изображение

З преминава в С - и толкова

Няма друго С

E оказа се че не си прав-прилагателните са това-екстремистка,сепаратистка-от екстремизъм,сепаратизъм

Пък ти за жените разговорно както искаш им казвай

Публикувано изображение

З преминава в С - и толкова

Няма друго С

Смешен довод. Излиза, че сепаратистка и сепаратистка са едновремено нарицателно в женски род и прилагателно в женски род. Къде тук е смисъла на езика!? Той трябва да е ясен. Затова трябва при прилагателните от такъв тип да се лага С-то, за да има ЕДНОЗНАЧНА яснота за какво или кого става дума.

Екстремизъм дава екстремист. Екстремна постъпка е съвсем различно от екстремистСка постъпка и е съвсем различно от екстремистка която постъпва екстремситСки и да образува група от екстремистки!

Инертните газове ни се виждат, ни се надушват.

Смешен довод. Излиза, че сепаратистка и сепаратистка са едновремено нарицателно в женски род и прилагателно в женски род. Къде тук е смисъла на езика!? Той трябва да е ясен. Затова трябва при прилагателните от такъв тип да се лага С-то, за да има ЕДНОЗНАЧНА яснота за какво или кого става дума.

Екстремизъм дава екстремист. Екстремна постъпка е съвсем различно от екстремистСка постъпка и е съвсем различно от екстремистка която постъпва екстремситСки и да образува група от екстремистки!

Инертните газове ни се виждат, ни се надушват.

Имаше правило за заглушаващите и изчезващите съгласни

А хетски как се пише-сигурно хетстски

Смешен довод. Излиза, че сепаратистка и сепаратистка са едновремено нарицателно в женски род и прилагателно в женски род. Къде тук е смисълЪТ на езика!? Той трябва да е ясен. Затова трябва при прилагателните от такъв тип да се лага С-то, за да има ЕДНОЗНАЧНА яснота за какво или кого става дума.

Определено има разлика между Екстремна и Екстремистка :angry:

Определено има разлика между Екстремна и Екстремистка :baby:

Да, едното е прилагателно екстремен (силен, потребен, повреден), а другото е нарицателно екстремистка, феминистка, футболистка! Съгласен съм относно разликата!

• 1 месец по-късно...

Абе, морфемен разбор кое беше бе? Представките, корена, наставките, окончанието и т.н. на думата, или дали е същ., прил. име, глагол, число, време и т.н.?

стенография?

а дали пък не беше калиграфия? :baby:

А иначе идеята на adXok, много ми прилича на азбуката на Вук Караджич, с която и в момента се пише в Сърбия.

Тя свършва до "ш".

Ъ, малко странно е да кажеш, сравнявайки две азбуки (писмености), че първородникът прилича на поколението си!?

Нали разбираш доста огромната разлика. Все едно да кажеш, че баща ти прилича на теб. Публикувано изображение

Пък и сърбите кога започнаха да пишат на кирилица, кога се отказаха от това.

Но това е още една от глупостите, които се тиражират, че видиш ли това нещо кирилицата е славянска азбука.

Българска е. Славяните (каквото и са значи това понятие измислено насила), които пишат на кирилица са руснаците.

Говоря само за руснаците, а не за бившите Съветски републики. Има и народи, които нямат ни български ни славянски корен, но пишат на кирилица. Това е тя нашата българска писменост.

А друг е въпросът, кой кога и как махна букви в българската азбука, остави ги в "македонската", пък махна оттам други.

Друг е и въпросът колко допълнителни букви са били съставяни от българските братя Кирил и Методий и техните ученици, за да графологизират специфичните звуци на така наречените славянски народи от Моравия, Сърбия и прочее така наречени славянски области. Та така...

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Абе, морфемен разбор кое беше бе? Представките, корена, наставките, окончанието и т.н. на думата, или дали е същ., прил. име, глагол, число, време и т.н.?

Първо виж какво значи морфема и мисля, че ще се досетиш що беше това морфемен разбор :angry:

Пък като определяш частите на речта - глагол, същ. име и пр., правиш морфологичен разбор.

• 3 седмици по-късно...
;) Всички вие, които твърдите, че знаете българския перфектно, мога да ви препитам. Да ви видя как се справяте, особено с граматическата част Публикувано изображение

;) Всички вие, които твърдите, че знаете българския перфектно, мога да ви препитам. Да ви видя как се справяте, особено с граматическата част Публикувано изображение

:yanim: ти да не би пък да си го научила, че си тръгнала и да препитваш ? :wors:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.