Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

И според мен е "Когато дойда при теб", изхождайки че говорим с човека, при когото ще пристигнем. Така поне си мисля :angry:

Редактирано от fedora (преглед на промените)

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

И според мен е "Когато дойда при теб", изхождайки че говорим с човека, при когото ще пристигнем. Така поне си мисля :)

и аз така мисля

ако говоря с Федорката и и казвам, че ще ходя при минкова тогава ще кажа : Когато отида при минкова във Варна

Абе това си е чиста прагматика, не граматика :). Семантиката на "отида" не му позволява да се употреби в това изречение. Правилно е с "дойда"

• 1 месец по-късно...

Хайде още малко припомняне :speak:

Винаги ми е били трудно да определя кога се пише слято, кога полуслято (с дефис) или пък разделно. Говорили сме и преди за това, но може да обобщя някои правила, за да ни е по-лесно

По принцип сложните съществителни имена, чиято първа съставка е подчинена на втората, пояснява я, се изписват слято. Когато двата компонента са свързани със съединителна гласна -о- или -е-, всичко е лесноразбираемо и естествено: вратовръзка, саможертва.

Колебанията настъпват в случаите, когато съставките (обикновено от чужд произход) на думата са свързани без съединителна гласна. Възможностите тук са следните:

1. Съществителните се пишат слято:

а) под влияние на традицията, т.е. наложили са се в практиката с тази форма и продължават да се изписват така, например: вакуумапарат, голлиния, концертмайстор;

б) когато техните компоненти (първият, вторият или и двата) не се употребяват като самостоятелни думи в езика, например: джазбенд, феърплей, уебстраница.

2. Съществителните се пишат разделно, когато съставките им се употребяват и като самостоятелни думи, например: бизнес отношения, офис техника, шкембе чорба.

Когато първият компонент е главен, а вторият го пояснява, да речем: заместник-председател, храм-паметник, кандидат-студент. Тук трябва да използваме съединителна чертица (дефис). Под правилото в правописния речник има шест забележки. Най-важната от тях гласи, че съчетания от този тип трябва да се пишат разделно, ако при членуването им или при образуването на форма за множествено число се променя първата съставка, а не втората.

Ще онагледим нещата с два примера. Да вземем първо "член кореспондент". Като го членуваме или образуваме форма за множествено число, получаваме съответно член-кореспондента/ът и член-кореспонденти. Значи тази дума трябва да се пише полуслято. При "писател реалист" обаче се променя първата съставка: писателя/ят реалист, писатели реалисти. Следователно правилно е разделното изписване.

В сложни имена, в които подчинената основа е съкратено прилагателно име (предимно от чужд произход), се пишат разделно: МТV поколение. Но при чужди буквени съкращения, употребени като собствени имена, чуждите имена на

буквите се пишат разделно и с главна буква: Би Би Си, Си Ен Ен, О Ем Ви. Така е прието

1.Слято се пишат сложни съществителни имена

-когато подчинената дума е съществително-собствено (Великден, Ивайловград)

-подчинената дума е числително-бройно (тригодишнина, петдневка, двоякост, двоеточие, двадесет и три годишнина)

-подчинената дума е съществително име от чужд произход или съкратено прилагателно от чужд произход(фотостудио, полутон, термоизолация, правреме, електроуред, архетип, киносалон)

-първата вата част на сложното съществително е глаголна форма в повелително наклонение (нехранимайко, бутниколиба, лапнишаран, развейпрах, лайкучка)

2.Полуслято (с дефис)

-двойни собств.имена с еднакви основи(Константин-Кирил Философ; Ана-Мария Тонкова)

-фразеологични съчетания (жар-птица; снага-попова; очи-череши; вейтан-вежди)

-равностойни основи на съществителни имена (плод-зеленчук; покупко-продажба)

-при две подчинени, които имат една обща главна основа (авто-мотоклуб, иначе е автоклуб и мотоклуб)

-5-годишнина; 6-стишие; 23-годишнина

Всички словосъчетания с първа основа : бизнес, бинго, блок, бокс, бънджи, влак, гей, град, голф, денс, рап, поп, джаз, денс, диско, дерби, допинг, държава, жп, интернет, кавър, кеш, космонавт, концерт, крекинг, кънки, кърлинг, кънтри, майстор, мач, младши, офис, поло, поп, рали, ревю, ретро, рок, ски, соло, стриптийз, студент, старши, тв, тенис, факс, фирма, фитнес, флопи, хард диск, храм, чейндж, шах, се пишат разделно!

Изключения : шоупрограма, кешмаркет, дом-паметник, храм-паметник

Кога цели думи се употребяват отделно?

дроб сърма, фитнес център, соло изпълнение, допинг контрол, рали маратон (пишат се разделно, защото съставките им се употребяват и като самостоятелни думи)

автопилот, химиотерапия, мотоклуб, видеоклип, афроамериканец, геополитика, полиграфия (същeствително, чиято подчинена основа е съкратено прилагателно, също се пише слято)

Сложни прилагателни имена, завършващи на –СКИ за качествена характеристика, образувани от лично и фамилно име или от лично име, придружено от бай, бачо , се пишат СЛЯТО и с малка буква (иванвазовски стил)

Сложни прилагателни имена на –ОВ и –ЕВ, образувани от съчетания на лично и фамилно име, се пишат полуслято и с главна буква за всяка съсравка (Христо-Ботева поезия)

различни примери:

генералмайорски

заместникначалнически

кандидатстудентски

Димитър-Димова

Златю-Бояджиева

министърпредседателски

помощникаптекарски

висококачествен

военноагресивен

иванвазовски

Иван-Вазова

христоботевски

външнополитически

геологопроучвателен

Любомир-Левчева

големогабаритен

държавномонополистичен

байганьовски

оскаруайлдовски

кралимарковски

Светлин-Русево

дългосрочен

едромащабен

електростоманодобивен

източноправославен

народнодемократичен

Атанас-Далчева

научноизследователски

първобитнообщинен

Христо-Ботева

съдебномедицински

литературнохудожествен

Пенчо-Славейкова

научнопопулярен

ракетноядрен

Димитър-Талева

Гео-Милева

стиловоизобразителен

• 4 седмици по-късно...

Напоследък ми прави впечатление бъркането на учтивата форма с формата за множествено число - някой се обръща към много хора с "Вие", "Вас", вместо "вие", "вас" и т.н. Според мен е добре да се знае, че в случая има разлика между главна и малка буква. Иначе много се дразня на "който" вместо "които" и производните, а запетайката започва да става непозната материя, което също е тъжно. Също много ми бърка в здравето "е" вместо "я", когато става въпрос за местоимение във винителен падеж за женски род. Сигурно никой от грешащите няма да ми обърне внимание и ще продължи да си греши, но аз да си споделя наблюденията.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

здравейте за четвъртак 28 имам класно по Бг върху изреченятя някой може ли да ми обясни как да направя разлика междо Сложно съставно Сложно съчинено Подчинено изречение Сложно съставно с подчинено Сложно съставно с подчинено допълнително изречение Сложно съставно с подчинено обстоятелствено Сложно съставно с подчинено подложно изречение Сложно смесено изречение

Правиш съпоставка с това тук, след като го прочетеш и ми пишеш на ЛС да обяснявам ако имаш въпроси!Там са обяснени препинателните знаци, но четейки можеш да направиш разлика между видовете изречения!

Редактирано от beli99 (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Всички знаем (или поне тези, които са минали 5-ти клас :ph34r: ), правилата за употребяване на тези предлози. От това което аз съм запомнил ВЪВ пишем, когато следващата дума започва с буква В или Ф.

Пример:

Скоро бях във Варна

България във фотография и звуци

Във всички останали случаи пишем В.

СЪС пишем, когато следващата дума започва с буква С или З.

Пример:

Каталог със сайтове

Сайт със забавление

Във всички останали случаи пишем С.

Пълната форма ВЪВ и СЪС се пишат и когато са употребени самостоятелно.

Пример:

Със или без месо?

Във или извън кутията?

Въпросът е имали някакви изключения от тези правила?

Забелязвам вече, че почти никой не ги спазва и предлозите се удвояват излишно, даже по телевизия, радио и вестници.

С предлозите долу-горе се оправям, но по-вече ме мъчи къде се слагаха запетайките. Знам само пред "че". Все пак пети клас съм го изкарал преди близо 30год. Друг е въпроса какво ми е останало в главата.

Всички знаем (или поне тези, които са минали 5-ти клас :) ), правилата за употребяване на тези предлози. От това което аз съм запомнил ВЪВ пишем, когато следващата дума започва с буква В или Ф.

Пример:

Скоро бях във Варна

България във фотография и звуци

Във всички останали случаи пишем В.

СЪС пишем, когато следващата дума започва с буква С или З.

Пример:

Каталог със сайтове

Сайт със забавление

Във всички останали случаи пишем С.

Пълната форма ВЪВ и СЪС се пишат и когато са употребени самостоятелно.

Пример:

Със или без месо?

Във или извън кутията?

Въпросът е имали някакви изключения от тези правила?

Забелязвам вече, че почти никой не ги спазва и предлозите се удвояват излишно, даже по телевизия, радио и вестници.

Доколкото си спомням има изключения в поезията. Когато ритъмат е нарушен можеш да нарушиш правилото.

За съжаление в повечето случаи, когато правилото се нарушава, не е за да бъде натоварено с определени функции, а по-скоро чиста неграмотност.

Има вече подобна тема, можеше и нея да ползваш.

С предлозите долу-горе се оправям, но по-вече ме мъчи къде се слагаха запетайките. Знам само пред "че".

Все пак пети клас съм го изкарал преди близо 30год. Друг е въпроса какво ми е останало в главата.

И аз не съм много наясно, но "повече" не се пише с тире.

Аз пък в този форум забелязах, че много от потребителите не знаят кога се пише "И" и кога "Й"...

С предлозите долу-горе се оправям, но по-вече ме мъчи къде се слагаха запетайките. Знам само пред "че".

Все пак пети клас съм го изкарал преди близо 30год. Друг е въпроса какво ми е останало в главата.

Най-лесният начин да разбереш кога трябва да слагаш запетаи е да се замислиш кога, като говориш, правиш пауза.

Разбира се, пред съюзите "че", "но", "а", както и пред всички подчинителни съюзи като "който, която, което, които", включително и като има предлог пред тях - примерно - "в който", "с който"...

Друг случай, при който се слага запетая е когато има вметнат израз в изречението. Това е израз, който ако махнеш от изречението, смисълът му не се губи.

Например: Днес, както бяха предвидили синоптиците, времето беше слъвчево. Тука "както бяха предвидили синоптиците" е вметнат израз - уточняващ основното значение на изречението.

Това, разбира се, са много малка част от пунктуационните правила в българския език.

Казвам българския, защото в английския език, примерно, пред съюза "but" (който на бълг. език означава "но") не се слага запетая, а както знаем - според българските пунктуационни правила се слага.

И все пак зависи. Не винаги пред "че" се пише запетая. Може да образува сложен съюз "така че" и тогава запетаята се поставя пред "така" :eek:

Общо взето това със запетаите не се учи току-така :eek:

Примери за запетая пред "че" и пред "така че"

Искам да кажа, че....

Искам да го кажа така, че да не го обидя.

Тя ще отсъства, така че уговорката отпада ;)

Когато имаш "въпреки че" или "макар че"

Аз искам да дойда, въпреки че и тя ще е там.

Иначе съюзи, пред които поствяме запетаи, са: но, ако, ала, ама, че, обаче

Ако имаш други въпроси, съм готова да отговарям, стига да знам за какво става дума :eek:

Само да спомена, че понякога изпускането на запетаята коренно променя смисъла на изречението.Например: Не искам да ям! Не, искам да ям!

И все пак зависи. Не винаги пред "че" се пише запетая. Може да образува сложен съюз "така че" и тогава запетаята се поставя пред "така" :speak:

Общо взето това със запетаите не се учи току-така :angry:

Примери за запетая пред "че" и пред "така че"

Искам да кажа, че....

Искам да го кажа така, че да не го обидя.

Тя ще отсъства, така че уговорката отпада ;)

Когато имаш "въпреки че" или "макар че"

Аз искам да дойда, въпреки че и тя ще е там.

Иначе съюзи, пред които поставяме запетаи, са: но, ако, ала, ама, че, обаче

Ако имаш други въпроси, съм готова да отговарям, стига да знам за какво става дума :angry:

То въпроси много ама.... трябва и да се помни. Освен да ми редактираш постовете.... Публикувано изображение

Само да спомена, че понякога изпускането на запетаята коренно променя смисъла на изречението.Например:

Не искам да ям!

Не, искам да ям!

Да, това е точно така!

А за изпускането на запетая има и други правила, за които мисля, че сме споменавали по-рано. Пример.

Ще дойда, защото искам.

Ще дойда само защото искам.

Ще дойда не защото искам.

Когато ги има тези частици- "Не" и "само" запетаята пред съюза се изпуска, но, като свърши подчиненото изречение, ако се налага, си се поставя, за да отбележи края му. Пример:

Ще дойда само защото искам, нищо, че ти няма да си там.

Отивам не за да й натрия носа, а за да й покажа, че съм по-добра от нея Публикувано изображение

То въпроси много ама.... трябва и да се помни. Освен да ми редактираш постовете.... Публикувано изображение

Разбира се, че трябва да се помни ;) Понякога даже си се чудя аз как ги помня тези неща, но все пак това ми беше страстта в училище ;) А за редактирането на постовете ти едва ли има начин....

Само да спомена, че понякога изпускането на запетаята коренно променя смисъла на изречението.Например:

Не искам да ям!

Не, искам да ям!

Това ми звучи като "Да го обесят не, да го пощадят!" и "Да го обесят, не да го пощадят!"

Привет,

може ли някой да ми помогне с тълкуването на следните думи ?

какво представлява плат тип бос : "Дълга синя риза от американ и бос" ?

а защо хора от Стара Загора са били наричани захаралии (напр. Захаралията (старозагорецът) ) ?

дали Аврадалии са наричани хора произлицащи от Средна Гора, село до Сопот или от ...?

какво е мухарен? (напр. жена с мухарен фистан (рокля)) ?!?

какво е да канерхвам : аз знаех да канерхвам и да казвам Апостола по гръцки- бях цял анагност ?!?

касабин и каитя: През касабите, дето минахме, все каитяхме тескеретата си, да се знае де и кога сме нощували и отде сме излезли ?!?

огаряци: Под олтаря на черквата, в земята има друга черквица, дето се родил Христос. Свещени огаряци оттук да яде жена се изцерява от неплодието си ?!?

кусатче: Аз си купих три от казаните рибки, прилични на малки кусатчета, посолих ги, изсуших и донесех в Калофер ?!?

Редактирано от Hadjia (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

стана ми интересно - откъде са тези цитати? Никога не съм чувала тези думи... извинявай, че не мога да ти помогна, може би са турцизми

А според мен за турцизми.

Привет,

какво представлява плат тип бос : "Дълга синя риза от американ и бос" ?

а защо хора от Стара Загора са били наричани захаралии (напр. Захаралията (старозагорецът) ) ?

дали Аврадалии са наричани хора произлицащи от Средна Гора, село до Сопот или от ...?

какво е да канерхвам : аз знаех да канерхвам и да казвам Апостола по гръцки- бях цял анагност ?!?

касабин и каитя: През касабите, дето минахме, все каитяхме тескеретата си, да се знае де и кога сме нощували и отде сме излезли ?!?

огаряци: Под олтаря на черквата, в земята има друга черквица, дето се родил Христос. Свещени огаряци оттук да яде жена се изцерява от неплодието си ?!?

кусатче: Аз си купих три от казаните рибки, прилични на малки кусатчета, посолих ги, изсуших и донесех в Калофер ?!?

Името не е захаралии, а "заралии" и идва от турското наименование на Стара Загора.

"Аврадалии", предполагам, е на същия принцип.

"Касабин" в смисъла, в който е в изречението, не е "касабин", а "касаба" - селище, град.

"огаряци" мисля, че не се пише по този начин.

"мухарен", според мен, идва от "мохер". Това е един тънък вълнен плат.

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Привет,

Не знам дали са турцизми всички, но специално за Захаралии или Заралии - мога да кажа, че идва от името на Ст. Загора на турски език - Eski Zara - Ески Зара...

muharrem - се превежда като нещо забранено, а иначе е първи месец от арабския календар... - не съм сигурна дали затова става въпрос

Да си допълня: мисля, че "каитяхме тескеретата си" = (по някакъв начин) отбелязвахме, регистрирахме.... Опитвам се да отгатна от контекста. :wors: едит: И за последно да се обадя, защото чак сега забелязах "канерхвам" - по-нататък в изречението, се съобщава, че "бях цял анагност". Анагностите са четци, църковни служители от низшата степен на клира, които четат Светото Писание по време на служби. Отличавали са се с необходимата мелодика на гласа и са владеели калиграфия. Именно последното ме кара да си мисля, че "канерхвам" е в смисъл на "изографисвам", "изписвам"... (може да бъркам някъде, за което се извинявам предварително. )

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Да си допълня: мисля, че "каитяхме тескеретата си" = (по някакъв начин) отбелязвахме, регистрирахме....

Опитвам се да отгатна от контекста. :speak:

....

Правилно отгатваш.... идва от турската дума kayıtmак - регистрирам се, регистрация....

По принцип е остаряла , но все още се използва .....

А турското име на Стара Загора се изписва така ... Eski Zağra... с звука " меко Г" ... което удължава звука А.. затова се наричат загорци още и зааралии....( съгласно нашето турско произношение )

"Дълга синя риза от американ и бос" ... незнам откъде е изречението и какъв е текста , но може буквално човека да е бил по риза, и бос.... ( с голи крака, или без обувки ).. не съм чувал за плат бос..

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.