Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Ако ще пишеш правилно, не е лошо да започнеш със заглавието — сложи главна буква в началото.

В интернет е масова практика да се пише неграмотно. И ако пишеш нормално, тогава те гледат странно.

В чата си интересен, ако:

-не зачиташ главни букви

-не зачиташ пунктуацията

-мързи те да натиснеш Alt + Shift (да смениш клавиатурната подредба)

-смесваш азбуките — пишеш на латиница, но ползваш хикс за „h“, понеже прилича на кирилското х.

-Shift го ползваш, за да редуваш главни с малки букви, тъй като така е по-яко

-ако си от женски пол, добавяш няколко игрека в края на името си. Пена, например, става PeNiTyYyY

-смайлито е универсалният начин да изразиш всяка емоция. Емотиконите по правило се ползват, когато нямаш какво да кажеш, но държиш все нещо да напишеш

-използваш числа, за да заместиш буквичка, която те мързи да напишеш

-всяко второ твое изречение съдържа абревиатури и акроними - LOL, OMG, WTF, OMGWTFBBQBYOB. В последствие казваш „О Мъ Гъ“ и в истинския живот.

-дори за съкращенията те мързи да задържиш Shift

-в речника ти има всякакви абсурдни думи и съкращения — идващи от английски, обикновено с изопачен изговор. Ботващ диск? Скупето? Виндовс? Казваш фр., а не приятел...

Най-лошото е, че когато на един запален интернет потребител му се наложи да пише на нормален български, той не може. А пък една буквичка съвсем е изчезнала — „ѝ“. Масово се използва вместо нея „и“ или „й“. Всъщност и аз не съм сигурен вече дали използването на удареното и е задължително, гледам, че и по филми само „й“ слагат. Проблемът с използването му в интернет е, че знака го няма в стандартната фонетична клавиатурна подредба, с която повечето потребители са свикнали. По същата причина се ползват горни кавички ("") и от двете страни на заградената с тях дума, вместо обикновените си български кавички („“). Това не са особени грешки, но пък мен ме дразнят. Затова и се опитвам да се изразявам колкото се може по-грамотно.

Редактирано от Мaкс (преглед на промените)

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

И аз се опитвам да пиша правилно... Но понякога се допускат грешки. Всеки може да различи техническа грешка (натисната съседна буква, натиснати 2 букви едновременно или леко натисната буква (по някога ми се случва толкова леко да натискна клавиш, че буквата не излиза или пък просто бутона бачка, ама при яко натискане) Темата там е започната преди 3 години и мисля, че е крайно време и тука да имаме такава. Но да се пише 1 или а вместо ъ, 4 вместо ч, 6 вместо ш е вече съвсем друго и за мен е дразнещо... Същото е и писането на й където не трябва... А то си има правила и изкючения (батерия - батерии, но гений - гении...). Също така много често се греши в употребата на пълния и непълния член - когато е подлог (извършва действието) - пълен, ако не е - непълен... При глаголите е същото:

бягам - бягаме ("е" се добавя само, ако формата за единствено число ще съвпадне с тая за множествено), тоест глагола уча става учим (не шопското УЧИМЕ).

Надявам се да не съм засегнал някой, но ако съм, моля за извинение... А най-много се дразня от писането на шльокавица - тоест писане със латински букви на български (никой не може да ме убеди, че има проблем с кирилицата, перфектно си работи и под windows и под Linux, че и под DOS при правилни настройки и без използване на външни програми). Информация за това как да се настрои кирилицата има много... Даже много сайтове имат възможност да превключат режима на клавиатурата, даже да нямаме инсталирана кирилица - калдата също предлага тази възможност.

Не знам кой е виновен за грешното писане: Интернет, родителите или училището... за това мисля да пусна и анкета да се видят меннията на всички.

Предлагам в тая тема да се цитира всеки, който е написал нещо грешно - така ще видим какви грешки се допускат най-често и ще се опитаме да ги избягваме... По време на матурите по български език и литература вестниците се пълнят с бисери на ученици... За мен просто тия матури трябва да са задължителни и да накарат учениците да гледат по-сериозно на тези предмети...

Като за начало, във форума купувам - продавам е пълно с кОпачи, дето кОпуват (глагола оначе не идва от копая ами от купя...), заместването на букви също е дразнещо (ъ се заменя с а) пътека - пАтека... Естествено има и думи, дето направо са си заучени грешно - като например отверка (правилното е ОТВЕРТКА и идва от глагола "въртя")... Сега, докато съм писал, е възможно да съм допуснал грешки, въпреки че прочетох написаното няколко пъти... Та, ако откриете грешки, цитирайте :)

1.Понякога се пише слято

2.Тази звучи по-добре от тая

Общо взето може да поработиш още малко върху пунктоациятаа си :cool:

п.п. И аз далеч не съм перфеектна, но ти искаше да те цитираме, нали? :clap:

Редактирано от Galeto_ (преглед на промените)

да точно :) - откриете и забравена запетайка след ...грешки

Та, ако откриете грешки-цитирайте.

1.Понякога се пише слято

2.Тази звучи по-добре от тая

Общо взето може да поработиш още малко върху пунктоациятаа си :cool:

п.п. И аз далеч не съм перфеектна, но ти искаше да те цитираме, нали? :mad:

пунктУация :speak:

Редактирано от Mistress Linda (преглед на промените)

Драги съфорумници, искам да потретя, че в българския език няма думи които да завършват на Й в множествено число!

Относно пълният и краткият член - госпожата ни каза още неписано правило, което на някой може да се стори по-лесно(както и на мен): Когато думичката отговаря на въпроса "Кой" - "той" - се пише пълен, член, а когато на въпроса се отговаря с "него" се пише кратък член.С това правило ми идва по-лесно :)

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Относно пълният и краткият член

Относно кой — него (пълния) и него (краткия).

Имам и въпрос — могат ли да се използват ъгловите кавички (« ») в българския?

Редактирано от Мaкс (преглед на промените)

Откакто пиша на компютър се хващам, че допускам направо елементарни парвопискни грешки, които преди никога не бих допуснала. Гледам, че в раздел книги, момичетата въпреки многото четене също са доста зле с граматиката.

Относно пълният и краткият член - госпожата ни каза още неписано правило, което на някой може да се стори по-лесно(както и на мен):

Когато думичката отговаря на въпроса "Кой" - "той" - се пише пълен, член, а когато на въпроса се отговаря с "него" се пише кратък член.С това правило ми идва по-лесно :whist:

и "пълния" и "краткия" трябва да са с кратък член понеже госпожата е вършителЯТ на действието ;)

Относно пълният и краткият член - госпожата ни каза още неписано правило, което на някой може да се стори по-лесно(както и на мен):

Когато думичката отговаря на въпроса "Кой" - "той" - се пише пълен, член, а когато на въпроса се отговаря с "него" се пише кратък член.С това правило ми идва по-лесно :whist:

Аз много ги бъркам и адски се дразня на това. Колко 0,25 стотни съм отнасяла заради тях...

Гледам, че в раздел книги, момичетата въпреки многото четене също са доста зле с граматиката.

Четенето много обогатява речника, не толкова граматиката.
  • 3 седмици по-късно...

Момче на 17г. град София търся работа в жк.Изток,Младостите,Слатина и Дружбите.Познания с компютри,малко в стройтелството и в сервизи.Работя добре сам както и добра спогодба с екип.Сегашните ми занимания са до 16:00 спокойно мога да работя от 16:00 до 22:00-23:00.Без претенций за вида работа.За връзка ЛС скайп:Asparuh_vladetelia Имейл: [email protected]

ето пак... феноменът батерий

И за първи път това: стройтелството

(поне за мен)

и пак в тоя дух: наЙстина

• 5 седмици по-късно...

Когато думичката отговаря на въпроса "Кой" - "той" - се пише пълен, член, а когато на въпроса се отговаря с "него" се пише кратък член.С това правило ми идва по-лесно :yanim:

Аз запомних това правило по същия начин,както и ти-когато думата,която трябва да членуваме отговаря на въпроса"Кой"и можем да я заместим с "той",пишем пълен член,а когато заместим думичката с "него",пишем кратък.Това е просто и всеки може да го запомни,за да не допуска грешки. Хубав ден на всички!

В интернет е масова практика да се пише неграмотно. И ако пишеш нормално, тогава те гледат странно.

Напълно съм съгласна! Дори съм получавала въпроси от рода на "Що си играеш да пишеш на кирилица ?!" Ами що ли, щото така ме кефи! Аз навсякъде пиша на кирилица, дори в скайп и, на когото не му харесва да не ми пише/да не ми чете постовете! Аман от тая неграмотност.

Онзи ден пак слушах изцепки на кандидат-студенти от проверяващи доцентки - "очител", "просфета", "незнам" и т.н. Но след първите два примера проверяващата писала 2, че то какво друго да пише на подобни грешки ?!

Относно въпросът на Макс - тези кавички се използват основно в английския език, в българския си се използват "..."

Напълно съм съгласна! Дори съм получавала въпроси от рода на "Що си играеш да пишеш на кирилица ?!" Ами що ли, щото така ме кефи! Аз навсякъде пиша на кирилица, дори в скайп и, на когото не му харесва да не ми пише/да не ми чете постовете! Аман от тая неграмотност.

Онзи ден пак слушах изцепки на кандидат-студенти от проверяващи доцентки - "очител", "просфета", "незнам" и т.н. Но след първите два примера проверяващата писала 2, че то какво друго да пише на подобни грешки ?!

Моите познати пък бяха убедени, че родителите ми ми следят хронологията, та по тази причина пиша на нормален български.

„Незнам“ и „немога“ мога да ги определя като едни от най-често допусканите грешки. Е, не че аз ги знам всички правила за слятото и полуслятото писане, ала това е прекалено.

Относно въпросът на Макс - тези кавички се използват основно в английския език, в българския си се използват "..."

Не мисля така, Лесли, в английския се ползват "", а в българския „“. « » пък са характерни за руския. Аз обаче и в книги на родния ни език ги срещам такива, но в стари такива. Въпросът ми е дали сега могат да се ползват (свикнал съм да ги употребявам, когато пиша). Искам да зная дали мога да слагам такива и на анонимни изпити, например матури.

А, и „относно въпроса“ :)

Моите познати пък бяха убедени, че родителите ми ми следят хронологията, та по тази причина пиша на нормален български.

„Незнам“ и „немога“ мога да ги определя като едни от най-често допусканите грешки. Е, не че аз ги знам всички правила за слятото и полуслятото писане, ала това е прекалено.

Не мисля така, Лесли, в английския се ползват "", а в българския „“. « » пък са характерни за руския. Аз обаче и в книги на родния ни език ги срещам такива, но в стари такива. Въпросът ми е дали сега могат да се ползват (свикнал съм да ги употребявам, когато пиша). Искам да зная дали мога да слагам такива и на анонимни изпити, например матури.

А, и „относно въпроса“ :)

Хаха, за грешката си прав - който не проверява какво е написал, така е :rolleyes:

Аз лично съм виждала тези кавички, за които говори Макс, в английска литература, затова и изказах подобно мнение. :)

P.S. И моята майка ме следи дали пиша грамотно в интернет, даже и лекциите ми проверява! http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

• 1 месец по-късно...

Здравейте, става въпрос за формата "вува" - отсъствува, присъствува, чувствува и т.н.т. Доста почнах да се чудя в последно време отпаднала ли е тази форма или още се използва. Старая се да пиша правилно и ако формата не е отпаднала ще я използвам в писането си. Също така полезно ще ми бъде ако някой каже как се нарича тази форма. Благодаря на отзовалите се!

Не се използва.

Така е. Правилната посока за развитие на правописа е към икономичност, стига точността на изразяване да не губи от това.

Все пак е интересно как изглежда с новия правопис думата "непротивоконституционстВУВАтелстВУВАйте".

"НепротивоконституционстВУВАтелствайте" нарушава правилото, а в "непротивоконституционствателствайте" липсва напевността на българския език. При последния вариант съществува реален риск 90% от народонаселението да си счупят езика, а останалите 10% да си го вържат на възел. :)

Слава богу, че думата се използва много рядко.

• 2 седмици по-късно...

Зависи от смисъла.Дали си оказал помощ или си указал посоката.

Мерси. Още трудно се ориентирам с новата платформа, та трудно се върнах...

Отново се колебая, как се пише "малчуган" или "малчоган"? Нали идва от "малчо", защо в нета е с "у"?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.