Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Моят - отговаря на въпроса кой живот

Първо - въпросът за определяне не е "Кой живот", а "Чий живот"

Второ - "моя/моят" е притежателно местоимение, а те, както всички би трябвало да знаем, освен род и число имат и категория лице. Формите на притежателните местоимения зависят от рода и числото както на притежавания предмет, така и на притежателя, когато той е в 3 л. ед. ч.

Трето -в едно изречение, пълен член (-ят) се поставя единствено на подлога на изречението.В конкретното изречение, подлогът не е животът, а Изкуството - тоест няма нужда от пълен член на притежателното местоимение.

правилното изписване на изречението според моите познания е :

Изкуството и музиката са моя живот

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Второ - "моя/моят" е притежателно местоимение, а те, както всички би трябвало да знаем, освен род и число имат и категория лице. Формите на притежателните местоимения зависят от рода и числото както на притежавания предмет, така и на притежателя, когато той е в 3 л. ед. ч.

Трето -в едно изречение, пълен член (-ят) се поставя единствено на подлога на изречението.В конкретното изречение, подлогът не е животът, а Изкуството - тоест няма нужда от пълен член на притежателното местоимение.

Въпросът не е "Чий живот?", а точно "Кой живот?", защото сказуемото е "са". Или по-точно въпросът е "Кои са?", следователно отговорът е изкуството и музиката.

Граматически в това изречение мояТ трябва да е с пълен член, но в поезията, знаеш, не е задължително това да се спазва, а се преценява от автора кое е по-благозвучно.

п.п.освен това тук не става дума просто за определение, а за сказуемно опредление, което винаги се членува с пълен член :help:

Въпросът не е "Чий живот?", а точно "Кой живот?", защото сказуемото е "са". Или по-точно въпросът е "Кои са?", следователно отговорът е изкуството и музиката.

Граматически в това изречение мояТ трябва да е с пълен член, но в поезията, знаеш, не е задължително това да се спазва, а се преценява от автора кое е по-благозвучно.

п.п.освен това тук не става дума просто за определение, а за сказуемно опредление, което винаги се членува с пълен член ;)

Не съм съгласен :ph34r:

Въпросите са проверка :

1.)"Кои са моят живот ? " - отговор -"изкуството и музиката".

2.) "Чий живот са изкуството и музиката ?"- отговор : "Моят".

Не съм съгласен :ph34r:

Въпросите са проверка :

1.)"Кои са моят живот ? " - отговор -"изкуството и музиката".

2.) "Чий живот са изкуството и музиката ?"- отговор : "Моят".

Ок, може и да не съм задала правилно въпроса но в българския език сказуемното определение (предикативно определение) е част на изречението, която пояснява подлога.

И тъй като подлогЪТ е вършителЯТ на действието неговото определение винаги трябва да е с пълен член :P

Редактирано от Galeto_ (преглед на промените)

Ок, може и да не съм задала правилно въпроса но в българския език сказуемното определение (предикативно определение) е част на изречението, която пояснява подлога.

И тъй като подлогЪТ е вършителЯТ на действието неговото определение винаги трябва да е с пълен член :clown:

там е въпросЪт, че смяташ "моя/моят" за сказуемо определение, а според мен си е притежателно местоимение към "живот", а извършителят на действието не е животът.......

там е въпросЪт, че смяташ "моя/моят" за сказуемо определение, а според мен си е притежателно местоимение към "живот", а извършителят на действието не е животът.......

Аз съм внимавала в час по български език. И не говоря за такива неща, когато смятам нещо си, а говоря с факти. Друг начин за проверка е, като обърнеш изречението наопаки:

Изкуството и музиката са моят живот.

Моят живот са изкуството и музиката.

И сега остава да кажеш, че изречението, така погледнато, има друг смисъл...

С тази разлика, че в този случай "моят" наистина се превръща в притежателно местоимение.

п.п.пък и какво значение има, щом като става дума за песен и авторът може да си го нашише както иска :clown:

Аз съм внимавала в час по български език. .... :clown:

и аз :)

p.s. наистина няма значение в конкретният случай

и аз :clown:

p.s. наистина няма значение в конкретният случай

Хайде сега ми обясни откъде накъде сложи пълен член на "конкретниЯ", да видим ние кой е внимавал и кой не е :)

'Моят' е притежателно местоимение като част на речта, но като част на изречението в случая е сказуемно определение, затова трябва да се членува с пълен член.

П.П. С извинение, че се намесих в спора ви. : )

Само още едно допълнение – притежателното местоимение може да бъде сказуемно определение и когато е употребено самостоятелно, например:

Този компютър е моят.

Редактирано от newcomer (преглед на промените)

'Моят' е притежателно местоимение като част на речта, но като част на изречението в случая е сказуемно определение, затова трябва да се членува с пълен член.

П.П. С извинение, че се намесих в спора ви. : )

Само още едно допълнение – притежателното местоимение може да бъде сказуемно определение и когато е употребено самостоятелно, например:

Този компютър е моят.

Радвам се, че се намеси, защото аз ги знам нещата, но не ме бива много в обясненията (затова и не ставам за учител) :cool:

Някои не са внимавали в час по български.

Това е закон-за определяне на пълен член.

Въпросът КОЙ

Някои не са внимавали в час по български.

Това е закон-за определяне на пълен член.

Въпросът КОЙ

Абе, и ти май не си внимавала чак толкоз.

Този въпрос е за поставяне на пълен член на ПОДЛОГА (болдвам ти го, че нали така виждаш по-добре). Или по-точно казано- кой е вършителят на действието? За определенията въпросите са или чий, или се задава чрез подлога, когато става дума за сказуемно определение. Но колегата по-горе по-добре е обяснил ;)

• 2 седмици по-късно...

Понеже майка ми участва в хор и пише песен, се колебае за едно изречение. Песента трябва да е готова до една седмица - текст и всичко друго е измислено, само имам едно допитване. Изречението е : Изкуството и музиката са моят/моя живот. Въпросът ми е дали трябва да бъде "моя" или "моят". Нямаме връзка с никой познат, който да е завършил филология и затова реших да се обърна към вас :)))

Трябва да се пише "моят" - в случая "моят живот" е сказуемно определение, което винаги се членува с пълен член. ;)

Никога не правете проверка с въпроси, защото те подвеждат. За пълния и краткия член трябва да се знае синтактичната позиция на думата/словосъчетанието в изречението.

Здравейте,

Някой може ли да ми обясни кога се пише "откога" и кога "от кога","дотам" и "до там" и т.н.?

Някой май ще трябва да се научи как се пишат наречията - цък. :)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

а като сменявахте версиите, при преахването на старата (...)

"СМЕНЯМ", по дяволите, "СМЕНЯМ".

Грешиш! В случая "сменявахте" е употребено напълно правилно. :)

В препратката към употребата на думата това се вижда много ясно:

Сменявах версиите от 5.0.1 до бета версиите и сега съм с 6.0 final и не се оправи.Изкл. добавки да видя какво ще стане - същото.(добавките са ми adblock plus,foxyproxy и наскоро сложих memory fox и gmail manager)

а като сменявахте версиите, при преахването на старата слагахте ли отметка да изчисти всички персонализации и лични данни? така наречената "чиста инсталация"

Винаги съм се дразнил от препинателни знаци без интервал след тях. Все едно има точка, запетая или друго по средата на някаква измислена дума... Също и на "софиянските" глаголи - учиме, ходиме, пиеме... (не се сърдете, но това е начинът, по който веднага разбирам на плажа, че си говорят софиянци (тоест викат или говорят на много висок глас))...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Някой знае ли дали наистина "пържа" и "пража" са дублети, т.е. дали и двете думи са правилни. Аз лично не знаех, че "пража" било синоним на "пържа". Сякаш не ми звучи добре, но все пак не знам наистина.

Синоним ? По-скоро диалект. "Пража" използват по врачанско. "Пражен боб" , вместо "запържен боб" "пражоли" вместо "пържоли" "пражени мекички", "вместо пържени" и .т.н.

предавам се ;)

Моля ви, не се предавайте! ;)

Прав сте!

Само и единствено ПОДЛОГЪТ се пище с пълен член, а всички определения - с кратък.

Едно лесно и практически удобно правило от мен - когато пред съществитено има предлог, то се изписва винаги с кратък член.

Как да открием ПОДЛОГА?

Най-лесно и бързо можем да направим това, като заменим съществителното с лично местиомение. По-конкретно с ТОЙ, ТЯ, ТО, ако съществителното е в единствено число, съобразно рода му и с ТЕ, ако то е в множествено число, без да променяме думите в изречението. Ако ни се получи, открили сме подлога.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

Да приложим лесния начин за откриване на подлога в коментираното изречение: "Изкуството и музиката са моя (моят) живот."

Те са моя живот. ПОЛУЧАВА СЕ

Той са изкуството и музиката. НЕ СЕ ПОЛУЧАВА

Следователно подлогът (подлозите) е (са) изкуството и музиката и изречението трябва да бъде написано (напълно ви подкрепям):

Изкуството и музиката са моя живот.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

Само и единствено ПОДЛОГЪТ се пище с пълен член, а всички определения - с кратък.

Вие, НЕ СТЕ прав

цитирам "Стандартна дефиниция- подлогът и подложното сказуемно определение в едно изречение (именната част на съставното именно сказуемо) трябва да се членуват с пълен член."

цитатът е от тук

Прочете малко повече за членуването на сказуемното определение и тогава спорете. ;)

Как бихте членували това изречение: "Този човек е приятелят ми." Сега остава да ми кажете, че "приятелят" в слуая е подлогът и ще ме гътнете от стола. Защото "човек" е подлогът, а "приятелят" е сказуемно определение :)

п.п.Док, мерси. И аз мислех, че е диалект, но се опитаха да ми доказват противното и понеже не бях напълно сигурна, реших да питам ;)

Редактирано от Galeto_ (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.