Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Мерси. Още трудно се ориентирам с новата платформа, та трудно се върнах...

Отново се колебая, как се пише "малчуган" или "малчоган"? Нали идва от "малчо", защо в нета е с "у"?

Малчуган се пише.Не се бях замислял ,че идва от малчо. .Може да сме го учили защо става прегласа о-у ,но съм го забравил Публикувано изображение

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

• 4 седмици по-късно...

По повод снощния ни спор : "отвреме навреме" или "от време на време" - в различни правописни речници намирам и двете за правилни - намерих тази статийка...

По повод снощния ни спор : "отвреме навреме" или "от време на време" - в различни правописни речници намирам и двете за правилни - намерих тази статийка...

От време оно.

Дойдох навреме.

Имах тема, но не си я откривам. Мисля, че трябва да е разделено твоето.

Ползват се и двете форми, защото може да е сложно наречие и да се пише слято, а може да не е и да са си отделни думи (съществително+предлог).

Например:

Днес се сресах напът.

На път към вкъщи срещнах мама.

Виждам човек насреща.

На среща с шефа обсъдихме печалбата.

Нещо като дублети са "помоему" и "по моему"; "потвоему" и "по твоему". И двете им форми са правилни.

Относно вашия случай мога да кажа, че може би са верни и двата варианта, но, когато се пише слято, трябва да е с дефиз, т.е. "отвреме- наревме"

п.п.статията е доста добра :)

п.п.статията е доста добра :P

Да, въпреки, че е старичка!

Аз от днес поемам кампания в моя скайп да се пиша само на кирилица!Снощи голям зор видях докато разчета някакво съобщение само със цифри, запетайки и съкращения!

" 6te u4i v 1v vaena"- имам нужда от превод...ясно е, че ще учи, ама къде?Цифрата едно какво значи?:)

" 6te u4i v 1v vaena"- имам нужда от превод...ясно е, че ще учи, ама къде?Цифрата едно какво значи?:)

вероятно "Ще учи в 1-ви (клас) във Виена" или нещо такова :P
  • 2 седмици по-късно...

Има ли дума "розав(о)"

Аз използвам "розов, розова".....Откъде ти хрумна това "розАво"?

Напр.: "Розова долина"

"Розовата пантера"

Аз от днес поемам кампания в моя скайп да се пиша само на кирилица!Снощи голям зор видях докато разчета някакво съобщение само със цифри, запетайки и съкращения!

...

Аз отдавна го правя, директно отказвам комуникация, особено с хора, които искат помощ ;)

" 6te u4i v 1v vaena"- имам нужда от превод...ясно е, че ще учи, ама къде?Цифрата едно какво значи?;)

1 значи "ъ" миркаджиите пишат така - нямам си идея що, ама имам един съсед дето така пишеше в боргчата и сума време съм се чудел какво иска да напише...

та преводът е:

ще учи във ваена (тоест "ще учи във Варна") "р" и "е" са една до друга на фонетичната клавиатура, така че едва ли става дума за Виена...

и да цитирам неизвестен автор:

Писането на български език с латински букви е същото като писането с лайна по стената - чете се, но не е приятно.

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Аз отдавна го правя, директно отказвам комуникация, особено с хора, които искат помощ ;)

И аз така съм направил.На моите години не ми се учи нова азбука,и нова граматика.

И аз така съм направил.На моите години не ми се учи нова азбука,и нова граматика.

За мен не е толкова голям проблем, писал съм много време и с латиница, но от доста време няма никакво оправдание да не се пише на кирилица (освен мързела и образованието ;) )

1 значи "ъ" миркаджиите пишат така - нямам си идея що, ама имам един съсед дето така пишеше в боргчата и сума време съм се чудел какво иска да напише...

та преводът е:

ще учи във ваена (тоест "ще учи във Варна") "р" и "е" са една до друга на фонетичната клавиатура,

Да, детето наистина е записано да учи във Варна, ама аз го разбрах едва след месец!

Кои са миркаджиите?

...

Кои са миркаджиите?

В интернет има услуга, наречена IRC (Internet Relay Chat), един от много разпространените клиентите се нарича mIRC, би могло да се каже на български мирка, от там миркаджии като синоним на хора, ползващи IRC

В интернет има услуга, наречена IRC (Internet Relay Chat), един от много разпространените клиентите се нарича mIRC, би могло да се каже на български мирка, от там миркаджии като синоним на хора, ползващи IRC

за тях си мисля, че е въпрос на чест да пишат колкото се може по неразбрано - както лекарите си пишат рецептите...

за тях си мисля, че е въпрос на чест да пишат колкото се може по неразбрано - както лекарите си пишат рецептите...

не знам, мисля си че по-скоро причината в опита да се пише бързо. А се ползва латиница, защото някои от сървърите и клиентите имат проблеми с различни кодировки на кирилицата и се получава доста идиотско. Нека не се забравя че това е доста стара услуга и поначало е създадена да поддържа само ASCII 7 bit. Ама и ние сме си виновни :) Знаете ли колко кодови таблици има на кирилица? Като добавим още толкова, ползвани от руснаците :)

Аз използвам "розов, розова".....Откъде ти хрумна това "розАво"?

Мисля, че съм я чувал от необременени с диалекти хора.

В българският език има безброй изключения. Примерно "риторика" и "реторика".

Никой ли няма книжен правописен речник, да надникне в него Публикувано изображение

Мисля, че съм я чувал от необременени с диалекти хора.

В българският език има безброй изключения. Примерно "риторика" и "реторика".

Никой ли няма книжен правописен речник, да надникне в него Публикувано изображение

Риторика/реторика са дублети, а розав е неправилно.

Да, мирката беше много популярна преди години! Бях забравил за съществуването на тази пущина..

Риторика/реторика са дублети, а розав е неправилно.

Би ли ми написал все пак какъв е източникът на информацията ти, или поне някаква диплома във филологическите науки за да тежи мнението ти?

или поне някаква диплома във филологическите науки

:)О, Боже!

:)О, Боже!

Добре де, какво ми офтопиш. Писал съм в раздел "Образование", не можеш ли да бъдеш сериозна? Ако погледнеш назад ще видиш пак един диалог с мен в който учителка която се подвизава във форума мисля, че беше сгрешила, както и друга по чиито думи беше подведено Аморчето. Не ме интересува нечие мнение, когато говоря за книжовният си език. Моето лично мнение е също, че такава дума не съществува, но т.к. имам съмнения съм задал въпрос в уж сериозен форум.

Аман от умници.

Трябва ли да отговарям? Ха-ха, тия неща са ми подпрагови дори да ги отговарям (как ли се реших..), камо ли да седна да ги защитавам пред някой.

• 3 седмици по-късно...
:baby: Как да пишем правилно ли. Амиии.. Да четем книги от библиотеката. Да не стоим само пред компа и пред нета :). И да си учим домашните. Да намираме решенията от книгите защото като си се мъчил да намериш нещо в книгите после ще се сетиш колко време си го търсил. А не пред комопа пример един 3 класник. Мой съсед Учат столицата на българия :) . И ме пита как се казяа столицата на българия. Аз му казах да си научи домашните. След това отиде при един друг съсед който е с две години по голям от мен и му го каза на готово. Това е много тъпо на готово да взимаш всичко. Все едно да отида с лаптопа в учиище и ако ми трябва нещо бам в интернет и съм готов! :( ама не искам искам да си науча защото като порастна да съм умен!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.