Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

огаряци: Под олтаря на черквата, в земята има друга черквица, дето се родил Христос. Свещени огаряци оттук да яде жена се изцерява от неплодието си ?!?

кусатче: Аз си купих три от казаните рибки, прилични на малки кусатчета, посолих ги, изсуших и донесех в Калофер ?!?

Огаряци - угарки от свещи. Използват се от време оно като лек против безплодие.Ето още някои пособия :

л-Ькъ противъ безчадне; п^Ьсъкъ отъ гробницата иа св. Иванъ Рилски; единъ малъкъ пиринченъ кръстъ и другъ

ги^-гол"Ьм1. дървенъ и съ дървено столче, обл-Ьпени съ седефени плочици; пиринчена и пръстена кадилници; върба отъ Връбница; босилйкъ, здравецъ, чемширъ» лалета, зюмбюлъ, тюй отъ погребението Христово на великата сжбота; паничка каденъ жедъ; жито и кл-Ьчици обвити съ памукъ, остали отъ масло освещението; тамянъ простъ и измирно, ���бвитъ аъ книжки; огаряци отъ восчени сч^Ьщи отъ разни дължина и дебелина, 2-3 неначенати и една год-Ьма, остала на половина, отъ страстната седмица и отъ Великдень, заедно съ книжката, съ която я обиЕидъ тогава д^до Начо и пр-Ьвързалъ съ конецъ — да ие папа р^ц'6т'Ь; вапсано яйце, което снесла кокошката на вмиккя четвъртъкъ;

кусатче - късче, малка част от нещо.

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Правилно ли са свързани помежду си изреченията?

-

Народната пословица казва: "На лъжата краката са къси".Ако си служиш с нея,няма да е за дълго.

Според мен са свързани правилно, но трябва да има нещо не както трябва ,за да дават задачата.

Благодаря ви предварително! :speak:

Първо бих искал да ме извините, че ще се върна няколко години назад, но случайно попаднах на това мнение, докато търсех нещо друго и ми направи впечатление...

Значи... случаят с "брояч" е различен от споменатите "сняг, бял" и т.н. Тук коренът на думата е "брой", а не "броя" и към него е добавена наставката за извършител "-ач". Вероятно, оттам идва и объркването на Габриела.

Струва ми се, че си прав :)

Също така ми се струва, че някои по-сложни правила съм ги позабравила...което много ме ядоса сега. като прочетох това с ятовата гласна....преди знаех, а ето, че вече забравям. Лошо.

• 4 седмици по-късно...

Имаме за домашно едно упражнение по БГ но не мога д го напрая!

Заменете с чужда дума описателните названия:

точен стрелец-???

пътешествие по кръгов маршрут-???

Пясъчен бряг-???

Спортен съдия-???

бърз влак-???

детски лекар-тук писах педиатър, но не съм сигурен дали е вярно

неработни дни-тук писах уикенд,пак не съм сигурен дали е вярно

Немога да се сетя за тези думи,ако някой се сеща да помага...

точен стрелец-??? СНАЙПЕРИСТ пътешествие по кръгов маршрут-??? - КРУИЗ Пясъчен бряг-??? Спортен съдия-??? бърз влак-??? ЕКСПРЕС детски лекар-тук писах педиатър, но не съм сигурен дали е вярно неработни дни-тук писах уикенд,пак не съм сигурен дали е вярно УИКЕНД

Редактирано от emmi (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Кои са вметнатите думи и изрази в това стихотворение?

Във сините вълшебства на града потапям се ,замислена и няма ,причаква ме зад ъгъла дъжда и близва ме дъхът му като пламък.

И сякаш парят капките безброй ,и сякаш са със лято напоени ,шумят като възторжен пчелен рой и гонят се като листа над мене.

Кои са вметнатите думи и изрази в това стихотворение?

В първото изречение вметнатият израз е "замислена и няма", а във второто е "и сякаш са със лято напоени".

По принцип вметнатите думи и изрази винаги са оградени със запетаи, така ще ти е по-лесно да ги откриваш :) а и изречението може да съществува и без тях

В първото изречение вметнатият израз е "замислена и няма", а във второто е "и сякаш са със лято напоени".

По принцип вметнатите думи и изрази винаги са оградени със запетаи, така ще ти е по-лесно да ги откриваш :) а и изречението може да съществува и без тях

Това не са ли обособените части?

каква?

- замислена и няма.Това е обособена част? Вметнатите думи нали нямат синтактична служба?

Това не са ли обособените части?

Най-лесният начин за проверка на обособените части е следният – ако изразът стои след думата, която пояснява, и може да се замести с подчинено изречение (т.е. изречение с които/-ято/-ето/-ито, какъвто, както и т.н.), значи трябва да се огради със запетаи

"Момчетата, въоръжени с камъни и тояги, безшумно пристъпиха назад." или " Момчетата, които бяха въоръжени с камъни и тояги, безшумно пристъпиха назад."

Тук имаш обособени части.

А в товя случай са ти смао вметнати думи, т.е. нещо, което споменаваш ей-така, без да оказва кой знае какво влияние на изречението, т.е. може и без тях, но с тях пък става по-ясна картината.

Надявам се да съм била достатъчно ясна :) защото не ме бива много-много в подробните обяснения.

Най-лесният начин за проверка на обособените части е следният – ако изразът стои след думата, която пояснява, и може да се замести с подчинено изречение (т.е. изречение с които/-ято/-ето/-ито, какъвто, както и т.н.), значи трябва да се огради със запетаи

"Момчетата, въоръжени с камъни и тояги, безшумно пристъпиха назад." или " Момчетата, които бяха въоръжени с камъни и тояги, безшумно пристъпиха назад."

Тук имаш обособени части.

А в товя случай са ти смао вметнати думи, т.е. нещо, което споменаваш ей-така, без да оказва кой знае какво влияние на изречението, т.е. може и без тях, но с тях пък става по-ясна картината.

Надявам се да съм била достатъчно ясна :) защото не ме бива много-много в подробните обяснения.

Благодаря Ви ,а "и сякаш са със лято напоени" сякаш е друга вметната част ,а "със лято напоени" - задаваме въпроса "какви капки?" - със лято напоени или?

По принцип вметнатите думи и изрази винаги са оградени със запетаи, така ще ти е по-лесно да ги откриваш :help: а и изречението може да съществува и без тях

Добре.Това го разбрах.А кои са обособените части?

И сякаш парят капките безброй , и сякаш са със лято напоени, шумят като възторжен пчелен рой и гонят се като листа над мене. "и сякаш са със лято напоени" може да бъде и "които са със лято напоени", следователно може да се разгледа и като обособена част. Нищо, че ти се повтаря "сякаш", но определено изречението може само без "и сякаш са със лято напоени". Искам да кажа, че главното ти изречение е "И сякаш парят капките безброй". Но реално всеки стих може да бъде самостоятелно изречение. Но само без "и сякаш са със лято напоени" не се губи смисълът, следователно това ти е вметнатият или обособеният израз. Поне според мен е така :ph34r:

Онези, които имат проблеми с членуването, нека помислят върху изречението "Боли ме зъбЪТ".

:rolleyes: Има едно просто правило за пълния и краткия член при съществителните - ако можеш да заместиш с ТОЙ - пълен член, ако може да се замести с НЕГО - кратък :rolleyes:

<спам> "Зантее ли, че кгоато чтеете нисапаното, вжано е пръвтаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ивда да пкаоже, че вскичтоо твоа вемре, котео сте попрлеили в уилчище, е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа, кяото пиеште..." </спам> :cool: Опит за шега

<спам>

"Зантее ли, че кгоато чтеете нисапаното, вжано е пръвтаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ивда да пкаоже, че вскичтоо твоа вемре, котео сте попрлеили в уилчище, е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа, кяото пиеште..."

</спам>

;) Опит за шега

хаха зарибено е ама началото на третото изречение не го разбрах. "...Това идва да покаже..." ?

хаха зарибено е ама началото на третото изречение не го разбрах. "...Това идва да покаже..." ?

Това идва да покаже, че всичкото това време, което сте пропилели в училище е напразно, достатъчно е било да ви научат да слагате на мястото им буквите от началото и края на всяка дума, която пишете... Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

Правилно ли са свързани изреченията?Правилно ли е добавено подчертаното местоимение?

Според мен е лесно да си млад.Нямаш големи ангажименти освен задължението да учиш.Но нищо,ние ходим ,за да научим нещо.

Благодаря предварително.

Правилно ли са свързани изреченията?Правилно ли е добавено подчертаното местоимение?

Благодаря предварително.

Според мен е лесно да си млад.Нямаш големи ангажименти, освен задължението да учиш.Но нищо- ние ходим ,за да научим нещо.

Да, местоимението си е добре :ph34r:

Попрегледах темата и искам да ви кажа 1 новина. Внесени са предложения за премахване на пълният и краткият член :)

Аз лично .. да ви кажа не виждам много много смисъл от пълния и кратък член, ама .. Пo-добре да го махнат xD Загуба на време и точки от тестовете по БЕЛ заради тоя член xD

• 4 седмици по-късно...

Аз лично .. да ви кажа не виждам много много смисъл от пълния и кратък член, ама .. Пo-добре да го махнат xD Загуба на време и точки от тестовете по БЕЛ заради тоя член xD

е как можа да го кажеш Публикувано изображениеПубликувано изображение Едно и също ли си представяш, ако чуеш:

- Това е моя приятелка.

- Това е приятелката ми.

Определителният член предава ценна информация, по сбит начин.

Та въпросът ми е, след като с главни букви се пише "честит Рожден Ден", то защо никъде не срещам с главни букви "Имен Ден". За именните дни не ми е известно правилото, но по същата логика би трябвало да е с главни (нищо, че никой не го знае). Сега като пиша изникна нов въпрос. Защо "именник" не се пише с 1 "н", след като е "имен", а не "именен ден", или всъщност и двете са верни?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.