Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мистиката на Любовта/Суфизъм

Featured Replies

Нещастните през целия живот мечтаят - най-после на щастливите да дойде краят. И ако прилепът не вижда светлината, нима у слънцето се намира вината? Очи такива - да са слепи, по-добре е със хиляди - не слънцето да почернее. * * * Докато човекът още дума не е казал - и достойнствата, и слабостите му са скрити. Никога не си мисли, че всеки храст е празен, че под него, може би, пантера в сън е свита. * * * Дръвче, което посадено е наскоро, човекът може да изтръгне сам из корен. Оставиш ли го, то съюз с пръстта постига - не може да го мръднеш даже и с талига. С лопата изворчето може да заринеш, но стане ли река - със слон не ще го минеш. * * * Страхувай се от този, който се от теб страхува, дори във страшна схватка сто такива да надвиеш. Змията затова ухапва по крака овчаря - от страх, че с камък може той главата й ще стрие. Не виждаш ли, че котката, щом немощ я изпие, в очите си - като пантера - ярост дива крие. * * * Чедата на Адам едно са тяло - от кал е сътворено по начало. Една част само ако заболее, за нея всяка друга ще милее. Ти, който не скърбиш за болка чужда, човек да се наричаш - няма нужда. * * * Да спечелиш на приятеля сърцето му докрай, по-добре е - бащината си градина ти продай. И гърнетата на по-добрите да се изпекат, по-добре е - всички вещи в къщата да изгорят. Ти на злонамерения своето добро отдай, по-добре е - да затвориш кучешка уста с пай. * * * Такова е познанието - колкото и да четеш, изглежда ако на практика не го прилагаш, просто си един невежа. Не си ти никакъв мъдрец, ни учен някакъв със собствен огън, а просто си едно четириного със товар от книги много. Какво ли е познанието за безмозъчно, освен догадки, освен това, че със дърва е натоварено или с тетрадки. Шейх Мусаллах Саади Ширази Превод от персийски: Димитър Милов, Илона Толсузова http://www.youtube.com/watch?v=tMkNb8dAkVI

• Отговори 163
  • Прегледи 53,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Суфизма е езотеричния Ислям,  а суфите са мистиците на Исляма. " Суфизма е вяра свободен стил, където никой не ти казва,че правиш нещо грешно". Това бяха думите, които ни  отправиха на пътешествие до

• Минарето е личността ни, като природно-родена, кръвно-обвързана с плътта и земята. Вярата, която трябва да разрушим е синтетичната насоченост на тази личност, резултат от наслоявания на информации, ок

• Сидхартха
    Сидхартха

Тази информация е много полезна. Лично аз ги разбирам Суфите и им симпатизирам. Не виждам нищо обезпокоително. Това което твърдят като доктрина, е валидно и активно за тях, но за тези, които отхвърлят

Да можех себе си да видя някой път!

Но как? Примесва своите бои светът.

Духът ми никога не е в покой,

но как спокойна е душата, Боже мой!

Морето ме погълна в мрак студен.

Но чудо! Чувствам, че морето е у мен!

ОМАР ХАЙЯМ

Превод: Янко ДИМОВ

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=3HOgOlGkppE&feature=related

• 4 седмици по-късно...

Погледни Любовта ...

как тя влиза в конфликт с този, който е влюбен

погледни духа

как той се съединява с земята давайки нов живот

Защо си толкова зает с това или онова,

доброто или лошото?

Обърни внимание на това как нещата се съчетават

защо да говорим за всичко известното и неизвестното

виж как неизвестното прелива в известно!

Защо да мислим отделно за този живот и за следващият

когато единия се ражда от другия?

Погледни сърцето и езика си-

едното чувства, но е глухо и безмълвно

другото говори с думи и знаци

Погледни водата и огъня,

земята и вятъра,

врагове и приятели,

всички едновременно-

вълка и агнето,

лъва и елена...

толкова отдалечени, но заедно!

Погледни единството на тази пролет и зима,

проявено в равноденствието!

Вие също трябва да общувате, приятели мои,

тъй както земята и небето общуват !

Само за теб и мен бъди

като захарна тръстика сладка,

но тихо!

Не се обърквай с горчиви думи!

Моята любима расте право от собствено ми сърце!

Колко повече съюз може да има?

Руми

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=08tX8rnk7x4

Редактирано от Нел (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Какво съм аз Аз не съм християнин Нито евреин Нито парси Нито мюсюлманин. Не съм нито от Изтока Нито от Запада Нито от сушата Нито от морето Нито от пръстта Нито от водата Нито от въздуха Нито от огъня Нито от небесата Нито от земята Нито от съществуването Нито от същностното Аз не съм от Индия Нито от Китай Нито от България Нито от Арабия. Аз не съм нито от този свят Нито от следващия Нито от рая Нито от ада Аз не съм от Адам Нито от Ева Нито от Eдем Нито от градини Моето място е Безместното Моята следа е Безследното Не съм нито в душа, нито в тяло, защото принадлежа на душата на моя Възлюблен.

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=CINLONC97as

Какво съм аз

Аз не съм християнин

Нито евреин

Нито парси

Нито мюсюлманин.

Не съм нито от Изтока

Нито от Запада

Нито от сушата

Нито от морето

Нито от пръстта

Нито от водата

Нито от въздуха

Нито от огъня

Нито от небесата

Нито от земята

Нито от съществуването

Нито от същностното

Аз не съм от Индия

Нито от Китай

Нито от България

Нито от Арабия.

Аз не съм нито от този свят

Нито от следващия

Нито от рая

Нито от ада

Аз не съм от Адам

Нито от Ева

Нито от Eдем

Нито от градини

Моето място е Безместното

Моята следа е Безследното

Не съм нито в душа, нито в тяло,

защото принадлежа на душата на моя Възлюблен.

Нел, това е много добро.Кой е автора не видях само.

Нел, това е много добро.Кой е автора не видях само.

И на мен много ми харесва, Нео.

Авторът всъщност е всичко това, което казва, че не е. Всичко заедно и Едно!

На клипа пише кой е авторът ;)

Сега вече не се боя

от мъка и тревога.

Научих се да съпернича

на самата смърт.

Руми

Същият автор :)

Прекрасно Нел!

Всъщност този подход не е запазена марка на суфизма, а е използван от много мистични традиции. Напр. в Адвайта Веданта се нарича нети-нети, което в превод значи "нито това, нито това" или "нито едното, нито другото". Изобщо, суфизмът е взел много от индуизма. За сравнение в химните на Ригведа се говори за върховна личност или Бог (

Пуруша), която пронизва цялата вселена и все пак се намира извън нея. Всички феномени (одушевени и неодушевени) са части от върховната личност. В Упанишадите това единство на всичко съществуващо се изразява в единната душа (Брахман). Няма реалностт на множество отделни обекти, а има единство в единната реалност. Всичко е бог. Душата е бог. Няма множественост. Тази душа, или бог, е истинската реалност, неограничено знание и блаженство. Когато ученикът узрее, учителят му разкрива истината като му казва: Ти си Брахман (тат твам аси). След това ученикът практикува, докато достигне правилното разбиране и прозрение, и не птвърди: Аз съм Брахман (ахам брахма асми).

Нещо такова :(

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Прекрасно Нел!

Всъщност този подход не е запазена марка на суфизма, а е използван от много мистични традиции. Напр. в Адвайта Веданта се нарича нети-нети, което в превод значи "нито това, нито това" или "нито едното, нито другото". Изобщо, суфизмът е взел много от индуизма. За сравнение в химните на Ригведа се говори за върховна личност или Бог (

Пуруша), която пронизва цялата вселена и все пак се намира извън нея. Всички феномени (одушевени и неодушевени) са части от върховната личност. В Упанишадите това единство на всичко съществуващо се изразява в единната душа (Брахман). Няма реалностт на множество отделни обекти, а има единство в единната реалност. Всичко е бог. Душата е бог. Няма множественост. Тази душа, или бог, е истинската реалност, неограничено знание и блаженство. Когато ученикът узрее, учителят му разкрива истината като му казва: Ти си Брахман (тат твам аси). След това ученикът практикува, докато достигне правилното разбиране и прозрение, и не птвърди: Аз съм Брахман (ахам брахма асми).

Нещо такова :blink:

Нарочно питах кой го е писал, защото ми се стори странно споменаването на България, ама после погледнах датите и всичко си дойде на мястото.Във ведите наистина има доста мъдрост.Предди известно време обаче един човек твърдеше, че няма такава религия - индуизъм.Ти какво смяташ по въпроса?

:question:

П.П. Технически причини ме принудиха да съживя този аватар.

;)Много странно... и доста от съобщенията ми се самоизтрили.;)

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Нарочно питах кой го е писал, защото ми се стори странно споменаването на България, ама после погледнах датите и всичко си дойде на мястото.Във Ведите наистина има доста мъдрост.Предди известно време обаче един човек твърдеше, че няма такава религия - индуизъм.Ти какво смяташ по въпроса?

:question:

П.П. Технически причини ме принудиха да съживя този аватар.

:blink:Много странно... и доста от съобщенията ми се самоизтрили.;)

Не са се самоизтрили. Ти си в Матрицата, Нео... Следвай заека, ако се появи ;)

Този ти аватар не е по-лош от миналия.

Индуизъм е много широко понятие, т.е. има 7 основни/традиционни школи и много други, които са възникнали след тях. Те са доста различни, но като цяло по същата логика може да твърдим, че няма Христянство, Ислям или Будизъм. Зависи от това какво влагаме в понятието индуизъм, защото в сравнение с Близкоизточните традиции, тук има огромно разнообразие от възледи - от краен материлизъм до краен мистицизъм и всички възможни нюанси между тях.

ПП Много работа им отворихме тези дни на нашите модератори. Аз затова модерирам само един форум, в който участват не повече от 10 човека, повечето, от които са философи, историци и пр. и пр. и са по-възпитани и толерантни, т.е. поне избягват личните нападки ;)

Прекрасно...

И аз съм щастлива, че си намерил прилики, Дагпо.

И да! Това е в основата на Пътя при суфите-те не черпят вода само от един краденец. Те търсят и намират истини в мъдростта на всички етноси и култури, а и не живеят в изолация(против отшелничеството са). Смятат отшелничеството за бягство от живота.

Нео, наистина си драка. :) Когато чух за пръв път текста и аз се изумих от споменаването на България, но... Коня не е толкова далеч, нали? ;)

Напих се и в стена стакана свой разбих.

От пръснатия череп чух едничък стих:

“На теб подобен бях, ще станеш като мен.”

Парчетата целунах и се извиних.

На младини под пламналия шатър

аз знанията трупах като злато.

И що накрая тъжен проумях?

Пристигнах като прах, отлитам като вятър.

Ти пиещите не кори! Такъв е пая,

от Господ предрешен за нас в кервансарая.

Злорадо хич не се хвали “не пия капка” –

къде по-глупави неща за тебе зная.

И хрумна ми: “Защо дошъл си на света?

А сетне пък: “Какво те чака след смъртта?”

О, вино забранено! С тебе искам аз

да заглуша на тез въпроси дързостта!”

Дошли сме – откъде? И накъде вървим?

Чий разум ни държи? – За нас недостижим.

Безброй души кристални под обръча на свода

изгарят в пепел, в прах, а где се вие дим?

Това вече е Омар Хаям :rolleyes:

И аз съм щастлива, че си намерил прилики, Дагпо.

И да! Това е в основата на Пътя при суфите-те не черпят вода само от един краденец. Те търсят и намират истини в мъдростта на всички етноси и култури, а и не живеят в изолация(против отшелничеството са). Смятат отшелничеството за бягство от живота.

Нео, наистина си драка. :speak: Когато чух за пръв път текста и аз се изумих от споменаването на България, но... Коня не е толкова далеч, нали? ;)

Напих се и в стена стакана свой разбих.

От пръснатия череп чух едничък стих:

“На теб подобен бях, ще станеш като мен.”

Парчетата целунах и се извиних.

На младини под пламналия шатър

аз знанията трупах като злато.

И що накрая тъжен проумях?

Пристигнах като прах, отлитам като вятър.

Ти пиещите не кори! Такъв е пая,

от Господ предрешен за нас в кервансарая.

Злорадо хич не се хвали “не пия капка” –

къде по-глупави неща за тебе зная.

И хрумна ми: “Защо дошъл си на света?

А сетне пък: “Какво те чака след смъртта?”

О, вино забранено! С тебе искам аз

да заглуша на тез въпроси дързостта!”

Дошли сме – откъде? И накъде вървим?

Чий разум ни държи? – За нас недостижим.

Безброй души кристални под обръча на свода

изгарят в пепел, в прах, а где се вие дим?

Това вече е Омар Хаям :magnifier:

И моите мотиви леко погрешно си разбрала, Нел!Далеч съм от мисълта да се "драча".:singer:

Ама сега нямам време за по-вече писане.Суфите са много интересни, но в прекрасната им поезия не съм открил нито една тяхна оригинална идея.И май често смесват мистиката с мастиката. :);):)

И моите мотиви леко погрешно си разбрала, Нел!Далеч съм от мисълта да се "драча".:speak:

Ама сега нямам време за по-вече писане.Суфите са много интересни, но в прекрасната им поезия не съм открил нито една тяхна оригинална идея.И май често смесват мистиката с мастиката. :);):D

хех, всичко е въпрос на тълкуване, нали?

та всеки според мярката си :help: (това си е драка от моя страна, признавам без бой)

... нямам представа какво в мъдростта може да е оригинално, тя е самият оригинал, просто се представя по различен начин

аз харесвам този на суфите :)

хех, всичко е въпрос на тълкуване, нали?

та всеки според мярката си :nono: (това си е драка от моя страна, признавам без бой)

... нямам представа какво в мъдростта може да е оригинално, тя е самият оригинал, просто се представя по различен начин

аз харесвам този на суфите :)

Поздрав за всички суфи във форума!

Суфи

А това е за дамите суфи:

http://vbox7.com/play:da8c2574

Обаче и в суфизма не можеш да минеш без учител, Нел, нищо, че не му викат Лама, а Шейх :mad:

Обаче и в суфизма не можеш да минеш без учител, Нел, нищо, че не му викат Лама, а Шейх :ass:

:write a letter: ако искам да стана суфи, Дагпо, наистина ми трябва учител, защото само учител може да ме обяви за суфи...

но... нима са ми необходими титли?! Те друга ли ще ме направят?!

харесвам и обичам музиката на Бетовен, но трябва ли да стана композитор?! :whist:

Благодаря за поздрава.

Красиво медитират нали?

танцувайки...

така трябва да живеем, обичайки и танцувайки

но... нима са ми необходими титли?!

Не, разбира се, но ще те научи да се въртиш без да ти се завива свят ;)

Инак нашите са по-шарени, ако мога така да се изразя:

Инак нашите са по-шарени

нашите...

ех, Дагпо!

ето ти принадлежност, ето ти привързаност...

моето и твоето дете бият нашето...

както казва един Човек: карай...

Дрехата си захвърли

Тези, които не чустват тази любов,

увличаща ги като река,

тези които не пият зората

като чаша изворна вода

или не приемат залеза за вечеря,

тези, които не искат

да се променят,

- нека спят.

Тази любов

е отвъд учението на теологията -

тази стара хитрина и лицемерие.

Ако искаш ума си

по този начин да оформиш,

- продължавай да спиш.

Аз се отказах от мозъка си,

разкъсах дрехата си на парчета

и захвърлих я надалеч.

Ако не си напълно гол, обвий се

с красивата си роба от думи и

- спи.

Руми

нашите...

ех, Дагпо!

ето ти принадлежност, ето ти привързаност...

моето и твоето дете бият нашето...

както казва един Човек: карай...

Ех, Нел. Пошегувах се, не е ли ясно? Виж сега, само религиозните фанатици или тези, които са напълно невежи и неинформирани могат да считат, че една система от

религиозни вярвания и практики може да е възникнала ex nihilo и без връзка с нищо друго под слънцето.

Всъщност е тъкмо обратното, т.е. имало е постоянен процес на обмяна на файлове. Като пример мога да дам будистката и индуистката тантра. Имало е много заимствания и обмен. Хиндуисткият тантранизма в северозападна Индия се е развивал в резултат на дълги дискусии с будистите. Както днес така и тогава практикуващи от различни традиции са сменяли традициите и учителите. Може би най-известния пример е с Гаудапада, който е парамгуру на Шанкарачаря (основателя на Адвайта Веданта). Гаудапада дълго време е учил при будистки учител преди да реши, че все пак е по-добре да се избере индуизма. Относно суфистите е несъмнено, че те са заимствали много от хатха йога и расаяна (индийската алхимия), а хатха йога и расаяна (индийската алхимия) от арабската алхимия. Последната от Египет и т.н. За взаимодействието между будизма и даоизма в Китай, знаеш. За общите корени на юдаизма, христянството и исляма, също. Тъй че престани, моля, да намекваш, че имам едвали не сектантски възглед за уникалността на тибетската будистка традиция, която без съмнение е била силно повлияна от предбудистките тибетски вярвания и практики (Бон). Много форми на Бон пък биват силно повлияни от шиваизма и маздеизма...

Всичко това не значи, че можем да си правим свободни миксове, нито, че въпреки вазимното влияние и сходствата, тези традиции са еднакви и практикуването им води до еднакъв резултат, но това е друга тема.

Тъй че престани, моля, да намекваш, че имам едвали не сектантски възглед за уникалността на тибетската будистка традиция

:)

„Нима има нещо, което можете да задържите?

Всичко, което имате, някой ден ще премине у други -

Ето защо давайте днес, та времето за дарение да е ваше, а не на наследниците ви.

Често казвате: „Бих дал, но само на който заслужава.“

Овошките в градините ви не смятат така, нито стадата из пасищата ви.

Те дават, за да пребъдат – защото да задържиш, означава да погинеш.

Всъщност животът дарява живот – вие, които се имате за дарители, сте само свидетели на своето съществуване.“

Халил Джубран

:cool:

„Нима има нещо, което можете да задържите?

Всичко, което имате, някой ден ще премине у други -

Ето защо давайте днес, та времето за дарение да е ваше, а не на наследниците ви.

Често казвате: „Бих дал, но само на който заслужава.“

Овошките в градините ви не смятат така, нито стадата из пасищата ви.

Те дават, за да пребъдат – защото да задържиш, означава да погинеш.

Всъщност животът дарява живот – вие, които се имате за дарители, сте само свидетели на своето съществуване.“

Халил Джубран

Прекрасни мисли, но какво общо иамт с това, което написах, не успях да схавана.

Прекрасни мисли, но какво общо иамт с това, което написах, не успях да схавана.

Ако ти кажа какво общо има, означава че ти отнемам възможността сам да стигнеш до него.

Дадени са ни зъби, сами да дъвчем храната си.

Дадени са ни ръце, за да галим или да удряме с тях.

Дадени са ни крака, за да танцуваме или да ритаме с тях.

Дадена ни е глава...

Дадено ни е сърце...

Ако ти кажа какво общо има, означава че ти отнемам възможността сам да стигнеш до него.

Дадени са ни зъби, сами да дъвчем храната си.

Дадени са ни ръце, за да галим или да удряме с тях.

Дадени са ни крака, за да танцуваме или да ритаме с тях.

Дадена ни е глава...

Дадено ни е сърце...

Да, твоя възглед ми е известен. Ми, както споменах по-рано, дори Буда е имал учители, преди да стане Буда. Започнал е да се учи сам, едва тогава, когато е научил всичко от тях и те нямало повече какво да му дадат. Аз от него по-умен не съм :P От друга страна, никой не би могъл да ни даде нещо наготово и цялата работа трябва да я свършим сами, но по твоя начин това ще отнеме еони :D

Да, твоя възглед ми е известен. Ми, както споменах по-рано, дори Буда е имал учители, преди да стане Буда. Започнал е да се учи сам, едва тогава, когато е научил всичко от тях и те нямало повече какво да му дадат. Аз от него по-умен не съм ;) От друга страна, никой не би могъл да ни даде нещо наготово и цялата работа трябва да я свършим сами, но по твоя начин това ще отнеме еони :)

колкото е необходимо ще отнеме...

колкото е необходимо ще отнеме...

Добре, Нел, ще превключа на твоята вълна :)

Госо казал:

- Да предположим, че срещнете на пътя един учител по Дзен. Не можете да го заговорите. Не можете да стоите мълчаливо. Какво можете да направите?

На тази загадка отговорът на Мумон бил: “Ще му прасна един!”

Аз не съм дзен-учител, но заслужавам същото, задето те дразня (това беше извинение, ако не си разбрала :) )

Аз не съм дзен-учител, но заслужавам същото, задето те дразня (това беше извинение, ако не си разбрала ;) )

:) Нямаш причина да се извиняваш, Дагпо. Никаква. Не ме дразниш и не си ме наранил.

Не може да ни нарани никой, ако ние самите не го допуснем. Житейска истина.

Това научих от суфите. Обидата, огорчението, разочарованието идват не от действията на другите, а от нашите очаквания. Идея нямаш колко обичам личните си разочарования, те ме научиха на страшно много неща!Ние нямаме контрол над другите, но имаме възможност за контрол над себе си.

Обичам и дзен-коаните и се радвам, че точно този копира тук. Разбира се той не означава бой в най-буквалния смисъл на думата. Ако си станал по-добър от Учителя си... то той не се е старал напразно. Според мен това означава да "шамаросаш учителя", както и това, че в дзен-коаните учителите често "шамаросват" учениците си... разбира се, че не е буквално. Но пък съвсем буквално дзен-учителите поставят най-добрите си ученици си в неприятни ситуации, за да видят реакциите им и да разберат колко са напреднали и да им дадат още един житейски урок. Впрочем точно Учителите знаят най-добре, че животът е този, който прави най-силните проверки, знаят също, че човек се учи до последния си дъх...

но темата е за суфите и тъй като така и така засегнахме забавната част на дзен, да засегнем(дано не се сърди :) ) и забавната част на суфизма. Да. Има такава. Всички познаваме Настрадин Ходжа. Е, той е суфи. Ето една историйка, която знам как ще ви прозвучи, но моля да я обмислите от повече страни.

Настрадин Ходжа слушал как братята му се молели на Бог. Искали - единият голяма къща с градина, другият-хубави жени и коне. Почакал ги да свэршат с молбите и рекъл:

- Боже, дай им всичко, което си пожелаха и после си ги прибери. Да ги наследя.

Настрадин Ходжа слушал как братята му се молели на Бог. Искали - единият голяма къща с градина, другият-хубави жени и коне. Почакал ги да свършат с молбите и рекъл:

- Боже, дай им всичко, което си пожелаха и после си ги прибери. Да ги наследя.

Знам, че не съм те наранил, разбира се, но те дразнех. ОК. Ето една тибетска история:

Имало двама братя. Единият имал 99 яка, а другият само един. Първият казвал: "Защо брат ми не ми даде своя як, че да имам 100?" Другият си мислел: "Брат ми има толкова много якове, защо не ми даде поне един, че да имам два."

Впрочем, дзен-учителите често "шамаросват" учениците си съвсем буквално. Пък ако знаеш колко бой е отнесъл Миларепа от Марпа и Наропа от Тилопа :clap:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.