Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мистиката на Любовта/Суфизъм

Featured Replies

СЕЙИД АЛИ ИМАДЕДДИН НАСИМИ (-1370-1417-) .

Коранов стих, Аллах съм аз; и пламък буен, и елмаз.

Гласът на Бога от Синай, и сам Синай съм вече аз.

На сурите(1) съм гръмък стих, но Бог във мен ги шепне тих -
От устните ми бликат те и Бог чрез мен света плете.

И клони съм, и корен аз; и първи плач, и сетен глас;
Аз роб съм и вселенски цар; затворник, съдник и Пегас.

В джамия съм самият връх; в пустинята – изгарящ лъх;
Въздишка, пръскаща гръдта; и див възторг на пролетта.

Два свята в себе си съм сбрал - и мрака, и всемира цял;
Чукар и долина съм аз; и изгрев, и вечерен час.

Светò писание съм аз - самата мъдрост, свят имàм(2) ;
Триумф, позор и вечен срам дружат в душевния ми храм.

Самият аз съм абсолют. Но вечно славен и оплют,
Вселената въртя край мен – и нощ и ден, и нощ и ден!

Аз "каф" и "нун"(3) съм – същина; и първи ден, и бъднина;
И младенец, и много стар; и нежен пух, и щит на цар.

Подобно Тигър и Ефрат, аз просяк съм и Крез(4) богат,
И див разкол, и благодат; и агне, и мъдрец-змия.

Самият рай съм и тубà(5), но и Последната Тръба;
Макар и шах(6) на вечността, аз търся малко пиета…

Нектар желан и нежелан, аз виждам ви като на длан,
И сложен съм, и страшно прост; и стръмен връх, и лесен мост.

Мансур(7) съм аз и пръв простак; и фойерверки, и батак…
Макар и ангел посред вас, и аз ще имам смъртен час.

От многозвучие пиян, в природата съм аз разлян,
Рубаб съм аз и чангов(8) звън; и сойка, пееща насън…

Съдба съм аз и луд късмет; жена и мъж, пчела и мед -
Под път раздавам и над път, но хората безславно спят.

Ефир съм аз и яка твърд(9); потоп, пожар и славна смърт,
И бисер - от морето дар; архат, провидец, и знахар.

С венец от тръни увенчан, аз съм самият Сюлейман(10);
Сълзà от щастие съм аз; въздишка, смях и Божи глас.

Зова му чуй, о Насими, той тихо шепне и гърми:
"О слънце, въздух и врата - стани пророк на вечността!"

ИЗ "РАЙСКОТО ЦВЕТЕ"

"Аз Бог съм!" - След Мансур, и аз съм гордо откровен,
И, както и Мансур, ще бъда най-злодейдски умъртвен!

Аз Слово съм и Същина, ядро на всички времена;
Единство съм, но при това - в безброй неща и същества.

Аз движа всичко, недвижим, и сам се движа - зрим, незрим.
Макар и абсолютно сам, аз пак съм ласка и бaлсам.

Аз знам че съм безсмъртен, да, макар лишен от свобода.
Във рая аз съм посаден, но тука смъртен съм роден.

На всяка вечност съм залог, а в много хора - лично Бог,
Със плът, по-чиста от кристал, във песните им просиял.

Аз Бог съм, затова – велик, но множествен е моя лик -
Бях слънце, семенце и дъжд, а днес творец съм вездесъщ.

Аз дух съм, чист като роса, прострян във всички небеса;
Владея всичките "сезам" - мощта си не познавам сам.

Аз всичко съм от "а" до "я", Коран на всички бития,
И Кадр(11), за живите дошъл, закон за агне и за вълк.

Аз бисер съм и свръхбогат, божествен стих – свещен аят(12) ;
Аз в празника ви мил Барат(13) възлязох със Пророка свят.

Аз станах пречка и щета, за всички, тънещи в калта.
Аз – Насими – тъй пиша днес до бъдещите хора с чест.
4 - В оригинала и руския превод – "фагфур". Означава "човек от сой", но на едно хоремзийско наречие значи буквално "Божи син".
5 - тубà - Райското Дърво, описано от пророка Мохамед по следния на-чин: голямо е толкова, колкото един конник може да измине на земята за 100 години. Райските дрехи се правят от неговите цветове.
6 - шах - в оригинала - "шахиншах": цар на царете.
7- Мансур – Абу Абдуллах ал-Хусайн ибн Мансур ал-Халладж (858-922), учителят на Насими и най-известният суфи на своето време, роден в южен Иран. Осъден на смърт заради еретичните си идеи.
8 - рубаб и чанга – струнни инструменти от рода на цитрата и китарата.
9 - твърд – "небесната твърд". Много употребявано в религията, но не всеки знае, че древните са си представяли небесния свод като тъмен кристал, в който са забодени светилата. Странно: съвременната астрофизика е стигнала до извода, че вселената се държи като абсолютно твърдо тяло, като квантов обект, в който свръхинформацията се разпространява мигновено. Прости ли са били древните?...
10 - Сюлейман – така мюсюлманите наричат Соломон.
11 - кадр - според суфийските термини, това е един от аспектите на живота. "Казà" е безграничният живот във всички същества с душа, а "Кадр" – животът, ограничил се съзнателно в земните условия, за да помага и да служи – тоест, свободната воля на индивида.
12 - аят - най-малката структурна единица на Корана, съставна част на су-рата. По-коректно е да се счита, че това не е стих, а изказване.
13 - Барат – става дума за мюсюлманския празник Лейлят ал-Исра Вал-Миърадж (Раджаб-байрам) – нощта на вознесението на пророк Мохамед към престола на Аллаха. Празникът е възникнал и в памет на чудесното пътешествие на Мохамед от Мека до Йерусалим. Празнува се на 16 сре-щу 17 юни всяка година.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

• 10 месеца по-късно...
  • Отговори 163
  • Прегледи 53,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Суфизма е езотеричния Ислям,  а суфите са мистиците на Исляма. " Суфизма е вяра свободен стил, където никой не ти казва,че правиш нещо грешно". Това бяха думите, които ни  отправиха на пътешествие до

• Минарето е личността ни, като природно-родена, кръвно-обвързана с плътта и земята. Вярата, която трябва да разрушим е синтетичната насоченост на тази личност, резултат от наслоявания на информации, ок

• Сидхартха
    Сидхартха

Тази информация е много полезна. Лично аз ги разбирам Суфите и им симпатизирам. Не виждам нищо обезпокоително. Това което твърдят като доктрина, е валидно и активно за тях, но за тези, които отхвърлят

Терористи екзекутираха публично най-стария шейх суфист на Синайския полуостров

Терористите от заклелата се във вярност на „Ислямска държава“ египетска терористична организация „Вилает Синай“ публично са екзекутирали най-старшия шейх, проповедник на суфизма на полуострова. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на местни медии.

Терористите са публикували снимки от зверството си. Няколко бойци с оръжие за ръце са извели шейх Сюлейман Абу Хараза пред родния му дом, разположен в близост до град Ел Ариш, карат го да застане на колене и го обезглавяват, информира "Фокус".

1479584917-sistemen-bufer-3.jpg1479584914-sistemen-bufer-2.jpg
Шейх Сюлейман Абу Хараза, чиято възраст е над 100 години, е бил най-уважавания учител по суфизъм на полуострова.

Той се смята от последователите си за символ на това умерено течение на исляма, проповядващо строг аскетизъм и високи духовни качества. 

http://www.blitz.bg/svyat/teroristi-ekzekutirakha-publichno-nay-stariya-sheykh-sufist-na-sinayskiya-poluostrov-snimki-18_news464602.html

• 4 години по-късно...
Всичко беше създадено за теб,
но внимавай, ти не си всичко.
Светът ти е подчинен,
но ти не си негов господар.
Смяташ се за самодостатъчен,
но не си . И ти имаш нужди, зависим си.
Всичко е на твое разположение,
но не се опитвай да бъдеш господар.
Знай, че не си вечен, за малко си тук, гост си.
Не си постоянен, променяш се.
Всичко, което притежаваш - е назаем,
не мисли че е твое.
Не се самозабравяй.
Половината от теб е пръст.
Не обиждай земята.
Не приемай от света повече ,
от колкото си дал.
Не нарушавай равновесието.
Не пречи на хармонията и .
Не си играй с цвета на розата,
и нравът на млякото.
Не блокирай пътя на мравка,
не руши гнездото на лястовицата,
не чупи зъб на змията.
Полагай усилия за да гарантираш,
че изворите, реките и чистите води да не изсъхват.
Пази повереното.
Не нарушавай целостта му,
върни го така както си го получил.
Въздухът, почвата, огънят, водата
също са твое задължение.
Растението и животното,
камъкът на планината и насекомото,
ранената котка, болният щъркел,
хищните животни, издръжливата камила също имат право,
така както и човека.

Мевляна Дж. Руми
"Звукът на Вечността"
  • 4 години по-късно...
на 21.12.2007 г. в 0:12, salim написа:

Та бях свидетел и участник в следния ритуал, който се нарича ЗИКР: Един суфистки шейх и неговия ученик дойдоха в моя град и аз по стечение на обстоятелствата бях поканен на това събитие. Присъстваха около 100 човека Първо имаше лекция за суфизма. Прекрасна лекция, прекрасни думи се лееха от устите на суфите! Все едно ангели бяха слезли от небето и говореха омайни приказки за любовта, за Бога, за красотата, за душата, за светлината... Всъщност говореше само по младия, ученика, шейха седеше мълчаливо през цялото време. Говореха на турски, имаше преводач, който превеждаше. Около час и половина се лееха красиви думи, като наниз на броеница. Сигурен съм че в този момент всички присъстващи бяха изпълнени с ентусиазъм и желание едва ли не да зарежат всичко и да станат последователи на това мистично учение.

Знам, че този текст е писан много отдавна, но ми е драго да го прочета.

Дай Боже, все повече суфи да бродят по тази Земя.

Мирът в света ще настъпи, когато се създаде един Нов Коран, от който ще бъдат премахнати строфите за насилие, войни и джихад!

Когато Ислямът се превърне в Суфи Ислям, и неговите последователи стана суфи, тогава ще настъпи Раят на Земята!

Единственият храм – това е Чистото Сърце, това е Храмът на Аллах.
Хиляда учени не струват, колкото половин Суфи.
- Ал Халладж
на 30.01.2025 г. в 9:22, Solly написа:

Мирът в света ще настъпи, когато се създаде един Нов Коран, от който ще бъдат премахнати строфите за насилие, войни и джихад!

Дори и по - рано , защото ако си правила добро и , си избягвала грехът - след смъртта си ще се озовеш във вечността наречена рай , където няма никакви следи от болка . Няма да чувстваш болка и страдание , а ще се носиш на крилете на блаженството и Бог ще ти бъде спътник/ца без да чувстваш несигурност , а ще бъдеш уверена за бъдещето повече от увереността ти ,че дишаш .

преди 24 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Дори и по - рано , защото ако си правила добро и , си избягвала грехът - след смъртта си ще се озовеш във вечността наречена рай , където няма никакви следи от болка . Няма да чувстваш болка и страдание , а ще се носиш на крилете на блаженството и Бог ще ти бъде спътник/ца без да чувстваш несигурност , а ще бъдеш уверена за бъдещето повече от увереността ти ,че дишаш .

Какъв кристален анджелизъм, баси! :shock11:

Баси лИгена! Изплиска ли го бе, бре?

преди 9 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Най-лесно е да се дават обещания за след смъртта! Така не можем да разберем дали наистина тези обещания ще се сбъднат или не.
Това е по-голям популизъм от обещанията на политиците!

Защо хората трябва да чакат да умрат, за да има мир на Земята и всички да бъдат щастливи!

Кое пречи на хората да живеят в здраве, мир и любов и тук, в този свят ? И защо трябва да чакат да умрат, за да се осъществи това?

преди 9 часа, Solly написа:

Най-лесно е да се дават обещания за след смъртта! Така не можем да разберем дали наистина тези обещания ще се сбъднат или не.
Това е по-голям популизъм от обещанията на политиците!

Защо хората трябва да чакат да умрат, за да има мир на Земята и всички да бъдат щастливи!

Кое пречи на хората да живеят в здраве, мир и любов и тук, в този свят ? И защо трябва да чакат да умрат, за да се осъществи това?

Като изключим политиката ти , ще дам отговор на въпроса ти , свързан с Отвъдното и Земният живот .

Така , най - простичкото обяснение е : В земният живот , ако беше без зло , то , земният живот -  щеше да е райски живот и нямаше да има разлика между ,, Земният и  Задгробният животи " . 

на 30.01.2025 г. в 9:22, Solly написа:

Дай Боже, все повече суфи да бродят по тази Земя.

Когато Ислямът се превърне в Суфи Ислям, и неговите последователи стана суфи, тогава ще настъпи Раят на Земята!

Ами Османската империя е била ръководена точно от Суфии.Нашкабандийски тарикат се казва суфиийския орден ръководил империята.

Въобще, Писанке, това са си  илюзии. 

преди 25 минути, badr написа:

Ами Османската империя е била ръководена точно от Суфии.Нашкабандийски тарикат се казва суфиийския орден ръководил империята.

Въобще, Писанке, това са си  илюзии. 

Не съм чувала такава секта да е ръководила Османската империя, но съм чела че тя е ръководена по законите на Шариата.

Османската съдебна система

- Всеки компонент на правната система има свои източници

- Основата на правната система е мюсюлманското религиозно право -

шериат

- Шериатът се състои от самите божествени поверия

- Коранът е основният източник на шериата

- Чисто религиозно съдържание в Коранът

- Най- големия брой норми са наказателно правните

- В корана се съдържат юридически правила за семейно брачните

отношения и наследствените отношения

- Нееднакъв статут на мюсюлмани и не мюсюлмани

- Фъкътска форма

- Правила които уреждат облигационни отношения

- Процесуални правила

- В османската империя като източник на шериата се прилага сунната

- Иджма - колективни решения на мюсюлмани които са

представители на светската власт

- Фетви - кратки въпроси до богослови и още по-кратки отговори

- Шериатът е основата на османската правна система

https://www.studocu.com/bg/document/sofiyski-universitet-sveti-kliment-okhridski/istoriya-na-bъlgarskata-dъrzhava-i-pravo/osmanska-imperiya-dots-kьosev/115605935

..........

Така че, това което твърдиш - е лъжа!

преди 1 час, Solly написа:

Т.е. проповедниците нямаше да има с какво да лъжат хората!

Не точно , защото в задгробния живот няма да има изобщо проповедници , защото всичко зависещо относно бъдещето на човека за Вечността е приключило със смъртта ( иначе казано със земният живот в който вече не може да се върнеш . Квото си живял , трудил се - всичко е свършено относно пенсията , и в рая ,никой на никого не помага , защото никой няма нужда от помощ ...) .

преди 6 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Не точно , защото в задгробния живот няма да има изобщо проповедници , защото всичко зависещо относно бъдещето на човека за Вечността е приключило със смъртта ( иначе казано със земният живот в който вече не може да се върнеш . Квото си живял , трудил се - всичко е свършено относно пенсията , и в рая ,никой на никого не помага , защото никой няма нужда от помощ ...) .

Значи проповедниците са само тук, на Земята. Отвъдното няма нужда от тях!

Само тук могат да залъгват хората и да създават безброй секти печелейки от вярата им!

Но Бог не се намира само в Отвъдното! Бог е и тук, и там, и навсякъде ... няма място във Вселената където няма Бог! Защо проповедниците не проповядват това? 

Дори в Библията, по-точно в Стария завет, Бог обещава богатства и благополучие тук, в този живот, в този свят,  а не в Отвъдния.

преди 56 минути, Solly написа:

Значи проповедниците са само тук, на Земята. Отвъдното няма нужда от тях!

Само тук могат да залъгват хората и да създават безброй секти печелейки от вярата им!

Но Бог не се намира само в Отвъдното! Бог е и тук, и там, и навсякъде ... няма място във Вселената където няма Бог! Защо проповедниците не проповядват това? 

Дори в Библията, по-точно в Стария завет, Бог обещава богатства и благополучие тук, в този живот, в този свят,  а не в Отвъдния.

Както няма нужда от доктори , така няма нужда и от проповедници. Изобщо няма да има нужда никакви професии , където райските поданици ще са просто като туристи . Всички престъпници ще са в ада , и да повторя - няма да има зло.

Да . Проповедника си е проповедник , и трябва да има приходи , за развитие на духовните учения . Това че има измамници които са атеисти дори ,пък проповядват срещу пари 💸 💰 е отделен въпрос .

Това е така . Не знам , защо .Но предполагам поради ограниченията ,които има човек ,и несигурността в увереността в знанията - относно ,, задгробният живот и Бог , включая и земният живот " .

Богатствата на Илон Мъск , са нищо в сравнение с това ,което човек може да си заслужи за ,, задгробният живот - Вечността " . Като цяло , богатствата са не само парични ....

преди 11 часа, Solly написа:

Значи проповедниците са само тук, на Земята.

Любовта не се нуждае от проповядване или по-точно от учители нито на тази Земя, нито на оня свят и прочие ... :) 

В този свят проповедниците носят отговорността миряните по-лесно да живеят, а това довежда до това: Последователите сами да достигнат до Любовта и да са щастливи на Земята през целия си жизнен цикъл до смъртта си. 

Запомнете едно: Няма задгробен живот! Живота е вечен, а от самите Вас зависи дали правите своя живот посредством дадената Ви от Бог Любов! Във всеки от Вас е заложен Свети дух. Ползвайте го за Любов! Всичко останало не е важно! 

Мир Вам. Амин

преди 15 часа, Solly написа:

Така че, това което твърдиш - е лъжа!

:lol6:Милата Писанка. Извинявай, ако съм ти счупил нещо хатъра,  но какво да ти кажа. - ще ходиш значи излъгана, какво да се прави.

преди 57 минути, badr написа:

:lol6:Милата Писанка. Извинявай, ако съм ти счупил нещо хатъра,  но какво да ти кажа. - ще ходиш значи излъгана, какво да се прави.

Не е важно какво мисля аз, или какво твърдиш ти. Важно е каква е истината!

А ти вече даваш грешни отговори за втори път! Веднъж , че Старият завет или учението на юдеите, не стоял в основата на Новия завет или Християнството. Втори път - че управлението на Османската империя не се основава на законите на Шариата, а на някаква неизвестна секта - тарикат!

преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

Любовта не се нуждае от проповядване или по-точно от учители нито на тази Земя, нито на оня свят и прочие ... :) 

В този свят проповедниците носят отговорността миряните по-лесно да живеят, а това довежда до това: Последователите сами да достигнат до Любовта и да са щастливи на Земята през целия си жизнен цикъл до смъртта си. 

Запомнете едно: Няма задгробен живот! Живота е вечен, а от самите Вас зависи дали правите своя живот посредством дадената Ви от Бог Любов! Във всеки от Вас е заложен Свети дух. Ползвайте го за Любов! Всичко останало не е важно! 

Мир Вам. Амин

Много хора имат нужда от проповеди и проповедници. Така е било от край време, така е и днес.

Не всички хора умеят сами да разсъждават и да търсят отговори, повечето ги мързи или просто нямат такъв капацитет, затова приемат готови отговори за истина.

преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

Запомнете едно: Няма задгробен живот!

Това как да го разбира човек ? 

преди 1 час, Solly написа:

Много хора имат нужда от проповеди и проповедници. Така е било от край време, така е и днес.

Не всички хора умеят сами да разсъждават и да търсят отговори, повечето ги мързи или просто нямат такъв капацитет, затова приемат готови отговори за истина.

И как според теб трябва да се стига до всичко сам ? 

Знанието е обширно ,и човек не може да стигне до развитие сам , без някой да му помогне или да надгради .

преди 2 часа, Solly написа:

Втори път - че управлението на Османската империя не се основава на законите на Шариата, а на някаква неизвестна секта - тарикат!

Важно е каква е истината!

Ех Писанке море хубава.Не мога да ти преча да имаш своя "истина".

Степените в суфизма са: първа - шариат, втората степен - тарикат, а третата - хакикат 

Цитат

Тарикат (на арабски: طريقة – тарика(та), „път“) или сулюк в суфизма е школа за духовно извисяване и мистично познаване на истината. Терминът се използва в Корана[1].

Последователите на определена школа се организират в едноименни тарикатлъци (ордени). По-късно терминът „тарикат“ започва да се използва за обозначаване и на самите последователи, не само на школата.

Тарикатът изповядва аскетизъм с цел духовно извисяване и преборване със своите страсти. През ХІ век тарикатите се обединяват около свой духовен учител. Центрове на многобройните тарикати, най-вече в Анатолия, са рибати, текета и завии, т.е. килии[2].

Тарикатите проповядват по пътя към истината и знанието духовното пречистване и преданост към Аллах. Суфите тарикати играят важна роля в разпространението на исляма сред народите на Мала Азия, Египет, Централна Азия, Африка и други региони на ислямския свят[2].

През ХІІ век тарикатите достигат до Китай още преди Марко Поло.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Тарикат#CITEREFАли-заде,_А._А.2007

В миналото тарикат може да са се наричали секти на суфите, но днес има множество ислямски секти наречени тарикати, които нямат нищо общо със същността на учението на суфите.

В Суфизма джихадът е вътрешна, духовна, а не външна борба. Това е борба със собствените слабости, грехове и недостатъци.

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

И как според теб трябва да се стига до всичко сам ? 

Знанието е обширно ,и човек не може да стигне до развитие сам , без някой да му помогне или да надгради .

Чрез наблюдение, разсъждение и анализиране.

В допълнение към това, човек може да търси и чете различна литература. Но наистина в океана от различна литература, писания и идеи, човек може да се обърка и заблуди кое да приеме като най-истинската истина.

Чрез наблюдение, разсъждение и анализиране.

В допълнение към това, човек може да търси и чете различна литература. Но наистина в океана от различна литература, писания и идеи, човек може да се обърка и заблуди кое да приеме като най-истинската истина.

Литературата ,която споменаваш пак някой друг трябва да я е написал - значи има външен източник , и пак има външна помощ .

преди 27 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Литературата ,която споменаваш пак някой друг трябва да я е написал - значи има външен източник , и пак има външна помощ .

Да, който по принцип има някакви съмнения или търсения, е нормално да търси сходни идеи или идеи които ще са в синхрон с неговото усещане. Но може и да не търси, а да приеме някое писание или религия и да я следва.

преди 4 часа, Solly написа:

В миналото тарикат може да са се наричали секти на суфите, но днес има множество ислямски секти наречени тарикати, които нямат нищо общо със същността на учението на суфите.

В Суфизма джихадът е вътрешна, духовна, а не външна борба. Това е борба със собствените слабости, грехове и недостатъци.

Писанке Сладуранке, аз може и да греша, но не беше ли ти почитателка на Ошо.Предполагам  неговите възгледи са по близко до твоите интереси, докато моите са свързани с Исляма.

Та в тоя ред на мисли си позволявам да мисля, че все пак познавам малко по-добре тази материя.По добре дори отколкото  може да предполагаш. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.