Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Силата: "Светът", Победата и "Царството".

Featured Replies

преди 1 час, _ramus_ написа:
преди 4 часа, Търсещ истини написа:

теоретична основа Агни йога.

няма такава основа - нито е налице теория, нито е практика.

На твоето "няма такава" ще отговоря с обяснение, защо мисля, че има такава.

Под теория разбирам някакво обяснение на някакво явление. Текстовете, които чета тук съдържат някакво обяснение на това, как душата на човек е свързана с материалното и това се оценява като негативно. За обяснението са въведени и някои термини, които имат своя дефиниция в обяснението, напр. астрал. Авторът се е стремил да обясни непротиворечиво явлението.

Това, че теорията не обяснява адекватно нещата, не я прави не-теория.

Дали Агни йога е художествено произведение? Липсва му сюжет, разказ, събития, герои. Смятам, че не е художествено произведение.

Дали е пророчески текст? Тук съм малко неуверен. Примерно  "Апокалипсис" от евангелските разкази има сюжет, а пророчествата на Ванга пророчестват събития. Мормоните също имат някакви разкази и етически напътствия. По- скоро не пророкува.

Приемам, че са размишления и напътствия по етически проблем. Това е близо до моята представа за философстване, но както писах по- горе, аргументите и основните схващания се разминават с реалността. Това обаче не им пречи, защото са окултни, сиреч занимават се с нещо паранормално (паралелно и непресечищо се с нормалното, реалността)

Накрая. Ако нещо помага някому в живота, нека го практикува. Ако смята, че това би помогнало на друг- нека го разпространява. Ако някому тези възгледи пречат или ги смята за вредни, нека ги критикува или осъжда. На мен- не пречат.

ПП. Зачетох тази тема, защото ме привлече заглавието. Защо да не пофилософствам с автора за Силата, Света, Победата и Царството. Тъй като не намерих за себе си проблем за дискусия, правя както с филм, който не ме увлича- говоря за друго по време на прожекцията.

• Отговори 79
  • Прегледи 9,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Слабостта е сила.  

• Śūnyatā
    Śūnyatā

anatta~anatman~ahimsa~fullness Не можеш да развиеш осъзнатостта си чрез сила. Активната стегната сила на волята изобщо няма да ти помогне. Всъщност, тя дори ще забави напредъка. Осъзнатостта не м

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Накрая пак опираме до необходимостта от практика. Не теряйте времени Мулинкьяпутта однажды пришел к Учителю и высказал ему свое удивление по поводу того, что его проповедь оставляет неразреш

Публикувани изображения

преди 8 часа, Търсещ истини написа:

Под теория разбирам някакво обяснение на някакво явление.

това, може би е чудесно, но под ТЕОРИЯ други хора разбираме нещо съвсем различно.

Имитации на обяснения може да направи всеки - нужно е да комбинира по подходящ начин някои свои отражения. Такива нагласени 'обяснения' всички си конструираме от деца, защото още оттогава ползваме въображаемостите, които ни предлагат ползи и защита.

ТЕОРИЯ - това е нещо съвсем друго... А какво точно е за вас - това си е ваша работа.

преди 8 часа, Търсещ истини написа:

Липсва му сюжет, разказ, събития, герои.

Чели ли сте произведението, вероятно не сте и не сте наясно с историческия му и културен контекст.

Има си и сюжет, има си разказа, събитията и героите... :)  И ... съответно и "феновете".

Налице са цяла плеяда от такива... произведения - и преди "анонимката" така и след нея, дори до най-ново време.

Отражението в книга на въображаем монолог на "учител", при който само "учителя говори" е изключително стар и банален похват. Има си обосновка, но не и че предлага "теории"...

преди 2 часа, _ramus_ написа:

под ТЕОРИЯ други хора разбираме нещо съвсем различно.

Не е изненада.

Такива нагласени 'обяснения' всички си конструираме от деца, защото още оттогава ползваме въображаемостите, които ни предлагат ползи и защита.

Хуб`оо

Има си и сюжет, има си разказа, събитията и героите...

Хуб`оо.

Прочетох какво си написал, не съм съгласен. Мисля, че го нагаждаш според някакви твои въображаемости. Имай го за хуб`оо и прекарай една спокойна нощ.

преди 33 минути, Търсещ истини написа:

Мисля, че го нагаждаш според някакви твои въображаемости.

Съгласието ви си е ваша работа и субективен въпрос, защото е отношение.

Колкото до ТЕОРИЯ:

https://nauka.bg/sshhnost-na-nauchnata-teoriya/ :

Същност на научната теория

PetarTeodosiev

Терминът “теория” означава различни неща, в зависимост от това кого ще попитате.

“Смисълът, в който учените използват думата „теория“, е по-различен от този, в който я употребява широката публика”, казва Джайм Танер, професор по биология в колежа Марлборо. “Повечето хора използват думата теория, имайки предвид идея или представа на някого, но в науката думата „теория“ означава „интерпретация на факти”.

Създаване на научните теории

Всяка научна теория започва от хипотези. Те предлагат решение на необяснено събитие, което не пасва на сегашната научна парадигма. С други думи, според речника Мериъм-Уебстър хипотезата е идея, която все още не е доказана. Ако достатъчно доказателства подкрепят дадена хипотеза, се преминава към следващата стъпка –   изграждане на теория и приемането ѝ в науката като валидно обяснение на даден феномен.

По-нататък Танер обяснява как научната теория става рамка за наблюдения и факти. Теориите могат да се променят или начинът, по който биват интерпретирани, може да бъде изменен, но не и фактите. Танер сравнява теориите с кошници, в които учените държат намерените факти и наблюдения. Формата на кошницата може да се промени тогава, когато учените намират и включват в нея нови факти. “Например, ние имаме достатъчно доказателства за показатели на населението, които с времето стават по-често или по-рядко срещани. Това е индикатор за наличността или липсата на еволюция. Тя е факт, но бъдещите теории за нея могат да се променят, както и начинът, по който ние интерпретираме фактите, когато се открият нови неизвестни такива, които да бъдат включени”.

Теоретичното ядро

Калифорнийският университет „Бъркли“ определя теорията като “обхватно естествено обяснение на широк спектър от феномени. Тя е сбита, кохерентна, систематична, предписваща и широко приложима. Често тя включва множество хипотези.

Всяка научна теория трябва да е основана на внимателно, рационално обяснение на фактите. Все пак факти и теории са две различни неща. В научния метод има разлика между факти, които могат да бъдат наблюдавани или измерени, и теории – обяснения на учените и интерпретация на фактите.

Важна част от научната теория включва твърдения с наблюдаеми следствия. Добрата теория, като например Нютоновата теория за гравитацията, има единство, което значи, че тя е съставена от определен брой стратегии за решаване на проблеми, приложими в широк спектър от научни обстоятелства. Друга характеристика на добрата теория е, че тя е формирана от редица хипотези, които могат да бъдат тествани самостоятелно.

Еволюция на научните теории

Научната теория не е краен резултат от научния метод; теориите могат да бъдат доказани или отхвърлени (както и хипотезите). Те са също подобряеми чрез нова информация, която да ги подкрепя. По този начин точността на предсказанията на теорията се подобрява с времето.

Теориите са основи за бъдещо научно познание, като носят практическа полза от получената информация. Така например, учените използват теории за откриването на нови лекарства за различните болести.

Някои мислят, че теориите стават закони, но между двете понятия съществува отчетлива разлика в научния метод. Законите са описания на наблюдавани феномени в природата, които остават винаги истинни, независимо от това, кой и кога ги наблюдава. Законите не обясняват защо нещо е вярно; те са просто истинни положения. Теориите, от друга страна, обясняват наблюденията, получени в научния процес. Така, докато законите и теориите са част от научния процес, те са просто два различни аспекта според Националната научна учителска асоциация.

Добър пример за разликата между теория и закон е случаят на Грегор Мендел. В свое проучване той открил два отделни генетични признака, които изглеждали независими един от друг в потомството. “Все още Мендел не знаел нищо за ДНК или хромозомите. Изминал един век, докато учените ги изследват за първи път – биохимичното обяснение на Менделовите закони, казва Питър Копингър, доцент по биология и биомедицинско инженерство в Росхулманския технологичен институт. “Едва тогава учените като Т. Х. Морган, работели с плодови мушици, обяснили независимия асортимент чрез теорията за хромозалното наследство. Тя е все още универсално приетото обяснение на закона на Мендел.”

преди 25 минути, _ramus_ написа:

Същност на научната теория

Е? Съизмерваш Агни йога с научна теория. Аз не бих го правил.

Продължавам да мисля, какво са текстовете на Агни. В уикипедия са наречени "Философско и етично учение" За сега се спирам, за мен, на "проповеди". Горе- долу по същото време Дънов води "беседи". 

преди 42 минути, Търсещ истини написа:

Аз не бих го правил.

но го направихте - нарекохте го "хипотеза". :)

В уикипедия пише ли че АгниЙога всъщност е измислица на анонимния си автор - защото всички концептуални описания и стил в нея са микс от заемки на дотогавашния "модерен" окултизъм.

И на Блаватска някой може да нарече мешавицата която е сглобила - "философско и етично учение". Но е само хитър микс, роден от изтънчения й ум и невероятен стремеж да пробие социалната стълбица. Такива хора са изключително чувствителни към социалните потребности... аако не е била тя, ще е някой друг... - защото когато е налице силна групова потребност, заради идеологически кризи, някой ще се намери да роди "новата потребна идеология" в която да се вкопчат като в патеричка.

Проповеди няма нищо общо с философско и етично учение". Ученията, етиката и философията нямат нужда от проповедници, нито от вяра, нито от пламенни надъхващи презетации години наред. 

А иначе - ДЪНОВ също е част от схемата на "модерния тогава окултизъм" и усвоява един вариант в Америка, където е изпратен като свещеник.

Това е единстветното за което имаме сходство - съвсем като 'проповедите на Дънов" е и анонимката. Концептуално те имат общи корени, общо ядро, започващо от Блаватска и съпрузите Рьорих... напудрено от фалшиви очаквания и приказни "духовни" сценарии.

Ако се запознаете с биографията на Джидо Кришнамурти ще добиете представа за общата схема на възход и падение на "западния популярен окултизъм" и как именно въпросния, като "избраник" схваща нереалността и приказните очаквания... и излиза от схемата, което разочарова и вкарва в криза ужасно много хора от тогавашния европейски елит.

Всичко е свързано и "анонимката е просто съпровождащо явление" към всички тия процеси... Още тогава в САЩ се преместват няколко клона от разроените и там действат и до днес. Има налице доста "произведения като анонимката", които всички имитират и подражават на стила и похватите от книгите на Блаватска и Елена Рьорих.

А "нашето момче" я е избрал за лична библия заради вдъхновяващия емоционален заряд и я ползва като 'сборник с духовни приказки' чрез утвърждаващи и възвеличаващи автопослания.

преди 7 минути, _ramus_ написа:
преди 46 минути, Търсещ истини написа:

Аз не бих го правил.

но го направихте - нарекохте го "хипотеза". :)

Да-а. Трудно се общува с лъжци.

преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Под теория разбирам някакво обяснение на някакво явление. Текстовете, които чета тук съдържат някакво обяснение

съжалявам, направил съм грешка в понятието и съм го подменил:

Трябвало е да напиша че "нарекохте го ТЕОРИЯ". А теорията (както и хипотезата)... няма нищо общо с "някакво обяснение за... ".

И... е малко странно да наречете горния обмен "общуване" - поне за мен не може да е. Общуването винаги е МОСТ между две звена в които те строят активно...

Вие просто не понасяте някои неща... за което аз нямам никакво отношение и не ми пречи.

преди 7 часа, _ramus_ написа:

съжалявам, направил съм грешка в понятието и съм го подменил:

Трябвало е да напиша че "нарекохте го ТЕОРИЯ".

Грешка - прошка.

преди 9 часа, _ramus_ написа:

Терминът “теория” означава различни неща, в зависимост от това кого ще попитате.

“Смисълът, в който учените използват думата „теория“, е по-различен от този, в който я употребява широката публика”, казва Джайм Танер, професор по биология в колежа Марлборо. “Повечето хора използват думата теория, имайки предвид идея или представа на някого, но в науката думата „теория“ означава „интерпретация на факти”.

Както казва колежанският учител- "теория" е различно от "научна теория". Но защо ли го наблягам, трябва да сте го чел.

• Автор
преди 20 часа, Търсещ истини написа:

ПП. Зачетох тази тема, защото ме привлече заглавието. Защо да не пофилософствам с автора за Силата, Света, Победата и Царството. Тъй като не намерих за себе си проблем за дискусия, правя както с филм, който не ме увлича- говоря за друго по време на прожекцията.

Ами можеше да попиташ какво визира заглавието, вместо да оспамвате темата с определения за "теория".

За който не е ясно темата е свързана с:

"Йоан 16:33 BG1940

Това ви казах, за да имате в Мене мир. В света имате скръб; но дерзайте Аз победих света."

и някои други пасажи от Библията.

преди 9 минути, 16562 написа:

вместо да оспамваШ темата

с глупостите от анонимката. :)

Така или иначе си живуркаш в кутийката си, не се меси в разговорите на големите, бебчо.

• Автор

За втори път моля модераторите темата да бъде закрита. Целта й не е просташки спам и безсмислени заяждания.

преди 17 минути, _ramus_ написа:

с глупостите от анонимката. :)

Така или иначе си живуркаш в кутийката си, не се меси в разговорите на големите, бебчо.

Каква е тази злоба? Толкова упорито и силно да искаш да ме нараниш и унижиш. Вчепа написах нещо в темата за Агни Йога. В теб няма капчица любов и човечност. Оперирал си се от емоциите, но висшето, което да ги замени липсва. Резултатът е уродщина. Тя е очевидна и пиша това в напълно спокойно състояние, колкото и да не ти се иска.

преди 33 минути, 16562 написа:

Толкова упорито и силно да искаш да ме нараниш и унижиш

само някъде в главата ти, бебчо. Ти си тук като поредния си ник, с който се идентифицираш именно защото го ползваш за да преживяваш въображениоето си.

Още не се е намерил някой да се пресели сред виртуала "физически". Призраците по правило не "могат да са наранени или унижени", но сенките им сред нечий психичен цирк, могат. Това и се случва.

================

Има налице и известен парадокс - от една страна един виртуален ник пледира че някой друг ник  го "унижава или наранява". Което е възможно само като изразяване на нечие преживяване.

От друга страна - същия ник декларира че нито може да бъде унижен, нито наранен, а само ставал по-силен, по-спокоен, и ползвал "агресора" за да се отрааботвал емоционално и стабилизирал "силната си вяра". 

Същевременно, след като декларираш ПОЛЗИ, непрекъснато изразяваш и недоволство и се пробваш да играеш на емоционални тънки струни... срещу един злобен, нисш злодей и страхливо зайче, което бяга от висшите и духовни въпроси, които му "задаваш"...

В този смисъл настояваш за две тези, които са в противоречие, в добавка и на дисонанс между поведение и декларации.

Затова и никой не ти вярва... на нищичко - просто защото някъде отвътре "играеш в два свята", единият от който въобще не ти харесва и все сили се пробваш да го "бягаш". Пък другия... е направен от въображение и идеали... и в него ти си идеалния си герой (като стремеж)...

==============

Лицемерно играеш, бебчо - на два стана... и прескачаш от двете страни според моментната ти ползи и щения.

Има ОБИДИ И НАРАНЯВАНИЯ, но няма нито ОБИДЕН, нито НАРАНЕН... а само "ставащ по-силен, по-спокоен, по-сигурен и с отработващ кармата си".... :)

"Жертвата" категоризира някой като "ХИЩНИК", обаче тя декларира че имала ползи от това и че въобще не е "жертва". А тогава с "хищника" кво става? 

В всичко това е само виртуален театър, защото извън него ти живееш напълно различен живот сред действителността и играеш в друга "житейско-социална" пиеска

преди 33 минути, 16562 написа:

В теб няма капчица любов и човечност. Оперирал си се от емоциите

това е обикновен и наивен фейк - от типичните за теб.

Въобще прочете ли - за емоциите и зависимите? :) Не емоциите правят някого зависим, бебчо, а ЗАВИСИМИЯ се вкопчва в обект... какъвто и да е.

Просто нямам проблем с емоциите си, бебчо. защото не съм зависим от тях. Те изпълняват само допълваща за "другото" функция и ми СЛУЖАТ чудесно.  Освен това тия 'операции от емоции' и как "на тяхно място идвала духовността'... са наивни клишенца за бебчовци и папагали. За друго не стават и са фейк.

• Автор
току-що, _ramus_ написа:

само някъде в главата ти, бебчо

Да, да. Някой ще вземе да ти повярва. А и да го направи, то си е за него. Виж се, как продължаваш упорито. Ни си написа, че така ще е докрай де. Няма да спреш докато не ме смачкаш. Нямаш шанс, но пък какво ли те кара да продължаваш? Злоба е, точно си е зроба. Изгони поне пет участника. Мен няма да успееш. Този джихад, който водиш само си мислиш, че е успешен. Ще го разбереш

преди 15 минути, ostavime написа:

Моля, без безсмислени доклади. Уважавайте мнението на другите! 

Какво мнение пък видя. Изобщо защо лъжете, че форума има правила.л? Поне си напишете, че няма, за да се знае. Така ще е по-коректно.

преди 4 часа, 16562 написа:

Ами можеше да попиташ какво визира заглавието, вместо да оспамвате темата с определения за "теория".

Не е толкова фатално. И по- значителни купища спам са се трупали, но извинявай. Карай нататък и дано помага на хората, все едно дали е теория или не. Излизам.

преди 3 часа, 16562 написа:

Някой ще вземе да ти повярва.

вярванията, на когото и да са, са негова лична работа, бебчо, а не на нечии думи.

Няма нужда от никаква вяра за да се забележи лесно колко си потънал в главата си сред битки, рани и духовни геройства.

Няма да спреш докато не ме смачкаш.

кукурукуку... , щото веднага след тия глупости следва:

Нямаш шанс, но пък какво ли те кара да продължаваш? Злоба е, точно си е зроба.

само и само да си докараш фантазията за "слобния рамус", дето искал да те смачка, но пък нямал шанс. Иначе си ревеш и пълниш памперсите, докато сънуваш битките си за оцеляване.

С което ти напомням че не само модераторите, а и почти всички участници те 'виждат' различно от личния ти сън и че разликата между съня ти и извън него... е значителна, а ти вече не можеш да я регистрираш. А това е белег за изтрещяването.

преди 29 минути, Търсещ истини написа:

дано помага на хората,

о, дааа - местния пример е достатъчно красноречив и показателен. :) Направо му е "помогнал" та се е скъсал.

Между другото - геймърчета и тийнове си развинтват въображението с т.н. комикси - при това масово. В конкретиката не е по-различно

• Автор
преди 5 минути, _ramus_ написа:

Няма нужда от никаква вяра за да се забележи лесно колко си потънал в главата си сред битки, рани и духовни геройства

Ти водиш битки, но го отричаш. Аз моите си ги печеля, и те не засягат други хора. 

преди 8 минути, _ramus_ написа:

Иначе си ревеш и пълниш памперсите, докато сънуваш битките си за оцеляване.

Изобличаването на лъжите и злонамереността не е реване. Иска ти се да го представиш така за да отклониш вниманието от себе си. Няма да стане. 

преди 4 минути, 16562 написа:

Ти водиш битки, но го отричаш. Аз моите си ги печеля, и те не засягат други хора. 

да бе - водиш духовни битки, чрез чистите си помисли, докато се откъсваш от зависимостите на емоциите . :lol6:

А рамус няма как да не води битки, щото... няма как духовния воин да не удържи и не печели битки.

Започваш седмицата ударно и тотално изтрещяло. Опитите за парадна истерия само и само да се хванат на номерата ти модераторите, докато иначе си "сериозен, спокоен, осъзнат и винаги печелещ". :) 

• Автор
преди 11 минути, _ramus_ написа:

С което ти напомням че не само модераторите, а и почти всички участници те 'виждат' различно от личния ти сън и че разликата между съня ти и извън него... е значителна, а ти вече не можеш да я регистрираш. А това е белег за изтрещяването

Да, иска ги се. От години правиш тези внушения. Щото не  водиш джихад. 

преди 4 минути, 16562 написа:

Щото не  водиш джихад.

:lol6:Мдаааам - джихадите са ми домашните упражнения след ставане от сън..   Усмихвам се докато ги водя и гледам как разни изтрещели бебчовци пълнят духовните си памперси.

Няма как да ти минат театралните номерца, бебчо. Твърде си елементарен, както са и номерцата ти и както виждаш никой не се лови, докато ти се напъваш да ги играеш сред цирка си.

• Автор
преди 38 минути, Търсещ истини написа:

Карай нататък и дано помага на хората, все едно дали е теория или не. Излизам

Не съм с нагласата, че помагам. Това отново са внушения на онуй нещо рамус. Нататък ще продължа, не тук обаче. Тук сега е време за спам. Някои съвсем придвидимо чакаха удобния момент и място, и сега ще се спами, докато импулса им не отмине... до следващия път. 

преди 2 минути, 16562 написа:

Нататък ще продължа

разбира се - ти винаги "продължаваш", защото не е възможно да спреш. Залогът е... твърде голям и висок и а.лтернативата е сива, та чак 'черна'.

А и... владиката няма да хареса "спирането" и може да те посочи гневно с пръст.

• Автор
преди 13 минути, _ramus_ написа:

да бе - водиш духовни битки, чрез чистите си помисли, докато се откъсваш от зависимостите на емоциите

Това е адски тъпо. Ти ако си в хармония с лъжците и убийците примерно и им се усмихваш дружелюбно като ги срещнеш, аз не съм така.

преди 3 минути, 16562 написа:

аз не съм така.

Да, разбира се - как " ще си така".

Ти си духовен, силен, чист и винаги устояваш на опитите на некви  долни , нисши и зли типове да те "клатят"... :min01:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.