Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За 14 февруари...Честито !

Кой от двата празника според Вас е редно да се празнува? 140 гласували потребители

1. 1. Кой от двата празника според Вас е редно да се празнува?

• Трифон Зарезан
      29%
      39
    • Свети Валентин
      20%
      27
    • и двата
      49%
      65

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Аз лично ще празнувам Св.Валентин по принуда за да не обидя приятелката с една вечеря на свещи.Въпреки всичко не го признавам тоя празник защото някак си ми е чужд.Ще пийна винце естествено за Трифон :clap::clap::cheers::cheers:

• Отговори 223
  • Прегледи 41k
  • Създадено
  • Последен отговор

Честити на Всички ... ! Който каквото иска това да празнува :clap:

Ти,Любов,заслужаваш не един ден за празнуване. Ти заслужаваш всеки миг от живота ни-а той без тебе няма смисъл:computer2:

Ами и аз да се присъединя към пожеланията с една изключително оригинална идея за празнични тостове:

http://www.infotourism.net/vino.html

О, неразумне и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш болгарин [...]? Ами поради чтото се кръстиш пред Рамбо, те поради това!... :computer2:

<{POST_SNAPBACK}>

Публикувано изображение

мисла че по правилно е не да се каже че се срамиш.А пора ди что забравяш че си българин..

<{POST_SNAPBACK}>

Е за да сме коректни към оригиналния текст... Публикувано изображение
Чакай... Не си разбрала нещо... Не съм казал че това е празник. Това е смъртта на Св Константин Кирил Славянобългаркси - отдаване на почит към паметта на светеца от Българската православна църква така, както на 15 август пък се отбелязва чудодейната смърт на Св. Богородица. Отвори си православното календарче и виж. На този ден е починал човекът дарил славянските народи с писменост и е редно да си спомним този факт. Но медиите в милата ни рòдина са твърде заети с блудкави псевдорепортажи за "празника" на Валентинко забравяйки, пренебрегвайки българския светец, който е не само религиозна, но и историческа личност с повратно за историята ни значение! И по нито една телевизия вече години наред не съм чул да си спомнят този простичък факт. В събота пък се навършват 133 години от смъртта на Васил Левски. И това ли не трябва да си спомним!?

Въобще целта на темата не е изтъкването на един празник пред друг, а късата национална памет на българина, който омаян от чужди модни празници забравя някои важни моменти. Аз нямам нищо против Валентинко; който иска да го празнува. Нямам против и празнуващите Трифон Зарезан днес; но да не очакват, че ще им честитя именния ден днес - честитил съм го, когато трябва. Въпросът е че има едни неща, които са непреходни... Срещу слабата ни национална памет роптае Вазов в "Епопея на забравените". И е бил прав. И други са го забелязали:

Но поради что ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никаква придобивка от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език!

<{POST_SNAPBACK}>

Абсолютно съгласен съм с теб!

Ние не почитаме и 6 април и това няма нищо общо с предпочитането му пред някакъв "модерен" празник (даже църквата е приела по-скоро 6 април да се тачи като празник и на двамата братя, но както и да е, все пак смъртта му е настъпила на тази дата). Съгласна съм, че забравяме такива велики хора и не ги тачим, но не знам защо темата е оплетена с горчивия вкус от празнуването на Деня на влюбените. Аз използвам и този ден, за да покажа любовта си. Не мисля, че не бива да приемем един свързан с толкова красота и топлота ден и да го използваме за да покажем още веднъж колко сме влюбени, аз съм на мнение, че Ден на любовта трябва да има. Жалко е наистина, че забравяме велики дати от историята си, но в никакъв случай това не се прави за сметка на приемането на разни "чужди" празници. Така че темата е страхотна, напомнянето е навременно, за да ни накара да сме горди с това, че сме българи, но мястото на Деня на влюбените не беше тук.

Ние не почитаме и 6 април и това няма нищо общо с предпочитането му пред някакъв "модерен" празник (даже църквата е приела по-скоро 6 април да се тачи като празник и на двамата братя, но както и да е, все пак смъртта му е настъпила на тази дата). Съгласна съм, че забравяме такива велики хора и не ги тачим, но не знам защо темата е оплетена с горчивия вкус от празнуването на Деня на влюбените. Аз използвам и този ден, за да покажа любовта си. Не мисля, че не бива да приемем един свързан с толкова красота и топлота ден и да го използваме за да покажем още веднъж колко сме влюбени, аз съм на мнение, че Ден на любовта трябва да има.

Жалко е наистина, че забравяме велики дати от историята си, но в никакъв случай това не се прави за сметка на приемането на разни "чужди" празници. Така че темата е страхотна, напомнянето е навременно, за да ни накара да сме горди с това, че сме българи, но мястото на Деня на влюбените не беше тук.

<{POST_SNAPBACK}>

Точно тук е мястото му - като културен феномен заел място в медиите, забравили сабствения ни светец. Защо не видях по bTV репортаж за Кирил? Защо поне не го споменат в края на емисията?

Колкото до философията на празника на Валентинко - първо обясних истинските подбуди с които е въведен празника; второ ние все още сме православни, а дори католиците не го тачат официално; и накрая - определянето н аспециален ден за любовта е акт на ограничение. Защо? Какво по същината си е празника?

Празника е онова време и пространство в календарния цикъл, което служи за граница, за отделяне на понятията сакрално и профанно. По време на делника се установяват определени йерархични взаимоотношения между хората, установяват се социалните роли. Йерархизацията и стратификацията осигуряват ред и правилно протичане на живота - всеки с мястото и с ролята си. Времето на празникът разрушава ролевото и йерархично разделение на хората, и изравнени в битността си на човеци стават равни пред космическите закони. В християнската култура тази архаична идея е доразвита и "космическите закони" вече стават Божественото, т.е. висшето, т.е. високонравственото, т.е. специалното. Тоест събитието-повод за празника е нещо изключително и отделя времепространството на дадения ден от профанното на делника. Това означава, че ограничената в празник духовна (не физическа) любов, профанизира любовта в делника. Така разбира се е много елементарно казано...

Защо Арти използваш този ден, за да покажеш любовта си? Защо не го правиш в другите дни? Отговора на този въпрос е просто че ти го правиш и в другите дни. Ами тогава? С какво е по-специален този? Че почитал любовта? В празничната и обредна система се почитат:

- личности (Левски...);

- събития (победата над хитлеро-фашизма, деня на рождението на даденчовек...);

- персонификации на космически компоненти, които в древните представи са били божества, висши духове или просто абстрактни персонификации (дионисиевите празници, празника "Сбор на св. ангели", почитането на персонифицираната в абстрактен дух природа);

Любовта е чувство. Чувството че си открил Божественото в другия. Тя е екстатичен духовен катарзис, причина за импулсивни реакции в човешката психика. Любовта се празнува индивидуално. Истинската есенция на празничното е понятна само на двамата влюбени (защото трети влюбен е невъзможно да има). Заключването на любовта в рамките на празничното смъква свещения й универсален ореол. Да направиш един ден "по-специален" за любовта означава съответно, че през другите дни тя няма същата стойност, не е толкова специална (все пак е част от профанното време на делника), а това въобще не е така, нали!? Поражда се една нормативна систематичност. Защо пък 16 февруари да не е за мен и за гаджето ми по-романтичен по-"любовен" ден? Или 30 април? Или коя да е произволна дата?

Edit: Не ме разбирай погрешно. Аз не твърдя че по отношение на празника аз съм прав, а ти не си. Всеки е прав за себе си. Аз казвам причините, поради които АЗ не го празнувам. Но не това е смисъла на присъствието му тук. Смисъла му е на симптоматичен за българската култура днес факт, не по малко (по мое мнение) печален и ... "неприятен" от забравената памет на Равноапостол Кирил. Но всеки има правото да празнува каквото и когато си поиска, така че аз не кавам че ти не трябва да празнуваш. Аз гледам на въпроса в по-глобален план.

• 11 месеца по-късно...

Пропихте се, бре! Ще празнувам/е Св.Валентин, не ми/ни пука, че бил католичски, източноправославен, будистки, сунитски или какъвто и да е празник.

Ами Трифончо си го празнуваме всеки ден ;) Още едно празнуване няма да ни навреди особено, след като се наспим и осъзнаем, че вече е следобяд и пак трябва да се празнува. Иначе макар да съм противник на св. Валентин като католически празник, аз не съм противник на любовта. А и от Трифон зарезан ми е писнало вече. Вчера го празнувах за сетен път, ама тоя път малко по-различно: С кола и кебапчета в ръка ;) Е, шофьор бях. За сметка на това после не останах по-назад ;) Да живее любовта, във виното е истината, но незнайно защо любовта не го знае това ;) Засега съм се насочил поне на 14 февруари да не празнувам Трифон зарезан, ай :)

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Аз пък ще празнувам Св. Валентин :) Голяма работа че бил католически!!!! Макар че Трифон Зарезан също трябва да се празнува ( т.е и двата ) но аз мн не съм по алкохола ;) Е сега празник е Публикувано изображение

Цяла година не се лигавим, та сега ли да се разцелуваме и разнежим като в сапунка? Предпочитам като всеки друг ден да се навалентинча с домашно вино. Още повече, че този празник се е превърнал като във втори 8ми март. Убеден съм че е замесен някой женски комитет за потисничество на мъжете. Мда. Опитват се да ни заблудят, че е ден на влюбените, а всъщност е поредния повод да се сдобият с някой скъп подарък. А пък аз вместо да си прекарам една хубава вечер с приятели изпадам във финансов колапс и емоционален стрес.

Мъжете които си имат половинки да не ме слушат! Ако не искат да бъдат подложени на психотормоз и лишени от секс да купуват цветя и подарък. Постарайте се за една прилична вечеря и се надявайте, че след всичко това половинката ви ще е разчувствана и готова за любов, а вие ще сте запазили сили и желание след целия този стрес.

Кратко точно и ясно.Първо ще се Отрифоня и после ще се Навалентиням,не сам разбира се с приятели някъде на заведение :ph34r:

Аз лично, ще си карам както обикновено... Сиреч, ще се видя с любимата, ще й купя нещо сладко (по изключение), а пък вечерта най-много да излезем с колеги да пийнем по едно (аз без едно мога, ама с едно не мога)...

Св. Валентин никога не съм го признавал за кой знае какъв празник. и в случая проблема не се корени в това дали е православен или католически празник, проблема се крие в комерсиалността на празника. Около въпросната дата из улиците се появяват разни продавачки, които на всеки ъгъл ти предлагат балончета във формата на сърце, герданчета, букетчета, дрънкулки, играчки и още много абсолютни простотии. Не че другите празници не са комерсиални (примерно Коледа или Великден), но покрай комерсиалността разни традиции се мъчат да оцелеят. А именно тези традиции правят празника, празник.

Колкото до Трифон Зарезан... Да се почерпим - добре, но да се натряскаме кат' свине, просто зарад някаква си дата е безмислено.

Тъй че, май ще се придържам към моята си програма...

При условие, че любимият ми е откраднал сърцето, какъв смисъл има да му подарявам изкуствени? Мисля, че всеки ден трябва да е св.Валентин. ...А Трифон зарезан трябва да се празнува - неслучайно се казва, че "Във виното е истината". :angry22:

Добре... Тъй като вече имам леко горчив вкус в устата при всяко споменаване на д-р Валентин искам да повдигна един мисля важен въпрос за датата. Първо - Православната църква чества по нов стил Св. мъченик Трифон на 1 февруари и е редно всички именници да празнуват тогава. въпреки това и днес чух на няколко пъти по улицата размяна на "Честит имен ден" и "Да ти е живо и здраво името"... Язък че са сменяли календара хората. Но това не е всичко... Цяла България изпопада в краката на католическия Св. Валентин, а вече години наред потъпква това, което Православната църква отбелязва днес, а именно смъртта на Св. Кирил Славянобългарски създател на славянската азбука (чиято употреба междувпрочем, само да напомня, е желателна във форума Публикувано изображение ). На днешната дата през 869 г. си е отишъл човека, превел свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи!!! Сам папа Адриан извършил погребението в църквата "Св. Климент Римски" (както се досещате в Рим). :lol6: Свети Валентин да ме прощава...

Stalik, съгласна съм с теб, че тази дата не се знае от масата хора. Но и в съвременния живот кой се интересува от писменост? Та науката не е на почит! :love:

Редактирано от марги (преглед на промените)

Не пия вино така, че св. Трифон не ми е светил на мен а и съм сигурен, че ще има доста други на които да свети а и повечето хора по нашия край го празнуваха Трифон още на първи - не, че сега няма да повторят Публикувано изображение Абе празници да има :ph34r:

Аз не съм католичка и не празнувам празници на други религии и държави :clap: ЗА Трифон Зарезан ;)

• Администратор

Аз пък изобщо не съм християнин и не ме интересува папа римски или папа гръцки го е обявил деня за превъзнасяне На този ден се празнува Светли Валентин не заради някоя измислена религия, а защото любовта е най-красивото нещо, и поне веднъж трябва да й се отдаде заслуженото внимание. Е, който има желание, може и по-често :clap: А виното колкото и да е хубаво, не е повод да се правим зарезил ;)

Редактирано от poisk (преглед на промените)

Аз пък изобщо не съм християнин и не ме интересува папа римски или папа гръцки го е обявил деня за превъзнасяне

На този ден се празнува Светли Валентин не заради някоя измислена религия, а защото любовта е най-красивото нещо, и поне веднъж трябва да й се отдаде заслуженото внимание. Е, който има желание, може и по-често :)

А виното колкото и да е хубаво, не е повод да се правим зарезил :yanim:

Поне веднъж викаш да й се отдаде заслуженото внимание :yanim:

А през останалото време какво да я правим според теб :ph34r:

Тя Любовта за това е Любов-за да я откриваме ден след ден,тя от празници не се интересува.

И ако няма внимание към нея -умира.

Затова на мен не ми трябва празник-защото когато обичам,за мен всеки ден е 14 февруари Публикувано изображение

• Администратор

Затова на мен не ми трябва празник-защото когато обичам,за мен всеки ден е 14 февруари Публикувано изображение

Когато обичаш за теб всеки ден е Трифон Зарезан? Да разбирам ли че асоциираш любов с пиянство? Или все пак признаваш, че Свети Валентин отдавна се е издигнал над всякакви църковни ограничения и се е превърнал в олицетворение на любовта?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.