Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За 14 февруари...Честито !

Кой от двата празника според Вас е редно да се празнува? 140 гласували потребители

1. 1. Кой от двата празника според Вас е редно да се празнува?

• Трифон Зарезан
      29%
      39
    • Свети Валентин
      20%
      27
    • и двата
      49%
      65

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Когато обичаш за теб всеки ден е Трифон Зарезан? Да разбирам ли че асоциираш любов с пиянство? Или все пак признаваш, че Свети Валентин отдавна се е издигнал над всякакви църковни ограничения и се е превърнал в олицетворение на любовта?

Не се заяждай де! haidukpikaso каза нещо много по важно - не е нужно да честваме празник на любовта именно на 14 февруари, любовта трябва да се празнува всеки ден, всеки ден трябва да й обръщаме внимание... И къде прочете, че всеки ден е Трифон Зарезан, че пък и асоциираш любовта с пянство.

Айде наздаве, и не се обиждай :speak:

• Отговори 223
  • Прегледи 41k
  • Създадено
  • Последен отговор

А виното колкото и да е хубаво, не е повод да се правим зарезил :)

Прав си - никога не е късно да станем на резил. Що ни трябва повод? Публикувано изображение

Тааа 14... Един ден обикновен, и не съвсем - ще се събудя с уДжасно главоболие, защото на 13.02 моята лигла има рожден ден ... а когато се съберат мноу-мноу жени нали знаете какво става... :speak:

Прав си - никога не е късно да станем на резил. Що ни трябва повод? Публикувано изображение

Тааа 14... Един ден обикновен, и не съвсем - ще се събудя с уДжасно главоболие, защото на 13.02 моята лигла има рожден ден ... а когато се съберат мноу-мноу жени нали знаете какво става... :speak:

Обсъждате други жени, нали?

Колкото до 14... Ами каквото сабя покаже... Най-вероятно ще поливам изпит (и да паднем, и да бием, пак ще се напием)

• Администратор

Не се заяждай де! haidukpikaso каза нещо много по важно - не е нужно да честваме празник на любовта именно на 14 февруари, любовта трябва да се празнува всеки ден, всеки ден трябва да й обръщаме внимание... И къде прочете, че всеки ден е Трифон Зарезан, че пък и асоциираш любовта с пянство.

Айде наздаве, и не се обиждай :P

Еми щом за нея 14ти Февруари е Трифон Зарезан и всеки ден е 14ти февруари, то всеки ден е Трифон Зарезан. Математик си, би трябвало да схващаш елементарна логика ;)

И ако няма нужда от ден на любовта, трябва ли да има 8ми март, Ден на Бащата, Антиспин ден, Ден на детето? Както и всички останали дни дето би трябвало всеки ден да ги честваме? Деня на труда за какво ни е? Трябва ли да празнуваш рождения си ден след като можеш всеки ден да празнуваш факта, че все още си жив?

Редактирано от poisk (преглед на промените)

Два толкова хубави празника, а вие се джафкате...тц тц тц... :speak:

Ти валентинка или трифонка ште бъдеш. ;)

Ти валентинка или трифонка ште бъдеш. ;)

Тя е 100 в едно тъй че може и още нещо да празнува Публикувано изображение

Празнуват се и двата празника.. да отдадем заслужането на двата светци. На маса за двама.. с бутилка вино :)

Еми щом за нея 14ти Февруари е Трифон Зарезан и всеки ден е 14ти февруари, то всеки ден е Трифон Зарезан. Математик си, би трябвало да схващаш елементарна логика :P

И ако няма нужда от ден на любовта, трябва ли да има 8ми март, Ден на Бащата, Антиспин ден, Ден на детето? Както и всички останали дни дето би трябвало всеки ден да ги честваме? Деня на труда за какво ни е? Трябва ли да празнуваш рождения си ден след като можеш всеки ден да празнуваш факта, че все още си жив?

Ами като изключим деня на детето, всички други празници са малко тъповати и откровено казано излишни. Но нека да вървим стъпка по стъпка, а не да скачаме :)

8ми март - та само тогава ли трябва да забелязваме жените/момичетата, които са около нас? Само тогава ли трабва да им се правят подаръци? Само тогава ли трябва да мълвим нежни думи? А през останалите 364 дена (365 , ако годината е високосна), да се държим като пълни кретени?

Ден на Бащата - само на тази дата ли трябва родителят в лицето на мъжа да показва, че е баща? Не трябва ли всеки ден да говори с детето си, да му обръща внимание, да го възпитава и направлява? А през останалите 364 дена (365 , ако годината е високосна), да се ходи на работа, по барове, по любовници, а деца? еми нали си имат майки и баби, да си ги гледат...

Антиспин ден - ако само тогава правиш безопасен секс...

Сега предполагам ще попиташ защо оставих деня на детето?! Децата винаги се радват на празниците. Те винаги очакват разходка, или подарък, или просто повечко внимание... Не че трябва да им обръщаме внимание само на първи юни, но защо да не зарадваме едни детски очи?

Колкото до рождения ден... Ами той си е личен празник... Който иска да го празнива, който не го кефи, да го подминава...

Тя е 100 в едно тъй че може и още нещо да празнува Публикувано изображение

Естествено... Публикувано изображение Нямам нищо против да празнувам в повече...

Еми щом за нея 14ти Февруари е Трифон Зарезан и всеки ден е 14ти февруари, то всеки ден е Трифон Зарезан. Математик си, би трябвало да схващаш елементарна логика :wors:

Не в този ред на мисли обаче :clap:

Аз просто не празнувам по задължение - това исках да кажа.

Всеки ден мога да си го направя празник.

Изкуство е обаче обикновен ден да го превърнеш в празник.

Аз това го мога - и затова не гледам дати и т.н.

Пожелавам ви наистина да се научите на това Публикувано изображение

:yanim:

Stalik, съгласна съм с теб, че тази дата не се знае от масата хора. Но и в съвременния живот кой се интересува от писменост? Та науката не е на почит! ;)

Поста ми е от преди две години, но все още заставам зад него. Ето и миналогодишното ми изложение по проблема: цък. Както споменавам там срамно е че медиите у нас забравят изключителната личност на нашенския светец (не от религиозна, а от историческа гледна точка) в полза на лигави и блудкави новини колко милиона струвала тазгодишната най-скъпа торта в света украсена с диамантчета във форма на сърчица и др. подобни глупости. Колко им коства да напомнят за паметта на една изключителна историческа личност, на която сме отделили този скромен ден в годината!? И защо това да е празника на любовта? Празникът е онова време-пространство от годишния цикъл, в което са разположени изключителните събития, което следва да се оразличи от останалото годишно време. Излиза че любовта трябва да се излее в този единствено специален ден. Наистина ми е неприятен този празник, защото не е празник, а комерсиална маркетингова кампания, насрочвана ежегодно. Още повече - светец Валентин в католическата църква отдавна няма. И да о наричаме Свети Валентин е грешно. Никой християнин не би следвало да го прави (не че съм от най-примерните...). Останалото съм казал в посочената вече тема.
  • Администратор

Ами като изключим деня на детето, всички други празници са малко тъповати и откровено казано излишни. Но нека да вървим стъпка по стъпка, а не да скачаме :speak:

Е и аз това казвам - че ако изключим празника на любовта трябва да изключим и всички останали; включително всеки професионален празник. Ама пробвай се да пропуснеш 8ми март с идеята че подаръците ги правиш без повод и за теб 8ми март не е по-специален от 7ми или от 9ти март :)

Междудругото, по аватара те обърках, така че се извинявам, ако те обидих с репликата 'математик си, трябва да схващаш елементарна логика' ;)

Първо, да математик съм (или поне бях). По скоро бих се определил като информатик (ама то и там има логика, тъй че няма значение)

Второ, хич не си се объркал :speak:

Трето, аз на 8ми март цветя не подарявам. На никого! Подаръците, като цветята. Честитките, като подаръците...

Четвърто, празнувам тогава, когато ми се празнува, а не тогава, когато някой е казал, че трябва да се празнува.

Уффф ма съм и аз, с това броене, все едно ти се карам. Не ме разбирай погрешно, не ти се карам, просто изказвам личното си становище ;)

Има много легенди за това кой всъщност е Св. Валентин и светец ли е изобщо. Ето какво открих:

Възникването на дена на Св. Валентин се крие назад в историята. Най-вероятно начало произхода му се корени в римския празник на плодородието Луперкалия (15 Февруари). На този ден според езическата традиция всички неомъжени девойки съчинявали романтически стихове и ги слагали в една обща урна, от която след това неженените мъже избирали тези записки със затворени очи. Всеки мъж започвал да ухажва девойката, чиито стихове е изтеглил. Двойките се срещали в течение на следващата година. По време на Луперкалия действал голият Купидон, известен още като Ерос и Амур. Въпросният бог си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа.

И така, кой е бил Св. Валентин и защо неговото име се свързва с този древен ритуал ? В днешни дни католическата църква признава най-малко трима светци с името Валентин, като всички от тях е бил обявен за мъченик.

Според легенда Валентин бил свещеник на служба през трети век в Рим по времето на Клавдий. В доброто старо време император Клавдий събирал доброволци за армията си, но никой от мъжете не искал да се бие и да умре, оставяйки любимата и семейството си сами и явилите се били малцина. Тогава на Клавдий му хрумнала щурата идея, че ако забрани брака, доброволците ще станат повече и тогава издава декрет с който се забранява женитбата. Валентин разбирайки неправдата и въпреки опасността от неспазването на декрета на Клавдий , той продължил да омъжва младите и влюбени двойки. Изпълнявайки мисията си, той бил заловен и екзекутиран на 14.02.269 г. за подстрекателство. Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. Погребан в Рим (част от мощите му се намират в църквата св. Антония в Мадрид). По-късно канонизиран за светец от католическата църква и избран за покровител на всички влюбени. Стотина години по-късно хората все още се сещали за това, на което ги учел Валентин и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените.

Как са се появили „Валентинките”?

Смята се, че докато бил в затвора Валентин се влюбил в дъщерята на управника на затвора. Веднъж затворническият страж почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Той бил чул за лечителските способности на Валентин и сега го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин знаел, че този недъг е практически нелечим, но дал дума, че ще направи всичко възможно, за да излекува момичето. Дал й мехлем и казал да дойдат отново. Минали няколко седмици, но зрението на момичето така и не се върнало. Но мъжът и дъщеря му не се съмнявали в доктора и продължавали лечението. В един ден обаче римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували, заради това че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото момиче научил за ареста, но нищо не могъл да направи. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на момичето. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението на девойката се възстановило. Тя видяла неговия блестящ цвят.

Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан, обявил 14 февруари за ден на свети Валентин. И днес хората показват своята привързаност и любов като изпращат в този ден картички и цветя на своите любими.

Въпреки, че съществуват редица легенди за Валентин във всяка от тях се подчертава неговата симпатичност, героичност и разбира се най-важната му черта – романтиката. За това не е чудно, че през средните векове Св. Валентин е един от най-популярните светци в Англия и Франция.

още малко за празника

• Администратор

Първо, да математик съм (или поне бях). По скоро бих се определил като информатик (ама то и там има логика, тъй че няма значение)

Второ, хич не си се объркал :clap:

Трето, аз на 8ми март цветя не подарявам. На никого! Подаръците, като цветята. Честитките, като подаръците...

Четвърто, празнувам тогава, когато ми се празнува, а не тогава, когато някой е казал, че трябва да се празнува.

Уффф ма съм и аз, с това броене, все едно ти се карам. Не ме разбирай погрешно, не ти се карам, просто изказвам личното си становище :clap:

Информатик пък от едно брои :)

Значи грешката е вярна. Добре че са аватарите че с тия променливи имена...

И все пак аз ще си празнувам Св. Валентин, пък който иска да си празнува или пък да не си празнува каквото си намери за добре.

Има влюбени и тъкмо за тях е Св.Валентин :) , има и разлюбени и за тях е Трифон Зарезан:). Пък и в крайна сметка важното е настроението

Има влюбени и тъкмо за тях е Св.Валентин :wors: , има и разлюбени и за тях е Трифон Зарезан:rolleyes:. Пък и в крайна сметка важното е настроението

Значи аз ще се напия от любовна мъка по случай Трифон Зарезан!

Ами като изключим деня на детето, всички други празници са малко тъповати и откровено казано излишни. Но нека да вървим стъпка по стъпка, а не да скачаме :)

8ми март - та само тогава ли трябва да забелязваме жените/момичетата, които са около нас? Само тогава ли трабва да им се правят подаръци? Само тогава ли трябва да мълвим нежни думи? А през останалите 364 дена (365 , ако годината е високосна), да се държим като пълни кретени?

За съжаление, точно това се е получило, а именно - можеш да обръщаш внимание на жената до себе си цяла година,ама ако не и обърнеш на 14 февруари и 8 март, ти си out!!!

А ако цяла година я пренебрегваш, и на тези дати я засипеш с цветя и подаръци за над 200 лева, ако и подариш една кола, ще те обича вечно! Ти ще бъдеш най - великия, въпреки че ще си мухльо, защото си безотговорен през цялата година!!

Защо не мога да участвам в анкетата? Трябва да има отоговор - " нито един от двата " !

За тези които казват че не празнуват католически празници, и че ще празнуват Трифон Зарезан, ще им кажа че го изтървахте празника! Той беше на 1 февруари!!

А сега само мога да пожелая много здраве на именниците, които честват днес - Валентина и Валентин, защото днес 10 февруари е техния имен ден!!

Много се влияем от мръсния капитализъм - хич не е на добре!!! :)Публикувано изображение:offtopic_s:

Значи аз ще се напия от любовна мъка по случай Трифон Зарезан!

:) за съжаление на 14 съм заета, ако искаш друг ден може да го отпразнуваме зарезания Публикувано изображение

Ами да празнуваме и деня на благодарноста бе!Така и така ще се поамериканим!Като ще лижем задници както винаги да лижем добре!

Информатик пък от едно брои :idea:

Значи грешката е вярна. Добре че са аватарите че с тия променливи имена...

И все пак аз ще си празнувам Св. Валентин, пък който иска да си празнува или пък да не си празнува каквото си намери за добре.

И ти си физик, а пак от едно броиш! ;)Публикувано изображение

Аркопикс решавай, че тебе те зове математиката, поиск го зове ефи, да не започне мен да ме зове химията! :) И в краен случай аз пак да си остана на сухо!!!... Да се надявам ли поне на този 14ти да ми подариш цветенце, или както е тръгнало няма да го доживея?!?!?! :rolleyes::wors:

:ph34r: за съжаление на 14 съм заета, ако искаш друг ден може да го отпразнуваме зарезания Публикувано изображение

Значи ще се напия 2 пъти :P Ти кажи само кога?

Защо денят на влюбените - 14 февруари се нарича

денят на св. Валентин?

Преди много години по времето на император Клавдий, в Рим живял свещеник на име Валентин. Едно от любимите му занимания е било да свързва в свещен съюз младите хора. Но на император Клавдий му хрумнало да забрани браковете между младите хора, за да има повече мъже без ангажименти, които да постъпват с желание в армията. Отец Валентин сметнал този закон на Клавдий за чудовищен и продължил да провежда брачни церемонии тайно и може би затова изключително вълнуващо - малка стая, в която има само трима души – булката, младоженеца и свещеника. Те шепнат думите на церемонията и се ослушват през цялото време дали не се чуват стъпки на войници.

Една нощ наистина ги чули. Младоженците успели да избягат, но отец Валентин бил хванат и хвърлен в затвора със смъртна присъда. Много млади хора го посещавали в затвора и хвърляли цветя и бележки в прозореца на килията му. Искали да му кажат, че те също като него, вярват в любовта. А дъщерята на един от надзирателите идвала дори в килията. Понякога разговаряли с часове и така тя му помогнала да съхрани духа си.

В деня, когато трябвало да умре, отец Валентин оставил на своята млада приятелка малка бележка, в която й благодарял за човещината и часовете, прекарани заедно. Подписал я: ”С любов от твоя Валентин”. Тази бележка поставя началото на обичая за размяна на любовни послания. Тя е написана в деня на неговата смърт – 14 февруари 269 г. от н.е. и затова всяка година на този ден, известен в целия свят като Денят на влюбените, хората мислят за любовта и приятелството, които не могат да бъдат победени.

www.djpacolya.com

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.