Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

А1 вече предлага eSIM

Featured Replies

spacer.png

Преди месец A1 обяви, че ще бъде първия оператор в страната, който ще предложи на своите клиенти eSIM, и в началото на последната седмица от месеца това вече е факт. От днес от новото поколение SIM карти, които са вградени в устройствата, могат да се възползват всички притежатели на iPhone XS Max, XS, XR, 11, 11 Pro и 11 Pro Max.

Поставянето на SIM карта се заменя със зареждане на eSIM профил в мобилното устройство чрез сканиране на QR код. Подобно на традиционната SIM карта, този профил съхранява необходимата за свързване и ползване на мобилната мрежа на оператора информация.

Клиентите на А1 с тези модели на iPhone могат да заменят своята SIM карта с eSIM или да ползват и двата вида карти. Във втория случай ще превърнат телефоните си в двусимови. Новите клиенти на оператора, които желаят да купят споменатите модели на iPhone, могат да активират мобилни услуги и само с вградената карта.
spacer.png

еSIM може да се ползва като единствена карта в телефона (без да се поставя Nano SIM), като втора карта с друг номер (в комбинация с Nano SIM) и като допълнителна карта със същия номер (Extra SIM) на друго устройство.

А1 планира да въведе еSIM и за смарт часовниците на Apple, Samsung и Huawei, което ще позволи на клиентите да използват една и съща мобилна услуга през телефона и носимото устройство. Часовникът ще разполага със собствен еSIM профил, в който е записана цялата информация за достъп и използване на мобилната мрежа на A1.

Така притежателите на часовници с eSIM ще могат да провеждат разговори, да ползват интернет, да изпращат съобщения, дори когато телефоните им не са с тях. Освен в iPhone Apple ползва eSIM още в Apple Watch Series 3 и Watch Series 4, както и в iPad Pro. Очаква се мобилни устройства с eSIM карти на Samsung и Huawei да навлязат на българския пазар през 2020.

В сайта на А1 има повече информация за технологията и отговори на най-честите въпроси за нея.

Източник

Разгеле, вярно чакаха самия край на месеца, за да пуснат услугата.
Аз лично утре активирам веднага и то с кеф  :)

Редактирано от algor (преглед на промените)

Освен да си напрайш телефона от едносимов на двусимов, туй нещо друго прай ли?

• Автор
преди 9 минути, Silvering написа:

Освен да си напрайш телефона от едносимов на двусимов, туй нещо друго прай ли?

В общи линии не.

https://www.a1.bg/esim

Голяма фъсня за нищо значи. Ама поне ще се наложи като стандарт и няма да местим карти по телефоните всяка година.

току-що, Silvering написа:

Голяма фъсня за нищо значи. Ама поне ще се наложи като стандарт и няма да местим карти по телефоните всяка година.

Да, голяма глупост е. Вместо малоумните оператори да се стремят да си подобрят покритието и услугите ни надуват главите с 5G и с подобни простотии.

• Автор

Фъсня, глупост...

Това, че вие не ползвате този модел апарати прави нововъведенията фъсня и глупост?!?!

Е, щом казвате...

преди 21 минути, algor написа:

Фъсня, глупост...

Това, че вие не ползвате този модел апарати прави нововъведенията фъсня и глупост?!?!

Е, щом казвате...

Алгор, нямам нищо против новите технологии и въведения, но хайде да си оправим основните проблеми. 

преди 7 часа, Емил Костов написа:

Алгор, нямам нищо против новите технологии и въведения, но хайде да си оправим основните проблеми. 

Ако оправянето на проблемите носеха печалба, нямаше да има проблеми.
Всичко се прави в интерес на печалбата, а не в интерес на хората.
Не искам да обръщам темата в политическа дискусия, но така стоят нещата.
Разбирам, твоят пост да го беше написал някой младеж, който тепърва навлиза в живота,
но ти не си младеж.
Сега, на Алгор, дето не си знае парите, не му пука за твоите и моите проблеми.
Ще му пука за нас, само ако има някакъв интерес от това.

пп

буквалистите у лево

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 37 минути, дръндю написа:

По-голям интригант от теб няма! Що за гнусно твърдение?! И изобщо какво общо има с темата? 

Повръща ми се от такива като теб, честно.

преди 40 минути, дръндю написа:

ега, на Алгор, дето не си знае парите, не му пука за твоите и моите проблеми.

Човекът е написал материал , за да бъдем информирани по-добре-какви пари, какви проблеми? Да не би да ти продава нещо или да ти го дава насила? Само диваците реагират така на всичко , което не разбират... 

преди 30 минути, B3M2W0 написа:

Човекът е написал материал , за да бъдем информирани по-добре-какви пари, какви проблеми

отговорих на Емил, че всички проблеми се решават от нечии интереси

преди 32 минути, Madonna написа:

По-голям интригант от теб няма! Що за гнусно твърдение?! И изобщо какво общо има с темата? 

Повръща ми се от такива като теб, честно.

нещо... много буквално ги разбираш нещата
това беше само като пример
или трябваше да посоча некой като Бил Гейтс?
:no-no:
не напразно допълних поста, за да не разбирате нещата буквално, ама в тоя форум търсите под вола теле

пп

дадох пример с името (ник) Алгор, защото обръщението беше към него
ИЗВИНЯВАЙТЕ АКО СТЕ СЕ ПОЧУВСТВАЛИ ЗАСЕГНАТИ
МОЛЯ ДА БЪДАТ ИЗТРИТИ ПОСТОВЕТЕ, КОИТО СМЯТАТЕ ЗА НЕРЕДНИ
пп
или редктирайте поста, като сложите името (ник), Дръндю

Полезно е за едносимови апарати с eSIM чип, и да не се джуркат карти при честа смяна на телефона. Толкоз. Пък Алгор чак да не си знае парите.. ся че съм му уредил едни 40 милиона иди ела, ама тоа харчи кат разпран.

Е-сим ще си взема, когато и аз стана виртуален. Докато съм с мръвки и картата ми ще е физическа.

преди 11 часа, дръндю написа:

Ако оправянето на проблемите носеха печалба, нямаше да има проблеми.
Всичко се прави в интерес на печалбата, а не в интерес на хората.
Не искам да обръщам темата в политическа дискусия, но така стоят нещата.
Разбирам, твоят пост да го беше написал някой младеж, който тепърва навлиза в живота,
но ти не си младеж.

пп

буквалистите у лево

Говоря за компаниите, не за мен или за теб. Про проблем спокритиети esim нищо не променя.

преди 14 часа, Емил Костов написа:

Про проблем спокритиети esim нищо не променя.

разбира се, че нищо не променя
просто, в поднесената информация ни се казва, че за в бъдеще  физическите карти ще отпаднат
старото поколение, ползващо телефони с копчета отмира и идва младото поколение с телефони без физически симкарти
не мога да знам, колко време ще е преходът, но знам, че цените на мобилните планове, ще нараснат значително
дори сега не мога да си позволя план с днешни цени, а ползвам остъпката за инвалиди
аз съм от старото поколение, дето все още ползва телефона си само за разговори
подмятат се в къщи, некакви смартфони, дето аз не мога да се оправя с тях
преди 30-40 години, никой не е предполагал, че ще има микрокомпютри, вместо обикновените телефони
баси, одъртяваме вече и за нищо не ставаме

• 3 седмици по-късно...

А може ли да се сменя тази eSIM карта? Ако искам да сменя номера и оператора, какво се случва? Това означава ли, че се появява още един по-надежден метод за следене, подслушване и т.н. ?

Още малко по темата eSIM, в няколко цитата, а цялата статия може да се прочете от линка по - долу. 

Цитат

Как работи eSIM?

Идеята на eSIM е, че се интегрира в мобилни устройства като лаптопи, таблети и телефони. Когато не сте в Wi-Fi зона, устройството ще засече и ще се свърже към мрежа (на мобилен оператор) автоматично или ще даде на потребителя да избере коя мрежа да използва. Ключовото е, че тетъринг не се изисква, за да може устройството да се пренася през международни граници и въпреки това да стои постоянно свързано. Щом имате обхват, към който и да е оператор, то вече имате връзка.

Цитат

Какви са минусите на eSIM?

Като всяка нова технология и тази има своите недостатъци. За пример, изобщо не е ясно какво се случва, ако устройството с eSIM бъде изгубено или искаме ново устройство. Освен това, сигурността ще е гореща тема повече от всякога, тъй като данните от eSIM ще се съхраняват в облачното пространство и ще са апетитна хапка за хакерите. Друг недостатък на eSIM като технология е, че разчита на стабилна мобилна мрежа, което неминуемо ще доведе до инфраструктурни промени. И не на последно място, забравете, че технологията ще се усвои бързо или едновременно от всички мобилни оператори. Този проблем ще е най-сериозен при по-малките пазари като нашия, тъй като няма да има особен смисъл от eSIM, ако само един от родните оператори е усвоил новата технология.

https://pcworld.bg/harduer/2017/08/11/3214562_Всичко, което трябва да знаем за eSIM/

на 29.10.2019 г. в 6:09, дръндю написа:

пп

буквалистите у лево

:offtopic_s:

Сега виждам поста ти затова сега пиша по него, не си прав, не само за Алгор или който и да е друг, нито аз, нито ти, нито който и да е знае той или други с какви финансови възможности разполага, дори те да са големи не виждам причина това защо трабва да бъде нещо лошо, аз в моя живот спазвам едно правило което считам за себе си за водещо и то е да си гледам в своята паничка какво има, не в чуждата.

преди 2 часа, AAUUXX написа:

Сега виждам поста ти затова сега пиша по него, не си прав, не само за Алгор

не знам защо приемате буквално нещата
значи ако напиша, че съм милионер и не ми пука какви ще са цените,
ще го приемеш буквално?
нямам думи
:no-no:
докладвах си постовете да ги изтрият заради този буквализъм, но не ме отразиха
и ....да го напиша с моя ник, белким вденеш:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сега, на Дръндю, дето не си знае парите, не му пука за вашите  проблеми.
Ще му пука за вас, само ако има някакъв интерес от това.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
айде, дано тоя път сте ме разбрали
баси
пишман останах дето се включих в темата

• Автор
преди 13 часа, ivo23 написа:

А може ли да се сменя тази eSIM карта? Ако искам да сменя номера и оператора, какво се случва? Това означава ли, че се появява още един по-надежден метод за следене, подслушване и т.н. ?

Може да сменя и номер и винаги може от Е-сим да се премине обратно към физическа карта, но трябва да се ходи в офис на оператора.
Ако и двата оператора предлагат Е-сим също няма проблем да се смени - изтрива се от самия апарат стария и се добавя новия Е-сим в рамките на 2-3 минути и всичко е ок.

Относно следене и подслушване не мога да изкажа мнение, тъй като не разбирам за какво става дума.

преди 13 часа, AAUUXX написа:

Като всяка нова технология и тази има своите недостатъци. За пример, изобщо не е ясно какво се случва, ако устройството с eSIM бъде изгубено или искаме ново устройство.

Както писах вече, всичко е абсолютно същото, както при физическа сим карта - при изгубване се звъни на оператор и се блокира за секунди, а ако искаме ново устройство трием данните от стария iPhone, ресетваме го кето нов и е готов за продажба без проблем, а Е-сим се добавя също за секунди в новия апарат и всичко е наред.
Авторите на такива статии пишат, колкото да не заспят и нямат никакъв опит, вследствие на което заблуждават масово хората.
Аз лично като преминах на Е-сим съм много по-доволен от обхвата, качеството на връзката и скоростта на мобилния интернет на А1 (говоря за апарат iPhone 11 Max Pro).

преди 8 минути, algor написа:

Може да сменя и номер и винаги може от Е-сим да се премине обратно към физическа карта, но трябва да се ходи в офис на оператора.
Ако и двата оператора предлагат Е-сим също няма проблем да се смени - изтрива се от самия апарат стария и се добавя новия Е-сим в рамките на 2-3 минути и всичко е ок.

Относно следене и подслушване не мога да изкажа мнение, тъй като не разбирам за какво става дума.

Както писах вече, всичко е абсолютно същото, както при физическа сим карта - при изгубване се звъни на оператор и се блокира за секунди, а ако искаме ново устройство трием данните от стария iPhone, ресетваме го кето нов и е готов за продажба без проблем, а Е-сим се добавя също за секунди в новия апарат и всичко е наред.
Авторите на такива статии пишат, колкото да не заспят и нямат никакъв опит, вследствие на което заблуждават масово хората.
Аз лично като преминах на Е-сим съм много по-доволен от обхвата, качеството на връзката и скоростта на мобилния интернет на А1 (говоря за апарат iPhone 11 Max Pro).

Това означава ли, че когато искам да си направя чисто преинсталиране на телефона,  тази eSIM ще изчезне?

• Автор
преди 1 час, ivo23 написа:

Това означава ли, че когато искам да си направя чисто преинсталиране на телефона,  тази eSIM ще изчезне?

Не съм правил рестор на чисто, но предполагам ще изчезне.
Аз лично ще го изтрия първо ръчно за по-сигурно.

Освен това въпросната E-sim има един QR код, който при сканиране се инсталира в телефона с три стъпки и е готова за работа - тоест на ново устройство нещата стават адски бързо и лесно.
И в Англия (на оператор ЕЕ) и в БГ на А1 начина на работа е един и същи, което ме кара да мисля, че това е принципа на работа в целия свят на въпросната Е-сим.

Ето в снимките нещата, за които говоря.

esim.jpeg

WhatsApp Image 2019-11-17 at 11.56.41.jpeg

WhatsApp Image 2019-11-17 at 11.56.45.jpeg

преди 9 часа, algor написа:

Ето в снимките нещата, за които говоря.

А означава ли това, че с този код мога да си активирам картата на N на брой устройства?

• Автор
преди 2 часа, ivan_pop написа:

А означава ли това, че с този код мога да си активирам картата на N на брой устройства?

Да, няма значение колко устройства ще смените за 1 месец (срока е примерен).

на 29.10.2019 г. в 13:56, sliderum написа:

Е-сим ще си взема, когато и аз стана виртуален. Докато съм с мръвки и картата ми ще е физическа.

То щото пък телефона ти не е виртуална глупост. Навремето не въртеше ли шайбата и не пускаше ли две стотинки в опит да измамиш системата?

преди 2 часа, ivan_pop написа:

Нещо като виртуалната винетка ще е, хаха. Никой вече не ми иска да я лепя на джама и кеф голям. 

преди 5 часа, Кико написа:

То щото пък телефона ти не е виртуална глупост. Навремето не въртеше ли шайбата и не пускаше ли две стотинки в опит да измамиш системата?

Никога не съм мамил системата, уличен телефон едва ли съм ползвал повече от 2-3 пъти.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.