Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Глупава грешка

Featured Replies

преди 1 минута, kontrapunkt написа:

Казах му, че отивам в полицията в Понеделник, но пак нямам отговор.

Хващаш човека собственик на машината,правите копие на каквито документи имате(касов бон,фактура и др),задължително да се вижда и цената.Във свободен текст се описва случката и всичко това се предава в някое РПУ.

• Автор

Каза ми ,че съм направил едва ли не дарение и сега ми е тъпо и търся решение на тоя казус...

Че има измама има ясно е, но мисля че от полицията след жалба могат да ви съберат с купувача и да си изясните кой на кого при какви условия е обещал да плати- прати и получи въпросната машина. 

• Автор

Надявам се да си помръднат пръста, тоя е от Благоевград аз съм от Добрич....

Де да имаше някой и на мен така да ми прави такива хубави безплатни подаръци...  Не се обиждай мъжки ама докато има балъци да правят такива подаръци ще има и измамници!

Как така я е взел без да плати след като си му сложил наложен платеж, това не ми е ясно изобщо!

Забрави я тази машина просто.

току-що, grizly написа:

Де да имаше някой и на мен така да ми прави такива хубави безплатни подаръци...  Не се обиждай мъжки ама докато има балъци да правят такива подаръци ще има и измамници!

Как така я е взел без да плати след като си му сложил наложен платеж, това не ми е ясно изобщо!

Забрави я тази машина просто.

Не му е наложил платеж. Прочети пак. Даже и по документи машината не е негова.

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Не му е наложил платеж. Прочети пак. Даже и по документи машината не е негова.

Да, не съм видял правилно.

Но за мен тази машина е загубена безвъзвратно за автора просто.

Едва ли някой ще си мръдне и пръста дори.

преди 1 минута, grizly написа:

Да, не съм видял правилно.

Но за мен тази машина е загубена безвъзвратно за автора просто.

Едва ли някой ще си мръдне и пръста дори.

Знам!!

• Автор

Не се сърдя пичове, евала ,че ми отговорихте  и срам и позор за мен... :(  Много съм наивен и вярвам като ония бабки съм където мятат чанти с пари...И аз си мисля,че полицията няма да е заинтересована да помага дори и да струваше 5000 лв грешката е моя :( 

преди 8 минути, kontrapunkt написа:

Не се сърдя пичове, евала ,че ми отговорихте  и срам и позор за мен... :(  Много съм наивен и вярвам като ония бабки съм където мятат чанти с пари...И аз си мисля,че полицията няма да е заинтересована да помага дори и да струваше 5000 лв грешката е моя :( 

Те ония бабки някои от тях са изкуфяли, други са си просто наивни като теб и вярват почти на всичко.

Вземи си поука от тази твоя постъпка и друг път преди да вършиш нещо подобно хубаво обмисли всичко.

Каква е тази машина, където може да се изпрати по Еконт?

И, не става въпрос за "кражба", а за "измама".

Може да подадеш жалбата към/ в Районното където е изпратена машината. И те да го проверят, ако трябва той да доказва от къде и как е получена, и платил ли яе.

Редактирано от Maleficient (преглед на промените)

преди 13 минути, kontrapunkt написа:

Хайде стига глупости. Срам и позор за теб. Не си убил, не си измамил, не си излъгал.... Всеки прави грешки в живота си. И този дето те е излъгал и той ще си плати за далаверата. Както ти казах посъветвай се с адвокат, но при положение, че машината не е на твое име и сте се разбрали да е без наложен платеж, само на честната дума просто ще пиеш една студена вода. Много малко от българите държат на честнва дума и държат да имат достойнство.

Горещо ти препоръчвам да прочетеш "Тартюф" на Молиер, там имаше един много добър извод, който гласеше "Докато има Оргоновци, ще има и Тартюфовци".

Колкото до казуса, макар сам да си виновен, че си се доверил на непознат човек, това по същество си остава измама, подобно на телефоните измамници, за които сам си писал. Казусът е подобен, тъй като бабите също като теб доброволно предават парите на измамниците, но това не променя фактите. Доброто за теб в случая е, че всичките ваши уговорки са били писмени, т.е със снимки (които вече си направил, предполагам) може да се докаже всичко, защото ако беше в разговор, там вече наистина щеше да трябва да пиеш студена вода, тъй като нямаше да може да докажеш нищо. Това, което трябва да направиш е да отидеш в някое РПУ и да подадеш жалба с твоя роднина, на чийто име е машината, защото ти нямаш правни основания за претенции, също със снимките на хронологията и с документите доказващи, че тя е негова и че сте я пратили на съответния измамник по Еконт. Оттам става лесно ако полицията се задейства изкарва се съдебна или прокурорска заповед, с която се вижда номерът при съответния оператор на чие име и адрес отговаря или в Еконт.

До тук беше добрата част, лошата е, че първо полицията може да не вземе случая присърце и да не се задейства така бързо (случаи такива много). Моят съвет е ако имаш приятел / познат полицай, прокурор да ти ударят едно рамо, да може случая да бъде разгледан. Друго лошо е, ако след като се намери човекът, на който си я дал, вече е препродал, било то цяла или на части. Оттам вече се почва ходенето по мъките (по съдилищата), което да не те плаша, но може се проточи с години. Ако човекът, който те е измамил, няма доходи също е проблем. Има не малко въпросителни, така че времето ще покаже, дано да имаш късмет и всичко да се нареди в твоя полза. Успех!

преди 20 часа, kontrapunkt написа:

И аз си мисля,че полицията няма да е заинтересована да помага дори и да струваше 5000 лв грешката е моя

Полицията няма правни основания, няма как да се намеси в частен гражданско-правни отношения.

Но ти можеш да  подадеш граждански иск с/у твоят човек.Ако имаш сигурни доказателства, че сте се уговорили за 800лв. то твоят човек, а не ти, трябва да докаже че е платил уговорената сума.Доказателства че получил стоката има.

Въпросът при този иск, за теб, е да докажеш уговарянето за сумата.С чатове и фейсбук едва ли е възможно.

преди 23 минути, badr написа:

С чатове и фейсбук едва ли е възможно.

Не е невъзможно, но е трудно.

Има и друг аспект. Да, документ, че е получена пратката има, но от кой? Да, има адрес, но как ще докаже, че уговорката е с този който е получил пратката?

В полицията може да даде сигнал за вид измама. Дали ще се заведе иск от Държавата е друг въпрос.

Принципно, полицията би следвало да му съдейства до известна степен, т.е. поне в установяването на някакви обстоятелства свързани с адреса. Дали ще се образува следствие, то не мога да кажа.

преди 51 минути, ДИоNД написа:

Не е невъзможно, но е трудно.

Има и друг аспект. Да, документ, че е получена пратката има, но от кой? Да, има адрес, но как ще докаже, че уговорката е с този който е получил пратката?

В полицията може да даде сигнал за вид измама. Дали ще се заведе иск от Държавата е друг въпрос.

Не познаваш  правните основи.Какъв сигнал ще подадеш, когато доброволно си пратил предмет, който да ти заплатят  при условие, че получателя ще успее да го преведе в състояние годно за употреба????

Къде е измамата и доказателството?? Тук за наказателно преследване дума не може да става.

Как полицията ще се намеси по този граждански спор.Докато в гражданското производство всяка страна доказва изпълнението на своята част.Продавача доказва че е предал вещта, а купувача трябва да докаже плащането.  

Я кажи кой плато транспортната услуга на куриериче. Че предполагам че сумата не е малка.

За доста по-малко пари да я беше транспортирал лично и евентуално да си получиош сумата.

преди 8 часа, badr написа:

доброволно

Това също трябва да се докаже.  Някой, доброволно дава пари на телефоните измамници. Примерно.

Да, в единия случай го даваш от страх, а в другия от алчност или да намалиш загубите от друга твоя глупост.

На мен лично ми стана странно, купил го за 2000, а се договорил за 800 ... Реално стоката може да е крадена ... 

Правен казус е. На друго ниво обаче.

преди 8 часа, badr написа:

Как полицията ще се намеси по този граждански спор.

Автора пита дали може - може, а полицията ще прецени дали е граждански спор или друго...

п.п. В първия момент и аз реагирах по Вашия начин ... но после се замислих ...

Все едно някой модератор получава "Доклад" ... прощавайте за вулгаризма ...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.