Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дефрагментация в Windows 10

Featured Replies

Здравейте!

Как е правилния начин да си поддържам в добро състояние HDD/SSD, на който е инсталирана ОС?

Има ли определени програми или вградени такива в самия Windows?

преди 33 минути, Street Life написа:

Как е правилния начин да си поддържам в добро състояние HDD/SSD, на който е инсталирана ОС?

За SSD има програми за целта, предлагани от производителя.

• Автор

Значи това, което разбрах е, че за SSD няма смисъл да ровичкам по него, а самия производител си настройва нещата за Уиндоус 10. А за HDD има вграден инструмент ...и той е?

И през колко време е полезно да се ползва инструмента или ако се наложи?

Съжалявам за подробните въпроси, но по-добре да питам.

преди 12 минути, RudeBoy написа:

За SSD има програми за целта, предлагани от производителя.

значи, може да съм в грешка, ама от някъде ми е влязло в акъла, че тези програми не са за дефрагментация, а за почистване на остатъчни записи
мисля, че дефрагментация на диск с произволен достъп до данни е просто безсмислена
ако съм в грешка, моля да бъда поправен, за да не греша в бъдеще

преди 12 минути, Street Life написа:

Значи това, което разбрах е, че за SSD няма смисъл да ровичкам по него, а самия производител си настройва нещата за Уиндоус 10.

И как мислиш, че го прави производителят? Ти трябва да си свалиш и инсталираш софтуера. Има настройки, които е хубаво да бъдат направени, удължават живота на SSD-то. Точно това прави въпросният софтуер.

преди 12 минути, Street Life написа:

А за HDD има вграден инструмент ...и той е?

Напиши в търсачката "defrag", и ще разбереш.

преди 7 минути, дръндю написа:

значи, може да съм в грешка, ама от някъде ми е влязло в акъла, че тези програми не са за дефрагментация, а за почистване на остатъчни записи
мисля, че дефрагментация на диск с произволен достъп до данни е просто безсмислена
ако съм в грешка, моля да бъда поправен, за да не греша в бъдеще

В грешка си. Тези програми не дефрагментират и не чистят, правят други неща.

Примерно, за моя Intel:

888196.jpg

888197.jpg

• Автор
току-що, RudeBoy написа:

Ти трябва да си свалиш и инсталираш софтуера. Има настройки, които е хубаво да бъдат направени, удължават живота на SSD-то.

Благодаря Ви!

За ръчно оптимизиране на съдържанието на дялове на ssd [примерите са за дял с и дял D]:
powershell Optimize-Volume -DriveLetter c -ReTrim -Verbose
powershell Optimize-Volume -DriveLetter d -ReTrim -Verbose
Вграденият в Windows дефрагментатор у неговите ключове:
https://www.thewindowsclub.com/defrag-options-in-windows-7

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Ако нищо не си пипал, windows си дефрагментира автоматично механичните дискове и си прави trim на SSD през определено време.

За оптимизация на SSD,тук има една статия който иска да си оптимизира диска:

https://www.back2gaming.com/guides/ssd-optimization-for-windows/

Като не всичко е необходимо да се изпълни, като индексирането и т.н. Windows 10 e умна ОС и не включва дефрагментацията на SSD диск.

Извинявам се , че се намесвам , скоро ми предстой попупка на ссд за лаптопа ми ако чистя кеша на браузера с Ccleaner ще се повреди ли ссдто ?

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Ако нищо не си пипал, windows си дефрагментира автоматично механичните дискове и си прави trim на SSD през определено време.

Не нищо не съм пипал/променял. Отскоро имам един мощен настолен със SSD и два лаптопа, като на единия му смених харда със SSD, а другият си е с хард диск. И за това попитах, защото нищо не съм правил по почистване и оптимизации.

Благодаря на всички за бързото отзоваване и съдействие!

преди 15 минути, adersa написа:

Извинявам се , че се намесвам , скоро ми предстой попупка на ссд за лаптопа ми ако чистя кеша на браузера с Ccleaner ще се повреди ли ссдто ?

Няма.

• Автор
преди 15 минути, adersa написа:

Извинявам се , че се намесвам

Спокойно не се намесваш. Темата е за да се споделят мнения и решения. :cheers:

Tрите най-безопасни програми за почистване на ненужните файлове и връзки в регистрите - Reg Organizer, Wise Care 365 и Dism++. В началото на форума има друга, с ъпдейти през ден... ;)

Defag.png

преди 3 часа, JKirilov написа:

Tрите най-безопасни програми за почистване на ненужните файлове и връзки в регистрите - Reg Organizer, Wise Care 365 и Dism++.

Това въобще не е вярно!

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Уиндоус 10 си има собствен инструмент за тримуване на ССД . Той е напълно достатъчен. А дефрагментиране на ССД се налага рядко, за да се изтрие прекалено съдържание на папка System Volume Information (над 1ГБ) и няма нищо страшно . Пътят до инструмента е Контрол панел-Административни инструменти-Дефрагментиране и оптимизиране.

1.PNG

2.PNG

Цитат

Начини за подобряване на производителността на компютъра

Съдържание, предоставено от Microsoft

Прилага се за: Windows 7

Фрагментирането изисква допълнителна работа на твърдия диск, която може да забави работата на компютъра. Сменяеми устройства за съхранение, като например USB флаш устройства, също могат да се фрагментират. Програмата за дефрагментиране на диска в Windows пренарежда фрагментираните данни, за да могат вашите дискове и устройства да работят по-ефективно.

от https://support.microsoft.com/bg-bg/help/17126/windows-7-improve-performance-defragmenting-hard-disk

преди 15 часа, B3M2W0 написа:

дефрагментиране на ССД се налага рядко, за да се изтрие прекалено съдържание на папка System Volume Information (над 1ГБ) и няма нищо страшно

Това откъде го изкопахте? Мисля, че бъркате дефрагментирането с Disk CleanUp => More Options => System Restore and Shadows Copies => CleanUp

Почистването на старите точки за възстановяване може да стане и през панела System Protection и с команда от сорта на vssadmin delete shadows /all /quiet

Дефрагментиране на SSD не се налага или изисква не рядко, ами никога. Само TRIM, който се прави автоматично след като дефрамнтиращия инструмент засече, че става въпрос за SSD диск или с команда, каквато е дал и @DarkEdge

Иначе SSD дисковете са толкова "здрави" в момента, че оптимизации не се налагат чак толкова, защото пак ще надживеят с доста повечето от останалите компоненти. А и трябва да има някакъв баланс, защото все пак този диск е взет за скорост. Не че не може да се премести Pagefile.sys от настройките на виртуалната памет на друг диск и след това с Juntion Point да се премести и Swapfile.sys на друг дял, с Juntion Point да се премести и кеширането на папката %temp% да речем и дори създаването на лог файловете C:\Windows\System32\winevt, както и създаването на Minidump файловете, но пък ще се лишим от скоростта на работа на SSD диска. Всичко е в балансът според мен.

Иначе навремето и аз съм чоплил в тази насока, но с годините лека по-лека повечето от промените бяха отменени, защото просто няма смисъл от тях и дори могат да създадат някои неудобства. Иначе все пак преместването на големи папки като C:\Users\USER\AppData\Local\CrashDumps, както и създаването на %SystemRoot%memory.dmp на друг дял не е лишено от логика, защото понякога създадените файлове там могат да бъдат доста големи.

Други полезни съвети са спирането на имена по файловата система с командата fsutil.exe behavior set disable8dot3 1

Добре е да се премахнат и всички вече съществуващи 8.3 имена от наличните файлове. Това става с командата:

fsutil 8dot3name strip /f /s c:

За целта ще е нужно да се затворят всички файлове и папки и да се спрат всички програми, за да няма отворени handles („заключени файлове“). За жалост за системния дял ще е добре командата да се стартира под Safe Mode и дори може да се наложи да се пуснеш с права на SYSTEM с помощта на инструмента psexec (от SysInternals), за да се оберат максимален брой 8.3 имена.

Може да се спре и NTFS Last Access Time Stamp Updates

fsutil behavior set disablelastaccess 1

преди 4 часа, B3M2W0 написа:

Уиндоус 10 си има собствен инструмент за тримуване на ССД . Той е напълно достатъчен. А дефрагментиране на ССД се налага рядко, за да се изтрие прекалено съдържание на папка System Volume Information (над 1ГБ) и няма нищо страшно . Пътят до инструмента е Контрол панел-Административни инструменти-Дефрагментиране и оптимизиране.

System volume information се трие или и се намалява размера, като зададеш предварително максималния размер за ползване за точки за възстановяване или ръчно изтриеш по-стари точки. Дефрагментирането няма нищо общо! Принципно при стандартното дефрагментиране може да се освободи малко място при пренареждане на файловете, но за SSD не е препоръчително да се прави, понеже му намаляваш циклите на запис.

преди 4 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Това откъде го изкопахте

Би могъл и по-интелигентно да покажеш, че не разбираш за какво става дума. Мястото, което точките за възстановяване заемат в тази папка далеч не е всичкото. В нея Уиндоус-ът прави записи на други неща, които си стоят и да изтриеш всички точки за възстановяване и ограничаването на техния обем не решава въпроса. Преди време се води дискусия по този въпрос и DarkEdge предложи начин за триене на това съдържание, но то беше по-сложно-с присвояване на права върху тази папка и други действия. Простият и бърз начин е-правиш дефрагментация, в папката остават няколко килобайта, после си правиш нова точка за възстановяване, обемът нараства до 320МБ и това е всичко. На днешните ССДта не им става нищо от това действие , особено ако е веднаж на няколко месеца.

Всеки, който не вярва, да вземе да си изтрие точките и да види колко ще остане в папката. Съвсем лесен тест, после да предложи това, което остане, как да се махне( когато е напр. 1.8 ГБ)

преди 4 часа, B3M2W0 написа:

Би могъл и по-интелигентно да покажеш, че не разбираш за какво става дума. Мястото, което точките за възстановяване заемат в тази папка далеч не е всичкото. В нея Уиндоус-ът прави записи на други неща, които си стоят и да изтриеш всички точки за възстановяване и ограничаването на техния обем не решава въпроса. Преди време се води дискусия по този въпрос и DarkEdge предложи начин за триене на това съдържание, но то беше по-сложно-с присвояване на права върху тази папка и други действия. Простият и бърз начин е-правиш дефрагментация, в папката остават няколко килобайта, после си правиш нова точка за възстановяване, обемът нараства до 320МБ и това е всичко. На днешните ССДта не им става нищо от това действие , особено ако е веднаж на няколко месеца.

Всеки, който не вярва, да вземе да си изтрие точките и да види колко ще остане в папката. Съвсем лесен тест, после да предложи това, което остане, как да се махне( когато е напр. 1.8 ГБ)

Напротив, не аз съм този който не разбира в случая. Това, че ти се е случила някаква аномалия и поради някаква абсурдна причина (да не кажа съвпадение) на теб стартирането на дефрагментатора е позволил да се изтрие файл с невалидни символи или права (споменаха ми за тази ваша дискусия), не означава, че това е панацея за всички подобни случаи. Да не говорим, че има различни методи за справяне с подобна ситуация, които са къде, къде по-логични, но както и да е, но не мога да остана безучастен, когато се разпространява невярна информация.

преди 15 часа, Stoyannnov написа:

@B-boy/StyLe/ няма смисъл да се хабиш за такива индивиди! "Едно си баба знае, едно си баба бае"!

Обидите няма как да прикрият празнотите в познанието, лошото е, че се поставя на изпитание доверието във форума като цяло, щом негови представители са въпиещо некомпетентни. 

преди 19 часа, B-boy/StyLe/ написа:

невярна информация.

В техниката всички неща се доказват или с математика, или с експеримент. Кое, според тебе е невярно? Дали това, че след изтриване на точките за възстановяване, съдържанието на папката си стои? Или че след дефрагментация тя се изпразва? Обзалагам се, че ти, както и 99% от хората не знаят колко е съдържанието на папка System Volume Information, както и не знаят как да го видят. За това ще ти помогна-става с програма Ashampoo WO 12, с която също така може да се направи дефрагментация на ССД диск (става за 2 мин). Когато намериш тази папка със 70ГБ излишни записи, ще се замислиш над всичко написано . 

1.PNG

преди 19 часа, B-boy/StyLe/ написа:

не мога да остана безучастен,

Като не можеш ( характерно свойство май за вашего брата), дай твоите начини за справяне със ситуация от този род. Иначе остава усещането за един куп празни приказки и внушения, без никакво покритие.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.