Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Калдатски факултет по история

Featured Replies

преди 1 час, dioib написа:

Я помисли дали си нормален?! :) 

Ако за мен кажеш „нормален“ - ще ти се обидя!

• Отговори 787
  • Прегледи 96k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Спри да съдиш за другите по себе си. В този форум едва ли има някой друг, който да НЕ може повече от теб. Ето ти списък с руските возила, които съм карал: Лада 1200 (Жигули), 1500, 1600, Самара (

• я па ... към десертите : https://www.bulblog.com/секретни-документи-проговарят-руси/  

• И защо да е нямало българско самосъзнание? Георги Мамарчев дори опитва да вдигне въстание,  но самите руснаци не му позволяват. 

Публикувани изображения

преди 4 минути, jhoro написа:

Ако за мен кажеш „нормален“ - ще ти се обидя!

От сега започнете да си създавате врагове. Наближава "Нова година" = По-малко подаръци ще давате. :) 

В тоя случай, ми, обиждай се ... няма да получиш подарък за новата година. :) 

Нормален си!!!

п.п. Нормален е този човек който всеки ден прави благо на друг. 

За да съм нагъл: Благодаря!!! :) 

току-що, dioib написа:

От сега започнете да си създавате врагове. Наближава "Нова година" = По-малко подаръци ще давате. :) 

В тоя случай, ми, обиждай се ... няма да получиш подарък за новата година. :) 

Нормален си!!!

„Нормален“ означава „в нормата, стандартен“!

Аз не съм нормален - аз съм УНИКАЛЕН!

Пп. Подаръци почти не получавам - не само за „Нова година“.
Каквото ми трябва - взимам си го. Нещата, около мен - са или мои, или такива - които не ми трябват!

преди 1 минута, jhoro написа:

„Нормален“ означава „в нормата, стандартен“!

Е, за мен си човек. Това е моята норма или ако не си човек, то що ползваш думата "обиждам"?! :) 

на 19.09.2021 г. в 19:25, dioib написа:

Като чуя (видя) това и се сещам за едни които правят дискриминация на база убеждения. На такива хора им се казва; че са привърженици на тоталитаризма. 

Я помисли дали си нормален?! :) 

че точно това подчертаното важи изцяло за теб бре. :)

Как ли не си ме кълнял и какви ли не измишльотини и квалификации за мен не съм чул,  заради това че критикувам с аргументи и факти неща които на теб не ти допадат.

Аз теб да съм те обидил по някакъв начин ?  С какво те дискриминирам "на база убеждения" ?

• 3 седмици по-късно...
преди 5 часа, miro20 написа:

Хубаво си сложил линковете, ама да беше написал и заглавието!

154 г. след смъртта на Раковски да помним завета му: Вечни мъки ни чакат в железните нокти на Русия

Пп. И да не забравяме, че вуйчо на Раковски е капитан Георги Мамарчев.

на 20.09.2021 г. в 21:55, miro20 написа:

Аз теб да съм те обидил по някакъв начин ?  С какво те дискриминирам "на база убеждения" ?

Мен не, но една важна за мен в миналото партия = много, включително симпатичния ми Путин. 

Така, че към твоята личност съм изразил обичта си, но не и към твоите убеждения. Ти си който свързва моята личност с някакви убеждения!!! 

Нищо лично Мире, но явно отъждествяваш моя образ с някаква илюзия в теб по отношение на БКП, Путин, СССР и/или Русия. 

Аз лично не виждам лошо, че имаш друга идеология, но виждам, че ти, спрямо моята идеология имаш, и в случая е двубой между две идеологии, а не личности. Това, че ти си се сраснал с твоята е ясно, но не "проектирай" твоята мания върху мен, защото аз принципно съм аполитичен!!! О, не си го разбрал ли?! След като клеймиш комунизма и ползваш епитета Путлер, то аз защо пък да нямам друго мнение по въпроса?! 

Какво лошо виждаш в това, че аз съм комунист-християнин?! Защо да е лошо това?! Аз ли съм лошия?! Аз ли съсипах България или отричаш факта, че народа ни към момента "загива" заради някаква псевдо демокрация?! Определено при соца бе по-добре, о ... били сме заблудени ... да, бе да ... :) 

п.п. Мире, не съм против твоята народност, но тя определено не е българска!!!   

п.п.2 Утопия е да чакаш руснак да проумее, че е потомък на прабългарин, както е утопия да очакваш "латиното" да признае, че от тук е тръгнала цивилизацията на Европа, а не от Африка или Азия или Малаааазия, или Малаеееезия . :) (Някаква махла, мааала ил прочие ...) :) 

преди 3 часа, dioib написа:

Аз лично не виждам лошо, че имаш друга идеология, но виждам, че ти, спрямо моята идеология имаш, и в случая е двубой между две идеологии, а не личности.

Аз не виждам никаква идеология в т.нар. „социалистическа/комунистическа идеология“, а само демагогия!
Микс между феодализъм, робовладелски и родово-общинен строй!

преди 3 часа, dioib написа:

п.п.2 Утопия е да чакаш руснак да проумее, че е потомък на прабългарин ... :) 

От кога обяснявам, че дедите ми са казаци (не руснаци).
А част от самите казаци - са от Волжка България!

Бляд!

преди 1 минута, jhoro написа:

„социалистическа/комунистическа идеология“

Кога съм твърдял, че съм за социално/комунистическата идеология?! 

Джоре, хм ... не свързвай социализмът с християнството ... моля ... 

Пп. Открийте ... приликите.

Изненадващо откритие за произхода на българите ᐉ Новини от Fakti.bg -  Любопитно | ФАКТИ.БГ   „пра“ българи.

Писмо на запорожките казаци до турския султан – Уикипедия    „казаци пишат писмо до султана“.

преди 3 минути, dioib написа:

Кога съм твърдял, че съм за социално/комунистическата идеология?! 

Джоре, хм ... не свързвай социализмът с християнството ... моля ... 

Така съм те разбрал!

А религиите ... едната преписвана от другата. Исляма - от християнството, християнството - от юдеизма, те пък ... от друга. И така докрай.
За новите пък - да не говорим.

преди 7 минути, jhoro написа:

Открийте ... приликите

И се ... ами ако съм тракиец?! О, дали така не съм се определил при сегашното преброяване по българско в момента, като етнос?! 

п.п. Добре знам, че историята я пишат тези които са на победили преди много, ама много години, защото преди това сме живели в мир и охолство. 

п.п.2. Не ми брига на кой се оприличаваш. Аз знам какво е да си истински българин, а не предател!!!

преди 18 минути, dioib написа:

И се ... ами ако съм тракиец?!

И какво ако??? И защо мислиш, че има разлика - между „тукашното население“ тракийци и дошлите с Хан Аспарух?
Защо - само няколко десетилетия след 681-а година (или друга) - вече се е говорел един език.
А след 500 години - османлиите и българите - ПАК са говорели различни езици.

преди 7 минути, jhoro написа:

че има разлика

Помисли: Не съм против тези които са се завърнали по тези земи. Против съм онези които са избягали от тези земи да управляват тези земи. 

О, да ... знам ги ... връщат се с много пари (ценности), но прокарват чужда култура .. 

Ние българите си имаме доволно и култура и прочие, но кой я зачита?! О, понеже все сме били победени ... :) Това не означава, че не знаем как се живее в мир!!!

Говоря ти, за преди 13 века - не за сега!

преди 19 часа, jhoro написа:

Хубаво си сложил линковете, ама да беше написал и заглавието!

154 г. след смъртта на Раковски да помним завета му: Вечни мъки ни чакат в железните нокти на Русия

Пп. И да не забравяме, че вуйчо на Раковски е капитан Георги Мамарчев.

За да съм политкоректен  да не предизвикам директен инфаркт в някои заблудени путинистки пропагандатори, дето са вечно обидени за всяко негативно мнение за "матушката" и са по патриоти , но от руските националисти. :)

преди 29 минути, miro20 написа:

За да съм политкоректен  ...

Няма такъв филм - „полит“ и „коректен“! Истината е една!

Само интересите - на едни и други - са едностранни.

преди 1 час, jhoro написа:

Говоря ти, за преди 13 века - не за сега!

Аз пък ти говоря преди 140 века ... примерно ... :) 

п.п. Сега е ясно или си с Европа или си си с Америка или с Азия ... или си с имигрантите (имитиращите бели хора) от Африка ... :)  

преди 1 минута, dioib написа:

Аз пък ти говоря преди 140 века ... примерно ... :) 

Тогава нямаше - такива простотии!

преди 17 минути, jhoro написа:

Тогава нямаше - такива простотии!

Джоре, за всеки войн мирът е простотия. Анализирай това! ;) 

п.п. Не търси врагове сред свои!!! Или ти заприличва на какво?! 

п.п.2. Намериш ли си враг, то имаш враг. Намериш ли си любов, то ще имаш повече любов. 

Кратко: Не е важно кой те смята за враг, а кого любиш!!! Но не във вулгарния смисъл. ;) 

Аз любя Бог, а не лъжовния и/или този който се прави на Бог. Иначе, не ни бих бил подобие на Бог. Анализирай и това! 

Цитат

„Братушките“ са гневни на Царство България заради опитите да води самостоятелна политика. Анти българската пропаганда е обхванала мощно руските медии, а омразата към всичко българско се насажда в руското общество. За да даде урок на непокорната млада държава, а и за да отговори на обществените настроения, руският флот получава заповед да бомбардира Варна, за да се даде урок на българите.

....

Същата вечер немските подводници пристигат в пристанището на Варна и са посрещнати

като освободители,

с радостни възгласи и бурни ръкопляскания.

https://faktor.bg/bg/articles/predi-106-godini-ruski-korabi-i-samoleti-bombardirat-varna-izbivat-mirni-grazhdani

на 11.10.2021 г. в 18:02, dioib написа:

Анализирай това!

Анализирай де  :hush:

на 11.10.2021 г. в 17:17, miro20 написа:

За да съм политкоректен  да не предизвикам директен инфаркт в някои заблудени путинистки пропагандатори, дето са вечно обидени за всяко негативно мнение за "матушката" и са по патриоти , но от руските националисти.

Единственото, което може да предизвикаш е съжаление и присмех.Написали сте с Жоро куп щуротии. които се опровергават с едно изречение.

Всички случаи, сочени от вас, при които, отново според вас, Русия е предала интересите на България са израз не на някакво нежелание, омраза и прочее дивотии, а са плод на реалиите по онова време.

Кой да ви каже на вас  двамата, че идеите за националната държава и национално-етническо самоопределение се развиват едва в края на 19 и 20в.

Държавите по онова време са били обособени изключително на религиозен принцип.Австро-Унгария кат.Русия- православие ......

Съответно за всяка от империите е жизнено-важно да постигнат максимално възможната степен на защита и влияние в/у членовете на собствената си деноминация.И когато събития се развият, така че част  от същата религиозна общност претърпи сериозни катаклизми,  то всички пасиви отиват на сметката на империята изразител на това вероизповедание.

В тази връзка вашите писания са просто изстрел встрани.Русия е започнала война с Турция не от любов или други сантименти към някакъв етнос, а за да разшири владенията и влиянието си върху смятаните  за свои единоверци.

Да се твърди, че Русия тогава е предавала българските интереси е просто несериозно, това би означавало и предаване на собствените интереси. 

Друг въпрос е дали са допускани сериозни грешки и слабости. "Великите" сили Англия, Франция...........разпокъсват България за да се ограничи нарасналото влияние  на Русия, като не допуснат създаване на силна държава под руско влияние.

преди 2 часа, badr написа:

В тази връзка вашите писания са просто изстрел встрани.Русия е започнала война с Турция не от любов или други сантименти към някакъв етнос, а за да разшири владенията и влиянието си върху смятаните  за свои единоверци.

Именно де. Гледат си имперските интереси и за никакво "освобождение" и дума не може да има.

За тях сме поредния малък народ , употребен и хвърлен на вълците многократно . Както войната 1828 г. /Поредната от десетки такива/ 

Един път османлиите ни колят защото руснаците настъпват в българсктие територии , после руснаците ни изселват защото отстъпвайки според договорките с османлиите ,  руснаците оставят обратно на турците да ни колят, останалите тук са пак опожарени , бесени и колени, и чак когато 1878 г османската империя просто губи на всички фронтове, пропагандата представя това като наше " освобождение" . Което е също лъжа.

Руската империя  ни третира като губерния, в която разполага не помощен корпус, не защитен корпус за  българите, а ОКУПАЦИОНЕН такъв.

Освен това е категорично против акта на Съединението. Това са фактите, прагматични и жестоки за нас, а не твоите наивни "тълкования" .

Да се твърди, че Русия тогава е предавала българските интереси е просто несериозно, това би означавало и предаване на собствените интереси. 

Русия не и е пукало за никакви български интереси. И фактите доказват това.

"Великите" сили Англия, Франция...........разпокъсват България за да се ограничи нарасналото влияние  на Русия, като не допуснат създаване на силна държава под руско влияние.

Никой не си прави илюзии за интересите на "великите" .  Но защо омаловажаваш факта че Русия също действа против нас, не мога да разбера.

Именно и тя не е искала създаването на силна държава. Споменах ли че е категорично против Съединението ? И че са ни заплашвали че ще насъскат турците да ни нападнат отново заради това  нахалство ?

Да добавя ли отново  как са ни предали , изтегляйки по късно ръководния състав във войната ни със Сърбия ? Обезглавявайки  ни да се надяват сърбите да ни пометат и заличат ?

Какво по голямо предателство от това има ?

Аз не се сещам.

И да завърша с констатацията ми към теб, с която ти започваш

Единственото, което може да предизвикаш е съжаление и присмех

Единственото, което може да предизвикаш е съжаление и присмех.Написали сте с Жоро куп щуротии. които се опровергават с едно изречение.
Всички случаи, сочени от вас, при които, отново според вас, Русия е предала интересите на България са израз не на някакво нежелание, омраза и прочее дивотии, а са плод на реалиите по онова време.
Кой да ви каже на вас  двамата, че идеите за националната държава и национално-етническо самоопределение се развиват едва в края на 19 и 20в.

Какви интереси на България са предадени, като първо - Русия не е обещавала, да ги защитава?
Още повече, че тогава - не е имало българска държава!

Всичките 13 Руско-турски войни - дали на Балканите, дали в Кавказ - са с други цели. Първо - заради Крим, а после - за контрол на Черноморието и Кавказ, а накрая - за Черноморските проливи.

"Великите" сили Англия, Франция...........разпокъсват България за да се ограничи нарасналото влияние  на Русия, като не допуснат създаване на силна държава под руско влияние.

И точно Англия - затова подкрепя Съединението - когато Русия е против!

По принцип - не би трябвало да ми пука за вашите, български интереси.
Но и интересите на руските императори - също не ме вълнуват.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.