Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Калдатски факултет по история

Featured Replies

преди 25 минути, Michigan111 написа:

Нов бардак със стари кОВри не се прави

Ииии ... ба .... изкара вси на завой .... :) Ми нема прави пътища бе .... само в пустинята има .... :)

Оди там .... няма бардаци там ли?! О .... те дъртите ги дават на животните си .... :)

Млад си, зелен си, ерчеш, мъ си мислиш за коч ... :) Мъ от кочове само ъфси ша станат, мъ не човеци ... :)

Пич, виж сега .... хм ... оретините са до време .... се .... ко да ти сказвам де е свежата плът ли, ъ?! :)

Не мисля, че гражданите на САЩ са с висок морал, та не дей ми разправя, че комунистите са ви проблем, щото не сте шофьори, а пасажери ... :) 

Пич, или спичкъ .... :) Мислите ти явфоно се свеждат нейде фо гаштите, а не между ушите ти ... :) И туй ми било култура ... :) 

п.п. Научи се да хвърчиш!!! Не се влачи като червей!!!

• Отговори 787
  • Прегледи 96k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Спри да съдиш за другите по себе си. В този форум едва ли има някой друг, който да НЕ може повече от теб. Ето ти списък с руските возила, които съм карал: Лада 1200 (Жигули), 1500, 1600, Самара (

• я па ... към десертите : https://www.bulblog.com/секретни-документи-проговарят-руси/  

• И защо да е нямало българско самосъзнание? Георги Мамарчев дори опитва да вдигне въстание,  но самите руснаци не му позволяват. 

Публикувани изображения

• Автор

Леле темата се размърда най сетне

на 25.04.2021 г. в 17:20, dioib :cat написа:

Ииии ... ба .... изкара вси на завой .... :) Ми нема прави пътища бе .... само в пустинята има .... :)

Оди там .... няма бардаци там ли?! О .... те дъртите ги дават на животните си .... :)

Млад си, зелен си, ерчеш, мъ си мислиш за коч ... :) Мъ от кочове само ъфси ша станат, мъ не човеци ... :)

Пич, виж сега .... хм ... оретините са до време .... се .... ко да ти сказвам де е свежата плът ли, ъ?! :)

Не мисля, че гражданите на САЩ са с висок морал, та не дей ми разправя, че комунистите са ви проблем, щото не сте шофьори, а пасажери ... :) 

Пич, или спичкъ .... :) Мислите ти явфоно се свеждат нейде фо гаштите, а не между ушите ти ... :) И туй ми било култура ... :) 

п.п. Научи се да хвърчиш!!! Не се влачи като червей!!!

А ти се научи, като водиш комуникация, да пишеш що годе разбираемо,  не да фъфлиш по клавиатурата и да трябва с гадател да ти се четат постовете.  

Културата ми не я мисли, на години пред твоята е. И то на много години.  Най малкото не лепя епитети - пич ли си, или пичка,  овца ли си, или коч... на хора които не познавам. 

А за гражданите на Сащ.. не знам кога съм казал, че са с много висок морал. Това че ти си решил, че понеже не харесвам комунягите, то харесвам янките е друг въпрос.  Все пак е демократично право на всеки да бъде с ограничено мислене, ти явно се възползваш активно 😆 Е, друже, приеми че има хора, които могат да не харесват отрицателните страни и на едните, и на другите.  Или пък недей,  както си избереш.  

преди 19 часа, Michigan111 написа:

харесват отрицателните страни

Според твоите възгледи отрицателните страни са двигателя на историята.

В по общ смисъл историята е пресъздадено минало от някой. Не би следвало даден историк да е политизиран.

След като ти проявяваш вид полярност и определяш себе си като отрицателна страна, то очакваш от другата страна да е положителната, за да стане комуникация. Да, но моята позиция е с повечко отрицателно заредена. Късото ли се получава?! Не! Би следвало да се получи обратно. Към мен да потече нов вид информация, а не някакъв политически шаблон. 

Имаш мислене с подбор клишета. Това е твой жаргон, а не изразно средство. Аз теб те разбирам, но не приемам твоите схващания по отношение на историята. Пренаписваш понятия.

Цитат

Комунизъм (от латински: commùnis, „общ“, „обществен“) е социално и политическо движение, поставящо си за цел създаването на безкласово общество, основано на общата собственост на средствата за производство, свободен достъп до предметите за потребление, премахване на наемния труд и на държавата.

от тук.

Наблягайки на частния случай, насаждаш предразсъдъци!!! Защо?!  Правейки тотален еквивалент между комунизмът и тоталитаризъм е грешно!!!

п.п. Може да фъфля неразбираемо, но поне не подвеждам другия в историческия аспект!!!

п.п. Знанията са за всички, а не за ограничена група хора, която да нарежда как да се тълкуват понятията и/или историята!!!

Ако смениш в словото си думата комунизъм с тоталитаризъм може и да се получи вид комуникация. ;)

преди 1 час, insec написа:

Комунизма Е тоталитаризъм.

Искаш да кажеш, че управлението на Борисов през тия 10 години, през които само ТОЙ казваше Да или НЕ, беше комунизъм, така ли?

преди 17 минути, dedidi написа:

....

Ако беше комунизъм, сега щеше да гниеш в концлагер.

преди 37 минути, insec написа:

Ако беше комунизъм, сега щеше да гниеш в концлагер.

Само се върни назад в миналия век и виж кой премахва така наречените концлагери. ;)

преди 35 минути, dioib :cat написа:

Само се върни назад в миналия век и виж кой премахва така наречените концлагери. ;)

Роден съм на два километра от концлагер - наскоро и книга на концлагерист издадохме, тъй че не си намерил, на кого да пробутваш тая пропаганда.

преди 8 минути, insec написа:

пробутваш тая пропаганда.

Това не те прави обективен. Това, че си пристрастен е ясно.

По мое мнение ти пропагандираш.

И какво правим, Мъ?!

п.п. Да, имало е трудово превъзпитателни лагери. Да, били са с по-строг режим. Да, имало е и политически затворници. Но да ги наричаш концлагери ... Сега САЩ нямат ли такъв на остров някакъв?! Мъ?! :)

преди 4 минути, dioib :cat написа:

....

Мнението си е мнение, фактите са важни - докато отричаш фактите, ще си стоиш със мнението.

преди 12 минути, insec написа:

докато отричаш фактите

Не отричам фактите, а не приемам употребата на определени думи, които са пропаганда ... нищо друго ...

преди 5 минути, dioib :cat написа:

Не отричам фактите...

Е не отричаш, само къде се опитваш да изкараш концлагерите, нещо което никой не го знае какво е.

преди 11 минути, insec написа:

концлагерите

Знаеш ли какво е дисцип?!

Нима няма затвори със строг режим другаде по света?!

Нима няма извратености по затворите?!

Хипотетично; Представи си че съм бил надзирател. Това веднага ли ме прави насилник?! 

п.п. Да не говорим колко комунисти са били избити преди "девети септември" ...

Краен си!!! Това те прави проводник на тоталното.

Дисцип, затвор и концлагер са различни формирования - тъй, че както казах: не си намерил пред кого да си играеш номерата. Сетне не аз, а комунистите са крайни - те са избивали и репресирали хора, които не са съгласни с тях. Ти що ги оправдаваш, не ме интересува, твоя си работа. И накрая - в днешна България за щастие чак такива издевателства над населението няма, тъй че Борисов е мноооого, много далеч от престъпленията на комунизма: вероятно за негово съжаление, ала да се е родил по- рано, па да си коли и беси на воля.

Интересно, кой нарече тази тема "факултет", че и "история" е намесил в нея... :) По нищо не личи.

Всъщност - всичко идва от няколко списващи, които си носят нищетата в душите, от тема в тема. Не че имат избор - това имат, толкова, и това предлагат...

на 29.04.2021 г. в 7:22, dioib :cat написа:

Според твоите възгледи отрицателните страни са двигателя на историята.

Ами пак нищо не си разбрал 🤣 Защо изобщо се опитваш да правиш психопортрет на някой, който не познаваш .. нормалния мозък не може да разбере. 

Наблягайки на частния случай, насаждаш предразсъдъци!!! Защо?!  Правейки тотален еквивалент между комунизмът и тоталитаризъм е грешно!!!

Щом смяташ, че аз насаждам предрасъдъци,  вероятно предполагаш, че на 9 Септември именно аз съм дошъл на власт, наложил тоталитарен режим и нарекъл го комунистически? Или го направиха московските подлоги от бкп? 

За тях обаче не твърдиш,  че насаждали предрасъдъци,  но го твърдиш за мен  😆

След като ти проявяваш вид полярност и определяш себе си като отрицателна страна, то очакваш от другата страна да е положителната, за да стане комуникация. Да, но моята позиция е с повечко отрицателно заредена. Късото ли се получава?! Не! Би следвало да се получи обратно. Към мен да потече нов вид информация, а не някакъв политически шаблон. 

Първо кафето, и тогава писането,  че иначе се получават и такива неща ;)

преди 2 часа, Michigan111 написа:

Ами пак

...

Здравейте, много харесвам Естония. Поразрових се в интернет, за да прочета нещо за историята и, според мен е интересна страна. Тя е била в СССР, има много красиви сгради в Талин. Има ли някой друг, който харесва или му е интересна Естония? Бих се радвал някой да сподели нещо за нея :) 

преди 1 час, Mystery__22 написа:

Тя е била в СССР

Този период самите естонци искат да забравят като петно и като пропиляно и загубено време от историята си .

• 4 месеца по-късно...

9 септември е груб, брутален акт на чужда окупация – на окупацията на съветската армия. За това 9 септември е неразривно свързан с 5 септември, когато СССР абсолютно тенденциозно обяви война на България, която нито е воювала с него, нито е изпращала бойци на Източния фронт. Целта на тази обявена война беше България да бъде окупирана. Разбира се, западните съюзници също носят вина и ние не трябва да ги жалим. С решенията на конференциите в Техеран и Ялта България и други страни от Централна Европа бяха хвърлени в устата на Сталин – в лагера на „мира и социализма“. Опитите на демократичната опозиция у нас да намери закрила от западните сили бяха неуспешни, с което не искам да кажа, че не е имало актове на съпричастност. За съжаление и до днес на Запад гледат на нас като на най-верния сателит на СССР/Русия – неща, за които ние нямаме геополитическа вина.

Лечението на травмите от 9 септември е по-скоро въпрос за психолозите, а не за историците. Българската нация е тежко поразена от наследството на тази дата, въпреки че това наследство до известна степен вече е преодоляно в информационен и образователен план. Днес никой няма да тръгне да тръби колко велик е Георги Димитров или Вълко Червенков.

https://bgnes.bg/news/prof-plamen-pavlov-9-septemvri-e-golamata-natcionalna-katastrofa-na-khkh-v/?fbclid=IwAR1QR8OhiHOKj6SAN3-j8rSKOoWhdFOuJ4NdA5ElNb-PG6pLSm5ZSDpryDQ

Винаги съм се чудел на феномена на подчертаното. Наистина в българина има неизкоренимо психическо или направо генетично соц увреждане - да си тачим окупаторите.

• Автор

Те ви  бисер :lol6:

на 7.09.2021 г. в 19:01, Mickey_Mouse_love написа:

Защото ГУЛАГ и"Белене" не са като "Аушвиц".

В тези институции се затварят доказани престъпници, мъже и жени ( но не и деца), които живеят при битови условия, доста по - приемливи от тези в "Аушвиц". В гулазите не са живяли в дървени бараки (някъде може и да има такива, а в стабилни тухлени затвори, затворниците са спяли на истински легла, имали са дюшеци, постелки, възглавници и калъфки, юргани и одеяла, пижами. Имали са право на редовна баня и на истински тоалетни, били са хранени нормално, по 2 или 3 пъти на ден, имали са право да пишат писма до близките. Работата им е била в нормално работно време, имали са и почивки. Газови камери и крематориуми там не е имало.

И не ми показвай фейк глупости от нацистката пропаганда за концентрационните лагери. Да, във транзитните лагери от типа на "Вестерборк", е било добре, то това са временни и трудови лагери в истинския смесъл на думата. Само че "Аушвиц" и "Берген - Белзен" не са "Вестерборк".  В "Берген - Белзен" е имало байсен да, но не за евреите, а за нацисткия персонал. И друг отделен, който е направен за вода за в случай на пожар. Не е зле обаче да видиш битовите условия на снимките.  Както и следите по телата на затворниците.

В гулазите нито ти татуират номер, нито позволяват да се стигне до епидемии и липса на хигиена.

преди 18 часа, miro20 написа:

Наистина в някои българи има неизкоренимо психическо или направо генетично соц увреждане - да считат, че всички са окупаторите.

:) 

Цитат

Обстановката в България се променя коренно, когато през септември 1944 г. съветски войски навлизат в България и на 9 септември 1944 на власт идва правителство на доминираната от българските комунисти, включваща и други антифашистки партии, коалиция Отечествен фронт, ръководена от Кимон Георгиев. Още на 8 септември 1944 г. България обявява война на нацистка Германия. 

Та, за каква окупация говориш?! :) 

преди 16 часа, dioib написа:
на 9.09.2021 г. в 12:26, miro20 написа:

Наистина в някои българи има неизкоренимо психическо или направо генетично соц увреждане - да считат, че всички са окупаторите.

:) 

на 9.09.2021 г. в 12:26, miro20 написа:

Наистина в българина има неизкоренимо психическо или направо генетично соц увреждане - да си тачим окупаторите.

:hush:

преди 16 часа, dioib написа:

Та, за каква окупация говориш?! :) 

не коментирай неща които не разбираш :) 

преди 4 часа, miro20 написа:

не коментирай неща които не разбираш :)

То май ти коментираш неща които не разбираш, а си въобразяваш, че знаеш ... :) 

Окупация има когато има насилствено завземане на територия, а в случая не е точно така ... ;) 

До 15 септември 1946 г. сме имали монарх, а за всичко останало са виновни регентският съвет. ;) 

п.п. За теб, този който не уважава българското е нормално ... Нека Бог ти прости волните и неволни грехове. Амин

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.