Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Калдатски факултет по история

Featured Replies

• Автор
преди 17 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

п.п. Ако трябва ще превъзпитаме историците ... се ... можем и друг софтуер да пишем и ... :)  

Ама бая зор ще видим докат го нашарим тоя софтуер

• Отговори 787
  • Прегледи 96k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Спри да съдиш за другите по себе си. В този форум едва ли има някой друг, който да НЕ може повече от теб. Ето ти списък с руските возила, които съм карал: Лада 1200 (Жигули), 1500, 1600, Самара (

• я па ... към десертите : https://www.bulblog.com/секретни-документи-проговарят-руси/  

• И защо да е нямало българско самосъзнание? Георги Мамарчев дори опитва да вдигне въстание,  но самите руснаци не му позволяват. 

Публикувани изображения

преди 1 минута, petie1 написа:

бая зор

Е се ... зор, тъ зор ... не сме Зоро, но ... но ... хм ... сме много, а де се вика: "Сговорна дружина Планина повдига". ;) 

С общи усилия и вид други неща ... ке стане ... :) 

Всичко се свежда дали го желаем или не, а другото не е зор, а хъс!!!

Зор има човек, който много се е въздържал да не се изходи, а е таял вид нечистоплътност в себе си. После со малко болка = става. ;) 

п.п. От голата истина защо ли определени хора си завъртат главата на другата страна, а?! Някакво нисши срасти напират в тях. :) 

преди 20 минути, Michigan111 написа:

Това, което ти наричаш песимизъм, аз го разглеждам като жалката реалност.  

Спрямо твоите убеждения обаче.

Не споделям твоите убеждения, защото за разлика от теб съм по-информиран от теб. Това е друга тема.

Дали миналото ни е било жалко, то явно не си от благороднически род. Няма лошо. Но на нас не са ни нужни роби, а свободни хора.

Реално ти се чувстваш роб и се опитваш да лепнеш въпросния етикет върху всички.

Анализирай това!!!

преди 49 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Спрямо твоите убеждения обаче.

Не споделям твоите убеждения, защото за разлика от теб съм по-информиран от теб. Това е друга тема.

Дали миналото ни е било жалко, то явно не си от благороднически род. Няма лошо. Но на нас не са ни нужни роби, а свободни хора.

Реално ти се чувстваш роб и се опитваш да лепнеш въпросния етикет върху всички.

Анализирай това!!!

Всеки си говори спрямо своите убеждения. 

За това кой е по информиран, нито аз те познавам, нито ти мен.... и да твърдя че съм по- знаещ ще бъде несериозно, незнаейки с кого говоря, а се смятам за доста добре информиран,  а по въпроси свързани с историята претендирам дори.  Ако ти твърдиш нещо подобно... Твое право е, най много себе си да заблуждаваш. 

И не, миналото ни не е било жалко,  жалко е съвремието ни,на фона на миналото.

И пак не, роб няма как да се чувствам,защото не робувам на никой и на нищо.  Когато някой ме убеждава колко градивни неща ще направи съм достатъчно досетлив да поровя в миналото му и да го видя какви ги е забърквал,  вместо за вярвам сляпо и да гласувам като едно животно дето го стрижат,  да не казвам овца 😀 Моя глас на избори е много трудно да бъде спечелен и трябва да бъде заслужен.  Не струва също ххх лв или определен брой бири с кИфтета. 

Също, не приемам за истина нещо, само защото някой си авторитет го е казал, а си позволявам да проверя източниците му и фактите,не ме мързи да ровя, да чета и да се информирам. 

Така че, да, разграничавам се от масата в държавата, просто защото съм различен.  Не робувам на телевизора,  на професора, и на др такива. 

Анализирах това ;)

преди 7 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Вече се сформира вид нова партия. Не крия, че идеята е на моя брат.

БКП ?

преди 8 часа, Myanmar написа:

Мухахахахаха. Пак се изложи. Паисий умрял преди 62 години, пък написал оригинал от гроба, който да те подкрепи пак в някакви измишльотини.

преди 7 часа, Myanmar написа:

Аа, сега тъп станах, защото те изобличих, че като първия идиот реши, че оригинала на История Славянобългарска е написан 62 години след смъртта на Паисий Хилендарски. Срамота, ако си българин, да не си знаеш историята, а сега да се правиш и че не можеш да смяташ.

Типичен трол. Покажеш му, че не може да мисли и че няма знания и отговора е, че си тъп. Пролича кой е тъпия, продължавай да плюеш, това няма да те направи умен.

Човече, изложи се като кифладжия /меко казано/ . Не само аз а и други ти показаха че коментираш нещо което нито си погледнал, нито знаеш, нито цитати от уикипедията дори не поглеждаш и не важат за теб :) 

преди 7 часа, Michigan111 написа:

жалко е съвремието ни,на фона на миналото.

Не!

Колкото и странно да ти звучи, но вече целия свят е разклатен и излязъл от баланс.

Време е за нови политици. Време е средната класа да се събуди и не с протести, а законово да вземе властта.

България вече е разпределена на зони на влияние. Определени зони вече не я управляват българи. Време е да запазим останалото.

За нас не е от значение миграцията. За нас по-важно е да  съхраним и предадем на децата ни една по-различна и по-достойна България.

Време е "цветните хора" (жълти, червени, сини и т.н.) да си ходят. В начален етап е създаването на една партия. "Каскета" е запознат и действа. Той е със 7 годишен мандат. ;) 

Разбери ме правилно: Трябва да стане по законен начин, а не чрез агитация, пропаганда и т.н.

Времето е в нас и ние сме в него.

преди 1 час, miro20 написа:

БКП ?

Не!

Политическата платформа не се осланя на вид идеология.

Ще видите.

Мире ... :) Забрави за БКП, бе мило ... :) 

Забрави моята идеология. Тя, в прав текст ми бе казано, че е остаряла. Самия аз съм стар.

И двамата само изтъквате колко е жалко съвременната ни история, но само си мрънкате.

Един човек се изживява като вид "лястовица", но една птичка пролет не прави.

За информация: Не се търси електорат. Не се търсят вид убеждения, а хора истински загрижени за България. Издирват се именно хора понесли реално тежестта на прелома в България. Достатъчно замогнали се, които да влязат във властта не за да се възползват от същата за свои нужди. Издирват се не грамотни, не начетени, а интелигентни хора. Не е важно колко култура имат в себе си, но изцяло изповядващи българската ни култура.

Време е да не се срамим от нашата ни истинска култура.

Време е да покажем, че не може така: Хора с не български манталитет да нареждат каква да ни е културата и на какво приличаме.

Време е българина да се образова политически, а не да разделя и владее.

Време е да се превземе парламента., но не с маса от вид протести, а законово.  

Анализирайте това!

Говори Ви човек който винаги е бил зареден с практично прилагане на изученото, а не с вид назубрен популизъм. Моите индивидуални убеждения са над политиката и нека не влизаме ние старците във вид бой. Моля.

Време е интелигентните млади да поемат отговорността за България!!!

Ще потретя: Това трябва да стане по законов път!!! Само по този начин властта става легална, и вид убеждение се декларира официално, и може да се провежда вид политика.  

Поне в парламента да се внесе вид конструктивна опозиция, а не вид популизъм. Да, в последствие ще се търси вид коалиция и т.н.

п.п. Никой не може на сила да убеди някой друг.

Аз, лично, винаги съм бил вън от политиката. Не смятам да влизам в нея и за в бъдеще. Достатъчно ми е устроен живота. Гледам си инвалидната пенсия и това ми е достатъчно. Вие му мислете! :) 

преди 5 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Политическата платформа не се осланя на вид идеология.

Политическа платформа без възгледи и идеи ?

Е тук ме разби :) 

т.е. безскрупулна някаква организация базирана може би .... на финансови отношения, на ламтене за власт.... или обратното .. за анархия... но дори във властолюбците и анархистите имат някакви "идеи" и възгледи как да грабят и/или рушат съответно.

А да.. сетих се.. принципа ще е :  не знаем какво правим, но като го направим ще видим... или както казват циганите - искаме искаме.. кво искате.. квот дадеш бате....

Та.. аз това мисля за платформите без идеология. :) 

преди 10 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

За информация: Не се търси електорат. Не се търсят вид убеждения, а хора истински загрижени за България.

Как може някой да е "Загрижен" и в същото време да е без визия и идеи ? / без идеология /

преди 11 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Поне в парламента да се внесе вид конструктивна опозиция, а не вид популизъм.

Ми то точно ти демонстрираш популизъм с патосното "време е..... време е.... "

преди 13 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Мире ... :) Забрави за БКП, бе мило ... :) 

Ох да не те бутне човек за БКП .... толкова мъка по това БКП...   направо религиозна секта сте :) 

преди 4 минути, miro20 написа:

А да.. сетих се.. принципа ще е :  не знаем какво правим, но като го направим ще видим... или както казват циганите - искаме искаме.. кво искате.. квот дадеш бате....

ако шъ даваш нешто, давай до кът съм тук
штот после ме няма, шсъм в бг мама

преди 1 минута, miro20 написа:

Политическа платформа без възгледи и идеи ?

Да, но това е пречупено през моя крив мироглед. ;) 

Реално не е така.

Те първа ще се запознавате с вид възгледи и идеи, но от "извора", а не през моя "чучур".

Мире ... :) ... Не можа да схванеш, че тук споделям само.

Нито искам, нито пък съм в състояние да ви убедя в нещо.

Това, че съм влизал във вид дебат с Вас, и Вас, и с много от Вас, с изкривен начин на мислене не е било с користна цел, а възможност да споделя свободно свой начин, свой прочит, на нещата, които се случват. Добре знам, че в повечето случаи не съм убедителен, но това никога не е било моя цел, т.е. да убедя някой в моята правота.

преди 4 минути, дръндю написа:

ако шъ даваш нешто, давай до кът съм тук

Ко да дава ... :) Той само показва вид кирливи ризи ... :) 

Не разбра, че никой вече не се интересува от мръсни дрехи на вид партия ... :) 

Тъ ... за теб ... ке има кебапчета и бира ... на 18.07.2020 година на пл. Хелзинки, гр. София.

Заповядай! :) 

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

Заповядай! :) 

Естествено че не бих отишъл, но единствено от уважение към теб ме блазни мисълта.

Благодаря все пак :) 

преди 8 часа, miro20 написа:

Естествено че не бих отишъл, но единствено от уважение към теб ме блазни мисълта.

Благодаря все пак :) 

Рано или късно, то, де факто, в близко бъдеще ще чуеш нещо за въпросната партия, и може би ще свържеш някои неща, но не аз съм организатора и не смятам да участвам във вид кампания и т.н., както и отказах мандат в бъдещ парламент.

В мен има твърде много идеализъм. Въпросния е противопоказен за политик. Аз съм практик и помагам с каквото мога и до колкото са ми силите.

Събирам проблематики от друго естество, а не от проблемни хора с твърд популизъм.

Моля, все пак. :) 

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

Рано или късно, то, де факто, в близко бъдеще ще чуеш нещо за въпросната партия, и може би ще свържеш някои неща, но не аз съм организатора и не смятам да участвам във вид кампания и т.н., както и отказах мандат в бъдещ парламент.

Аз пък отказвам да участвам в националния отбор по футбол. Да се знае.

Аз пък отказвам да участвам в националния отбор по футбол. Да се знае.

Mире ... признал съм тЪ за предател! :) 

По-лесно работя с предатели, защото са повредени и лесно може да ги "досъипеш" ... демей ги съкрушиш и не е неободимо да ги убиваш. ;) 

Ти, си като жена: Необходимо зло!!! :) 

Бъди щастлив, и дай боже някой да те оноде! Амин

преди 10 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Mире ... признал съм тЪ за предател! :) 

По-лесно работя с предатели, защото са повредени и лесно може да ги "досъипеш" ... демей ги съкрушиш и не е неободимо да ги убиваш. ;) 

Ти, си като жена: Необходимо зло!!! :) 

Бъди щастлив, и дай боже някой да те оноде! Амин

Ама ти верно не знаеш лафа за Киряков и националния отбор... :) :) :)

хехехх... и ще ми правите партия... без идеология... ех ех ....

Ей така и едно време сте избивали интелигенцията с тричленки... Защото това което не можете да си обясните, го унищожавате... А сега.. ще онождате... все тая... умствения багаж ви е същия....

преди 12 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Амин

Айде не богохулствай.. точно пък комунист, който чества 49-50 конгреси на БКП от времената когато взривявахте църкви ,  да ми вика "Амин"...  

Би било смешно ако не бе толкова тъжно....

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

В мен има твърде много идеализъм. 

Аз съм практик

В мен има идеализъм... пък съм "практик".

Това са старите практици - изпълнени с идеализъм, практически идеализъм. Вероятно това ще е мотото на "новата партия"... :lol6:

преди 36 минути, miro20 написа:

Би било смешно ако не бе толкова тъжно....

Що му се връзваш, не мога да разбера. Из темите се опитва да те провокира... и често му се вързваш. Кое го прави толкова важен, след като той самия няма представа какви ги снася и му трябва просто нужното огледало за да си развива монолозите.

преди 15 минути, _ramus_ написа:

Вероятно това ще е мотото на "новата партия"... :lol6:

Бедна ти е, че нямаш  фантазията или въображението, за да асимилираш какво сме. ;) 

Реално не можеш да боравиш с вид незнание.

Да, имаш свое знание, но до там.

От там на сетне е вид незнание за теб.

Това лично мен не касае, защото не решавам твое нещо.

Аз, давам решения на хората, които са извън теб. ;) 

Дерзай и Бъди щастлив!!! Амин

Киряков

От '94 ли, Ъ?! :) 

Мире ... не съм в никой отбор. Аз съм от съвременното БКП!!!

По-скоро съм от ЩАЗЕ, но няма как да проумееш и бъдцеш от КГБ, ;) 

За теб въпросните са гадняри. Те, са ти бръкнани со шомпъл до ГЗ.

ТИ, ги излъчваш омразата към такива. Това е ясно и видно, но освен омраза има и Любов.
Реално не познаваш какво е Любов, и за това все си във вид противопоставяне.

Анализирай това!! :) 

Аз, давам решения на хората, които са извън теб.

Да - практически идеалистични решения... Направо съм с "бедна"...

Бедна ти е, че нямаш  фантазията или въображението, за да асимилираш какво сме.

Дааа - бедна, бедна... таман време беше след третата ракия да се почне с пропускането на думички, завалването и пиянските истории сред форума... Партията на кръчмарските запои, или тая на личните самотни алкохолни вечери. Разбира се - те са идеалистични практици - особено след третата чаша... :lol6:

преди 3 минути, _ramus_ написа:

кръчмарските

Ще припомня една басня, но ти се сещай кога определени хора са в кръчмата, а не вършат нещо. ;)

Ха да видим колко си интелигентен и можеш  да цитираш въпросната басня. :)

п.п. Това определено от моя страна е вид тест за Твоята интелигентност, и ако не изпишеш въпросната басня =  ТИ си БОКЛУК!!

преди 1 час, _ramus_ написа:

В мен има идеализъм... пък съм "практик".

Готов политик. 😂

преди 8 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

От '94 ли, Ъ?! :) 

Мире ... не съм в никой отбор. Аз съм от съвременното БКП!!!

Е лафа не го ли знаеш ? Къде ти е "гъвкавата мисъл" че тълкуваш толкова буквално ?

ЛАфа и смисъла е,  че оня се изложи с това че никой никъде не го кани, ама той видиш ли  ,  отказал. Затова се избазиках с твоето изказване.

По-скоро съм от ЩАЗЕ, но няма как да проумееш и бъдцеш от КГБ, ;) 

За теб въпросните са гадняри. Те, са ти бръкнани со шомпъл до ГЗ.

хех.. и тук гредъ. Не на мен, а на теб май.

Аз им се възхищавам бе. На дълбокат аи прецизна система на службите - вътрешни и външни такива.

В  съвремието се възхищавам на службите на Путя. КАк са се развили и се използват за някакви негови геополитически цели.

Там отдавна няма "идеологическа" пропаганда на социализма, но принципите се изпозлват сега в интерес на мафията. Олигархичната мафия която държи яко юздите.

Юздите вътре  и пипалата "навън"  с хибридните си операции. Даже и ние сме засегнати.

Та, пак ти казвам - аз се възхищавам . Което не пречи на другото ми мнение че това са незаконни престъпни действия и операции.

И че не бива да си затваряме очите както за миналото / ах това минало ах това БКП :)  / така и за настоящето.

п.п. Това определено от моя страна е вид тест за Твоята интелигентност, и ако не изпишеш въпросната басня =  ТИ си БОКЛУК!!

Между другото къде е @darkterminal да се "самосезира" за сексуалния подтекст ... / то даже не е подтекст а пряк текст/ за тия шомполи и боклуци а ? :)  Хем сляп , хем помни мои извадени от контекста постове отпреди 5-6 години :lol6:

преди 8 часа, _ramus_ написа:

Що му се връзваш, не мога да разбера. Из темите се опитва да те провокира... и често му се вързваш. Кое го прави толкова важен, след като той самия няма представа какви ги снася и му трябва просто нужното огледало за да си развива монолозите.

Ми забавлявам се :) В случая сам се изтипоса с пълни нонсенси като горното за "проект без идеология" :)  

Но иначе пълен с лафове, басни дето не разбира. "Философ" ... философ ама... дървен :) 

преди 55 минути, miro20 написа:

Там отдавна няма "идеологическа" пропаганда на социализма, но принципите се изпозлват сега в интерес на мафията. Олигархичната мафия която държи яко юздите.

Тихо!!! ;) 

Пети път няма да се обяснявам в любов. :) 

Знам тЪ. :) 

НО, пак грешиш. Тук, в България е системата "Наш човек". ;) Няма мафия или олигархия, а читави хора.

Кратко: Разбрал съм, че се правиш на луд, НО, разбери, аз съм по-луд!!!

• Автор

Е не тези от МОН са мръднали яко вкарват религията в училище

преди 6 часа, acnekt написа:

Странно.

За теб може би, но не и за мен. Само където няма никакви писмени доказателства. Артефакти има, но не могат да се датират. Всичко преди близо 6000 години е унищожено. Някъде в стария завет е кодирано, но се тълкува по различен начин. 

Да, професионалните историци ще отричат, защото няма документи или ако има се тълкуват по неправилен начин. Славяни = да бе да ... Да, имало е народ на словото, но е имало и народ на Бог или Боговете. Цялата гръцка митология трябва да се пренаписва ... сещай се, че това няма как да стане. Гърците са бивши пиратите на Егейско море. Те са били население по островите и са правели набези по континента. В последствие стъпват и завладяват част от сушата и т.н. 

на 28.06.2020 г. в 22:01, petie1 написа:

Е не тези от МОН са мръднали яко вкарват религията в училище

И какво?! ... Аз съм за вкарване и на политиката в училище. Чужди езици може, религия и/или политика не може ... :) 

Не говоря за вероизповедание и идеология, а уроци по религиозни въпроси и/или политически въпроси и т.н., за да могат да придобият вид обща култура, а не да попадат в ръцете на фанатици и надъхани политици. 

Поучителна история с родната къща на Левски

Цитат

Текстът е препубликуван от юридическото електронно издание "Грамада". Там за автор е посочен Страшимир Кожаров. В интернет има няколко по-ранни публикации на историята в други медии и блогове, като липсват опровержения. Случката е показателна за отношението към националните герои на иначе много патриотичната ни нация. Заглавието е на "Дневник".

Часове след публикацията от музея на Васил Левски в Карлово заявиха за "Дневник", че смятат историята за поредната порция митове и легенди около личността на Апостола и предложиха като контрапункт историята на кмета Аристотел Янакиев.

Във форума под тази статия читател публикува и показателен цитат от Параскев Стоянов в книгата му "Градът Ловеч...." 1901 г.: "Къщата на поп Лукана на Вароша до черквата Св. Богородица; както и къщата на Величка Хашнова в същата махла - тези две главни скривалища на Левски; както и къщата на Николчо Сирков в Дръстени, дето тоже често се е крил Левски, - не съществуват вече: тех ги е гътнала българска ръка! гътна ги къде 1895 год. градският съвет, понеже били стари и заплашвали с опасност да се съборят сами! Тези къщи, с които града ни можеше да се гордее, сега са уничтожени. Не искам да зная по какви съображения; но като че ли една злонамерена ръка е искала да истрие последните следи от живението на Левски в Ловеч. Странно е това съвпадение, че всички, но всичките къщи, дето се е криял, да са гътнати."

Годината е 1933, гр. Карлово.

Срещу имота на виден български политик се намира бащината къща на Васил Левски. По-точно казано - руините и запустелият буренясал двор. И какво мислите, че прави този властимеющ? Корумпира, плаща и натиска кмета, зам.-кмета и общинските съветници в Карлово да гласуват разширяване на улицата, което да стане изцяло за сметка и в посока на къщата на Левски.

Речено - сторено.

Васил Левски. Живот, дела, извори - том 1: Извори

С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка

Купете

Васил Левски. Живот, дела, извори - том 2: Извори

С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка

Купете

Сборният отбор на родоотстъпниците гласува, каквото е необходимо. Процедурата е в ход. В същото това време в Карлово пристига първият български киноактьор и кинорежисьор Васил Гендов, за да снима филма "Бунтът на робите" в прослава на Апостола. Местни хора му казват да работи бързо, докато не са заличили двора и къщата на Левски. Сащисаният Гендов отива в кметството. Кметът се крие, а заместникът го изгонва от кабинета си, като му казва, че решението е взето и утре ще се събаря. Гендов си скубе косите от гняв и безсилие пред отровната смес от бг политик и алчни бг чиновници.

Какво да направи? Как да спаси светинята?

Спомня си, че в Карлово е разположена 21-ва средногорска дружина с командир полковник Петър Димков, когото лично познава, и отива при него за помощ. Полковникът, като разбира какво се готви, скача и отсича "Тая няма да стане!". Отиват заедно с Гендов отново в кметството, но мишката кмет продължава да се крие, а пък освирепелият от алчност зам.-кмет заявява, че не утре, а още днес ще нареди разрушението.

Полковник Димков грабва телефона, обажда се в казармата и нарежда веднага 12 войници в пълно бойно снаряжение да застанат около къщата на Левски и ако се приближи общинар, да стрелят на месо. Димков и Гендов, които нямат нищо общо с Карлово, спасяват гордостта на карловци.

Тук му е мястото да попитаме: "Кой, по дяволите, им е избрал кмета, зам.-кмета и общинските съветници в Карлово?!"

Историята с къщата на Левски си има още по-поучително продължение.

Полковникът не само я спасява от разрушение, но и организира акция по възстановяването.

Вместо да построи военен клуб, той пренасочва пари и материали, изпраща каруци, дърводелци, намира стари майстори, за да запазят стила от преди Освобождението. Те го съветват да изпрати по селата глашатаи да бият барабана, че се заменят нови дограми и цигли за стари, чамови греди - за стари дъбови или букови. Полека-лека заспалото население на Карлово се събужда и започва да помага - кой с каквото може.

Има няколко много любопитни случаи на дарение:

Петима стари турци начело с един техен учител даряват 18 хиляди с думите:

"Щом ще се прави къщата на Левски, да дадем и ние като карловци каквото можем. Защото той не бе враг на турския народ, а на бейовете, на изедниците. Събрахме помежду си тези пари и ви ги даваме да ги употребите, както знаете вие".

Ходжата също отишъл при полковник Димков, извадил една стара кърпа и му дал няколко златни монети:

"Дойдох да помогна и аз".

Полковникът го попитал: "Защо, бре ходжа, той не е ли ваш враг?".

Почесал се ходжата по брадата и отвърнал: "Героите никога не са врагове!"

Накрая, когато реставрацията била почти приключила, се появил един стар турчин и рекъл:

"Добре сте направили къщата, точно такава си беше. Но къде е бояджийницата на Иван Кунчев?".

Полковникът казал, че не знае да е имало бояджийница, но турчинът настоял: "Имаше, помня я. И аз бях бояджия".

Описал я цялата, дарил такъмите и уточнил къде какво да сложат.

Финалът?

От военното министерство решили да накажат полковник Димков за това, че похарчил не по предназначение парите, отпуснати му за военен клуб. Тогава се намесва генерал Ватев и заявява, че ако за такива неща се наказват патриотите, то България отдавна да е изчезнала от лицето на земята.

P.S. През 1924 г. австрийското правителство предлага на българското да му продаде пенсионирания кораб "Радецки" на цената на старо желязо. Българското отказва. Корабът "Радецки" е превърнат в скрап. Негова реплика е построена и пусната на вода през 1966 в гр. Русе.

преди 42 минути, A.com написа:

Изтръпнах, като го прочетох, а знаеш ли кой е въпросния пол. Петър Димков ...... да, същия. Направо не искам да повярвам, че това е истина. (а колко пъти съм казвал - добре е, че са били турците, инак Левски щяха да го бесят българи)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.