Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Калдатски факултет по история

Featured Replies

току-що, by_chechi написа:

Марксизмът не се завръща - той не си е отивал !

Тиху бе чочо ... ей ги .... само това чакат някой ... :) 

Се ... хм ... глей се ... добре, че са облъчени, че не удеват някои неща, които след 70 ще бъдат разсекретени, но само нужните ... към тугавашните условия ... :) 

До тугъс ке прафим арт е факт де да има кой да го оглежда и придърпва като тотем ... ;) 

• Отговори 787
  • Прегледи 96k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Спри да съдиш за другите по себе си. В този форум едва ли има някой друг, който да НЕ може повече от теб. Ето ти списък с руските возила, които съм карал: Лада 1200 (Жигули), 1500, 1600, Самара (

• я па ... към десертите : https://www.bulblog.com/секретни-документи-проговарят-руси/  

• И защо да е нямало българско самосъзнание? Георги Мамарчев дори опитва да вдигне въстание,  но самите руснаци не му позволяват. 

Публикувани изображения

Гледам много се захласвате по Сандърс :). Не виждам как ще изберат точно него за президент :). Но мога да се обзаложа, че ако това стане. Бързо ще обърне палачинката. Нищо по-различно от нашите главоци. Убаво говорят докато не почнат да управляват :(. Вече май, май и с това не се съобразяват де :(.

Чечи иска предложения :). Ами никой не може да обърне нещата. Всички са оплетени кат свински черва. Голям катаклизъм. Само това може да накара хората да се обединят. Нищо друго. Толкова голямо е разделението в момента. И да подчертая, промяната трябва да дойде от голяма и силна държава. Ние нищо не можем да променим. Дори да се опитаме, ще бъдем пречупени.

преди 2 часа, darco написа:

Но мога да се обзаложа, че ако това стане. Бързо ще обърне палачинката.

Не съм се захласнал, но на предишните избори младите американци казаха: "Готин старец" ... та не знам ... ;) 

Приемам облога, т.е. ако стане де ... ке видим ... стига жълто ... нека и малко бяло, а?! :) 

До де стигнат да сложат негърка има доста време ... :) Направо си я представям ... руса със сини очи и млечно кафява кожа ... чихуа, уа ... :) 

Що ли някой не издигне Кондолиза Райс, ъ?! Готина е ... :) 

преди 11 часа, miro20 написа:

Твоята партия, вашите стенограми , вашите пленуми ??? :lol6:

И истината за тях, поднесена от "големите" историци на днешна България - Антон Тодоров, Христо Христов, Иво Инджев, Методи Андреев, и разбира се - Александър Йорданов.

Май други няма. Но единият от тях най-после станал ДОЦЕНТ!

Ха-ха-ха..................

.Мирча Кришан и Сорина Дан - Краставицата_(480p).mp3

преди 4 часа, darco написа:

.....Гледам много се захласвате по Сандърс :).

Къде видя да се захласвам ? Хайде чак пък ! :)

Отчитам реални факти , опитвам се да мисля , да ги разбирам , да разсъждавам върху тях ! И от това да си правя изводи съответстващи на действителността.....не на исканията на този или онзи..... :nono:

....Тук масово се имитира мислене върху Нищо.....за съжаление ! :nono:

Факт примерно :

В клипа имам предвид широката подкрепа с която Сандърс се ползва...! :nono:

Като го "навържеш" с други такива реални факти се изяснява общата картина......

Или това :

https://bg.mondediplo.com/article1634.html

Това и други изказвания на Сандърс ми дават основания да твърдя , че в САЩ има почва за социализъм (нищо повече , като захласване примерно !)......

Междувременно други факти потвърждават , че се случва . Е вярно - със сътресения , бавно и мъчително....(но това е друга тема)

преди 12 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Агресора в случая е САЩ. Не ми пробутвай, че друг е такъв. Това което ти/вие правите е само едно - дезинформация. Това е сгодно на кой, а?!

Освен че не вЕрваш на архивите на собствената партия, на собствение речи, на собсвените пленуми,  наричаш дезинформация именно позоваването на такива.

Плюс "не пипайте БКП"  :)

И стандартното за "злите имеприалисти от САЩ" които са виновни за абсолютно всичко и са виновни и  че Пленума на ЦК на БКП е взел поредното недалновидно икономическо "Решение" и "насока" :lol6:

Едно не можете да ми отнемете - любовта към руснаците ... ;) 

Поредния който е ходел само на екскурзия :) 

И аз харесвам руснаците. за обич е силно казано. Те са си същите като нас.

Проблема сега им е Путя. Който превърна РФ в една от най мракобесните режими в съвременния свят.

Тотална корупция, власт на олигархична мафия , облечена в непроменената и никога нереформирана власт на бившите социалистически служби.

Смея да подозирам че "любовта към руснаците" е просто поредната ти утопична носталгия по СССР .

За теб РФ е СССР. Нали ?

:)

преди 11 часа, by_chechi написа:

Твоите кои са ? С какво са по-добри ?

Аз нямам мои. Репликирах другаря ти съпартиец и съмишленик , който така и не иска д аповярва на неговата компартия :) 

преди 12 часа, by_chechi написа:

Защото , примерно лустрацията която дъвчеш за дъвка е нереалистична - нито някой който може я иска , нито пък има кой да я направи . Нито пък има за какво ! .....Вид лустрация и без това се случва - бавно , постепенно и на парче . Компромати - ей ти лустрация..... 

Ами тогава недейте рева като не щете лустрация, че нямало смисъл бла бла бла . Вашите са си на власт. Имаме си и агент министър, и в Съвета за сигурност пРезидента назначи един такъв от ДС ....

Вашите хора са бре... радвайте се... още сте на власт. ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ  :) 

Това е пряк отговор на твоето :

преди 12 часа, by_chechi написа:

На всички сегашни , от където и да произлизат , резултатите са видни ! 

И така ще е в бъдеще. Ще седим в блатото и такива като вас ще реват "кой ни сра в гащите" .

Ах да... и бих добавил това което трябва да си го татуирате. - Която бивша соц държава по навреме е въвела някаква лустрация, те сега са в пъти по добре, от тези които по късно или никога не са провеждали .

Затова и ще копаем дъното . С такива като вас.

С лъжите ви  , с невярването ви "кой ви ака в гащите" , с пропагандата, с утопиите,  с "не пипайте БКП"   и т.н.

Това си заслужаваме.

преди 48 минути, miro20 написа:

...Това си заслужаваме.....

Пак ли Нищо ? Характерно празноглавие ! :lol6:

Или имаш реалистични предложения.....може би ? :angry:

..............................................

Примерно да обявим война на САЩ - и без това сме окупирани , или на Русия - и без това сме купени , според нечии наблюдения .....:lol6:

преди 42 минути, miro20 написа:

Тотална корупция, власт на олигархична мафия

:) Мире, утре ще ти обърна внимание. Това първо.

НО, това е пълна лъжа. Наскоро по една национална телевизия, повтарям национална, потретвам национална телевизия, излъчиха една продукция на BBC, ако не се лъжа в която се видя как лично Медведев маха 67% от въпросната корупция.

Да, не Путин, но по отношение на стратегията им те нямат спорове,

Та ... :) ... ех ... Мире колко не ненавиждаш дядя Вова ... :) 

Така е, стабилен кадър на КГБ, т.е. тяхното ДС ... :) 

Разбрах те, не обичаш държавите да имат такива хора, т.е. които се грижат за интересите на държавата. :) 

Утре повече ... :) 

преди 17 минути, by_chechi написа:

Или имаш реалистични предложения.....може би ?

Стефане, стига с тоя рефрен . Излез от партийното събрание и театъра, виждаш че овации няма, вероятно публиката пак не разбра гениалните ти слова и липсват аплауди, не свири оркестър и не говориш на 31 декември в полунощ. 

От теб нищо не зависи - нито предложенията, нито празнословията. Не водиш парад, нито организираш референдум. Просто спри с театъра и удари две големи кайсиеви... И си вземи огледало, да погледнеш как от него намига маймуняка от аватара.

Дедовците сте велики - единия още влакове взривява, щото се клел за "вечната партия", а другия - още е марксист. Понеже става въпрос за предложения - вече предлагам второ подред (малии, чудо :) ) -> Прегърнете и двамата вехтия зав'ет. На з'авет.

преди 15 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

потретвам национална телевизия

освен че още в БКП влакове взривявате, че барабар и бомбите в Света Неделя, ами още сте на тема - "по телевизията дадоха", по весника писаха, по радиото казаха, в интернет прочетох... Ахаааа - ББС, малии - кви верни работи са казали тия от ббс, направо колкото и Медведев, колкото и Путин... Всички само истините говорят - както и ти самият...

Между другото - може ли пак да повториш - каква телевизия... че едва ли някой е разбрал :)

преди 14 минути, _ramus_ написа:

.....Нищо бееее ! Пак Нищо ти казвам беееее....! .....

:lol6:

преди 41 минути, _ramus_ написа:

Между другото - може ли пак да повториш - каква телевизия... че едва ли някой е разбрал :)

Знаеш ли ... хм ... забелязвам минимална промяна в имиджа ти ... :) 

Специално за теб пак ще го изкажа - По една национална телевизия, но не просто ефирна, а май бе БНТ и не обърнах внимание на цифрата зад нея. :) 

За другото, понеже виждам, че нещо си променил нарцис излъчването едва доловимо спрямо други съ@ИИ-чета.

БКП не ми е майка, ни мащеха. Моята не физиологична майка е България. Тук съм роден и тук ще умра, ако е рекъл господ. Амин

Колкото съм хойкал извън нея ми стига. Не видях нещо по-различно от тук. Само дето тук си имаме всичко, да, по-малко, но от всичко. ;) 

Някъде преди двадесет години казах - Какво му трябва на човек, а?! Едно бучка сирене и един комат. Ако има да си откъсне и един домат, то Оха ... бре ... то било и вкусно ... :) 

Вярно, свинското го обичам, но не умея да коля, к'во пък ... да го отгледам, пък комшии касапи - бол. Бурканче вино и хубаво хортуване до де разфасоваме прасето.

На пролет пък, братовчед ми ме викнем и тъй ... агне ... Оха на квадрат ... та така вече живея в една селска идилия и за инфантилни образци кът теб не ми пука.

Та, драги ми съ@ИИ-чо, определено ми килна кепето към ту зад темето, а един друг малък пък между краката де веси го преместих от другата страна. Къде е сега дали в десния или друг крачол. то няма да успееш да отгатнеш ти. Да, по-вероятно е да е в левия, но това е една илюзия която породих в теб. :) 

преди 17 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

По една национална телевизия, но не просто ефирна, а май бе БНТ и не обърнах внимание на цифрата зад нея.

май беше... юни - не беше ли. Може би - 9 септември беше... 

Я дай сега пак - за коя телевизия говореше, че не се разбра, нито коя е, нито кога е - ама пък нещо си давали от ББС.... и всички само истините говорите, пък и щом дават нещо по телевизията - все е харно...

преди 17 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Моята не физиологична майка е България.

А бащата кой е...  :) Щото само "майка"... нали се сещаш, казват че само една имала "тая способност", така че да не светотатстваме. Та - въпросът е прост - кой беше Не физиологичния баща? Не се срамувай, човещинка е, кво толкова, кажи си смело.

Между другото - що не кандидатстваш за 'комиците'. Един кастинг само - заслужава си поне да видят за твоя ... "феномен''. И Алеко и той заслужава да си те види, но него вече го няма и няма начин, но е жалко - щеше толкова да се зарадва човека.

преди 3 минути, _ramus_ написа:

И Алеко и той заслужава да си те види, но него вече го няма и няма начин...

Утре ке те видим и тебе ... :) Че сегис имам мале друго интерестче ... :) 

Хм, сам да сказувам ... я по Чудомира си падам ... ;) И най от един младеж от наштъ махала, ма де ти да четеш каквиз работи, а .. ти си знае сам едно ...

Ей, на ... не научихте таз българска литература, а иначе ръсите едни инфантилни слова тука ... :) 

преди 22 часа, Michigan111 написа:

Ами разгледай ги селата по обстойно,  голяма част от тях имат статистика на населението,  виж как е вървяло населението преди 44та,  виж го след 44та,  и след 89та.  Повечето села намаляват още от първите години след 44та.  Реално 89та година завари селата с основно възрастно население, младите отдавна бяха напуснали да работят в заводите и да живеят в панелките. 

Ако ще задълбаваме по темата, да задълбаем. Прав си, че селата след 1944 се преселиха към градовете. Но пък градовете нараснаха, населението като цяло не намаля. Селата се механизираха така да се акже и вече нямаше нужда от село 3000 човека за да обработва 5000 декара ниви. Тия работи се вършеха от по-малко хора, не с волове, а с трактори и комбайни. Села над 3000-4000 жители  вече станаха малки градове.  Ако направим аналогия с Япония, там има села и с 30 000 жители. Но нека не я правим :)   Та така. Една част от селата станаха градове, друга част бе с намалено население, щото обучение в селата навсякъде по света има максимум до 8-ми клас, ако вземем нашата система за образование. Тоест, населението се ограмоти и за да не останат "тъпи селяни" както преди 9-ти септември, същите тия хора се преселиха и към градовете.   Аз съм на 47 години, родителите ми също са се преселили към големия град, който тогава наистина беше град. Заедно с техните родители и родителите на техните родители. Но защо? Защото просто една земя няма как да се обработва от 1000 човека, след като тая работа вършат само 100 да кажем.   Само че в комунистическата ни действителност имаше и друго. Никой не си заряза къщата на село и всяка събота и неделя си ходеше по родните места, заедно с нас, първите градски чеда.  И това дори бе така някъде до средата на деветдесетте и малко след това.  От там нататък така наречената "демокрация" си каза думата и обезкости не само селата, но и приградските зони, които също произвеждаха земеделска продукция за лични нужди главно. И тук вече се намеси циганията в средата на деветдесетте, която заедно с "демокрацията" обезлюди и села и крайградски райони - вилни зони, лозя и тем подобни. Циганията беше в основата на всичко, защото така наречената демокрация и отпусна каиша. Лично аз си изпатих много, а и всички които познавам си изпатиха от тая разпусната сган, дето крадеше и крадеше. Е, сега янма какво да краде от вилни зони и лозя, почна да краде от държавата ни, от ЕРД-тата ни и от какво ли не. Демокрацията се изложи, защото позволи свободията на тая сган.  Не че и на другите не позволи, но другите си намериха местата, сганта не и до ден днешен.  И още може да се говори, но всеки трезвомислещ и анализиращ човек знае, че съм прав, колкото и да ни говорят  разни либералисти. Да и аз съм либерален, но да си либерален не означава да позволяваш на всякаква сган да се качва на главата ти и да ти забранява да ползваш изконните демократични ценности, за които всеки трезвомислещ човек се бори!!!

• Автор
преди 18 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Как не го е измислил?! :) Стоял си в бара и гледал бутилките. Една полупълна друга полупразна. :) Започнал да мисли как да ги обедини , за да са все пълни или празни. :)  

А сега има вече и трета бутилка хем пълна хем празна

преди 26 минути, Кико написа:

Предния си пост го написах,  за да ти кажа, че обезлюдяването на селата щеше да се случи дори оня строй да беше останал.  Може би в някои села нямаше да бъде толкова фрапиращо,  но общата картинка нямаше да бъде много различна.  Темата с българското село е доста дълга и с 2-3 поста трудно ще се избистри.  Редно е да се помисли също какви биха били селата ни ако не беше ни "освободила" червената армия и не бяха заграбили земята на хората. Вероятно щяха да са като в Гърция, където хората си работят по 400- 500 декара ниви и пак са добре. Така в някои села си имат по 60-70 малки семейни фирми, селата са живи, и зърно си имат, и зеленчук,  и плодове. И бъдеще виждат в селата.  А не като при нас,  по един двама арендатори в село, с коли за по 200 000 лв и с по 3ма- 4ма работници,  за други препитание няма.  Ко да правят хората на село? 

Иначе за другото си прав. Но пропускаш и някои моменти. 

До 89та година народа стоя в НРБ, защото никой не ги пускаше да избягат. След 89та година тези ограничения уж отпаднаха, но оказа се че тези на запад вълни емигранти от Балканите не искаха,  само си спомни какъв беше режима ако искаше да отидеш на запад, и то още преди фалит, хиреринфанция,  приватизация и т.н. Истината е, че ако ги нямаше ограниченията тези хора, които избягаха от тук за 30 години щяха да избягат за 3. 

Другия момент е демокрацията, която ни докара до тук.  Направиха приватизация без да ни питат,  вкараха ни в ЕС без да ни питат дали сме съгласни с условията за членството, сега и еврото ще ни набият, пак без да ни питат.  Това ли е демокрация? Демокрация, ама по комунистически 😁

А Чехия, Полша, Унгария, в които наистина се отърваха от старите режими, демокрацията как не им причини такива щети? Направиха си лустрацията, отърваха се от послушковците и вървят напред.  А нашите Петърчо Стоянов и Иванчо Костов още не могат се разберат кой е подписал закона за лустрацията и кой не. 

С комунисти и агенти - толкова.  Ако се отървем от тях, може и ние да станем кат чехите.  

преди 3 часа, Michigan111 написа:

Вероятно щяха да са като в Гърция...

Точно, но и същото трябваше да е след '89-та. Урбанизацията си е тема във всяка западна държава, не само тука, но тука въпроса е, че селата направо се изоставят - инфраструктура, лобистика, хиени вилнеят на поразия; е те това беззаконие го няма в селата на цивилизованите държави, инак и там се наблюдава обезлюдяване.

преди 6 часа, _ramus_ написа:

А бащата кой е...  :) Щото само "майка"... нали се сещаш, казват че само една имала "тая способност", така че да не светотатстваме. Та - въпросът е прост - кой беше Не физиологичния баща? Не се срамувай, човещинка е, кво толкова, кажи си смело.

Свободата Санчо, Свободата .... ;) 

Ще ти се стори тривиален отговора, но когнитивните ми способности това издириха из архивите на моя мозък.

На теб/вас и Мирето яко съм би бръкнал нейде из между ушите Ви ... мда ... все съм ви между пръстите ... :) 

Гледам зациклихте ... свърши ви БД по отношение на знанията Ви...

НО, нека кажем и нещо по темата, че някак си вие я побутнахте към имиджите на ДиоиД и Теко, две страни на една монета условно наречена - пияници. На ръба сте вие.

Историята преди написване на "стария завет" е доста непозната. Реално тя започва някъде преди 14 000-ди години. Тя, обаче не е свързана с Африка, а е свързана с нашите земи. Тя, не е изградена от някакви масони, а от едни други хора.

Много по-късно идват библейските истории. Реално от тогава историята бива "раздвоена" на две основни фракции - пророци и гадатели. Едните анализират събитията, а другите наблюдават. Има и още една фракция обаче. Тя не може към момента да се дефинира рационално. Тя остава само и единствено в ирационалното.

Както виждам, то вие сте тръгнали да пренаписвате историята, но де факто е криптирате. Нищо ново обаче не сте добавели към ту нито "стария", нито пък "новия" завет. В момента има още по-нов завет. Да, но сте достатъчно консервативни, за да не го приемате и настъпи момента да ви "прострем" на виртуалния простор наречен "Кал & Дата" ...  

Още веднъж, Браво, на автора на темата. Да видим ... може ли да беседвате за неща преди появата на пророка Мойсей ... май не ... :) Все ще дръпнете към ту най-новия завет, който е започнал да се изписва след '45 година на миналия век. Няма лошо. Само където вашия аршин не е меродавен ... Бъдещите потребители на виртуалното нещо наречено интернет над нещата, ще синтезират стройна и правдоподобна "картина" (образ) на този по-нов завет!

Аз за своя имидж не се боя. Виждам, че и вие за вашия. Според моя мироглед всичко е в нормите, а че не е на оптимум, то се знае.

Бъдете щастливи! Правете любов, а не война! Амин

в която се видя как лично Медведев маха 67% от въпросната корупция.

:lol6: Постарай се да изгледаш това филмче. И ела пак да говорим какво е "премахнал" :) :)

Ах да, нали знаеш че съвсем наскоро Путя го махна ??  :) 

Разбрах те, не обичаш държавите да имат такива хора, т.е. които се грижат за интересите на държавата. :) 

Не, разбрах че ти си фен на хората които съсипват държавата си .

При едно нормално демократично управление и законност щяхме наистина да завиждаме на руснаците, защото щяха да са богати като шейхчета  повечето от хората, а не само 100-на милиардера да крадат с огромни шепи нещо което не им принадлежи докато другите духат супата в най богатата страна на планетата на природни богатства.

преди 11 часа, _ramus_ написа:

ама пък нещо си давали от ББС

Предполагам комуниста има впредвид тази поредица :

https://www.vbox7.com/play:c854386728

Преоръчвам.

Между другото, правена е преди радикализирането на путинския режим и преди инвазията в Уккрайна.

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

На теб/вас и Мирето яко съм би бръкнал нейде из между ушите Ви

Не знам къде си бръкнал, това което споменавам тук е дъвкано в много други теми .

Просто ти се показа като поредния невежа, който нито се е интересувал, нито е чел, а се помпи само и единствено с утопична комунистическа пропаганда.

:) 

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Гледам зациклихте ... свърши ви БД по отношение на знанията Ви...

О , това е сам о малка част, какво свършване :) Дори с малкото неща които са ти навирани , ти се доказа като тотално размазан и безсилен.

НАй смешното е факта как отричаш източници, речи на вождовете ти , пленуми ,история, документи на тази  партия "която не трябва да се пипа" :) :)

Едно сравнение - Приличаш ми на дете което гледа на БКП като на тортичка... и я гледаш кръгла, кафява, мммм... вкусотия... но ... разбъркаш ли с пръчка.. миришееееее... на знаеш какво

:) :)

Затова и ревеш - не ми пипайте тортичката... това е торта, не е л'но.

преди 3 минути, miro20 написа:

Затова и ревеш - не ми пипайте тортичката... това е торта, не е л'но.

Мире, нямаш ли си друга работа освен да ръсиш помийкъ, а?! :) 

Ще ти обърна внимание по някое време и ако реша ще дам  някакъв коментар или реплика, но предварително знам какъв ще е ефекта ...

Та, кратко Мире , нещо вече почна да ставаш скучен ... мда ... рупаш ли рупаш и влачиш чергата към де са ти указали да я придърпваш ...

Ай ... хавал да ти е ... дрънчи си на кухо и те тъй ... никаква музика ... цъ ... :) Поне да беше в някакъв такт, но ти ей тъй ... :) 

Какво каза че не уцелвам ни една смислена дума ?

Ах да.. изчерпа се... отдавна де, затова и си зациклил с едно и също.

преди 4 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Реално от тогава историята бива "раздвоена" на две основни фракции - пророци и гадатели.

Едните анализират събитията, а другите наблюдават.

Има и още една фракция обаче. Тя не може към момента да се дефинира рационално. Тя остава само и единствено в ирационалното.

😁 Денят започва с поредната смешка. Няма такъв тъпомерен рекорд още, превъртял си левъла отсякъде.

Човеко, пробвай се вземи пари от тия ти феномени, това е някакъв вид талант. Тук сред калдата само профукваш възможностите си. Отвори школа, стани гуру, все някакви кифли ще се намерят да ги научиш на... това. Военщината не прощава никому, ей... това са типичните легендарни бисери на старшинките. Ти пишеш новите епизоди към тях.

Има и ученически бисери - от тия, по матури и изпити, примери за безкрайната глупост и невежество... Но това е направо къртач - избиваш рибата ако това го кажеш на висок глас на брега на река, щото бедните животинки ще умрат от смях...

преди 6 часа, insec написа:

Точно, но и същото трябваше да е след '89-та. 

А защо не стана? Реално върнаха една земя на едни хора, които две не знаят къде е. От малки са напуснали селата и нямат подготовката да се грижат за нивите си.  Продаваха, другарите изкупуваха, цените смешни. ... като в Гърция или не можеше да станем, или щеше да отнеме много време. Кооперациите просто трябваше да ги направят АД-та преминаването на земята в частни ръце да стане бавно. 

преди 6 часа, miro20 написа:

Ах да.. изчерпа се... отдавна де, затова и си зациклил с едно и също.

:) Мирко ... :) За разлика от теб правя нещо смислено. Не клеча из интернета да поливам с помия ... :)

Де ве колко си нетърпелив ... :) 

преди 6 часа, _ramus_ написа:

Но това е направо къртач - избиваш рибата ако това го кажеш на висок глас на брега на река, щото бедните животинки ще умрат от смях...

:) Забавляваш ли се, а?! :) 

Очаквах този род реакция.

Та, тъй си тръгнал да даваш съвети за нещо си към мен, та да ти дам съвет и аз: Що не се пробваш да превъзпитаваш отрепки от ромски произход, които пречат на обществото ни и навяват страх на хората от посегателство на тяхна собственост или живот, а?! Направи едно благо де, а?!

Драги ми възвишен образ Рамус, твоите бисери също са на ниво. Само дето имиджа ти е никакъв, а моя все пак прилича на нещо, но дали има еквивалент в действителността не знаеш. Та кажи нещо по темата де ... ко ... пак към мен прожектора .. :) 

Та да се върнем към темата. В областта преди Мойсей май няма какво да кажете. Очаквано.

За БКП обаче ... лееей колко засукани неща казахте и колко аргументи. :) 

Ей го Мирко ... :) Нетърпелив да му опонирам ... :) 

преди 16 часа, Michigan111 написа:

Темата с българското село е доста дълга и с 2-3 поста трудно ще се избистри.

Да, така е. Само мога да кажа, че нямаш поглед над въпросните неща. Може би щях да кажа нещо по този статус, но политизира нещата. Почваш с виновни са БКП и агенти. Остарял метод за пропаганда. Към '90 години на миналия век е било актуално това, но не и сега през 2020 година. Бълвате прекалено много неистини и звучите като бивши партийни секретари. Та, на село си трябва мотика, а не политика. Вземете прекопайте поне два реда, а не пишете двайсет реда комунизма е виновен.

Де толкова акъл де, а?! Седнал някъде зад бюрото и видите ли знам всичко за селата ... и някакви хипотези, че селата пак щели да се обезлюдяват дори да бил останал строя. Много от така наречени селяни са работели в заводи в близки малки градове. Та, на времето е имало алтернатива, т.е. или в близкия завод или на полето. Няма завод - няма работа. Със самото земеделие се е занимавало тези хора, които не са желали да изучат нещо свързано с някаква професия.

Навремето имаше кадрова политика. След завършване на някакво образование, то на човек му се предлагаше адекватна работа по местоживеене или в близост до към 30 км, което е около 30 минути път.

(Един факт, от наше село до Казанлък е 25 минути, почти същото време от кв. Лозенец до кв. Младост в София и това, че няма задръстване.) 

И друг сегашен факт: Квалифицирани специалисти от Казанлък работят в Николаево.

Цялата икономика след псевдо демокрацията бе срината, но не от БКП, а от агитатори на чужди интереси.

И да пренаписвате историята, то фактите са, че именно така сформиралото се СДС доведе България до фалит. Де факто това бе Съюз на Деструктивните Сили, а не на вид демокрация. Та викаш комунистите са виновни ... :) ... Някаква антиреклама ли им правиш, а?! :) Поне познаваш ли някой истински комунист, а?! :) 

Ай, аз правя образ, т.е. имидж на такъв, но де факто никой тук не знае какъв съм ... ;)

Твърде млад си и явно някои неща не ти са понятни. Бъди жив и здрав!

преди 18 часа, Michigan111 написа:

Редно е да се помисли също какви биха били селата ни ако не беше ни "освободила" червената армия и не бяха заграбили земята на хората. Вероятно щяха да са като в Гърция, където хората си работят по 400- 500 декара ниви и пак са добре. Така в някои села си имат по 60-70 малки семейни фирми, селата са живи, и зърно си имат, и зеленчук,  и плодове. И бъдеще виждат в селата.  А не като при нас,  по един двама арендатори в село, с коли за по 200 000 лв и с по 3ма- 4ма работници,  за други препитание няма.  Ко да правят хората на село? 

Значи, направи проста сметка. Лично ние иаме наследство от дядовци и баби по една линия, около 30-50 декара. Представи си сега, че има 4-5 наследника. Всеки взема  по 10 декара, че и по по-малко. Лично аз взех по бащина линия малко под 10 декара. Дори да бях на село, при каквато и да било система - комунистическа, демнократична, гръцка...аз янмаше как да преживея с 10 декара. В най-добрия случай щях да купя земята на още десетима и да ги взема за работници, което нали се сещаш, няма как да стане реално. По-скоро ако им купя земята, те пак ще забегнат натам, дето има фабрики или развитие като цяло. Ние сме малка държава. Средната гъстота на населението до 1989-та бе 80 човека на квадратен кил;ометър, което е доста повече от средното за света. Тоест, тук нямаше как на едно малко парче земя да виреят 3000 селянина, дето и да се прехранват на всичко отгоре. Да, ще могат да се изхранят, но само това. В това село трябва да се развият и фабрики, за да има работа за всички около 2000 селяни, които не печелят от земеделие или живтотновъдство. просто няма как село от 3000 човека да се развива добре в перспектива. да, за момента могат да се запълнят дупки. ТКЗС-тата реално това направиха - осигуриха минимални заплати на селяните, които обаче предпочетоха да се изселят към градовете за по-големи заплати.  Няма как да стане, каквато и система да има.  В Сърбия се сещам навремето, че системата им бе доста по-различна от нашата. Там примерно всеки селяниин си имаше да кажем 10-20 декара земя, една къуща, финансирана с милион динара / марки от Милошевич, крава и Мерцедес. Но там примерно киселото мляко бе 3 пъти по-скъпо от нашето, бирата по заведенията пак 2-3 пъти, но в магазините по-евтина и от нашата. Та там нямаше реално села, а само някакви малки имения с 1-2 крави и Мерцедес пред портите. В България имаме крепостно село от време оно и няма как да копираме дори системата на Милошевич. Тук всичко се е скупчило накуп, земята на майната си, кой краде, кой не, никой не знае. Или по-точно всички знаеха, щото гледаха да се прецакат един друг. 

Та да се върна на твоето разбиране за село. Сега не е като преди 50 години, дето хващаш мотиката и цял ден на къра. Сега имаш трактор, дори да си дребен производител със семейна ферма. Оная работа, за която навремето ти трявбаха поне 10 човека от родата, примерно за копане на 3 декара царевица, сега може да се свърши от един човек с трактор за по-малко от ден. Другите 9 роднини няма какво да ги правиш и щеш нещеш ще ги пратиш на гурбет в чужбината или по-голермите градове да стават интелЕгенция. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.