Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Калдатски факултет по история

Featured Replies

преди 19 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Няма руска пропаганда ... просто руски прочит ...

То е едно и също.

преди 19 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

де факто как може да кажеш на един руснак, че е потомък на тракийски царе изгонени от едни елини на североизток и северозапад от Балкана нагоре ...

По генетични изследвания са с угрофински корени.

А тези за които говориш са наши братя са украинците по скоро. И не само те де.Татарстан какво е според теб ?

Хайде да ти е за домашно. :) 

преди 20 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Както и да е, братя сме!!! Т.е. ние и руснаците сме потомци на братя в миналото.

Пак не позна. :)  

• Отговори 787
  • Прегледи 96k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Спри да съдиш за другите по себе си. В този форум едва ли има някой друг, който да НЕ може повече от теб. Ето ти списък с руските возила, които съм карал: Лада 1200 (Жигули), 1500, 1600, Самара (

• я па ... към десертите : https://www.bulblog.com/секретни-документи-проговарят-руси/  

• И защо да е нямало българско самосъзнание? Георги Мамарчев дори опитва да вдигне въстание,  но самите руснаци не му позволяват. 

Публикувани изображения

• Автор
преди 13 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Невероятен е "Факултету" ... :) Евала, Браво за темата ... :) 

Не нам ... :) ... до де стигнем до историята на ИИ ... какви ли не истории няма да се съвокоплетирът в една доста стройна историческа забележителност, която след време ще се разглежда като артефакт ... :) т.е. арт е факто ... творчество от миналото ... :) 

Драги ми ИИ, благодаря за похвалата :)

Историята на ИИ все още се твори най вече  в научната фанстатика и с по бавно темпо в реалноста така че доста вода ще изтече докато стигне до КФИ

преди 9 часа, miro20 написа:

По генетични изследвания са с угрофински корени.

Ти пъ да видиш .... хм ... генетично сме човеци!!! Мире ... :) 

Та, всички хора на този свят сме братя и сестри, образно казано!!!

Туй не може да удениш ти. Ти чети ... ако ти се правиш хагенично модифициран, то ти си някаква мутация, т.е. подобие на човек, но не си човек!!! :) 

Те пъ тея извънземни как са ти модифицирали хардуера ... :) 

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

то ти си някаква мутация, т.е. подобие на човек, но не си човек!!! :) 

Те пъ тея извънземни как са ти модифицирали хардуера ... :) 

И защо е тази злоба и обиди ? Само защото си смачкан и унизен почти винаги когато ти обърна внимание ? :)

Но все пак ти благодаря че си се загрижил за моите гени :) Само че темата не е за мен. Просто уточних някои неща и че в повечето случаи не си прав. Т.е. говориш заблуждения и неистини, казано по ясно - лъжи.

/ти така и не ми каза каква е разликата между неистина и лъжа, а ми стана мн интересно / :) 

преди 1 час, miro20 написа:

И защо е тази злоба и обиди ?

Мире:

Първо: Не мога да намеря време да ти обърна внимание.

Второ: Ни злоба, ни искам да те обиждам. Просто констатирам какъв имидж излъчваш ти/вие.

Хиляда и не знам колко да ти повторя, че спрямо теб/вас, т.е. който/които стои/стоите зад този профил нямам лично отношение. Ти/Вие сте си такива каквито сте.

Това, че не харесвам имиджа който си/сте изградили е съвсем нормално. Това, че го показвам по начин, който ти/вие не може да приемете пак е нормално. НО, да си вадите някакви парадоксални сентенции за моето отношение спрямо Вас лично е твърде глупаво. Нормално е и Вие да не харесвате моя имидж тук.

Тук, ако може да има някакъв вид нападки, вид негативно отношение на някакъв имидж за мен е нормално.

Да, няма иконка с която да се изрази някакъв вид несъгласие с твоя пост и прочие, но аз лично не съм ядосан, за да дам бля характеристика на твоя пост.

Има лайк, т.е. това ми харесва, но няма начин по който аз да покажа, че това което ти/вие поствате, коментирате и прочие не ми харесва.

Това е избрал собственика на сайта, т.е. избрал е вид интерфейс и прочие. Как по друг начин да изразя възмущението си спрямо твоите/вашите неистини и прочие, т.е. за мен това което пишеш/пишете (набираш/набирате по клавишите) са глупости.

Какво, да ти/Ви кажа, че са глупости ли, добре, но пък Вие ще кажете - докажи. Те ...

Начина по който ще коментирам/репликирам и прочие е вид мой изказ, и ако сте се чувствате обидени или че проявявам злоба спрямо теб/вас, то бутон "докладвай" и само не набеждавайте, че модераторите не си вършат работата. То, те тук на работа ли са, а?! Ако ли пък не, то си има и администрация.

Та, Мирко, не изисквай от мен някакъв вид култура, а помисли върху как ти/вие се изявявате тук. Кое е грешно в/във теб/вас. Не търси грешката в мен. Аз съм такъв - грешник, който обаче знае, че греши, а ти/вие?! Не се прави/правете на абсолютно меродавни!!!

Моя изказ е ясен, т.е. той или се приема или не, но твоя/вашия направо лъха на пошло отношение към света.

Не изисквай от мен да си променя изказа, просто помисли какво грешиш/грешите ти/вие, за да се получава реакция която прилича на злоба или пък вид обида.

Хайде ... помисли ... ако не можеш, то прочети някъде как в определени среди има протокол, за да се води някакъв смислен диалог.

Мире, липсва ти/ви елементарна дипломация в отношенията ти/ви към другия. Забрави ме меня, аз не съм дипломат, а един прост дърт пенсионер.

преди 4 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Как по друг начин да изразя възмущението си спрямо твоите/вашите неистини и прочие, т.е. за мен това което пишеш/пишете (набираш/набирате по клавишите) са глупости.

Възмущаваш се на по горните ми уточнения, и всичко с което аргументирано дискутирам и/или оборвам някои опоненти ???

Странно... Аз пък не мисля че оборването и/или доказването на моя /или друга / теза са... глупости ,  и още по не разбирам защо трябва да се възмущаваш от това.

Не разбираш ли че това си е твой проблем. Не мой. Не аз се нахвърлям беззъбо с епитети и изрази като твоите към мен.

В личен план вече съм ти казвал какво ми е отношението към теб - изпитвам разбиране и съчувствие. Това е.

Мире, липсва ти/ви елементарна дипломация в отношенията ти/ви към другия.

На мен ли :) НА мен ли :)  

Я се виж сам. Колко жлъч, колко болка и комплекси демонстрираш само защото ви се рушат наивните соц илюзии .

преди 49 минути, miro20 написа:

Не разбираш ли че това си е твой проблем.

Мире, аз нямам проблем, но явно ти с моя изказ към съответно твоя/вашия имидж имате.

преди 51 минути, miro20 написа:

Я се виж сам. Колко жлъч, колко болка и комплекси демонстрираш само защото ви се рушат наивните соц илюзии .

Нормално е един дърт пенсионер да не харесва какво правите вие младите и да ви попържа даже.

Нормално е и вие младите да се репчите и си въобразявате, че давате някакви аргументи, но зад всичко това аз не виждам аргументи, а вид негативно отношение към определени минали събития. Отгоре на това сте заорали в някакви неща, които изобщо не касаят бъдещето. Ти/вие живеете там, а не аз.

Та, дори да приема, че тази парадоксална сентенция която ти/ви се поражда в мозъка ти/ви е вярна, то не знаете как да премахвате злобата или пък реагирате спряно някаква негативност излъчена от другия.

Не очаквайте докато ти/вие излъчвате въпросната пошлост да се промени моя изказ. За разлика от теб/вас то аз не ви съчувствам. Стоите тук и там и изобщо в интернет над нещата клатите си пръстите и мислите, че правите нещо добро, а де факто единствено което правите е да наводните интернет над нещата с нещо което изобщо не ще влезе в някаква практичност.

Ако за мен, дъртия то това е поредния ропот, стон и прочие на недоволство от вас младите, то ти какво излъчваш към старите времена, а?!

Нека да приемем, че са били лоши. Нека приемем, че някой е виновен. То, какво търсиш под вола теле ли, а?!

Ако чак толкова политически и прочие недоволен от някой, то ходи пред парламента бе Мире. Обявявай ако искаш гладна стачка и прочие. Какво ползваш вид свободен форум за твоята политическа агитация, а?! Това правиш Мире, не друго. Ти/Вие не можете една елементарна беседа да проведете и се концентрирате върху нея. Постоянно си завърташ/завъртате как ти/ви дойде на вас наклонението на идеологията ти/ви.

Ми, така съм си аз, един каруцар де ка му писне и ви псуне ... толкова ми е културата Мире и ако счетете, че се държа некултурно, то докладвайте, а не да ме клевитите, че съм бил злобен и съм ви обиждал даже. Просто културно Ви псувам, което считате, че било злоба. ;) 

Считах те/ви за малко с по-голям интелект, но явно държиш/държите на интелектуалната си личност/и повече отколкото на нещо по-висше.

Пак да повторя. Това, че аз не проявявам някакъв вид култура, то не означава, че ти/вие проявявате подобаваща култура тук. На мен ми е все тая какъв имидж съм си изградил тук, но ти не си от вчера и би следвало поне малко да покажеш на новобранците нещо повече от това което излъчваш. То е видно от твоя/вашия аватар - мълчете невежи. Та, как искаш/искате  да те/ви  приемат/възприемат младите, а?! Като някаква лелка със забрадка която строго нахоква висички с едно мълчете и ме слушайте, а?! И надпис Не болтай ... :) Да, вижда се, че си плащаш, т.е. за това, че ползваш услугите на този сайт, но това не означава, че имаш повече тежест в мненията. За разлика от теб, то колкото до момента съм счел и могъл да отделя от моя бюджет, то съм дарил нещо на този сайт не заради услугата която предлага, а в името на конкретно благо, което собственика на сайта ще направи достигайки необходимата сума. Аз му вярвам, а не го ползвам!!! Не желая никакви превилегии, доброволно съм дарил!!! Пак ще го направя, ако мога да заделя някакви средства, но изобщо не очаквам вид облага от негова страна. Ще се зарадвам някой ден да сподели просто така на кой е помогнал.

Разбери ме правилно, да от такива като теб се плащат заплатите на някой, но това не означава, че ти си им шефа!!! Тук съм изцяло по свое желание и не очаквам някакво ВИП отношение!!! За разлика от теб/вас аз не работя за някой ...

Мислете си, че съм злобен, че единствено мога да ви обиждам. Това няма как да е истина Мире, и всякакви твои/ваши сентенции са леко глуповати, да не употребя по иначе едни слова, за начина по който ти/вие водите някакъв вид дипломация. Аз не водя такава, но след като имате претенция да сте културни и интелигентни, то би следвало да знаете какво публикувате тук и в тоя смисъл вие умишлено правите на този сайт нещо, а не аз. Какво правите, то това само и единствено ти/вие си знаете, но определено ти/ви се плаща за това. Кажи/Кажете им на твоите работодатели, че по този начин да наблъскват с някакъв вид информация във един свободен форум е малко или много им липса журналистическа етика. Правете си видовете проучвания и/или маркетинг, но не предизвиквайте такива реакции като моите. Моля!!!

Дръжте се професионално, а не както ти/ви нареди твоя/вашия шеф. Какво, на свободна практика ли сте, а?! Още по-лошо говори за теб/вас.   

преди 16 часа, petie1 написа:

Драги ми ИИ, благодаря за похвалата :)

Моля!

Разбрах, че сте уникален. Това не е комплимент. ;) Просто е вид констатация.

Стилът Ви ми харесва.

Продължаваме да пишем новата "Калдейта История" ... Нека има "Факултет"!!! Да се научат младите, че не трябва много, много да вярват на интернет над нещата, ако поне от три независими източника не го проверят, т.е. има неща които не са публикувани все още в интернет. Все още определени оригинали не са сканирани и качени тук. Повечето сайтове са "жълти", а някъде леко се жълтеят, но може пък сред тях да има по-истина отколкото в някои които са бели.

Та, така, освен нюанси сиво, синьо има и нюанси жълто... ;) Въобще, от как има и нюанси в половете, то нещата не са така като изглеждат ... :) 

Ооо чудо @iИ.дИоNд.Ni аз прочетох и разбрах мнение, коментара ти. Ти да видиш.

на ‎22‎.‎2‎.‎2020‎ г. в 9:10, _ramus_ написа:

И християнин не сте. Просто спамер

ма как ще ги забравяме - вие сте им чудесен изразител и ги напомняте непрекъснато. Така сме спокойни всички че "няма да ги забравим".

Вие сте единствения който може да нарече всичко това 'философстване', с което става ясно че и от философия си нямате понятие - точно както и от християнство, психология, програмиране, хардуер и софтуер. Но във всичките тия вие имате претенции и си ги "философствате" така... на по спам. Пожелавам ви да се разгърнете и в теми за квантова физика, молекулярна генетика, неврофизиология. Не е трудно, и като лек за самота всичко може да свърши работа.

Но да - ниските страсти не трябва да се забравят...

И така, отделих и време за вашия коментар. Пренасочих репликата си във "Факултетъ", за да остане вековно в историята на арт-фактите по надлежното.

Интересни са и вашите парадоксални сентенции. Въобще, тук в тази така наречена "лига" има много консервативни личности. Напълно разбирам вашия консерватизъм, но той де факто не ме касае мен. Имам свобода на словото. То, може да не е облечено в някакъв правилен изказ по ваш си критерий, но ни на йота не означава, че вашето слово е над моето. Моето слово е свободно, докато вашето помпозно и надуто до ента степен. Няма лошо, изживявате се като вид аристократ. Пак няма лошо. Де факто този ви имидж е просто една ваша илюзия. Пак няма лошо. Въобще, вие си имате ваша философия, мироглед и прочие, а аз свой.

Дали вие разбирате от по-горно изброените спрямо мен неща, то се съмнявам, т.е. до момента не съм видял някакви ваши знания освен изразена ревност, че някакъв нов профил ви спами ваши умозаключения, които вие предавате свободно тук. Няма лошо. На мен не ми пречите, но явно аз ви преча.

Дори да е "дървено" моето философстване, то пак е вид философия, по смисъла - обичам мъдростите. Към момента не съм видял някаква мъдрост изразена от вас, а само някаква демагогия, Колкото и усукани понятия да ползвате, то словото ви не струва. Обърнаха Ви внимание на това. изписвате цели фермани, които де факто не са даже ваши, а взети наготово от нейде. Считате, че те са меродавни и всякакви други мнения са по всякаква критика.

Мен лично не ме касае въпросните декрети които вие смятате за висши и, че трябва всички да се подчиняват на въпросните. Многократно съм Ви обръщал внимание, че тук е свободен форум и ако се спазват правилата на въпросните, то се води някаква полемика. До колко съм културен или не то в случая с Вас сме се разбрали, т.е. за Вас аз съм литературния герой Бай Ганю. Приел съм това Ваше определение към имиджа който съм си изградил тук. Това обаче явно някак си  Ви пречи, т.е. бърка Ваш интерес, който явно съм засегнал.

Многократно съм Ви споменавал, че аз нямам интереси в тоя сайт. Явно Вие 'гоните" някакъв тук, т.е. имате интерес въпросната демагогия да публикувате тук. Целите и прочие само и единствено Вие си знаете.

Та, не крия ниските си страсти аз, т.е. едни желания да изкажа и своето мнение по даден въпрос. Това обаче явно урежда нещо във Вас, Не знам какво, но ако е така, то считам, че има начин да докладвате на администрацията, за да спре моята некултурна реакция спрямо Вас.

Виждам, че имате някакъв интелект, за разлика от някаква интелигентност на други профили. Въпросния спрямо моите е нисш. Няма лошо. За разлика от интелигентността която подлежи на развитие, то за развитие на интелекта изисква повечко време. Виждам, че от раждането ви до днес, въпросния е в някакъв относително нестабилен вариант, който считате за доволен, за да се изявявате като по-висш от другите. Няма лошо, че въпросния Вас имидж който сте изградили тук е плод на някаква илюзия. Просто не ненавиждате, някой да изгражда имидж, който засенчва вашия. Това му се вика нарцисизъм. Пак няма лошо.

Кратко: Вашето Его за мен е бледо подобие на нещо към което си мислите, че би следвало да сте.

Чест и почитания драги ми@ИИ-чо!!! 

преди 21 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Няма руска пропаганда ... просто руски прочит ... де факто как може да кажеш на един руснак, че е потомък на тракийски царе изгонени от едни елини на североизток и северозапад от Балкана нагоре ...

Както и да е, братя сме!!! Т.е. ние и руснаците сме потомци на братя в миналото.

Та, драги ми Дойче де берлино ... ил анне ми братчед ил фортумобили де се фъртиш упашка ...

Де, че трудност изпитваш да го изкажеш ... :) 

Думите са нищо, но словата са нещо, т.е. ти ползваш български думи, но словата не ти са български. Anladın mı? Do you understand? Verstehst du?  

От една страна приемаш и допускаш като нещо нормално, възхищаваш се, подражаваш им, даже искаш да си като тях, били ти братя,  убийствата, зверствата, грабежите на руснаците или на хората от СССР, а пък същото време се оплакваш, осъждаш, погнусяващ се, възмущаваш се от османците, които са извършвали зверства, убийства, грабежите. Същите неща като твоя идеал. Като твоя брат. Но дали? Какво направи досега твоя брат. Дядо Иван.

Руското иго е нещо супер, а османското иго нещо гадно.
Игото, войната няма значение под каквато и да е форма е отвратителна. Няма националност, както и при престъпленията няма цвят, мирис или етнос. Престъплението си е престъпление.
Всички сме еднакви пред закона.

Това няма никаква логика. Пълно лицемерие и двоен стандарт.

преди 1 минута, acnekt написа:

От една страна приемаш и допускаш като нещо нормално убийствата, зверствата на руснаците или хората от СССР, а пък същото време се оплакваш , осъждаш, погнусяващ се от османците, които са извършвали зверства.

Едното не ме касае лично, а другото лично. Да, подхождам субективно, спрямо миналото. По моя начин казано: Простил съм им, но не забравям. Не ги съдя хората в миналото, но помня какво са направили. Касае само и единствено мен, че въпросната османска империя не е позволила тук на балканския полуостров да настъпи някакъв ренесанс и пребъде нашата култура.

Както и да е ... имах доста предразсъдъци спрямо турците, но когато посетих въпросната страна си промених становището.

Не случайно обърнах внимание на Ататюрк и може би трябва някак си и турци и българи да благодарим на глупостта на един гръцки Крал, защото ако не са били джентълмените от Англия, то определена територия на днешна Турция щеше да е френска колония....

Тук трябва да отбележа и друго, към обикновените турци и турско говорещи по земите на България никога не съм проявявал вид ненавист. За да не са се изтеглели след освобождението на България от тукашните земи, значи не са били турци, а са станали османци, т.е. не забравяйте, че все пак 500 години е относително дълъг период и определени местни са били потурчени и префасонирани по отношение на вярванията си. Не забравяйте и пак Ататюрк който е бил вид представителна личност в България след освобождението ѝ. Мисля, че е бил консул, но спомените са ми избледнели ...

Драги ми съ@ИИ-чо ... за мен миналото е минало, т.е. то пряко не ме касае, да, не приемам дадени гонения, а други ги считам за нормални, поради простата причина, че към едното проявявам субективна съпричастност. Национална памет!!! Безспорните факти в частта на моята национална принадлежност ме кара да съм с една йота по-патриот, т.е. да съм на бойна готовност ново потурчване да не се получи. Просто чест и достойнство към моята мила родина. Дал съм клетва!!!

п.п. Нищо лично!!! Въпрос на клетва е това!!!  Няма бивши военни.

Мире, аз нямам проблем

да, да, добре :)

си въобразявате, че давате някакви аргументи, но зад всичко това аз не виждам аргументи, а вид негативно отношение към определени минали събития

Ето това е част от проблема. Аз не споря че мнението ми може да е субективно откъм оценка на дадени исторически събития, но защо е проблем за теб сАМОТО СЪБИТИЕ  на което се аргументирам ??

Защо ФАКТИТЕ за миналото те дразнят ? И се нахвърляш със личностни простотии ? Защо аз не го правя към теб ? Това ти е проблем. И не само .

Нямало бъдеще ? Е какво , да не коментираме история въобще ли ?? Откъде накъде ??

Да не ти се накърняват нежните чувства и носталгия към соца ли ? Има и по лесно решение - не чети и не дискутирай.

Нека да приемем, че са били лоши. Нека приемем, че някой е виновен. То, какво търсиш под вола теле ли, а?!

Въобще е важи тази поговорка. Има си теле, и то под равата. Има си и причина-следствие в тази история.

Ама пусто ... все те дразнят тези неща :) 

Мислете си, че съм злобен, че единствено мога да ви обиждам. Това няма как да е истина Мире, и всякакви твои/ваши сентенции са леко глуповати, да не употребя по иначе едни слова, за начина по който ти/вие водите някакъв вид дипломация. Аз не водя такава, но след като имате претенция да сте културни и интелигентни, то би следвало да знаете какво публикувате тук и в тоя смисъл вие умишлено правите на този сайт нещо, а не аз. Какво правите, то това само и единствено ти/вие си знаете, но определено ти/ви се плаща за това. Кажи/Кажете им на твоите работодатели, че по този начин да наблъскват с някакъв вид информация във един свободен форум е малко или много им липса журналистическа етика. Правете си видовете проучвания и/или маркетинг, но не предизвиквайте такива реакции като моите. Моля!!!

Ама разбира се, когато не ти изнася нещо - той е платен .

Въпреки че има далеч по ярки примери за безсмислено тролене и умишлено съсипване на темите .

Платените са по агенциите и сайтовете. Там плащат. Моето мнение е било винаги критично и самокритично.  И обикновенно проверявам пвоечето източници, което именно много мразите в мен :) 

И че често хващам фейкове и манипулации. Няма как някой да ми плаща за това че си имам собствено мнение.

• Автор

КФИ се развива идеално гледам

преди 11 часа, miro20 написа:

Е какво , да не коментираме история въобще ли ??

Пак ще повторя, не е проблем коментирането на миналото, а изопачаването! Това за мен не е от значение, но да се набива в ефира сегрегация, да се пропагандира вид неистина, да се предизвиква ксенофобия към комунизма и т.н., не е журналистически етично.

преди 11 часа, miro20 написа:

Защо аз не го правя към теб ?

Ти към мен, да, но ти към моята памет, а?! Към моята идеология, а?! Мога да се аргументирам, но за Вас въпросните аргументи не ще значат нищо.

Ето и моя образ (имидж): Дъртак си чете вестника. Гледа статия и псуне журналистъ. Оня мисли, че дъртия мрази. Разликата е, че при другите медии журналистъ не може да го чуе. На теб за това ти се плаща. Мире, този Ваш начин да си изкарвате прехраната е нечистоплътен.

Та, индиректно какво става, отделно, че навявате политически прочит на историята, то съграждате и една ксенофобия към дъртите хора в младите. Не е редно Мире.

Един лек пример от наше село. Преди колективизацията определени трудолюбиви хора с много пот и прочие са изкарвали прехраната си в Балкана. После, слизайки в полето с удоволствие са полагали труд на почва с много по-добри показатели и с по-малко усилия. Тези хора не са искали да са ратаи на някой чорбаджия. Те са свободни хора и за тях кооперирането е висша форма на морална ценност. Това ти като гражданин не може да го знаеш и да се твърди, че комунистите с насилие са отнели земите на кой, а?!

Тук в региона именно благодарение на комунистите се изгражда завод, нов поминък и прочие.

Пратех те да се информираш за това как комунисти са били погубвани до към 1956, но ти какво, а?! Пратих те да се информираш по кое време са махнати въпросните политически лагери, ти какво, а?! Все завърташе нещата към ту: И все пак комунистите са виновни. Типично като Марк Порций Катон Стари. :) 

Спрямо ДС ... хм ... пак ... и все пак Държавна Сигурност е виновна ... :)   Все едни мантри и колкото и доводи по по-несериозен начин да ти намеквах, че бещо тоя ти имидж не е добър, ти какво ... е ... стомната на поредния път се счупи и ти теглих една Стоичкова приказка, а ти като препикано мушкато завъртя лисичата си опашка към това, че съм бил злобен и че съм те обиждал, и че не можело така.

Мире, нещо ма теб ти липсва, не на мен. И пак ще повторя ти/вие имате проблем с мен, а не обратното!!!

Много е лесно да не ти/ви обърна внимание, но не става така. Ще ти/ви обръщам внимание и ще ви попържам и прочие Вас меки журнал листчета.  Ша Ва късам едно, по едно. Я немам ни възвишена култура ни език, ни обноски и ке ви пукам с ко ми дойде на устата. :) 

Не може така, вашите нюанси в кафяво, в какино, не може ... ке има и нюанси в жълто, на едно нещо де в центъра на Брюксел е поставено и де всички си правят селфитъ ... и е обличано в какви ли не носии ... :) 

Де ви е хумора ве хора с някакви остарели схващания ... :) 

Мире, казах ти, ти живееш в миналото, не аз. До де съм жив, ще има някаква памет, защото аз не събирам само информация от жълтата преса и/или бялата, а съм сред народа и все още има хора които помнят ония времена и ги чувам. Кой млад ще седни да изслуша един 90 годишен старец, а?! И кой млад може да му каже на такъв човек, че говори лъжи, а?! Че видиш ли, трябвало да се изучи въпросния 90 годишен. Че е пълен невежа.

Не чувайте дъртите хора, а старите!!! Те са Вашето минало. Те са Вашата история. Ходете, водете си записки, не стойте по бюрата, а там сред народа съберете историята която все още се помни. Синтезирайте я и напишете нещо смислено, а не се дуйте какви документи сте изровили някъде.

Пак ще повторя, не е проблем коментирането на миналото, а изопачаването! Това за мен не е от значение, но да се набива в ефира сегрегация, да се пропагандира вид неистина, да се предизвиква ксенофобия към комунизма и т.н., не е журналистически етично.

Проблемът го написах по-назад. В България има огромно количество хора, които почти цял живот са били учени колко велик строй е комунизма, били са карани да градят светло комунистическо и социалистическо бъдеще, обяснявано им е как партията майка ще се грижи за тях и т.н. Сега им се налага да се сблъскат със информация, която умишлено е била крита от тях от същия този режим. Няма изопачаване, има научаване на нещата, такива каквито са били в действителност, а не такива, каквоти са били представяне на обикновените членове на БКП.

Мога да се аргументирам, но за Вас въпросните аргументи не ще значат нищо.

Аргументирай се.

Та, индиректно какво става, отделно, че навявате политически прочит на историята, то съграждате и една ксенофобия към дъртите хора в младите. Не е редно Мире.

Не е редно да си измисляш. Когато някой ти покаже документ от еди кой си конгрес на ЦК на БКП, в който пише какво са занели другарите по върховете е редно да се замислиш, защо техните знания така драстично се разминават с твоите за онзи същия период, а не да пишеш, че някой прави политически прочит на историята.

А за ксенофобията, която съграждаме(кои са тези дето съграждат) към старите хора хич не си прав.

Един лек пример от наше село. Преди колективизацията определени трудолюбиви хора с много пот и прочие са изкарвали прехраната си в Балкана. После, слизайки в полето с удоволствие са полагали труд на почва с много по-добри показатели и с по-малко усилия. Тези хора не са искали да са ратаи на някой чорбаджия.

Един лек пример от друго село. Преди колективизацията определени трудолюбиви хора с много пот и прочие са си изкарвали прехраната в Балкана. После идват комунистите, правят колективизация им взимат всичко на тези хора. Всичко. Стока, земя, поминък.

Сега да те питам теб - да предположим, че през последните 30 години си развивал собствен бизнес. Трудил си се, спестявал си, влагал си парите си разумно, купил си земя, обработваш я, тя ти носи приходи, даваш прехрана на други хора, които работят за теб, вложил си в акции, завещал си на децата си всичко това, помагаш им и в един слънчев идва един каскет и ти казва, че всичко това се одържавява. Всичко. Бизнесът ти, земята ти, стоката ти вече не са твои, не са на децата ти, а са държавна собственост. Е? Честита ти колективизация.

Те са свободни хора и за тях кооперирането е висша форма на морална ценност. Това ти като гражданин не може да го знаеш и да се твърди, че комунистите с насилие са отнели земите на кой, а?!

Ама не са се сетили да се кооперират в такива мащаби преди да им наложат колективизацията. Защо ли?

Висша форма на морална ценност е да оставиш човек да се развива както сам пожелае, а не да му налагаш на сила колективизация. Ако свободните хора решат да се кооперират ще го направят. Няма нужда някой друг да им казва какво да правят и да ги кара да го правят, защото това вече не е свобода.

Тук в региона именно благодарение на комунистите се изгражда завод, нов поминък и прочие.

А ако ги нямаше комунистите нищо нямаше да се изгради, така ли? Районът ти щеше да си е в същото състояние като преди 1945 г?

Мире, казах ти, ти живееш в миналото, не аз. До де съм жив, ще има някаква памет, защото аз не събирам само информация от жълтата преса и/или бялата, а съм сред народа и все още има хора които помнят ония времена и ги чувам. Кой млад ще седни да изслуша един 90 годишен старец, а?! И кой млад може да му каже на такъв човек, че говори лъжи, а?! Че видиш ли, трябвало да се изучи въпросния 90 годишен. Че е пълен невежа.

Доклад, прочетен от еди кой си партиен функционер на поредния конгрес на ЦК на БКП не е жълта преса. Този доклад представя състоянието на Народна република България пред другарите са най-много власт в държавата по онова време.

Не чувайте дъртите хора, а старите!!! Те са Вашето минало. Те са Вашата история. Ходете, водете си записки, не стойте по бюрата, а там сред народа съберете историята която все още се помни. Синтезирайте я и напишете нещо смислено, а не се дуйте какви документи сте изровили някъде.

При срещата "спомени" срещу "официални документи на БКП" знаеш ли колко пъти ще спечелят спомените?

Всички хора, с които съм разговарял за колективизацията я псуват. Всички. На един са му взели 200 овце и всичката земя. На друг са му взели 10 овце, 5 кози и всичката земя и т.н. Ревали са като малки деца. И те и родителите им.

Ето ти една народна приказка, та да видиш, че народът отдавна е разбрал, че спомените са си спомени и може да те вкарат в беля.

Цитат

Едно стадо сърни излязло по планината да пасе. Най-напред вървял най-старият елен, който знаел всички пътеки, познавал местата, гдето ловците правели примки и капани, или пък копаели трапове.

Той предвождал стадото сърни и оглеждал местата, гдето трябвало да минат.

Еленът избягвал всички опасни пътеки, но не знаел за една нова пътека, край която имало изкопан трап. Това било направено едва предния ден и старият елен още не могъл да узнае за него. И той водел стадото спокойно и сигурно тъкмо по тая пътека и цялото стадо щяло да се улови в този трап.

А едно сърненце, което вървяло най-подир, познало, че пътеката, по която вървят сега, е същата, по която то вървяло вчера само поради незнание и бе паднало в изкопания трап, но бе се спасило по някакво чудо.

То изтърчало напред, настигнало стария елен и рекло:

— Стой, дядко, стой! Не върви по тази пътечка, защото отпреде има голям трап. А ако повървим още малко, ще дойде нов трап със заложени край него примки и капани. Аз ги видях вчера и дори паднах в трапа, но по някакво ЧУДО се спасих.

Еленът се спрял, спряло се и стадото. Не знаел какво да каже, но му било тежко да послуша съвета на малкото сърненце. Какъв ум може да му даде едно вчерашно дете? И от бикоглавство ли, от нещо друго ли, той не рачил да послуша сърненцето и го смъмрал:

— Махни се оттука ти, вчерашно сърненце! Ти ли ще ме учиш? Зная аз где има трапове, примки и капани! — Рекъл и тръгнал напред, а по него и цялото стадо сърни.

Не изминали и десетина крачки, чуло се шум, а след него и рев. Старият елен и няколко сърни с него паднали в трапа, а ловецът излязъл и стрелял след стадото. Сърните успели да избягат живи и здрави, но слушали рева и плача на стария елен и сърните. Те едва дочули съвета:

— Не слушайте само старите, ами и патилите, за да се пазите от беда!

преди 8 минути, A.com написа:

Трудил си се, спестявал си, влагал си парите си разумно, купил си земя, обработваш я, тя ти носи приходи, даваш прехрана на други хора, които работят за теб

Капиталист!

Фашист!

Кулак! 

Експлоататор! 

Враг!

😂

преди 43 минути, Michigan111 написа:

Капиталист!

Фашист!

Кулак! 

Експлоататор! 

Враг!

😂

Чорбаджия!

:)

преди 1 час, A.com написа:

В България има огромно количество хора

Ти пък да видиш ... имало .... сега има огромно количество хора които такива като Вас облъчват с други лъжи.

Та, пак ще повторя пък аз, не БКП е виновна, а определени нейни членове.

Затова и помолих да извадите списъка, та да се види точно кои, а не да клеветите цялата БКП.

Да в БСП има доста за попържане, защото покрай друга идеология, социализъм пак определени хора опорочиха и социализма.

Дайте да видим кои са. Един от тях примерно е Сергей Станишев!!! Ето едно конкретно име.

Недейте така, всички в БКП (която де факто я няма вече...) и всички от БСП.

Дайте да видим и от СДС-то. Примерно Иван Костов.

Работете с конкретни имена, а не така на посоки уважаеми ляляджии.

Факт е, че огромна маса хора са живели доволно в НРБ. Или какво, след указ 56 не е била дадена възможност предприемачество, какво ли, а?!

Та Тодор Живков не му бе даден шанс да продължи замисленото от него. Защо, а?!

Та има другари и други ... които плюха на България, не само червени, а и сини ... алчността разори България!!! Тя няма цвят!!!

Ха сега да им се търси някаква наказателна отговорност, на кой, а ... на някакви вече извън играта ... на децата им ли да се търси отговорност, а?!

След '89 определени са успели, други не. Това доведе новата система. Примерно аз след '89 съм успял в нещо. Та, какво бил съм по информиран ли, а?!

Какво ги интересува поколение 21-век, а?! Сека нещата са именно в ръцете на поколение '83, '86 макс '89 които какво ... явно техните родители са били излъгъни, но от кога, а?! Определено не от Тодор Живков или БКП.

Не е проблем ... пращайте ги тези новите от БСП на съд!!! Не пипайте обаче БКП!!!

Де бе младо познаваш какъв е бил живота преди '89 година и как огромна маса хора си бяха доволни ... Стига толкова лъжи бе!!! Недоволни, че Вашите родители не са били предприемчиви по онова време ... Де ве поколение недоволно!!!

Нямате свян да хулите нещо където даже не познавате бе драги ми съ@ИИ-чета народни недоволни и прочие. Трябвало да лъсне Вашата истина за нещата.

Я бегай ... с това огромни маси бе ... ша тъ отнеса с малка маса и голямо ускорение ...  

преди 7 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

а старите!!! Те са Вашето минало.

миналото вече не в ролята "както беше".

Вчерашния ден по нищо не прилича на днешния. Вчерашния човек има проблем с адаптацията си за днешните промени. Човекът, който живее сред своето "вчера" не бих го слушал в какво вярва и къде виждал спасение, истина, щото вчерашните лични приказки не стават за днешния ден. За Днешния ден си имат вече нови приказки и това по никакъв начин не може да се приеме от "вчерашните хора".

Военщината вече не е това, което беше. Ма някой си давал клетви, за нещо си - това не е проблем на никого, но е вкарало в капана Клетвения. Живота върви, времето минава - той си останал в клетвите си, щото би  бил дал - като за вечни времена.

А те - и клетвите не са проблема, а че сред вчерашните времена, се даваше клетва и за вчерашната партия, която според нея беше тогавашното настояще, но и някакво "вчерашно бъдеще"... А тая партия бъдещето й показа среден пръст.

Праха на историята не е история. Може да е поучителен - за днешните, може и да не е.

И да си дедо - не означава нищо. Има дедовци, дето са толкова днешни, колкото не са много от младите "днешни". Но консервативната старост, е проблем дори за дедовците дето живеят сред нея. Но това не е до старостта, а до човека. Той човека цял живот е живял "някъде сред миналото си вчера". В този смисъл той си е "дедо", още като е бил в тийн-годините си. Разпозна ли се от "кои си", щото се пишеш всеки коментар.

Този полет по миналото даже е само маска - цялата работа е за теб си, щото ти живееш само сред това минало, дето сега никой не го бръсне. И имаш проблем с това - всеки коментар ти е като едно  също, и заради едни и същи дракания и несъвместимости.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Този полет по миналото даже е само маска - цялата работа е за теб си, щото ти живееш само сред това минало, дето сега никой не го бръсне. И имаш проблем с това - всеки коментар ти е като едно  също, и заради едни и същи дракания и несъвместимости.

Отново парадоксална  мисъл ... бих казал пълна глупост.

Определено нарцисизъм в степен почти Салвадор Дали.

:) Микрофона е Ваш! :) 

преди 43 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Ти пък да видиш ... имало .... сега има огромно количество хора които такива като Вас облъчват с други лъжи.

Та, пак ще повторя пък аз, не БКП е виновна, а определени нейни членове.

Затова и помолих да извадите списъка, та да се види точно кои, а не да клеветите цялата БКП.

Да в БСП има доста за попържане, защото покрай друга идеология, социализъм пак определени хора опорочиха и социализма.

Дайте да видим кои са. Един от тях примерно е Сергей Станишев!!! Ето едно конкретно име.

С какви лъжи те облъчвам? Излиза бай Тошо и ти казва колко сме добре, как поредната петилетка е изпълнена само за три години, как смело вървим към светлото комунистическо бъдеще. А като се съберат другарите насаме, воглаве с бай Тошо и... Ама тогава не са ти казвали кое как е, а сега като ти кажат сам да си прочетеш - облъчвали са те били.

Цитат

Глава I ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКО УСТРОЙСТВО

Член 1

(2) Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.

(3) Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз.

Член 2

(1) В Народна рeпубликa Бългapия цялaтa влacт пpoизтичa oт нapoдa и пpинaдлeжи нa нapoдa.

(2) Нapoдът ocъщecтвявa влacттa чpeз cвoбoднo избpaни пpeдcтaвитeлни opгaни - Нapoднo cъбpaниe и Нapoдни cъвeти - или нeпocpeдcтвeнo.

Член 3

(1) Дъpжaвaтa cлужи нa нapoдa кaтo:

зaщитaвa нeгoвитe интepecи и социалистически зaвoeвaния;

ръководи планомерно обществено-икономическо развитие на страната;

cъздaвa уcлoвия зa непрекъснато подобряване на благосъстоянието, образованието и здравеопазването на народа, както и за всестранното развитие на науката и културата;

ocигуpявa cвoбoднoтo paзвитиe нa чoвeкa, гapaнтиpa пpaвaтa му и зaкpиля нeгoвoтo дocтoйнcтвo;

Член 4

(1) Глaвнитe нacoки в paзвитиeтo нa дъpжaвaтa при изграждането на развито социалистическо общество ca:

пocтoяннo paзшиpявaнe нa дeмoкpaциятa;

уcъвъpшeнcтвувaнe нa opгaнизaциятa и дeйнocттa нa дъpжaвния апарат;

зacилвaнe нa нapoдния кoнтpoл въpxу paбoтaтa нa дъpжaвнитe opгaни.

Гледай колко истини има в Конституцията на Народна република България. Предполагам, че огромна част от народа(включително и ти, може би) тогава се е възползвал от правото си да контролира държавните органи, свободно да се развива и т.н.

Недейте така, всички в БКП (която де факто я няма вече...) и всички от БСП.

Да, да. Легнаха си другарите комунисти и се събудиха социалист. Смениха името и вече са нещо друго. А защо ли твърдят, че са създадени преди 100+ години.

Факт е, че огромна маса хора са живели доволно в НРБ. Или какво, след указ 56 не е била дадена възможност предприемачество, какво ли, а?!

От насилствената колективизация мина на указ 56. Защо така? Кога е издаден този указ 56? Кога влиза в сила?

Цитат

Петър Дюлгеров докладва: „Това са хора, които откровено споделят, че им е дошло до гуша от това, че не могат да покажат онова, на което са способни. Но споделят също, че ги обвиняват едва ли не в печалбарство и шарлатанство…“

И защо се наложи да се издава указ 56, след като кооперирането е толкова висша форма на морална ценност?

Та Тодор Живков не му бе даден шанс да продължи замисленото от него. Защо, а?!

Четиридисет години му трябваха да го измисли. И много хубаво го измисли - да се понаведем така, докато поотмине бурята. А като ви каза, че коминизъма е едно недоносче? Не ви ли облъчваше и той? 45 години строяхте комунизъм и накрая баш Тошо да ви каже, че комунизъма е едно недоносче. Проблем с това нямате. Имате проблем, когато някой друг ви го каже, особено ако е и по-млад от вас.

Та има другари и други ... които плюха на България, не само червени, а и сини ... алчността разори България!!! Тя няма цвят!!!

Ха сега да им се търси някаква наказателна отговорност, на кой, а ... на някакви вече извън играта ... на децата им ли да се търси отговорност, а?!

Да си затворим очите? Много... интересно предложение.

След '89 определени са успели, други не. Това доведе новата система. Примерно аз след '89 съм успял в нещо. Та, какво бил съм по информиран ли, а?!

Новата системе доведе то това, че всеки придоби свободата да успява както може. Включително и ти, както сам си написал.

Какво ги интересува поколение 21-век, а?! Сека нещата са именно в ръцете на поколение '83, '86 макс '89 които какво ... явно техните родители са били излъгъни, но от кога, а?! Определено не от Тодор Живков или БКП.

Не е проблем ... пращайте ги тези новите от БСП на съд!!! Не пипайте обаче БКП!!!...  

И защо да не ги интерсува поколение 21 век? А техните родители имено БКП ги излъга и след насилствената колективизация, с която отнеха почти всичко на техните баби и дядовци, отнеха и спестяванията на родителите им.

Странно защо си мислиш, че БСП, СДС и всички партии, наролили се в началото на 90-те години са нещо по-различно от БКП.

Искаш конкретни имена - ето ти едно конкретно БКП. 

Де бе младо познаваш какъв е бил живота преди '89 година и как огромна маса хора си бяха доволни ... Стига толкова лъжи бе!!! Недоволни, че Вашите родители не са били предприемчиви по онова време ... Де ве поколение недоволно!!!

О, разбира се, че е имало доволни. Много по-лесно е да чакаш все друг да те оправи - партията майка в случая, която мисли за теб и твоето бъдеще. Как няма да си доволен. А недоволните да чакат указ 56 или да се опитват да минат телените заграждения без да ги застрелят.

Нямате свян да хулите нещо където даже не познавате бе драги ми съ@ИИ-чета народни недоволни и прочие. Трябвало да лъсне Вашата истина за нещата.

Ще прочетеш ли приказката за Елена и сърненецето?

А истината, която наричаш наша, е истината която БКП скри от теб. Иди се оплаквай на тях, че са те лъгали, а не е трябвало, защото сега едно ИИ-чета тука недоволстват, хулят и те облъчват със същото, което БКП скри от теб.

преди 29 минути, A.com написа:

Искаш конкретни имена - ето ти едно конкретно БКП. 

Драги ми съ@ИИ-чо, пак за пореден път ли да кажа, че комунистите са избити до 1956 година. Някои от тях доживяха до към 1971 година в изолация.

Първо: Изобщо не познаваш идеологията на комунизма.

Второ: Изобщо не познаваш идеологията на социализма.

Трето: Изобщо не познаваш идеологията на демократизма.

Много е лесно - БКП, но това бе модерно през 90-те години на миналия век.

Надъхваш в младите както и бате ти Миро с една сегрегация, ксенофобия за комунизма и за въпросната партия.

преди 29 минути, A.com написа:

С какви лъжи те облъчвам?

Ето с какво ги облъчвате!!! Метафора е това!!!

Обясних ти, че не всички от БКП и БСП са мискини. Клеймиш ти много хора, като ползваш лъжа - огромно количество и т.н.

Няма да се учудя ако не си някой от въпросните псевдо анализатори, които в момента заливат ефира с какви ли не лъжи, за да дебалансират населението, но по ми се чини, че си хлапе де си няма друга работа, а се ей тъй гаври с неща де изобщо не разбира, щото било модно.

Да, правите го достатъчно деликатно и т.н., но до кога бе млади ще се правите на ощипани були, а?!

Нека ги изброим всички производни на СДС тогава, а,  включително и ДПС....

Де факто в миналото е имало БКП, БЗНС и ОФ. Всички са били членове в някоя от тези партии или са били безпартийни.

Та, ти твърдиш, че безпартийните са били под тяхно робство което е лъжа!!! Именно безпартийната огромна маса живееха в едни добри условия по времето на НРБ.

Няма проблем да си глупав, но не ни прави на някакви объркани хора драги ми съ@ИИ-чо. Твоята неопределеност и твоята безхарактерност ми е ясна.

Соприсе бе роме!!! Дур бе гяур!!! То бива, бива да сте толкова недоволни, но където се вика нямате ли си *ишки или книжки с които да си играете и/илу образовате, а?!

преди 14 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Соприсе бе роме!!! Дур бе гяур!!! То бива, бива да сте толкова недоволни, но където се вика нямате ли си *ишки или книжки с които да си играете и/илу образовате, а?!

Нещо се обажда старшинката У дедото - накрая всеки коментар лъсва типично казармената простотия и пърсигналщина, с техния съответен език на козар и пъдарин. Иначе много благи имитации на думички, но средния пръст на комунизма го показа главно историята.

Ама имало всякакви сред БКП - навсякъде има всякакви, щото и сред СС и Вермахта е имало интелигентни и умни хора, при това - със съвест, и с дела са били спирачка за идиотизма на фанатиците. И днес са останали неколко вехти дедовци, но едва ли си спомнят за 'клетвите' спрямо фюрера... както и това, че щом са били с мундири, каквито и хора да са, те са отговорни за колективната простотия и идиотизъм.

Това не прави с нищо различен казуса - БКП не е отделния си човек. Щом е налице индивид, той се разглежда като такъв, а не като принадлежност към нещо си. Като е принадлежен - вече не е индивид и не се разглежда като самостоятелен, ако ще и да е "майка тереза".

Останалите типични глупости няма въобще да ги коментирам. Още в първия си досега ми беше ясно че си се клел с фуражка и то - точно в годините в които си се клел и за партията си. Понеже тя е вече в праха на миналото, твоята съдба няма как да е по-различна. И не е заради друго - сам се поставяш в това положение. Останалото е само брътвежи, за спасение от самотата само и само да ти се обръща внимание.

Сред целия форум си се разпрострял и то с пълен провал - нямаш нито едно интелигентно мнение, за каквото и да било. Няма ги вече децата с възрожденски мироглед, щото той е отдавна попреминал. Но за хоримага тия раздумки вървят, на по 3 големи ракии. Съмнявам се че даже и там няма да е провал, но... и на казармата вече историята показа среден пъст, както и на клетвата ти. Това е положението със света - всичко се изменя, руши се едно, съгражда се друго. Свиквай - това е положението.  Нищо от твоят свят вече не е от значение за днешния. Ти не си направил нищичко за да усетиш съвремието, нищо че е само дуене, колко си успешен, колко си направил - на думички всеки може да е супермен.

преди 3 часа, A.com написа:

И защо се наложи да се издава указ 56, след като кооперирането е толкова висша форма на морална ценност?

За да може ей такива кат него да облъчват, че видиш ли добрите комуняги разрешили частната инициатива на отровения с болшевизъм и неосведомен за световните икономически тенденции електорат,  а иначе другарите да си преструктурират държавните фирми в АД, да правят външнотърговски фирми и да изнасят капитал. Защото с този указ могат да правят точно това,  без да им трябва специално разрешение.   Прекрасно са знаели, че кораба потъва и са гледали да точат колкото могат повече и по бързо. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.