Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Калдатски факултет по история

Featured Replies

преди 1 час, Michigan111 написа:

.....

Което е и всъщност най- големия обир в съвременната ни история - странно е, че и тогава, и към днешна дата, малко хора съзнават това. Е там да има как да се направи едно щателно разследване, приватизацията после ще ни изглежда, като жълти стотинки.

• Отговори 787
  • Прегледи 96k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Спри да съдиш за другите по себе си. В този форум едва ли има някой друг, който да НЕ може повече от теб. Ето ти списък с руските возила, които съм карал: Лада 1200 (Жигули), 1500, 1600, Самара (

• я па ... към десертите : https://www.bulblog.com/секретни-документи-проговарят-руси/  

• И защо да е нямало българско самосъзнание? Георги Мамарчев дори опитва да вдигне въстание,  но самите руснаци не му позволяват. 

Публикувани изображения

преди 6 минути, insec написа:

Което е и всъщност най- големия обир в съвременната ни история - странно е, че и тогава, и към днешна дата, малко хора съзнават това. Е там да има как да се направи едно щателно разследване, приватизацията после ще ни изглежда, като жълти стотинки.

Ама то е един процес това... приватизацията с какви пари я направиха?  Само дето използваха една част от изнесеното.  

Е тя приватизацията им излезе без пари да ти кажа - като знам само предприятието, в което работеха родителите ми, стигало е до над 1000 човека персонал, купиха го за 700 бона, то да го нарежеш само на старо желязо да го продадеш е милиони :Д  И например аз мога да извадя и три милиона за туй предприятие, ама няма ми го дадът - щото имахме местни баровци милионери, искаха да го купят, впрочем единия от най- желаещите беше именно един играч в скрапа, даже лично се познавах с него, вика ми "два милиона ще дам за тоз завод, щото само цветните метали в него ми стигат, ама .... нямам право" :Д Цъфнаха си шопи от род и потекло, взеха си го, и толкоз с приватизацията - моите поне успяха да се пенсионират.

преди 45 минути, Michigan111 написа:

Ами....активни борци против капитализма, ко да ги правиш 😂 

Те си го чувстват бащинийка, щото в действителност такова им е било. Това е малък пример за положението в цялата държава - този завод заедно с още няколко пак такива по- мащабни промишлени предприятия из страната бяха в едно общо дружество, което от своя страна си бяха генералните директори от соца. Отделно, че освен по партийна, си бяха и по родствена линия доста сред тях. И сега от гледна точка на тези хора, дето цял живот са живяли в небивал разкош на гърба на тези заводи - била дошла демокрация и бай пенчо от пенчова маала, щял да го купува. Е как да стане? :Д Седемстотин хиляди лева са само заплатите на месец - за какви капитали, какви пари, какви средства иде реч. Тогава не се работеше с тирове, а с влакове. Та по времето, когато го купиха брой, че вече бе ошушкан.И като ми кажат "от демократите" и кои са тез демократи - директорите от соца. :Д Винаги от самото начало, когато е бил създаван завода (края на 70-те) до самия му край, собствениците му са били едни и същи хора - нищо, че тогава било държавно, и пак нищо, че имало приватизация.

току-що, insec написа:

И като ми кажат "от демократите" и кои са тез демократи - директорите от соца. 

Е аз от месеци им предлагам на нашите форумни социалисти да ги разгледаме тези демократи, да ти видим от небето ли паднаха или са партийни чеда,  и понеже и те отлично ги знаят кои са, но не им изнася,  ми обясняват колко съм зелен, наивен и т.н.  :D

• Автор
преди 10 часа, A.com написа:

Чорбаджия!

:)

Пинтия!

преди 1 час, Michigan111 написа:

Ами....активни борци против капитализма, ко да ги правиш 😂 

Хъх следващото поколение активни борци викаш

преди 50 минути, Michigan111 написа:

Е аз от месеци им предлагам на нашите форумни социалисти да ги разгледаме тези демократи, да ти видим от небето ли паднаха или са партийни чеда,  и понеже и те отлично ги знаят кои са, но не им изнася,  ми обясняват колко съм зелен, наивен и т.н.  :D

Да ама ще разбутаме аннекалистите начело с форумната мрънкаша принцеса  и ще има яко банани

преди 8 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Драги ми съ@ИИ-чо, пак за пореден път ли да кажа, че комунистите са избити до 1956 година. Някои от тях доживяха до към 1971 година в изолация.

Първо: Изобщо не познаваш идеологията на комунизма.

Второ: Изобщо не познаваш идеологията на социализма.

Трето: Изобщо не познаваш идеологията на демократизма.

Много е лесно - БКП, но това бе модерно през 90-те години на миналия век.

Драги ми господине, за пореден път пропускате да отговорите на зададените ви въпроси.

Първо, второ и трето - въобще не знаеш какво знам и какво не знам.

Партията майка се казваше как... Българска КОМУНИСТИЧЕСКА партия. Да ти цитирам ли пак конституцията на Народна република България, че да видиш какво пише там?

Цитат

Член 11

Отечественият фронт е въплъщение на съюза на работническата класа, трудещите се селяни и народната интелигенция. Той е обществена опора на народната власт, масова школа за патриотично и комунистическо възпитание на населението и за привличане на трудещите се в управлението на страната.

Член 13

(1) Икoнoмичecкaтa cиcтeмa нa Народна peпубликa Бългapия e социалистическа. Тя се ocнoвaвa нa обществената coбcтвeнocт върху средствата за производство, изключва експлоатация на човек от човека и се развива планомерна към комунистическа икономика.

(3) Съпpузитe имaт paвни пpaвa и зaдължeния в бpaкa и ceмeйcтвoтo. Рoдитeлитe имaт пpaвo и ca длъжни дa ce гpижaт зa oтглeждaнeтo нa cвoитe дeцa и зa тяxнoтo комунистическо възпитaниe.

(1) Възпитaниeтo нa млaдeжтa в комунистически дух e зaдължeниe нa цялoтo oбщecтвo.

(1) Твopчecтвoтo в oблacттa нa нaукaтa, изкуcтвoтo и култуpaтa cлужи нa нapoдa и се развива в комунистически дух.

Обясних ти, че не всички от БКП и БСП са мискини. Клеймиш ти много хора, като ползваш лъжа - огромно количество и т.н.

Огромно количество е лъжа? Така ли? Примерно, 1 милион брои ли се за огромно количество?

Няма да се учудя ако не си някой от въпросните псевдо анализатори, които в момента заливат ефира с какви ли не лъжи, за да дебалансират населението, но по ми се чини, че си хлапе де си няма друга работа, а се ей тъй гаври с неща де изобщо не разбира, щото било модно.

Тоест, минахме на ad hominem.

Да, правите го достатъчно деликатно и т.н., но до кога бе млади ще се правите на ощипани були, а?!

Ей това е ощипана госпожица:

преди 10 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не е проблем ... пращайте ги тези новите от БСП на съд!!! Не пипайте обаче БКП!!!...  

Нека ги изброим всички производни на СДС тогава, а,  включително и ДПС....

Изброй ги.

Де факто в миналото е имало БКП, БЗНС и ОФ. Всички са били членове в някоя от тези партии или са били безпартийни.

Де факто БКП пое властта с помощта на съветската армия - де факто българският народ не е избирал БКП да управлява страната. Де факто БКП огради България с телени огради. Може би БКП те е обучила достатъчно добре, че сега да пишеш да не пипаме БКП.

преди 10 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не е проблем ... пращайте ги тези новите от БСП на съд!!! Не пипайте обаче БКП!!!...  

Де факто ти не искаш да се пипа партията, която доведе България до ... колко фалита? Де факто ти не искаш да се пипа партията, която искаше да подари националния суверинитет на България на "братския" Съветски съюз и да станем поредната съветска република. 

Цитат

„Пленумът оценява като забележителна проява на патриотизъм и интернационализъм инициативата на другаря Тодор Живков да се издигне на качествено нова степен братската дружба и всестранното сътрудничество между нашата страна и Съветския съюз и да се създадат предпоставки за пълно обединяване на двете наши братски страни“, пише в крайното решение, прието единодушно и с бурни овации от всичките близо 200 членове и кандидат-членове на ЦК на БКП.

Честитих ти насилствената колективизация. Сега ти честитя и съветското гражданство. Честито, товарищ!

Де факто, кой управляваше България, БКП, БЗНС, ОФ е ясно написано.

Цитат

ТВЪРДО РЕШЕНИ

да изградим под ръководството на Българската комунистическа партия

Глава I ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКО УСТРОЙСТВО

Член 1

(1) Народна република България e социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с Работническата класа.

(2) Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.

(3) Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз.

Та, ти твърдиш, че безпартийните са били под тяхно робство което е лъжа!!! Именно безпартийната огромна маса живееха в едни добри условия по времето на НРБ.

Къде съм твърдял, че безпартийните са били под тяхно робство? Ще цитираш ли или ще подминеш?

Няма проблем да си глупав, но не ни прави на някакви объркани хора драги ми съ@ИИ-чо. Твоята неопределеност и твоята безхарактерност ми е ясна.

Няма проблем да не пишеш нищо по същество. Всички прекрасно знаят кой, кога и защо минава в режим ad hominem, включително и ти.

Соприсе бе роме!!! Дур бе гяур!!! То бива, бива да сте толкова недоволни, но където се вика нямате ли си *ишки или книжки с които да си играете и/илу образовате, а?!

Майтапът на страна, имам позната, която вече е пенсионерка, но все още работи. Не минава и месец без да ни разкаже как по времето на комунизма(защо ли всички така го наричат) е ходела на по 30-35 банкета в годината и все организирани от "работодателя". И тя не дава дума да се продума против... сещате се. Сега банкети няма и ѝ е налага да работи.

преди 3 минути, A.com написа:

Честитих ти насилствената колективизация. Сега ти честитя и съветското гражданство. Честито, товарищ!

И кога точно стана това?

Питам кога се обединиха страните и кога са раздавали съветско гражданство в България?:hush:

преди 5 минути, M.Николов написа:

И кога точно стана това?

Питам кога се обединиха страните и кога са раздавали съветско гражданство в България?:hush:

Ти се радвай, че не стана, че сега доста хора щяха да въздишат по прекрасния живот, който са имали, докато са били част от Съветския съюз. На какъв ли език щяха да въздишат.

току-що, M.Николов написа:

Аа, вече говориш и от името на други хора, напредваш.Скоро ще си един истински медиум.:wub:

Ааа, ти се хвана за едно изречение и умишлено пропусна всичко останало. Браво.

Добре, ето ти още нещо, спрете да изтъквате фалитите на държавата, като нещо присъщо едва ли не, само на социалистическите страни!

Ако случайно не сте забелязали Гърция съвсем наскоро фалира за енти път в своята история, а там никога не е имало социализъм!

И не е само тя, да не си помислите нещо:

https://www.investor.bg/analizi/91/a/igra-na-faliti--gyrciia-li-e-nai-golemiiat-greshnik-125602/

преди 7 минути, M.Николов написа:

Добре, ето ти още нещо, спрете да изтъквате фалитите на държавата, като нещо присъщо едва ли не, само на социалистическите страни!

Добре, спирам. Другите неща също ли да спра да ги изтъквам?

За фалитите на Гърция ти кога разбра? За фалитите на България по време на БКП кога разбра?

Edit: Николов, кой изтъква фалитите на държавата като нещо присъщо, едва ли не, само на социалистическите държави?

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Фалитите са си присъщи на всякакви държави. Гърция макар на практика да беше фалирала (И все още е ), официално не фалира, защото имаха основателна причина да я спасят. 

преди 2 минути, A.com написа:

За фалитите на България по време на БКП кога разбра?

В България никога не е имало реален фалит по времето на социализма, имало е временни затруднения, но държавата винаги е била в състояние да си изплати задълженията!Не е важно кой кога е разбрал, важното е, че са намерили начин държавата да излезе от положението без това да се отрази съществено на населението!

https://antipropaganda.eu/debts.html

А тук едно сравнение на БВП на България, Унгария и Германия(Западна и след това обединена)

http://kraiat-na-prehoda.millenniumclub.org/2018/07/16/бвп-хронология-1944-2018/

А тук са изброени и за какво са отивали парите всъщност:

https://uniconbg.com/трите-фалита-на-нрб-за-които-дори-и-костов-не-разбра-2446.html

И един последен въпрос: дайте пример за капиталистическа държава с нулева безработица?

Ако можете, де!:rolleyes:

преди 1 час, M.Николов написа:

В България никога не е имало реален фалит по времето на социализма, имало е временни затруднения, но държавата винаги е била в състояние да си изплати задълженията!Не е важно кой кога е разбрал, важното е, че са намерили начин държавата да излезе от положението без това да се отрази съществено на населението!

https://ekipbg.com/faliti-nrb/

https://fakti.bg/bulgaria/254745-trite-taini-falita-na-bkp-i-todor-jivkov

Твърдят, че това в цитатите са все думи, казани от Живков.

Цитат

„Липcвaхa ни финaнcoви cрeдcтвa и cтрaнaтa бeшe прeд пълeн финaнcoв бaнкрут. Прeдпoлaгaм, чe зa дa дaм cъглacиe зa прoдaжбa нa злaтoтo, e имaлo тeжки aргумeнти, излoжeни oт бaнкaтa прeд мeн. Вeрoятнo c вaлутaтa, пoлучeнa oт тaзи cдeлкa, ca плaщaни някoи рaзхoди, кoитo ca били нeoтмeними и нe e имaлo никaквa другa възмoжнocт.”

Цитат

„Блaгoдaря зa пoмoщтa, кoятo Пoлитбюрo нa ЦК нa КПCC и cъвeтcкoтo прaвитeлcтвo ни oкaзaхa c oтпуcнaтия крeдит. Бeз тaзи пoмoщ Бългaрия oт тaзи гoдинa нямaшe дa бъдe плaтeжocпocoбнa.”

Цитат

„Aз нe твърдя, чe нaрoдът e живял в изoбилиe – тaкoвa бeшe врeмeтo. Ниe cмe идeaлизирaли Cъвeтcкия cъюз. Тoй зa нac бeшe oбрaзeц. И трябвa дa бъдa ceгa пoдлeц, зa дa кaжa, чe oщe тoгaвa cъм бил нaяcнo кaквo e билo пoлoжeниeтo в Cъвeтcкия cъюз. Ниe пocтeпeннo виждaхмe и зaпoчнaхмe пocтeпeннo дa чувcтвaмe, чe cъвeтcкитe хoрa живeят пo-лoшo oт бългaрcкитe грaждaни. Oчeвиднo e, чe ЦК нa БКП и гeнeрaлният му ceкрeтaр ca били пoд влияниeтo и в плeн нa илюзиятa, чe пoбeдaтa нa coциaлизмa в Eврoпa e гaрaнтирaнa.

И нaкрaя, пoнeжe гoвoря oткрoвeнo, иcкaм дa пoдчeртaя, чe тaзи пoлитикa зa тoгaвaшнитe уcлoвия бeшe прaвилнa, нo зaпoчнa дa рaждa cвoитe пaрaдoкcи и прoтивoпoлoжнocти. Бaвнo, нo cигурнo бяхмe ocъдeни нa тeхнoлoгичнo и инфoрмaциoннo изocтaвaнe, тъй кaтo нaшият пaзaр бeшe глaвнo coциaлиcтичecки. Oт 1985 г. мoдeлът нa рaзвитиe, кoйтo бяхмe избрaли, зaпoчнa дa ce руши. Яcнo бeшe, чe тoй криe в ceбe cи прeдпocтaвкитe зa cвoeтo ликвидирaнe.”

Но, да не пипаме БКП.

преди 1 час, M.Николов написа:

И един последен въпрос: дайте пример за капиталистическа държава с нулева безработица?

Ако можете, де!:rolleyes:

Като повдигаш темата дай ти пример за такава държава. Ето ти примери на държави с повече от нулева безработица?

https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/062315/unemployment-rates-country.asp

http://worldpopulationreview.com/countries/unemployment-by-country/

https://www.theglobaleconomy.com/rankings/unemployment_rate/

http://factsmaps.com/countries-with-the-highest-and-lowest-unemployment-rates/

преди 12 часа, _ramus_ написа:

Нещо се обажда старшинката У дедото - накрая всеки коментар лъсва типично казармената простотия и пърсигналщина, с техния съответен език на козар и пъдарин. Иначе много благи имитации на думички, но средния пръст на комунизма го показа главно историята.

:) Определено позна! :) Браво! За първи път някаква сентенция от мисловна дейност. :) 

Да, на комунизма му показват среден пръст, нещо като това ще да е:

Резултат с изображение за „мистър бийн gif“

преди 4 часа, A.com написа:

Драги ми господине, за пореден път пропускате да отговорите на зададените ви въпроси.

Първо, второ и трето - въобще не знаеш какво знам и какво не знам.

Партията майка се казваше как... Българска КОМУНИСТИЧЕСКА партия. Да ти цитирам ли пак конституцията на Народна република България, че да видиш какво пише там?

Огромно количество е лъжа? Така ли? Примерно, 1 милион брои ли се за огромно количество

Тоест, минахме на ad hominem.

Ей това е ощипана госпожица:

Изброй ги.

Де факто БКП пое властта с помощта на съветската армия - де факто българският народ не е избирал БКП да управлява страната. Де факто БКП огради България с телени огради. Може би БКП те е обучила достатъчно добре, че сега да пишеш да не пипаме БКП.

Де факто ти не искаш да се пипа партията, която доведе България до ... колко фалита? Де факто ти не искаш да се пипа партията, която искаше да подари националния суверинитет на България на "братския" Съветски съюз и да станем поредната съветска република. 

Де факто, кой управляваше България, БКП, БЗНС, ОФ е ясно написано.

Къде съм твърдял, че безпартийните са били под тяхно робство? Ще цитираш ли или ще подминеш?

Няма проблем да не пишеш нищо по същество. Всички прекрасно знаят кой, кога и защо минава в режим ad hominem, включително и ти.

Майтапът на страна, имам позната, която вече е пенсионерка, но все още работи. Не минава и месец без да ни разкаже как по времето на комунизма(защо ли всички така го наричат) е ходела на по 30-35 банкета в годината и все организирани от "работодателя". И тя не дава дума да се продума против... сещате се. Сега банкети няма и ѝ е налага да работи.

Първо: Не възнамерявам да отговаря, не съм на някаква анкета.

Не знам коя е Вашата партия майка, т.е. не съм бил с нея. Реално Бог да я прости моята майка, а Вашата да е жива и здрава дано. Също така едва ли съм Ви баща, в смисъл плътски страсти с разни партии не съм имал. За въпроси как сте направени се обърнете към бащината си идеология. :) 

Кратко: Не се явявам на изпит пред Вашата партийна линия.

Де факто е едно, но де юре е друго. Нямам намерение отново да Ви обърна последното интервю на Тодор Живков. Уви, явно не желаете да го изгледате и да видите аргументите, които са самата действителност по отношение социализма който е бил в миналото.

Сякаш обвинявате, че Тодор Живков е казал някакви лъжи във въпросното. Това по отношение на социализма който е имало в НРБ.

За робството, бе метафора, т.е. върнете се назад и вижте коментара си за огромните ... Говорейки за един милион, вече имаме някаква цифра, то тя е 1/8 от населението, т.е. говорим за някакви 12,5 процента. Де че огромно количество невежи е имало по онова време. Да, навсякъде има огромни количества невежи хора, но трябва да се научите, че болшинството хора са от значение. Та, ай кажете коя прослойка са били това огромно количество хора, а?!

Едва ли пък Вие сте отговорили на неудобни за Вас въпроси и нямате право да изисквате аз да Ви отговаря.

Няма проблем да не пишеш нищо по същество. - На едно и също мнение сме!!! ;) 

За банкетите: Вижте сега, и сега в определени фирми се провеждат тимбилдинги, бля еди какво си ...

Само това ще напомня пак: По какво един правец 16 отстъпваше от един IBM, а?!

Няма да изброявам телевизорите, автоматичните перални, струговете с ЦПУ и прочие спрямо марките на тогавашния запад, а?!

Демокрацията върна икономиката в недрата на Ку/Кю ... след демокрацията България бе преведена към вид феодализъм. Факт, а не де факт, и то подплатен с де юре.

БКП според Вашите мирогледи била каква - Сатрап, Изрод и Насилник - Лъжа!

Населението имаше спестявания.

Роме, по-напредналите цигани изучиха българския и успяха да заживеят като истински българи. Да, сред Вас останаха едни изроди, които умишлено не се ограмотиха и които други, не БКП ги манипулираха и лъжеха.

Та, да смятате "огромно количество" турско говорещите цигани като значим фактор е малко или много смешно. :)

Признавам, дразня се, когато невежи като Вас клеветите нещо което изобщо не сте способни да проумеете. Ако това е била целта, то сте я постигнали.

Просто сте нечистоплътни драги ми съ@ИИ-че ... жалко ... нищо не може да Ви измие съзнанието. Жалко, .... но факт!!!

Лъжете си на воля ... на мен лично не ми пречите ... Как бе, ако не познаваш лъжата, то как ще се ориентираш в истината, а?! :) 

Господи прости му на @A.com волните и не волни грешки. Амин

на 24.02.2020 г. в 5:30, iИ.дИоNд.Ni написа:

да се предизвиква ксенофобия към комунизма и т.н., не е журналистически етично.

Според теб и отхвърлянето на национал социализма е ... вид ксенофобия ??

Утре някой който дере котета ще се оплаче за дискриминация че не си упражнява "идеологията" ???  Трети ще вика "искаме си фашизма" ??

преди 17 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не пипайте обаче БКП!!!

Култово .... :lol6:

Виж, нарочно не участвах и не репликирах всяка една твоя глупост.

@A.com достатъчно подробно  и тотално те  размаза.

Може би не видях една маааалка подробност която да добавя към неговите аргументи

- че комунистическата идеология и цоциалистичекси режим е осъден като престъпен с декларация на НС.

на 24.02.2020 г. в 5:30, iИ.дИоNд.Ni написа:

И пак ще повторя ти/вие имате проблем с мен, а не обратното!!!

Само на това и аз ще повторя - не, другарю, проблема си е в теб.

Време ти е да се събудиш от илюзиите и утопиите си. Стига да искаш де.. а ти не искаш.

Това също го разбирам и ти съчувствам, но си остава твой, не мой проблем :) 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Понеже сме в Калдата Факултета, а явно определени потребители силно желаят да го политизират, то реших леко да извадя политиката, но до колко ще видим ...

Става въпрос за България и по-точно за НРБ - периода между 1956 до 1989 г. За периода от 1944 до 1956 е друга тема.

1956 година е ключова и в световната история.

Развитието на България бавно е напредвало. Икономически е укрепнала до толко, че е засегнала икономическите интереси на западния свят.

БВП се е формирал не толкова от търговията ни със СИВ, а с търговията ни със развиващи се страни от "третия свят".

Освен оръжия, то ние сме стъпили и на пазара на компютри. Да, към тогавашния момент електрониката е била в процес на възход. Това е благодарение на нашето външно разузнаване. Дали са били подразделение на ДС е друга тема ...

В България започват да се произвеждат пълни аналози на 8-битови процеси и ко-процесори, а в последствие и пълни аналози на 16-битови. В началото обаче бе пълен аналог на една IBM машина. Въпросните бяха разположени в изчислителни центрове из големите градове.

Развитието на България бавно се повишаваше и всякакъв вид твърдение, че БКП е била гадна партия е лъжа!!!

В България се произвеждаха и други неща. Така наречените стругове с ЦПУ. Започнаха да се произвеждат и телевизори и ред други неща които към тогавашния момент не отстъпваха по качество на западните си аналози.

Работил съм с всякакви електронни машинки и джаджи произведени в България и не само това, но съм имал възможност да работя и на IBM, Apple. PC-IBM и мога с чиста съвест да кажа, че нашите компютри не отстъпваха ни на йота на въпросните марки. Телевизорите пък не отстъпваха по качество на SONY. Работил съм и със стругове с ЦПУ - същата работа.

Отделно това, дърво обработваемите ни машини също бяха на висше ниво.

Кратко: Промишлеността бе на висота!!!

Хранително вкусовата ни промишленост - също. Земеделието също. И прочие и прочие ...

Да ми се говорят някакви лъжи, че БКП се изрод, че членовете на въпросната са изверги и прочие е пълна клевета. Да, сред всяка партия си има едни дребни душички и прочие, но същите лесно ДС ги "съветваше" и всичко бе ОК.

След 1986 година засегнатите западни и най-вече на САЩ интереси започнаха да финансират определени отрепки, за да не може нашата икономика да израства в посока, където някой друг трябваше да реализира своята продукция. Падението на България е факт, но то не е в следствие на БКП, а на отрепки обслужващи най-вече интересите на западните и най-вече на САЩ интереси. Факти, факти, факти.

Да се акцентира вниманието на Калдата потребителите в някакви гонения на някакви онеправдани хора е низост и въпросните потребители които го правят са неоправдани.

Драги ми съИИ-чета, не изисквайте от мен да се оправдавам, т.е. ще ви пукам вашите неоправдани олигофрении.

Известно ми е, че няма да престанете и тихичко се хихикате някъде зад клавиатурните си устройства, но просто не сте в състояние да ме ядосате.

Оставям Ви във вашето вечно недоволство и мантисване, че комунизма е виновен ... :) 

преди 2 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Драги ми съИИ-чета, не изисквайте от мен да се оправдавам, т.е. ще ви пукам вашите неоправдани олигофрении.

Известно ми е, че няма да престанете и тихичко се хихикате някъде зад клавиатурните си устройства, но просто не сте в състояние да ме ядосате.

Чети бе Пенчо , Пенчо не чете.... :)

Отговорено ти е по назад. С аргументи и линкове да четеш , четеш и четеш... ама Пенчо не чете... той си знае пропагандата.... И лъжите . И изопачената история, срещу която толкова роптае.... :giggle1:

преди 9 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

с чиста съвест да кажа, че нашите компютри не отстъпваха ни на йота на въпросните марки

Чи как няма да отстъпват ...  дали ще се сетиш Правец как е създаден ?  :giggle1:

преди 19 минути, miro20 написа:

Според теб и отхвърлянето на национал социализма е ... вид ксенофобия ??

Мире, хайде оспори другите факти, които цитирах, а?!

При социализма България се е развивала и даже е засегнала интереси на определени западни и на САЩ интереси и това под ръководството на БКП.

Мире, ти си ми сладичък бе миличък, до толкова си наивен, че направо се клатиш бе скелет мой мил драг. :) За разлика от @A.com ти поне не си зомбиран. С теб някак си на един по хард език се разбираме, но пусто туй младо верно има нещо различно между ушите си ... :) Не, знам ... дали е мутация на чернобилската авария или просто си е куха лейка ... :) 

Мире, обичам те бе съ@ИИ-че, но това не пречи, че и теб няма да те псунем ил забършем някой шамар зад врата ... :)

Разбери ме правилно, крайности има. Не е проблем да си националист, а дали въпросния социум трябва да управлява страната ни е друга тема. Да, знам, че в днешно време всичко е "менте" и се бъркат патриотизма с национализма и т.н., но ако въпросните крайни фракции се съобразяват с законността която действа, то няма проблем. В противен случай отиваме на история написана от принцеса Аннечункнетакована ... :) ил секирджисънъ .. :) 

Моля те, хайде поне ти не проявявай инфантилност ... а?!

A.com бил зомбиран .... :lol6:

Размаза те бе човече... размаза те...

А ти освен да викаш истерично  "Не пипайте БКП"  друго не ти остана...

преди 2 минути, miro20 написа:

Чи как няма да отстъпват ...  дали ще се сетиш Правец как е създаден ?  :giggle1:

Някъде имам схемата му, да я поствам ли искаш, а?! :) 

Как паметта му можеше да стане 128 КВ. ... :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.