Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Музика с високо качество

Featured Replies

• Автор
преди 6 часа, JKirilov написа:

+1

И кажи искаш ли да ти дам няколко парчета за тест? Примерно 2 в твоите стилове и 2 други?

Митак, вече си подхванал и Евлампи? Ма съвсем си се побъркал! :angry:

Кажи ги да уредя и тебе?

Смятам да пускам музиката през Nvidia Shield Pro 2019 или лаптоп
Имам ресиивер Onkyo RZ-730 с колони лява и дясна Onlyo SKF-4800

https://www.intl.onkyo.com/products/speakers/center_surround/skf-4800/index.html

Предна и съроунд Onkyo SKS-4800

https://www.intl.onkyo.com/products/speakers/center_surround/sks-4800/index.html

на тавана сложени колони педна лява/дясна и задна лява дясна които нямат значение за музиката 

SVS Prime Elevation

https://www.audiovisualonline.co.uk/product/32964/svs-prime-elevation-black-gloss-speakers-pair-/?gclid=EAIaIQobChMIoNj4kvzz6AIV2YBQBh06sg4CEAAYASAAEgLfMvD_BwE

2x SVS PB2000 Subwoofer - като само единиа е разположен добре и само него пускам ,а другия е в ъгъла на стаята и не го пускам.

Но догодина мисля да си сменам Онкио колоните със SVS ULTRA серията, като първо си взех атмос колоноте , защтото сега нямам къде да къде да сложа SVS ULTRA TOWERS защтото на тях им трябва малко повече място около тях.

И забравих най-важното, ще закача onkyo-то към power amplifier MARANTZ 8807 

https://www.us.marantz.com/en-us/shop/avseparates/mm8077

които ще го ползвам за 5-те канала от 5.2.4 системата

Редактирано от Petar Petrov 1983 (преглед на промените)

• Отговори 62
  • Прегледи 10,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
на 15.04.2020 г. в 16:16, Evlampi написа:

Дори по-скоро не е въпрос на ненамиране, а по-скоро на нежелание човек да си купи същото нещо на CD и да го рипне :)

Въпрос е и на финанси, и на смисъл от цялата работа.

Вчера се пробвах нещо, подтикнат от думите ти. Намерих си в торент тракер един любим стар албум на E.L.O, от 80'-те. Във FLAC формат. Пуснах си го на скромната домашна системка Panasonic SA-PM22, с която съм вече 13 години. След това си пуснах и същия албум от компютъра, рипнат от CD в MP3 формат, на 320 kbps. И след това директно от матрично записаното CD, което притежавам. Честно - слухът ми не усети разлика между трите. Така че MP3 форматът напълно ме устройва като качество.

Имам колекция от няколко хиляди песни, специално издирвани и подбирани по мой вкус. Това ми е отнело десетилетия. Ако, по твоята логика, трябва да ги издиря всичките на оригинални CD-та - трябва да си ги поръчвам от разни чужди сайтове. Това с доставките ще ми струва няколко хиляди. Тези дискове ще ги рипна на компютъра във FLAC, за по-лесно управление, и след това ще ги захвърля в някой шкаф, вече няма да са нужни :( . След това, за да усетя разлика в качеството, трябва да дам още няколко хиляди за свястна музикална система. И накрая ще се окаже, че моят слух вече с възрастта е станал доста по-зле, и просто няма да усетя по-доброто качество. Е, какъв е смисълът?... :speak:

Ти си аудиофил. Разбирам те, оценявам го това нещо, възхищавам му се даже :) . Но - не всички сме като теб. Повечето хора се кефят просто на музиката, а не на перфектните честотен обхват, динамика и т.н.

Името на темата не е ли "Музика с високо качество"? За мен е странно, че не намираш разлика между MP3 и Flac, макар че на тази система надали се чува кой знае какво.   Всъщност  далеч не е нужно да имаш система за хиляди или десетки хиляди - за да усетиш осезаема разлика. При липса на достатъчно средства - човек може да сглоби прилична система на старо за под 1000лв - стига да има желание и интерес в аудиото.

Като пример за усещане на разлики в система от много нисък бюджет мога да ти дам мой приятел над 50, който в момента слуша Sennheiser Momentum Wireless на телефона си и никак не му е трудно да усети разлика, при това драматична. Това е един от много много примери.

В тази връзка - имайки предвид, че авторът на темата търси съвет за "Музика с високо качество", както и това, че това е аудио раздел във форума и по идея пишещите тук би трябвало да търсят развитие в аудиото - за мен е редно да се дават препоръки предполагащи високо качество и развитие.

Иначе всеки има право да слуша каквато музика иска - на какъвто носител иска - и на каквато система му харесва. Въпреки че не разбирам как може човек с влечение към музиката и активно участие в Аудио част на форум - да слуша на такава система...

Аз я карам с network player на onkyo с вградени дакове,усилвател пак onkyo (стерео), klipsh rb81II - колони + кабели( 2000-3000 не помня ,нещо такова) ,без да се заигравам flac е идеален ,скоро си взех и един касетен дек Denon (триглав) на старо ,много са евтини и се радвам на касетките,по-различно звучат;) .За навън имам едно sony nwz ..нещо си (чете флакове),но кефа го направи един външен усилвател fiio ( сега ги има и с дакове на добра цена).

За система под 500 кинта , все тая .Иначе съм  за стереото ,поради по-големия избор.

.От mp3 може да се запише флак формат,не е зле да се проверява.Аз лично свалям един албум в няколко варианта (flac)  и който ми звучи по-добре го оставям;) Давам един сайт,от който дърпам музика (безплатно е) ,но съм попадал на бракове.

Преди да взема network player-а ,използвах на Apple едно лаптопче ,с външна карта asus xonar u7.... софтуер jet audio ,което подобри картината....може да се направи връзка с тел. и друг комп. за управление.

преди 5 минути, Мравка Мравка написа:

От mp3 може да се запише флак формат

Може,но не може да подобри качеството.Все едно филм с малка резолюция да го разтегнеш на 4К и да си мислиш че качеството е 4К.

преди 7 минути, Димитър 59 написа:

Може,но не може да подобри качеството.Все едно филм с малка резолюция да го разтегнеш на 4К и да си мислиш че качеството е 4К.

Казах го в смисъл да се преглеждат файловете (има програми)....да не се разчита ,че като пише flac е ок.

Цитат

2.10 Забранено е публикуването и разпространението на незаконен софтуер като кракове, пачове, серийни номера и произведения защитени с авторски права (филми, музика снимки и други), както и заявките за такива.

Редактирано от algor (преглед на промените)

Добре де Пешо, като не искаш - ОК. Поне кажи кои съвсем конкретно албуми не ти харесват като качество?

Имаш ли грамофон? Знаеш ли каква е разликата между плоча и CD?

Системата ти е съвсем наред! :goahead:

Rutracker обикновено отбелязват качеството - ако всичко е наред, рипът е правилен и т.н., ще има зелена човка - това за риповете от CD (лично мое мнение е, че риповете от плочи са донякъде безсмислени - ако звукът е записан, миксиран и мастериран по аналогов път, по-добре да си остане аналогов и да си го слушаш на грамофон, а и качеството зависи изцяло от това с каква техника е рипнат и от състоянието на плочата, докато CD можеш да рипнеш и да имаш 1:1 качество и на най-счупения офис компютър, стига да има оптично устройство).

Ако искаш сам да провериш дали наистина става въпрос за файлове без загуби (а не прекодирани от емпетройка), можеш да си генерираш спектрограма с Adobe Audition например - качествен файл на 44.1/16 ще се вижда, че стига приблизително до 22 KHz (44.1 разделено наполовина за всеки канал), докато емпетройка ще е отрязана до около 19-20 или по-малко (зависи от битрейта).

преди 5 часа, Evlampi написа:

В тази връзка - имайки предвид, че авторът на темата търси съвет за "Музика с високо качество", както и това, че това е аудио раздел във форума и по идея пишещите тук би трябвало да търсят развитие в аудиото - за мен е редно да се дават препоръки предполагащи високо качество и развитие.

С това съм съгласен. Обаче с: "В днешно време не виждам защо някой би слушал MP3, вместо да слуша същото нещо на Flac." няма как да се съглася. 

Според мен си маниак аудиофил. Казвам го в добрия смисъл на думата. Не е правилно да твърдиш, че всички хора трябва да бъдат като теб.

преди 1 час, Мравка Мравка написа:

Постваш линк към торент тракер с което нарушаваш правилата на форума. 

Това че си свалил Flac от торент не означава, че е наистина такъв в действителност като качество, още повече от руски тракер. 

преди 6 часа, Evlampi написа:

Въпреки че не разбирам как може човек с влечение към музиката и активно участие в Аудио част на форум - да слуша на такава система...

Не разбираш просто защото не искаш да разбереш. Ако се опиташ - ще успееш, не е сложно.

• Автор
Добре де Пешо, като не искаш - ОК. Поне кажи кои съвсем конкретно албуми не ти харесват като качество?
Имаш ли грамофон? Знаеш ли каква е разликата между плоча и CD?
Системата ти е съвсем наред! :goahead:

Не мен ми харесват FLAC качеството но исках да се допитам до хора които разбират
Нямам грамофон и нз каква е разликата

Sent from my iPhone using Tapatalk
преди 3 минути, Petar Petrov 1983 написа:

Нямам грамофон и нз каква е разликата

И той не знае каква е разликата, но пише да върви лаф. 

За хората на които им е интересно, могат да направят този тест със слушалки.  За да проверят от колко започва  долната им граница да чуваемост/слушане.

Cool Hearing Test: Are You a Superhuman?

(теста е от 2.17 мин.)

П.П. Пък си вземайте тонколони със горна граница 28 000 Hz или повече (в кръга на шегата).

преди 33 минути, oic написа:

За хората на които им е интересно, могат да направят този тест със слушалки. 

Този не е реален.Първо има фонова музика,която пречи да се чуят по-високите честоти.Второ като пада границата, индекатора на теста приключва на 4000 херца.А честотите надолу ги няма.            П.П. изтеглих една много добра програма за тази цел,която генерира честотите за тест,като позволява да си избираш и пускаш която си избереш от целия диапазон.Има я в  Google play -Frequency Saund Generator

преди 44 минути, oic написа:

За хората на които им е интересно, могат да направят този тест със слушалки.  За да проверят от колко започва  долната им граница да чуваемост/слушане.

(теста е от 2.17 мин.)

П.П. Пък си вземайте тонколони със горна граница 28 000 Hz или повече (в кръга на шегата).

Едното няма нищо общо с другото, защото става въпрос за психофизически възприятия.

А баса се чува със стомаха, нали? ;)

преди 19 минути, JKirilov написа:

А баса се чува със стомаха, нали? ;)

С качествена система или добри слушалки 20 -30 херца се чуват и с ушите.

преди 3 часа, FusE написа:

Постваш линк към торент тракер с което нарушаваш правилата на форума. 

Това че си свалил Flac от торент не означава, че е наистина такъв в действителност като качество, още повече от руски тракер. 

За посочването съм съгласен ,за качеството съм проверил над 80% от флаковете си(имам над 7 tb със страшно малко дубликати,заради компилации),а че е руски,китайски и т.н. няма никакво значение.Просто има огромна база за музика.Гледах да съм полезен.

ОК, поне този въпрос да решим. Анкета:

Има ли смисъл тонколоните и слушалките да възпроизвеждат честоти над чуваемите от човешкото ухо 12 - 16 - 20 kHz?

1. Има смисъл, но аз си хейтя/спамя, понеже няма модератори.

2. Няма смисъл и не го разбирам.

Аре давай!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.