Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Музика с високо качество

Featured Replies

Здравеите,

Искам да попитам кое качество на музикалните хаилове е най-хубавото. Аз си тегля FLAC но чета че има и 5.1 музика. Искам да си я пускам на АВ-Ресиивър Онкио

благодаря ви

• Отговори 62
  • Прегледи 10,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Качеството на запис не зависи от стила музика, а от студиото и мастеринга, не говоря за компресии след това каквито се намират из торент сайтовете. 

преди 11 минути, Petar Petrov 1983 написа:

Здравеите,

Искам да попитам кое качество на музикалните хаилове е най-хубавото. Аз си тегля FLAC но чета че има и 5.1 музика. Искам да си я пускам на АВ-Ресиивър Онкио

благодаря ви

По принцип музиката е направена да се слуша стерео. Но има и компилации, в които е преработена за многоканална система.

До колко е по-дoбре да се слуша вместо стерео-то, всеки си преценява.

Great 5.1 surround sound discs

Има и 4-канални миксове, които ги дават да са по-балансирани от 5.1:

https://www.quadraphonicquad.com/forums/threads/quad-mixes-made-available-on-a-modern-digital-format.24805/

току-що, Petar Petrov 1983 написа:

А тогава кое е най-хубавото качество което се намира по торентите.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Това без компресия, но дали реално ще намериш такова из торен сайт никой не знае. Някога слушахме CD аудио дискове, дори руските пиратски копия бяха с добро качество, та искам да кажа купувайте си CD за да е гарантирано качеството. 

Има няколко параметъра, които определят потенциалното качество на цифровата музика:

Честота на дискретизация - колко пъти за единица време се взема дискрета от аналоговия източник.

Разредност (bit depth) - колко нива на дискретизация може да има една дискрета.

За стандартно Audio CD тези стойности са 44100 Hz / 16 bit. Някои цифрови формати стигат до 192 KHz / 32 bit и дори повече.

Разбира се, тук могат да те ограничат две неща:

1. Качеството на оригиналния запис, микс и мастър - ако то е бозаво, в колкото и "хубав" формат да го предадеш, няма да стане по-добро, дори напротив, все повече ще се чуват недостатъците.
  2. Качеството на твоята техника - ако си със звукова карта, която е ограничена на  44.1 или 48 KHz (най-често) и 16 бита, колкото и високорезолюционен файл да пуснеш, той няма да звучи по-добре от този таван.
  • Автор
Има няколко параметъра, които определят потенциалното качество на цифровата музика:
Честота на дискретизация - колко пъти за единица време се взема дискрета от аналоговия източник.
Разредност (bit depth) - колко нива на дискретизация може да има една дискрета.
За стандартно Audio CD тези стойности са 44100 Hz / 16 bit. Някои цифрови формати стигат до 192 KHz / 32 bit и дори повече.
Разбира се, тук могат да те ограничат две неща:
  1. Качеството на оригиналния запис, микс и мастър - ако то е бозаво, в колкото и "хубав" формат да го предадеш, няма да стане по-добро, дори напротив, все повече ще се чуват недостатъците.
  2. Качеството на твоята техника - ако си със звукова карта, която е ограничена на  44.1 или 48 KHz (най-често) и 16 бита, колкото и високорезолюционен файл да пуснеш, той няма да звучи по-добре от този таван.

Смятам да слушам през NVIDIA Shield Pro 2019 които е закачен към Av receiver Onkyo RZ-730

• Автор
Пешко, забрави 5.1!
Кажи какви стилове слушаш и дай няколко примера?

Да да забравям аз знам че няма да стане. Просто исках да се допитам до хора с повече опит в това.

Като за начало стари Neo- Metal bandi Limp Bizkit , Korn , SOAD и подобни
и вече почнах и по леко да слушам - като
JOHN LEGEND
SAM SMITH
JAMES ARTURH
Etc.

Ако си роден 1983 се тествай колко чуваш. Едва ли повече от 17 - 18KHz. ЕГН и проста физиология, нищо не можеш да направиш. Евентуално доктора да ти промие ушите. Слушай си флаковете и толкова. По-добро няма да намериш. Разни модерни ъпконверти тип 24 бита, 192 и нагоре дискретизация, SACD ги забрави. Всичката музика си е смесена за класическо стерео, другото са изкуствени ефекти тип реверберация. Проблемът е цифровото смесване с последваща компресия, която съсипва всичко. Писано е, чети - Loudness war. И от същия цифрово съсипан (компресиран) оригинал се клепат и така рекламираните плочи (винил).

преди 14 часа, Petar Petrov 1983 написа:

Аз си тегля FLAC

Това си е най-доброто качество за музика при торентите. 5.1 е само за филми.

• Автор
Това си е най-доброто качество за музика при торентите. 5.1 е само за филми.

Има но исках да се уверя че не са много успешни

преди 9 минути, Petar Petrov 1983 написа:

Има но исках да се уверя че не са много успешни.

Какво има? 5.1 музика ли?Има ресивери,които включват всички канали,при стерео музика,но това си е изкуствено 5.1.

Димитър 59, многоканално записана музика има и това няма нищо общо с функция на ресивърите. Просто има така мастерирани записи на SACD. - обикновено хибридни дискове, които имат и стерео слой, и многоканален слой.  Въпросът не е смислено ли е това и доколко - аз слушам музика само в стерео. Но такива записи има и на някои хора се харесват. Учудващо е, че не си запознат с това, при положение че с такова настървение обясняваш :)

Ето ти примери - с описания, които може да са интересни - https://store.acousticsounds.com/c/10/Hybrid_Multichannel_SACD

Не е ли по-добре когато нещо не е ясно да се пусне едно бързо търсене в Google,  вместо да се пишат нелепости по форумите :)

преди 25 минути, Evlampi написа:

Ето ти примери - с описания, които може да са интересни - https://store.acousticsounds.com/c/10/Hybrid_Multichannel_SACD

На мен не ми пробутвай такива примери,защото тази музика,която я предлагат тук е от старото време,където оригиналите са били само на стерео запис.Направили са от тях хибриден милтиканален звук,за да свирят всички канали,но истински записи на съвременна музика с реално 5.1 не се правят.

преди 44 минути, Evlampi написа:

...вместо да се пишат нелепости по форумите

Да беше му отговорил конкретно,какви качествени файлове да сваля от торентите.

преди 22 минути, Димитър 59 написа:

На мен не ми пробутвай такива примери,защото тази музика,която я предлагат тук е от старото време,където оригиналите са били само на стерео запис.Направили са от тях хибриден милтиканален звук,за да свирят всички канали,но истински записи на съвременна музика с реално 5.1 не се правят.

Да беше му отговорил конкретно,какви качествени файлове да сваля от торентите.

Митко!

Каквито иска да си свали човекът. Той ще си ги слуша. Като се сблъска с този или друг формат, като прецени кое му е по табиата, ще го разбере. А ако не може да го разбере, това значи , че това начинание не е за него.

Дали е истиснка или измислена - нова или стара - факт е, че такава музика има, така излиза ремастерирана от студиото и се продава от големи лейбъли.

Що се отнася до форматите и качеството на музиката - според мен форматът е само предпоставка. Ако един албум е кадърно записан в студиото и кадърно свален във вид на файл, ако е записан първоначално на диск (много лейбъли вече продават директно файлове) - то стига файлът да е във формат е без загуба на качеството - Flac, Wav  и т.н. - може да звучи прекрасно.  От друга страна - ако албумът е записан зле в студиото - на какъвто и формат да слуша - резултатът няма как да се подобри.

Напоследък е модерно някои аудиофили да се захласват по записите с висока резолюция, най-вече по DSD и в това няма нищо лошо - някои неща звучат впечатляващо, други не толкова.

Аз винаги бих предпочел да слушам 16/44 Flac на наистина качествена система, вместо DSD на посредствена система. При появата на аудио файловете с висока резолюция много хора бяха запленени - както при повечето нови и модерни неща,  и се стигна едва ли не до твърдения, че CD форматът и файловите му еквиваленти са силно компрометирани. 

Ако човек има възможност да чуе обикновено, добре записано CD или съответно Flac / WAV 16/44 от добър запис на наистина висок клас система - вижда колко много музика има и престава да се тревожи толкова за файловите формати, колкото за качеството на самия запис - което зависи от съвсем други неща.

За компресирани файлове със загуба на качеството - тип MP3 и т.н. няма смисъл да се говори - те имаха своето значениенкогато обемите памет бяха ограничени и скъпи. В днешно време не виждам защо някой би слушал MP3, вместо да слуша същото нещо на Flac.

преди 2 часа, Evlampi написа:

В днешно време не виждам защо някой би слушал MP3, вместо да слуша същото нещо на Flac.

Сещам се за две причини:

1) Може да ти се стори странно, но милиони хора слушат музика от GSM-ите си, през едни мънички слушалчици, които се побират в ухото. За тези хора MP3 е идеално.

2) Има тонове музика, които не могат да се намерят във FLAC формат. 

То заради пикливите телефони и слушащите ги в шумна среда с "тапи" младежи развалиха всичката музика със свръхкомпресия. Както писах - Loudness war.

Аз също слушам MP3. В колата през трансмитер. Защото в автомобилните ламарини толкова може при околния шум.И всичките радиостанции излизат с такова качество.

Всичката музика може да се намери. Обикновено мастерите се пазят. И групи като Pink Floyd понякога намират нещо неиздадено навремето и учудващо звучащо по-добре отколкото съвременните "бълвочи". За съжаление новите неща от последните 20 готини са изродски омазани от свръхкомпресия и от тях ме боли глава.

Ходя на концерти със жива музика и толкова. Вярно, че звукът там е далеч от студийно качество, но пък шоуто си е шоу. И силата си е колкото трябва, в домашни условия обикновено се налага съобразяване със съседите.

Из читавите тракери има само правилни рипове така че няма притеснения за качествопто.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

RudeBoy, аз слушам музика от GSMa си всеки ден докато пътувам - именно с тапи, но не бюджетни - за мен MP3 никак не е идеално :) и цялата музика в телефона ми е във Flac, с няколко (2-3) екзотични изключения, които наистина не съм успял да намеря. В тази връзка - прав си за втората причина, но поне за музиката, която слушам почти не ми се е случвало да не намеря нещо във Flac. Дори по-скоро не е въпрос на ненамиране, а по-скоро на нежелание човек да си купи същото нещо на CD и да го рипне :)

При феновете на конкретни типове електронна музика - с множеството излизащи сетове на още по-голямо множество експериментиращи нови изпълнители - вероятно намирането на музика във Flac е по-сложно.

преди 50 минути, RudeBoy написа:

Сещам се за две причини:

1) Може да ти се стори странно, но милиони хора слушат музика от GSM-ите си, през едни мънички слушалчици, които се побират в ухото. За тези хора MP3 е идеално.

2) Има тонове музика, които не могат да се намерят във FLAC формат. 

...и има десетки начини за преконвертиране на звукови файлове!

преди 20 часа, Petar Petrov 1983 написа:

Здравеите,

благодаря ви

Пешо, кажи какви компоненти ползваш за слушане на музика за да не се окаже, че и МРЗ формат ти е в повече от възможностите реално да възпроизведеш като качество пък и да ги чуеш!

Ако нямаш хубав дак, добър усилвател и прекрасни колони, няма за какво да питаш, защото за тебе няма да има разлика при възпроизвеждане на МРЗ, фрак или СД.

на 15.04.2020 г. в 16:52, AGD написа:

Пешо, кажи какви компоненти ползваш за слушане на музика за да не се окаже, че и МРЗ формат ти е в повече от възможностите реално да възпроизведеш като качество пък и да ги чуеш!

Ако нямаш хубав дак, добър усилвател и прекрасни колони, няма за какво да питаш, защото за тебе няма да има разлика при възпроизвеждане на МРЗ, фрак или СД.

+1

И кажи искаш ли да ти дам няколко парчета за тест? Примерно 2 в твоите стилове и 2 други?

Митак, вече си подхванал и Евлампи? Ма съвсем си се побъркал! :angry:

на 15.04.2020 г. в 16:16, Evlampi написа:

с няколко (2-3) екзотични изключения, които наистина не съм успял да намеря

Кажи ги да уредя и тебе?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.