Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво си мислите в момента-в очакване на лятото през 2026 година. ☀️

Featured Replies

преди 22 минути, Trichocephalus написа:

стари греди

Няма по-яко нещо от тях, ако не са съхнали на конструкцията.
Аз също съм им фен, но от Марката нищо предвидено за пробиване!!! Не знам защо Кауфланд спряха тяхната си марка (My Project) - (бяха пак китайозо, но по-'убави от Парка) и се преместиха на Парка. Не, че и двете вериги не са на едни чорбаджии, но това е друга тема.

• Отговори 48,9k
  • Прегледи 2,6m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• що са бийш мооо   иш как во ви нося

• Малко нощни снимчици...                   Никога, не съм подозирал, че октоподите така луминсценцират

• Сезанесто ми е от няколко дни насам Гората, 1894

Публикувани изображения

преди 3 минути, цър-вул написа:

Няма по-яко нещо от тях, ако не са съхнали на конструкцията.
От Марката нищо предвидено за пробиване!!! Не знам защо Кауфланд спряха тяхната си марка и се преместили на Парка. Не, че и двете вериги не са на едни чорбаджии, но това е друга тема.

Ужасни са за рязане-факт. 

В интерес на истината , ако не променях конструкцията на имението ( да не чува @emmi ) тоест - да махна гредоредите и да повдигна нивото на тавата на първия етаж  (пак да не чуе @emmi , пу-пу-пу ) , нямаше въобще да се занимава сега с рязане на тия греди - те щяха да си седят и да си изпълняват функциите както са го правили през полседните 60-70 години. Ама се наложи да префасонирам имението по свой вкус, и ето ме на - затънал съм в греди, талаш и дърва за огрев :lock: 

Апропо - аз перфоратор си имам, Бош, разбира се, синята серия, който ми служи вече над 10 години вярно и безотказно :beer:  

A кауфландската марка отстъпваше на Лидълската преди да станат собственост на един чорбаджия. Сравнявал съм ги с аналогични инструменти.А може и да съм пристрастен -не знам. Факт е, че купувам повече Парксайд, отколкото други кучи марки.

Пак наздраве :beer: 

преди 1 час, Trichocephalus написа:

Ужасни са за рязане-факт. 

В интерес на истината , ако не променях конструкцията на имението ( да не чува @emmi ) тоест - да махна гредоредите и да повдигна нивото на тавата на първия етаж  (пак да не чуе @emmi , пу-пу-пу ) , нямаше въобще да се занимава сега с рязане на тия греди - те щяха да си седят и да си изпълняват функциите както са го правили през полседните 60-70 години. Ама се наложи да префасонирам имението по свой вкус, и ето ме на - затънал съм в греди, талаш и дърва за огрев :lock: 

Апропо - аз перфоратор си имам, Бош, разбира се, синята серия, който ми служи вече над 10 години вярно и безотказно :beer:  

A кауфландската марка отстъпваше на Лидълската преди да станат собственост на един чорбаджия. Сравнявал съм ги с аналогични инструменти.А може и да съм пристрастен -не знам. Факт е, че купувам повече Парксайд, отколкото други кучи марки.

Пак наздраве :beer: 

Ох, майкоуууу... 

Не ти увря дебелата кратуна

преди 9 часа, цър-вул написа:

И януари пред камината ли?
Чиързз, док!

Тоя въпрозд Адаж е нечестент! Шоту ся е се оше Октоврий... Янувари прет камината е друга гистотия...

преди 7 часа, emmi написа:

Ох, майкоуууу... 

Как му се скара само! Доктора е человек подневильный и работает под заказ...

преди 7 часа, цър-вул написа:

Пуевенско църноглаво...😎

Пак, че не каза Сиво Искърско...

на 21.10.2023 г. в 20:21, Trichocephalus написа:

IMG_7117.jpeg

наздраве :beer: 

Док, съсипал си убавия мътрял. Ай, некои верно са били за огрев, но мое ли здрав мътрел на огъня да го даваш??? Ей за туй и се се измъчил!!! :) От тоя мътрел какви гардероби или шкафове е могло да се получат и всички щяха да са винтидж, т.е. скъпи!!! :) 

Значи, не че харесвам американското, но има едно предаване "Спасители на имущество", то ей такива липсват в България". Викаш ги, безплатно ти свалят ненужното, пък и ще получиш пари, за да си купиш дърва за огрев. :) И дори ще са нацепени, а не да се мъчиш да ги режеш. 

Док, съхранявай си физиологията си!!! Тя е необходима да лекуваш хора!!! Ай, за спорта сглобявай неща, мъ не терминирай качествения мътрля. Моля!!! Ай, некачествения - да се заемъ Агни, мъ от тоз вид Йога не ти требе!!! :) 

п.п. Сега кът си замислих, хм ... що тук в  България да нема "Черни котки" къ ф хамерика "Черни кучета"??? :) = Бизнес идея за жени, че  българите не сме черни кучета, а бели котараци .... :) 

Ех, като ги видях тези дръвца, как ми долипсва топлината от живия огън. С климатиците не е същото. Ц. Няма го уюта да се сгушиш до печката. Продават разни ел. камини с имитация на пламъци, ама пак не е същото. Не става.

Добро утро

на 16.10.2023 г. в 22:49, darkterminal написа:

Сига да не си магаре... Буриданово магаре...

:P

:D и да преминем към Аристотел и кучетоооо :D

на 19.10.2023 г. в 8:39, darkterminal написа:

Повня друже, повня! Свидетел съм на тези древни събития... Повня ти и "медената питка" и "косматия" червей... Славни времена бяха! Славни...

Древни досущ като вас двамата :lol6:

преди 16 часа, emmi написа:

Ох, майкоуууу... 

Не е ли по лесно от умрял, писмо да чакаш :biggrin:

преди 3 часа, Буря написа:

:D и да преминем към Аристотел и кучетоооо :D

Мани го кучето ти... Мани... Ами чукай на дърво, да не дава Господ да трябва да решаваш буридановата задача между две тюяльетни...

преди 3 часа, Буря написа:

...

Древни досущ като вас двамата :lol6:

...

Верно е... Не са много по-древните от нас у тоя форум...

преди 14 часа, dioib написа:

...... какви гардероби или шкафове е могло да се получат и всички щяха да са винтидж, т.е. скъпи!!! :) 

Значи - първо не всичко винтидж е скъпо, повечето е чиста проба кич. И като е било ново си е било кич, и като дърто - пак си е кич. 

Второ - не всичко дърто е добро.Даже напротив -виж ме мен самият в какъв мърнкащ чичак се превръщам. Отврат.

Трето - как си представяш стари греди да се карат на дъскорезница, там да се разбичват на дъски и тн. ? Едно ще ми струва пари ( повечето са с дължина 3 метра, и от друга страна - от греда 12/12 ( и то само в единия край, щото същата в другия край става 8/5, дялана с тесла при полагането и ) крива и усукана - колко мислиш дъски, годни за работа биха  излезли ? От повечето ми греди - не повече от 2-3, и то в най-добрия случай. От повечето, като ги минеш на банцига ще остане само по една дъска. Отделно става дума за греди от неособено ценна дървесина - повечето са салкъм, липа, тук-таме топола, чам ( прояден порядъчно от дървояди) , единични от бук ( запазени под навеса ) и...най-ценното са  две кюприи от цер, които запазих в цялата им прелест. Виж тях какво ще ги правя - все още не знам. Става дума за квадратно сечение от 45 см и дървояд ги е гризал до 2 см - всичко останало е здраво, яко, дебело дърво! Прибрал съм го под навеса, ще видим след години какво ще ми хрумне за тях :) 

Тъй че -  не се бой, всяко дърво минава под щателен оглед преди да се реже. 

Насздраве за рожденичката :beer: 

преди 17 часа, darkterminal написа:
на 22.10.2023 г. в 21:27, цър-вул написа:

Пуевенско църноглаво...😎

Пак, че не каза Сиво Искърско...

За овне иде реч, не бич(м)е

преди 6 часа, Trichocephalus написа:

липа

Ай за другите дърва "някак" ще се съглася, че не са ценни, но това поне става за дърворезба  Примерно. 

Иначе ще се съглася, че е имало подбор. И си признавам, че дървения материал ми е сантимент, отделно, че съм "Плюшкин" и мразя боклучите, т.е. утепи ме, но съм еко маниак. Добре, че не съм с амбиции, че масови разстели щеше да има. :) Затова и изхода е рециклирането. Да, мани го това витидж. Знам, че "не от всяко дърво става свирка".

И друго, хм не си мрънкало, но тъй е, рано или късно ставаме такива. Аз за туй се махнах от младите и само тук досаждам. :) = По - безопасно е. :) 

К'во да ти кажа Док, цел живот съм бил "чистач". Професионално изкривяване. Ще прощаваш.

...

Добро утро! :newspaper:

преди 17 часа, Trichocephalus написа:

Второ - не всичко дърто е добро.Даже напротив -виж ме мен самият в какъв мърнкащ чичак се превръщам. Отврат.

Ааа, моля, моля.В това изречение единственото ново нещо е "чичак", всичко останало си е предишно и древно. Мрън, мрън, мрън...дрън :lol6:

преди 21 часа, darkterminal написа:

Ами чукай на дърво, да не дава Господ да трябва да решаваш буридановата задача между две тюяльетни...

Ее, кво пък, просто положението ще е по-цветно :eek: :lol6:

Тъй.

Настана вечер, време е за равносметка, отпивайки от първата бирица за деня  :beer: 

Сабахлям  - планово секцио. отивам, раждам, и веднага на обекта, пискам циркуляра и режа. Режа, режа, телефонът звъни : спешно секцио. изключвам циркуляра, забравям дори да заключа обекта, газ до родилно, раждам.След това се връщам и продължавам да режа.Режа, режа и нарязах всичко подготвено

IMG_7155.jpeg

Тъкмо съм на този етап : телефонът пак звъни, пак спешно секцио, газ до ламарината, този път обаче поне заключих обекта. Разждам, и се връщам.Почвам с подредбата, та ....досега. До тъмно, дет се вика, но съм доволен :beer: 

И обещаното за "домашните майстори" - моята гордост: 

Това е електромоторът : елпром, 1986 година, трифазен, с оригиналния стартов кондензатор ( точно той ми направи най-много въртер, защото ампер клещите показаха 30 ампера ток при стартирането) , иначе мощността му е 1,5 киловата, свален от нещо, което е имало нужда от кръгъл фланец. не съм махал фланеца, само му турих шайба за ремъка , закупена от практикер  

IMG_7149.jpeg

За пуск, след няколко проби-грешки се спрях на контактор със топлинна защита от същия период ( 80-сетте) , намерих го изхвърлен на тавана на имението, почистих го, проверих го - работещ, свързах и стана от раз. Защитата е до 32 ампера, тъй че се получи идеално.

IMG_7152.jpeg

Разбира се - оригиналната кутия я няма отдавна, тъй че се наложи да импровизирам 

IMG_7150.jpeg

За да се опъва ремъка, направих от дъски стойка за електомотора, сложих едни стари панти от дърта врата, за да "лагеруват"  и забележете колко болта отидоха за монтажа на мотора върху стойката

IMG_7154.jpeg

Окабеляването беше завършено със свински опашки, разбира се

IMG_7151.jpeg

И като финален щрих, намерих едни сари колелца от платформена количка - смазах ги, установих че им няма нищо, рязах с ъглошлайфа, направих им нещо като стойки, и сега цуркуляра върви след мен като кученце :

IMG_7153.jpeg

Абе - забалявах се на макс, докато го правех, просто забравях всички грижи покрай службата.

Мисля, че беше идеална психотерапия против бърнаута, не ли ? 

Наздраве :beer: 

Добре. Леко сме поошмулени от вчерашните всенародни тържества, но, като за пръф ден от личната ни нова година, си мисля, че мина твърде добре

Мхм

контактор със топлинна защита от същия период ( 80-сетте)

Ама AEG - истенско AEG.

преди 1 час, M.Николов написа:

Само не разбрах защо си направил стойката за мотора от дърво, а не от желязо.

За да икономиса заваряване/пробиване. А и док ни е пръф дръводелец.
Док, тос диск на синкуляра от коги не се е срещал с ъглошлайфер?

преди 6 часа, Буря написа:

...

Ее, кво пък, просто положението ще е по-цветно :eek: :lol6:

И по-хлъзгаво...

...

Това е електромоторът : елпром, 1986 година, трифазен, с оригиналния стартов кондензатор ( точно той ми направи най-много въртер, защото ампер клещите показаха 30 ампера ток при стартирането) , иначе мощността му е 1,5 киловата...

На теория, на асинфронтния дивидивигадел, пусковият му токд е около 6 пъти по голям от номиналния му .. След пресвързването му в еднофазна компановка, в зависимост от схемата на пресвързване и параметрите на елементите си загубил от 1/3 до 1/2 от мощността на машината... Начи при cos(phi)=0.8, сметката е 2/3*1500/220/0.8=5.7 Ампера номинален токтд (грубо). По 6 пъти - е в района на 30те Ампера пусков ток... Добре са ти покали клещите ..

преди 31 минути, darkterminal написа:

На теория, на асинфронтния дивидивигадел, пусковият му токд е около 6 пъти по голям от номиналния му .. След пресвързването му в еднофазна компановка, в зависимост от схемата на пресвързване и параметрите на елементите си загубил от 1/3 до 1/2 от мощността на машината... Начи при cos(phi)=0.8, сметката е 2/3*1500/220/0.8=5.7 Ампера номинален токтд (грубо). По 6 пъти - е в района на 30те Ампера пусков ток... Добре са ти покали клещите ..

Така и аз го пресметнах.

Ама първо се опулих, ако знаеш какви очи ми изкочиха - щото първо бях сложил стандартен контактор на шнайдер, 16 А, и той изключваше веднага след пуск. и си викам - има нещо гнило в Дания. Почнах да чета, и да се чеша. Викам си - не е възможно да бичи 30 ампера ток ! Взех назаем клещите и вот тебя сюрпрайз : оказа истина туй дет го пише у книгите :shy11:  Та вариантите ми бяха - или да сложа още един кондензатор който да бъде само за пуск ( като на пералня "рига" ) , ама тогава схемата трябваше да изпълня с два контактора , защото пусковия кондензатор трябва да се изключи веднага след завъртането на мотора - в противен случай рискувам прегряване, или да оставя един кондензатор , ама да използвам контактор с по-мощна защита (каквото и намерих безплатно на тавана ). 

А иначе го вързах в триъгълник (делта) - на табелката ми пише Δ / Y 220/380 - демек производителят ми е казал : "магаре, ако междуфазното напрежение е 220, събери намотките в триъгълник, а ако си на 380 волта - в звезда и недей да разсъждаваш много-много!"

Та - викаш справил съм се, а ? 

наздраве :beer: 

преди 56 минути, цър-вул написа:

Док, тос диск на синкуляра от коги не се е срещал с ъглошлайфер?

:lol6: 

Важното е - че реже ! 

останалото са подробности :ass:

преди 1 час, emmi написа:

Добре.

Винаги съм подозрителен, когато при теб е "добре".

Това почти всеки път означава, че при мен се очертава да пристигне антипода :lock:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

преди 3 минути, Trichocephalus написа:

пусковия кондензатор трябва да се изключи веднага след завъртането на мотора , защото в противен случй рискувам прегряване

За целта има центробежен иизключвател

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.