Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво си мислите в момента-в очакване на лятото през 2026 година. ☀️

Featured Replies

преди 4 минути, цър-вул написа:

За целта има центробежен иизключвател

има, ако разполагаш с такъв и/или знаеш как да го вържеш :shy11:

aма иначе добре ли се е получило ? 

а ? 

аааа ? 

От една стойка без нищо по нея и ръждасяла ос с лагери , работи си като истински циркуляр :wub:

• Отговори 48,9k
  • Прегледи 2,6m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• що са бийш мооо   иш как во ви нося

• Малко нощни снимчици...                   Никога, не съм подозирал, че октоподите така луминсценцират

• Сезанесто ми е от няколко дни насам Гората, 1894

Публикувани изображения

преди 50 минути, Trichocephalus написа:

Така и аз го пресметнах.

Ама първо се опулих, ако знаеш какви очи ми изкочиха - щото първо бях сложил стандартен контактор на шнайдер, 16 А, и той изключваше веднага след пуск. и си викам - има нещо гнило в Дания. Почнах да чета, и да се чеша. Викам си - не е възможно да бичи 30 ампера ток ! Взех назаем клещите и вот тебя сюрпрайз : оказа истина туй дет го пише у книгите :shy11:  Та вариантите ми бяха - или да сложа още един кондензатор който да бъде само за пуск ( като на пералня "рига" ) , ама тогава схемата трябваше да изпълня с два контактора , защото пусковия кондензатор трябва да се изключи веднага след завъртането на мотора - в противен случай рискувам прегряване, или да оставя един кондензатор , ама да използвам контактор с по-мощна защита (каквото и намерих безплатно на тавана ). 

Та - викаш справил съм се, а ? 

наздраве :beer:

Отлично си се справил! Наздраве

преди 42 минути, Trichocephalus написа:

...

От една стойка без нищо по нея и ръждасяла ос с лагери , работи си като истински циркуляр :wub:

Една забележка имам само! Казва се цинкуляр!

Е, спокойно мога да си легна и да поспя - двама от тримата ми ментори  във форума одобряват резултата от усилията ми :wors:

наздраве :beer: и лека нощ 

пък :ass:

преди 9 часа, Trichocephalus написа:

Винаги съм подозрителен, когато при теб е "добре".

Това почти всеки път означава, че при мен се очертава да пристигне антипода :lock:

Правелно си подозрителен. Ето - три пъти са те прерывали да тичаш да раждаш. Мхм. Вместо кротко да си кръцкаш на циркурялчето

Добрютро.

Емчето тези дни проучва пазара на недвижими имоти в братска румъния, като интереса е насочен към сектор4 на кв. Букурещ. 

Ддс-то им е 5%! От дргата година се канят да го направят 9%. 

Таксите им при нотариус и те неприлично ниски. 

Примерно, за 50хе в Рс таксите ще са около 2000 евро - грубо 4% от цената. 

Тия там за 50000 евро ще платят 3600леи, което е 1400лева

Освен това, при продажбата продавача дължи данък. 3% акж продава в рамките на три години и 1% ако продава след третата година. 

Цената на новото строителство е около хиляда евро на квадрат. Като това включва газово котле, радиатори, мивки, вани плочки.... Всичко. А на едно място и кухненско обзавеждане и климатици. Ама там е с двеста евро нагоре. 

Сега мисля...... 

преди 6 часа, emmi написа:

Ддс-то им е 5%! От дргата година се канят да го направят 9%. 

Мамалигарска им работа. Тия за 20 % не са ли чували 😁

преди 6 часа, emmi написа:

Сега мисля...... 

Хммм

преди 15 часа, Trichocephalus написа:

наздраве :beer: 

пък :ass:

И това е древен ритуал, ако не ме лъже паметта :lol6:

преди 16 часа, darkterminal написа:

И по-хлъзгаво...

Мисля, че ако продължим с описателния процес, ще затрием детската аудитория :lol6:

преди 9 минути, Буря написа:

...

Мисля, че ако продължим с описателния процес, ще затрием детската аудитория :lol6:

Няма пък, искам да знам, искам... не, върнах назад, не искам. Определено. Иначе щях да пледирам (за детската аудитория), че рано или късно всички тръгват да се вдетиняват, но някои вече сме стигнале.

преди 29 минути, Буря написа:

Мамалигарска им работа. Тия за 20 % не са ли чували 😁

Хммм

прецтаяш ли си!?!?

оффф - правилно снощи се усъмних, дойде. Цял ден ядове. С пациенти, с началници, със здравето дори.

Ужасен ден беше днес.

Сипах си едно кардю, опъна ми бодито, честно :cheers: 

преди 2 минути, Trichocephalus написа:

оффф - правилно снощи се усъмних, дойде. Цял ден ядове. С пациенти, с началници, със здравето дори.

Ужасен ден беше днес.

Здравейте! Любопитно ми е във вашата болница повече момчета ли се раждат или момичета?

преди 13 минути, Trichocephalus написа:

Ужасен ден беше днес.

А, аз не съм виновна

Наздраве! :beer:

Днес за втори път като отидох в магазина за хранителни продоволствия ме поздравиха с "Наздраве". Хм, не вярвам на случайни неща, а що се касае за тоя вид поздрав вместо "добър ден", "добро утро" вече било нормално да се поздравява с "на здраве" или "наздраве" си мисля, че нещо съм разпространил някаква зараза. Мда ... нещо от типа:  ко вид/ковид, а то ко е ... :) е то е :question:  

Имам подозрения, че някой от форума е от Николаево. Мда ..... Не е от ноа мааалъ .... :) Там вси де ма познават .... са или на работа или в кръчмата или по къра (в двора си), т.е. немат време за интернет ..... :) 

преди 23 часа, цър-вул написа:

За целта има центробежен иизключвател

Той е по-характерен за монофазните. ;) 

Каква е функцията на кондензатора??? 

преди 23 часа, Trichocephalus написа:

Викам си - не е възможно да бичи 30 ампера ток !

Пусковият ток при "триъгълник" винаги е голям. Затова и се пуска на "звезда", а после се превключва на триъгълник. (Това по спомен) .... Не съм отличник по електротехника. ;) 

Нека Павката ти разясни за какво е кондензатора.

преди 23 часа, Trichocephalus написа:

пусковия кондензатор

Такова нещо при трифазен двигател няма!!! За друго е!!! ;) 

схема за свърздвигателване на трифазен – Google Търсене

преди 11 часа, dioib написа:

Наздраве! :beer:

Днес за втори път като отидох в магазина за хранителни продоволствия ме поздравиха с "Наздраве". Хм, не вярвам на случайни неща, а що се касае за тоя вид поздрав вместо "добър ден", "добро утро" вече било нормално да се поздравява с "на здраве" или "наздраве" си мисля, че нещо съм разпространил някаква зараза. Мда ... нещо от типа:  ко вид/ковид, а то ко е ... :) е то е :question:  

Имам подозрения, че някой от форума е от Николаево.

Не съм аз! 

Нощъ лекинко е преваляло. Е, вке е нещо... Земята е на кокал. Не можеш да забиеш лопата в нея, има нужда от дъждец

А на здраве на дюлгерите, Док и деда ни поп Грец, бамбашка дюлгери:beer:, па и Еммито и тя е от бранша, наздраве:cheers:, па и на всички.

преди 3 часа, bulljo написа:

А на здраве на дюлгерите, Док и деда ни поп Грец, бамбашка дюлгери:beer:, па и Еммито и тя е от бранша, наздраве:cheers:, па и на всички.

Баш у бранша съм! 

Наззраве! 

на 25.10.2023 г. в 5:10, Буря написа:

...

То па сефте! Тя младештъ, на днешен ден знае повече от нас...

Ся като се сетя, Пителя и Леонардо го бяха възпяли е хайку...

на 25.10.2023 г. в 10:42, Trichocephalus написа:

...

Древний, на тия години е редно да се опъваш по-често на диванчето, нежели да си опъваш нервите...

на 25.10.2023 г. в 10:46, Mediterranean написа:

Здравейте! Любопитно ми е във вашата болница повече момчета ли се раждат или момичета?

Чувал съм, че по време на война или други трудни времена статистически, се раждат повече момичета... Съответно във еремена на благоденствие се раждат повече момчета... Ъа в такъв аспект ми е интерсно какво ше каже Космоглавият...

преди 5 часа, darkterminal написа:

Малко облаци и синьо безвремие...

хванал си го още сънено май..

добро утро форумни хора))

преди 6 часа, darkterminal написа:

Малко облаци и синьо безвремие...

_https://i.postimg.cc/x1x5shRf/IMG20231026170639.jpg

_https://i.postimg.cc/kgpNN8JD/IMG20231026171931.jpg

_https://i.postimg.cc/VkpM08gC/IMG20231026171945.jpg

_https://i.postimg.cc/7Y7bt2nf/IMG20231026173514.jpg

Очевидно нещо в горното безвремие ме е сетило за любимите ми южни морета на Джек Лондон, щото в мен пак напира да изразя чувствата си на "онова ужасно наречие, известно под името «beche de mer»"... бе... с три думи - мене харесва това! ... или  - мой харесва това - ако трее се изразя по-сдържано.

преди 1 час, Уиш... написа:

...

добро утро форумни хора))

Добро утро, Уиш!  Добро утро и на тях.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.