Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Говорилня или дрън-тема тема

Featured Replies

Пол Муаддиб

1͏2͏h͏ ·

1 +2. Глобалният халифат довършва Европа.(обновява се в коментари).

Няма ги кансюбиги Тервел и Шарлеман.

Българи!

Спешно се спасявайте в Родината!

Само в кръгова отбрана и с крайна жестокост имаме шанс да оцелеем!

Гнилият Запад е мъртъв.

Нека изберем ние да сме живи!

Заедно с Русия, Китай и Иран имаме шанс.

Иначе - не.

Помнете! Мислете!

Укрите вече са тук.

Истанбулските м*н*фи също винаги дебнат. А англосакси и евреи мандат веднага им дават.

И те никой няма да пожалят.

3. Нахлулите в Сеута, Испания пришълци започнаха да грабят домовете на местните испанци.

Данни за жертвите на окончателната фаза на инвазията още няма.

Реконкиста или смърт?

Каква ще е съдбата на Европа, на бялата раса и на средният слой?

За западняците камбаната вече удари.

Но обединени, ние източноевропейците, имаме последен шанс?

4. В медицината терминът "Толерантност" е обяснен така:

"Състояние, при което имунната система активно не реагира на определен антиген (Антигенът е всяко чуждо за организма вещество), въпреки че по принцип е способна да се защитава."

Искандер Сарматов

Вместо да посрещнат касапите си с автоматични откоси и огнехвъргачки, те ги гушкат.

Западна Европа приключи.

Източна Европа.трябва да се обедини за да оцелее.

И да, без Русия няма да стане!

5. Новите вандали плячкосват наред в Сеута, Испания.

Няма кой да ги спре.

Не ги посрещат с град от куршуми, а с прегръдки и милувки.

Колко са жертвите им досега - съобщава се за поне 19 загинали.

6. Пришълците в Сеута организирано разграбват домове и бизнеси, върлувайки наред.

Милост няма за никой.

Колко са изнасилените и убитите местни никой не знае.

Армията не пази испанските граждани, а охранява рязаните диваци и кръвожадните маймуняци за да вършат черното си дело на спокойствие.

Дали това ще се промени? Ще се намери ли смел военначалник, който да започне нова Ренонкиста, па макар и закъсняла?

Испанското правителство предаде народа си, казват някои?

Не, не е така.

Те не са били никога правителство.

Просто хунта сложена от англосакси и евреи за да закрие страната.

Същото е почти навсякъде в ЕС.

За нас да не говорим.

Класовата борба на наднационалните бели елити приключва цялата бяла раса. Предобриха я в алчността си, ненаситните капиталисти. Отрязаха не само клона, на който седят, но и цялото дърво.

Източна Европа има само един път - заедно с Москва и Пекин.

Другото е смърт, тук и сега.

П.П.

Западна Европа е капут.

България спешно трябва да намери начин да се откъсне от гнилият труп наречен ЕС преди нападналите го мършояди да разкостят и нас.

See less

• Отговори 97,1k
  • Прегледи 3,6m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И аз искам да се върне, но го няма вече...Остави и кифтаците и барабоите и лаптопа...и мен и Меца...Погребахме го на 30-тия ми рожден ден...и сега не знам какво да правя... Днес е 15-тия ден от както

• инж. lebel
    инж. lebel

Когато избухне бунтът на машините, най-важно е да се окажете максимално отдалечени от всички фабрики за вибратори.  

• Добро утро !  Поклон! "Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек, в пълният смисъл на думата" Христо Ботев

Публикувани изображения

Протокол на II конгрес на Партията на умерения прогрес в рамките на закона от 1921 година

Ярослав Хашек

https://chitanka.info/text/18711-protokol-na-ii-kongres-na-partijata-na-u

Вместо предговор

Като публикуваме днес протоколите от II конгрес на Партията на умерения прогрес в рамките на закона, не можем да не припомним I конгрес на партията, който се състоя непосредствено преди войната, през 1913 г., в малкия ресторант „На сметанце“ в Жижков. Тогава се бяха събрали относително малък брой членове на партията, но за сметка на това по-голямата част от слушателите принадлежаха към полицейския орган, на един от които, на господин полицейския комисар, председателстващият конгреса седна по погрешка върху шапката, което беше сметнато за повод да се разпусне конгресът и да се започнат дългогодишни репресии срещу партията.

II конгрес на партията се състоя при огромен наплив в салона на ресторант „Югославия“ в Жижков, главната точка от дневния ред беше „Разисквания по международното положение“, имаше съпътстващ скромен банкет с печено прасенце, тъй като партията не се ползва от богато обзаведения ресторант при Народното събрание.

Протоколът на конгреса е съставен по стенограмата и ако има нещо пропуснато, молим читателите да си го попълнят.

Стенографски протоколи за II конгрес на Партията на умерения прогрес в рамките на закона

Конгресът беше открит точно в 8 часа вечерта в присъствието на 300 души. Като гости свои представители изпратиха всички политически партии, редакциите на пражките вестници, френското и английското посолство, американските чехи от Балтимор, министерството на търговията, на народната отбрана, художествено-артистичните кръгове и държавната полиция.

За беда самото начало на конгреса бе белязано с неприятна сцена, предизвикана от един съвсем пиян агент–провокатор, изпратен да разстрои работата на форума.

Изхвърлянето на агент-провокатора стана непосредствено преди самото откриване. Организаторите го обезвредиха със задна хватка и под нестихващите овации и ръкопляскания на делегатите на конгреса го изхвърлиха на улицата, докато през това време линчуваният викаше: „Аз съм делегат от Винохрадски район!“

Откриване на конгреса

Председателят на изпълнителния комитет на партията открива конгреса и прочита поздравителна телеграма от папския нунций, който в пламенен постскриптум споменава за преследванията на нунциите по време на хуситите, за горещия прием на папския посланик в Чешката република, което било знак за прогрес. „Прогресът, уважаеми господа, трябва да върви — казва се в постскриптума — единствено по пътя на мирното развитие, по пътя на вярата в победата на католическата църква, по пътя на връщането на Конопище[1] на горките сирачета на господин ерцхерцога Фердинанд.“

Председателят на изпълнителния комитет, оценявайки накратко значението на папската държава за чехословашката крона на финансовата борса, моли участниците в конгреса да станат и да извикат „Алилуя!“.

Делегатите стават и сияещи от радост, извикват трикратно „Алилуя!“, както и „Да живее папата!“.

След това, като споменава накратко за гоненията срещу партията, председателят на изпълнителния комитет предлага да се избере президиум. За съжаление избраните и непочетни членове на президиума от страх да не бъдат преследвани и участието им в конгреса да не бъде разгласено остават по местата си и не се решават да седнат в президиума, с изключение на единствения, избран за председател и известен на членовете на партията още от I конгрес.

На трибуната остават секретарят и председателят, който в своята реч обявява, че заседанието на конгреса се провежда при закрити врати, и продължава:

— Едно трябва да бъде ясно! Уважаеми господа! Когато четем вестниците, оставаме съвсем объркани. („Браво!“) Не можем да се ориентираме в нищо. (Продължителни ръкопляскания.) Ние наистина не знаем какво става. („Браво!“) Но ние разбрахме каква е работата. Това, което казах по-преди, не се отнася до нас, ами до всички други партии. (Петминутни овации.) Накъде върви тяхната политика? Какво мислят за международното положение? Могат ли да се ориентират в него? („Позор!“) За да си изясним най-после нещата, давам думата на председателя на изпълнителния комитет на партията, който ще ни запознае с международното положение.

Реч на председателя на изпълнителния комитет за международното положение

Уважаеми господа! Вземам думата в един момент, когато отново над цяла Европа, Азия, Америка, Африка и Австралия са надвиснали облаци. Когато населението на тези близки и далечни континенти очаква слънцето да разпръсне облаците от небосклона на нашето международно положение. Ако преждеговорившият спомена за някои журналистически прояви и за някои изказвания в нашето Народно събрание с оглед на международното положение, а също така и каква трябва да бъде насоката на международната политика на нашата република, аз трябва да заявя от това място, че тая работа не е толкова проста и че е необходимо да се преценят не само отношенията между определени групи държави, но и главно отделните компоненти, върху които тайната дипломация изгражда своите предположения и изводи, произтичащи от международното положение. И тук нека ми бъде позволено да кажа няколко думи в защита на уважавания господин доктор Крамарж. В неговата почтеност не може да има и съмнение, той неведнъж е заявявал, че кравата има четири крака и все пак дори и на нея й се случва да се препъне. Ако доктор Крамарж понякога сбърка и каже някоя глупост, то той не се крие зад други лица: ако стори някоя идиотщина, той се подписва под нея, също както бих го направил и аз. (Нестихващи възгласи: „Отлично!“ Викове: „Да живее доктор Крамарж!“) Изводите му са прецизно построени и са по-малко заплетени, отколкото изводите на доктор Бенеш[2]. Светът днес е разделен на два лагера. На едната страна са застанали болшевиките, от другата страна — доктор Крамарж. През пролетта той ще се отправи в поход срещу тях заедно с редакцията на „Народни листи“ и заедно с армейския инспектор Махар ще бомбардира Москва с Махаровата „Марианска гаубица“[3]. Твърде много се говори за пролетта, но от това място аз заявявам тържествено:

Напролет ще се състои панаирът на Свети Матей[4]!

Бих искал да спомена още за нашето отношение към Франция, Англия и Америка, но няма да го направя поради простата причина, че то е толкова просто и ясно, и защото е най-добре да се остави тоя въпрос на доктор Бенеш, който има грижата за това. („Браво!“)

Резолюцията се приема единодушно и бива избрана комисия, която през почивката да редактира за публикуване в „Народни политика“ обявление със следното съдържание:

Ще закупя произволно количество екразит и динамит. Ще приема с благодарност и други избухливи вещества. Предложенията да се изпращат на адрес: Костракевич, Жижков, бул. „Палацки“, „Югославия“.

След почивката на трибуната излиза собственикът на ресторант „Югославия“ господин Костракевич и съобщава, че до заранта ще се обеси, защото бил заклал четири прасета, приготвени били 2000 итърници и 150 кървавици и два хектолитра супа от итърници, защото председателят на изпълнителния комитет на партията му бил казал, че ще дойдат над 1000 души и че ще има избори, за които осигурил и няколко хектолитра ром. Той моли събранието да не го съсипва и да заеме положително отношение към дребните собственици. (Викове: „Позор!“ Вик от една група: „Както си постелеш, така ще легнеш!“)

След всеобщата възбуда се появява акцизният контрольор по увеселителните мероприятия Филип и установява, че е извършена злоупотреба, няколко делегати не били платили таксата, в резултат на което полицията нарежда конгресът да се разпръсне.

Настава неописуема суматоха и конгресът се разпръсква при пълно спокойствие, към каквото председателстващият приканва присъстващите с думите: „Спокойствието, редът и умереният прогрес са най-доброто оръжие против полицейските палки!“

За следващия конгрес, който ще се състои при затворени врати, ще съобщим с обявления в колонката „Къде да отидем днес?“ на вестниците „Народни политика“ и „Народни листи“.

Бележки

[1] Родово имение на убития в Сараево през 1914 г. Франц Фердинанд, национализирано след 1918 г.

[2] Едуард Бенеш (1884–1948) — известен чешки политик, включително президент на Чехословашката република.

[3] Подигравателно прозвище на в. „Народни листи“, чиято редакция се помещава на улица „Марианска“ в Прага.

[4] Известен пролетен събор на пражани.

Край

Абе... тоя Пол Муад'Диб сигурно е Куизъц Хадерах. Дге.

https://chitanka.info/text/243-mesijata-na-djuna/26#textstart

Не ще вонят за Муад’диб

гробовни филтри.

Не ще изтръгнат с ритуал духа

от сенки алчни.

Той е безумният светия

и златен странник, вечно жив

там. дето разумът изчезва.

Разсееш ли се — ето го пред теб!

С покой от пурпур, с властна бледнота

света оплита в ясновидска мрежа.

догде достига взор спокоен — там!

От ледените джунгли на звездите

загадъчен, убийствен, сляп пророк,

на бъдното слуга със глас нетленен!

Чуй, Шай-хулуд, той чака те на бряг,

Където влюбените взор преплитат

в прекрасна скука с името любов.

Пътува той на времето из пещерата

и сее лудост в своя вечен сън.

преди 5 часа, Miusuka написа:

Като ни изколят явно тогава ще разберем.

Едно време един не се пускаше да пресече граница, а сега масово, че и ги приемат и някаква криворазбрана толерантност. И супер противоречие. Забраняват да се продава свинско, за да не дразнели мюслюманите. А християните - да го духат.

Бабо Велке, нокой няма да те коли - твърде скъпо е. Просто, тия като тебе ще изчрзнат!

преди 13 минути, lebel написа:

Абе... тоя Пол Муад'Диб сигурно е Куизъц Хадерах. Дге.

https://chitanka.info/text/243-mesijata-na-djuna/26#textstart

Не ще вонят за Муад’диб

гробовни филтри.

Не ще изтръгнат с ритуал духа

от сенки алчни.

Той е безумният светия

и златен странник, вечно жив

там. дето разумът изчезва.

Разсееш ли се — ето го пред теб!

С покой от пурпур, с властна бледнота

света оплита в ясновидска мрежа.

догде достига взор спокоен — там!

От ледените джунгли на звездите

загадъчен, убийствен, сляп пророк,

на бъдното слуга със глас нетленен!

Чуй, Шай-хулуд, той чака те на бряг,

Където влюбените взор преплитат

в прекрасна скука с името любов.

Пътува той на времето из пещерата

и сее лудост в своя вечен сън.

Навремето направих голямата грешка - гледах филма. След книгата/е. После още един, друг...

Не ми е било така гадно от гледането на "Бенджи, Закс и звездния принц" след много време. Вече като голям. Направо ми се разби ортодокса. И нали се пиша на про, съм онези очи - с изкривени вежди.

преди 20 минути, NewRedDragon написа:

Бабо Велке, нокой няма да те коли - твърде скъпо е. Просто, тия като тебе ще изчрзнат!

Защо не идеш тия дни на екскурзия до Испания, ама по-на юг. До Гибралтар. И после ако можеш ще разказваш )

преди 12 минути, Teemo v. X написа:

Навремето направих голямата грешка - гледах филма. След книгата/е. После още един, друг...

Не ми е било така гадно от гледането на "Бенджи, Закс и звездния принц" след много време. Вече като голям. Направо ми се разби ортодокса. И нали се пиша на про, съм онези очи - с изкривени вежди.

Аз се прeeбах с Параграф 22. Книгата, заедно със Златният телец и Швейк, дълги години ми седeше/яха на нощното шкафче. Образно казано. Щото никога не съм имал такова. И после гледах тъпия филм. Дюните (и стария, и новите) не ме разочароваха толкова, колкото параграфа. Сигурно щото ми беше като библия.

едит: иначе, Дюните кефят. Метнал съм ги и 6-те в четеца. И си седят там за препрочитане. Чета много бързо (странното е, че понякога даже запомням прочетеното) и обикновено ме е яд, че хубавото бързо свършва... а после се заричам да не се оплаквам, щото поне нямам проблеми с препрочитането.

преди 15 минути, Miusuka написа:

Защо не идеш тия дни на екскурзия до Испания, ама по-на юг. До Гибралтар. И после ако можеш ще разказваш )

Защото съм в Босна... за седмица. После на Камен бряг, после...ще видим..

Како Велке, бягам далеч от биологични отчадъци, като тебе9

Каква музика искат немците да звучи в заведенията в Берлин.

Мен ме боли главата.

😔

преди 34 минути, lebel написа:

Аз се прeeбах с Параграф 22. Книгата, заедно със Златният телец и Швейк, дълги години ми седeше/яха на нощното шкафче. Образно казано. Щото никога не съм имал такова. И после гледах тъпия филм. Дюните (и стария, и новите) не ме разочароваха толкова, колкото параграфа. Сигурно щото ми беше като библия.

едит: иначе, Дюните кефят. Метнал съм ги и 6-те в четеца. И си седят там за препрочитане. Чета много бързо (странното е, че понякога даже запомням прочетеното) и обикновено ме е яд, че хубавото бързо свършва... а после се заричам да не се оплаквам, щото поне нямам проблеми с препрочитането.

Бях ти отговорил, нещо, много дълго... Изтрих го. Пак.

Да сме живи и здрави ! А не с перманентни болки в главата. Дори и с такива, да не си личи като се изказваме и даваме линкове.

преди 32 минути, АСПЕКТ написа:

Каква музика искат немците да звучи в заведенията в Берлин.

Мен ме боли главата.

😔

преди 2 часа, ined написа:

Гле'ам... прeeбал си коч-партито с тия... тия... бе, тия!

-- -- -- -- --

- Къф си ти ве?
- Шотландец!
- Така ли! И шо не си с пола?
(да не пиша килт, че за да спазим тренда, трее ви дам линк... а не щъ)
- Шото съм извратеняк!

преди 11 часа, Greta NX написа:

@(:IдioiдI:) наистина ли имаш Алцхаймер?

Имам усещането. че аз все още мисля как да го събудиш с присъствието ти, а не с мишката. С мишката може да събудиш само, ако спи само монитора. а не цялото устройство, защото заспиване и заспиване (хибернация) не е едно и също.

Все пак при събуждане е заключен профила, т,е, кой е на ПК, когато се събужда?!

На това, ако някой "вика" Алцхаймер, то, да, имам и такова заболяване, което не е опасно за прихващане, особено през интернет. )

п.п. Един вид в BIOS да настroeш да се събужда устройството от USB порта.

Добро утро, днешни, вчерашни, утрешни и Цър-вул! Честит ден на градинаря, на всички вас!

Честито и на Азербайджан, Ангола и Ливан, Барбадос, Тринидад и Тобаго, Бермуди, Гвиана и Ямайка, Бенин, Демократична република Конго, Либия, Никарагуа, Русия, Украйна и Швейцария ... макар и по други поводи.

-- -- -- -- --

Опитах да премахна косъм от екрана на телефона. Блокирал съм 275 контакта и съм си купил трактор.

- Как спиш като знаеш, че по има хора, които не те харесват?
- Без бельо, в случай, че искат да ме целунат отзад...

- Какво ще правиш днес?
- Първо отивам до оптиката да си купя очила.
- А после?
- После ще видя!

Добре е когато има какво да си спомниш! Лошото е, че на внуците не можеш да го разкажеш!

AULA.bg
No image preview

Каква е разлика между Hibernate and Sleep?

Здравейте, Малко допълнение да направя, че има разлика между Hibernate and Sleep. Sleep беше доста добре обяснено, но Hibernate не е синоним на Sleep. Има допълнителна опция Hibernate, която означав
преди 32 минути, (:IдioiдI:) написа:

На това, ако някой "вика" Алцхаймер, то, да, имам и такова заболяване, което не е опасно за прихващане, особено през интернет. )

Нямам притеснения, че ще "прихвана" от теб. Ако ще ме сполети, има от къде. Миналата година баща ми почина, той имаше много тежка деменция.

Не го мисли тоя лаптоп повече, не ми създава грижи.

https://soringpcrepair.com/how-to-disable-hibernate-in-windows-10/

независимост от, че е темата е за 11-ка, Това поне ще доведе само до заклюмване на профила, т,е, ПК ще остане само вкл. без да заспива.

преди 16 часа, Greta NX написа:

Тези хора нахлуват в Испания само с дрехите на гърба си. След малко ще огладнеят, какво ще правят тогава?

viber_изображение_2026-08-01_08-16-10-922.jpg

преди 6 минути, nickolaycho написа:

viber_изображение_2026-08-01_08-16-10-922.jpg

Географията не е сложна дисциплина ,но не е и съвсем лесна. Но пък смисъла всеки го разбира нищо че няма смисъл. Малцина са емигрантите които биха казали че страната в която са емигрирали им харесва повече от своята, всички го правят по една единствена пичина и тя е пари ,социални помощи или обучение. Тоест ако държавите от които идват имат политика която да е повече социална и по малко капиталистическа ,по справедлива в заплащането на труда и правилно разбиране за нуждите на всеки един човек те няма да имат нужда да търсят това у други държави. Емигрантите нямат за цел да допринесат за благоденствието на държавата в което отиват ,а са просто икономически привлечени от мечтата за бързо забогатяване на запад- но не всеки успява. В Германия заплатата е висока според някой стандарти -2500€ масово от които има данъци 5-600€ ,квартира 800-1000€, ток ,нет, телевизия ,път, храна и то взеха че свършиха и забогатяването отново е илюзия. Разбира се ,че има и високо платени професии ,но колко от емигрантите ще имат този късмет и образование отговарящо за да ги наемат, дали няма да предпочетат немец пред емигранта? Ако запада спре социалните помощи за емигранти ,емигрантите ще намалеят с 80-90%

аз мислех да спра да влизам тука ама се ме дърпа към форума

в бг мамата ги шашнах вчера кат им казах, че съм намирал цяла заплата на улицата, и наистина намерих

розичката гледам наднича ама не смее да пише, да не се бои от котето? (

преди 2 минути, buldak написа:

аз мислех да спра да влизам тука ама се ме дърпа към форума

И при мен е така. Всеки път си казвам ще влеза да видя набързо темите и се окаже че половин ден съм стоял и съм писал постове.

Розичка най вероятно се обиди на Звяра и с право ,той пък дори не си направи труда да се извини.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.