Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Говорилня или дрън-тема тема

Featured Replies

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Кунг фу стил „Пияната тояга” не е за всеки!
Лесно стават … самонаранявания!

По точно е "Пиян бокс" този стил дет го искам

преди 3 часа, dioib написа:

Бе ... искаш "Пиян програмист" с леви лингвистични умения ... :) 

И тва звучи забавно

• Отговори 97,1k
  • Прегледи 3,6m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И аз искам да се върне, но го няма вече...Остави и кифтаците и барабоите и лаптопа...и мен и Меца...Погребахме го на 30-тия ми рожден ден...и сега не знам какво да правя... Днес е 15-тия ден от както

• инж. lebel
    инж. lebel

Когато избухне бунтът на машините, най-важно е да се окажете максимално отдалечени от всички фабрики за вибратори.  

• Добро утро !  Поклон! "Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек, в пълният смисъл на думата" Христо Ботев

Публикувани изображения

преди 10 часа, jhoro написа:

Кунг фу стил „Пияната тояга” не е за всеки!
Лесно стават … самонаранявания!

Аман от будисти.... Я бай ти ганя и вместо тояга ползвам мотика ... :) 

Там няма страдание, а само и единствено смърт по време на престой в обсега на радиуууууусъъъъъ ... :) 

• Автор
преди 2 часа, dioib написа:

Аман от будисти.... Я бай ти ганя и вместо тояга ползвам мотика ... :) 

Там няма страдание, а само и единствено смърт по време на престой в обсега на радиуууууусъъъъъ ... :) 

Само с мотиката ли?

• Автор

Пфуу само си загубих два часа с "Крале на война", нищо интересно за цар Борис III, абсолютно нищо не казаха, казаха нещо в стил "дрън дрън дрън абе българите имали цар женен за италианска принцеса който бил изкусен дипломат и накрая бил отровен. дрън дрън дрън дрън", Мини Маус на какво се радваше толкоз така и не разбрах? Тя  сигурно затва се е покрила и нищо не пише за филмчето

преди 8 часа, jhoro написа:

... Но как ще докажеш, че ина умисъл?

Чрез специални доказателства. :) 

Остави тая работа, но напоследък честотата на любимото ми радио в региона е "хакната" от "чужда" медия и определено някои нехаят по отношение на българския ефир, та да си мисли човек дали е случайно или е пропаганда ... хм ...

п.п. Би следвало да знаеш максимата: Извън закона, но не против него. ;) Тръгнеш ли против закона, то и асланите понякога плачат. ;) = Няма човек който да не си намери майстора. Пред "шевната машина" мейдиън ин казанъ лъкътъ вси сме "тропосъни" под земята ... :)  

преди 2 часа, dioib написа:

Чрез специални доказателства. :) 

Остави тая работа, но напоследък честотата на любимото ми радио в региона е "хакната" от "чужда" медия и определено някои нехаят по отношение на българския ефир, та да си мисли човек дали е случайно или е пропаганда ... хм ...

п.п. Би следвало да знаеш максимата: Извън закона, но не против него. ;) Тръгнеш ли против закона, то и асланите понякога плачат. ;) = Няма човек който да не си намери майстора. Пред "шевната машина" мейдиън ин казанъ лъкътъ вси сме "тропосъни" под земята ... :)  

Я пробвай на български - по-разбираемо.

преди 1 минута, jhoro написа:

СРС ... или по мой начин: Събиране на Редовни Смущения ... :) от даден умишлено създаден уред ... :)  

преди 4 минути, dioib написа:

СРС ... или по мой начин: Събиране на Редовни Смущения ... :) от даден умишлено създаден уред ... :)  

Кога и как се ползват СРС, и какво е умисъл ...

преди 31 минути, jhoro написа:

Джоре, ще го кажа по човешки:

Попаднеш ли на човек, то ставаш умен, попаднеш ли на културен, то ставаш духовен. ;) 

Попаднеш ли на "нечовек", то го правиш човек, попаднеш ли на некултурен, то го правиш нечовек. 

Останалото го разбират духовните хора, но се знае, че сме несъвършени и за това е допустимо да простиш, но не повече от ... тук, за всеки културен човек е различно, някои се отказват на първия път. Защо?! 

преди 31 минути, jhoro написа:

Кога и как се ползват СРС, и какво е умисъл ...

Джоре, не знаеш как се събират "други" доказателства ли?! = Примерно намерено устройство ...  

преди 23 часа, petie1 написа:

Пфуу само си загубих два часа с "Крале на война", нищо интересно за цар Борис III, абсолютно нищо не казаха, казаха нещо в стил "дрън дрън дрън абе българите имали цар женен за италианска принцеса който бил изкусен дипломат и накрая бил отровен. дрън дрън дрън дрън", Мини Маус на какво се радваше толкоз така и не разбрах? Тя  сигурно затва се е покрила и нищо не пише за филмчето

Радвах се на това, ще има  гледна точка за войната и от страна на кралските особи.

На Борис ІІІ нещо не се спира да му се четка имиджа, което е дразнещо.

Съжалявам, но антисемитски изказвания срещу евреите не ми се връзват с желанието да ги спаси.

Жалко само, че не дадоха повече за нидерландската кралица Вилхелмина. Не знаех, че е била случайно на кораб, когато е започнала инвазията в Нидерландия, и че не е искала да заминава.

Впечатли ме факта, че няко престолонаследници участваха във филма. Албер ІІ беше голяма изненада, не знаех, че се е снимал в документален филм (следя и се интересувам от кралските особи).

Добре обаче, че не са поканили Симеон ІІ.

То накрая стана ясно защо някои монархии са оцелели, а други са заминали след Втората световна. Ами, италианският крал сам си е виновен. Добре, че внукът му поне беше честен.

За Хоенцолерните останах със зяпнала уста. Не знаех, че децата на Вилхелм ІІ са били до един нацисти.

И Хабсбургите ме впечатлиха. Ти да видиш - австрийски престолонаследници, опълчили се на нацизма. То си е цяло чудо!

А белгийският крал, младият............... сам си е виновен. трябвало е да избяга. Датският крал също.

Жалко само, че в Италия не се прави на проблем, че страната е република, докато тук разни сбъркани "антикомунисти" реват, че референдумът у нас бил незаконен. Айде бе! Съжалявам много, но на българският народ му е било писнало от малоумната монархия, при това чужда! Едва ли сме щели да имаме чужди владетели, ако е имало живи наследници на Срацимировия род. Защото Шимнатите са така компрометирани, че нищо чудно, че не са били поканени.

Е, добре си живеем ние в републиката.

А руснаците имат направо дяволски късмет, че са се отървали навреме от Романови. Иначе като нищо, нефелният цар е щял да подари Русия на Хитлер. Много имат да са благодарни на Ленин, ама много!

• Автор
преди 42 минути, Mickey_Mouse_love написа:

(следя и се интересувам от кралските особи).

Има си хас па точно ти принцесата  да не се интересуваш от от кралските особи :) Ко да му четкат имиджа те нищо не дадоха за Борис III, вместо да поканят някой наш историк тия смешници поканили някакъв си гръцки... Абе филмчета за детската градина няма кво да се лъжем :)

преди 53 минути, Mickey_Mouse_love написа:

Жалко само, че в Италия не се прави на проблем, че страната е република, докато тук разни сбъркани "антикомунисти" реват, че референдумът у нас бил незаконен.

В Италия си има рефередиум организиран от короната а тук имаме такъв след преврат правиш ли разлика?

преди 1 час, Mickey_Mouse_love написа:

Жалко само, че в Италия не се прави на проблем, че страната е република, докато тук разни сбъркани "антикомунисти" реват, че референдумът у нас бил незаконен.

Интересно - войниците от 3-украински - дали са гласували?

А руснаците имат направо дяволски късмет, че са се отървали навреме от Романови. Иначе като нищо, нефелният цар е щял да подари Русия на Хитлер. Много имат да са благодарни на Ленин, ама много!

Голям късмет! Особено - за избитите и избягалите по време на преврата и Гражданската война!

Пп. Първо - не е имало цар, а император.
Второ - същия е свален от Февруарската революция! Ленин няма нищо общо!

преди 23 часа, petie1 написа:

Има си хас па точно ти принцесата  да не се интересуваш от от кралските особи :) Ко да му четкат имиджа те нищо не дадоха за Борис III, вместо да поканят някой наш историк тия смешници поканили някакъв си гръцки... Абе филмчета за детската градина няма кво да се лъжем :)

В Италия си има рефередиум организиран от короната а тук имаме такъв след преврат правиш ли разлика?

Какъв преврат бе, народът не го е искал този. застрашил е националната сигурност на страната с тристранния пакт и  е вкарал страната във война, в която българският народ не е искал да се меси.

А нещо да ти говори факта, че царят е бил същински диктатор, понеже не е позволил да има свобода на политически възгледи? Че е наредил пребиването и разстрелването на комунисти и социалисти? Антисемитският "Закон за защита на нацията"? Много са го обичали царят, спор няма. Обичали са го само неграмотните и лесни за лъжене бабички. Издирете видеото с ковчега и влака, и вижте кои са ревали за него. Неграмотните пенсионери. Не и младите и образовани хора.

преди 23 часа, jhoro написа:

Интересно - войниците от 3-украински - дали са гласували?

Голям късмет! Особено - за избитите и избягалите по време на преврата и Гражданската война!

Пп. Първо - не е имало цар, а император.
Второ - същия е свален от Февруарската революция! Ленин няма нищо общо!

А по - добре ли е било уж руски цар да с подари страната на един откачен диктатор? Да нареди избиването на руските евреи и руснаците със увреждания?

А Февруарската революция кой я води? Ми именно - хората с комунистически/социалистически възгледи. А Ленин е един от тях. И им е показал, че слънцето изгрява и без монархията, че има и живот без монархията, че републиката е добро нещо.

Аз пък не разбирам как са я опазили монархията в Белгия, това е някакво безумие. Испания също. Не знам какво не им е харесвало в републиката.

Добре, че не бяха поканили наши историци, промонархисти, че да ни излагат. Ние си държим на републиката. То се видя един Симеон ІІ колко го е било грижа за страната. Грижа го е било само за имотите му.

Мен ме е яд, сега паркът "Врана" ще го затворят и няма да мога да го посетя.

Двореца и парка трябва да са държавна собственост, да са на народа. Да видят хората как са живели величествата, докато народът е страдал.

Чужди елементи нямат право да оспорват нашия референдум и точка!

• Автор
преди 39 минути, Mickey_Mouse_love написа:

Какъв преврат бе, народът не го е искал този. застрашил е националната сигурност на страната с тристранния пакт и  е вкарал страната във война, в която българският народ не е искал да се меси.

А нещо да ти говори факта, че царят е бил същински диктатор, понеже не е позволил да има свобода на политически възгледи? Че е наредил пребиването и разстрелването на комунисти и социалисти? Антисемитският "Закон за защита на нацията"? Много са го обичали царят, спор няма. Обичали са го само неграмотните и лесни за лъжене бабички. Издирете видеото с ковчега и влака, и вижте кои са ревали за него. Неграмотните пенсионери. Не и младите и образовани хора.

Бе ти нали си живяла по него време та знаеш кого е искал българския народ ама то от царицата на измислиците и шаржа ко да очакваш?

преди 11 минути, petie1 написа:

Бе ти нали си живяла по него време та знаеш коо е искал българския народ ама то от царицата на измислиците и шаржа ко да очакваш?

Само дето баба ми и дядо ми са ми разказвали как са живяли по онова време. Бедно, не са имали нищо, селяните са били зле третирани, работели са за чорбаджиите не по свое желание, плащали са им малко или нищо, не са могли да имат нормално образование, само основно, защото средното и висшето са били платени и скъпи. 90% от населението на страната е било селско и бедно и само едни мижав 10% са били хора с пари и много, ама много гнусно арогантно поведение спрямо бедните.  Неслучайно в нашата литература до края на войната основните герои са точно селяните, описва се точно техният тежък живот.

И моля, не ми изкарвай селяните мързеливи и прости, тези мантри ги използват точно арогантните крадци, крали от народа и живеещи на гърба на народа!

Това, че ти имаш баби и дядовци, лоялни слуги на величеството и и с фашистки възгледи, не те прави повече българин. Твоите баби и дядовци не са знаели какво е това страдание.

И никакъв икономически просперитет не е имало в монархофашистка България. просперирали са само слугите на монархията.

Просперитет е, когато всички, живеещи в една държава, имат собствени домове, в които имат няколко стаи,електричество, водоснабдяване и канализация, дрехи и обувки, осигурени здравеопазване, образование и работа, отпуски и забавления.

Като бях в Бургас, в един музей видях изложен туристически плакат от онова време. Пълна гавра и подигравка. Никой по онова време не е могъл да си позволи да пътува и да ходи на море.

Ама твоя монархически акъл това няма как да го проумее.

Хората не искат социално разделение.

• Автор
преди 2 минути, Mickey_Mouse_love написа:

Ама твоя монархически акъл това няма как да го проумее.

Сега пък станах монархофашист баси смешката си ;)

Ами имало е и богати селяни и ти сама си ги казала чорбаджии и те са ходели на почивка що не?

Значи твоите баба и дядо кат са били бедни и всички трябва да са бедни ли?

Това за канализацията и другите благини не става заради соца а заради това че му е дошло времето след ВСВ целия свят изживява такъв разцвет така че България няма как да остане извън това независимо република или монархия

преди 3 минути, petie1 написа:

Сега пък станах монархофашист баси смешката си ;)

Ами имало е и богати селяни и ти сама си ги казала чорбаджии и те са ходели на почивка що не?

Значи твоите баба и дядо кат са били бедни и всички трябва да са бедни ли?

Това за канализацията и другите благини не става заради соца а заради това че му е дошло времето след ВСВ целия свят изживява такъв разцвет така че България няма как да остане извън това независимо република или монархия

Нима? Я ми обясни, как при една  монархия и при народ, разделен на социални класи, бедните, които живеят в дървени едностайни колибки ще получат електричество и водоснабдяване? Как ще ги плащат?

След ВСВ животът се променя главно благодарение на премахването на монархията и социалните класи. Баба ми ми е разказвала как след войната страната е дала възможност на всеки един гражданин да си построи своя собствена къща. И прадядо ми, бащата на баба ми, получил възможност да построи истински дом за своето семейство - хубава тухлена къща, със спалня, кухня, още една спалня (тогава баба и сестра и вече са били омъжени и не им е трябвала детска и баня с тоалетна. Също така две стаи за мазета и таван.

Отделно от това, тогава променили плана на селото, дала се възможност на селяните да си купят земя около къщите, които да превърнат в зеленчукови и цветни градини, както и да имат и място за обор за животни, също и за гаражи. И бившите селски улички (всъщност селски пътечки), станали градински такива. Така е променено селото, че даже не се бях замисляла за това. Мислех, че това са просто пътечки, разделящи зеленчуковата и цветната градина. Като питах баба за колко са купили целия имот по онова време, тя каза, че вече не помни. Но наистина се впечатлих колко щедра е била държавата - дава ти пари да си построиш къща, да си купиш земя, да си направиш лично твои зеленчукова и цветна градина, да си построиш кладенец, да имаш и място за гараж и за обор за животни.......... Че и са прокарали електричество в селото, водоснабдяване, улично осветление.......... Баба ми ми е разказвала, че чак заради мен, като са ме взели да ме гледат на село, са си прокарали телефон. Преди това не са имали нужда.

Иначе помня живота на село като малка. Имахме електричество, водоснабдяване, отоплявахме се с печка на дърва, но само две стаи се отопляваха в къщата с печки на дърва - коридора, който ползвахме за кухня и всекидневна и спалнята. В кухнята зимно време баба не ме пускаше, че било студено там, по принцип там готвеше само лятото или като трябваше много да се готви за празници. В тази кухня имахме малък хладилник "Мраз", електрическа готварска печка, шкафове и умивалник. Банята не беше добре направена и като малка си ходех на гърне, а иначе баба ме къпеше в корито в спалнята, защото в банята беше мръсно и студено. Едната стая в мазето ни беше пълна със зимнина - цяла една стена с дълъг дървен стелаж, пълен с буркани от пода до тавана - то компоти, до консервирано месо, то лютеница,  а в една малка тайна стаичка, дядо държеше дървена бъчва, пълна с домашно вино. Имахме прахосмукачка, баба я държеше под леглото, повече чистеше с метлата. Имахме голям телевизор в спалнята - цветен. И едно голямо старо радио в коридора, което не работеше, но имахме едно друго, от което възрастните слушаха новините, както и едно по - малко - което се изнасяше навън лятото. Нощем цялата улица беше добре осветена, една от другата страна - също. Имахме малка цветна градинка, пълна с цветя - кокичета, нарциси, зюмбюли, лалета........... в зеленчуковата отглеждахме домати, чушки, краставици и картофи, имахме и малка лехичка с ягоди, както и черешово дърво. Имахме и малка асма с грозде и дворна чешмичка. В селскостопанския двор гледахме овце, овни, агънца, прасе и малки прасенца, кокошки и петел, а при демокрацията - и крави и теленца. Нашият селскостопански двор беше най - големият в селото, с три кошарки за доене. Дядо беше овчарят на селото, идваха хора да помагат за доенето на млякото, после една част от млякото се продаваше, другата оставаше за нас. От млякото баба правеше домашни сирене и кашкавал. Овцете ги отглеждахме за мляко, месо и вълна. Кокошките - за яйца и месо. По - късно кравите - за мляко. На същата улица, малко по - нагоре имахме още една зеленчукова градина, но по - голяма. там отглеждаме още картофи, зеле и моркови. Имахме и лозе, там отглеждахме много грозде. По мое време другата спалня беше склад, там съхранявахме в щайги плодове - грозде, череши, ябълки, праскови, сливи..........Всяко лято се правеше зимнина. а под един навес до къщата имахме винаги дърва за зимата - много.

Сега - да не кажете че сме били връзкари и изключение - не, всички селяни бяха така - имаха нормални къщи с по 3- 4 - 5 стаи, мазета за зимнина, навеси за дърва, асми, зеленчукови и цветни градини, животни. Всички улици бяха осветени. ние купувахме от магазина само хляб, масло и колбаси, другото сами си го осигурявахме. Вратите не се заключваха, хората си криеха ключовете под изтривалките. В селото имахме работещи кметство, читалище с  библиотека, детска градина, основно училище, хоремаг.  В него имаше хлебарница, магазин за домакински стоки - тенджери, тигани, сервизи и прибори за хранене, легени, корита, всякакви такива, магазини за дрехи и обувки, за играчки.  Към читалището имаше сладкарница, в която се предлагаха различни видове лимонади и сокове, шоколади,вафли и тортички. Имахме и пощальонка, която носеше писма, телеграми, вестници и списания. И пощенски кутии за писма към кметството (защото истинска поща си нямахме). Всички хора в селото имаха електричество, водоснабдяване, канализация, радиа, телефони, телевизори, близките от градовете им имаха автомобили.Почти нямаше селски дом без кладенец. Като имаше авария с тока - всички в селото си пазеха газените лампи, фенерите, че и свещи имаха. Като спреше водата - се ползваше водата от кладенеца. Вестниците и списанията не бяха лукс, а всички селяни бяха грамотни и можеха да четат и пишат. Ние получавахме "Работническо дело", и още един някакъв. Всички селяни бяха пенсионери. Нямаше бездомни, нямаше ровещи в боклуците. Пък като споменах боклуци - даже на село никой не смееше да хвърля опаковки и боклуци където му скимне. Улиците и тротоарите - чисти, чак изблизани.

Портрети на Живков нямаше, нито пък на сборове и гостита се вдигаха наздравици за него или партията. Не съм чувала някой някога да е споменавал израза "партиен член". Никой не се страхуваше от полицията, нито говореше за репресии. Недоволни нямаше. Обаче съм чувала бабичките да си говорят колко зле е било при царя, каква мизерия е било. Как са страдали, на са имали истинско детство, как е трябвало да работят от деца. На нас ни се радваха на игрите и безгрижното ни детство. Всички деца в селото имаха дрешки, обувки, играчки и книги,също и велосипеди, те не бяха лукс. За Коледа имахме елха, празнувахме Бъдни вечер и Великден, само 9 септември не помня да се е празнувал. В детската градина също нямаше портрет на Живков.

Хората бяха равни и живееха добре. Никой на никого не завиждаше.

Нашта Анка живее с мисълта, че където не е минал комунизма, още живеят в дървени едностайни колибки без електричество и водоснабдяване, недай си боже да научи горката, че така живеят в половин Русия, за което разбира се трябва да са много благодарни на Ленин, ама много. 😉

преди 3 часа, insec написа:

Нашта Анка живее с мисълта, че където не е минал комунизма, още живеят в дървени едностайни колибки без електричество и водоснабдяване, недай си боже да научи горката, че така живеят в половин Русия, за което разбира се трябва да са много благодарни на Ленин, ама много. 😉

В огромна си заблуда. Виждала съм по телевизията руски жилища - къщи и апартаменти, имат си електричество, водоснабдяване и канализация, даже и в руските села.

Виж, румънските села са като от началото на миналия век, а горките англичани дори не притежават земята, на която имат имот. Всичко, дори лебедите, са на кралицата. В САЩ пък не знаят що е то уседнал живот, а нямат и собственост, живеят под наем. Което си е срамно.

• Автор
преди 10 часа, Mickey_Mouse_love написа:

Нима? Я ми обясни, как при една  монархия и при народ, разделен на социални класи, бедните, които живеят в дървени едностайни колибки ще получат електричество и водоснабдяване? Как ще ги плащат?

Питай Испания, Белгия, Люксембург и другите :)

преди 2 часа, Mickey_Mouse_love написа:

В огромна си заблуда. Виждала съм по телевизията руски жилища - къщи и апартаменти, имат си електричество, водоснабдяване и канализация, даже и в руските села.

Виж, румънските села са като от началото на миналия век, а горките англичани дори не притежават земята, на която имат имот. Всичко, дори лебедите, са на кралицата. В САЩ пък не знаят що е то уседнал живот, а нямат и собственост, живеят под наем. Което си е срамно.

Мале мале кви глупости си писала, че ти изкара САЩ номади а британците авторитарна монархия а тяхната монархия е само ей така тоест няма власт и собственост не и по начина по който описаш, а Русия е огромна територия така че не навсякъде има ток и вода а това дет го дават по телевизията е от градовете а ако мръднеш в провинцята ще видиш че е така като ти казваъ и това го казват и самите руснаци, вземи научи някой език та да си общуваш и с други хора щот така само се излагаш с тая телевизия хехе

преди 7 часа, Mickey_Mouse_love написа:

В огромна си заблуда.

Рече Анка от Берковица, чието битие се изчерпва с висене пред компа и мрънкяне, че никой не я храни със сребърна лъжица. Горките янки и ингилизи, толкова зле живеят, че всите са се юрнали към рашата, щот там имат поне ток и вода, особено по руските села, там има най- много.

Анке, Анке, заспаланке, вземем ти направим една инициатива, ти сберем пари, а те пратим у руските села, ма при условие, че нема се върнеш никога - да видиш къде зимуват зайците, барем се осъзнаеш от малко, колко си смотана и глупава.

Много ви се ще да изкарате руснаците тъпи, прости и невежи. Не ви се получава обаче. Умните американци такава каша забъркаха в Афганистан, че сега целият свят за благодарност ги плюе и псува.

Много ви се ще да изкарате руснаците тъпи, прости и невежи.

не позна - на теб много ти се ще да изкарваме руснаците тъпи, прости и невежи, само че такава си ти, не руснаците.

• Автор
преди 5 часа, Mickey_Mouse_love написа:

Много ви се ще да изкарате руснаците тъпи, прости и невежи. Не ви се получава обаче. Умните американци такава каша забъркаха в Афганистан, че сега целият свят за благодарност ги плюе и псува.

Толкова са тъпи че чак се научих да чета руски за да чета книгите им за програмиране и Линукс хехе :) А в Афганистан се сети кой се *сра първи :)

преди 5 часа, Mickey_Mouse_love написа:

Цитат

Талибанските бойци, които тези дни в афганистанската столица и други градове, изглеждат учудени от вида на извисяващите се жилищни блокове, модерните офис сгради и моловете. Езанула, един от хилядите млади талибански бойци от провинцията, които дойдоха в столицата на Афганистан през уикенда, каза, че никога не е виждал подобно нещо.

По протежение на асфалтираните улици на Кабул се извисяват жилищни блокове, остъклени офис сгради и молове. Луксозните мебели в сградата на вътрешното министерство са като "нещо, което съм сънувал", каза 22-годишният боец, който е от планинската източна част на страната.

Той смята да помоли командира си за позволение да остане, защото не иска да си тръгва. Неговите впечатления подчертават огромната промяна в облика на Кабул и други афганистански градове за 20-те години откакто талибаните, които са предимно от селските райони в страната, за последно я управляваха. Цяло поколение афганистанци навърши пълнолетие по време на управлението на подкрепяното от запада, занимаващо се с модернизация правителство, което получаваше в изобилие помощ за развитие.

Много хора се страхуват, че сега, когато талибаните са на власт, а последните американски войници са на път да напуснат страната, тези придобивки ще бъдат изгубени.

Хиляди се стекоха на летището в опит да избягат от страната. Повечето от тях са мъже, които не са придружавани от семейства. По-младите афганистанци нямат спомени от управлението на талибаните, но се страхуват, че тяхното завръщане означава загуба на свободи. Бунтовниците наложиха строга интерпретация на ислямското право от 1996 г. до 2001 г., когато бяха свалени от власт от нахлули международни сили, предвождани от САЩ

Талибаните, повечето от които са родом от консервативната провинция на Афганистан, дадоха сигнали, че ще се държат сдържано. Те предложиха амнистия на тези, които се сражаваха срещу тях, приканиха жените да се завърнат на работа и обещаха публично да възстановят нормалния живот след десетилетия на война. Въпреки това много афганистанци, особено жени, остават дълбоко скептични към техните намерения.
Езанула се изненадал, когато две жени го поздравили на улицата.

"Те казаха, страхуваме се от теб и мислим, че си ужасен", разказа той. "Но аз им казах: за мен вие сте като сестри. Ние ще ви позволим да ходите на училище и да продължите образованието си и ще ви дадем сигурност." "Само внимавайте за хиджаба си", добавил той, имайки предвид ислямската забрадка, която покрива косата, но не и лицето.

Независимо дали талибаните наистина са се променили, страната, която те управляват сега,

е със светлинни години по-напреднала от онази, която превзеха през 1996 г.

след четиригодишна гражданска война, последвала оттеглянето на съветските въоръжени сили и колапса на прокомунистическото правителство през 1992 г.

Тогава градът беше в руини, плячкосан от силите на полеви командири, които по-късно се съюзиха със САЩ. Повечето афганистанци се придвижваха по разбитите улици на Кабул с велосипеди или разнебитени жълти таксита. В цялата страна имаше само един компютър и той принадлежеше на молла Мохамад Омар - саможивият талибански лидер, който не знаеше как да го включи. При управлението на талибаните телевизията и музиката бяха забранени. На жените беше забранено да ходят на училище или да работят извън дома си и трябваше да носят покриващата цялото тяло бурка при всяко излизане навън.

Днес в страната има четири мобилни оператора и няколко сателитни телевизионни канала, в които има жени, водещи на предавания. В понеделник една от тях проведе интервю с представител на талибаните. Самите талибански бойци носят смартфони и бяха забелязани да си правят селфита, докато разглеждаха с почуда столицата, в която влязоха на практика без да срещнат съпротива след 20 години на война. Видеоклипове, разпространяващи се в интернет, показват брадати талибански бойци, които, изглежда, се смеят и забавляват в увеселителен парк и фитнес зала.

Някои неща са се влошили, откакто талибаните на власт. От години градът е обхванат от престъпна вълна. Много хора се страхуват, че тя ще стане още по-страшна, след като затворите и правителствените складове за оръжия бяха опразнени по време на настъплението на талибаните. Един от малкото успехи по времето на тяхната сурова ислямистка власт беше, че те почти елиминираха престъпността. Ръцете на заподозрените в кражба биваха отрязвани, а други престъпници бяха публично екзекутирани.

Талибаните се зарекоха да възстановят законността и реда, но това може да отнеме време и да ги подтикне да прибегнат към брутални мерки. Населението на Кабул е нараснало 5 пъти до 5 милиона души за две десетилетия. През последните дни талибаните, които нямаха сериозно присъствие в Кабул от 2001 г., започнаха да обикалят от врата до врата, за да регистрират имена и да събират оръжия.

Междувременно много афганистанци повече се страхуват от мародери, представящи се за талибани, отколкото от самите бойци на движението, каза Саад Мохсени - собственикът на популярната телевизионна мрежа "Толо", който решил да остане в столицата, след като тя беше превзета от талибаните.
"Тези фалшиви талибани може да са много опасни, защото те просто са престъпници", добави той. /БТА

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.