Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с усилвател.

Динев

Препоръчан отговор

Здравейте ,имам следния проблем с усилвател Magnat xtice 801 до последно си свиреше в колата понеже има HPF и LPF беше вързан на 12 инчов бас , и реших да чуя на HPF как звучи и изпука изведнъж и си свирна на фул честоти, обаче когато реших отново да си го върна на ниски честоти изпука пак задържа мембраната на говорителя за секунда и я отпусна и не свири на ниски честоти и на HPF свири без проблем https://dox.abv.bg/download?id=7d59798d73 тук съм качил видео за какво става въпрос...Благодаря предварително.

п.с за този тест не е пострадал херца :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...
преди 21 минути, Stoyannnov написа:

Да. Ако знаеш стойностите им.

Само 5 пише върху тях нямам си идея, единия изпуши другия е здрав

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Динев написа:

Само 5 пише върху тях нямам си идея, единия изпуши другия е здрав

Това са диоди. Не може да пише само 5....  Трябва да отпоиш единият от тях и хубаво да погледнеш какво е написано на 2 реда по дължината на диода.  Най вероятно са диоди от серия 1N4000 или подобни на тях. Нямам схема за да погледна от нея, но са от тази серия или в най лошия случай опорни(ценерови) диоди.  99,9% от тези чаркове се продават в магазините за електронни компоненти почти във всеки град. Когато ги разбереш какви са и купиш( един струва 10-15 стотинки) същите или техни аналози, при поставянето на диодите, последните имат поляритет и не можеш да си ги запояваш както на теб ти е угодно. Виждаш бялото пръстенче от единия край на диода. Най важно е преди това, да си сигурен, че осевн тях, няма други повредени елементи преди пускане на стъпалото.  Ако нямате опит, най добре е да потърсите квалифициран техник, който ще ви помогне. Иначе можете да направите още по големи бели със стъпалото. Ето ви документация на стъпалото а диодите са   Diod  FR105    D1 и D3     https://datasheetspdf.com/pdf/1233827/WON-TOP/FR105/1

1n4007-diode-pinout-equivalent.gif

magnat_xcite_801_v1.2_sch.pdf

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

D1 си пише на платката ,относно сервизите при мен има 2 сервиза обаче на сервиз няма да го дам понеже ще го оправят "временно", почват да ми се обесняват колко е бил скъп ремонта не си заслужавало по-добре да си купя нов амп, обаче мойте ръце не са ми в ..... искам да си го направя сам и да си го ползвам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Владимир Диминтиянов от гр. Варна ремонтира отлично усилватели. Даже ги може да ги модифицира. Пича много разбира. Потърси го във фейса.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 20.01.2021 г. в 20:03, Динев написа:

Мога ли да намеря тези в някой магазин?

@Stoyannnov @Димитър 59 @-Fu- 

Приличат на ценеров диод както вече е писал по горе Колев ,мисля че са 12V 5W . Възможно е да има и други дефектирали елмемнти по веригата преди монтажа на нов ценер е добе да бъде проверено това. Без схема нищо повече не мога да напиша ,като всичко до тук е гадаене и на ваша отговорност ремонта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, -Fu- написа:

Приличат на ценеров диод както вече е писал по горе Колев ,мисля че са 12V 5W . Възможно е да има и други дефектирали елмемнти по веригата преди монтажа на нов ценер е добе да бъде проверено това. Без схема нищо повече не мога да напиша ,като всичко до тук е гадаене и на ваша отговорност ремонта.

035C3E3C-5271-4AF4-B90F-690F2FACDD63.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, Динев написа:

Предполагам 1N4005 ще ми свърши работа

Опитай, но едва ли ще ти свършат работа. Иначе, на фирмата производител и е много по лесно наместо този тип диоди да сложи 1N4005 - че са и по евтини за производството. Ненапразно съм ти дал линк, за да четеш какво представлява диод FR105 но то това ще го направи човек, запознат с тези неща , а не човек на който ръцете са пъхнати...отзад, както си отговорил. Ето, чети:  

https://datasheetspdf.com/pdf/1233827/WON-TOP/FR105/1  Какво пише на характеристиките горе вдясно с по едри букви?

Я да те помоля, след като ти дадох схемата да я отвориш и да посочиш къде на нея се намират двата диода за последно. Виж Стоянов какво добро предложение ти е пратил. Защо не се възползваш от него? Иначе, нищо няма да направиш. Личи ти само по писането!

ScreenShot002.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Kolev71 написа:

Я да те помоля, след като ти дадох схемата да я отвориш и да посочиш къде на нея се намират двата диода за последно. Виж Стоянов какво добро предложение ти е пратил. Защо не се възползваш от него? Иначе, нищо няма да направиш. Личи ти само по писането!

Аз може и да съм неграмотен ,може и да не разбирам много много от техника ,може и смотан да съм .но поне имам смелостта да пиша в такъв форум и да питам опитни хора преди да барам нещо ,на ремонт не давам техника защото не съм от онези пичове като им се развали нещо щот имат излишни пари айде братче пращай в сервиза да се оправят ,а се опитвам аз да се мъча да го оправя после с кеф да го слушам, няма нужда повече от помощ благодаря на всички отзовали се по темата, усилвателя ще бъде хвърлен у кофата успешен ден на всички :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, -Fu- написа:

Пробвахте ли с 1N4005 ?

Ще взема да го разваля повече,аз нали не разбирам изобщо и ръцете са ми в гъза.. мерси все пак за оказаната помощ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Динев написа:

Ще взема да го разваля повече,аз нали не разбирам изобщо и ръцете са ми в гъза.. мерси все пак за оказаната помощ.

Оригиналните диоди също може да се купят , това са изправителни диоди и няма проблем заменянето им с аналози на същата мощност и напрежение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Що се занимавааш с теоретизиране след касто ръцете му са в гъза? По размер на корпуса лу се сменя , цвят или наслука? Ако искаш да не е в кофата се обърни към сервиз.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, -Fu- написа:

. Възможно е да има и други дефектирали елмемнти

ами като гледам, тва захранва предусилвателя през двеилядо и кусур ома
та други, освен ценер или филтриращ кондензатор няма друго кво да гръмне в тази верига

пп

аве, Бушон
сега само Бу ли требе да ти викаме

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, дръндю написа:

ами като гледам, тва захранва предусилвателя през двеилядо и кусур ома
та други, освен ценер или филтриращ кондензатор няма друго кво да гръмне в тази верига

Прав си ,но трябва да се провери преди подаване на захранване.

преди 5 минути, дръндю написа:

пп

аве, Бушон
сега само Бу ли требе да ти викаме

Фю ,но както искаш :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Усилвателя тръгна ,само Low pass filter не му работи

Работи на highpass тоест всички честоти ,като сменя от копчето на lowpass не издава звук..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Kolev71 написа:

Иначе, на фирмата производител и е много по лесно наместо този тип диоди да сложи 1N4005 - че са и по евтини за производството. Ненапразно съм ти дал линк, за да четеш какво представлява диод FR105

Аз бих те помолил да обясниш нуждата от такива диоди.Не виждам нищо необикновено в този грец.Възможна ли чак такава динамика на процесите, че скоростта на отпушване и запушване на диодите да е критична.

И да уточня, за да избегнем глупави подмятания.За мен е важно да знам, да се науча, а кой какво си мисли е негов проблем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Реших да помогна на момчето от един град сме, сменихме диода усилвателя тръгна обаче работи само на highpass ,като превключа на lowpass не свири изобщо иначе работи ,тоест не пука не дърпа мембрана ,не свети protect ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...