Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Относно SSD

Featured Replies

• Автор

Наскоро намерих една флашка, която бях правил 2005 година с текстови документи. Оставих я, защото си купих 2 пъти по-голяма 128 мб. Отвори се без проблем и всичко вътре си стоеше, както го бях оставил. Ето защо не мога да повярвам, че едно SSD ще има проблем с времето. Но това, което ме интересуваше научих от отговорите ви. Благодаря много! Явно голямата информация ще си я пазя на добрия, стар хард, а за операционната система не повече от 240 гб NVMe. 120 гб такова падна и под 20 паунда в Амазон и се очертава още да падат.

• Отговори 56
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 18 минути, Eclipse2G написа:

На моя диск, това е положението:

Magician-a не е 100% критерий дори за техните дискове. В смисъл и на моя показва, Drive Health Good, но ясно се вижда в SMART-а, че вече има 14 Reallocated сектори. Повече ми допада как HD Sentinel поднася информацията от SMART-a.

Иначе тези 7.9 TB за какъв период от време са?

преди 15 минути, Georgi1958 написа:

Наскоро намерих една флашка, която бях правил 2005 година с текстови документи. Оставих я, защото си купих 2 пъти по-голяма 128 мб. Отвори се без проблем и всичко вътре си стоеше, както го бях оставил. Ето защо не мога да повярвам, че едно SSD ще има проблем с времето. Но това, което ме интересуваше научих от отговорите ви. Благодаря много! Явно голямата информация ще си я пазя на добрия, стар хард, а за операционната система не повече от 240 гб NVMe. 120 гб такова падна и под 20 паунда в Амазон и се очертава още да падат.

Абе и аз имам такива флашки, но до колко това се отнася и за SSD едва ли поне аз ще разбера, защото не възнамерявам да държа компютъра изключен за толкова дълъг период от време. Всъщност сега като клонирам 850 Pro към 970 Evo, първия ще го държа като външен в USB 3 кутийка и тогава ще си проличи доколко това е вярно. Ще създам пълен списък на файловете и техните контролни суми и ще го проверявам периодично, че и на мен ми е интересно.

Колкото до информацията, по-добре я дръж на няколко места, защото няма 100% сигурен носител. Има и различни облачни услуги. Те също често са оферта макар пък и с известна доза риск за "privacy"-то.

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Magician-a не е 100% критерий дори за техните дискове. В смисъл и на моя показва, Drive Health Good, но ясно се вижда в SMART-а, че вече има 14 Reallocated сектори. Повече ми допада пак HD Sentinel поднася информацията от SMART-a.

Иначе тези 7.9 TB за какъв период от време са?

Машината е била служебна. Диска е сложен преди няколко години. А преди две  - машината е бракувана. Попада при мен. Форматирам и преинсталирам.  Вероятно при мен е повече писано по диска. Торенти, игри.... Колкото искара, толкова.

преди 17 минути, Eclipse2G написа:

Машината е била служебна. Диска е сложен преди няколко години. А преди две  - машината е бракувана. Попада при мен. Форматирам и преинсталирам.  Вероятно при мен е повече писано по диска. Торенти, игри.... Колкото искара, толкова.

Имах предвид, че това е сумарното писане по диска изобщо (в службата и от теб), което за няколко години си е направо малко. То моите 31TB са нищо за 6-7 години, но твоите 7.9TB са направо незначителни. Затова попитах колко нов е диска. Иначе на нашата служебна машина с някакъв Kingston за 7 години и нещо има писано около 12.46TB само и то на Windows 7 (който не е оптимизиран напълно за SSD) и без никакви оптимизации по самата ОС (само pagefile.sys е преместен на RAID-a и то не за да пести LifeSpan на диска, а за да не заема място на системния дял).

преди 3 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Имах предвид, че това е сумарното писане по диска изобщо (в службата и от теб), което за няколко години си е направо малко. То моите 31TB са нищо за 6-7 години, но твоите 7.9TB са направо незначителни. Затова попитах колко нов е диска. Иначе на нашата служебна машина с някакъв Kingston за 7 години и нещо има писано около 12.46TB само и то на Windows 7 (който не е оптимизиран напълно за SSD) и без никакви оптимизации по самата ОС (само pagefile.sys е преместен на RAID-a и то не за да пести LifeSpan на диска, а за да не заема място на системния дял).

Значи диска е на 5 години.

преди 5 часа, Franko_BG написа:

1. Няма вечни неща, така че каквото и SSD да избереш важната информация на 2 носителя, които са независими, т.е да не са 2 диска на 1 компютър.
2. Гледай диска да е с 5-годишна гаранция за да си подсигурен и поне 240/250/256 GB, защото аз нямам добри впечатления от SSD по 120/128 дори на водещи марки стават осезаемо по-бавни след известно време.

преди 8 часа, JKirilov написа:

То това не е имане на музикална колекция, а нямане. Щото моята е 16 ТБ... ;)

Неговата е за Линукс затова е много малка по обем.

преди 16 часа, JKirilov написа:

То това не е имане на музикална колекция, а нямане. Щото моята е 16 ТБ... ;)

Малко ми е трудно да ти повярвам.

преди 54 минути, plamen_petrov_80 написа:

Размера в TB на музиката не показва колко часа музика има!

Що-годе лесно може да се пресметне, обаче:
1 час wav = 650 MB
1 час mp3/160 = 80 MB
1 час flac/16-бит/2 = 350 MB
1 час flac/24-бит/5+1 = 8 GB

При 16 ТB колекция излиза, че чилякът има от минимум 2000 часа до макс 200 000 часа музика.
Първото е малко вероятно, много малко са записите в този формат и в може би порядък по-малко от 2000 албума в световен мащаб.
Ако е второто: 200000 / 8760 = 23 години нон-стоп меломания :D

преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Размера в TB на музиката не показва колко часа музика има!

Най-лесно да е наметкаш цялата музика в Winamp или подобна програма. След сканирането, ще каже колко часа има. И все пак, не вярвам да има 16 терабайта музика. И другия въпрос е къде я съхранява.

преди 2 часа, Eclipse2G написа:

И все пак, не вярвам да има 16 терабайта музика. И другия въпрос е къде я съхранява.

мОЖЕ и да има ако е в формат Lossless

преди 25 минути, JKirilov написа:

Около 9000 албума са. Намерете си друга занимавка...

Правилно! Аз тенденциозно не написах, но моята е малко по вече почти 22,8 терабайта. Отделно, само концерти - на 12 терабайтов диск, който е пълен вече около 10 терабайта. За питащия къде я съхранява?  На дискове - дали ще са HDD или SSG - според кесията.

на 30.04.2021 г. в 0:05, tepmu написа:

1. Няма вечни неща, така че каквото и SSD да избереш важната информация на 2 носителя, които са независими, т.е да не са 2 диска на 1 компютър.
2. Гледай диска да е с 5-годишна гаранция за да си подсигурен и поне 240/250/256 GB, защото аз нямам добри впечатления от SSD по 120/128 дори на водещи марки стават осезаемо по-бавни след известно време.

Към настоящия момент аз нещата ги виждам така:

- бих използвал ССД на геймърски компютър, където бързината е от значение

- или само за носител на неангажиращи файлове като торенти, филми музика, тоест нещо, което и да замине няма да има голямо значение

В останалите случаи, когато трябва да се съхранява важна информация и надеждността е от значение, не бих разчитал особено много на ССД.

Попаднах на видео от човек, който се занимава професионално с възстановяване на данни, който показа рекламна флашка с чип памет взет от ССД. С времето контактите от долната страна на чипа са корозирали силно, отлепили са се и паметта е приключила. Човекът каза, че е крайно несигурно да се държат данни на такива устройства и въпросът не е дали, а кога ще дефектират...

Който пази нещо важно на ссд, да има едно наум и да си прави редовни бекъпи на нещо друго.

на 30.04.2021 г. в 20:38, Kolev71 написа:

Правилно! Аз тенденциозно не написах, но моята е малко по вече почти 22,8 терабайта. Отделно, само концерти - на 12 терабайтов диск, който е пълен вече около 10 терабайта. За питащия къде я съхранява?  На дискове - дали ще са HDD или SSG - според кесията.

С такова качество не можеш да учудиш никой. Виж ако са мп3 формат 22 терабайта, тогава бих казал УАУ.

преди 5 минути, цър-вул написа:

flac или sacd всичките, те тогава е УАУ

Не ти говоря за качество, а за бройка. Освен това, ако нямаш скъпа уредба, файда няма от флак-а и прочие.

преди 18 минути, цър-вул написа:

Аре, ся

Ся, после... това си е твоя работа. Просто казвам, че без скъпа уредба нищо не правиш. Виждал съм хора да слушат flac на обикновенни колонки. ;) СЯ, загря ли?

преди 1 час, Eclipse2G написа:

Ся, после... това си е твоя работа. Просто казвам, че без скъпа уредба нищо не правиш. Виждал съм хора да слушат flac на обикновенни колонки. ;) СЯ, загря ли?

Може и да си виждал. Лошото е че не си виждал хора да слушат FLAC  на много скъпа техника, нали? При положение, че събираш само дискографии, реално не е възможно да събереш всичко във FLAC. При мен около 25% са MP3 защото няма начин да ги намеря във друг формат.Има много непълни годишнини на дискографиите. И най важното е, че нямам всичко събрано като дискографии от 1940 година насам. Аз ги събирам вече 20 години. Темата тук е за съвсем друго, ако не си забелязал!  "Относно SSD"

Четейки мнения да уточним.

SSD не е диск, както и NVMe!!! Това е памет за дългосрочно запазване на данни без да има захранване към същата.

Реално е хранилище на данни. :) НО, предразсъдъците от ДОС са останали. Защо?! Защото на български да кажеш склад на данни не звучи достоверно.

Някой от Вас и вас замислил ли се е колко е годността на оперативната памет?! Колко често се презаписва?!

Дали "късмета" да попаднеш на "читава" ОП е съизмерим да попаднеш на "читав" SSD или MVMe?!

Да не говорим за чипа наречен процесор. Пак опираме до това коя ОС "товари" въпросния хардуер.

Колко пъти един магнитен (съвременен) носител може да издържи брой записи и колко един съвременен носител базиран на чип?!

И последно идиотско наблюдение ... колко от нормалните потребители ползват RAID контролер, ако го имат?!

Цитат

RAID 6 няма да загуби данни дори при едновременен отказ на 2 диска от системата.

....

От това следва, че имайки възможност да инсталираме на машината поне два диска, то е без значение дали са SSD или нормални.

п.п. Всяко нещо се изразходва спрямо това как го ползваме. И се замислете, до колко информацията която съхранявате на въпросните носители е Ваше авторско изпълнение и заслужава вид сигурност за съхранението по време на гаранцията и извън нея на изделието наречено диск?!

преди 10 часа, gagodrago написа:

крайно несигурно да се държат данни на такива устройства и въпросът не е дали, а кога ще дефектират...

А при HDD дисковете какъв е въпросът?

преди 8 часа, цър-вул написа:

flac или sacd всичките, те тогава е УАУ

Да, всичките ми са такива, но разбира се SACD формат на файл няма, там са ми ISO! Примерно:

Steve Kuhn Trio - Baubles Bangles And Beads (2016) [SACD] {Venus Records}.iso

2 гиги и половина...

Досега най-дълго са оцелявали данните записани върху камък :cheers:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.