Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

преди 4 минути, *S197* написа:

Така е, но не заема никакви ресурси.

Сигурно, защото е прозрачен.

• Отговори 8,9k
  • Прегледи 745,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Това не е вярно, Владо! Ако IMAGE-а е направен преди да бъде спряна услугата като възстановиш пак няма да е спряна. Това ще е валидно само ако вече си направил IMAGE на спряна услуга, но тогава това щ

Публикувани изображения

Да, ама защо трябва да е така?...

Виж колко е просто на Linux - цъкваш си на Taskbar settings, и оттам директно си задаваш цвят и прозрачност. Без допълнителен софтуер, вградено е в ОС.

преди 15 минути, Rudy M. написа:

Виж колко е просто на Linux - цъкваш си на Taskbar settings, и оттам директно си задаваш цвят и прозрачност. Без допълнителен софтуер, вградено е в ОС.

То и при Win е така. Поне при 10.

zIWBzfQ.png

Разбира се под 7 имаше повече настройки заради Aero Glass. Но то и под Линукс имаше повече докато ги имаше Beryl и Compiz.

B-boy/StyLe/ , говорим за напълно прозрачен (невидим) таскбар. При Windows 10 и 11 няма такова нещо, не и като вградена настройка. Дори не става и като хак в регистрите, който да се изпълни веднъж, и да остане за постоянно. 

преди 9 минути, Rudy M. написа:

B-boy/StyLe/ , говорим за напълно прозрачен (невидим) таскбар. При Windows 10 и 11 няма такова нещо, не и като вградена настройка. Дори не става и като хак в регистрите, който да се изпълни веднъж, и да остане за постоянно. 

Знам за какво говорим и е нормално да няма след като бе премахнат след 7. Но пак има вградени настройки за прозрачност както съм показал горе. Ясно е, че, който иска ефектите на 7 вече ползва някакви трансформиращи пакети. Но все още има някакви вградени настройки относно това.

Честно казано на мен наличната прозрачност ми е повече от достатъчна:

buWWU0d.png

aSTMfoW.png

При Линукса може и да си го оставили, нямам идея. Но те също вече май не ползват Beryl/Compyz. За мен те бяха алтернативата на Aero Glass, Aero Flip 3D и другите такива екстри налични при 7-цата. Дори добавяха повече неща. Огнени ефекти и прочие. Но вече не знам да се ползват някъде.

преди 26 минути, Rudy M. написа:

Аз ползвам това + пач. 

image.png.1eac34d5b6e3b4efe8efcdc8dc8adad4.png

Не ми се "играе", за да получа необходимия ефект. 

Според мен лентата за задачите е "панел", т.е. да windows-ите може и да нямат опция прозрачност, но за сметка на това приложенията "правят" определени "прозрачни неща", като пример:

image.png.da86db901253032b6a2752570af529de.png  

преди 16 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Честно казано на мен наличната прозрачност ми е повече от достатъчна:

aSTMfoW.png

Как го правиш толкова прозрачно? Питам просто от любопитство :) , и на мен това, което е на първата картинка, ми е достатъчно. 

преди 8 минути, (:IdioibI:) написа:

Аз ползвам това + пач.  

То забравих да уточня, че това и аз го ползвам. Може би прозрачния ефект е по-прозрачен всъщност благодарение на него, а не на вградената настройка тогава в Win. Ама не ми се маха сега за теста. Аз така или иначе си обичам това Start Menu та с един куршум, два заека. ;)

zsY0xbc.png

преди 2 минути, Rudy M. написа:

Как го правиш толкова прозрачно? Питам просто от любопитство :) , и на мен това, което е на първата картинка, ми е достатъчно. 

Явно съм забравил, че Open-Shell-a го "boost"-ва ефекта. Моя грешка. :shy11:

преди 6 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Явно съм забравил, че Open-Shell-a го "boost"-ва ефекта. Моя грешка. :shy11:

Нищо, пак върши работа :goahead: . Важното е, че не се налага постоянно да стартираш софтуер, за да имаш прозрачност. Нали?...

преди 6 минути, Rudy M. написа:

Нищо, пак върши работа :goahead: . Важното е, че не се налага постоянно да стартираш софтуер, за да имаш прозрачност. Нали?...

Да, не се налага. Тя си се зарежда с Win, защото замества вграденото Старт Меню така или иначе. Win-Win ситуация, както се казва. :) Но ето, че пак е с външен софтуер. Аз не знам защо не оставят тези благинки, пък, който иска да си ги включва ръчно. Сега ок, че трябва да се оптимизира кода и да се премахва bloatware (макар те също да внасят доста bloatware без да ни питат) ама както и да е. Хайде сега ако става въпрос за уязвими неща като Gadgets, който ги махнаха (и които могат да се върнат с външни приложения) съм съгласен. Все пак един вектор на атака по-малко. Ама за други дреболии... Но може би в случая прозрачността не е било възможно да се остави, защото няма енджин, който да я поддържа. Но ей тези настройки от Open=Shell-а да бяха оставили вградени щеше да е повече от достатъчно. А, аз не мисля, че Open-Shell пачва системни файлове за да ги добави тези функционалности.

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

При Линукса може и да си го оставили, нямам идея. 

Поне при Linux Mint Mate е много просто. Цъкаш с десен бутон таскбара (там се казва Panel), и избираш Properties:

large.IMG_20250319_114737939.jpg.84f611f

Оттам можеш да си зададеш цвят и плътност (Style) . Можеш да го оставиш на 100%:

large.IMG_20250319_114756641.jpg.b3bccc8

Или на 0%, напълно прозрачен:

large.IMG_20250319_114809045.jpg.42e12a0

Или - някъде по средата, по твой вкус:

large.IMG_20250319_114826417.jpg.f5d8a22

И това е директно от ОС, без инсталиране на всичко допълнително. 

Няма да е лошо Microsoft да "вземат назаем" ;) и тази екстра, за Windows 12 :D . 

преди 41 минути, Rudy M. написа:

Няма да е лошо Microsoft да "вземат назаем" ;) и тази екстра, за Windows 12 :D . 

Както писах то това не е проблема. Те опциите ги имат в интерфейса си и реално не е трудно да ги оптимизират (да речем да сложат и един плъзгач, не само чавка за превключване). Но в момента явно липсва самата поддръжка на въпросната опция. То това е проблема. Иначе те опция за trapsperancy effects си имат и пак се достига по същия начин => десен бутон => Taskbar settings => Colors. Но да, щеше да е добре поне да добавят въпросната опция от Open-Shell-a.

zIWBzfQ.png

И тук вместо с проценти да е с един плъзгач и да си вградено в ОС. Затова тук съм съгласен. Но интерфейса иначе поне под 10 си е ок относно менютата според мен.

iWkYwZ9.png

А защо таскбара трябва да е прозрачен? Така се намалява избора на тапет. Освен това на таскбара има различна информация, която трябва да се вижда добре, а не да се кьориш.

преди 1 час, Rudy M. написа:

Даже без да съм адвокат на MS ще кажа, че те дори имаха подобен плъзгач в 7. В смисъл не е нещо революционно това. Просто са го махнали. Да, може и да е downgrade, но Mint-a не са открили топлата вода. Това имах предвид. А вече кой от кой е копирал дори тогава не мога да кажа и ми е все едно честно казано. :)

uncheck-jpg.535

Дори още в XP е имало. Ако да, направо съм го забравил това...

transparency.jpg

Та не е нещо ново за MS, което да заимстват като идея. По-скоро е нарочно премахнато.

Иначе за 10 май намерих къде бърника Open-Shell-a. Май е тук. После ще тествам. Ако става, значи имало и "регистри хак" без нужда от външен софтуер.

https://winaero.com/increase-taskbar-transparency-level-in-windows-10/

преди 1 час, В. Велев написа:

А защо таскбара трябва да е прозрачен? Така се намалява избора на тапет. Освен това на таскбара има различна информация, която трябва да се вижда добре, а не да се кьориш.

Нека има избор, пък вече е въпрос на вкус. То и да има не е казано, че трябва да стои включено. Но нека да си има. Колкото хора, толкова и вкусове.

• Автор

А може и да се скрива автоматично лентата на задачите и да се инсталира стария и все още работещ RocketDock от времето на ХР. 

screenie.jpg

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

Ако става, значи имало и "регистри хак" без нужда от външен софтуер

Има, ама е за Win10. Има го и в Winaero Tweaker. 

След малко ще пробвам в Win 11.  Не, че съм фен на прозрачна та лента.. 

преди 18 минути, Joss Bomon написа:

А може и да се скрива автоматично лентата на задачите и да се инсталира стария и все още работещ RocketDock от времето на ХР.

Помня го. Аз тогава бях фен на Winstep Nexus Dock

https://www.winstep.net/nexus.asp

ObjectDock също беше доста нашумял:

https://www.stardock.com/products/objectdock/

преди 17 минути, цър-вул написа:

Има, ама е за Win10. Има го и в Winaero Tweaker.

Да, знам, че е за 10 и знам, че го има в WinAero. Че той самия линк е на WinAero. :)

Ама пиши дали става и за 11. Ще ми е интересно.

• Автор
преди 12 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Ама пиши дали става и за 11. Ще ми е интересно.

Самата програма няма такава опция, а от сайта им дават да се ползва Classic Shell.

Все пак прави впечатление, че няколко билда минават, а промените са повече козметични. Нищо основно. Или нарочно от М$ не ги съобщават.

• Автор

Ако някой с много тъга по 7, свободно време и умения да експериментира, реши да чупи 11 на собствена отговорност:

преди 18 часа, В. Велев написа:

Все пак прави впечатление, че няколко билда минават, а промените са повече козметични. Нищо основно. Или нарочно от М$ не ги съобщават.

Тук разправят за доста промени:

Какво странно се случи преди малко при мен.

Спря тока. Понеже ползвам ТВ като монитор, то прехвърлих се на самия лаптоп. После прехвърлих  връзката към интернет през телефона си. В момента в който дойде тока => "Бам" ... син екран с надпис, че трябва да се рестартира компютъра. 

Рестартирах го и рестартирах и сесиите в Microsoft Edge. => И, за моя радост (защото списвах в този форум нещо), то беше се запазило и поста който правих тук. :) 

По-интересното:  На "Синия екран" нямаше указана грешка. Само имаше съобщение за това, че "съжаляват" за въпросното прекъсване и необходимост от рестартиране на системата. А, сега де, какъв е бил проблема? =Въобще имало ли е проблем? И с кое, с връзката с интернет или с хардуера на ПК?

преди 7 минути, (:IdioibI:) написа:

Какво странно се случи преди малко при мен.

Спря тока. Понеже ползвам ТВ като монитор, то прехвърлих се на самия лаптоп. После прехвърлих  връзката към интернет през телефона си. В момента в който дойде тока => "Бам" ... син екран с надпис, че трябва да се рестартира компютъра. 

Рестартирах го и рестартирах и сесиите в Microsoft Edge. => И, за моя радост (защото списвах в този форум нещо), то беше се запазило и поста който правих тук. :) 

По-интересното:  На "Синия екран" нямаше указана грешка. Само имаше съобщение за това, че "съжаляват" за въпросното прекъсване и необходимост от рестартиране на системата. А, сега де, какъв е бил проблема? =Въобще имало ли е проблем? И с кое, с връзката с интернет или с хардуера на ПК?

Event viewer/windows logs/system и там търсиш по времето на изключване каква е грешката, можеш в дясно да зададеш филтър на грешките. Друг вариант е софтуер като 

Blue screen of death (STOP error) information in dump files.

стига да си разрешил dump файловете.

преди 26 минути, (:IdioibI:) написа:

От много време тази опция е скрита и заместена с емотикон. Активира се с:

CrashControl.reg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.